jeg slutter å blogge

Jeg har blogget i snart ti år. Tenk det. For meg er det nesten helt umulig å se for meg hvem jeg hadde vært om jeg ikke trykket publiser for første gang i 2011. Hadde jeg fortsatt bodd i Harstad? Kanskje i utlandet? Hva ville jeg ha studert, ville jeg hatt barn? Hvem ville jeg ha vært sammen med? Det får vi aldri vite. Igjennom alle disse årene har jeg satt så stor pris på forholdet mitt til dere, med flere av følgerne mine har jeg hatt et venninnelignende forhold – igjennom kjærlighetssorg, flytting til ny by, depresjoner og store steg i karrieren. For det vil jeg si takk, jeg er evig takknemlig og kommer til å huske flere av dere resten av mitt liv. Jeg føler meg heldig som har hatt denne reisen med akkurat dere. <3

Tidligere i år kjente jeg på en følelse jeg ikke har hatt tidligere. At jeg rett og slett ikke klarer mer. Å blogge koster mer enn det gir, og i seks måneder har jeg vært lei meg nesten hver gang jeg logger inn her og nesten holdt meg for øynene hver gang jeg leser kommentarer. Selv om dette fortsatt er min største inntekstkilde og noe som er “trygt” for meg, har det vært jævlig tungt det siste året. Det vil jeg være ærlig på. Det er ikke holdbart for meg å drive med blogg lengre. Jeg klarer ikke den enorme mengden av kritikk som kommer mot meg her, hver eneste dag. Det er ikke bare konstruktiv kritikk, det er ofte mobbing, slemme ord og personangrep kun for å trykke meg ned å såre meg. Og det funker.

Jeg er så glad og takknemlig for alt jeg har her i livet. Jeg får prøvd meg i mange ulike jobber med både TV, bøker og design. Jeg inspireres av det jeg driver med, jeg treffer kule folk og jeg har blitt glad i så mange via jobb. Jeg kan kose meg med å lese tilbakemeldingene deres, og jeg har lært masse av følgerne mine! Men for første gang i mitt liv har jeg det bra, og har hatt det lenge. Det vil jeg ikke sabotere ved å gang på gang prøve å leve opp til et umenneskelig krav, hvor jeg skal levere på absolutt alle områder hele tiden.

Det siste året har jeg blitt mye lei meg av bloggen. Dessverre. Motivasjonen har dalt og jeg har ikke klart å prioritere den – fordi jeg bare ble trist, og derfor ikke klarte å gjøre noe annet. 

Ofte har jeg følt at alt jeg gjør her inne blir feil. Uansett når jeg prøver å lære, eller være ærlig om hvor jeg er i livet, eller faktisk bare være den jeg er, så blir det feil. Jeg må være perfekt, eller andre alt ved meg selv i løpet av et par timer eller dager, og om ikke går det ikke. Og om jeg først forandrer meg, er det også feil fordi “sånn var jeg jo ikke før”. Jeg vet helt ærlig ikke hva jeg kan gjøre annerledes eller bedre, for jeg klarer ikke å være noen andre.

Jeg vil ikke at dere skal synes synd i meg, for det er det ikke. Jeg har bestemt meg for å slutte å blogge og det er en avgjørelse jeg står i, og har stått i ganske lenge. Jeg vil bare være ærlig om at jeg faktisk ikke klarer mer, det funker ikke. Om mitt liv skal kunne gå videre, så kan jeg ikke ha bloggen heller. En dag vil jeg få barn, jeg vil være gravid og jeg vil gifte meg og at livet skal gå videre uten at jeg hver dag skal føle et stress og press på alt jeg gjør feil.. Det hadde ødelagt meg helt. Jeg må fokusere på å ha det bra.

Det er så klart veldig trist at vi har kommet hit. Det kommer til å bli rart først.. Kanskje jeg kommer tilbake en dag, men jeg tror helt ærlig ikke det. Dette er ikke en pause. Dette er faktisk det siste innlegget jeg skriver, slik det ser ut nå.

Dere kan fortsatt følge meg i mine andre kanaler. Bøker, instagram, snapchat og på TV. Forhåpentligvis blir det mange spennende prosjekter fremover i min karriere! Jeg er ikke ferdig med å jobbe. Og kanskje jeg får enda mer motivasjon til å skrive bok nå.

For første gang i livet har jeg det bra. Skikkelig bra. Jeg vil sette meg selv i fokus å ta vare på det som er fint og unikt ved meg. Det sies at alle blir født som originaler men dør som kopier, og det krever styrke å holde ut som original. Jeg har følt det originale ved meg selv forsvinne, litt etter litt, og det finner jeg meg ikke i. Da må jeg ta bort det som får meg til å tvile på meg selv. Bloggen.

Jeg er så takknemlig for alle disse årene, og jeg har ikke glemt dere som gir fine kommentarer og som har støttet meg alltid. En spesiell shoutout til de som alltid er så støttende, under ethvert innlegg, som f.eks Kristian Magnus. Jeg legger merke til det. Takk <3

Det hadde vært hyggelig om de av dere som ønsker, kunne lagt igjen en kommentar med noe dere husker spesielt godt fra tiden her på bloggen. Det blir koselig for meg å gå inn å se på i fremtiden. 

mine mål for 2020

Spillelisten min for 2019 opprettet jeg på nyttårsaften for ett år siden, og jeg kalte den «new year new me». Flere låter av Abba ble lagt inn på rad, og jeg satt meg ned ved kjøkkenøyen min, hadde akkurat tatt av løshåret på hodet (for første gang på ett år), og med lyden av svensk pop i bakgrunnen begynte jeg å skrive ned løfter for meg selv.

Nytt år. Ny meg. 

Og slik ble det virkelig. I 2019 kvittet jeg meg med den ene dårlige vanen etter den andre. Først ut, alkohol. Jeg vet jeg gjentar dette ofte, men for meg er det stort. Jeg har aldri likt alkohol noe særlig og aldri vært den som fester hardest, men jeg har brukt den milde rusen som et skjold når jeg er sosial. Det hjalp meg å fungere i grupper, trodde jeg. For mange er det kanskje ikke en dårlig vane og det funker helt fint å drikke, men jeg klarer ikke å jobbe dagen-derpå og jeg blir negativ, da er det heller ikke holdbart om jeg skulle nå de andre målene jeg hadde satt meg; blant annet å starte mitt eget Brand med Self Tan. Jeg visste at å gi opp alkoholen også ville bety å miste mye av det sosiale og potensielt sett mye ensomhet. Jeg visste at å prioritere jobb ville bety at jeg kan virke kjip og kjedelig. Og jeg visste at spesielt fordi jeg er kvinne, kom jeg til å bli oppfattet som bitch eller streng så snart jeg tar jobben min på alvor. Og jeg bestemte meg for at det kom til å gå fint. Jeg skulle stå i det.

Og det har jeg gjort. 2019 ble akkurat det året jeg hadde ønsket meg, fordi alt jeg gjorde var bevisste valg. Jeg trives enormt godt med å være mye alene og å fokusere på å skape et liv for meg selv. Vennskap er viktig men jeg er på et annet punkt i livet enn mange av mine jevnaldrende. Er du ferdig med studier og i fast jobb kan du så klart dra på fylla to dager i uka og det går helt fint; men slik funker det ikke for meg som har prøvd å bygge opp noe hele året. Hvert eneste øyeblikk er viktig og jeg har måttet være på. Det har vært fint at Kasper har hatt et intenst år med skole for vi har forstått hverandre og gitt hverandre rom til å være litt «intense» på hver vår kant. Jeg har også fått en helt annen forståelse for venner som er i eksamensperioder, fordi jeg på en måte har vært der selv. Eksamen i å skape et liv for meg selv.

Så var det dette forholdet, da. Her ble jeg også en ny person. Tidligere har jeg kunnet si ting for å få en reaksjon eller kanskje til og med såre eller gjøre sjalu fordi jeg vil få oppmerksomhet. Det er jeg helt forbi. Forhold krever jobb og vi jobber med det; å bli kjent med de vanskelige sidene av hverandre og hele tiden finne nye måter å være oss på. Jeg føler meg veldig trygg og det er fint. Vi gikk inn i 2019 med et fint forhold og går ut av 2019 med et fantstisk ett.

I år tok jeg godt vare på meg selv. Jeg liker ikke å spise usunt lengre. Det er som om jeg kjenner kroppen min bedre, vi henger sammen nå, kropp og sinn. Jeg ønsker å trene, jeg ønsker å spise sunt, og det betyr ikke at jeg er syk – snarere tvert imot. Jeg ønsker å være frisk og rask. Jeg har hatt mange år hvor jeg har spist godteri daglig og alltid spist dessert og drukket vin flere dager i uken og jeg føler på ekte at den tiden er forbi. Jeg kommer ikke til å komme dit igjen hvor kroppen mistrives, fordi da trives ikke jeg heller.

Det ble virkelig et nytt år, og en ny meg. Så hva tar jeg med meg inn i 2020? Vel, her kommer mine store og små nyttårsforsetter:

Glöd Sophie Elise skal utvide til enda flere butikker. Akkurat nå er vi på 70 H&M-butikker landet over og jeg ønsker minst det dobbelte, også i andre kjeder. Å komme i butikkhyllene i andre land er kanskje urealistisk men å kunne bestille fra andre skandinaviske land er et must. Før vi går ut av 2020 skal vi kunne tilby dere minst seks nye produkter men aller helst enda flere. Jeg sikter på kvalitet istedenfor kvantitet og kommer ikke til å lage f.eks en øyenskyggepalett bare for at, det jeg lager skal det være behov for. Kort fortalt: Glöd Sophie Elise skal være innovativt og et go-to-merke for alle som vil handle dyrevennlige og gode produkter, som gir luksus i hverdagen.

Jeg har fått meg PT på yoga og skal bli myk. Det må jeg. Akkurat nå er jeg som en gammel mann fordi jeg er så støl og det er flaut! Jeg har prioritert styrke og kondisjon men svært lite tøying. Før året er omme skal jeg være god på yoga.

Jeg skal gi ut bok i utlandet, og den skal selge greit. Jeg sier «greit» fordi jeg helt ærlig ikke har mål om en internasjonal bestselger i første omgang men heller å etablere meg sånn smått, legge grunnmuren for senere. Og så skal jeg gi ut min tredje bok her hjemme og da satser jeg så klart på en bestselger, og bedre terningkast enn før.

Jeg skal starte et comminity, en klubb om du vil, for unge kvinner som trenger å finne likesinnede og få venner. Jeg er i gang med planleggingen og gleder meg til dette. Det blir min måte å gi tilbake på.

Jeg skal samarbeide tett med en veldedig organisasjon og gi tilbake en del av all inntekten min for å bevare regnskogen. Hver eneste gang jeg gjør et kommersielt samarbeid skal en bit av omsetningen gå direkte dit. Jeg deler mer senere.

Jeg har en idé om en app / plattform som er under utvikling. Men dette er en såpass god idé at det gjelder å slå til fort, før noen andre gjør det. Jeg har allerede vært i prat med flere utviklere og setter dette ordentlig i gang i januar.

Jeg skal lage TV som betyr noe for folk og setter en standard i norsk politikk. Det skal føles skremmende å gjennomføre for meg og det skal vekke følelser hos de som ser på.

Jeg skal være mer med folk som utfordrer meg intellektuelt.

Jeg skal begynne i parterapi med Kasper bare fordi vi har lyst til å ha det beste forholdet vi kan ha, og når utfordringer kommer vil vi ha verktøyene vi trenger. Jeg tror alle burde gå i parterapi og gjerne lenge før det smeller også.

Hund.. det må bli en hund. Etter sommeren går jeg inn i et avstandsforhold og jeg har virkelig behov for noen å dele hjemmet mitt med, og det skal være en pelskledd liten skapning. Jeg var ikke ansvarlig nok da jeg hadde Charlie og det har jeg dårlig samvittighet for ofte. Jeg var ikke klar, nå er jeg derimot helt der.

Bli kjent med meg selv på et mer åndelig nivå. Komme i kontakt med den uendelige kjærligheten som jeg vet finnes i meg, og oss alle; men som blir overskygget av hverdagens mas og egosentriske fokus. Hit kommer jeg kun ved å meditere tror jeg. Dra på retreats.

I 2020 skal jeg få meg Porsche. De kommer med en EL-bil i år og det er egentlig alt jeg har ventet på.

.. og jeg skal lese mye, høre på podcaster, nyte den voksne kvinnen jeg holder på å bli. Pleie kroppen og utseende og innsiden.

Vi ses i 2020. Spillelisten opprettes nå, og heter «new year, still me». 

de beste bøkene 2019

Godt nyttår! Jeg feiret rolig og er nå på hotell The Thief til i morgen bare for å slappe av. Om du ikke har noe å gjøre – de to første sesongene av Sophie Elises Verden ligger nå gratis på TV2 Sumo. Du finner de her.

Men, la oss snakke om bøker. Jeg klarer ikke når ting blir overdrevent poetisk. Slike bøker har jeg gitt opp. Metaforer hit og dit og setninger som skal være så dype at jeg ikke får tak i dem, det det føles ikke ekte, bare veldig påtatt. Ingen snakker jo sånn, og jeg klarer heller ikke å forstå at noen tenker sånn.  Jeg liker å lese slik folk snakker og tenker, det skal være muntlig og det skal flyte på. Så – hver eneste gang jeg anbefaler dere en bok, vit at den er enkel og grei. Jeg liker at det er mørk, sarkastisk, rett på sak, samfunnskritisk eller faktabasert. ✨ 

In that spirit! La meg oppsummere mine favorittbøker igjennom året 2019. Jeg har lest mye bra og ser frem til å lese enda mer i 2020, samt anbefale dere enda mer bøker. Herregud som jeg elsker å lese  ♥ Her kommer de bøkene jeg likte best av alle jeg leste i år.

Jonathan Safran Foer har skrevet en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest, nemlig “å spise dyr”. Da han kom med en oppfølger som også handler om hvordan mat påvirker vårt avtrykk på planeten var jeg solgt. Den viktigste boken du kan lese i år! Men, jeg anbefaler alle å lese “å spise dyr” først, den finnes også på norsk. Jonathan skriver på en enkel, men omfattende måte som gjør at du blir kvalm når du leser – på en god måte. Du blir provosert og kampvillig.

Erlend Loe – Dyrene i Afrika. Jeg liker det meste Erlend Loe gjør, men dyrene i Afrika synes jeg faktisk er hans morsomste. Boken følger en gruppe enkeltpersoner som på snodig vis blir kjent, og bestemmer seg for å dra til Afrika for å… ligge med dyr. Rett og slett. Karakterene er helt fantastiske og jeg lo flere ganger underveis. ELSKER denne boken og har akkurat lest den for andre gang.

Marie Aubert – Kan jeg bli med deg hjem. Å oppdage Marie som forfatter var en glede, jeg ser frem til å lese absolutt alt hun skriver i fremtiden. Denne boken er en novellesamling og hver eneste historie traff noe i meg, og spesielt likte jeg godt den med faren som slo sønnen sin og angret etterpå. Eller om hun eks-politikeren som ble utstøtt fra samfunnet. Eller hun som bodde i naboens tomme hus. AH!!! Jeg klarer ikke å velge. Jeg elsker å møte folk som har lest denne boken slik at jeg kan spørre hvilken del av den de likte best.

Johanna Frid – Nora eller brinn Oslo brinn. Denne leste jeg faktisk på svensk. En utrolig bra bok om sjalusi og hvordan den kan spise deg opp, og hvordan grensen mellom sjalusi og forelska egentlig er ganske svak. Hvordan sosiale medier kan få deg til å leve noen andres liv, istedenfor ditt eget. Merkelig nok syntes jeg ikke den var like bra på norsk, så denne boka anbefaler jeg egentlig kun om du forstår svensk flytende og kan lese den på originalspråket.

Maria Kjos Fonn – Kinderwhore. Om å vokse opp med en dysfunksjonell mamma, å bli seksuelt misbrukt som ung og hvordan det potensielt sett kan forme deg til å bli en liten “hore” på egenhånd. Mørk, fin og morsom.

Ida Hegazi Høyer – Ut. Om å leve et vanlig liv med mann, et barn, rekkehus og en hamster, og så plutselig få en intens trang til å gjøre helt fucka ting som å drepe hamsteren, ligge med en fremmed på en benk og bestige et fjell med den multi-handikappa pasienten du passer på hver dag. Akkurat min type greie.

Charles Eisenstein – En vakrere verden er mulig. Dette må være boken over alle bøker, hver eneste gang jeg legger ut et sitat fra denne på instagram får jeg en full innboks med spørsmål om “HVILKEN BOK ER DETTE”. Den handler kort fortalt om hvordan samfunnet er bygget opp nå, og om det i det hele tatt er mulig å lage en verden som ikke bygger på de egosentriske verdiene vi har i dag – og hvordan dette kan gjøres. En vakker og “life changing” bok, som også er Kasper sin favoritt.

Dette må ha vært året hvor jeg tenkte mye på om jeg vil ha barn i det hele tatt, for både Jeg Nekter Å Tenke og Aldri Aldri Aldri handler om hvorvidt man skal få barn eller ikke. I “jeg nekter å tenke” blir hovedpersonen gravid, men norge har fått en ny lov hvor du må tenke deg om i tre dager før du får bestemme at du skal ha abort. I disse dagene nekter altså hovedpersonen å tenke, hun har nådd en viss alder men ønsker likevel ikke barn, og vi følger henne altså i disse dagene. I “aldri aldri aldri” har hovedpersonen bestemt seg for at hun aldri skal få barn, og ofrer både kjæreste og vennskap på veien. Har hun egentlig valgt rett? Når vi er inne på det barnløse sporet, Marie Aubert – Voksne Mennesker handler om akkurat det samme, å være den eneste voksne uten barn. Anbefales!

Har du lest noen bøker i år du ønsker å anbefale meg? 😍 

Noen bøker jeg har lånt til venninner og ikke fikk tatt bilde av er Nina Lykke – Full Spredning, Haddy Njie – Dagbok og Ida Hegazi Høyer – Unnskyld. Det var faktisk mine tre store favoritter, derfor er de lånt ut. Angrer alltid når jeg låner ut bøker fordi jeg vil se på dem i bokhyllen, haha.