de beste bøkene 2019

Godt nyttår! Jeg feiret rolig og er nå på hotell The Thief til i morgen bare for å slappe av. Om du ikke har noe å gjøre – de to første sesongene av Sophie Elises Verden ligger nå gratis på TV2 Sumo. Du finner de her.

Men, la oss snakke om bøker. Jeg klarer ikke når ting blir overdrevent poetisk. Slike bøker har jeg gitt opp. Metaforer hit og dit og setninger som skal være så dype at jeg ikke får tak i dem, det det føles ikke ekte, bare veldig påtatt. Ingen snakker jo sånn, og jeg klarer heller ikke å forstå at noen tenker sånn.  Jeg liker å lese slik folk snakker og tenker, det skal være muntlig og det skal flyte på. Så – hver eneste gang jeg anbefaler dere en bok, vit at den er enkel og grei. Jeg liker at det er mørk, sarkastisk, rett på sak, samfunnskritisk eller faktabasert. ✨ 

In that spirit! La meg oppsummere mine favorittbøker igjennom året 2019. Jeg har lest mye bra og ser frem til å lese enda mer i 2020, samt anbefale dere enda mer bøker. Herregud som jeg elsker å lese  ♥ Her kommer de bøkene jeg likte best av alle jeg leste i år.

Jonathan Safran Foer har skrevet en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest, nemlig “å spise dyr”. Da han kom med en oppfølger som også handler om hvordan mat påvirker vårt avtrykk på planeten var jeg solgt. Den viktigste boken du kan lese i år! Men, jeg anbefaler alle å lese “å spise dyr” først, den finnes også på norsk. Jonathan skriver på en enkel, men omfattende måte som gjør at du blir kvalm når du leser – på en god måte. Du blir provosert og kampvillig.

Erlend Loe – Dyrene i Afrika. Jeg liker det meste Erlend Loe gjør, men dyrene i Afrika synes jeg faktisk er hans morsomste. Boken følger en gruppe enkeltpersoner som på snodig vis blir kjent, og bestemmer seg for å dra til Afrika for å… ligge med dyr. Rett og slett. Karakterene er helt fantastiske og jeg lo flere ganger underveis. ELSKER denne boken og har akkurat lest den for andre gang.

Marie Aubert – Kan jeg bli med deg hjem. Å oppdage Marie som forfatter var en glede, jeg ser frem til å lese absolutt alt hun skriver i fremtiden. Denne boken er en novellesamling og hver eneste historie traff noe i meg, og spesielt likte jeg godt den med faren som slo sønnen sin og angret etterpå. Eller om hun eks-politikeren som ble utstøtt fra samfunnet. Eller hun som bodde i naboens tomme hus. AH!!! Jeg klarer ikke å velge. Jeg elsker å møte folk som har lest denne boken slik at jeg kan spørre hvilken del av den de likte best.

Johanna Frid – Nora eller brinn Oslo brinn. Denne leste jeg faktisk på svensk. En utrolig bra bok om sjalusi og hvordan den kan spise deg opp, og hvordan grensen mellom sjalusi og forelska egentlig er ganske svak. Hvordan sosiale medier kan få deg til å leve noen andres liv, istedenfor ditt eget. Merkelig nok syntes jeg ikke den var like bra på norsk, så denne boka anbefaler jeg egentlig kun om du forstår svensk flytende og kan lese den på originalspråket.

Maria Kjos Fonn – Kinderwhore. Om å vokse opp med en dysfunksjonell mamma, å bli seksuelt misbrukt som ung og hvordan det potensielt sett kan forme deg til å bli en liten “hore” på egenhånd. Mørk, fin og morsom.

Ida Hegazi Høyer – Ut. Om å leve et vanlig liv med mann, et barn, rekkehus og en hamster, og så plutselig få en intens trang til å gjøre helt fucka ting som å drepe hamsteren, ligge med en fremmed på en benk og bestige et fjell med den multi-handikappa pasienten du passer på hver dag. Akkurat min type greie.

Charles Eisenstein – En vakrere verden er mulig. Dette må være boken over alle bøker, hver eneste gang jeg legger ut et sitat fra denne på instagram får jeg en full innboks med spørsmål om “HVILKEN BOK ER DETTE”. Den handler kort fortalt om hvordan samfunnet er bygget opp nå, og om det i det hele tatt er mulig å lage en verden som ikke bygger på de egosentriske verdiene vi har i dag – og hvordan dette kan gjøres. En vakker og “life changing” bok, som også er Kasper sin favoritt.

Dette må ha vært året hvor jeg tenkte mye på om jeg vil ha barn i det hele tatt, for både Jeg Nekter Å Tenke og Aldri Aldri Aldri handler om hvorvidt man skal få barn eller ikke. I “jeg nekter å tenke” blir hovedpersonen gravid, men norge har fått en ny lov hvor du må tenke deg om i tre dager før du får bestemme at du skal ha abort. I disse dagene nekter altså hovedpersonen å tenke, hun har nådd en viss alder men ønsker likevel ikke barn, og vi følger henne altså i disse dagene. I “aldri aldri aldri” har hovedpersonen bestemt seg for at hun aldri skal få barn, og ofrer både kjæreste og vennskap på veien. Har hun egentlig valgt rett? Når vi er inne på det barnløse sporet, Marie Aubert – Voksne Mennesker handler om akkurat det samme, å være den eneste voksne uten barn. Anbefales!

Har du lest noen bøker i år du ønsker å anbefale meg? 😍 

Noen bøker jeg har lånt til venninner og ikke fikk tatt bilde av er Nina Lykke – Full Spredning, Haddy Njie – Dagbok og Ida Hegazi Høyer – Unnskyld. Det var faktisk mine tre store favoritter, derfor er de lånt ut. Angrer alltid når jeg låner ut bøker fordi jeg vil se på dem i bokhyllen, haha.

49 kommentarer

Siste innlegg