Nordmenn må få flere barn? Slutt å gi oss jævlig mange gode grunner til å la være

Bilde: TV2.no / Terje Pedersen

“Nordmenn må få flere barn” sier Erna. Og nå stråler hun med ny og rekordstor regjering. Jeg kan ikke snakke på vegne av alle men jeg kan i alle fall fortelle hvorfor det frister jævlig lite å få barn under denne regjeringen, for min del. 

La oss for det første si at jeg blir gravid, men at det ikke bare ligger ett barn i magen, men to. Det er et sjokk i utgangspunktet. Kanskje jeg hadde tenkt annerledes om jeg var femten år eldre – men, det kan godt hende jeg hadde følt det samme som jeg gjør nå. Kanskje jeg hadde tenkt annerledes om det ikke var mitt første svangerskap eller kanskje det hadde føltes annerledes om min eneste verdi i livet var å skape en familie. Alt jeg vet er om jeg – i dag – ønsket meg ett barn over alt i verden, og var klar for å ta vare på ett barn, så betyr ikke det at jeg klarer to. Jeg hadde i alle fall ikke klart å ta vare på et friskt, og ett veldig sykt barn potensielt. Tanken på å skulle bli gravid er skremmende nok i seg selv. Tanken på å bli mor for to, er utenkelig og ikke noe jeg ønsker i det hele tatt. Da lar jeg heller være.

Det er kanskje noe som er kontroversielt å si, og kvinner får jo ikke snakke om abort i det hele tatt. Jeg har tatt abort og jeg ville aldri ha valgt annerledes. Jeg ble virkelig hatet på sosiale medier da jeg først åpnet meg om det – men det er vanskelig å snakke om, vanskelig å gjøre, men for mange utrolig viktig. Jeg angrer ikke. Vi trenger ikke flere foreldre i dette landet som ikke ønsker å være foreldre, for å si det sånn. Jeg hadde blitt en ulykkelig mor som 14-åring, og heller ikke en god mor.

Men la oss si at jeg ble gravid i dag og fikk ett barn. Jeg kjenner ikke barnet og aner ikke hvordan han eller hun kommer til å være.  Kanskje barnet er homofil. Et barn som en dag ønsker å gifte seg med en fra samme kjønn, ligge med en fra samme kjønn, gå i pride og feire den fantastiske kjærligheten. Med politikere som sitter i førersetet og heier på kjernefamilien, og heier på at homofile skal ta støyet sitt en annen plass.

Det gjør vondt å tenke på. Hva man setter de potensielle barna sine inn i. En regjering som tenker baklengs. 

Og problemene stopper ikke der. Mitt barn skal vokse opp i et land hvor nåværende regjering ikke tar klimapolitikken på alvor i det hele tatt. I en verden der mat blir en større og større utfordring, der vi i 2050 vil ha flere klimaflyktninger enn vi kan se for oss og der det ikke er noe alternativ å “stenge grensene”, men det kan like gjerne være vi som må flykte. Det er ikke lenge til 2050. Jeg ønsker at mine barn skal leve lengre enn som så – men verden da kommer til å være veldig annerledes om vi ikke gjør noe med klimapolitikken vår. Og det har ikke Erna og henges nye regjering tenkt å gjøre. De har bare tenkt å pumpe ut olje og heller ikke tenke på fornybar energi.. Det ønsker jeg ikke for mine barn. Forandringene skjer på jorden, og politikerne våre gir faen. FN har flere ganger gått ut å sagt at vi får for mange barn på verdensbasis. Selv om Norge liker å tro noe annet, er vi også en del av verden og våre valg (med vårt ekstreme forbruk) påvirker også verden. 

Og hva gjør politikerne? De står  på sidelinjen av katastrofene og trekker på skuldrene i sin egen homofobi og forundring, og lurer på hvorfor vi ikke får flere barn. Jeg kan svare for min egen del å si det er fordi jeg er jævlig bekymret for mine fremtidige barn, og nåværende regjering gjør ingenting for å bedre det, tvert imot gjør de det hakket verre hver eneste gang jeg hører en av de idiotiske argumentene deres. Om politikerne lurer på hvorfor vi får færre barn bør de forstå hvordan unge tenker i dag. Vi er opptatt av fremtiden, planeten, å få bestemme selv og å få elske den man vil.  KrF som Høyre nå har tatt varmt til seg gjør det vanskelig, det er snakk om en helt ny og sinnsyk abortlov, det er null snakk om klimapolitikk og det eneste de bryr seg om er penger og å skape verdier basert på en 2000 år gammel eventyrbok. De er bekymret for velferdsstaten og jeg kan love – den kommer til å gå til helvete om de ikke gjør noe drastisk, og i helt andre retningen enn de selv har tenkt.

Hvordan kan Erna lure på hvorfor vi får færre barn, når regjeringen har gitt oss jævlig mange gode grunner til å la være. 

230 kommentarer
  1. Fra ei tvillingmor x 2
   Det båndet barna våre har sammen. Jeg får vondt av deg, som tenker som du gjør for du vet ikke gleden og berikelsen du velger vekk. Vi har to PAR med tvillinger, alle friske og glad i livet. Jeg, jeg føler meg heldig, veldig heldig.
   Dersom du blir mor engang vil du gjerne forstå 💜
   Ønsker deg alt godt 🌸

   1. Så klart elsker du barna dine og tvillingene dine har et fint bånd sammen? Det er det ingen som tviler på. Jeg kunne jo egentlig sagt det samme, at du “velger bort” et liv som er berikende for min del? Vi alle er forskjellige og ønsker ulikt. Men i dag, som 24-år gammel med en student til kjæreste og et hektisk liv hadde jeg ikke ønsket å føde tvillinger, nei.

    En dag kommer jeg kanskje til å bli mor og kanskje til tvillinger, who knows. 🙂

    1. Skjønner poenget. Jeg vet hva det vil si å være barnløs, var det til jeg var 28 år selv. Poenget mitt er at det er så stort å få barn. Å se to tette sammen, det båndet de har. Å tanken på at noen velger ett av to barn er for meg utenkelig og uforståelig. Båndene de har, jeg får bare vondt av de som ikke forstår (naturlig nok når en ikke har tvillinger) derfor tenker jeg stakkars de som tenker det ønsker jeg meg ikke for det er virkelig berikende 😍
     Jeg mener ikke du MÅ ha barn i ditt liv nå, eller noen gang men i forhold til kommentaren om at du ikke ønsker to barn, da måtte jeg dele min erfaring ☺️

     1. Men de to barna har det ikke greit hvis de må vokse opp i et hjem som ikke klarer å ta vare på dem, f.eks økonomisk. Det er så sykt mange faktorer som spiller inn, derfor bør man aldri tvinge på noen det ansvaret hvis de ikke er klare. Av og til går det utenfor kjærlighet.

      Kommer fra ei som ble oppdratt av noen som kanskje ikke skulle hatt bar og sliter deretter

      1. Man har også et valg om å adoptere bort barnet, om man ikke ønsker eller er i stand til å ta vare på det.

      2. Anonym, det vil fortsatt være mulig for folk med økonomiske problemer osv. å utføre fosterreduksjon. Også om et av fosterene er syke.

       Jeg er ingenting imot abort. Og syntes det er viktig at kvinner har denne rettigheten. Men, tvillingabort skjer ikke på samme måte som vanlig abort. Man avslutter ikke et svangerskap. Her stikker man en nål inn i hjertet på et av fosterene. Fosteret vil så ligge i magen helt til broren eller søsteren blir født. Mener også det er viktig å høre på fagpersoner, da både leger og sykepleiere mener fosterreduksjon av friske fostere bør gjennomgås av en nemnd.

   2. Jeg syns det er ganske så nedlatende å si “jeg får vondt av deg, som tenker som du gjør”. DU sitter ikke med fasit for andre. Og hei, jeg ER tvilling, og selvfølgelig så er jeg glad for at jeg og bror begge er til. Men nå må vi ikke blande abort med å drepe et menneske som allerede eksisterer, da. DET ER IKKE DET SAMME.
    Jeg er forresten mor, og jeg har egentlig alltid ønsket meg tvillinger selv siden jeg har vokst opp med en tvillingbror, men jeg har full forståelse for de som faktisk ikke tror de takler å få to barn samtidig. Det er mye som spiller inn, og det er en privatsak. Du eller noen andre har ingenting med det.

    1. Da syns du det er nedlatende, det er greit men ikke ment i nedlatende hensikt ☺️

     Jeg sitter ikke på noen fasit men deler min erfaring i beste hensikt ☺️

     1. Tenk så grusomt det må være å vokse opp å vite at man lever kun fordi tvillingen ikke fikk. Og at det var en 50/50 sjanse for at det var deg som ikke fikk leve. Akkurat det er helt sykt og helt grusomt 😞 Noen ting i livet kan man ikke velge. Og jeg tenker at om man absolutt ikke tror man kan leve med å få tvilliger, så er det bedre å la vær å bli gravid.

      1. Det var vel strengt talt mer i baner av 1/1000 000 sjanse for at nettopp du fikk leve. Å være ett befruktet egg gjør deg ikke til ett menneske.

   3. Så så enig med deg. Måten de utfører tvillingsborter er forkastelig! Og ikke fortell meg at den som får bli, ikke merker noe til at den andre som var der nå er borte. Lyder og bevegelser som alltid har vært der er nå borte.. Jeg synes det er skummelt at du bruker stemmen din på denne måten, Viktig med forskjellige meninger, men synes du bør sette deg inn i historier, forskning og utførelse av disse inngrepene før du snakker de så frem. At en 14 åring ikke vil ha barn skjønner alle- men dersom du er en 24 åring, men kjæreste og et hektisk liv bør du være våken nok til å sørge for at du ikke blir gravid. Kanskje det burde være budskapet ditt istedenfor? Hvis folk tar enkelte grep i forkant, under eller i etterkant av sex, vil de mest sannsynlig slippe å ta valg om å avslutte friske liv.

    1. Hva slags kommentar er dette?
     «Hvis folk tar enkelte grep i forkant, under eller i etterkant av sex vil de mest sansynlig slippe å ta valg om å avlsutte friske liv»
     De som tenker sånn tenker ikke langt akkurat. Hva om mam blir gravid som følge av voldtekt? Eller hva om man sikrer seg i alle kanter men likevel blir gravid. Jeg vet godt hva jeg snakker om. Man kan fint bli gravid selv om man tar alle forholdregler. Og da er det utrolig bra, om man blir det uansett hva slags forhold man har til barnefar, uansett hva slags økonomi og livssituasjon man står i, at man har friheten til ø velge over egen kropp og eget liv. Jeg tror aldri jeg selv kunne ha valgt bort en av to friske tvillingfostre (har både født tre barn og tatt abort så jeg kjenner meg selv godt), men hvem er du eller jeg til å dømme et annet menneskes liv og valg? Eller å bedømme hva som er «gyldig» grunn til å ta abort?
     Skjerp dere!
     Flott innlegg Sophie Elise!

     1. Men herregud! Snakker da ikke om voldtekt, graviditet som barn, eller prevensjon som ikke fungerer som den skal. Jeg snakker om at dette er et tema som handler om mye mer enn at kvinner skal få lov til å bestemme over egen kropp.

      Og hvor har du det fra at jeg har fasit på noe? Jeg dømmer ingen, men synes det er synd og skremmende at hun skriver om dette temaet som hun gjør. Hun beveger seg helt på overflaten og referer til at hun er 24 år med et hektisk liv.. litt tynt grunnlag mener jeg, når vi vet at tvillingsbort skjer ved å stikke en tykk nål inn i hjertet til babyen, sprøyte inn et stoff og vente på at hjertet slutter å slå.

      Jeg skriver min mening som over 50 andre har gjort i dette kommentarfeltet, og er fullt klar over at de aller fleste ikke er enige med meg. Det går helt fint.

      1. Paradoksene florerer – realitene er liv eller død. Og naturen kan i tillegg spille mange et puss underveis. Om det er en lovbeskyttet rett til å terminere et liv, enten ved egne handlinger eller ved hjelp av en fagperson, det foreligger ulike metoder; utfallet blir det samme for livet som termineres.

       At en skyver et lovverk foran seg i et ‘selvbestemt valg’ er ellers intet mindre enn status quo.

       Uavhengig av det; skylde på andre for egne valg og prioriteringer fremstår ytterst spekulativt.

      2. Jeg kommenterte bare din kommentar. Når noen mener at man bare kan ta forholdsregler så slipper man å t stilling til dette selv, så tenker jeg at det er svært umoden tankegang. For uforutsette ting skjer og kan skje den som planlegger og sikrer seg også. Da er det jo viktig at hver enkelt har mulighet til å bestemme over egen kropp. Og jeg ser faktisk ikke så veldig stor forskjell på å sprøyte inn noe som får hjertet til å stoppe eller å ta en tablett som gjør alkurat det samme, ved en vanlig medisinsk abort.

    2. Altså det har vært utallige tilfeller av kvinner som blir gravide på alle mulige prevensjonsmidler, de er ikke 100% sikre. For ikke å snakke om overgrep. Så du bør nok være litt mer forsiktig før du kaster skam på de som blir uplanlagt gravid eller som må ta disse valgene.

     1. Sofie: Se hva du selv har skrevet her, les det flere ganger så muligens du klarer og se hvordan det fremstår.

      Hvordan i alle dager kan det du har kommentert her forsvare en tvillingabort hvor kun et av to friske fostre sitt liv blir medisinsk avsluttet?

      Når det kommer til sikker bruk av prevensjonsmidler så burde vi når vi nå er kommet så langt som til 2019 ha tilstrekkelig informasjon til å klare å bruke det sikrest mulig. Det tryggeste når det kommer til prevensjonsmidler er langtidsvirkende prevensjon som p-stav eller spiral. Med det blir under 1 av 100 kvinner gravide. (Nokså nært helt sikkert vil jeg tørre å påstå!) (ref: https://www.dagbladet.no/kultur/skammelig-at-en-av-fire-blir-uplanlagt-gravide/60139443 )

      Ved p-piller er statistikken noe helt annet, men også her må vi klare å tenke litt lenger enn nesetippen. Det er en pille som skal tas, de fleste jeg kjenner er rimelig slurvene når det kommer til og ta de nøyaktig slik som foreskrevet. I tillegg så kan virkningen synke drastisk om en f.eks kaster opp eller får diaré i perioden en går på den. Da burde de fleste brukt kondom i tillegg resterende av den mnd frem til bruken er sikrest igjen dersom de virkelig ikke ønsker å bli gravid. Men hvem kjenner du som gjør det? Jeg kjenner ikke mange som gjør eller har vert så forsiktige.

      I tillegg må jeg legge til den ukulturen det igjen er kommet med at unge ikke bruker prevansjon ei heller ikke kondom fordi det “ikke er like godt”. Er en så lite lur så finnes det angrepille en kan ta etterpå eller dagen derpå. Ja, den koster litt. Men det er en grunn til det. For det er ikke et prevensjonsmiddel men et nød preparat.

      Vi lever i 2019, de helt enkle ting her må folk klare å forholde seg til om de føler seg gamle nok til å ha sex.

      Når det kommer til voldtekt så er det en helt annen sak, helt klart er det og bør det være opp til den personen som har opplevd noe slikt til å ta et slikt valg selv. Men, her synes jeg du er på mer en syltynn is når du drar det inn i en tvillingabort diskusjon. Hvor i alle dager får du det til å harmonere? Kjenner du noen som har blitt voldtatt og endt opp gravid med tvillinger som faktisk da velger og fjerne et av to fostre? Høres for meg ut som du bruker det som en kommentar bare for å trykke ned et ganske saklig innlegg over her.

      1. Det er jo ikke snakk om at det er så vanlig å bli gravid med tvillinger som følge av voldtekt, og at man da velger å fjerne et av to fostre. Det er snakk om å sikre at de som ender i en situasjon de ikke kan stå i, uavhengig av bakgrunn og årsak, skal få muligheten til å velge selv. Mye av innlegget var kanskje saklig, men kommentaren: “Hvis folk tar enkelte grep i forkant, under eller i etterkant av sex, vil de mest sannsynlig slippe å ta valg om å avslutte friske liv.”, kunne hun ha spart seg for. Det stemmer jo faktisk ikke.
       Mange er nok uforsiktige med bruken av prevensjon. Men av egen erfaring vet jeg at man kan være så forsiktig man bare kan og fortsatt bli gravid.
       Også må jeg bare legge til at selve debatten blir større fordi som Sophie Elise skriver, er dette å gå baklengs. Det er kanskje ikke den største krisen at man ikke lenge kan velge å fjerne et av to fostre lenger, men hele tankegangen og holdningen rundt abortloven blir endret. Og det vi som kvinner nå må kjempe for og stå opp for er at vi ikke kan godta færre muligheter til å bestemme over egen kropp!!! Dette er å gå feil vei og jeg tror det er dette Sophie Elise også mener i innlegget sitt. At dersom man skal få oss til å velge å føde flere barn må man ta ungdommen og fremtiden på alvor, gi tillit og valgfrihet, ikke ta fra de rettigheter og muligheter vi kvinner tidligere har hatt. Og generelt ta miljøet og fremtiden mer på alvor.

   4. Hei 🙂 jeg er selv tvilling og kan bare meddele at måten du forestiller det å få tvillinger på absolutt ikke gjelder alle. Ikke har jeg og tvillingsøsteren min noe særlig mer spesielt bånd enn vi har med resten av søskenflokken. Og ja, gleden er helt sikkert utrolig stor, men det er ikke bare glede. Uten en far som bryr seg betydelig så har det ikke alltid vært lett. Jeg har en supermamma, men to små barn, lite søvn, regninger og dårlig råd til tider, sendte henne til slutt på sykehus. Helt utslitt. To friske barn betyr heller ikke automatisk at det blir lett. Utfordringer kan komme senere, og er både tidkrevende og til ganske dyrt. Slik ble det hos oss. Så vær så snill, ikke brett ut om hvordan det bare er herlig og fint å få tvillinger, for det er ikke bare det. Ikke for alle. Helt ærlig i møte med andre tvillinger har jeg selv sett at det ganske ofte ikke bare er lett. Selv om foreldre ofte liker å fremstille det slik 😉

    1. Enig.

     Pluss:
     er selv tvilling, han døde på et tidspunkt etter han ble født, men jeg overlevde. Jeg tror ikke jeg er så farget av det, men det er jo klart at hvilke historier man forteller om hvordan det skjedde, er med en hele livet. Jeg vet veldig godt at hvis det ikke var for legene, så hadde jeg vært død. Jeg er også født ekstremt prematurt, og lever hver dag med en takknemlighet for at jeg lever og har god helse. Samtidig ble ikke mor gitt et valg, da hun lå i koma pga forgiftning da tvillingene skulle ut. Så jeg var heldig, han var uheldig, og mamma var også heldig.
     Jeg tror hver enkelt situasjon må vurderes for seg. Det er så mange unike mennesker og situasjoner, i tillegg til nyanser av hva den enkelte mor kan føle hun ønsker eller makter, og nå er det dessverre slik, at inntil man har noe som kan erstatte mor (kunstig livmor), så er regnestykket: ingen mor = ingen barn. I noen situasjoner er det fare for mors helse. La de som ønsker å få barn gjennom sin kropp få lov til det, og så kan de som ikke ønsker det, eller ikkke burde med hensyn til helsemessige årsaker eller andre sosioøkonomiske hensyn, få lov å la være.
     Fint at man vil ivareta barnas rettigheter, men ved å ikke nyansere, så risikerer man å gi ufødte, potensielle barn mer rettigheter enn mennesker det har blitt noe av. Selv om et foster er friskt ved uke 6, 12, 23, eller 34, er det fortsatt ingen garanti for at alt går bra. Å behandle et foster som om alt går bra hvis man lar være å gripe inn, uansett hvor det er i prosessen, er naivt, og akkurat passe dumt.

   5. Barn i magen er jo et eget liv, eget kretsløp, egne kromosomer. Det er ikke kvinnens kropp, da det er 50% arvemateriale fra en pappa. To mennesker måtte til for å lage nytt liv. Dersom det får leve i uforstyrret i mors mage, blir det en dag til et eget lite menneske som du og jeg.

    Hvem ville vel ta livet av en person som lå i kunstig koma med hjertestans, dersom vi vet 100% at om 9 mnd vil personen være fullstendig frisk og helbredet?
    Samme kan vi si om barn i mors mage. Om mor ikke dreper sitt eget barn i magen, selv om ikke hjertet slår enda, blir det ettet hvert til et selvstendig menneske som både elsker og vil bli elsket.

  2. Veldig bra skrevet og mange brae argumenter! Synes du kan belyse den nye permisjonsløsningen også, for den er virkelig helt på tryne.

    1. Ta eldreomsorgen åsså! Gi de eldre en stemme 😍 elsker arbeidet ditt, og alt du kjemper for! Du er sterk! Keep going!

     1. En stor del av grunnen til at nordmenn burde få flere barn er jo nettopp på grunn av eldreomsorgen! Men skjønner selvsagt poengene til Sophie for å ikke ville få barn også.

   1. Signerer denne! Det frister lite å sette et barn til verden for så å måtte levere barnet i barnehage ved 7 mnd alder. Og miste verdifull tid og amming… i mitt yrke kan man ikke bare dra fra jobb for å amme… selv om man har krav på ammefri.. Så det skremmer meg fra å få flere barn. Hva er vitsen med å få flere hvis man ikke får muligheten til å følge de opp til barnet selv er klar til bhg? For min del lar jeg være å få flere pga. dette. Også er det heller ikke billig å ha barn. Barnetrygden burde ha blitt justert opp.

    1. Heldig er vi som bor i Norge. Å få 7 mnd er utrolig bra i forhold til mange andre land. Barnetryg er en bonus i Norge også. Søsteren min tok faktisk 1 helt år av jobb med nedsatt lønn. Har ikke barn selv, men har flyttet til utlandet så først nå kan jeg faktisk se hvor godt vi har det i Norge. For all del, jeg klager ikke på hvor jeg bor for jeg har jo valgt det selv. Synes derimot at vi er veldig flinke på å klage på noe som er så flott i Norge.

     1. Jeg synes ikke barnetrygden er noe å skryte av i Norge… Barnetrygden har vel nettopp blitt litt bedre, men om jeg husker riktig har den ikke blitt forhøyet på evig lenge før det, og den samsvarer derfor ikke med verdien den hadde før. Prisene på alt annet har vokst seg høyere og høyere, og 1000 kroner kan derfor ikke samsvare med verdien barnetrygd hadde før. Ja, vi er heldige som bor i Norge, men det er mye som kan diskuteres og gjøres bedre… 🙂

    2. 49 uker med 100% lønn eller 59 uker med 80% lønn er mye mer enn 7 måneder..Så nei.. man må ikke levere barnet i barnehagen ved 7 måneder i norge

     1. Ehh, jo dersom far ikke tar ut fedrekvoten blir det sånn!
      Det er faktisk helt utrolig tåpelig at dersom man er enslig forsørger kan man som regel få fedrekvoten overført til seg selv, men dersom man bor sammen med barnefar som ikke kan eller vil ta ut fedrekvoten, så har man ikke mer enn det.Dersom barnet blir født før termin er det også noen uker potensielt borte. Det burde gå an å velge selv hva som er best for ens egen familie. Hvorfor kan ikke mor få de obligatoriske 6 ukene etter fødsel også er felles pott med uker man kan fordele akkurat som man vil?!

      Det oppleves ganske urettferdig at dersom man ikke passer inn i den boksen regjeringen vil at alle skal inn i, så får man færre goder. Greit at man vil ha fedrene ut i pappaperm og likestilling osv. Men dersom det ikke lar seg gjøre, så er det barnet som må tidligere i barnehage dette går utover.

   2. og ikke minst pleiepengeordningen om barnet du føder skulle vært sykt. Sjekk ut løvemammane på insta/snap

   3. Det kuttes vell også ned på støtte til foreldre med syke barn…. noe som også er veldig merkelig!
    Pluss tvillinger blir ofte født prematurt og trenger mer tid og omsorg 👌🏼

  3. Så enig med deg, Sophie!
   Jeg for meg selv ønsker at jeg kan være trygg på at jeg får ta di valgene jeg har rett til ta uten at noen andre skal bestemme om hva som er rett å galt. Jeg har null førståelse om hvorfor andre skal putte nesa si i privatlivene til folk å bestemme di store avgjørelsene som ikke inngår dem i det hele tatt. Vil folk ha 2 så ha 2 vil jeg ha bare 1 av di 2 så la meg være å la det være mitt valg. Blir så ufattelig provosert.
   Er nå vell bare å respektere valgene folk tar for det er mest sannsynlig det rette for dem selv om det ikke passer ræva til noen andre.

   1. Jeg må bare få skyte inn og kommentere at HVIS noen under noen omstendigheter får to friske bankende hjerter på monitoren i uke 9 , sier at de på død og liv ikke er interessert i begge to, og velger å fjerne en tvillingbror eller søster , så håper jeg denne moren dør i fødsel. Blir KVALM.
    Hilsen Mor til tvillinger , og fikk de da jeg var 24 år og jobbet i kassa på Ica.

    1. Jeg er den andre tvillingen som var den som «ble igjen» etter min mor aborterte bort det som skulle blitt min tvilling. Jeg er i dag enebarn, har alltid følt meg som det, og tanken om at noe er savnet har aldri slått meg. Selvfølgelig kunne jeg jo tenkt det hadde vært koselig med en lillesøster som jeg kunne låne klærne mine bort til, eller en storebror som passet på, men personlig har jeg aldri – noensinne – følt at livet mitt er så miserabelt at min mor burde dødd under fødselen for den handlingen hun gjorde. Den handlingen er mest sannsynlig grunnen til min helt amazing oppvekst og det er kun gjort av kjærlighet. Å si noe slik er helt villt, og jeg lurer på hva barna dine tenker om de leser det du skrev nå.
     Hilsen et lykkelig enebarn som altfor mange av en eller annen grunn synes synd på?

    2. Er ikke det litt vel ekstremt å si at du ønsker at moren til barnet dør i fødsel? Kan være utallelige grunner til at man ikke ønsker, eller klarer å ha tvillinger. Så er vel viktigst for barnet/barna å ha et så best mulig liv som de overhode kan få, og om moren da må ta valget om å ta abort så er jo det riktig for både henne og barnet.

    3. Hva faen, Marthe? Håper du virkelig at noen dør fordi de tar et valg du ikke ville tatt? Håper virkelig ikke du oppdrar dine barn på den måten. Dette er det mest tåpelige og ondskapsfulle jeg noen gang har lest. Voks opp og lær deg hvordan man oppfører seg og snakker mot andre. Snakk om å spy ut dritt, blir 1000 ganger mer kvalm av å lese slike kommentarer.

    4. Det er absolutt ikke en selvfølge at alle er i stand til å ta vare på og gi ikke bare 1, men 2 barn den kjærligheten og omsorgen dem trenger. Skal man da tvinge en mor til å føde og gi halveis oppdragelse til 2 barn istedenfor å gi 1 barn alt man kan? Jeg har selv en mor som fikk meg ved ett uhell som 18åring. Og fordi hun ikke var voksen nok og far ikke var tilstede fikk jeg ikke verdens beste oppvekst. Og 2 år etter kom min søster. Selvom jeg var eldre, var til og med dette for tidlig å klare å oppdra 2 barn. Jeg forstår godt at det er frustrerende for noen at man velger å ta vekk 1 av tvillingene eller å i det hele tatt ta vekk noen, men det finnes heldigvis ingen fasit på hva som er riktig å gjøre. Det er noe man heldigvis har rett til å avgjøre selv. Og det burde blant annet du respektere og ikke slenge med leppen på nett til andre.

    5. For en forferdelig ting å si. Vær ett bedre forbilde for dine barn enn dette, kanskje du ikke var klar til å bli mor alikevel om du er så ensidig og ikke kan sette deg inn i noen andres situasjon enn din egen?🤷‍♀️🤷‍♀️ just sayin.

  4. Enda en grunn til at jeg DIGGER deg!! Er så utrolig glad for at det et akkurat deg som har denne store plattformen, du bruker den helt perfekt! <3

  5. Altså.. WHAT SHE SAID. Sophie Elise som statsminister, president, dronning og verdenshersker, amen. Kunne ikke vært mer enig. U go, girl, i love you.

  6. Skjønner ikke hva de tenker med egentlig. Verden er allerede overbefolket og forbruket vårt er alt for høyt. Som et av de rikeste og «beste» landene å bo i burde vi gå foran som et godt eksempel! det blir feil å si at vi trenger å føde flere barn, når det er millioner av barn i verden som ikke har det bra. Ene venninna mi som ble med i Høyre for noen år siden virker nesten helt hjernevaska og det eneste de tenker på er kutt i velferden slik at vi kan få mere pensjon når vi blir gamle. Blir ikke så veldig gamle hvis jorda får dårligere og dårligere klima. Nå babler jeg bare på her men kjenner jeg blir irritert. Selv prøver jeg å kutte ned kjøttforbruk, bruke mindre vann, reise kollektivt, spare strøm og whatever, men det virker nesten bortkastet når «norge» ikke bryr seg om sånt.

  7. Jeg har også tatt abort, og jeg skammer meg ikke i det hele tatt. Jeg er EKSTREMT fruktbar, og det skal ikke mye til før jeg blir gravid. Om jeg skulle fått barn midt i den verste perioden i livet mitt, så hadde ikke det barnet fått det bra. Det var best som det ble! Jeg digger at du snakker høyt om både abort og politikk, fortsett med det! Det er viktig!

   1. Altsåå..
    kjempefor fri abort, kjempefor at kvinner velger selv, og vil ABSOLUTT ikke snakke ned noen som velger abort… Det er ikke meningen med denne kommentaren. Men…

    Mener dette generelt, svarer bare her siden du valgte å bruke hvor «ekstremt» fruktbar du er som en forklaring, eller et argument…

    For vi jenter må også klare å ta ansvar for oss selv.. noen dager før, og noen dager etter eggløsning er man fruktbar. Kommer det en sædcelle svømmerne i den perioden er sjansen ganske god for at du blir gravid. Sånn fungerer kvinnekroppen, og man er ikke «ekstremt» eller «unormalt» fruktbar hvis man da blir gravid.. Da fungerer bare kroppen akkurat som den skal. Så å si at det ikke skal mye til før du blir gravid er jo litt merkelig? For det trengs ett egg, og en sædcelle! Og sånn fungerer det hver eneste gang et barn blir til..

    Og jada, uhell skjer og prevensjon kan svikte (selv om dette skjer ganske mye sjeldnere enn noen vil ha det til, hvis man bare bruker prevensjonen sin korrekt), men er man så uheldig eller uansvarlig at dette skjer gjentatte ganger så bytter du prevensjon til spiral eller p-stav som du ikke trenger å tenke noe mer på..

    Dette var helt på siden, men ja.. syns det måtte sies!

    1. Moren til en venninne gikk først på p-piller og fikk venninna mi. Så fikk hun pstav og fikk neste i flokken. Deretter tok hun spiral og fikk tvillinger!!

     Uansett om man bruker prevensjon riktig, kan det skje.

    2. Der vil jeg si en ting , jeg ble gravid med første når jeg hadde spiral . Ante ingen ting da jeg blødde av og på ca hver 14 dag .Når jeg fant det ut var jeg 14 uker på vei . Med nr 2 ble jeg gravid OGSÅ på spiral så ikke kom og si at man ikke trenger og tenkte på noe om man tar å setter inn en spiral .

    3. Enig med de to over meg; ikke kom å si at man er beskyttet om man bruker prevensjonen sin korrekt. Gravid på p-piller to ganger, og på spiral en gang her! Og bare så du vet, sædceller kan leve i opptil 7-9 døgn i kvinnens kropp og vente på et egg. Har man en mann med bra sædkvalitet og en dame med “gjestfritt” miljø så kan man i utgangspunktet måtte la være å ha sex to ukers tid hver eneste syklus for å være helt sikre, nettopp fordi det er vanskelig å si hvor lenge sædcellene lever og nøyaktig når man har eggløsning.

     Off topic, men dette måtte jeg kommentere. Takler virkelig ikke at folk tror ting er så svart hvitt og alt er så enkelt å kontrollere.

  8. Du er favoritten min å Drømmenes fantasi og kule bilder synes jeg du får meg i godt humør alltid og glad håper alt er toppers med deg jeg skal til Oslo i morgen er framme cirka kl. 16 på bussterminalen ønsker deg alt godt og en fantastisk riktig god kveld sophie Elise hilsen Kristian Magnus 😀🐱♥️🌌

  9. Så enig med deg. Det er latterlig at regjeringen vil vi skal få flere barn slik samfunnet er i dag. Og hvis jeg skal få barn, så ønsker jeg ikke sende barnet mitt i barnehager som dagens politikere ikke forstår trenger bedre bemanning. #uforsvarlig historiene er mange!

  10. Helt enig med deg ang. abortloven, men skjønner ikke helt hvorfor du drar inn homofili? Likekjønnet ekteskap har vært lovlig siden 2009, og har du noen kilder der FN sier at det fødes for mange barn? Det FN faktisk rapporterer er at antall barn i verden er i ferd med å gå ned og at befolkningen vil fortsette å øke, IKKE fordi vi føder flere barn, men fordi det vil være flere voksne (mellom 15 og 74 år). Antall fødsler per kvinne har gått drastisk ned i flere deler av verden, hovedsakelig takket være økt levestandard, tilgang til prevensjon, bedre helsetilbud, utdanning etc. som gjør at behovet for mange barn i fattige land dempes ettersom at foreldrene ikke lenger trenger mange barn for å jobbe eller for å sikre seg dersom flere av barna dør. Vi har hatt en voldsom befolkningsvekst de siste hundre årene, men eksperter anslår nå at denne enorme veksten er i ferd med å endres. Verdensbefolkningen hadde en unik økning fra 1,5 milliarder mennesker i år 1900 til 6 milliarder mennesker i år 2000, hovedsakelig fordi vi var i ferd med å skifte fra en “balanse” til en annen i det 20. århundret: Det var en spesiell tilstand hvor foreldre gjennomsnittlig fikk mer enn to barn som overlevde og etterhvert vokste opp til å få sine egne barn. Denne ubalansen er grunnen til at de to yngste generasjonene i dag er større enn andre, men i dag øker ikke lenger antall barnefødsler, og det anslås at vi i 2100 vil ha stabilisert oss omkring 11 milliarder mennesker. Overbefolkning er altså IKKE vår største bekymring for fremtiden, men jeg er enig med deg i at jeg gjerne skulle sett sterkere klimatiltak fra nåværende regjering. Du har noen gode poeng, men synes du til tider argumentasjonen din er litt tynn. Er det sånn å forstå at du med en annen regjering ville vært mer positiv til å få barn? Ikke ment som kritikk, ønsker kun å oppfordre til videre debatt, og forstå mer av hva du prøver å formidle!

   1. Grunnen til at homofili og homofobi blir nevnt, handler om at Ropstad (fra Krf) har blitt satt inn som familieminister. Og han har argumentert mot homofilt ekteskap flere ganger, og nekter også å gå i Pride-paraden (slik familieministere har gjort hvert år tidligere) for å vise støtte for alle typer familier. Derfor er det relevant å nevne.:)

  11. Veldig viktig innlegg! Synest også at permisjonsreglene burde belyses mer. For meg og samboer for eks (jeg er ufør pga sykdom)så må samboer ta all permisjon om vi skal få barn. For at det skal gå må jeg levere ærklering fra lege om at jeg er for syk til å ta vare på barnet. Noe jeg ikke føler blir rett. For noen familier så passer det at mor tar all permisjon, for noen at far tar den, og for noen at den blir delt. Permisjons reglene i dag er tilpasset A4 familien. Hva med familiene der ikke alt er A4? Burde ikke hver familie kunne finne ut og dele permisjonen sånn det passer best?
   Synst det er bra at du bruker stemmen din og skriver om så viktige temaer!

  12. Respekt!
   For at du bruker bloggen din til å dele dine sterke meninger!

   Noe av det du tar opp er utrolig krevende å vanskelig, som for mange er knyttet til sterke følelser. Derfor er det så alt for mange som ikke utrykker meningene sine. Når du gir dine meninger en stemme gjør du terskelen lavere for andre til å tøre å også si sine meninger. Det er vanvittig viktig for samfunnet at flere deltar med å utrykke sine meninger å ikke lar seg kneble! Spesielt unge kvinner og menn som gjerne har et friskere perspektiv på saker og ting enn oss som har noen år på baken og kanskje er noe mer rigid på de meningene vi har hatt en stund…

   Jeg deler ikke alle dine synspunkter men er veldig takknemlig for at du utrykker dem så klart å åpent som du gjør!

   Du fremstår som modig, klok, engasjert med et varmt hjerte og kaldt hode! Akkurat hva vi trenger mer av fremover

  13. Elsker at du tar opp temaet! Det er mye jeg har tenkt på etter talen fra statsministeren. Jeg er bekymret for samfunnet vi lever i og denne regjeringen har gjort det veldig mye vanskeligere å se for seg at mitt fremtidige barn og barnebarn skal ha de bra.

   Når Erna oppfordrer til å få flere barn gjør det meg rasende når barnetrygden økes med 30kr men barnehageprisen øker betraktelig mye mer. Det å tvinge familier, med alle mulige utfordringer som vi ikke en gang kan tenke oss, til å oppdra to barn når det å få ett barn i seg selv er en ufattelig stor jobb i seg selv. Takk for innlegget! Utrolig bra skrevet!

  14. Diskuterte faktisk akkurat det samme idag, men med fokus på økonomi kombinert med studentlivet. I dagens samfunn kreves det mer og mer at unge tar universitetsutdanning, har man ett fri-år før man starter, kan man beregne at man ca er ferdig med å studere mellom 23-25 år. Minst. SÅ skal man begynne å betale ned heftige studielån, gjerne betale leie der man bor OG spare til egenkapital. Banken i dag krever ekstremt mye sikkerhet, og det er nesten umulig for unge og komme seg inn på markedet, så hvordan kan man prioritere familielivet? Og jeg tror ikke nødvendigvis det er slik at kvinner idag velger selv å få første barn i en alder av 30 år, men det er det samfunnet legger opp til. Først da har man kommet seg inn på boligmarkedet, kommet seg over vann økonomisk, og kan senke skuldrene LITT. For det er jækla dyrt å leve i Norge, og det er jækla dyrt å ha barn, spesielt fler enn 1 barn. Så øker de barnetrygda med 85 kr i mnd. Det er så latterlig at det nesten er hånlig. I tillegg øker de satsene på samtlige barnehager med over 100 kr.
   Er utallige grunner til at unge ikke velger å få barn i dag, mange er “frivillige” som du nevner, men tror mange er fortvila over situasjonen de er i, og kunne ønsket at samfunnet var mer tilpasset de som ønsker å få barn før de er fylt 30.

  15. For ikke å snakke om at mens Erna vil at vi skal føde flere barn i Norge, så snur vi ryggen til tusenvis av barn på flukt fra krig.

  16. Det er flere grunner.. Den nye permisjonsloven er helt forbannede sinnsyk i mine øyne.. Vi er et samboerpar på 25/26år og vi har akkurat funnet ut at vi venter vårt første barn. Det var ikke akkurat planlagt, men det kan ikke heller kalles et uhel. Likevel.. For meg som snart mamma (noe jeg har drømt om hele livet!) så blir det faktisk vanskelig å få den tiden med barna som jeg alltid har ønsket og sett frem til. At vi ikke skal kunne bestemme selv? Faren til mini i magen taper også faktisk penger på å være hjemme så lenge, hvorfor skal man da ikke kunne velge selv hvordan man fordeler permisjonen? Det er litt for sykt spør du meg. Om han skal være hjemme så lenge, så synker inntekten vår brutalt mye. Samtidig skal hus, bil og andre ting betales i tillegg til at vi skal ha mat på borde og ting til babyen vår.

   1. Det er jo faktisk nettopp derfor det er viktig at fedrene blir presset til å være hjemme i 15 uker, fordi de dessverre ofte tjener mer enn damene og det derfor ofte ikke blir et reelt valg om familiene får bestemme selv, det blir heller til at mor tar mesteparten av permisjonen. Noe som igjen fører til at far ikke får et like sterkt bånd til barnet som det mor får. Far får ikke kjenne ordentlig på hvordan det er å faktisk ha eneansvaret for barnet og være hovedomsorgsperson, uten at mor står over og dessverre ofte tar over kontrollen, forteller far hvordan hun mener at ting skal gjøres. Det er viktig å dytte fedrene litt hjem og dytte mødrene litt tilbake ut i jobb.. Hilsen en som venter nr 2 i mai og gleder seg stort til å se far og baby skape relasjoner i 15 uker, selv om vi far taper litt penger. Når alt kommer til alt så angrer ingen på at de var for mye med barna, men heller på at de brukte for mye tid på jobben.

    1. Hvorfor er det bra å presse en mann til å være 15 uker borte fra jobb og hjemme med barnet sitt? Har man ingen tro på at en mann kan ta vare på barnet dersom de ikke har knyttet sterke bånd alene uten mor i mange uker?! Kan ikke en mann knytte bånd til barnet sitt gjennom å være der når han er hjemme fra jobb?
     Det er en grunn til at mødre generelt sett er mer hjemme. Det er vi som føder, det er vi som har maten den første tiden, og vi som lettere våkner om nettene, osv. osv.
     Kjempefint for de som vil og kan ta 15 uker fri fra jobb og knytte bånd til barnet sitt. Men for de som ikke har mulighet til det, så blir det voldsomt tidlig dette barnet må begynne i barnehagen. Man mister 15 UKER!!! Det er snakk om over 3 måneder barnet kunne ha vært hjemme og fått mer trygghet. Folk flest har ikke økonomi til å ta ulønnet permisjon for å holde barnet hjemme lenger.
     Dersom flere og flere begynner å sende barna i barnehagen før de har fylt et år, må i det minste bemanningen der være bedre.

     Nå er jo ikke hensikten med fedrekvoten at barna skal tidligere i barnehagen, men det er jo nettopp det som skjer, når man har fedre som jobber mye eller tjener over grunnbeløpet slik at det blir store tapssummer disse ukene.
     Og nei, ikke alle fedre klarer å ta permisjon selv om de blir forsøkt presset til det. Det finnes også mødre som jobber mer enn far og tar mindre permisjon, mens far tar ut både fedrekvoten og fellesdelen. Det høres ut som at de fleste som diskuterer problemstillingen glemmer dette. Det snakkes altfor mye om å presse fedrene til å ta ut mest mulig permisjon. Det er såklart fordi flertallet av mødrene er lengre i permisjon.
     Men er det ikke en god grunn til det da tro? Vi er skapt forskjellige. Noen menn har helt sikkert dette omsorgs-genet og instinktivt vil være mest mulig hjemme og ta vare på barnet sitt. Så fint! Også har man de menn som har et annet instinkt. Det gammeldagse muligens, men vil vi virkelig utrydde dette? Det som sier at han skal beskytte flokken sin og skaffe mat og trygghet. Er det ikke helt greit at en mann tenker sånn? Hva om en kvinne tenker at hun skal skaffe mat, trygghet og ta vare på de hun er glad i på denne måten. Er det feil?
     Det aller beste måtte jo ha vært om mor får noen øremerkede uker i forbindelse med fødselen og barseltiden, rett og slett fordi mammakroppen trenger ro og hvile etter fødsel og barnet trenger morsmelk, trygghet og en rolig overgang fra å være festet til moren til å utforske verden gradvis mer og mer uten henne.
     Deretter kunne man hatt en felles del man velger fritt hva som best for sin familie. Fordi man er forskjellige, både fra naturens side og fordi man har forskjellige arbeidssituasjoner, lønn, forutsetninger, forhold.
     Samfunnet vårt består av så mye mangfold, så mange ulike personligheter og ønsker om livsstil.
     Er ikke det beste om alle kan skape sin egen optimale deling av permisjonen når de får barn? Hvorfor skal alle passe inn i den samme boksen? Det går ikke uansett.
     Kan vi ikke godta at menn og kvinner er forskjellige, men like mye verdt uansett?

     Ja til lik lønn for likt arbeid.
     Ja til like rettigheter til å bestemme over egen kropp og eget liv.
     Ja til at ALLE, uansett utseende, religion, kjønn, økonomi, har rett til en egen stemme.
     Ja til at man begynner å snakke mindre om kjønn, legning og diskriminering og heller fokuserer på ALLE MENNESKERS velvære og likeverd uavhengig av disse andre faktorene.

     Jeg tror vi har blitt så opptatt av likestillingsdebatten at vi glemmer at vi er skapt ulike. Og det er faktisk helt greit!

  17. Bra skrevet! Og la oss heller ikke glemme hvordan denne regjeringen behandler kronikere, og syke med barn! De river vekk den ene stønaden etter den andre, og opererer med følgende tankegang: «hvis vi tar fra dem pengene, så får de seg arbeid»… Noen KAN faktisk ikke jobbe, og noen må være hjemme å ta vare på sykt barn. Skal vi ta fra dem verdigheten og leveoppholdet på toppen av det? Det er ikke akkurat som om syke lever fett på staten fra før!

  18. ❤️❤️❤️ jeg fnøs av Erna og hele sulamitten da de kom med oppfordringen om å få flere barn. At det går an å ha hodet så langt opp i rassa… BRA jobba Sofie💪🏻

  19. For ikke å glemme økonomi oppi det hele. Finnes mange som ønsker barn, men som ikke har økonomien til det. Eller de som går på trygd feks, med rundt 15.000kr utbetalt etter skatt, og du får ikke akkurat mye ekstra for hvert barn du har. Barnet får ikke noen bra oppvekst da. Får ikke vært med på noen idretter fordi man ikke har råd til å betale kontigent. Eller, man får ikke dratt på ferie for pengene må gå til mat og klær til barnet.

   Og også de som ønsker barn, men ikke kan få det. Jeg har selv mistet. Noe som kalles missed abortion, hvor fosteret fortsatt ligger i livmoren og man må gjennom samme prosedyre som en vanlig abort. Jeg er imot abort, men kun fordi jeg er så glad i barn og ønsker meg det så utrolig mye. Så det å måtte gå gjennom noe sånt da var ufattelig tungt.
   Sier ikke at de som tar abort er idiotiske eller kun tenker på seg selv, for man vet kun best selv om man er i stand til å ta vare på et barn eller ikke.

   1. Barnet kan få en kjempe fin oppvekst selv med trang økonomi! Oppvokst med alenemor, hvor far lurte til seg alle pengene og huset vårt i skilsmisse. Min bror drev med hockey på høyt nivå (dyreste hobbyen!!) Vi spiste ikke ute mye, brukte telt i ferier og kjøpte 2dre sortering miss sixty bukser, men faen så glad jeg er for barndommen min selvom.
    Dessuten er Norge faktisk ett land som tar stort økonomisk ansvar for barn (jeg går hjemme i foreldrepermisjon nå, med lønn! Har venner i USA som fikk barn to uker før meg, de får ikke noe hjelp av stat, ingen tid med baby og ingen økonomisk støtte til barnehage) men at barna har foreldre som prioriterer feil evt seg selv kan ikke stat klandres for…

  20. Hei, Sophie! Jeg prøvde den sjokomelken du anbefalte, og sier meg enig med deg – den er ekstremt godt. Jeg har dog ikke sett at du har skrevet om dette med soya, så jeg ville vel egentlig bare informere deg i tilfelle. Jeg kjøpte som sagt denne etter du la den ut på storyen din, men da jeg kom hjem og stolt viste mitt nye og mer miljøbevisste valg av drikke så sa hun at soya er farlig for kroppen. Så jeg måtte så klart lese meg opp på dette.
   Soyabønner inneholder noe som heter fytoøstrogener som kan føre til for eksempel økt risiko for kreft og lav sædkvalitet hos menn. Også kvinner kan oppleve økt risiko til kreft i livmoren blant annet.
   Soya inneholder også høye nivåer av fytinsyre som blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, derav sink, kalsium, kobber, jern og magnesium. Altså vegetarianere med et soyabasert kosthold risikerer store vitaminmangler.
   Det er klart at sjokomelken alene ikke utgjør slike forhold på kroppen men det er uansett grei informasjon å ha.

   Jeg legger ved linken, dersom du vil lese litt om det?
   http://tradisjonskost.blogspot.com/2014/03/soya-er-utrivelige-greier-hvorfor-br.html

   1. Var veldig skeptisk til soya tidligere pga akkurat dette, men utallige studier viser faktisk det motsatte. Blant annet at soya kan være med på å forhindre flere typer kreft. Over 100 artikler om soya på denne nettsiden, startet av en anerkjent doktor:
    https://nutritionfacts.org/?s=Soy

   2. Støtter det Emilie kommenterte over meg her. Det finnes utallige motstridende kilder på dette, så den randome Blogspot-kilden du linker til er kanskje ikke verdens mest pålitelige kilde?

  21. Haha, enig med Silje over her: Sophie Elise for president, dronning, statsminister og alt annet med makt i dette landet. Preach lady <3

  22. Jeg er gravid med mitt første barn og det er allerede mange bekymringer for fremtiden. Bare fra når barnet blir født og de vil kaste oss raskere fra sykehuset enn tidligere… jeg jobber selv i barnehage og ser hvor dårlig bemanningen er…

   Jeg tenker på.. hva hvis det var noe galt med barnet mitt i magen. Skulle andre bestemme om jeg får ta abort eller ikke?

   Og ja, jorda er overbefolket (bare ikke i Norge..) og politikerne ser ut til å ikke gjøre noe.. mye kunne vært gjort som har mye å si på miljøet, som feks hvor mye emballasje det er rundt produktene vi kjøper i butikken. Regjeringen burde lede vei. Det er mange tiltak som kunne blitt gjort uten at vi merket det engang.

   Jeg så et bilde av hvor mange fly som er over usa i lufta til en hver tid.. jeg fikk helt sjokk… jeg ante ikke at det eksisterte så mange en gang! Er så synd de som sitter på makta alltid ser en annen vei.. tykkelsen på lommeboka er viktigste enn miljøet..

  23. Men hvis vi får færre barn vil ikke det få veldig negative ringvirkninger på velferdssamfunnet vi lever i, i dag? Det vil være færre skattebetalere, og langt flere pensjonister, avhengig av fremtidens barn for å leve. NRK skrev at det allerede fra 2030 vil utgiftene øke raskere enn inntektene. Hele den norske økonomien vil bli rammet, for det blir færre som etterspør tjenester, goder og annet. For ikke å snakke om at om vi dropper olje og gass, hvor i alle dager skal vi få tak i HALVPARTEN av eksportinntektene våre? Det vil ikke være noen inntekter til å betale for velferdssystemet vi i dag er så glad i. Jeg er enig i at vi må finne og bli flinkere til å ta vare på planeten vår, men drastiske tiltak som å bare imorgen stoppe å ta opp olje eller slutte å få barn, vil ikke bare påvirke deg og meg negativt når vi blir eldre, men vil også ikke gøyne barna når de vokser opp med økende skatter og belastninger. Dette er min mening da, please don’t kill me people in the comment section:))))

  24. Jeg er helt enig med deg. Er i tillegg såå utrolig bekymret over Repstad som barne og familieminister, når en familieform utenom det vanlige A4 ikke skal få plass lenger.

   Og, du er ikke en fitte bare fordi du ytrer viktige meninger.

  25. Jeg har nettopp fått en liten prinsesse og ville aldri vært foruten , men vi merker allerede at vi gruer oss til hun skal begynne i barnehage for det koster 3500 i måneden + mer om hun skal få varm mat en gang for dag. I tillegg får man bare barnetrygd på 970 kr i måneden som ikke har vært endret siden 80 tallet!!! Barn er en berikelse uten like ,men også dyrt , så dyrt at noen rett og slett ikke har råd.

  26. Kunne ikke sagt det bedre selv! Du er så flink Sophie og jeg har så sinnsykt stor respekt for deg! Jeg er så glad for at bloggere som deg velger å bruke stemmen sin på denne måten. Fortsett å skrive slike innlegg!❤️

  27. Nja, noe av dette kan jeg være enig i, men du har en del faktafeil her. Fruktbarhet i alle europeiske land er nå under det nivået som kreves for fullstendig erstatning av befolkningen i det lange løp (som er på rundt 2,1 barn per kvinne), og i de fleste tilfeller har fruktbarheten vært under erstatningsnivået i flere tiår. Så til tross for at andre deler av verden ikke har dette problemet, så er det relevant for vår del av verden. Se link for ref. http://www.un.org/en/sections/issues-depth/population/

   Jeg er på ingen måte abortmotstander. Dersom man fjerner muligheten til selvvalgt abort så vil man ikke slutte å gjennomføre ulovlige aborter slik som det ble gjort tidligere, med risiko for død for både foster og mor. Jeg er derimot kritisk i forhold til å skulle kunne velge å fjerne en tvilling. Jeg er redd for at denne utvelgelsesprosessen vil overføres til andre deler av helsevesenet og at man dermed begynner å vurdere hva og hvem som fortjener livets rett. Hvor lang tid vil det ta før man går inn og avslutter livsforlengende behandling til mennesker som man har vurdert som ikke bidragsdyktige feks? Hvor lenge er det til man har fått aktiv dødshjelp, og til legene kan bestemme at de kan gi det til pasienter som de vurderer er innenfor det til tross for at pasienten selv kanskje ikke ønsker det? Ja, dette er ekstremt, men hvor stopper det?

   Du nevner miljø også i denne posten, og at vårt ekstreme forbruk går ut over miljøet på verdensbasis. Dette er det ikke tvil om. Hva tenker du om at du som blogger bidrar til det? Ca 90% av blogginnleggene dine inneholder asnnonselenker og/eller reklame. Hvilken vurdering gjør du i forhold til at dette direkte bidrar til ekstremt overforbruk?

   1. Alle kjendiser nu til dags snakker om at man må slutte å spise kjøtt fordi det er så dårlig for miljøet men, alle de her kjendisene reiser verden rundt med fly uten å i det hele tatt tenke på miljøet. F, eks Gunhild stordalen som snakker så høyt om at vi må spise kjøtt ett par ganger i måneden. Hun reiser jo hele tiden, det er heller ikke bra for miljøet.

  28. Det har aldri vært snakk om en helt ny abortlov? Sykt mange som tar dette helt ut av kontekst og later som at man skal fjerne kvinners rett til å bestemme å ta abort. Det er snakk om en presisering av en paragraf som man så i 2016 ikke betydde at tvillingreduksjon nødvendigvis var forbudt, og kvinner har derfor kunne tatt tvillingreduksjon i 2-3 år. At dette nå bli forbudt uten å bli behandlet i en nemd er ingen endring av den abortloven kvinner kjempet fram for 70 år siden, og det er heller ingen andre av nabolandene våre som tillater dette. Jeg kan umulig tro at verken kvinnene i disse landene, eller kvinnene i Norge før 2016 led noe nød som følge av at den muligheten ikke var der.

  29. Okei, så en tvilling skal få retten til å leve, men ikke den andre? At noen virkelig har hjertet til å fjerne en frisk tvilling, og beholde den andre….. er det virkelig rom for slike mennesker?

  30. Hvis folk velger å ha sex uten prevensjon og ender opp med å bli gravid syns æ faktisk man må ta det ansvaret som det medfører, enten det e 1 eller 2 barn. Vil man ikke ha barn kan man la være å ha sex. Ikke bruk abort som prevensjon.

   1. Du missforstår! Av alle jeg kjenner som har tatt abort er det ingen som har brukt abort som prevensjon, meg selv inkludert. Jeg gikk på p-piller og ble gravid. Under INGEN omstendigheter hverken økonomisk eller psykisk var jeg i stand til å føde et barn eller ha ansvar for et eget liv når jeg knapt kunne ta ansvar for mitt eget.
    Du må mer enn gjerne være i mot abort, jeg respekterer det. Men å bruke faktafeil som et argument er ikke OK! Og jo, man kan ha sex selv om man ikke vil ha barn, for det jeg lærer elevene mine på 5. trinn er at det er ikke ensbetydende og ha sex og det å få barn. For de var av den oppfatningen at hver gang man hadde sex så ble det barn. Noe det ser ut som du også tror.

  31. Se for dere, to tvillinger i magen. Den ene tar opp all næringen til den andre, og du får høre at han/hun aldri kommer til å få ett normalt liv, med venner, kan ikke prate, trenger pustehjelp ect.. Er det da så galt å ta bort dette barnet? Eller, hvis det er fare for at barnene ikke kommer til å klare seg hvis de er to? Er begge barnene friske blir det da i mine øyne feil å ta bort det ene barnet, men det er min personlige mening. 🙂

  32. Du har ikke helt forstått politikken skjønner jeg. Du er misfornøyd med KrF sin politikk, men er negativ til en hel regjering. Høyre og FrP er liberale partier som har troen på at man stort sett skal få bestemme over eget liv og uten hard paternalisme i form av forbud og lignende. Dette innlegget blir ganske latterlig og for de som kjenner norsk politikk bedre enn deg så virker det ikke som du helt forstår hvordan ting henger sammen.

   Når Erna ber folk om å få flere barn, er det fordi det er mange ressurssterke mennesker som venter så lenge at man ikke kan få barn lenger. Dette er typiske folk som kan bidra med et godt hjem fordi de har ting på stell. Velferdsstaten er ikke bærekraftig i lengden når vi blir eldre og eldre og altså “ikke arbeidsføre” fordi vi er pensjonister og en utgift på statsbudsjettet. Da er vi avhengige av unge som jobber. Hvis vi får for få barn så har vi ikke nok arbeidsføre til å ta vare på de eldre som ikke lenger jobber. Regjeringen har et ønske om å gjøre det bedre for ressurrsterke å få barn. For eksempel ved at studenter og unge kan få barn tidlig i karrièren uten at dette ødelegger noe økonomisk. Jeg syns det blir fryktelig dumt å legge frem noe som i utgangspunktet er en fin ting, på en så feil og negativ måte som du har gjort her. Dette er min mening. Det er ingen rot i virkeligheten.

  33. Så enig!!!
   Men må presisere at KRF ikke er verstingene når det kommer til miljø og familiepolitikk (snakker ikke om abort her, men mer omsorgsdelen)
   FRP, derimot, er med på å ødelegge den biten. Tenk at en av våre nye ministre faktisk tviler på menneskeskapte klimaendringer? Er jo selvsagt en minister fra FRP det…
   De nye permisjonsreglene regjeringen vår har satt igang gjør heller ikke at det frister å sette flere barn til verden.
   Likestilling er fint og flott, men å gå gravid og føde med alle de belastningene og hormonelle endringene man får som følge av det vil aldri bli likestilt.

   Skremmende at Erna er så keen på å holde på makten at hun samarbeider med en haug klimafornektere og homohatere. Håper Norge tar til vettet ved neste valg!

   Digger forresten at du bruker stemmen din til å ta opp slike temaer! Du er tøff!

  34. Veldig enig! Hvis det er et problem at norske kvinner ikke får nok barn, i tillegg til at det blir for mange mennesker på verdensbasis, er jo en logisk løsning på problemet å fokusere mer på innvandring og integrering slik at man får arbeidskraft som kan passe på at eldrebølgen ikke ødelegger velferdsstaten. Denne løsningen funker ikke fordi FrP sitter i regjering.

   1. Denne løsningen funker ikke fordi innvandrere er en større belastning enn berikelse på alle måter. Sosialt og økonomisk. Skal vi redde velferdsstaten med å importere…. flere som ender opp på sosialen? På tide å tenke selv og ta ansvar ikke bare skylde på de som tar de tøffe valgene!

    1. Hvor har du fått ideen/fordommen om at ALLE innvandrere er en belastning?? Hvis du får en innvandrer på 30 år til Norge, som er ferdig utdannet ingeniør vil den norske stat spare penger på å gi h*n to mnd norskkurs og samfunnsfag, for så å få personen rett inn i jobb, istedenfor å måtte bruke mye mer penger på å utdanne en nordmann i flere år for så å ende opp med samme utdannelse?? Skjønner ikke hvordan du kan gå ut ifra at alle utenfor Europa vil være en belastning for Norge og ikke ser hvilken enorm ressurs de kan være?? Virker ikke som om kommentaren din kommer fra en som vet noen ting om innvandrere = uvitenhet 🙂

  35. Er det Solberg sin skyld at du sprer legga for alle og en hver og ikke tenker konsekvens? Er det Solberg sin skyld at afrikanere får tosifret antall barn? Afrika blir nok ubeboelig om litt ja men forhåpentligvis har vi en høy sterk mur på grensene til Marokko og Tyrkia innen da! Og en kystvakt i middelhavet som vet hvem de jobber for. Nå har vi sendt milliarder på milliarder til disse afrikanerne og alt de fatter å gjøre med disse pengene er å føde masse kriminelle dem sender vår vei! Lurer på om dem også legger alle sine dumme valg på de europeiske senter-høyre partiene, eller om ihvertfall de forstår bedre. Hadde du bestemt ville vi nok hatt både kanadiske og svenske tilstander i Norge før året er over.

   1. Hva er det du snakker om? Hahaha, har du kommentert på feil innlegg? Solberg og konsekvenser? Innvandring? Mur? Kriminelle? På tide å legge bort vodkaflaska før man leser et blogginnlegg så man vet hva man kommenterer på.

  36. Ikke at jeg har fulgt med på politikken og debatter så mye som du har,men ganske enig hvis det er der prioteringene deres ligger. Ja gode verdier og selvfølge at all i LHB skal få lov til og gifte seg og alt det der. Men regjeringen burde virkelig få øya opp på for denne klimakrisen vi ALLE sitter i!! Så ganske så enig der.

  37. konfliktens kjerne ligger i uenigheten om når et liv starter. Om det starter etter fødelen eller i det egget i livmoren blir befruktet.

   Et barn som blir født i norge har bekyttelse i det det blir født til denne verdenen, og ingen beskyttelse i det det ligger er i magen.

   Du som er så opptatt av å redde dyr, og at de skal ha det godt ha rett til å leve. Hva med alle de uskyldige store livene,som faktisk blir dannet fra første øyeblikk. Når et liv blir skapt er det ikke lenger kun en å ta hensyn til.
   Det blir egoistisk og tenke noe annet, og ja jeg vet ved voldtekt osv.. Men alike vel, det barnet inne i magen, det helt nye livet har ingen skyld i det. Den kan jo ingenting for at det er skjedd, den står jo ikke til ansvar for det.
   Og dette sier jeg ikke for å angripe deg ellet noen andre, men jeg skulle ønske at dere kunne klare å forstå hvor utrolig verdifullt et liv er!

   Jeg syntes det er vondt at så mange uskyldige liv ikke blir beskyttet, og blir avsluttet før det har fått levd et liv fordi egoismen i verden er å stor. Fordi vi er så Selvsentrerte på våres egene liv og planer, at om noe endres, eller ikke faller etter planen så velger vi den mest effektive eller “lette” løsningen, i steden for å møte det ukjente og la livet forme seg ettet det, hvordan kan du forutsi det som kan komme hvis du ikke møter det? Det blir skummelt at vi mennesker kan få leke gud, og bestemme hva som skal få leve eller ikke.

   Men igjen fordi uenigheten om når et liv starter er så forskjellig fra oss mennesker så blir denne diskusjonen så vanskelig å komme til enighet i. ..
   ❤️

   1. Wow Silje. Prøv å les deg litt opp på utvikling av et foster, når det kan begynne å føle smerte foreksempel. Man bør høre på vitenskap, ikke 2000 år gamle bøker.

    Det at du faktisk kaller en som har blitt gravid etter voldtekt for egoistisk for å fjerne noen følelsesløse celler, og vil tvinge henne til konstant påminnelse om noe så grusomt er faktisk helt bak mål.
    «Pro-lifers» ser ut til å glemme at det livet som er her (kvinnen) faktisk er et menneske med alle tanker, følelser etc. At dere vil sette en klump med celler forran dette er faktisk helt sykt

  38. Jeg synstes det er utrolig bra at du tar opp dette med klima og regjering. For det er faktisk barna som lever nå som er fremtiden! Og når folk som sitter i regjeringen ikke har fått med seg det blir det vanskelig. Selv har jeg ikke tennt å få barn siden jeg bare er 14 år. Men når jeg da blir eldre og kanskje får lust på barn, så vil jo klimakrisen være enda værre. Det må være en drastisk endring temmelig fort! Jeg er helt enig at det er vanskelig å tenke om barnet får det godt når det er så mange intriger om alt. Så det at Norge føder mindre barn enn andre land har vel ingen ting å si. Noen land føder alt for mange, men flere av barna dør før de er 15. Vi har mulighet på skole og utdanning som gjør oss smarte nok til å vite hvordan man skal være mot et barn. MEN likevel er det folk i Norge som ikke har peiling på det med barn. Så at det trengs å fødes flere barn er jo helt på trynet. Jordkloden vår klarer ikke ta hånd om de som allerede er her. Vi kommer ikke til å bli flere enn 11 milliarder, så det er ikke hast.
   Vet ikke hva jeg egt ville formidle her, men er helt enig med deg, samtidig som det er mye glede i barn<3 Stay strong Sophie Elise, sånne innlegg kler deg<3

  39. Har selv aldri kommentert på bloggen din før, men denne gangen måtte jeg bare! Virkelig flott at du bruker din stemme!

  40. Helt enig, vet ikke selv om jeg vill bringe barn til verden, hovedgrunnene er som du nevnte i innlegget. Vil bestemme over egen kropp og liv. Vil også, i det minste, vite at regjeringen prøver å lage et trygt og inkluderende land for neste generasjon, først.
   Viktig innlegg, å viktig å bli sint. xx

  41. Må le litt av deg der du sitter i ditt høye sete å lirer av deg usannheter og prøver å fremstå så intelligent.
   Hvor har du det fra at den blågrønne regjeringen er homofober? Selvsagt er det (desverre) alltid noen svarte får i de ulike partiene, men den blå- grønne regjeringen har faktisk vært svært støttende når det gjelder homofili. Under gayparaden i fjor kunne man blant annet se statsministeren som var der for å vise sin støtte. Og om du setter deg littegranne bedre inn i saker før du bykser ut med dine bastante “sannheter” så står det følgende om KRF når det gjelder denne saken (regner med det er de du sikter til) ; “KrF går også inn for å sikre barn og voksne som velger andre former for samliv (les homofile og lesbiske par) juridiske rettigheter uavhengig av samlivsform”.

  42. Alt du sier her er så utrolig sant!! Hvorfor fokusere på abortlover når f.eks klima politikken ikke nevnes en gang. Jeg kjenner jeg også blir utrolig provosert over hvor fokuset til politikerene er. De burde fokusere på bærekraftig utvikling, ikke om man skal få lov til abort pga dit og dat.

  43. Det er helt ekstremt at vi i Norge i 2019 har debatt hvorvidt abort burde være lovlig eller ikke. Sjokkerende å se at noen ønsker å bevege seg bakover istedenfor fremover.
   Jeg har to barn, hvor er et biologisk. Jeg ønsker ikke flere barn, av flere grunner. Samboeren min begynner å dra på årene, vi er begge yrkesaktive og jobber oss oppover, vært veldig heldige med to friske barn (som man virkelig ikke skal ta for gitt! Dessverre) og jeg vil følge opp de barna jeg har, ha nok tid til dem, ha økonomien til å gi de alt de trenger og mer til. jeg hadde en traumatisk fødsel, og har helt angst og vil aldri føde igjen. Vi gjør forhåndsregler for å unngå å bli gravide såklart, snart skal samboeren steriliserie seg også. Men “uhell” skjer og man kan sjeldent være 100% sikker og om “uhellet” først hadde skjedd vil jeg ihvertfall ha valget om hva jeg hadde gjort videre. For alt jeg vet så kanskje alle tankene om å ikke ha flere barn hadde forsvunnet, men det er ikke sikkert. Dette er MIN kropp, MITT liv, MIN fremtid.

  44. Ønsker du ikke å bli gravid, så bruk prevensjon. Er du uforsiktig og blir gravid. TA FOR HELVETE ANSVAR, istedet for å ta liv. Selv om det blir veldig vanskelig for deg å gi slipp på ditt egoistiske liv. En mer selvopptatt person finnes ikke i dette landet! Kanskje du har hatt godt av å få et barn, så du får tankene litt bort ifra deg selv. For det er virkelig ille. Det er faktisk ikke normalt å ha bilder av seg selv i hele leiligheten. Så pen er du ikke.
   Og den miljøsympatien kan du bare holde kjeft om. Du reiser med fly hele tiden og har et overforbruk! Det nytter ikke å si en ting og gjøre noe annet. Når skal du forstå det?

   1. Jeg håper du aldri setter barn til verden! For en ekkel person du virker som. Jeg håper aldri et barn lærer noen av verdiene du tydeligvis har. ÆSJ

   2. Å ta ansvar kan i visse tilfeller bety abort. Vil vi virkelig la uskyldige barn vokse opp der de er uønsket eller få foreldrene som av en eller annen grunn er usikket til å ta seg av et barn? Barnevernsystemet i Norge er allerede for fullt.
    Og ikke minst finnes det andre omstendigheter som gjør det umulig for mor å føde/bære frem et barn, om det så være fysisk eller psykisk. Jeg respekterer ditt syn ang abort, selvom jeg ikke er enig. Det jeg derimot ikke respekterer er måten du velger å fremlegge saken din på. Et merkelig behov for å dra utseendet hennes inn i en diskusjon om abort, er du klar over hvor useriøst det fremstår? “Abort er galt og btw du er ikke så pen” Da handler ikke saken din om å fremme nei til abort men rettogslett om personlig hets av en kjendis. At du er uenig med Sophie Elise er nå en ærlig sak, men når man velger å bruke personlig hets istedenfor å faktisk komme med fakta og meninger direkte om saken så fremstår det bare desperat. “jeg har ikke noe konkret å komme med, har ikke reflektert nok over saken men vil allikvel mene noe”

    1. Jo du har rett, det var veldig feil av meg å hetse henne. Synes bare hun fokuserer så altfor mye på utseendet sitt. Har aldri opplevd noen andre som er så narcistisk.

     Jeg er ikke enig med deg om resten. Det er ikke en måte å ta ansvar på. Det utføres altfor mange aborter og en innskrenking på abortloven vil gjøre at folk passer mer på at de ikke blir gravid. Vi er 5 søsken. Jeg er den eneste som ikke har tatt abort. Jeg har to barn og ønsker virkelig ikke å bli gravid igjen. Derfor passer jeg på at jeg ikke blir det. Selv om ting ikke er bra når man blir gravid, så kan man fikse livet sitt ganske så mye på 9 måneder for barnets skyld.

  45. Takk for at du kommer inn på temaet klimaendringer! Jeg ser på barnet mitt og tenker; Shit, hva slags verden kommer vi til å overlevere. Hva slags elendighet vil du se i din levetid min Elskede? Jeg forstår at det kan virke som riktig å velge vekk å få barn.
   Du har rett i at regjeringen har lagt inn skremmende lite tiltak i sin regjeringsplattform. Fordi de antar at hvis de er for tøffe i virkemidler som gjør at det må koste å forurense eller som gjør at vi må endre livsstil, så frykter de at de ikke kommer til å gjenvalgt. Og antakelig har de rett? Hvorfor fikk de så mange stemmer egentlig?
   Det er lett å peke på politikerne, men det er jo vi som velger og vi som uttrykker hva som er viktig for oss – når vi shopper, når vi reiser, når vi velger informasjonen vi leser, når vi støtter en aksjon/sak/organisasjon, når vi trykker “like”, når vi velger hva vi snakker om med vennene våre og familien vår, når vi velger hvilke saker vi poster på FB. Vi bor i et demokrati og hvis vi ønsker å gjøre noe for en bedre fremtid, kan vi snakke om klimakrise med menneskene rundt oss og slik gjøre dem bevisste på hva som faktisk holder på å skje – og selvfølgelig gjøre det vi klarer som forbruker; la hjernen få ta en ekstra omdreining når vi velger feire-destinasjon, middag, og OM jeg virkelig blir mer lykkelig med ny outfit til neste fest…

   -Det er så mange som virkelig ikke har tatt inn over seg hva den siste klimarapporten sier om hvilke enorme endringer VI må gjøre.
   -Det er så mange som tror at når de sorterer plast, så har de gjort sitt
   -Det er så mange som peker på andre når det gjelder å ta ansvar (politikerne, næringsliv, andre land som forurenser mer…)
   -Det er fortsatt så mange som tenker at bompenger og flyseteavgift er en “straff” når det egentlig bare er en måte å hjelpe oss selv og nabo’n til å være med på den sykt store dugnaden vi må være med på for å unngå de verste endringene
   -Det er få som vet hvilken enorm forskjell det er mellom partiene når det gjelder Klima og miljø
   -Det er så mange som tror at deres valg og handlinger ikke har noe å si.
   Ok – dette er til alle som leste: DU kan gjøre så utroling mye ved å spre informasjon og ved å innse at dine valg er viktige

  46. Æ e helt enig me dæ! Onga fortjene ikke å vokse opp med høyre i makta.. veldig bra innlegg forresten 🙂

  47. Du kan ikke si at regjeringen er homofiendtlig bare fordi en statsråd ikke har planer om å gå i homoparaden. (Erna og flere andre ministere har deltatt flere år …)Det må vel være rom for å respektere at folk velger forskjellige former for å vise respekt (å gi i tog eller ei) og at det viktigste er hva som blir gjort av politikk. Og der har det blitt gjort flere grep for å bedre homofile og lhbtiq-personers levekår de siste årene.

   Det du sier om klimapolitikken henger ikke sammen heller. Aldri før har en regjering i Norge satser mer på klima. Du kan gjerne ønske deg mer, men da er kanskje en god start å gå foran selv. Du snakker om ekstremt forbruk, samtidig som du reklamerer masse for forbruk av ulike produkter og går i bresjen for en rekke skjønnhetsbehandlinger folk ikke har behov for. Synes det blir litt som å kaste stein i glasshus.

   Du sier det er snakk om en ny og helt sinnsykt abortlov, det stemmer heller ikke. Man endrer en praksis som har tillatt abort på friske tvillinger, ellers står abortloven fast. Du må gjerne være uenig men å kalle endringen sinnsyk blir overdrivelse.

   Jeg setter punktum der selv om det er mer å bemerke.

   Det er fint at du engasjerer deg, men synes du kan sette deg litt mer inn i sakene før du presenterer bombastiske påstander som ikke stemmer med virkeligheten.

  48. Du vet det ikke har vært noen endring i abortloven – den har kun blitt presisert? I dag må man ta tvillingabort etter 12. uke da aborten er en annen, og man stikker en nål inn i fosterets hjerte. I dag må “vanlige” personer som tar abort etter 12. uke møte en nemd . At man må det samme med to foster som med et foster er vel naturlig? Da får du heller klage på at grensen i dag er på 12 uker, og at man etter det må møte nemda. Ap og Sv førte samme politikk. Og klimapolitikken til FrP/Høyre er helt lik AP sin. Ettersom hva jeg har skjønt, har du vært medlem både i Høyre og Arbeiderpartiet. Litt hyklerisk å klage så mye, når dine egne meninger og dine kontigenter (altså pengestøtte), støtter partiene du kritiserer stadig vekk?

  49. Så lukk igjen beina og bruk prevensjon. En velger ikke vekk ett barn bare fordi en har sett for seg ett liv med 1 barn. Og sier man på forhånd att man ikke klarer ta hånd om 2 barn og vil benytte seg av og fjerne det ene er du ikke skikket eller egnet til og ta deg av barn. Jeg er for abort innenfor rimelighetens grenser. Men og bruke abort som prevensjon eller fordi man er dum og uforsiktig er overhode ikke greit. Spre beina ta ett ansvar, lukk beina du slipper konsekvenser. Hilsen ei som er tvilling, som har vært under ivf behandling i 8 år og som har hatt 6 spontanaborter og en senabort i 6 mnd med akkurat tvillinger.

  50. jeg er kanskje ikke enig i hvert eneste ord du skriver her, men jeg virkelig elsker at du bruker bloggen til å fremme sånne viktige saker! Dette er grunnen til at du er den eneste bloggeren jeg er innom daglig. Stå på Sophie, vi trenger flere som deg her i landet vårt, ellers går det rett og slett under ganske fort

  51. Enig Kristin,

   Hun har ikke peiling- og kritiserte forrige regjering på samme måte fordi hun mente at alle burde skatte like stor prosent uavhengig av inntekt. Skikkelig «smart» jente med altfor stor stemme i det norske samfunn.

   Lykke til Sofie – men sjekk fakta før du uttaler deg neste gang

  52. Forstår ikke hvorfor du må være så bastant når du tar for deg saker du ikke har satt deg skikkelig inn i. Hadde du hatt mer kunnskap om temaene ville du hatt en mer drøftende, reflekterende og undrende holdning, nettopp fordi slike store og viktige tema ikke er enten eller, men heller noe midt i mellom. Du blir alt for bastant. Her burde du heller vende blikket mot din bloggkollega Kristine Ullebø; en reflektert og skarp jente som setter seg inn i saker og har tilstrekkelig med kunnskap før hun uttaler seg- der har du noe å lære. Beklager om jeg er krass, vet du er ung og har ditt å stri med og ønsker deg på ingen måte noe vondt, men please skoler deg bedre før du uttaler deg om slike tema. – Eller vær mer drøftende og undrende istedenfor å fremstå som du sitter med “fasiten” !

  53. Godt skrevet! Kan du poste dette på facebook siden til Erna Solberg? Denne siden av saken trenger mer oppmerksomhet, -noe du kan gi.

  54. Fint at du bruker stemmen din til noe viktig og nyttig, men VÆR SÅ SNILL – følg med på politikk og nyheter, og sjekk faktaer før du uttaler deg så bastant. Hele innlegget bærer preg av at du bare har lest overskrifter eller kommentarfeltene til nettaviser. Jeg leste gjennom hele kommentarfeltet ditt, og det virker som om ganske stor andel av de som støtter denne uttalelsen din også er av samme kaliber. Det vil si at de ikke har fulgt med på samfunnsdebatten, bare fått med seg overskriftene media konstruerer. Liker at du engasjerer deg i politikk og samfunn, men du er nødt til å sjekke fakta om det du uttaler deg om, og faktisk følge med på hva debattene handler om. Ikke bare les overskrift eller inngress. Les debatten/enkeltsakene fra flere forskjellige vinkler. Vg og db sine artikler bringer ofte ikke god nok dybde i saken. Du skriver feks at det bare er bra at norge har lave fruktbarhetstall siden verden er overbefolket. Dette har du egentlig ingen grunnlag til å mene siden du åpenbart ikke har satt deg inn i krisen lave fruktbarhetstall medfører for samfunnets framtid. Har du hørt om «eldrebølgen»?

  55. Jeg har lyst til å si noe her. Dette gjelder ikke tvillinggraviditet, men er et håpløst eksempel på hvordan jeg er tvunget til å ta abort. Etter å ha studert i to år har jeg vært så uheldig at jeg er forsinket med studiene. Man kan være forsinket med inntil 60 studiepoeng, men utover det får du ikke støtte. Jeg ble gravid da jeg var forsinket med 50stp. Etter det strøk jeg på eksamen før jul pga. en formalfeil. Pga. Det har jeg derfor ikke rett på fødselsstipend fra Lånekassen og jeg og samboeren har ikke råd til å ta vare på barnet uten både engangsstønad og fødselstipend. Jeg er derfor tvunget til å ta abort mot min vilje… så Erna, utsagnet ditt kunne ikke provosert meg mer!!!

   1. Nei!! Om du i utgangspunktet ikke ønsker å ta abort, IKKE gjør det! Da er sjansene store for at du kommer til å angre. Kjemp og prøv det du kan! Det handler også om resten av livet til barnet, ikke bare det første året. Håper så inderlig du finner en løsning som gir deg støtte økonomisk. Og håper så inderlig du tar vare på barnet! Heier uansett på deg, og skjønner dette er en vanskelig situasjon..

   2. Jeg fikk barn når jeg og samboer var i en vanskelig fase økonomisk, men det klarer man, det første året koster ikke all verdens, man kan i prinsippet få alt man trenger på Finn.no. Å vet du hva, når du får barn, så innser du at alle de forventningene om at alt må være perfekt og at barnet må ha foreldre med to kjempe bra betalte jobber er bare tull. Vi har klart oss kjempe bra med veldig lite, er ikke slik i Norge at man sitter å ikke kan brødfø ungen. Nå er sønnen min 5 år og har fått en datter som er 1 år, å ting er blitt bedre siden mannen min har jobbet å stått på å fått en ganske bra jobb, så har jeg gått skole å skal
    begynne å jobbe nå. Jeg er så inderlig glad for at jeg klarte å se forbi det at vi kom til å ha det litt trangt noen år før ting ordnet seg, hadde jeg ikke sett forbi det så hadde ikke sønnen mi vært her å heller ikke datteren min.
    Du kommer til å angre hvis du tar en abort bare fordi dere ikke har råd til å ha ett barn, for så mye koster det ikke.

  56. Helt enig i alt du skriver, utrolig at mennesker er så firkantet. Vi er rett å slett veldig naive og dumme, som kan forholde oss til den tankegangen som Erna står for.
   Det jeg tror Erna mener, er ikke at vi lager for «lite» barn, men hvis vi sammenligner med de «utenlandske» og «innvandrere» på verdensbasis mener Erna at vi lager for lite. Noe som faktisk stemmer. Da disse menneskene lager opptil 3-6 per Familie . Noe som er TOTALT urrelevant, det er vel ingen konkurranse? Helt latterlig syntes jeg ihvertfall.
   Men uansett, helt enig med deg. Ingen kan bestemme over andres kropp. Mennesker er ofte veldig slemme mot hverandre, og lager mye unødvendige konflikter. Jeg selv vil ikke ha barn i den verden vi lever i idag. på grunn av nettopp dette du skriver.

   PS: flott innlegg ☺️ Liker tankegangen din veldig godt! Ha en fin dag

   1. Jo, Erna mener nøyaktig det at vi får for lite barn. For å opprettholde befolkningen, bør hver kvinne i Norge få 2,1 barn. Ifølge FNs nettsider, ligger vi på i dag på 1,9 barn per kvinne, hvilket betyr at befolkningen får synker og at vi nærmer oss et fase 5 land hvor vi til slutt vil ha alt for mange eldre i forhold til unge, og vi ikke vil kunne ta vare på de eldre på grunn av manglende helsepersonell.
    Problemet er bare at om folk i Norge får flere barn enn det vi gjør allerede, hjelper det ikke jordkloden, og det er ikke helt sikker det vil hjelpe Norge heller… Hvem vet om noen av de “ekstra” barna har lyst på en jobb innen helsepersonell…

  57. Som tvilling selv er det umulig for meg å se på denne saken med upartiske øyne. Jeg er for fritt valg og ingen har rett til å bestemme over noen andres kropp. Derimot lurer jeg på om det er meg eller søsteren min du hadde valgt bort?
   Min mor var heller ikke forberedt på tvillinger, mens sånn er nå biologien. Kjenner jeg er ekstremt takknemelig for at min mor ikke delte ditt syn, da ville jeg enten ikke vært her, eller manglet den personen som alltid har stått meg nærmest.

  58. Det virker ikke som de fleste i kommentarfeltet helt har forstått poenget med innlegget ditt Sophie… Har ikke lest alle kommentarene, men herregud….

   Mener dere virkelig at hun tenker at ubeskyttet sex er helt ok, fordi en liten abort fikser det om hun skulle bli gravid? Poenget var kun at hun ikke ønsker barn akkurat nå. Av flere grunner. Blant annet at hun ikke vil at sitt barn skal vokse opp i en verden hvor de må ende opp med flykte på grunn av klimaforandringene. “det er fordi jeg er jævlig bekymret for mine fremtidige barn”

   I mine ører høres ikke det ut som noe annet en kjærlighet. Om man ønsker barn eller ikke er da opp til hver og enkelte av oss? Og hva vet vel andre om Sophie bruker beskyttelse eller ikke? Hun var for det første 14 år da hun tok abort. Og jeg tviler på at hun syns det var en fryd verken da eller nå.

  59. Må bare si at dersom man blir gravid med tvillinger å velger bort en frisk tvilling så er man ikke klar
   For barn i det hele tatt, bør sette inn spiral, kondom u name it. En ting er å ta abort når fosteret er alvorlig sykt men frisk da er det noe som ikke stemmer i topplokket! Med det sagt er det mange gode argumenter her, kunne ikke vært mer enig med klimaet, vi som forbrukere får mange oppgaver men lurer på hvor ansvaret til de på toppen ligger? I tillegg til matproduksjon, klær osv.
   De må slutte å lage så slutter vi og kjøpe. I tillegg begynner velferdsordningen og kollapse, å ha barn i dag er ekstremt dyrt. Jeg er student og betaler 5200 for to barn i barnehagen bla. Også er det masse mer 🙈så det å si klarer du en klarer du to, er rett å slett jævlig frekt for i Norge spesielt etter vi fikk blå regjering har forskjellene blitt større og mange barnefamilier sliter med økonomien.

  60. Du bør faktasjekke innholdet ditt før du skriver slike innlegg.

   Endringen i abortloven har ingenting for deg å si i praksis. Eneste forskjell er at du må søke til en nemd dersom du ha tvillingabort. Og den nemda vil i 99% av alle ganger si ja til det.

   Personlig mener jeg det er veldig uetisk å fjerne en tvilling.

  61. Nei nei nei kjære Sofie Elise❤️
   Jeg lover deg, du vil tenke helt annerledes når du selv blir mamma.
   I tidlig tidlig fase får fosteret et bankende lite hjerte. At det i det hele tatt har vært lov å fjerne en frisk tvilling etter uke 12 er helt vannvittig!! Jeg tenker på de stakkars legene som må utføre dette inngrepet….STAKKARS!!

   Hvem i all verden hadde klart å avslutte et lite liv om det kom utenfor magen? Bare fordi det ligger inni magen og ingen ser fosteret bevege seg, sutte på tommelen sin, føle sin andre tvilling ved siden av seg, -så skal det være greit fordi det er «mammas» kropp og hun bestemmer jo! Nei det er faktisk barnets kropp. Fosterets kropp!
   Jeg gråter og skjelver over hvor syk denne verden har blitt og at sterke feminister skal gjøre det så ufattelig vanskelig å si høyt at man faktisk er motstander 🙁
   Tenk at det som er ment å være det tryggeste sted å være, nemlig i mammas mage har blitt et livsfarlig sted å være.

   1. Jeg er uenig med deg, og jeg har faktisk barn. Men jeg har også tatt abort før. Aldri angret på noen av delene, men det var MITT valg, ingen andres. Og nettopp derfor vet jeg at det var riktig, riktig for meg og min situasjon. Du får også lov til å bestemme selv, så ikke ta abort da vel! Men ikke bestem over alle andre! Det er nemlig DET det dreier seg om! Ikke alle er deg! At alle må få lov til å bestemme selv, for seg selv! Hvis vi snur litt på det; hvordan ville du ha likt å bli tvunget til å ta abort? Hvordan ville det ha vært, både mens det skjedde og etterpå, når du inderlig ikke vil det selv? Det er akkurat slik det er den andre veien også. Det er helt forferdelig å bli tvunget og bestemt over, det bygger et hat og en frustrasjon som rett og slett er ødeleggende for en persons liv og de involverte. Ja til valgfrihet! For det går faktisk begge veier!

  62. Hei

   La oss bryte ned det Erna sa til noe simplere enn å ordrett dra det ut av kontekst; Hun oppfordrer folket til å få flere barn fordi vi trenger etterkommere til å ta vare på oss igjen når vi blir eldre. Det er faktisk mulig at 1 voksent par får 2 barn, da har du ikke befolkningsvekst. 🙂 NAV står overfor et stort problem i regnestykket om dagen, og folk som utdanner seg lenge og pensjonerer seg tidlig.

   Et lite spørsmål som du kan reflektere over; Hvorfor tror du de får så mange barn i Afrika? Hint: Det handler ikke om voldtekt, men noe nevnt over her.

   ” Mitt barn skal vokse opp i et land hvor nåværende regjering ikke tar klimapolitikken på alvor i det hele tatt.” Det er rart at regjeringen godtar bomringer for å strupe biltrafikk i byer p.g.a forurensning (En av de første i verden til å nå nullvekst visjonen i parisavtalen), at strømmen vi har i Norge kommer fra minimum 99% fornybar energi, lista er mye lenger.

   “At det like gjerne er oss som må flykte” Det at du i det hele tatt sier dette viser at du ikke aner konsekvensene av klimaforandringene. Største problemet vil være tørken rundt ekvator, og mest sannsynlig vil klimaflyktninger komme nordover.

   “De står på sidelinjen av katastrofene og trekker på skuldrene i sin egen homofobi og forundring, og lurer på hvorfor vi ikke får flere barn.” Helseministeren vår Bent Høie er homofil, bare sånn til informasjon. Videre står de absolutt ikke på sidelinjen og Oslo er på vei til å bli verdens miljøhovedstad.

   Jeg er enig med deg om abortloven og KRF, men du viser tydelig at du ikke har lest annet enn overskrifter i media og eller eventuelt valgt ut egne artikler og avsnitt. Ta en titt på det Venstre og Høyre har fått igjennom sammen av klimapolitikk. Forresten er KRF veldig for dette med flyktninger som du er så bekymret for, der Høyre, FRP og AP (Ja tenk det) er enige om en streng innvandringspolitikk.

   Mvh

   1. Bra sagt til deg over her 👏🏻
    Tydelig at det er flere her som bare leser overskrifter i avisene, bare masse påstander og
    klaging. Er helt riktig informasjon i kommentaren over her, det er sikkert.
    Fint å få med seg fakta folkens, SÅ kan man diskutere.

  63. Utrolig bra innlegg!

   Så hårvideoene på Instagram og har noen tips. Hadde ekstremt tørt og slitt hår lenge selv:

   Ingen varme verktøy, ikke hårføner heller. Shampoo og balsam: Sebastian Penetrait, hårkur: Sebastian Hydrate. Extentions : dobble hair fra balmain.

  64. Heia Sophie-Elise! Jeg elsker mine to voksne barn, men lurer likevel på om jeg burde fått dem. Og jeg er sykt bekymra for den verdenen mine barnebarn må vokse opp i. Synes absolutt at du “hengte bjella på katta” i kommentaren din. Stå på!

  65. Jeg er fullstendig enig, og så er det de andre tingene også. Økonomi bl.a
   Det er for det første vanskelig å få seg full jobb i dette landet og langt fler jobber krever utdanning. Mange utdannelser er vanskelig å komme inn på. Også er det bolig. Utrolig vanskelig for unge og komme inn på boligmarkedet idag, helt umulig om du ikke har kausjonist eller egenkapital. Og hvis du er så heldig og få kjøpt bolig må du jobbe mye for å få råd til å sitte på boligen, ergo mindre tid til barna. Sliten etter jobb er det få timer på ettermiddag og kveld du får tid med den, og det er lite rom for dem som ikke vil sende ungene i barnehage etter endt permisjon.. det er så utrolig mange faktorer som spiller inn i dette temaet

  66. ELSKER når du tar tak i slike ting.. Please fortsett med det!!! Det er så viktig at dere med store stemmer bruker de til å fremme slike viktige saker, som faktisk kan berøre oss alle.

   Keep going!!! <3

  67. Kjempebra at du tar opp dette med klimapolitikk! Som du vet så er verden i ekstrem krise selv om det ikke blir snakket om, og jeg vet rett og slett ikke om jeg i det hele tatt vil ha barn i denne verden, når jeg vet at de sannsynligvis ikke kommer til å ha sjansen til å bli gamle, hvis verdne fortsetter som den gjør nå. Supert innlegg!!

  68. Jeg er enig!!! Endelig noen som sier det høyt!
   Ikke bare det…
   Men hvordan de styrer dette landet, er det ikke rom for å få barn tidlig. Folk ønsker gjerne å ha ett fast sted å bo, se på husprisene. I dag er vi nærmest «presset» til å ikke få barn før senere. Først utdanning, deretter jobbe i flere år bare for å få spart opp slik at det skal være mulig å etablere seg i dette samfunnet. Da er man plutselig over 30! Det er ikke lett å være i 20 årene å få barn i dag, fordi det er ikke tilrettelagt! Snakker om egen erfaring! Jeg fikk barn rett etter videregående og vet hvor vanskelig det kan være! Jeg var heldig fordi jeg hadde nære rundt meg som kunne hjelpe meg. Men ikke alle har det! I dag er jeg utdannet sykepleier og er i full jobb! Med nå 3 barn koster det meg 9000 kroner for barnehage og SFO! Jeg klarer det, men det sier litt! I dag uten trygg jobb og utdanning er det for dyrt for mange å få barn!
   Skal flere få barn, tilrettelegg bedre!!!

  69. TUSEN TAKK!!! ❤️ For innlegget i Vg i dag 🙂 Du skrev det som jeg og mange andre tenker, men ikke får sagt. Selvsagt vil en del være uenige også, men slik er det alltid…det er uansett ikke deres problem, for de hadde ikke tatt den aborten, de hadde også hatt valget! For det er det det handler om, rett til å få bestemme selv! Jeg kommer dessverre til å ta bort begge nå, hvis jeg blir gravid med tvillinger. Ikke fordi jeg vil, men fordi jeg ikke tør. Ikke slik som det har blitt nå. Har ikke lest bloggen din på flere år, men nå måtte jeg bare inn hit igjen. Skikkelig stolt av deg! ❤️ Setter stor pris på det…igjen; TUSEN TAKK! 🙂

  70. Veldig bra skrevet, Sophie. Er SÅ enig i at noe må skje, og det umiddelbart. Vi burde alle respektere hennes (Sophies) valg, for det har ingen ting å gjøre med våre liv, har det vel?
   Jeg kommer selv til å ville få barn senere i livet, men jeg har selv de samme bekymringene. Dette innlegget gjorde meg enda mer oppmerksom og engasjert i dette, så tusen takk!
   Håper dette åpner øynene til visse politikere også.

  71. Synes det er utrolig forfriskende med en samfunnsengasjert blogger! Og finner det litt ironisk at folk som har et annet synspunkt enn deg og roper høyest om at man må forstå deres synspunkt, er de som kritiserer deg mest for dine synspunkter og hvordan du ser ting 🤔 når skal vi slutte å kjempe om å «vinne» diskusjoner, og heller ha kjærlighet nok til å respektere at folk har andre meninger? Så lenge det ikke går utover noen andre selvfølgelig

  72. Veldig bra innlegg! Syns det er helt sykt at denne regjeringen går inn for å skrenke inn abortrettighetene våre 🙁 det er mistillit til kvinner å tro at ikke vi er i stand til å vurdere å ta imot ett eller barn selv (kanskje i tillegg til flere tidligere fødte barn, kanskje i tillegg til flere tidligere fødte. Dritbra at du holder samfunnsengasjementet oppe på bloggen!

  73. Hei. Jeg liker godt bloggen din, og mye av det du står for. Synes du er tøff som sier meningen din og er ærlig om din fortid. Det jeg imidlertid reagerer på er din hånlige kommentar som ikke bare treffer KrF, men kristne generelt. «En 2000 år gammel eventyrbok» – virkelig? For mange er det et viktig hellig skrift og du latterliggjør troen vår som faktisk i stor grad knytter seg til en 2000 år gammel bok, som jeg mener ikke inneholder eventyr, men vitner om en Gud som har trådt inn i historien. Det er en bok som er skrevet av og til mennesker, delvis i billedspråk, men ikke nødvendigvis uten grunnlag i noe. Dersom du hadde skrevet noe sånn om andre religioners hellige skrifter ville det blitt utløst sterke reaksjoner. Så, helt i orden at du ikke tror, men vær så snill å vis respekt for de som gjør det. Ordene dine har makt og de sårer. Følte bare jeg måtte skrive det 🙂

   Ha en god dag, og fortsatt det gode arbeidet du (som regel) gjør!

  74. Synes det er mange her som tror de vet og kan bedre enn Sophie. For det første så er det ingen som vet bedre en hun selv. Ingen andre kan sitte å påtvinge noen å gjøre noe de ikke vil eller er i stand til å gjøre. Er helt enig med sophie i det hun mener, og ingen burde bli tvunget til å få barn man ikke er i stand til å ta vare på. Tar jeg utgangspunktet i meg da. Jeg er 18 år, går på skole, bor hjemme og har en lærlinglønn på 6000kr i mnd akkurat nå. Hadde jeg blitt gravid hadde det vertfall ikke vært med vilje. Hadde jeg beholdt barnet? Nei. Barnet hadde vokst opp i et hjem der moren ikke er i stand til å ta vare på sitt eget barn, og hva slags oppvekst og leveforhold er det? Jeg har verken lyst, har ikke tid, økonomi eller det som trengs for å ta det ansvaret å bli mor i en alder av 18 og har hele livet forran seg. Vi tenker alle ulikt, vi har alle fordkjellige synspunkt og for alt jeg vet synes nok noen at mitt syn er helt på trynet. Har erfaring med at min storebror sitter i rullestol og har gjort det hele livet. Et liv med mange syndromer, sykdommer og plager. Et liv inn og ut av sykehus, operasjoner her og der fordi ting ikke fungerer som de skal, et liv der skillet mellom liv og død har vært så nært flere ganger. Min mamma trodde barnet var frisk, fordi det mente legene og jordmødrene. Det mamma har gått igjennom, det pappa har gått igjennom pga alle komplikasjonene, det min storebror har gått igjennom kunne aldri jeg klart, kunne aldri taklet å se mitt barn ha det sånn som min bror. Det er så mange situasjoner man må ta hensyn til, det er et så stort ansvar å ta vare på et barn og det krever så mye. Det er ikke noe jeg kunne gjort, og vet det er så mange andre som føler det samme. En dag om noen år ja kanskje, men det finnes jenter og kvinner som blir gravide ung og som ikke kan ta det ansvaret å bli mor.

  75. Hei! Mange bra tanker her, men når det gjelder abortdebatten får jeg inntrykk av at du har misforstått hva det dreier seg om. Forslaget er at fosterreduksjon (av medisinske grunner) som skal gjennomføres etter utgangen av 12. uke, burde behandles av en nemnd, på lik linje med alle andre aborter etter 12. uke. Spørsmålet er altså om det skal behandles i nemd eller ikke. Hvis «vanlig» abort skal i nemd etter 12. uke, hvorfor ikke fosterreduksjon?

   Kristin Clemet hadde en fin og nyansert tekst om temaet, som fikk meg til å skjønne debatten bedre. Saken har flere viktige sider, blant annet faren for «abortturisme».

   https://www.civita.no/2019/01/21/for-mye-respektlos-retorikk-i-debatten-om-tvillingabort?fbclid=IwAR246wpO2YSmfp54-EEd81PXf2wEkreXT9SQR96OzDNeOve13w6Pu0W6Aio

  76. Dette var utrolig tynne og lite reflekterte argumenter. Enig med deg i at politikken ikke er god nok på disse områdene, men at dette er grunner til å ikke få barn i ung alder blir litt for søkt. Hadde du skrevet om denne politikkutformingen uten å knytte det til Ernas oppfordring om flere barn hadde vært mer menkngsgivende for det er bekymringsverdig. Men Norge er et trygt og barnevennelig land og enkeltpolitikers uttalelser påvirker virkelig ikke folks ønske om å få barn i den grad du påstår her. Ikke fremstill det som om du snakker på vegne av oss alle. Det har du tydeligvis ikke nok bakkekontakt til å gjøre. Hva med å nevne en krevende studenttid og dårlig økonomi? Men det sliter ikke du med så forståelig nok at du ikke nevner det. Men da burde du vinkle dette som høyst personlige grunner til at du venter med barn (selv om du nylig skrev at du vil ha barn de neste 2-3 årene….). Ikke snakk på vegne av en hel generasjon. Det har du verken kunnskap eller refleksjonsnivå til å gjøre i denne saken.

  77. Kjære Sophie Elise!

   Jeg er enig i mye av det du skriver og veldig glad for at du forbilledlig forteller om abort og inspirerer unge til å delta i politiske diskusjoner.

   Samtidig savner jeg kilder når det kommer til argumentene dine for at det i fremtiden vil være lite ønskelig å få barn. For eksempel skulle jeg ønske du kunne vise til faglig bekreftelse på at vi i 2050 «vil ha flere klimaflyktninger enn vi kan se for oss (…)». Det samme gjelder for uttalelsen «FN har flere ganger gått ut å sagt at vi får for mange barn på verdensbasis».

   Grunnen til at jeg etterspør kilder er ikke fordi jeg ikke tror du har støtte for uttalelsene dine. Jeg etterspør kilder fordi jeg vet du når ut til mange som ukritisk sluker argumentene dine. Ytringsfrihet kombinert med internett kan være et eldorado for fake news! Som skribent håper jeg du tar ansvar for å spre fakta og ikke frykt.

   Lykke til! Jeg heier på deg!

   Hilsen Miriam

  78. Sier hun er opptatt av klimapolitikk
   – Reiser verden rundt med fly, reiser med taxi osv.

   Og dette er personen som skal kritisere regjeringen? Man burde vel starte med seg selv før man går etter andre? Eller er hun bare opptatt av klima så lenge det ikke går utover henne selv?

  79. Jeg skjønner godt hva du mener. Jeg tror og håper at om jeg skulle bli gravid med tvillinger vil jeg ønske dem begge. Men hva om det er et barn som ikke er frisk?? For er det noe alle vet, er det at det er ikke lett å være syk i Norge i dag. Da må du ha både økonomi, familie og venner til hjelp. Har du et stort nokk støtte-apparat rundt deg til å håndtere noe slikt?? Her har regjeringen et stort arbeid å gjøre om vi skal ønske å beholde syke barn, for det tror jeg ikke er en enkel sak.
   Selv synes jeg en abort-lov er en idiotisk oppfinnelse. Hver enkelt sak er unik, å ingen kan vite hvordan andre kan takle sine problemer på best mulig måte. Derfor må det være opp til hver enkelt å avgjøre om man kan ta seg av et barn, og hva som vil være det beste. Men helsevesenet burde styrkes, slik at du får hjelp og oppfølging uansett hva du velger.

  80. En ting politikerne glømmer er at d e dyrt å ha barn. Dyrt for leilighet, og dyrt for de meste når d kommer til hverdagsliv. Kan ikke få mange barn når man vet at d går ut over økonomien.

  81. Så flink du er til å stå opp for viktige tema som abortloven og klima politikk. Vi trenger flere bloggere som deg her i landet!

  82. Det er ikke å legge under en stol at vi bor i en verden full av bekymringer og en verden vi selv raserer og til slutt kommer til å ødelegge. Det skjer mye dritt i verden og politikere har forskjellige meninger. Men meninger endrer seg.
   Jeg er selv far til 2 jenter på 12 og 14 år. Jeg var 22 år da min nåværende kone sa at hun var gravid. Jeg ble livredd. Jeg skulle jo ikke ha barn, jeg skulle jo leve livet. Jeg hadde heller ikke en god betalt jobb, hadde lån på bil og leide en leilighet. Så klar jeg var bekymret, men det som bekymret meg minst var framtiden. Det var nåtiden som bekymret meg. Når jeg ser tilbake i dag så angrer jeg selvfølgelig ikke på at jeg ble pappa og alt ordnet seg med tid. Fikk annen og bedre betalt jobb, vi kjøpte hus, familiebil og jammen så kom datter nr 2. I dag er alt stabilt.
   Jeg har to sunne jenter med mange meninger, og de har også meninger om fremtiden. Det er de som skal snakke seg vei og leve livet med oss og etter oss. De kommer til å få sin stemmerett og kommer til å bruke den. De er fremtidens politikere, det er de som skal veilede oss og styre oss riktig vei. Det som skjer nå i politikken er kun et hinder i mine øyne, og hinder kan flyttes på eller hoppes over. Man kan også bare gi faen og leve livet man ønsker, barn eller ei. Mine bekymringer i dag er heller om utdannelse for mine døtre og hva de velger å jobbe med i fremtiden. Det er nå jeg som pappa skal veilede dem og høre på hva de selv ønsker. Kall meg egoist, men jeg ønsker å leve dag for dag også og ikke ha for mange bekymringer på tapeten.

   Just my 2 cents

  83. Hurra for miljøet og klima!
   Men kunne ønske at bloggere og talspersoner kunne sette fokus på andre temaer som er minst like viktige, hvis ikke viktigere. Det snakkes om diversity, men helt ærlig så skriver dere alle om det samme og det begynner å bli pinlig.

   For å tenke miljø er in, være veganer er in. Viktig å tenke miljø og på dyrenes velferd, men det setter lyset vekk fra temaer som forskning på sykdom, og feks menneskevelferd innen klesproduksjon. Mennesker som lider av alvorlige sykdommer, som dør pga det ikke brukes nok midler til forskning som kan redde liv.

   Istedet så er det et overdrevet fokus på miljø og klima. Greit naivt å tro at miljøtiltak i lille Norge er alt som skal til for å stoppe klimaendringer. De vil komme uavhengig av om du sorterer søppel og kjører el-bil. Face reality.

  84. Signerer denne..! Samtidig så syns jeg hele regjeringa kan ta seg en fordømt bolle. Her skal de øke barnetrygda-kjempe flott-men de øker jo både barnehage og sfo med samme sum-det gagner oss jo ikke. Og så øker de småbarnstillegget som da er fra 0-6år..!! Det er jo når de blir eldre barna «koster» mer..! Og da på toppen av det hele være alenemamma og leve på en inntekt da-det er ikke alltid like lett. Og støtte fra nav er jaggu ikke mye å leve av. Jeg sitter nå med snart 9 års erfaring fra den biten, og jeg jobber fulltid og mye overtid for at mitt barn skal kunne få det h*n trenger og fortjener. Engangsstønaden har de økt med enorme mengder. Men nå er det på tide å gjøre noe med de andre stønadene også.

  85. Jeg tenker heller hvis de som velger å få barn, skulle få tvillinger der begge er friske, så syns jeg det er helt skakkjørt å fjerne den ene babyen bare fordi mammaen ikke så for seg tvillinger når hun skulle ha barn.
   Syns helt ærlig det er skikkelig egoistisk, er det slik at den ene tvillingen har en genestisk feil av diverse
   årsaker så er det en grunn isåfall. Men at man fjerner den ene friske tvillingen bare fordi det blir «dobbelt» så «slitsomt», å det gidder man jo ikke, å oppdra to barn på en gang.
   Velger man å få barn velegnet man alt annet som hører til også, gjennom godt å vondt.
   Syns folk er sykt egosistiske idag som skal ha alt skreddersydd etter sine ønsker å behov, når man får barn så må man være villig til å ofre sitt
   egoistiske/selvopptatte jeg, er man ikke villig til det så burde man kanskje ikke få barn da, eller vente til man er moden. Slik er livet, å slik er vi skapt, er ikke alt vi kan råde over, å når det kommer til slike dumme ting som at man ikke «gidder» eller bor for «trangt» eller «ikke har råd» til
   tvillinger så burde man ikke prøve å få barn i det hele tatt, for da har man rett og slett for liten kunnskap til hva det vil si å ha barn å oppdra barn.
   Bare til info så har jeg to barn, ikke rik, men klarer oss fint fordet, og barna mine har det mer enn bra nok.

  86. Flott at du engasjerer deg og viser det!

   Her i Norge er vi så utrolig heldige, med gode velferdsordninger, lang permisjon, barnetrygd osv. Det jeg opplever som problematisk er hvordan de nå endrer permisjonsordningen, som gir kvinnen; den gravide, fødende, ammende kvinnen mindre tid med barnet etter fødsel. Mindre tid til å amme, komme seg etter et langt og ofte tungt svangerskap og en fødsel som oftere enn man aner fører med seg revning og/eller andre fødselsskader. Det er klart pappa fortjener tid med barnet sitt, men ikke på bekostning av mamma. Det er ikke likestilling! Synes det er latterlig at i et land som enda(!!!) ikke har likestilt lønn for kvinner, presser på med likestilling for menn i permisjon, og det gikk unna. Og bare for å si det, den ammefriordningen er en vits i praksis, om du får det til skal du likevel møte mye motstand og kritikk fra arbeidsgiver. Likevel anbefales vi å amme et år… Også kan vi jo gå inn på egenmelding for syke barn; hvor er logikken i at om barnet er sykt fredag og mandag så regnes også lørdag og søndag som sykefravær, selv om arbeidsplassen holder stengt disse dagene.. mind blown. 10 dager er egenmeldingskvoten for egne barn, det første barnehageåret er den kvoten blåst lenge før sommerferien.

   Kan ikke gå inn på denne reverseringen av abortloven uten å gå inn i gråt og sinne, så lar den ligge. Men det er helt sykt at vi skal finne oss i dette i 2019! La oss gå tilbake i tid og begrens kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Hurra for høyre, Erna, krf, Kjell Ingolf og hele gjengen på stortinget som leker dukketeater med livene våre. Nå blir det viktigere enn noensinne å bruke stemmeretten sin, også på grunn av klima som du nevner. Skremmende.

  87. Det som er egoistisk, er det å FÅ barn etter min mening. Beklager for å tråkke på enkeltes nerver her, men er man ikke i stand til å gi barnet det det trenger, så er det absolutt værre å få barn, enn og ta abort.

  88. Hallo,
   Er det slik at du ikke ønsker deg barn eller ikke er klar for barn – grunnet alder, økonomisk situasjon eller lignende er det faktisk forhåndsregler å ta. Det har vært og er fortsatt alt for enkelt å ta abort og det blir brukt som et «etterpåklokt» prevensjonsmiddel hos alt for mange. «Jeg kan bare ta abort» er en skummel innstilling syntes jeg.

   Når du kommer dit i livet at du vil begynne å forsøke å bli gravid er det ingenting mer naturlig enn det ufortutsigbare utfallet. Du kan få en jente, du kan få en gutt, du kan få et helt friskt barn, du kan få et barn med en utfordring, du kan få et barn, du kan få tvillinger, du kan få trillinger. Dette er en risk man må ta i betraktning når man vurderer hvor vidt å få barn eller ei. Jeg syntes at man bør bestemme seg for å være klar for alle utfall, for det er virkelig bare naturens gang. Hva blir det neste? Skal vi innføre abort med grunnlag på preferanser på barnets kjønn? Jeg er ikke enig i Ernas ønsker om flere barn, basert på grunnlaget om overbefolkning som du også nevner i teksten din.. Men jeg syntes vi skal legge et fokus på at mennesker faktisk har et valg FØR aborten. (Her finnes det selvsagt gråsoner og unntak som må behandles på en annen måte). – Og at det å få barn ikke er å bestille fra en meny, så tenk godt gjennom alle potensielle utfall før du bestemmer deg for å påta deg dette ansvaret <3

  89. Bra skrevet!👏 Kunne ikke ha skrevet det bedre selv I think🙂 Syns også det er utrolig sært at de har innvilget en ny lov med å ikke kunne donere bort egg når det er flere der ute som ønsker å bli foreldre, men ikke kan bli det. Menn for hjelp om det er problem med spermen, men kvinner får ikke hjelp om det gjelder eggene?🤷

  90. Synes det er så fantastisk av deg å ta opp sånne ting som det her, som mangle ville ha unngådd for å ikke miste følgere/lesere og få hets! Du er så utrolig sterk og jeg bare elsker at du deler meningene dine og står opp for det du mener❤️ Jeg blir så jææævla forbanna av folk som faen ikke skjønner det du skriver her, og som på liv og død skal være uenige og si at de som er enig med dette er idioter. Hvordan er det MULIG å være så jævla trangsynt og uvitende om verden rundt seg😩 elsker deg

  91. Når det kommer til regjeringens holdning angående miljø og klima generelt; de sitter på et utrolig stort ansvar og en utrolig stor makt, en jobb som innebærer å være et forbilde, vedta, lede prosjekter, foreta bestemmelser, følge demokratiet og ikke minst prioritere hva pengene skal gå til. Utrolig mye, faktisk nesten 7 millioner av statsbudsjettet går til miljø- og klimatiltak, forskning etc. 3,2 milliarder er også prioritert for å hindre ødeleggelsen av regnskogen som igjen begrenser oppvarmingen av jorda, og 400 millioner går til avfallshåndtering i andre land! Utrolig mye mer er satt av til miljø og klima enn tidligere. Vi som bor i Norge har utrolig mye kunnskap om hvordan vi kan hindre i å ødelegge kloden mer, det er derfor mye vi kan gjøre selv også. Vi kan ikke forvente at politikerne gjør all jobben når vi alle vet godt hva som er skadelig for miljøet og ikke. Du er et godt forbilde når det kommer til mye av dette temaet, jeg forstår at å annonsere klær, sminke osv=levebrød for deg, men om jeg får spørre; er ikke denne livsstilen slitsom for deg siden du er så opptatt av miljøet? Jo flere som kjøper det du annonserer jo værre er det for miljøet.

  92. Denne regjeringa her altså, jeg er så lei. Gleder meg til valg! Mange som snakker om at tvillinger har et så fint bånd osv, helt sikkert! Men er ikke det det handler om, handler om at hvis mor ikke vil ha fler må hun få lov til å velge det selv. Grunnen til at man ikke vil ha kan være så mangt, å ikke noe andre trenger å legge seg opp i for er ingen andre sin sak enn den det gjelder

  93. Tror ikke så mange skjønte poenget ditt, men takk Gud du skrev dette innlegget, for det trengtes å høre fra en stor profil i Norge! Takk for at du kan stå opp for oss yngre som ikke er innteressert i å få barn i alder av 20, å jeg er vertfall ikke innteressert i å ikke kunne ha ett valg i det minste.

   Om jeg blir gravid i denne alderen, å ikke kunne valgt, da vet jeg oppriktig ikke hva jeg skulle gjort.

   Tenker det ender opp med 2 strikke pinner ute i skogen som i gamle dager til slutt

  94. Jeg ble kjempeglad av å lese dette innlegget. Jeg synes fremtiden ser litt lysere ut nå og det er takket være deg. Det er så viktig det du skriver om!

   Takk for jobben du gjør! 🙂

  95. Hvis grunnene til at vi ikke skal få barn er en regjering som bryr seg lite om klimapolitikk og et statsråd som ikke skal gå i pride-parade er det en ganske trist innstilling synes jeg. Som (selvvalgt) ung mor (jeg er samme alder som deg), er det mer frustrerende for meg at jeg nå ikke kan være like lenge hjemme med lillesøster eller lillebror som jeg var med 2-åringen min. Det er vondt at det skal sammenlignes å være pappa med det å være mamma, fordi det er to fullstendig forskjellige ting for et så lite barn. Men det å være bekymret for fremtiden til barnet sitt betyr bare at man er forelder, og sånn har foreldre hatt det i all tid, det er jeg sikker på.
   Jeg er ett hundre prosent for selvvalgt abort før uke 12, men jeg er også for et samfunn med forskjellige mennesker, og mener det at hvis man ikke er klar for å få et barn som potensielt trenger oppfølging 24 timer i døgnet resten av livet, eller om man skulle få tre på en gang, så burde man ikke prøve å bli gravid heller. Så der er jeg enig med deg 🙂

  96. Siden du er veldig bevisst på at du ikke er i stand til å ta vare på ett barn, er det ikke bare å sørge for at du ikke blir gravid? Hvor vanskelig er det? Det finnes mye forskjellig prevensjon, og mannen kan beskytte seg i tillegg. Da slipper man abort:)

   1. Det er ikke helt riktig det, jeg ble gravid på p-piller, så prevensjon er ikke 100% sikkert. Med mindre du vil sterilisere deg, noe som er en ganske omfattende operasjon.

    Abort er jo ikke noe som folk gjør for gøy, men pga situasjoner og personlige grunner som ingen andre enn hun som skal bære frem barnet kan svare for 🙂

  97. Jeg sitter her med ganske mye følelser, jeg er 24 år, har samboer, og en genfeil som gjør at jeg ikke kan få barn med mine egne egg. Og nå er det også snakk om å fjerne det også fra Norge. Vil Erna ha flere barn i norge så burde ho først og fremst hjelpe de som ikke har råd til å reise til utlandet og ordne seg barn. Min inntekt strekker seg virkelig ikke til dette. Jeg ønsker meg så barn, hvertfall 1 friskt! Til sammen har jeg vært gravid 5 ganger, spontanabortert 4 ganger, den 5 gangen gikk jeg halvveis i graviditeten til de fant ut at babyen min var syk, så endte opp med at jeg fødte babyen min, holdt han i en time i armene før han døde. Min sykdom fant de ut etter fødselen. Jeg syns det er veldig synd å lese dine grunner, men likevell forstår jeg hva du mener. Min samboer ønsker seg barn en dag, og er forfattelig trist at jeg ikke kan gi han det. Erna kan virkelig kysse rævva mi, som virkelig prioriterer å fjerne eggdonasjon i forhold til innvandrere. Bare trist å se hva som regjerer Norge.

  98. Dere som er unge idag og mener man ikke burde få barn. Spørr dere selv om en jævla ting. “Hvem skal ta vare på oss når vi blir gammle” hvem skal jobbe på gamlehjem og sykehus? Kan være lurt og tenke på fremtiden til verden generelt også da og ikke bare klima. At vi slutter og spise kjøtt er et bullshitt tilltak. Det første som må trappes ned på er flytrafikken verden rundt.
   Men her sitter naive normenn og sier til seg selv at ” jeg skal slutte og spise kjøtt for og redde verden” så sitter man og spiser vegetarburgeren sin og bestiller flytur til Maldivene. Way to go.

  99. Folk har tydeligvis ikke lest rapporten fra FN og har heller ikke fått med seg at verdens agro- og kjøttindustri forurenser mer enn hele verdens transportssystem til sammen. Men de om det.
   Du uttrykker så fint den angsten fortvilelsen vår generasjon føler på. Heldigvis er det vi som er fremtiden og ikke de gamle grinebiterne av noen klimafornektere som har skapt problemene vi må leve med.
   Veldig bra innlegg, er så sinnsykt enig. Keep fighting the good fight.

  100. Mange gode poenger. Enda et viktig poeng, som jeg som tobarnsmor har merket meg, er hvor lite attraktivt de gjør det for meg å få enda et barn, når de til stadighet gir min del av foreldrepermisjonen til far. Når de gjør permisjonen tredelt, og fari tillegg i de fleste tilfeller har krav på to uker etter fødsel, har han i praksis rett på mer enn mor. Dette samtidig som helsemyndighetene anbefaler fullamming til og med 6 mndr, og amming i det hele tatt til 1 år, gjerne 2.
   Selvsagt skal far få tid med barnet sitt, og selvsagt er han en viktig omsorgsperson. Men det er ikke til å stikke under en stol at mor har en spesiell rolle i barnets første leveår. Far kan ikke amme. Og mor har allerede vært barnet inni seg i 9 mndr. I tillegg tar det faktisk tid å komme seg etter et svangerskap og en fødsel.
   Sånn. Det var det fra meg.

  101. Håååå, takk Sophie! Føler det er så mye fokus på de som passer inn i regjeringens “mal”.. For min del, som er singel, bor på andre kanten av landet fra familien min og er litt for glad i jobben min, så er det å få barn et ikke-tema. Rett og slett for at jeg ikke vil ha den dårlige samvittigheten både ovenfor barnet mitt og jobben min at man hele tiden må prioritere som alenemor. For ikke å snakke om økonomi! Man må ha egenkapital for å kjøpe bolig, og kan ha max 5 gang brutto som totallån. Hvordan skal det gå når man har studert siden man var 19, og ikke har hatt mulighet til å spare? Ikke alle har foreldre som kan stille opp så man kan eie eget. Også kan man jo ikke betale nesten halve nettolønna si i husleie heller, det går ikke… Nei vet du hva, Regjeringa trenger en liten wake up call spør du meg!

  102. Hei Sophie!

   Herlig innlegg, jeg har livmorhalssvikt og kunne faktisk risikert å mistet to barn dersom jeg hadde blitt gravid med tvillinger, ellers synes jeg det er kult om du leser deg opp litt på endringene på pleiepenger for dem som får sykebarn og permisjonsordninger som nå ikke tillater familien å lenger velge selv som faktisk går imot helsepersonell sine anbefalinger for både barn og mor sin helse.

  103. Det beste landet i verden rangert utfra respekt for menneskerettigheter, miljø, likestilling, religionsfrihet, respekt for eiendomsrett og vel-distribuerte politiske rettigheter, er ikke godt nok for Sophie-Elise å få barn i? Er det noen som er litt kravstore kanskje? https://www.usnews.com/news/best-countries/citizenship-rankings

   Er det slik man blir når man kjemper for miljøet gjennom å reise jorda rundt i fly på første klasse betalt av skattepengene til vanlige slitere?

  104. Du får sakt det, du snakker ikke på vegne av alle, som du også har sakt. men det er så mange av oss unge hær ute i landet som er enige med deg. Jeg bekymrer meg også fordi jeg ikke vil utsette barne mitt i et land som har hovedfokus på helt feile ting, jeg vil også veldig gjerna ha barn, men på lik linje med deg ønsker jeg ikke flere en ett barn, det kan også hende at eg endrer mening senere i live men, nå, ville jeg aldri hadd fler enn ett barn. og det er ikke feil. la oss få velge selv hva vi vil gjøre med våre egene liv sammtidig som vi vil være foreldre. å være mor for tvillinger passer åverhode ikke alle. det passer selfølgelig for noen.

  105. Fantastisk innlegg, spesielt når det gjelder klimapolitikken og våre barns fremtid. Planetens fremtid. Planeten – vårt ENESTE hjem – er på vei til helvete i en rykende fart og det er helt forjævlig å se at ingenting blir gjort. FNs klimapanel har sagt tydelig ifra (med vitenskapelige bevis) at om ikke vi gjør sinnsyke, DRASTISKE forandringer NÅ, vil det innen 12 år være for sent å snu. Vi vil dermed alle være på vei til et skummelt og ukjent sted uten mulighet for å angre eller forandre på noe..
   Håper mennesker får øynene åpnet litt opp av innlegget ditt. Det er skummelt, det synes jeg også, og fordi det er skummelt velger mange å ignorere det og folk flest regner nok med at politikere fikser alt. Sånn er det dessverre ikke 🙁 Penger og popularitet er viktigst av alt. Men ingenting vil ha verdi om vi ikke lenger har en beboelig planet…. <3

  106. Helt enig, å hva med alle barna som brått å brutalt blir hentet ut av skoler å barnehager av barnevernet uten at foreldrene vet d. Eller når dem kommer trappene opp til døren din hjemme med politiet på slep og sksl ta barnet ditt rett ut av armene dine? Her oppe i nord Norge mister flere å flere familier barna sine på falske grunnlag å rettssystemet fungerer ikke som det skal. I flere tilfeller der familien prøver alt før å få barnet hjem, viser det seg at både fylkesnemnda å tingretten bare er en utgrening av barnevernet og familien taper både omsorgsretten og sjangsen til å få barnet hjem er lik null. Jeg har lest så stygge overskrifter i avisen som “barna skal eies av staten, ikke familien” dette er grusomt! Så Erna, vil du at vi skal bli baby maskiner å føde barn som dere kan ta fra oss med makt å gjøre barna vårres om til a4 barn, og tvangsadoptere dem bort til andre familier før at de selv ikke kan få barn, bare for og tjene penger! Nei Norge er ikke verdens beste land for noe! Ihvertfall ikke for familier!

  107. Jeg vet ikke lengre om jeg vil ha barn i fremtiden hvis ikke regjeringen snart gjør noe med milijø krisen er så lei av å bare sitte å se på att det ikke blir gjort noen ting. Er også så SYKT lei av att det fortsatt ikke er «greit» hå ha en annen legning en det «normale» som er en mann og en dame fordi hva hvis mitt fremtidige barn liker en av samme kjønn eller foreksempel er transseksuell skal jeg da bare sitte å se på att noen i regjeringen ikke syntes det ikke er greit, og derfor skal hele Norge tro på det hva faen. Det er jo ikke rart att yngre generasjoner ikke har «lyst» på barn når regjeringen sitter å fucker opp alt og ikke gidder å gjøre noe med det,alt de tenker på er penger og de driter jo i om vi må flykte på grunn av klima krise. De kan takke seg selv. Så hvis det virkelig blir født for få barn i Norge burde regjeringen gjøre noe fort og tilrettelegge bedre.og det att folk i kommentarfeltet skriver att det du sier er feil er bullshit de trenger ikke å være enige i alt du sier, men det att vi i Norge aldri trenger å flykte på grunn av klimaet gjør meg sint og att vi MÅ få barn sånn att det er noen som kan passe på de eldre. Kjære alle sammen alle kommer jo ikke til å stoppe å få barn på grunn av att de ikker enige i det Erna sier, så ta det kraftig med ro.

  108. Jeg kan garantere at folk får flere barn om Norge får ræva i gir med en reform i Barnevernet.
   Det er definitivt en maktetat som skremmer mengder av den norske befolkning, i og med enkelte kommuner har tatt barn av helt latterlige tynne grunnlag. Jeg kjenner personlig enkelte par som har fått barnet fratatt, og jeg er selv tidligere et barnevernsbarn som har snakket med flere andre igjennom mine år til per dags dato som har opplevd det samme, der grunnlag ikke ligger i rus, vold eller neglekt, men om vage mistanker, subjektiviteter, fullstendig kynisk forhåndsdømming og blir overkjørt av mikroanalysering samt uten å få tilstrekkelig hjelpetiltak eller at barnet blir overført til slektsnettverk.

  109. Stå på, viktig å bruke stemmen sin. Hvis folk heller vil slenge dritt enn å komme med motargumenter så backer det kun opp det du skriver. Du er tøff! Ha en strålende dag videre alle i kommentarfeltet. Skriv noe produktivt eller finn på noe annet gøyalt.

  110. Klimapolitikk og forbruk.
   Det er for enkelt å skylde på politikerne for klimaproblemene.
   Hvor ofte er du ute å flyr?
   Hva gjør du for å begrense dine klimautslipp?
   Hvor mye penger bruker du på deg selv – som egentlig er unødvendig? Trenger du alt tøyet og all kosmetikken du kjøper?
   Start med deg selv og vær et godt forbilde!

   Helge

  111. Jeg liker deg, egentlig, men skal ærlig skrive at jeg blir skuffet over at du pisser på andre menneskers mening med livet. Jeg er som deg. Hatt mye tøft. Uten troen hadde jeg ikke holdt ut. Så når du er så frekk å skriver at det er en eventyrbok så mistet jeg mye av respekten for deg. Du kan gjerne skrike høyt for å løfte både homofile og kvinner høyt opp i lyse, men samtidig så pisser du på en annen «gruppe» med mennesker. Dobbelt moralsk! Du trenger verken å tro eller noe men går an å utale seg annerledes.

  112. Jeg ble født i 1981. Faren min er afrikaner, en svart mann. Moren min var norsk, en hvit kvinne. Veldig mange av dere som er på moralens høyborg nå. Mange av dere ba moren min om å abortere, hun kunne ikke sette et negerbarn til verden. Jeg ble også født utenfor ekteskap. Så jeg ble nektet å bli døpt i 5 kirker. I senere tid har jeg fått vite av Gjedda at jeg og mine barn er et mislykkete sosialt ekspiriment. Dere som også nå bryter FN barnekonvensjon om utdannelse for de sykeste av barna. For at foreldrene skal få pleiepenger, kan de ikke gå på skolen. Dere som eksporterer våpen, og klager på flyktninger og asylsøkere som kommer som den følgen. Dere er så dobbeltmoralske at det ikke går an. Jeg er ikke en følger av Sophie Elise, men som mange av oss ser vi at hun har vokst til å vise at det går an å ha noe i hodet, selv om en er opptatt mye estetisk.

  113. Jeg kunne ikke vært mer enig, og få barn nå med så alvorlige klimaendringer og dyr som blir utryddet er skremmende!
   Du som har muligheten til og bli hørt i samfunnet, fortsett! Still de sterke og viktige spørsmålene, og styr unna de latterlige omveiene som politikere velger for og unngå visse temaer som de tydeligvis ikke har planer om og gjøre noe med. Beveg fokuset til temaene som faktisk er viktige i dag, så kanskje vi faktisk slipper flere latterlige nye lover og regler som det begynner og bli litt for mange av!
   Stå på! 🙂

   Hilsen ei 25 år gammel jente som velger å være barnløs grunnet en altfor usikker framtid.

  114. Jeg forstår ikke helt.. la oss si at en person er gravid kun klar for et barn og får tvillinger, men ønsker ikke begge barna, vil man heller ta abort på kun det ene barnet enn å bære frem begge og adoptere bort det ene?
   1) om barnet man beholder skulle få nyresvikt i begge nyrene, da kunne man søkt etter den ene tvillingen og hørt om det var mulig å få hjelp
   2) altså, når man først er gravid så er d jo på en måte likegreit å bære frem begge, selv om det er litt mer krevende og i såfall adoptere bort det ene
   3) om barna i magen har blitt store nok til at man kan se at det er tvillinger, er det jo svært trist å tenke på å bare telle elle mekke ku på hvilken man vil ha
   Om det ene barnet blir syk så er det jo lov til å ta abort? Litt teit å spre så feil informasjon.

   Og at du snakker om homofili i forhold til regjeringen, som om at man skal ta støyen et annet sted er en svært stor ting å si.
   Er selv bi og har stemt høyre i flere år. Har flere venner som er pan, trans, lesbiske, bi og fortsatt stemmer på den blå regjeringen.
   Man kan si at flere politikere i KrF er kanskje litt fordomsfulle, men høyre ville aldri latt dem tukle rundt dette. Det er høyre og FrP som er de konservative og liberale partiene i Norge. Jeg er personlig ikke enig i mye av det FrP kommer ut med, som for eksempel innvandringspolitikken, men på din blogg virker det som at det er det eneste du snakker om. Jeg synes du bør lese deg litt mer detaljert på politikk. Visste du at arbeiderpartiet i 2016 stemte nei på å ta inn flere enn 10 000 flyktninger i Norge? Visste du at arbeiderpartiet har også tatt i vurdering om å forandre på abortloven? Visste du at under ernas regjering ble det lovlig for homofile å gifte seg i kirken? Visste du at under den blå regjeringen ble det tatt inn et helt ektremt antall flyktninger forhold til da den rød regjeringen var på plass for et par år siden?
   Er ikke meningen å slenge dritt om arbeiderpartiet, de har noen gode meninger, men jeg mener til deg som snakker ut til et så stort publikum bør være mer konsekvent til hva du så vidt hører om.

  115. Jeg er ikke enig i alt du sier, men jeg heier på at mener noe, og tørr å skrive om det! Har alltid sett på deg som veldig oppegående og digger at du tar opp seriøse tema og skaper engasjement mellom all mote, sminke og andre overfladiske saker. Stå på!

  116. Jeg har full respekt for at du (slik det høres ut) ikke er verken kristen eller har noe annet religiøst livssyn. Men jeg syns ærlig talt det er på sin plass å likevel vise respekt for dem som faktisk har det. Det virker jo stort sett som du er opptatt av å være saklig og respektere ulike synspunkt og meninger, og da syns jeg det er veldig merkelig og ikke minst nedlatende å referere til Bibelen som ”en 2000 år gammel eventyrbok”.

   1. Hun påpeker jo bare fakta. Religion har ikke immunitet mot kritikk, og er ikke mer enn en idiologi med overnaturlig grunnmur. Til vanlig kaller vi bøker som omhandler flyvende menn, flerarmede elefanter eller jomfruer som venter deg i paradis, for eventyr eller science fiction. Det er helt på sin plass å kalle religiøse skrifter for det det faktisk ér 😊

  117. Bra skrevet innlegg! Ikke minst er det dyrt å ha barn, og hvis man ikke eier hus/leilighet så er det dyrt å leie noe som er stort nok osv. Erna og regjeringen vi er i nå er helt på bærtur og jeg gleder meg til de blir borte.

  118. Abort er drap, og det å drepe noen på grunn av at det er snedig for deg er galt på så mange stadier.

   Så lenge hun ikke er i en livstruende situasjon, er abort moralsk sett helt feil. Dessuten har vi lagt ting godt til rette for adopsjon (spesielt angående voldtekt / incest er dette viktig å presisere). Voldtekt og incest består foresten av kun 1%, +/-0.5% avhengig av studien.

   Åpen for en sivilisert diskusjon.

  119. I over 4 år har jeg vært ufruktbar, og nå har Gud brukt Dr Masade -sammensetningen for å bringe glede tilbake til hjemmet mitt, uregelmessig menstruasjon og menstruasjonssmerter som førte til livmorblokkering av røret mitt førte til det, men i dag er det en uendelig glede i hjemmet mitt , ved hjelp av Dr Masade, har jeg nå en sønn, og jeg vil si at Gud er flott !! Bare prøv ham og se at vitnesbyrdet ditt vil være større enn mitt på: [email protected] og hans whatsapp +2349156273727.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg