mitt politiske ståsted

Du kommer aldri til å være enig i absolutt alt ved et annet menneske, og det samme gjelder politikk. Nå er det snart valg igjen, og jeg tenkte å dele mine tanker angående hva jeg stemmer. Og ja, det synes jeg faktisk er greit, du må være myndig for å stemme i Norge og da regner jeg med man tar selvstendige valg og ikke blir blindt påvirket av det jeg sier – jeg vil bare inspirere unge mennesker til å stemme, for det trenger vi. Siden dere som leser her har mulighet til å være anonyme, hadde det vært sykt spennende å høre hva dere stemmer og hvorfor.

Jeg er sterkt imot partier som ønsker å pushe på med mer fokus på olje og gass. Jeg er sterkt imot partier som har alt for streng innvandringspolitkk. Er det ikke ironisk at de partiene som er sterkest imot innvandring, også i stor grad fornekter global oppvarming? En stor konsekvens av klimaendringene kommer til å være nettopp mer flyktninger. Man setter seg selv i et hjørne. 

Jeg har selv vært aktiv i både AUF og Unge Høyre, førstenevnte var mest for å finne sosialt samhold men da jeg meldte meg inn i Høyre var det på grunn av deres lidenskap for entreprenører (pluss alle de kjekke guttene var medlem og aktiv der, blant annet Kasper). Det har vært viktig for meg å utforske, og når jeg først har vært aktiv har jeg satt meg dypt inn i det og engasjert meg. Da går det jo etterhvert dypere enn kjekke gutter og samhold, så klart.

Jeg er voksen nå og verdiene mine har skiftet. Du slutter å vende blikket så mye innover og ser utover. Nå stemmer jeg Miljøpartiet, og det gjorde jeg også ved sist valg. Jeg stemmer på dem både ved fylkes og kommunevalg, men også når det er stortingsvalg.

Som jeg nevnte, du kan aldri være enig i alt et parti sier og mener. Jeg er så klart ikke enig i alt miljøpartiet gjør, og jeg er heller ikke aktiv innad i partiet. Men for meg er det viktig at politikerne bryr seg om miljø og tar dette på alvor. Det betyr også å ta avgjørelser som er upopulære blant folket, som for eksempel å gjøre det vanskeligere å kjøre bil i Oslo sentrum. Hva har det ført til? At Oslo er Europas miljøhovedstad. Det ville aldri skjedd uten Miljøpartiet! Jeg har selv bil, og valgte å gå fra bensin til EL, mye på grunn av vedtakende til miljøpartiet. Var det kjipt først? Jepp, men det er jo egoet mitt som snakker. Det er det beste for planeten og for byen vår, og endringer på lokalet nivå er like viktig, det er summen av alt som betyr noe.

Bilde: NTB Scanpix. 

Jeg tror ikke man alltid klarer å ta avgjørelser selv, men man trenger noen fra øvre hold som sier “dette får du faktisk ikke lov til”. Som for eksempel høyere avgifter på klær, kanskje? Strengere merking på kjøtt? Færre flyavganger? Jeg vet selv at jeg er en synder her, og jeg vet også at jeg nok “trenger” en pekefinger. Fra nettopp politikere og lover.

Jeg setter også pris på miljøpartiets dyrevernspoltikk og deres jobb for å gjøre sunn mat enklere å få tak i, også i offentlig sektor.

Uten å ta vare på klimaet kommer ingenting annet til å funke. Enkeltpersoner kan gjøre litt men de store endringene trenger faktisk å komme fra politikere.

Høyre hadde hjertet mitt lenge på grunn av deres visjoner for entreprenører, som jeg er, men deres politikk på miljø er for dårlig. Dessverre. Dyrevernspolitikken er så og si ikke-eksisterende og fokuset på industrialisering er for meg uaktuelt. For meg er det sinnsykt at de fleste politiske partier kjører på med “business as usual”, som om klima og miljø ikke er noe å tenke på. Da ble det for meg ganske tydelig hva jeg skulle stemme.

Jeg vil bare påpeke at jeg har null kommersiell kobling til miljøpartiet, jeg er heller ikke aktiv innad i partiet. Jeg ønsker å dele min mening slik at vi forhåpentligvis kan ha en fin og saklig diskusjon. Jeg er også klar over at jeg selv ikke gjør alt jeg kan for miljøet (langt fra) men om man må vente til man er perfekt før man kan gjøre noe kommer vi aldri noen vei. Hva er alternativet, kaste inn håndkleet å si “jaja, da stemmer jeg på noe annet fordi jeg shopper”? Det stemmer ikke i mitt hode.

Fortell meg gjerne hva dere stemmer, eller hva deres tanker angående det kommende valget er. 

202 kommentarer
  1. Jeg ønsker mer frihet under et ditto ansvar, så dersom ikke liberalistene stiller på fylkes- og kommunefronten, blir det blankt.

   (For andre som ikke finner noen som passer blandt de representantene/partiene som er listet, så er det vel så viktig at en alikevel benytter stemmeretten sin ved å stemme blankt! Det ligger faktisk svært så mye power i en blankl stemme, da det ikke skal mange til av disse for at de er å betrakte som et A4 -hint til politikerne at det er noe som skurrer, og derav at endringer må foretas).

  2. Har du vurdert Venstre? De har en god miljø og innvandringspolitikk. De er også engasjert i entreprenører osv.

   1. En stemme til venstre er en stemme til høyresiden, altså lite miljøpolitikk, dyrevelferd og lite omtanke for utsatte grupper og minoriteter.

      1. Ja, og nettopp derfor har vi klart å få på plass forbud mot pelsdyroppdrett og vern av LoVeSe m.m. Man må faktisk sitte i regjering for å få faktisk få gjennomført politikken sin, og ja det koster definitivt å sitte i regjering med FrP m.fl., men min konklusjon er at det er verdt det. En regjering på rød side er forøvrig avhengig av Sp og ville derfor neppe klart å få på plass et forbud mot pelsdyroppdrett.

    1. Hvis alle som (egentlig) støtter Venstre skal tenke sånn, så hindres jo selvfølgelig Venstre i å få gjennomslag for det de, og de som *egentlig* støtter dem, vil. Jo flere som stemmer Venstre, desto mer makt får de jo. Istedet sier folk som deg, “en stemme til venstre er en stemme til høyre”, og Venstre ender opp med å ikke få gjennom sakene sine – fordi de er i undertall! Det er jo nettopp derfor høyresiden får mer og si – fordi alle som egentlig støtter Venstre ikke tør å stemme på dem!

   2. Mediaskapt realitet Sophie. Kunne man tatt en vanlig prat om dette. Det er ting som pushes med en agenda, alt snakk om klima og global oppvarming har gått for langt. Å ja det brenner i skogen og det er 40 grader i spania, som om det aldri har vært 40 grader der før og ja det er varmt to tre uker i oslo på sommeren. alt vris til fordel for noen. Mer skatt på miljø og dyrere kjøtt, dette er på trappene og man tror dette er veldig lurt, men det pushes som f. Det er noe galt med dette.

    1. Jeg vil heller si at det er medieskapt agenda, det som peker MOT global oppvarming. Hva skal man få ut av å kjempe for klima? Ingenting som har med penger å gjøre, i alle fall.

     1. Jo det er noen som tjener store penger på klima»krisen» Naivt å ikke se det. I steden for klimapropaganda skulle man hatt fokus på å renske opp i all forurensing – kjemikalier, plast, søppel osv. Men det har en kostnad som ikke mange nok er villig til å ta. Men å skape et marked for klimakvoter, det kan det bli big business av. Follow the money

      1. Millioner dør av luftforurensing årlig. Da er å kutte ned CO2 utslipp mye viktigere enn å få ut plast fra havet.

      2. De store pengene er fortsatt i olje og kull. De er i tradisjonell industri som bilindustrien, verftsindustrien, osv.

       I tillegg kan nevnes at det er enorme summer, og sterkt økende, innenfor digital tjenesteyting. De er kanskje ikke like avhengige av det bestående som petroindustrien, men de har heller ikke mye å tjene på å ha noen “agenda” om å pushe klima på noen måte.

       De pengene som verserer i klima-kretser er vekslepenger i forhold til det meste annet i global økonomi.

   3. Venstre kaster miljøpolitikken på sjøen så fort de får litt makt. Det har blitt gitt ut rekordmange letetillatelser for olje i Nordsjøen og Barentshavet samtidig som Venstre har hatt klima- og miljøminister. De har også tillatt dumping av gruveavfall i norske fjorder.

  3. Å fornekte klimaforandringer er en bevisst strategi. Partiene ytterst til høyre vil gjøre det svært godt hvis klimaflykninger i millioner strømmer nordover til Europa. Bare å se på hva som skjedde da flyktninger fra et par byer i Syria tok veien mot nord. Ytre høyre begynte å vinne valg i alle europeiske land.

  4. SV, av mange av de samme grunnene som du sier, slik som miljø, innvandring og det at vi trenger å bli pusha til å gjere ting som er bra for samfunnet/verden, men som kanskje Ikke er det enkleste valget for oss sjølv. I tillegg til det har de et fantastisk visjonært syn på hvordan vi skal ta vare på kvarandre og inkludere alle ♥️
   Høyre liker eg ikke. De er alt for mykje ute etter at enkeltindivider skal få tjene masse peng og skatte lite av det. Nokke som såklart sanker stemmer fra de som setter seg selv først, men som aldri vil hjelpe Norge videre som det inkluderende og velfungerende samfunn det har potensiale til å bli/gå tilbake til. Eg personlig skatter gjerne (mykje) for at alle som treng det, kan få kvalitetshjelp fra offentlige skoler, helsevesenet, sjukeheim osv. Eg har tross alt muligheten til å gjere det, og nyter resultatet av en nærmest gratis utdanning.

   Del Godene ❤️

   1. Høyre sin politikk om skatter og økonomi handler ikke om at enkeltmennesket skal bli rikere, og skatte lite. Det handler om å effektivisere staten slik at de ikke bruker mer av folkets penger enn de må. Her har de en lang vei å gå da det sløses veldig mye i statlige institusjoner.

    En effektivisert stat og lavere skatter/ mer disponibel inntekt hos husholdningene fører til vekst i økonomien, og at det private får mer til å investere i nye arbeidsplasser og innovasjon. Dette er også veldig viktig for klima, da vi trenger nye og grønne løsninger som kan sikre velferd også i fremtiden.

    Høyre jobber altså ikke for å gjøre folk «rikere», men de ønsker mindre stat og mer makt hos folket og vekst i privat sektor.

    1. 1) Med lavere skatter og avgifter – hvor skal pengene til å opprettholde velferdssamfunnet komme fra? 2) Veksten i økonomien du snakker om, som vil komme av lavere skatt/mere inntekt til folket, vil da basere seg på at folk da vil forbruke mere, eller? Ikke så bra for miljøet i så fall. 3) Tror du at det private ville investert overskuddet sitt i nye arbeidsplasser, heller enn fete bonuser i egne lommer? Det har man jo allerede sett, for å si det mildt. 4) Og ville de i tillegg investert/brukt pengene grønt og bærekraftig?

    2. Jeg vil hevde at du glemmer et element her Kristian. Det er sant at lavere skatter leder til en økning i disponibel inntekt. Det er derimot viktig å poengtere at offentlige utgifter også stimulerer økonomien, og bidrar til en økning i disponibel inntekt, og dette i en større grad enn om man senker skattene. Det er også viktig å ta hensyn til hvor i økonomien innovasjon og vekst blir generert. Det er viktig å ha en sterk middelklasse, som gjennom sitt konsum bidrar til nasjonalbudsjettet, noe en god omfordelingspolitikk kan bidra til. Sist er det viktig å poengtere at effektivisering er positivt, men det er også lurt å holde øynene åpne, slik at politikken ikke ender med å være en utarming av offentlige institusjoner, som i senere rekke vil skape mistillit til disse institusjonene, som legger kortene for økt privatisering.

     1. Nå blir det nok er nok å stemmer kun mot bompenger 🙂
      Men ellers er FrP det jeg alltid stemmer 🙂 elsker bloggen din å tenker det er godt at jeg kan stemme på det du misliker mest men fremdeles leser bloggen din hver dag! Jeg jobber i oljen å kommer alltid til å stemme for olje

      1. Da har du ikke mange problemer i hvert fall, hvis det eneste som opptar deg er olje og bom. Jobb i olja du, til du plutselig ikke gjør det lengre. Forbered deg på å starte med noe annet etter hvert;-)

      2. Stemmer det som er best for oljen ettersom jeg jobber innenfor denne sektoren selv. Tror miljøaktivister glemmer hvor viktig det er med oljen, både for arbeidsplassene, Norges økonomi og for at så og si nesten alt vi eier er laget av olje. Det er fortsatt mange generasjoner fremover som skal jobbe innen olje. Faktisk bare folk i land som tror dette er på vei nedover, noe som ikke stemmer.

      3. Til «…»

       Jeg er enig i at oljen absolutt har vært og er viktig, men det at den er viktig for økonomien og arbeidsplasser kan jo ikke trumfe at den holder på å ødelegge jorda. Om vi holder på slik vi gjør kommer det ikke til å være noen planet igjen å bruke denne olja på. Skjønner? Og hva mener du med at noen bare tror olja er «på vei nedover»? Olje er da en ikke-fornybar energikilde – når det er tomt er det tomt, og naturen vil bruke millioner av år på å lage ny. Jeg tror derfor slett ikke det er så mange generasjoner fremover som kommer til å jobbe i oljenæringen, miljøaktivister eller ei. Spent på å høre dine tanker om dette

      4. Er stadig ute og flytter borerigger til nye lokasjoner og er utrolig mange felt som ennå ikke er satt i produksjon. Det er lenge til det går tomt. Nesten alt du eier trengs olje til å produsere. Er ikke bare biler. Dessuten finnes det langt større problemer med tanke på klimautslipp enn selve oljeutvinninge. Har du forresten en bedre plan på hva hele Norge skal leve av?

    3. Det er ingen forskning som tilsier at lavere skatter får de private til å investere i nye arbeidsplasser og innovasjon.

  5. Blir nok å stemme på et parti på venstresiden i alle fall. Et parti med en vennlig klima-, dyreverns- og innvandringspolitikk. Dette er de viktigste sakene for meg per dags dato:-)

   1. Veldig spennende og viktig innlegg, jeg forstår heller ikke hvorfor det skal være så hemmelig hva man stemmer. OK at man ovenfor enkelte ønsker å ha det som en privatsak, men det er i dag nesten som et tabu og direkte avvikende å snakke åpent om hva man selv stemmer. Hvordan skal man bli bedre og mer interesser i politikk om det skal være så tabubelagt å snakke om? Hahah merkelig egentlig, da psykisk helse og hår på fitta endelig er fritt frem, men politikk MÅ holdes tett til brystet. Ros til deg for å skrive om dette!

    Jeg har tatt de forskjellige valgomatene nå og vipper i mellom SV og Miljøpartiet, merker det er flere saker og begreper jeg ikke har kunnskap til og som jeg må lese meg mer opp på, og det er jo ikke rart, for hvor har jeg skulle lært det ellers når det ikke er sosialt akseptabelt å snakke om? Synes det skulle vært påbudt å gå igjennom en valgomat før man fikk stemme, slik man må ta en kjapp synstest før man får førerkortet.

    Klem Ida

  6. Såå deilig å få ting forklart på en litt annerledes måte enn partiene skriver på sine egne sider. Jeg er sikkert ikke den eneste som er forvirret når det gjelder valg og stemming, så stor takk til deg som står frem og forteller mer!

   Jeg har holdt med Venstre, men det siste halve året har jeg satt meg mer inn i Mdg fordi jeg ønsker større påvirkning fra de som styrer for å gjøre det lettere for alle å ta hensyn til miljøkrisen og de store konsekvensene vi kommer til å ende opp i.

  7. Veldig bra å høre at du er engasjert i politikk og stemmer på det som betyr noe for deg, og som kan være med på å gjøre en forskjell. Likevel må jeg bare kommentere at Miljøpartiets visjoner kan være svært problematiske for mange familier. Bil kan være et helt essensielt middel for foreldre som skal kjøre barn til barnehage eller skole, og deretter selv komme seg på jobb. Det er ikke alltid like enkelt å benytte seg av kollektiv transport da dette gjør veien lang og kronglete. Det er heller ikke alle som har råd til å kjøre gjennom de dyre bomringene hver dag. El-bil er det heller ikke alle som har råd til. Det koster å bytte ut bil. Likevel forstår jeg godt holdningene de har til klimautslipp og den globale oppvarmingen. Vi har jo bare en jordklode…

   Vet ikke helt hvorfor jeg skriver dette til deg, men hadde plutselig lyst til å engasjere meg, hehe! Det var iallfall noen tanker fra meg.

  8. Dersom du mener at man skal innføre høyere avgifter på klær, syns jeg de bør begynne med de som er like rike som deg selv, og som har et ekstremt forbruk i forhold til resten av Norges befolkning.

  9. Helt enig med over her. MDG er bra ift dyrevelferd, men hva med biler, barn og familie? Skjønner du stemmer på én ting, men er mye mer som står bak som du ikke forstår.

   1. Syns det virker som hun har forstått mye. Skiftet fokus fra “best for meg” til “best for alle”. Mia, hva mener du at hun ikke forstår? Mange i de største byene har ikke bil, og vil aldri ha råd til det. Da er det fint at noen prioriterer og tar de upopulære valgene for at kollektivtilbudet og hverdagen skal bli bedre og enklere for dem også!
    Dessuten er Norge mer enn Oslo, og MDG er fullstendig klar over at flesteparten av Norges befolkning kommer til å måtte fortsette å kjøre bil (men gjerne gradvis utskifting til elbil så klart)!

   2. @Mia:
    Du skriver at MDG er gode på dyrevelferd, men ikke på biler, barn og familie?
    Der må jeg si meg helt uenig!

    MDG har en god familiepolitikk der man skal redusere tidsklemma, valgfrihet i permisjonsordning, bedre føde- og barseltilbud i distriktene, ønsker grønne lunger i byene for ungene og lite forurensning, da bilene tar plassen fra barna, god arealplanlegging for mennesker i lokalsamfunnene, og i tillegg har de faktisk også god politikk for entreprenører og småbedrifter.
    MDG; både for mennesker og miljø.

    Mvh Mia 2

   3. Man vil jo alltid stemme ut i fra sin egen livssituasjon, så det er ikke naturlig for en uten barn å ta hensyn til “biler, barn og familie” ved valg av politisk parti. På samme måte som det kanskje ikke naturlig for en student tidlig å 20 årene å velge politisk ståsted på bakgrunn av mulighet for gratis barnehageplasser eller økt økonomisk bistand til pensjonister.

  10. Jeg stemmer SV, og er medlem av SU fordi deres kjernesaker er miljø, men også likestilling, innvandring/integrering og individets rett til å bestemme hva det vil være og tro på. Jeg liker MDG, men synes politikken deres er litt ensidig. Man må kjempe for dyr og mennesker i framtida, men man må også sette et sterkt fokus på likhet og frihet i dag.

  11. Jeg har tradisjonelt sett stemt SV, fordi jeg er veldig enig i de verdiene de formidler. Jeg synes også at Audun Lysbakken er svært god retorisk og st han har lite tåkeprat. Det som derimot holder meg litt igjen i år, er at de ønsker å innføre heldagsskole, der lekser skal gjøres på skolen. Jeg mener at man på denne måten vil miste et svært viktig bindeledd mellom skole og hjem. Som mor ønsker jeg å være delaktig i mine barns skolehverdag, mestringsevne og utfordringer. Dette er bare én sak, men for meg er den så viktig at jeg vurderer andre partier i år.

   1. Barnet/barna dine er heldige som har en mor som ønsker å være delaktig i skolehverdagen. Dessverre har ikke alle barn dette, og det skaper store ulikheter mellom barna og deres utvikling og kunnskapsnivå. For å prøve å hindre større forskjeller mellom barna, og hvor mye hjelp de får hjemme, heier jeg på heldagsskolen 😊

   2. Du kan være aktiv i barna dines skole dag å læring likevel. Men tenk på de barna med foreldre som ikke er det. De faller utenom ♥️ Denne endringen er for de barna

   3. Jeg forstår deg, fordi jeg selv også tenker at jeg ønsker å hjelpe mine fremtidige barn med leksene. Sett i et større perspektiv, synes jeg det er viktigere å sikre at alle barn får de samme mulighetene og like god hjelp med leksene, for å redusere sosiale ulikheter, samt bidra til at høyere utdanning faktisk kan bli en reell mulighet for alle, ikke bare for barn av middelklassen og opp. Jeg synes dette er så viktig for å unngå at fattigdom går i arv. I tillegg ser jeg blant omgangskretsen min med barn at hverdagen er hektisk, med arbeid, skole og SFO, og jeg vil ikke bruke de få hverdagstimene på leksearbeid. Skulle ønske vi hadde kortere arbeidsdager.

    Om du leser dette hadde det vært veldig fint å høre dine tanker om dette 🙂

   4. I flere år tenkte jeg at det var “bra” med (litt) lekser. Det tror jeg ikke lenger. Sikkert greit nok for de skoleflinke, eller de med flinke foreldre. Men så gikk det opp for meg at det er masse barn som sliter med lese- og skrivevansker. Kanskje har de foreldre med dysleksi, sånn at det “ligger i genene”. De har ingen til å hjelpe seg etter skoletid. Det samme problemet de har på skolen, har de også hjemme. Dermed blir de hengende etter, kanskje allerede fra 1. klasse. Derfor er jeg enig med SV, som vil at leksene (alt skolearbeidet) skal gjøres på skolen. SV vil også ha større lærertetthet (flere lærere pr klasse) enn det er i dag. Det er for å bekjempe problemet. Kan flest mulig få den hjelpen de trenger til å knekke lese- og skrivekoden allerede fra starten, får vi et samfunn med færre “tapere”. Hurra for SV!

  12. Var undertøyet du teaset på snap før idag fra din kommende kolleksjon med MyMuse? Hvis ikke, hvor er det fra? 🙂

  13. Du har flere politiske meninger som omhandler miljø. Men har du noen politiske meninger om helse, eldreomsorg, skole etc.?

  14. Med de verdiene du viser til over høres det ut som at du bør stemme SV/Miljøpartiet ❤️ Er vegetarianer selv og gjør mitt ytterste for å prøve å spare miljøet, og er like enig i det du mener om innvandringspolitikk! Det jeg synes er viktigest å tenke på akkurat nå er kanskje miljø og innvandringspolitikk, så jeg kommer nok også til å stemme mdg, men husk også å tenk på at Miljøpartiet står uten politisk side (verken høyre eller venstre), og når man stemmer på det så utgjør det dessverre ingen forskjell i Norge :/ Men står mest mot venstresiden.
   Btw: BOKTIPS – Tante Ulrikkes vei (av Zeshan Shakar) om du er interessert i innvandringspolitikk❤️❤️ den er HELT fantastisk

  15. Jeg tror det er veldig viktig at folk husker på at dette er kommunevalg og ikke stortingsvalg. Du må velge et parti som du tror vil styrke DIN kommune.

   Vil anbefale alle å ta valgomaten på NRK sine nettsider. Der får man aktuelle spørsmål som angår din kommune, med god forklaring av hva det handler om og hva det innebærer hvis du er for eller imot noe.

   Det skremmer meg når noen skriver «jeg stemmer mdg for miljø er det viktigste akkurat nå!!». Ja, miljø er viktig, men det er også viktig å stemme på et parti som vil styrke kommunen din (og da også landet) i forhold til eldreomsorg, skole og barnehager, veiarbeid osv.

   Så ikke stem mdg fordi Sophie Elise (som bor i Oslo) gjør det, eller fordi miljø er så «in» nå. Og ikke stem FrP fordi faren din gjør det. Gå inn på valgomaten og finn ut hva DU står for og hva som blir best i DIN kommune. 🙂

  16. Du er desverre ikke så miljøvennlig med elbil heller… produksjonen av batteriene skader miljøet såpass mye at skal en elbil være miljøvennlig, må du ha kjørt den i minst 40 år…

   1. Dette er ikke riktig. I Norge, hvor energien vår hovedsaklig kommer fra vannkraft, vil en elbil slippe ut 60% mindre CO2 enn diesel- og bensinbiler. Produksjonen av batteriene produserer mer CO2 enn produksjonen av bil som går på fossilt brennstoff, men en slik bil vil fortsette å slippe ut CO2 gjennom hele sin brukstid. For å ikke snakke om hva det koster miljøet å produsere fossilt brennstoff. Vil anbefale deg å lese deg ordentlig opp på ting, og ikke tro på alt du hører.

   1. Så enig! SV står for mye av det samme innen klima og dyrevelferd som miljøpartiet. Men de har en bredere politikk som omfatter flere viktige verdier enn kun miljøpolitikken – som er veldig viktig for et godt samfunn. Jeg er lærer, og SVs skolepolitikk er jeg så enig i. Jeg liker også visjonen om mer til de fattige og mindre til de rike.

  17. Stemmer SV❤️😊 Som du selv nevner, kan man ikke være enig med et parti om alt, men SV er det partiet jeg føler jeg kan relatere meg mest til. Liker mange av deres kjernesaker, både deres holdning til innvandring, miljø, utdanning og ikke minst verdiene partiet er bygget på😊 Er selv i en god posisjon, både helsemessig og økonomisk, men tar det ikke for gitt. Viktig å kunne ta vare på de som er dårligere stilt enn seg selv – en dag kan man jo selv være den som behøver litt ekstra hjelp. JA til et mer inkluderende og godt samfunn😍

  18. Jeg liker MDG siden miljøhensyn er viktig for meg, men syns alltid det er vanskelig ved stortingsvalg fordi selv om jeg bor i en by sørpå nå er jeg fra en liten bygd i nord og mye av MDG sin politikk er veldig urban- og byorientert. Der jeg kommer fra er det ganske dårlig busstilbud og man må ha minst 1 bil om man er en familie fordi det er lange avstander mellom det meste, og jeg vil ikke stemme på noen som kun bryr seg om byen og den sørlige delen av landet. Nå er det riktignok kommune og fylkestingsvalg, så trenger ikke tenke på det akkurat i år, men er alltid noe jeg har i bakhodet likevel. På valgomaten var topp 3 for meg SV, Rødt og NKP (av alle ting!) så skal lese meg opp på hva SV har ambisjoner om lokalt siden det er det jeg heller lengst mot så langt.

   1. Sjekk også ut Senterpartiet om du bor avsides. De er de eneste som kjemper mot nedleggelser og sammenslåing.

  19. Høyre! Fordi i kommunepolitikken opplever jeg partiet som mer rasjonelle med økonomien. Jeg vil ha fritt behandlingsvalg om jeg blir syk og fraværsgrense i skolen. I tillegg tør de å satse. Lokalvalg handler mye om menneskene på listene, og ikke nødvendigvis ideologi. 🙂 bra du som blogger og informasjonsformidler/Influenser deler politisk ståsted. I journalistikken må man eks ta avstand fra politikken, av hensyn til objektivitet. Men bloggere kan i mye større grad skape ekkokammer og påvirke folk politisk, da er det bra å vite hvor folk står 🙂 Viktigste er at man stemmer. godt valg!

  20. 1) Med lavere skatter og avgifter – hvor skal pengene til å opprettholde velferdssamfunnet komme fra? 2) Veksten i økonomien du snakker om, som vil komme av lavere skatt/mere inntekt til folket, vil da basere seg på at folk da vil forbruke mere, eller? Ikke så bra for miljøet i så fall. 3) Tror du at det private ville investert overskuddet sitt i nye arbeidsplasser, heller enn fete bonuser i egne lommer? Det har man jo allerede sett, for å si det mildt. 4) Og ville de i tillegg investert/brukt pengene grønt og bærekraftig?

  21. Den kommentaren skulle til en over.

   For øvrig stemmer jeg rødt, men sv kunne like gjerne fått min stemme. De har ganske så like verdier og politikk, samt god miljøpolitikk. Mdg er en løs kanon i dét at de har sagt at de er åpen for samarbeid med hvilket som helst av de andre partiene.

   1. Heia, der tar du litt feil. MDG har en velgergaranti om at de aldri, gjentar, aldri går i regjering der FrP er med.

    1. Ja stemmer, de modererte seg på et tidspunkt og sa at de ikke ville samarbeide med frp, du har rett. Det er imidlertid fortsatt fare for samarbeid med uønskede partier slik som høyre, krf, venstre og senterpartiet.

     1. Hvorfor er Venstre et ‘uønsket’ parti? Og Krf? Eller H og Sp for den saks skyld? Litt heftig å klassifisere alle partier som ikke er tydelig sosialistiske som ‘uønskede’…

  22. Jeg stemmer også på miljøpartiet. Jeg er vegetarianer og prøver å leve så miljøbevisst jeg kan! Planeten vår er hjemmet vårt, og jeg liker å ha det fint hjemme.

  23. Hvorfor ikke montere hjemmeladning hjemme? Da er det aldri problem med å kjøre EL-bil 🙂 jeg våkner opp hver morgen med 50 mil rekkevidde.

  24. Så utrolig kult at du engasjerer deg og deler dine synspunkter om politikk her!

   Miljøpartiet har mye bra og de og SV kommer på med på topp3 når jeg tar valgomaten!
   Jeg er også veldig opptatt av dyrevelferd, klima og miljø!

   Jeg stemmer Rødt da jeg synes de har en mer helhetlig tråd i sin politikk enn noen andre partier!
   Jeg mener de har den beste miljøpolitikken og tror at det å ta tak i de sosiale forskjellene og bekjempe velferdsprofitørene indirekte har ekstremt mye å si for miljø og klimautfordringene! Sammen med å slutte med den sinnsvake krigføringen vi engasjerer oss i overalt!

   Den største trusselen i verden i dag (bortsett fra 3 galne stormaktsledere) er faktisk endret arealbruk. En del av klimatiltakene som foreslås og igangsettes i panikk er faktisk en stor trussel mot de livsviktige urørte naturområdene i verden! Som bl.a aceravtalen og vindkraftindustrien!

   Jeg mener at det finnes bare en god løsning på miljø og klimakrisen og det er å senke forbruket og jaget etter økt profitt og produksjon!

   Kan anbefale å lese noe av det en utrolig kul dame som heter Christin Oldebråten skriver! Hun lever etter filosofien eie lite og leve saktere 💖
   😊

  25. Er så enig med deg! Jeg stemmer SV, fordi det er mye fokus på miljø, dyrevelferd osv. I tillegg synes jeg deres politikk er mer «helhetlig» og praktisk, enn miljøpartiet som har mange ideer som kanskje ikke vil fungere i praksis.

  26. SV er partiet for meg, selv om jeg på valgomater alltid havner på MDG! Jeg synes MDG er for vage i forhold til andre ting i samfunnet enn miljø… med SV håper jeg på en fremtid som er med på å viske ut forskjeller og er mer inkluderende. Økt bemanning i sektorer som TRENGER det; barnehage, skole, sykepleiere, eldreomsorg… godt valg😊

   1. Og grunnen til at jeg ikke stemmer MDG: jeg vil at venstresiden skal ha flertall, mdg tilhører ingen side, og så vidt jeg vet har de ingen kampsaker innenfor utdanning, eldreomsorg, infrastruktur…. har du tenkt på det? Jeg og mange jeg kjenner har såkalte «kvinneyrker», og vi vil bli hørt, og trenger et parti som tar oss på alvor!! Økt bemanning både til sykepleiere og pedagoger ( det skvipet regjeringa holder på med nå er bare tull). Ja, miljø og invandringsoolitikk er viktig! Men er det kanskje andre ting som er vel så viktig? Sjekk ut partiprogrammet til SV❤️

    1. Hei 😊 Du burde sjekke ut MDG sitt partiprogram. De har veldig god skolepolitikk. MDG går ut i fra en grønn tankegang, og har klima- og miljø i forsetet når man tar vurderinger. Derfor er også MDG mest opptatt av hvilke partier som en grå eller grønne, istedenfor rød eller blå. Dårlig klima- og miljøpolitikk vil alltid føre til mer urettferdighet og vil resultere i en mer usosial verden. Sirkulær økonomi, som er en viktig del av partiprogrammet til MDG, er en god løsning på problemer med kapitalismen. MDG er det eneste partiet som kan garantere at de setter klima og miljø først, alltid. Derfor stemmer ihvertfall jeg MDG 💚

  27. Jeg er faktisk enig i FrP sin innvandringspolitikk! Er det svenske tilstander vi ønsker oss? Der hvor store bydeler er bosatt av innvandrere (Malmö f eks) og ambulanse ikke tør kjøre inn uten eskorte fra politi..
   Hvor det er bilbrenning og hærverk hver natt!

   1. Innvandrerne er ikke problemet, det er måten de blir ekskludert og sett ned på som skaper frykt og dårlig miljø.

    1. Tone!
     Det er HOLDNINGENE til mange innvandrere det er noe galt med! Det er så lett å heve stønad den 20. i hver måned, så hvorfor gidde å jobbe? Eller lære språket! Helt enig med Erna som vil ta fra stønaden til dem som ikke vil lære norsk og integreres!

     1. Hvordan kan du gre holdningene til hver eneste innvandrer under èn kam? Norge mottar innvandrere fra over tjue forskjellige land på alle kontinenter. Du kan da virkelig ikke påstå at hver eneste innvandrer fra Russland, Vietnam, Sverige, Afghanistan, Thailand og Eritrea kommer til Norge med nøyaktig samme holdninger.

      1. Han grer alle under en kam fordi han er fordomsfull og kunnskapsløs. Fordommer kommer av at man har lite kunnskap om noe/noen. «Sørland» kanskje du skal lese deg litt opp? Det er mange grunner til at folk kommer til Norge. I mange tilfeller er det fordi de flykter fra krig. Ville ikke du også flyktet hvis det var krig i Norge? Skal man ikke hjelpe folk som trenger det? Hvis du er så imot andre kulturer kan du jo slutte å reise på ferie. Tenk hvis myndighetene på gran canaria hadde nektet nordmenn å reise dit. Da hadde jo folk klikket helt. Mange nordmenn vil gjerne dra til syden, men vil ikke at andre som trenger det skal bosette seg her. Det gir faktisk ikke mening. For å forebygge kriminalitet hos ungdom må de ha flere fritidstilbud. Mennesker med innvandrerbakgrunn må inkluderes og integreres i samfunnet. Når de dømmes av sånne som deg «sørland» er det ikke rart at alle «utlendingene» bor på samme sted, ikke lærer seg like mye norsk som de burde. Derfor må man slutte å DØMME og ha dårlige holdinger til innvandrere.

  28. Jeg stemmer Senterpartiet. Som en person som bor et sted hvor det ikke er nok mennesker til at busser kjører her, og som en person som har vokst opp 30minutter fra nærmeste butikk, så er sentraliseringen utrolig skremmende. Da mamma hadde en rideulykke hjemme måtte hun vente 1time på ambulanse, fordi de alltid er så langt unna. Man overlever ikke en hjerneblødning om man bor her. Politiet finnes ikke her lenger. Det lokale politikammerey ble lagt ned. Barneskolen ble lagt ned. Legevakten ble lagt ned. Nå er det 30minutter kjøring til legevakt. Sykehuset ble lagt ned. Nå er det 1time kjøring til sykehuset. Miljøpartiet er greit om du tenker moderne, ønsker å gjøre en forskjell og bor i en stor by. Men det er farlig for oss som bor avsides. Senterpartiet er det eneste partiet som ønsker å fortsette med lokale bedrifter, sykehus, legevakter, skoler og lensmannskontor. De eneste som vet hvordan det er å bo på bygda. De eneste som virker å ha forståelse for hvordan det er å bo utenfor Oslo.

   1. No vel, det er nok av oss som bur på bygda som veit korleis det er, og som ikkje vil finna på å røysta på Senterpartiet likevel. Eg heldt nok fram med å gå for MDG, for bygda litt også på planeten. MDG har for øvrig også vore sterkt kritiske til den såkalla “nærpolitireformen”.

   2. Tone, håper du har tatt valgomaten til VG for å se om SP er det partiet du er mest enig med i din kommune. Kommer selv fra en bygd i Nord-Norge og kjenner meg igjen i det du skriver. For meg er SP like langt nede på lista som FrP for meg, med tanke på utrydningspolitikken de driver med ihht. rovdyr. I tillegg skal de jobbe for å få reversert pelsdyrforbudet. Kommunevalg er ofte mer et personvalg, f.eks. stemmer jeg MDG, og er ifølge valgomaten mer enig med en fra FrP i vår kommune enn en fra SV på mine hjertesaker. Anbefaler deg å lese de lokale valgprogrammene til f.eks. MDG og SV dersom du ikke er helt fast bestemt. Godt valg!

    1. Har selvfølgelig gått igjennom partiene i kommunen min 😊 Vi har hatt Senterpartiet i spissen lenge nå, og er veldig fornøyd med dem.

     Når det gjelder rovdyrpolitikken så er jeg for å felle dyr der de er til fare for menneskene.

   3. Kanskje dere ville får bedre kollektivtilbud dersom dere stemmer for partier som satser på kollektivtilbudet, f.eks MDG 🙂

    1. Frida. Ville du satt opp buss til å gå annenhver time på en strekning der det bor 6 mennesker? Skal de sette opp private busser til de som begynner på jobb klokka 6 om morgenen? Som sagt, det bor ikke nok mennesker her til å ha kollektiv transport.

   1. Jeg har ikke fylt atten, er bare fjorten år, men har lest mye om de forskjellige partiene. Etter mye lesing kom jeg fram til at Mdg er partiet jeg liker best, og de kjemper for mine tre viktigste saker som er innvandring, dyrevern og klima 💚 Jeg bestemte meg for å melde meg inn i Grønn Ungdom rett før sommerferien, og jobber også litt som frivillig for Mdg i byen jeg bor i.

  29. Venstre💚 Fordi de har dyrevelferd, god grunderpolitikk, frihet til enkeltmennesket uansett funskjonsvariasjon, likestilling for ALLE, men ansvar for fellesskapet og vil ta vare på velferdssystemet vårt, de jobber for å bevare de små sykehusene og gi mer desentralisert utdanning så utdanning blir mer tilgjengelig. Jeg stemmer Venstre for næringsutvikling, dyrevelferd, mer til de som har minst i form av gratis kjertid i bhg og sfo til lavinntektsfamilier og fordi jeg er liberal👍

   1. Nå har vi hatt denne blå regjeringa i seks år. På de seks årene har de gjennomført kun èn stor dyrevelferdsak.
    Det skjedde først i fjor, da Venstre kom inn i regjeringa og fikk gjennomslag for å forby pelsdyroppdrett innen 2020.
    Samtidig fortsetter regjeringa å støtte felling av flere ulver i norsk villmark enn noen gang tidligere.
    I rest my case.

  30. Jeg stemmer ulikt ved kommunevalg og stortingsvalg. Mange av oss som ikke bor i store byer gjør det. Det er pga at de lokale sakene partiet vil jobbe for har stor betydning i små kommuner. Syns det er helt topp at dere unge engasjerer dere og stemmer! Helt forferdelig at folk lever i et demokrati og ikke gidder stemme. Skremmende lav valgdeltakelse 😔 Jeg stemmer Venstre nå på lokalvalget. Til stortingsvalget blir det nok AP, for å felle sittende regjering. Er dere klar over hvor mye de som regjerer nå har tatt fra folk flest og syke? Gratis fysio til kronisk syke (folk med MS f.eks), fjernet barnetillegg osv, osv. I tillegg har de en iskald og lite empatisk holdning til mennesker. Og en lang rekke med justisministere som dummer seg ut. Jeg er fra nord, og Erna har faktisk sagt at “det er så langt opp dit” (det var snakk om beredskap ved ulykker). Sophie Elise, og flere andre av dere har helseproblemer. Da er det galskap å stemme H eller FrP, for de raserer velferdspolitikken.

  31. El-bil er jo egt ikke globalt sett noe særlig miljøvennlig. Det bedrer luften her, men det slipper ut ekstremt mye når de lager batteriene. Derfor er det viktig når man har kjøpt en elbil å ikke bytte den ut, men beholde den lenge, altså 20 år.
   Kjører man gjenomsnittlig mye i 10 år med en dieselbil har man forurenset like mye som å LAGE en el-bil.
   Så vet man det.

   1. OG elbilene er avhengige av kjempeviktige metaller som vi går HELT tomme for iløpet av 20 år hvis vi fortsetter som nå!!

  32. Jeg har valgt å stemme mdg selv om det er andre partier jeg er mer enig i. I min kommune og fylke har mdg den mest offensive miljø og klimapolitikken, men har ved tidligere valg ikke hatt like stor oppslutning. I regjeringen har KrF og Venstre fått gjennom et par av deres viktigste saker, men generelt får Høyre og FrP mest makt ettersom de har flest representanter. Jeg håper Mdg kan få litt samme funksjon i min kommune/fylke, slik at de får brølt høyt om de to kjernesakene, så “jatte med” de andre partiene når det kommer til eldreomsorg, skoler o.l.

   Jeg kommer nok ikke til å gjøre det samme ved stortingsvalget med mindre de tar et klart standpunkt rundt hvem de vil samarbeide med. De avgjørelsene som er viktigst for meg utover klima og miljø tas hovedsakelig nasjonalt.

  33. Når du er en av norges verstinger innen flyreiser, shopping og miljøforurenser av verste sort, ja så er det hysterisk morsomt at du liksom stemmer mdg 😂😂😂😂😂 du aner virkelig ikke hva du snakker om dumme plastikk nek 😂😂😂😁😁 Du er virlelig galere enn jeg trodde 😂😂😂 Du har likheter med Stalin, Hitler, Mao og lederen for IS når der gjelder hyldninger fra fanskaren ser jeg 😂😂😂

   1. Kanskje hun forsøker å endre seg litt etter litt? Det er bra det også! Hva gjør DU for at våre barn skal få en god fremtid? Annet enn å sitte i din egen hule mens du fornekte at noe må gjøres, og bruker energien din på å mobbe andre som faktisk ønsker endring?

   2. Stakkars deg som tydeligvis ikke har bedre ting å gjøre med fritiden din enn å skrive nedlatende kommentarer til andre på nett

  34. Stemmer alltid enten Høyre eller Frp – ved stortingsvalg har jeg alltid stemt Høyre og ved kommunevalg har det kommet litt an på politikken det året/hvem som stiller

  35. Stemmer sv på bakgrunn av miljøpolitikk, og sosialismen. Like muligheter for alle ♥️ sv jobber for ett rettferdig samfunn med nestekjærlighet. Og de ønsker å gjøre endringer som går på mennesket. Og ikke bare penger penger penger… jeg ønsker en regjering med fokus på menneskene som bor i dette landet, og våre etterkommere. Ikke bare på de som tjener mest penger🤷🏼‍♀️ Som kan «kjøpe seg en bilett av» som dere sa i podcasten. Så jeg stemmer SV, og om 2 år ved stortingsvalget, håper jeg på rødgrønn regjering med fokus på miljø og rettferdighet. for nordmannen, og de nye nordmennene ♥️

  36. Skjønner at miljøet er veldig viktig og at vi burde bli bedre på enkelte ting der. Men hvorfor vil ikke folk at vi skal satse videre på olje og gass? Uten oljen så hadde ikke Norge vært hvor det er i dag. Oljeindustrien er hovedinntekten til Norge, og det vil den fortsette å være i mange tiår fremover. Vi er avhengige av denne industrien, og det er fortsatt mye igjen å hente. Så det å avvikle industrien vil si at flere titallstusen mennesker blir uten arbeid, både folk i renhold og catering, ingeniører, folk som jobber på verksted, lastebilsjåfører, helikopterpiloter osv (listen er lang her). Og ikke minst at Norge som ett land mister hovedinntekten sin. Jeg forstår godt at selve industrien kan bli mer miljøvennlig, men å avvikle den er faktisk helt idiotisk og urealistisk. Industrien er mye bedre på miljø i dag enn hva den var for si 10 år siden. Vi tar mye mer hensyn til alt. Feks så blir ALT kildesortert, og det blir gjort veldig nøye.
   Dette er noe som går veldig inn på meg, både fordi det er dette som er min arbeidsplass og som jeg har brukt hele min skolegang og karriere på å oppnå som min arbeidsplass. Det er en industri som jeg er veldig stolt av å jobbe for og det vil jeg fortsette å være til den dagen jeg slutter.

   1. Valget er ditt, en levelig jord hvor alle kan ha litt, eller en forferdelig jordklode hvor norgw har masse penger og grådighet

  37. Jeg er født og oppvokst i et «arbeiderparti-hjem», men etter jeg fylte 18 og kunne stemme i stortingsvalget og skal nå stemme i kommunevalget så kikker jeg alltid gjennom politikken til de aktuelle partiene for meg.

   Jeg kommer til å stemme Arbeiderpartiet i min kommune, fordi dem fokuserer på det jeg syns er viktigst i vår kommune! De har fire hovedpunkter de vil fokusere på og endre ved!

   Barn og unge, spesielt i skolen. De vil fokusere på blant annet at barna skal bli sett, de med skrivevansker osv skal på hjelp tidligere og de vil innføre gratis frukt og grønt for barna på grunnskolen.

   Alderdom, ta bedre vare på de eldre og legge mer tilrette for at dem skal ha det bra de siste årene i livet. De ønsker blant annet å sikre jobben til de ansatte så dem er trygge og utfører forhåpentligvis en god jobb, flere sykehjemsplasser og samarbeide med frivilligheten om å forebygge ensomhet hos eldre.

   Klima og miljø. De ønsker blant annet å bedre kollektivtilbudet i HELE kommunen noe som er utrolig dårlig per dags dato, sørge for at det kommunale skal etterhvert kun kjøre rundt i EL-biler og sykle på EL-sykler, de ønsker å få fyllestasjoner for hydrogen og biogass samt flere EL-ladestasjoner og sørge for at det ikke skal bygges på matjord.

   Siste er å satse på de ansatte, at flere kommer i jobb og holder seg i jobb. De ønsker blant annet å redusere antall unge uføre ved å gi arbeidserfaring og yrkesmuligheter til de som faller ut av arbeidslivet eller skolen i ung alder, jobbe mot en heltidskultur med hele og faste stillinger og jobbe for opprettelse av en tariffavtale for alle ansatte i skole og barnehage som mottar offentlig støtte.

   Jeg har sett barn bli 18år uten å få ordentlig hjelp med lese og skrivevansker i grunnskolen, jeg har sett eldre som er avhengig av familie som kommer å hjelper dem fordi dem ikke har plass på et sykehjem, jeg bor selv 8km unna et dårlig kollektivtilbud og jeg ser unge sliter med å få seg jobb etter endt videregående, lærlingtid eller de har falt av skolen fordi de aldri ble sett slik som de skal.

   I kommune så er dette veldig viktige temaer for meg, når det kommer til stortingsvalg og fylkesvalg så er det andre ting som vil stå i fokus. Men hvertfall dette er grunnen til at jeg stemmer arbeiderpartiet i min kommune.

   Forresten elsker at du deler ditt politiske syn og ønsker å lese om andres!

  38. Stemmer MDG fordi de har en god helhetlig politikk og er kompromissløse når det kommer til å alltid sette miljø først. Jeg leser kommentarer som sier at MDG er for ensidig, ensidig i forhold til hva? Hva du leser om de i media? Hvis man faktisk setter seg inn i partiprogrammet så får man en litt annen oppfatning, deres alternative statsbudsjett er også svært godt gjennomarbeidet og lett forståelig.
   Det er også viktig å ta hensyn til at dette er et lokalvalg, ikke Stortingsvalg. At Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes er tydelige ledere på Stortinget har ikke så mye å si når du skal stemme for din kommune. Hvem er førstekandidaten der du bor, er du enig i hva de mener, liker du de?
   Kult at du stemmer grønt, det er “lov” selv om man flyr og kjøper klær.

  39. Skikkelig kult å intresant og spennende innlegg og jeg er usikker på av jeg skal stemme på Nydelige bilder synes jeg håper alt er toppers med deg ønsker deg alt godt og en fantastisk riktig god dag fra meg å puse kompis sophie Elise hilsen Kristian Magnus 🌌🐱♥️🌸😀✌🙏🦅

  40. Jeg stemmer rødt av prinsipp, gode verdier som jeg dessverre ikke alltid klarer å leve opp til selv, men jeg beundrer veldig dem som klarer det.

  41. Jeg har også stemt på Mdg siden jeg ble 18. Vet jeg selv har en lang vei å gå når det kommer til å bli mer miljøvennlig. Prøver å gå til alt jeg kan gå til, og samkjøre mest mulig med venner familie etc. Prøver, uten så mye hell, og kutte ut kjøtt mest mulig. Men jeg bor på bygda.. Vegetar/vegansk mat er det dårlig utvalg av, og vil jeg på noe annet enn en coop tur må jeg i bilen. Vi er totalt avhengige av det, kollektivtransporter er så og si ikke eksisterende men det er ikke noe marked for at bussen kan kjøre forbi hvert 20minutt heller. Høye priser på drivstoff funker ikke her ute, desverre. Så jeg stemmer mdg, men med en bitter ettersmak av at ja jeg har gjort et godt valg, men jeg har muligens også fucka litt opp for egen økonomi og trivsel.

   Innvandringspolitikk synes jeg er ekstremt vanskelig. For ja vi må absolutt ta imot med åpne armer, men da må vi også ha et system som fungerer. Ikke som etterlater flyktinger asylmottak i år og dag, uten jobbtillatelse etc. Det kommer det ingenting godt ut av. Også mener jeg oppriktig at mye kan bli gjort der det er.

   Men det er fortsatt mange partier jeg gjerne skulle stemt på. Men så og si alle partiene jeg er mye enig med har en sak jeg bare ikke kan godta.. Slik som at SP vil skyte ulv, en sak jeg ikke kan gå på kompromiss med.
   Så jeg stemmer Mdg, ikke fordi jeg ser for meg at neste statsminister er derfra, de har vell ikke samme ordningen innad i paritet heller? Men jeg vil at det partiet skal få mer gjennom som i bunn og grunn gagner alle selv om det er kjipt i starten med miljøavgifter etc.
   (Beklager om dette ble i overkant langt og rotete, ikke alltid like lett å sortere alle tanker og ideer) 🙂

  42. Hei. Det hadde vært fint om du kunne sett ting litt fra andres ståsted, oss som har mindre f.eks. Det er enkelt for deg å si og foreta visse tiltak. All kred til deg som har godt med penger og har mulighet til å tenke slikt men sånn er det dessverre ikke for alle. Jeg kjenner at jeg får mer og mer avsmak fra Norge. Alt skal strammes inn på, alt skal økes i pris og alt av goder skal bort. Det er ikke lov til ditt og det er ikke lov til datt. Retningen dette går i minner meg om Nord Korea. Ja, man skal tenke på miljø men folket må ha muligheten til å leve litt også. Tollfrie grensa skal bort, bomstasjoner overalt i Oslo og nå vil de gå løs på flyavganger også. Sophie du har reist rundt hele verden omtrent så det er ikke rart at det er “beleilig” for deg å roe ned på den fronten og feriere i Norge som du anbefaler. Hva med folk som har en syk mor i utlandet? Du har i verste fall råd til å kjøpe deg ut om du har brukt opp flykvotene. Alt koker ned til penger, always has always will. Å leve et bærekraftig liv er enklere om du har PENGER. Slik ting er idag føler jeg meg fengslet i mitt eget land. Ikke har jeg råd til å ta kafé turer til sentrum, dra på kino osv. Når du har kun 3000 kr å rutte med (som skal til mat og diverse vel og merke) etter at lån, husleie, bil og forsikringer er betalt så er det ikke aktuelt å finne på noe moro. Det eneste jeg gjør i livet er jobb og hjem, ganske så deprimerende. Jeg har blitt isolert fra familie og venner pga økonomi og spesielt nå med nye bomstasjoner. Grunnen til at jeg nevner dette er fordi jeg ønsker at dere skal få opp øya for hva som er virkeligheten for mange. Jeg som mange andre kvittet meg med bensinbilen og tok opp lån for å kjøpe el-bil. Nå skal snart elbilene også betale på lik linje med fossilbiler. Hva var poenget med å bytte til elbil da? Husk at folk er avhengig av bilene sine, særlig de som bor utenfor sentrum. Vi bor i et land der mesteparten av året består av vinter. Skal man hoppe på sykkelen i snø og minusgrader for å storhandle på Obs med to barn på slep, altså hvor er logikken? Dette er bare et punkt av mange. Kunne skrevet en hel bok om urettferdighetene som rammer folk men det skal jeg spare oss for nå. Poenget mitt; vær så snill fjern disse gardinene dere har for øyet og våkn opp litt. Ikke alt er så rosenrødt som miljøpartiet skal ha det til å være. Gjerne før inn tiltak, men ikke gjør livet vanskeligere for folk som allerede har det vanskelig.

   1. Tine: skjønner veldig godt hva du mener! Men, det er ofte slik at det valget som er mest miljøvennlig, også er billigere. Det hele handler jo om å forbruke mindre (av alt). Kjøpe færre ting, spise mindre kjøtt, kjøpe færre klær, kjøpe mindre engangsartikler, kaste mindre mat osv.

    1. Kjøtt er dyrt, så du sparer penger på å erstatte kjøtt med belgvekster (bønner, linser, kikerter), kornprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter og frø.

    2. Å kjøpe færre klær er åpenbart billigere. Det samme er å kjøpe brukt, samt å gjenbruke og reparere det man har.

    3. I Norge kaster vi hver 5. handlepose med mat. Hvis vi slutter å kaste maten (og dermed pengene våre) så kan vi bruke 20 % mindre penger på mat og fremdeles spise like mye.

    PS: jeg er fulltidsstudent og har 8000 kr i måneden å leve for. Det beste økonomiske valget jeg har gjort er å begynne å leve mer bærekraftig. Det finnes fremdeles ting som burde være billigere for at vi skal kunne velge det grønneste alternativet, og det er her vi trenger politikerne!

   2. Enig med deg, Tone. Har hatt store økonomiske vansker selv, og har måttet flytte fra den lille byen jeg bodde i pga bommer.

  43. Jeg har alltid hatt SV som favoritt, men er det ingen som tenker på at SV faktisk vil helt ut av EØS avtalen? Det eneste partiet som vil ut av avtalen. Litt brexit tilstander, syntes det er litt skummelt. Kommer nok heller til å stemme MDG i kommunevalget og AP i stortingsvalget.

  44. Jeg synes de tre viktigste sakene for Norge er: mer miljøvern, mindre innvandring og en mindre stat. Helt kort. Miljøvern: Lofoten og andre områder må freds, det bør bygges vindmøller til havs og ikke til lands – og det må lages en helhetlig plan før man bare setter igang der det tas fullstendige miljøhensyn, olje/gass bør fases ut – vi bør kun produsere til egen bruk og ikke eksportere. Norge bør gå foran som et godt eksempel. Innvandring: har ført til altfor store endringer i landet over kort tid. Og det er alltid farlig. Når muslimske jenter og kvinner blir mer undertrykt i Norge enn i sine hjemland har politikken feilet. Beveger man seg på østkanten av byen er det ikke langt mellom hver 5 år gamle småjente med hijab. Da har noe gått galt, spør du meg. Staten: bør skjøtte kjerneoppgaver som politi, rettsvesen, miljø bedre enn idag, og droppe andre mer perifere oppgaver. En mindre og billigere stat med færre oppgaver og færre ansatte. Så hvilket parti stemmer jeg? Det er ingen av partiene som er enige med alle tre punktene. Jeg varierer litt mellom MDG og Frp. Jeg synes Lan i MDG og Sylvi i Frp begge er superbra. Digger politikere som sier det som det er. Og som er modige og ikke bare ute etter å samle stemmer hver gang de åpner kjeften. Og som ikke sykmelder seg hver gang de får litt motgang. Og jeg digger det MDG gjør i Oslo (selv om jeg selv kjører bil, tilogmed bensinbil). Digga Sylvi de få dagene hun var justisminister og sa at førstepri var å ta barneovergripere (hun kalte dem tilogmed for Monstere – noe Ap protesterte heftig på(!)) Tror jeg kommer til å stemme MDG nå ved kommunevalget og Frp ved neste stortingsvalg.

  45. HERLIG at man endelig kan snakke åpent om hva man stemmer, for å ha åpne diskusjoner mener jeg vi kan være ærlig om hvilken retning vi går også.

   Jeg stemmer nok RØDT eller SV på grunnlag av de samme prinsippene som er viktig for deg. Nemmelig innvandring og integrering og miljø og klima. Også den verdien i det å samme ett samfunn for HVERANDRE ikke bare for oss selv.

  46. Helt enig at det burde være mer fokus på miljø i dagens politikk. Men syns det er mange som glemmer viktigheten rundt verdiskaping. Hvert eneste år blir midler fra oljefondet brukt til å kunne dekke statsbudsjettet. I stedet for fullt fokus på å kutte i olje og gass, burde fokuset heller ligge på å utvikle andre alternativer Norge kan bruke for å kunne opprettholde de godene vi har. Pengene som dekker velferdsmulighetene vi har tilgang på må også finansieres på et vis. Derfor er satsing på innovasjon og utvikling helt avgjørende før kutt i olje- og gassindustrien kan skje.

  47. jeg er helt med på at det er viktig å satse på miljø og tenke mer grønt, men jeg forstår ikke hvilken ressurs vi skal bruke i erstatning til oljen? Hva mener MDG egentlig om dette? Hva tenker DU om dette, Sophie?

  48. Jeg stemmer også De Grønne, ved lokal- fylkes, og stortingsvalg.

   Grunnen er nok at jeg synes de har en helhetlig måte å tenke økolog og kretsløp i alt vi gjør. Og De Grønnes politikk er ikke nødvendigvis dyrere – de vil jo at vi skal droppe mange dyre motorveiprosjekter og utvidelser av forurensende flyplasser.

   Jeg synes deres fokus i skolen på naturlige uteområder, skolehager og trygge skoleveier er viktig. I tillegg så virker de Grønne å ta forskning tilknyttet utdanning på alvor – de vil blant annet ha flere lærere og flere praktiske fag allerede i barneskolen.

   Jeg er sjøl entreprenør (jobber selvstendig som konsulent) og jeg synes De Grønne er gode på gründerpolitikk for de små. Et levende sentrum gir levende marked for oss entreprenører.

   Men det viktigste for meg er uansett at vi må ha en politikk som innordner seg etter klimaet og miljøets tålegrenser og ikke motsatt, og jobber for å redusere lidelse hos dyr.

   Frihetsbegrepet gir snart ikke mening, for alt henger sammen med alt og kloden er mindre enn vi tror. Når vi flyr så mye som vi gjør, ødelegger vi for andres frihet til å leve et liv i stabilt klima med tilgang på mat og vann.

   Jeg har som oftest stemt Venstre tidligere, men jeg er nok blitt helgrønn med årene!

  49. Tusen takk for din støtte, Sophie Elise!

   Vi vil bare tipse om at det er mulig å forhåndsstemme allerede i dag. Alt du trenger er å ta med leg (og en venn ;)) og finne ditt nærmeste forhåndsstemmelokale: https://valg.no/valglokaler2/valglokaler/stem-pa-forhand/

   Og for ordens skyld vil vi bare gjøre oppmerksom på at eksempelet ditt om økte avgifter på klær ikke er noe vi har foreslått, men at vi har foreslått for eksempel å gjøre det billigere å reparere 🙂

   Godt valg!

   Vennlig hilsen,
   Børge A. Roum,
   Sosiale medier-frivillig, De Grønne

  50. Kjører ikke du hybrid? Det er bedre enn fossilbil, men det regnes ikke som El-bil.
   Vet ikke selv hva jeg skal stemme enda …

  51. Hurra! Så kult at du markerer et så tydelig standpunkt her og gjennom aksjonen med Extinction Rebellion. Det står det respekt av. Jeg stemmer også MDG, men har tidligere stemt på Venstre og Høyre (da var jeg veldig ung riktignok). Jeg stemmer på MDG fordi de forstår at klima må ligge til grunn for alle avgjørelser vi gjør og at man må telle CO2-utslipp som vi teller penger. Vi har tross alt bare 10 år på å snu utviklingen! Jeg er også opptatt av sosial likhet og mener at MDG har en god politikk også her. Og på lengre sikt, hvis vi ikke klarer å bremse klimakrisen er de sårbare gruppene og verdens fattige som kommer til å lide først og mest. Se bare da det var skogbrann i California og kjendiser som Kim Kardashian kunne leie inn egne brannmenn for å redde husene sine, mens mange fattige brant inne. Stå på!

  52. PS: Til alle som forteller hvorfor de ikke er så miljøvennlige: det er jo nettopp derfor vi trenger grønne politikere. Sånn at det skal bli enkle å lade elbil for deg som bor på bygda, kjøre kollektivt eller sykle for deg som bor i storbyen, spise bærekraftig og kunne reparere klær osv hvis du har dårlig råd eller reise med bærekraftige transportmidler hvis du har familie eller venner på andre siden av landet. Så hvis du skulle ønske at det var enklere å leve på en bærekraftig måte så bør du stemme grønt!

  53. Jeg stemmer MDG. Ingen av vennene mine gjør det, heller ikke foreldrene mine. Og får høre at det er det dummeste jeg kan gjøre, men det beste er jo at man faktisk kan stemme hvaaa man vil:)

  54. Hva hadde Norge vært uten oljeindustrien? Ikke den velferdsstaten vi har i dag hvertfall! Grunnen til at vi har det så godt her i Norge, er fordi vi har olje og gass. Så klart skal vi være opptatt av miljøet, men glem aldri hva oljeindustrien har gitt oss! Og btw, ikke alle bor i Oslo. Vi andre som bor utenfor ring 3 er faktisk AVHENGIG av bil, og for oss er faktisk bompengedebatten viktig! Vi driter en lang marsj i at Oslo er miljøhovedstaden, vi vil bare at hverdagen skal gå rundt👍

   1. Det er sant, men velferdsstaten vil kollapse om alt vi fokuserer på er oljen.

    Jeg bor forresten også utenfor Ring 3 og er “avhengig” av bil. Det er mulig å legge om til EL. 🙂 Hverdagen vil ikke gå rundt om man ikke tar litt tunge valg, som føles kjipe her og nå.

    1. Antar at du tenker på Venstre her, ikke MDG. Det er venstre som sitter i regjering med Frp og har økt utslippene. Mdg styrer i Oslo og der har de kutta utslippene med over 16% på bare to år.

   1. De gjør ikke akkurat stort i høyere. Flere oljelisenser og økt utslipp i Norge i 2018. Dette er et parti som bare snakker tull

  55. WORD! Miljøpartiet er et veldig bra parti. Idag så gjelder det og fokusere på klima. Enig med deg Sophie!

   1. So fucking what. Dine barn og barnebarn kommer til å lide like mye som Sophie Elise sine hvis klimaet blir 3-4 grader varmere (det er dit vi er på vei om vi ikke skifter kurs). Hvis du misliker det Sophie Elise gjør for klimaet så kan du jo prøve å gjøre det på en bedre måte selv

    1. Du er en enormt forurensende person, noe som setter liv i fare. Noe som er ekstremt skuffende med alle andre transportmidler du kan ta. Det hjelper ikke å skylde på andre uten å gjøre noe selv. Er den flyturen så viktig. Du kan vel kline med noen på badet på toget, da hadde du fått god PR.

  56. AMEN!!! La oss håpe på at fler stemmer grønt etter dette innlegget, forbedring innenfor miljø er så ubeskrivelig viktig!!

  57. Hvor skal energien komme fra om ikke olje og gass? Der fins ingen alternativ pr i dag. Og man klarer ikke å etablere alternativer over natten. Det grønne skiftet er foreløpig bare ord. Det grønne skiftet vil og det må komme, men vi har ingenting å skifte til, enda. Om Norge stenger krana blir hullet i markedet fyllt av energi fra kull, tungolje fra Venezuela og oljesand fra USA. Alternativet er å si til store deler av jordens befolkning, den fattige verden, at “sorry mac, men dere må bare fortsette å leve i elendighet og fattigdom, for vi kutter energien nå, beklager men det har vi i den vestlige verden bestemt, fordi det gir oss en god følelse”. Eneste løsning er å bruke fossil energi i overgangsperioden, og da å bruke den reneste fossile energien vi kan oppdrive. Den har Norge. Miljø og klima er dødsviktig, altfor viktig til at beslutninger tas ut fra emosjonelle hensyn (slik tilfellet er i Norge for tiden) eller lokale hensyn. De må tas basert på vitenskap og globale hensyn. MDG fronter en emosjonell klimakamp. Jordkloden fortjener mye mer enn det. Bambustannbørster og hjemmeheklede kaffefilter er bare noe som får folk til å føle seg vel, og at de betyr noe. Hva tror du for eks CO2-avtrykket til Øyafestivalen er totalt sett? Selv om folk går med fretexklær og spiser økomat? Hva med alle de mang er med tilreisende? Hva med de som opptrer? Flyreisene? Baser miljøkamp på realisme og vitenskap. Ikke emosjoner, som MDG.

   1. Først og fremst, Kristin: Dette er ikke beslutninger som tas fordi “det gir Vesten en god følelse”. Dette er beslutninger som MÅ tas for å redde verden – HELE verden, både Vesten og Østen og alle andre hemisfærer.
    Når det gjelder resten av argumentene dine: I artikkelen “Parisavtalen og oljeeksporten” fra 2018 skrev ti norske økonomer at kutt i norsk oljeproduksjon, vil føre til lavere utslipp globalt. https://energiogklima.no/kommentar/parisavtalen-og-oljeeksporten/

   2. AMEN til deg.
    Jeg tror et enda viktigere aspekter som folk ikke tenker på med olje/gass er hvor avhengig vi er av den. Om alt olje og gassen i verden hadde forsvunnet hadde vi faktisk ikke kunnet overlevd særlig lenge på jorda. Petroleumsprodukter er i veldig mange av produktene vi bruker hver dag. Alt fra medisiner, plastikk og klær til drivstoff og oppvarming. Og det er per dags dato ingen erstatning for petroleumsproduktene som vi trenger for å produsere alt dette. Jeg er helt enig i at vi må være miljøbevisste og gjøre mye for kloden vår. Men jeg tror ikke oljeindustrien bør være et fokus og en ting som står høyt oppe på lista å avslutte. Selvom vi langsiktig selvsagt bør finne erstatninger som gjør av vi en dag kan leve uten petroleumsprodukter. Mye av grunnen til at olje er så forurensende er forbrenningen i seg selv som skjer i bilen etc, ikke selve produksjonen (selvom det selvsagt er utslipp her også) Så jeg tror på en redusering i biltrafikk/transport, kjøtt, mye bedre håndtering av avfall/plast og forskning på ny teknologi kan hjelpe oss langt på vei i starten, men også i minst 50år frem i tid som jeg tipper oljen vil vare.

    Btw for de som ikke forstår hvordan vi ikke kan leve uten olje og gassutvinning. Her er noen eksempler: vi vil få stor matmangel da bønder ikke kan dyrke mat/kjøtt pga de ikke har maskiner og gjødsel tilgjengelig. De fleste medisiner har petroleumsprodukter i seg, sprøyter og vitaminkapsler. Vi må også si hadebra til sminke, sko, kontaktlinser, de fleste klær, biler, telefoner, alt plastemballasje som brukes til f.ek mat/medisiner osv. og maskiner på sykehuset for å nevne noe.

    Så jeg er absolutt for at vi skal fortsette utvinning av olje og gass i Norge (som for så vidt har en veldig liten produksjon ift resten av landene som produserer) både fordi det er livsnødvendig, det gir Norge den økonomien vi har (før olje og gass var vi en av de fattigste landene i verden) og mange hundre tusen har olje og gass som sin arbeidsplass eller har en jobb som er avhengig i oljeindustrien.

    Hva tenker du Sophie om dette?

  58. Kjempeglad for at du har begynt å skrive om politikk og andre viktige temaer på bloggen. Miljø er kjempeviktig og er glad du fremmer miljøkrisen på din plattform! ❤️

  59. Takk for at du bidrar for miljøet ved å skrive dette innlegget. Det enkleste vi kan gjøre for klima er faktisk å stemme MDG og prøve å påvirke andre til å gjøre det samme. Støtter deg fullt ut!

  60. En stemme til mdg er en stemme til ap som vil sammarbeide med senterpartiet. Som igjen vil ha pelsdyrnæringen, og ikke bryr seg en dritt om dyrevelferd.

  61. Elsker at du skriver om dette!! Endelig noen som tørr å snakke ut om de VIKTIGE sakene! Men, Helt ærlig. Det eneste jeg får ut av å lese alt dette er at ingen av oss burde ha stemmerett. Kunnskapsnivået er generelt for lavt. Føler det er svært mange gode argumenter her, men samtidig en logisk forklaring?
   I tillegg så er jo alle partiene såpass “sydd” sammen. “Stemmer du de, kommer de på kjøpet”
   Jeg gjør som en av de første skrev, og stemmer blankt! Viste ikke at det var mulig, og fordi jeg innser at jeg ikke kan/vet nok til å gi en så stor påvirkning som en stemme til et parti jeg ikke har tillit til. Spesielt ikke når de samarbeider med “fienden”

   1. Det høres litt ut som at du har gitt opp politikken, og det er det verste du kan gjøre! Dersom det skjer ting i politikken du er uenig med, må du aldri gi opp. Det beste du kan gjøre er å fortsette å engasjere deg.
    Hvis du føler at du ikke vet nok er det jo bare å sette deg inn i hva partiene står for 🙂 Godt valg!

  62. Jeg stemmer SV.

   SV har en tydelig plassering på venstresida, og har verdier som bygger fellesskap: Grønn politikk og gode løsninger for de mest sårbare. Vi må løfte i flokk. Da må vi også stemme på partiene som vil ta vare på menneskene- også de som har aller minst.

   Miljøpartiet har en bærekraftig miljøpolitikk, men mangler ideologisk slagside i andre viktige samfunnsspørsmål. Enn så lenge har SV en mer helhetlig politikk.

   Godt valg!

  63. Arbeiderpartiet 🙌 🙂 De er rettferdig, snille og bra folk

   Når Jens hadde vært statsminister i maange år, og Erna ble statsminister, så ropte siv Jensen noe sånt som: Endelig er vi kvitt Jens! (Noe som bar veldig frekt ) FrP er noe veldig dumt og det er høyre forsåvidt og. Jeg er også veldig glad i Senterpartiet fordi de er for å ta vare på gamle fine hus, istedet for å rive de og bygge nye klossete hus
   Jeg er enig i miljøpartiet i masse, men f.eks el biler er jo biler som trenger batteri/energi, men for å skape energien/batteriet, må man bruke en veldig forurensende metode som fører til at elbil er nesten like mye forurensende som biler som går på diesel eller bensin. Det forskes jo på biles som kan gå på hydrogen, og gjør at det kun kommer vann ut av bilen når man kjører, det er jo det beste man kan se for seg:)
   Nå ble det veldig mye skravling men håper folk tar seg tid til å lese

  64. Arbeiderpartiet 🙌 🙂 De er rettferdig, snille og bra folk

   Når Jens hadde vært statsminister i maange år, og Erna ble statsminister, så ropte siv Jensen noe sånt som: Endelig er vi kvitt Jens! (Noe som bar veldig frekt ) FrP er noe veldig dumt og det er høyre forsåvidt og. Jeg er også veldig glad i Senterpartiet fordi de er for å ta vare på gamle fine hus, istedet for å rive de og bygge nye klossete hus
   Jeg er enig i miljøpartiet i masse, men f.eks el biler er jo biler som trenger batteri/energi, men for å skape energien/batteriet, må man bruke en veldig forurensende metode som fører til at elbil er nesten like mye forurensende som biler som går på diesel eller bensin. Det forskes jo på biles som kan gå på hydrogen, og gjør at det kun kommer vann ut av bilen når man kjører, det er jo det beste man kan se for seg:)
   Nå ble det veldig mye skravling men håper folk tar seg tid til å lese

  65. Eg er sosialist og stemmer på Raudt.

   Raudt er eit feministisk og sosialistisk parti, og dette ligg til grunn i alle sakene. Raudt jobber for eit samfunn der alle kan leva frie liv, uavhengig av kjønn og seksuell orientering.

   Dessuten har vi no den største klasseforskjellene i Norge, sidan 1930-tallet. For Raudt er kampen mot forskjells-Norge den aller viktigste. Vi må fordele godene på ein rettferdig måte, for å utjevne klasseforskjellen. Alle kan rammes av sjukdom eller arbeidsløshet. Då treng vi eit fellesskap som tar vare på oss. Dei som veks opp i dag, kan bli den første generasjonen som får det meir utrygt enn foreldra sine. Alt det arbeiderbevegelsen har bygd opp -tryggheten, velferden og det sterke fellesskapet -står i fare.

   Raudt har óg god miljø-politikk! Stadige krav om meir profitt og meir forbruk er i ferd med å ødelegge jorda. Barna våre vil vokse opp i ein farligere verd på grunn av global oppvarming. Derfor meiner Raudt at det hastar med å byggje opp grøn næring i takt med at vi trapper ned oljeindustrien. Norge må vise at det er mulig å ha eit velferdssamfunn utan å ødelegge miljø og klima.

   Godt val! 😊

  66. Jeg stemmer Rødt fordi de tar feminisme og kvinners rettigheter på alvor, samt at de jobber for å minske forskjellene i Norge.

  67. Til alle som skriver at verden ville ha stoppet opp om vi sluttet å utvinne olje over natten: ja, selvfølgelig ville det det. Derfor er det ingen som har foreslått å plutselig gjøre det heller. MDG har foreslått at etablere en oljekommisjon etter mal fra Tysklands kullkommisjon som skal arbeide for en kontrollert og forsvarlig nedlegging. Det vil si at man samtidig bygger opp andre energikilder f.eks solceller og vindkraft på land og til havs, gir midler til at de som har jobbet i oljebransjen skal få nye videreutdannelser (f.eks så de kan jobbe i fornybare energinæringer). Selvfølgelig blir det veldig dyrt, men har du sett hva 3-4 graders temperaturøkning vil innebære for verden? Vi snakker ørkenspredning i SØREUROPA liksom. Vil det monne at lille Norge stenger oljekranene på sikt? Ja, økonomer mener at det å redusere tilgangen (og ikke bare etterspørsel) av olje vil føre til en betydelig nedgang i utslipp blant annet fordi økte priser på olje vil gjøre andre fornybare energikilder mer konkuransedyktige

  68. Topp kycklingar med stora heta bröst bara på denna webbplats! Följ länken, du kommer inte ångra det! –
   💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋

   👉 💚KLICKA💚.

  69. Veldig interessant innlegg. Jeg er helt enig! Miljøpartiet er det eneste partiet i mine øyne, som har en miljøpolitikk det er verdt å stille seg bak. Det er også sykt kult at de faktisk tørr å ta utradisjonelle og upopulære valg. Både du og jeg er for unge til å huske det, men jeg vet at da røykeloven kom på 90-tallet var den ikke kjempepopulær. Nå kunne de færreste tenke seg en restaurant med røykskyer inne. Tenk om det samme hadde skjedd med feks bilfri bykjerne i Oslo?
   Når det er sagt, så ser jeg du stiller spørsmål over her, om hva man får igjen for å kjempe for klima? “ikke noe som har med penger å gjøre i hvert fall”. Det er jo faktisk ikke helt sant. De aller, aller fleste tiltak som gjøres for et bedre klima og et bedre miljø er økonomisk lønnsomme. Det mest effektive tiltaket vi kan gjøre, både som privatpersoner og næring er å redusere forbruk, både klær, energi, varme, kjøtt, sminke, bil. “Den billigste shoppingrunden du kan ha er den du ikke dro på”, det er også den mest miljøvennlige, og sånn er det med det meste.

  70. Jeg stemmer høyre 🙂 Norge er et rikt land som har råd til den velferden vi har nettopp på grunn av olje og gass. Jeg synes det å ta hensyn til miljøet er en flott ting, men inntil videre føler jeg vi ikke har noen bedre alternativer i forhold til inntektskilden som kommer av olje og gass. Forstår ikke helt hvordan vi skal skal stramme inn på alt samtidig som mange mener at olje og gass skal kuttes helt ut, hvordan skal vi da få råd til å ha alle disse innstramningene uten å gå i minus?

   Jeg synes også forskningen rundt klimakrisen er ganske vag. Klimaet har alltid gått i sykluser og nå er vi inne i mellomistid, uansett hvor mye oppvarming som vil skje nå så vil det komme en ny istid om mange mange år. Og med dette mener jeg absolutt ikke at man skal gi f i miljøet eller luften vi ferdes i, men per dags dato føler jeg fokuset er å skape et klimahysteri der store deler av ulike bransjer må gjøre helomvendinger som verken er positivt for det ene eller det andre. Hvorfor er fokuset på kutt overalt, istedenfor å f.eks begynne å rydde opp i miljøet? Plast er noe det er alt for mye av, og søppel der det er helt overturisme. Hvorfor ligger ikke fokuset på de små stedene først?

   Ja, man kan vise til FN sin klimarapport, men samtidig har jeg lest flere rapporter imot nettopp denne og jeg tror det er viktig å se det fra to sider. Isteden for kutt overalt synes jeg det er viktig med andre alternativer før man vender ryggen til viktige inntektskilder som gjør at Norge har den velferden vi har idag.

  71. Veldig bra post, Sophie Elise! For den enkleste valg-kalkulatoren du tar, for å finne ut hva du bør stemme, går som følger:

   Bor du på jorda?

   Ja?

   Stem grønt.

  72. Pensjonistpartiet, selv om jeg er 25 år. Fordi de er partiet for alle. Unge som gamle.
   Den yngste lederen i pensjonistpartiet er 24 år. Men vi har medlemmer som er født
   Fra 2001 til 1922.

  73. Hva er dine tanker angående NRK sine funn, om at “dagens klesproduksjon slipper ut mer klimagasser en ALL flytrafikk og shipping TIL SAMMEN! Og at dagens jenter i Storbritannia bruker klær i gjennomsnitt 7 ganger før dem kastes!!!!” (søk opp Dina Buer så får du opp saken”

   Jeg vil jo si at dette er noe infulensere har bidratt med, når dere får sponset/kjøper 5 flytteesker med klær hver måned, og reklamerer for dette konstant…..

   Jeg sier ikke dette for å være slem. Men fordi jeg vet du når ut til en så enormt stor arena med mennesker, og håper så inderlig at du bruker stemmen din til å fremme dette.
   For dette viser jo nettopp at vi kan gjøre en stor forskjell bare ved å droppe ett par unødvendige innkjøp…

  74. Jeg stemmer SV, fordi jeg mener at miljøpolitikk, feminisme og fordelingspolitikk henger sammen💚❤️

  75. Du er bare nok en klassisk innflytter til Oslo fra Nord Norge som ikke har skjønt bæret men er blitt besnæret av tanken om miljø.
   MDG?! You must be fucking kidding me. Det er bare politisk korrekt for de mellom 18-24 som ikke har skjønt det store bildet enda. Ta deg sammen. Du gjør så mye miljø fiendtlig selv at jeg skjønner ikke at du tør være så frekk.

  76. Jeg stemmer, og har vært aktitiv i RU og nå rødt i… 13år.

   Jeg skulle ønske flere satte seg inn i hva rødt sto for, før de ropte kommunist og rødstrømpe..

   Miljøparti hadde knapt klart alt de har gjort, uten hjelp fra rødt og også sv.

   Jeg vil at alle skal ha lik rett på god helse, og utdanning uberoende av hvor mye penger en har.. det handler ikke om at alle skal tjene 50kr timen, ha like klær, og spise likt.. men er rasjoner av kjøtt egentlig så dumt feks? 🤔

  77. Du vet det Sophie, at den oljen og gassen som du nå sloss mot, er grunnen til at du har vokst opp i et trygt og rikt land. Uten oljen så hadde du bodd i en rønne uten innlagt vann. Uten oljen så hadde Norge fortsatt hatt tittelen Europas Fattighus. Men du er for ung og dum til å huske den tittelen. Du har vokst opp i sus og dus, du fikk alt du pekte på, du hadde bestandig mat på bordet og tak over hodet. Og nå slåss du mot det som har gitt deg hele livet ditt. Du skylder Norge og oljen alt. Du er ingenting annet enn en utakknemlig bortskjemt drittunge som har hengt deg på den seneste trenden på instagram; miljø og vær. Du aner ikke hva du snakker om men du snakker hele tiden.

  78. Rødt er det partiet med best klimapolitikk. De er de eneste som peker på elefanten i rommet, nemlig det økonomiske systemet som styrer verden. Det baserer seg på evig vekst, noe som er umulig på en klode med begrensede ressurser. Alt handler om å tjene mest mulig penger og få høyest avkastning på investeringer. Da går det på bekostning av klimaet, miljøet og arbeideres rettigheter. Det er ikke uten grunn at all klesproduksjon outsources til land med dårlige miljøstandarder og forferdelige arbeidsforhold.

   Rødt er også det eneste faktiske fredspartiet. Alle de andre partiene stemte for å bombe Libya i 2011, noe som har ført til at Libya er et ødelagt land i dag og bidratt til flyktningstrømmen over Middelhavet der tusener av uskyldige mennesker har druknet.

  79. Hvis man fjerner fokus fra olje og gass slik du sier, hvordan mener du da man skal opprettholde velferdssamfunnet vi har i Norge i dag? Jeg er enig i at man må finne grønnere løsninger, men det er korttenkt å slutte med olje og gass virksomheten, man må ha en backup og det har vi ikke i Norge i dag.

   Det foreligger også altfor lite og motstridende forskning vedrørende hva som er bra/ikke bra for miljøet. Man hører at EL bil er det beste alternativet i et øyeblikk, men i neste får man vite at produksjonen av en EL-bil er mer miljøskadelig enn å kjøre bensinbil i 15 år. Det er vanskelig å vite hva som er det beste alternativet på generell basis.

   Miljøkrisen kan likevel ikke benektes og ethvert enkeltmenneske bør prøve å gjøre sitt for å hjelpe. Veien å gå tror jeg likevel ikke er å slutte med oljenæringen i Norge. Man må også tenke på at Norge er en svært liten brikke sett i en verdenssammenheng og at endring best skjer ved samarbeid på tvers av landegrensene.

  80. Jeg velger å stemme venstre. Basert på flere ting, blant annet også miljøet og dyrene. De var en stor grunn for at det nå er ulovlig med pelsdyroppdrett i Norge. Venstre bryr seg om miljøet, dyrene. Men, de har også en veldig fin svangerskapspolitikk. Blant annet er de ett av få partier som ønsker at det skal bli lov med surrogati, noe jeg egentlig mener er hårrreisende at vi ikke allerede har. I tillegg ønsker de at det blir lettere for folk å adpotere. Noe som er fantastisk, ikke alle kan få barn og da er dette to veldig bra alternativer. Som skal være ulovlig, eller alt for vanskelig her i landet.

  81. Sophie Elise;
   Angående dette med el-bil og at de er miljøvennlige; Ja, det er bra at de ikke bruker olje som drivstoff, MEN det er veldig energikrevende å lage bilbatteriene, og aller værst: Vi vil gå tom for disse metallene før 2030 hvis vi fortsetter som nå! Dvs. at vi nå sløser bort jordas ressurser på elbilbatteriene med metaller og stoffer vi faktisk er i ferd med å gå HELT tomme for! Så jeg syns ikke vi bør skrive at elbilen er miljøvennlig. Den er bra for lokalklima og luftkvalitet i byene, men den er dessverre IKKE bra for planeten vår 🙁

   Se feks her: https://www.visualcapitalist.com/forecast-when-well-run-out-of-each-metal/

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg