et sted mellom ego og hero

I fjor ga jeg en utfordring til meg selv: jeg skulle prøve meg på et reisefritt 2019 (ferier, ikke jobb). Det er allerede et løfte som er vanskelig å holde, jeg kjenner det klør i kroppen etter å få sett nye steder å reise mens jeg kan. Det vil si, nå som jeg har friheten og økonomien til det. Samtidig er jeg sånn som person at jeg kan ligge våken på natten og tenke på isbjørnene som drukner og regnskogen som blir kuttet ned. Fanget et sted mellom ego og klima-hero. 

Jeg leste et innlegg på Egoina sin blogg som handlet om reisevaner og hvordan hun tenkte selv. Hun reflekterer utrolig klokt og fikk meg til å innse enda hardere at reising ikke er en menneskerett. I en verden av influencere kan det virke sånn, og flere identifiserer seg selv med å være en “traveler”. Du kan lage big business av å reise jorden rundt å oppdage.. Men dessverre kommer det med en prislapp som er dyrere enn selve flybilletten.

Ett godt valg pleier å føre til enda ett, og for meg har bevissthet rundt miljø vært en kjedereaksjon. Med kjøtt for meg var det ikke et spørsmål engang, men nå vet vi alle hvor skadelig kjøtt er for miljøet og det har gjort meg klokere på andre områder (ja, jeg må faktisk trekke det inn). Hva med å spørre seg selv: spiser jeg kjøtt nå fordi jeg ikke gidder å tenke på noe nytt? Eller hva er egentlig årsaken? Kanskje du bør velge det bort å heller spise det når du skal kose deg litt ekstra? Og slik vil jeg tenke på reiser også. Jeg gjør det kun når jeg må (på grunn av jobb), eller om jeg viiiiiiiirkelig har behovet for det.

Jeg har vært på mange ferier som har vært unødvendige. Billettene har blitt kjøpt spontant og jeg hadde det egentlig fint hjemme på det tidspunktet, hvorfor trenger jeg å reise bort på sommeren liksom? Jeg merker at dette bare er unnskyldninger, men tidligere har jeg ikke hatt denne refleksjonen i det hele tatt, da har jeg bare reist når jeg føler for det. Nå har jeg ikke vært på ferie siden april i fjor tror jeg? Kun fordi jeg begynte å tenke slik som dette. Jeg angrer ikke på noen av reisene jeg har gjort, de har ført mye lærdom med seg eller har vært nødvendig for familieforholdet eller meg og kjæresten min. Men jeg har blitt så mye flinkere til å f.eks dra rundt i vårt eget land eller finne på noe gøy i min egen by, istedenfor å reise bort. Jeg kommer til å reise mot utlandet igjen, absolutt. Men aldri på samme uansvarlige måte som tidligere.

La oss se på historien til sigaretter. Alle visste røyking var skadelig, men likevel gikk ikke statistikkene ned… Men! Plutselig ble det dyrere å røyke, det ble ikke lov å røyke over alt lengre, og pakkene fikk advarsler på seg. Det ble også ulovlig å reklamere for sigaretter. Slik burde det vært med både kjøtt og flyreiser. Det burde vært dyrere, det burde komme med en advarsel og slik kan man gjøre enda flere bevisste.

Nå tenker jeg litt langt her, men det burde egentlig ha fantes en lov som tilsier hvor mye hvert enkelt menneske får forbruke, slik som hvert eneste land har? (OBS! Det er egentlig ikke reelt da rike land bare kan kjøpe seg ut, men for privatpersoner kunne det vært annerledes).  La oss si at enhver familie har en maksgrense, og den får du ikke tråkke over – både når det gjelder reising men også når det gjelder kjøtt. Om du MÅ reise på grunn av jobb, ville bedriften du jobber for ha betalt klimakvoter.. Det hadde vært en drømmeverden.

Jeg vet ikke hvordan man kan løse dette. Men jeg er ingen fan av heksejakt og det blir der ofte på meg og andre influencere.. Jeg er klar over at jeg ikke er perfekt og det er mye jeg kan bli bedre på. Jeg reiser mye mindre, jeg kjøper klimakvoter for hver eneste tur jeg tar og ikke minst hvert eneste kommersielle samarbeid jeg gjør på bloggen (!) slik at jeg på en måte “gjør opp for” det mine følgere kjøper via meg. Når jeg er i utviklingen av å skape mitt eget produkt passer jeg også på at dette møter alle krav som finnes, og gjerne litt til. Jeg er bevisst, men jeg gjør fortsatt ikke alt riktig. Så, hvordan skal man løse det? Hva slags regler burde ha fantes? Jeg tror ikke det ligger på enkeltmennesket, og det betyr IKKE at vi er uskyldige og kan holde på som man vil. Bevissthet er nøkkelen.

Burde det vært ulovlig å reklamere for flyreiser og kjøtt? Svaret er ja, fra min side. Burde det fantes ekstra avgifter på kjøtt og reiser? Svaret er ja fra meg! Og ikke dra inn den “men ikke alle har penger” – for det vet jeg godt. Ikke alle har penger men det er like billig å spise forsvarlig for miljøet som det er å spise kjøtt, om man tenker riktig. Å la være å reise er i alle fall billig.

Kanskje noen av dere har tenkt på noe genialt? LA OSS SPARKE BALL!

77 kommentarer
  1. Anbefaler deg virkelig å se dokumentaren til Stacey Dooley – sannheten om klesindustrien. Ligger på NRK. Det er en industri som virkelig ødelegger miljøet.

   1. Synes virkelig at du er inne på noe her, men det er viktig å tenke lengre enn du gjør. Liker bloggen din og elsker deg som person, men du er jo bare en blogger!
    Du har en stor plattform og det er flott, men irriterer meg litt når dere bloggere lufter ideer og tanker som egentlig ikke er reelle. Hva vet du virkelig om hva som skjer der ute? Hva har du forsket på og hvilke facts har du?
    God idé, men at man skal sette en grense innenfor familier blir litt dumt. Noen flyr ikke, noen flyr litt og noen flyr mye.
    Hva med de som har familie i andre land? Hva med de i langdistanse forhold?

    Jeg er 100% for at alle skal få lov til å ytre seg fritt, men synes det er så dumt at så mange unge jenter blir påvirket av en blogger som snakker og foreslår forbud mot visse ting innenfor et tema hun egentlig ikke har noe kompetanse i.

    Global oppvarming skjer, men jorden står mest for det meste selv. Dessuten så er det ikke å utelukke at vi er på vei mot en ny istid og at jorden ikke skal eksistere for alltid.

    MEN 100% å ta hensyn til miljøet! Det er bare så mye å tenke på. Det er både vanskelig og komplisert:)

  2. Unnskyldninger, Unnskyldninger, unnskyldninger.
   Familier overlevde flott på 1 ferie hvert femte år. Du begrunner 2 ferier i måneden med “nødvendighet”. Nødvendig for økonomien din muligens.
   Slutt å rettferdiggjøre feriene dine, unnskyldningene dine teller ikke når du pusher livsstilen din på folk. Vær ærlig nok til å innrømme at du tar feriene på egoistisk grunnlag, framfor ett altruiskisk livssyn, der det viser seg at pengene dine er mer verdt enn miljøet du påstår du elsker. Hadde du brydd deg om verden, så hadde feriene dine vært fotografert i hagen til foreldrene dine, der dyrene du henter for å forlate kunne fått delta i gruppebildet.

   1. Hun skriver jo nå at hun er blitt mer bevisst på det i det siste. Ikke hva hun har gjort tidligere. Hun sitter jo ikke her å prøver å unnskylde eller rettferdiggjøre tidligere ferier. Om du skal kommentere, så les iallfall hele innlegget.

    Stå på Sophie jeg heier på deg <3

   2. Hei gurimalla. Livsstilsendringer skjer steg for steg. Tilbakefall også. Hvorfor skal dette kun være greit når det gjelder terapi? Her har vi en blogger som bruker makten sin til noe utrolig flott. Og bare det at vi har kommet så langt som at de fleste er informert om problemene er jo bare helt fantastisk. Dytt hverandre oppover og ikke nedover!

  3. Dette var gøy å lese, jeg er så enig med deg!
   Det værste er når de som prøver å bruke stemmen sin for å snakke om miljøsaken blir dratt ned på grunn av det de ikke gjør for miljøet heller enn å blir løftet opp for det de faktisk gjør!

  4. Elektriske fly er i produksjon, så det er det.
   Ikke spis langreiste mat, for eksempel avokado da det krever unødvendig my energi og ressurser og produsere og transportere til Norge. Det forurenser faktisk å spise mat som er blindt sendt til norge over havet.
   Handle mindre klær. Kjøp brukt klær og brukt gjenstander. Bytt ut ting av plast om du kan, kanskje droppe smoothie skålen fra the juicery om skålen er av plast, skikkelig unødvendig.
   Kjøp e-bøker, unødvendig utslipp av produksjon av bøker. generelt bare få ned forbruket av unødvendige varer som skaper utslipp. Kjøp lush produkter om du vil ha et godt alternativ.

  5. Veldig bra innlegg! Det er utrolig bra å ta tak i kjøtt i klimasaken, selv om det aller viktigste argumentet mot kjøtt etter min mening er dyrevelferd, men det er flyreisene som virkelig velter klimabudsjettet til de fleste, og det er så bra at du reflekterer over ditt forbruk på den fronten. Jeg er helt enig at det burde være både avgift og reklameforbud for begge deler. Jeg har tenkt en del på et system hvor hver person har tillatelse til å slippe ut x antall CO2 i året, som man har på konto på samme måte som penger. På alle prislapper burde det stå prisen i kroner og i gram CO2, og så kan man selv velge hva man vil bruke sin kvote på. Det ville stimulere til bevisste valg og renere produksjon av varer.

  6. Jeg syntes du har veldig mange gode poenger, og jeg elsker det du står for i alt av offentlige debatter, bare så jeg har sagt det ???????? Nå skal det sies at fra et miljøperspektiv vil det å kutte flyreiser være langt mer effektivt i å kutte utslipp enn å kutte kjøtt. I en artikkel publisert i Bondebladet nå i 2019 sammenligner de flyreiser med spising av kjøtt, en flytur tur-retur Paris med 8kg bagasje = gjennomsnitts nordmannen årsforbruk av kjøtt. Nå mener jeg ikke at man ikke skal kutte i begge dela, det er jeg super mye for, men kutting i flyreiser vil ha større impact (hvertfall på de som reiser med fly mer enn en gang i året, som jo mange nordmenn gjør nå). Kanskje alle hvertfall burde blitt tvunget til å kjøpe sin egen CO2 kvote for hver flytur? En annen ting i forhold til miljø er at etter at jeg nettopp så “A plastic ocean” (dokumentar på Netflix, anbefales) og samfunnet vårt også store utfordringer i forhold til plastbruk, og uvitenhet (feks. jeg viste ikke at de små kulene som ofte finnes i ansikts/body skrub er små plastkuler som sjelden blir filtrert ut og dermed havner i havet hvor smådyr spiser de og så går det opp i næringskjeden og forgifter dyr). Og der syntes jeg alle kunne blitt bedre, meg selv inkludert, prøver å feiler daglig på å ikke bruke plast. Men alt er pakket inn i plast, får ikke tak i mat uten omtrent 🙁 Men merker det da irriterer meg at feks når du kjøper 3 pk av Holiday dip/taco krydder/mais/ananas osv. som i enkelpakning er pakket inn i papir/metal så må det plutselig være plast utenpå. Det er jo egentlig en ganske enkel sak å fjerne, bare si at 3 stk koster så mye og 1 stk koster noe annet, så kan folk ta det de vil og vi slipper unødvendig plastbruk.

  7. Hei

   Det er gjort mye forskning på akkurat dette og anbefaler deg å lese The Climate Casino (og kanskje du kan anbefale andre å lese den). Hadde den som pensum på studiet i fjor og lærte mye om akkurat dette. Skrevet av William Nordhaus, professor ved Yale University og nobelpris vinner i økonomi.

  8. Jeg spiser mindre å mindre kjøtt ser på Formen slakting synes det ikke er noe som er riktig er dyre kjær og opptatt av miljø skikkelig kule bilder DU er best å favoritten min ønsker deg alt godt og en fantastisk riktig god kveld sophie Elise hilsen Kristian Magnus ????♥️????

  9. Den dagen du har lite penger, og lever under fattigdomsgrensa OG lager din egen mat så kan du uttale deg om at “det er like billig å spise forsvarlig for miljøet som det er å spise kjøtt, om man tenker riktig.” Du har MYE penger, og spiser ute flere ganger om dage, OG “skryter” av at du ikke kan lage mat…Da er det enormt vanskelig å ta deg seriøst når du kommer med slike påstander.

   1. Det er like billig/billigere å spise vegansk (som er forsvarlig for miljøet) som å spise kjøtt og meieriprodukter.

    Hilsen en som lager sin egen middag og ikke har mye penger 🙂

   2. De fleste rundt meg spiser veldig sjeldent kjøtt med mindre de får det servert, rett og slett fordi vegetarmat er billigere. Jeg er vegetarianer og spiser de litt dyrere erstatningsproduktene kanskje én gang i mnd. Skjønner ikke hvor alle har det fra at det er så dyrt å være vegetarianer…?

  10. Fine Sophie.

   Hvis du vil lære deg og/å-regler (som du tidligere har sagt at man bare kan glemme å lære deg, men jeg nekter å kjøpe den!) så tenk på at dersom du på dansk kan sette “at” der, så kan du sette “å” på norsk. Overalt ellers må du bruker “og”. “Reise jorda rundt at oppdage” – nei, altså må du skrive “reise jorda rundt OG oppdage”. Viktige saker!

  11. Ikje at skjønte så mye ut av dette innlægge, men du har nok ett poæng 🙂

   Aldri reisa.
   Aldri kjøtt.

   <3

  12. Liker at du engasjerer deg! Det får man virkelig til å tenke, når man setter alt på spissen som du gjør ????

   Jeg, min samboer og vår sønn bor i Finnmark, 160 mil unna mine foreldre og min familie. Har flydd på besøk til de 2 ganger på ett halvt år. Jeg tenker kanskje det er mer miljøvennlig enn om vi skulle kjørt bil? Aner ikke hva som er riktig, hva tenker du? Du har jo selv familie i nord ???? Hadde vel brukt 2-3 dager på å kjøre.. Med all den utslippen fra bilen så er vel fly bedre?
   og hva med om folk faktisk tok mer fly enn å kjøre over lengere distanser?
   Popper opp fler og fler spørsmål jo mer jeg tenker på det ????

  13. Ah.. jeg blir rørt. Stolt av deg ! Aldri slutt å prøv, kjempe og opplyse!
   Jeg sluttet å spise kjøtt for 5,5 år siden, pga det jeg leste på bloggen din om dyrevern. Etter at jeg sluttet med kjøtt har to venninner av meg også gått flere år uten. Jo flere du opplyser, jo flere opplyser andre de rundt seg.
   Det hjelper, sophie. DU GJØR EN FORSKJELL ! 🙂

  14. Problemet med ekstra avgifter på kjøtt og reiser er at det da i praksis kun hadde straffet og rammet “allmennheten”. Tror du virkelig de rikeste som faktisk står for mesteparten av forurensingen vil frastå å ta en flyreise eller spise kjøtt fordi det kommer en ekstra avgift der? Nei de har råd til disse ekstra avgiftene, det er den vanlige mannen i gata som må få den månedlige lønnen til å gå opp og som, kanskje, dersom han sparer iherdig et helt år eller to har råd til en liten ferie.
   Dette vil kun bidra til en mer urettferdig verden der de som allerede har minst rammes hardest og forskjellene øker enda mer. God tanke, men fungerer ikke i praksis.

   1. Enig!
    Jeg har ikke vært i utlandet på ca 6 år, og endelig skal jeg og kjæresten på vår første ferie sammen til syden. Det å øke avgift på fly ville ha blitt veldig urettferdig for oss som er studenter, har lån og ikke har så mye penger. De rikeste forurenser mer enn oss «dødelige», og vil du virkelig skape mer urettferdighet at vi opplever hindringer siden vi ikke har så mye penger som du har? Virker som du glemmer litt dette at du selv ikke hadde så mye. Tenker også på bilkjøringen din i Oslo, ikke ta det kollektive tilbudet forgitt, her i nord så er vi heldige hvis det går 3 busser hjem ila en hverdag, 1 buss i helgene. Du står for mye bra, men dette ble ikke sett fra flere perspektiver. Det å være en vanlig student er veldig ressurskrevende, og man har ofte ikke så mye til overs..

  15. Jaaaaaaaaa!???????????????????????? DETTE er ein infuencer-tittel verdig. ????

   Tips! Ta toget og ferier i Norge og Europa! ???? (Tips gjerne om dette på bloggen også????)

  16. Skjønner hva du mener. Det blir et evig dilemma mellom lysten til å se verden og trangen til å bevare den. Hva er vel vitsen å “reise og oppdage verden” når det er nettopp denne reisen som bidrar til ødeleggelsen av kloden?
   Jeg er fra Finnmark, men har bodd i sør en stund, og har derfor ikke noen andre muligheter enn fly når jeg skal hjem i ferier o.l. På den ene siden skulle jeg ønske at det var et miljøvennlig alternativ for den reisen, slik som tog, men tog krever masse areal og fragmenterer habitat. Mange tenker at den største økologiske krisen vi står ovenfor er den globale oppvarmingen, men personlig er jeg mer bekymret for masseutryddelsen av arter. Og hovedgrunnen til at vi utrydder arter i en svinnende fart er nettopp fragmentering av habitat. Dermed virker ikke flyreisen nordover så ille som en potensiell togbane allikevel..
   Det er utrolig vanskelig å skulle vite hva som er det beste for miljøet, for det er mange faktorer som spiller inn, og noen miljøhensyn går på bekostning av andre miljøhensyn. Jeg tror nesten hver enkelt må vurdere og velge selv hva som funker for dem/ gir mest mening/ er best for deres liv. Er hvertfall takknemlig for at det har blitt en “trend” å tenke miljø, og håper det fortsetter fremover. Kanskje vi mennesker klarer å skjerpe oss litt? Og takk for sitatet “reising ikke er en menneskerett”. Flere influencere burde lese dette.

  17. Hei, enig i at kjøtt bør produserer i mindre mengder mye mindre men det bør f meg klær også! Som er veldig miljøskadelig.
   Når du skriver flyreiser bør bli dyrere, men du skal fremdeles reise syns jeg det blir helt Feil. Om fly reiser blir dyrere betyr det at mine barn og jeg aldri får oppleve noe annet en Norge. Reiser fører også med mye lærdom og innflytelse hos andre som er positiv. Men og ha en kvote PR innbygger maks 3 reiser i året da snakker vi rettferdig uten skille på mye penger og mindre:) i tillegg bør se store industriene merkes med miljøskade så man er klar over hva man faktisk kjøper.

  18. Jeg er så glad for at du tenker over disse tingene. Og det er mye som kan føyes til den lista…hvor mye forbruk (shopping) på alle områder, hvor mye og hva slags søppel, hvor ofte en bytter ut ting eller pusser opp, bruk av plast, isopor, og engangs papirprodukter, og sikkert mye mer. Det er egentlig en veldig interessant prosess, og det finnes ikke kjedelig å leve litt “alternativt”! En savner ikke å reise når en har det bra der en er 🙂

  19. Alle kan gjøre noe, ikkje alle kan gjøre alt.
   Mange flyr knapt en gang så eg ser ikkje at det er så supert problem for hver enkelt i hverdagen-sist gang eg fløy var r det var det 5 år siden eg besøkte min søster som bor i UK.

   …..andre ting man kan ha fokus på i hverdagen : mindre kjøtt, mindre oppdrettsfisk, rene rengjøringsprodukter som ikkje belaster miljøet og ikkje er testet på dyr. I
   kkje bruke makeup som er testet på dyr -det er ikkje nok og rope om slutt å spise kjøtt og slutt og gå med pels og så bruke makeup som er testet i hue og røva på kaniner, mus og rotter -helt poengeløst forøvrig, da vi reagerer anderledes enn dem.
   Høvler brukes på kaniner -for tettest mulig barbering uten å kutte deg -hilsen Gilette
   Hårbleking er ofte testet på dyr med mindre det er grønne produkter selvsagt.
   I Norge har vi en gård som er med på oppdrett av hunder til dyretesting. dette er da beagler fordi de er så medgjørlig og snille.altså wtf…. I Europa er dyretesting forbudt, men det er kun på endelig produkt.hva hjelper det? Det er jo da det er tryggest, er jo når de blander og tester at dyrene lyder….

   Alle kosmetikk fra vesten som selges i Kina testes på dyr ellers blir det ikkje solgt der borte.
   80% av de fleste kosmetikk og hudpleie merker forsøpler havene så himla mye det er skummelt. Var nett på foredrag med en toksikolog og farmakolog som jobber med utviklingen av hudpleie. Han sa at masse av de ulike ingrediensene i produktene som silikon etc kan ikkje brytes ned biologisk. Ikkje i kroppen ikkje i naturen og når det fins i MASSSSSSSSSSSE produkter som balsam, primer, foundation etc så tenk alt som renner ned i sluken hver dag.
   han heter forresten Steven Canizzo 🙂 om man bare lar være å bruke dyretestet kosmetikk er man langt på vei, men de firmaene som og forsøpler som ikkje driver bærekraftig, der produktene koster null og nix og er laget av plast og dritt. Flytende parafin, godt gjemt palmeolje, mineralolje,silicon, masse farlige ingredienser som påvirker hormonene, MI mm….msteparten av dette kommer fra oljeindustrien og da mener eg etter de tar det de kan benytte til biler er resten symaskinolje og dritt de hiver i kremer. Dette fordi de skal føles myke..joda.. mange reagerer ofte på naturlige ting, derfor bruker mange fake ting.men de gjør ingenting for huden. bla lager de ofte kviser og eksemer.

   Eg spiser kjøtt og fisk, egg ost osv..eg sender gode tanker til dyrene som har gitt meg maten. Eg blir veldig dårlig av mye vegetar og tåler dårlig soya, linser og bønner 🙁
   men prøver å bruke bare cruelty free vaskemidler, kosmetikk, hårfarge mm. hundene mine spiser økologisk for osv
   Eg har ikkje bil, og kjører buss, eg gjør en insats, min insats -vi kan alle gjøre litt….mindre plast, mindre forbruk, mer gjenbruk osv

   Phu ja til å ta vare på planeten,men ikkje bare med kjøtt og fly, det er mange andre ting som er farlige for oss og klimaet, så vi kan alle bare gjøre litt <3

  20. Hei – ville komme med et godt tips som du kanskje kan formidle til flere av leserne dine!

   Hørt om Chooose? En organisasjon som skal gjøre det «gøy» å være grønn? Ble startet av noen gründere i Oslo for ikke lenge siden.
   Her kan man kjøpe seg et abonnement for rundt 500-lappen (finnes ulike typer) og er med på å redusere 1 tonn CO2 utslipp ++! De selger også et frø som plantes så får man bevis på å være miljøbevisst. Vet mange bedrifter gir dette til ansatte i julegaver for eks. Måten de gjør dette på er at de bruker inntektene til å kjøpe opp klimakvotene som u-land selger for penger, særlig i tungindustrien. Mener også at de samarbeider med FN.

  21. Det er så bra at du tar opp miljøtema som dette! Jeg selv elsker å reise, men det har blitt mindre å mindre. Gir det ikke opp allikevell, men synes det er bra at vi blir mer opplyst og derifra mer bevist!

   Det vrenger seg allikevell når folk tar opp større avgift. Man har avgifter på altfor mye allerede og det gjør at man ikke har et valg. Ja til mer info tidligere i oppveksten, nei til avgift.

   Som du sa, men ikke var enig i. “Tenkt på de som ikke har penger” . Ja det er billigere å ikke reise, men som du også sa “jeg reiser kun når jeg absolutt må” , hva skjer med de som så vidt får reist nå om avgiften øker. De får da aldri muligeten til å komme seg bort når de føler at de må…

   Nok en gang, med høyere avgift merker de rike lite eller ingenting, mens de med lite penger får enda en stor hindring..

   En kvote derimot er det beste forslaget jeg har hørt! Det går utover alle uansett situasjon og noe som for en gang skyld hadde blitt rettferdig❤️

  22. Jeg slenger meg på, og anbefaler Stacey Dooley sin doku på NRK. Så den selv i går og ble sjokkert . Alle bør vi våkne opp og ta et steg tilbake, og få et mer bevisst forhold til våre egne klimapåvirkninger.

  23. Jeg har vær fast leser av bloggen din over flere år, uten å legge igjen noen kommentar, men nå fikk jeg veldig lyst. Det er veldig fint å se hvordan du oppfordrer til diskusjon om tiltak som kan gjøre verden til et bedre sted, og jeg tror det kan hjelpe masse.

   Jeg jobber som servitør på et hotell, og hver dag på jobb gremmes jeg over hvor mye som kunne vært gjort annerledes for å spare miljøet. Det har allerede blitt satt i verk flere tiltak som skal hjelpe til å verne om miljøet, som er veldig positivt, men det er fortsatt mye som kan gjøres. Jeg har ikke nok innsikt til å vite om skadene fra matservering i hotellbransjen faktisk har en stor innvirkning eller om det er tilnærmet neglisjerbart sammenlignet med klesindustri, kjøttindustri, reiseindustri osv., men jeg tenkte det var verdt å nevne det likevel.

   Vi har daglig frokost- og lunsjbuffet på vårt hotell (jeg tror buffet er det vanligste på hotell), med omtrent 300 pers til frokost og til lunsj (ish 600 spisende gjester i løpet av en dag i gjennomsnitt, og ofte mange flere også!). Med buffeter så er det viktig at det alltid ser ut som en overflod av mat, at det helst aldri skal se tomt ut, og da ender vi opp med å kaste ufattelig mye mat hver dag. Mat som kunne blitt spist av andre i stedet for at det gikk i søpla. Her tror jeg det er noe regelverk som gjør at man ikke får lov / ikke burde selge denne maten videre, men kanskje det går an å få endret på dette regeleverket? Mye mat kunne vært spart fra søpla hvis man kunne hatt en avtale med noen som distribuerte denne maten videre på en miljøvennlig måte. Selve sorteringen av alt som skal kastes er relativt bra på vårt hotell, men det er sikkert mange hotell som har mye å hente her. Jeg har også hørt om noen hotell som har en policy på at man betaler for buffet, men at man må betale et ekstra tillegg per hg man har liggende igjen på tallerkenen. For å øke presset på at man ikke skal ta mer enn det man faktisk kommer til å spise opp.

   I løpet av måltidene går vi som servitører og rydder inn tallerkener, bestikk og glass. Vi får beskjed om å rydde av så fort noen ser ferdige ut med porsjonen. Dette fører til at hver gjest tar seg ny tallerken, nytt bestikk og nytt glass for hver porsjon, og de aller fleste tar flere porsjoner. Oppvasken går kontinuerlig. Jeg tenker det hadde vært så mye bedre om alle ble oppfordret til å bruke alt flere ganger, slik at hver person bare bruker ett sett av spise- og drikkeredskapene, og at vi som servitører ikke rydder av før gjesten er helt ferdig med måltidet. Man kunne feks dekket på til hver gjest (vi gjør dette allerede til hver lunjsbuffet, så det mangler bare å gjøre det for frokost også), og så fjernet muligheten for å ta seg ny tallerken, nytt bestikk og nytt glass. Generelt sett tror jeg folk tenker mye mindre på hva som er dårlig for miljøet i en setting hvor man er masse folk, fordi man føler seg som én av en stor mengde, og da tar man ikke ansvar. Noe som jeg tenker kunne hjulpet er at det alltid står en flyer på hvet bort (typ sånn som drikkemenyen pleier å stå på bordene i restuaranter) med noen korte, enkle og grafisk fint utformede tips til hvordan gjesten kan hjelpe til å verne om miljøet mens han/hun spiser i hotellrestauranten.

  24. Elsker at du skriver akkurat det jeg tenker! Godt tips er å kjøpe elbil og kjøre verden(Europa) rundt, det har vi gjort og kunne aldri tenke meg å reise med fly igjen på ferie!

  25. Jaaaa Sophie!!! Heia heia! Jeg blir så glad når du bruker den fantastiske stemmen, og det fantastiske hodet ditt på denne måten. Jeg liker deg ellers også, altså – men DETTE yes! Vi skulle hatt flere som deg i verden.
   Jeg skjønner IKKE hvorfor vi ikke er i en avviklingsperiode når det gjelder bruk av papir og ikke-gjenvinnbart materiale som visse plasttyper osv. Det er på HØY tid at alle brev og penger blir elektroniske, og at for eksempel butikker slutter med papir-reklame/skilter og går over til skjermer. Vi tar for mye hensyn til mennesker som gnåler over at det blir for tungvint, for dyrt og for vanskelig. Det burde ikke være lov med plastposer til frukt og grønt i butikken, det finnes nett å kjøpe. I could go on and on… hahah!

   Men, Word!!

  26. Mange vil nok føle at slike restriksjoner er et angrep på personlig frihet, men den virkeligheten du beskriver her er faktisk noe jeg har sett for meg i det sist. Kan tenkte meg at det ikke blir fordi MDG kommer til makten og vi alle begynner å jobbe mot en grønnere fremtid, men heller at ressursmangel vil tvinge oss til å begrense forbruket drastisk…

  27. Som jeg så noen nevnte så vidt tidligere i kommentarfeltet, så er ikke det å spise avokado så mye bedre for miljøet enn det å spise kjøtt. Og, miljøfordelene av å være veganer/vegeterianer etc. er avhengig av geografisk lokasjon. F.eks. hvis du bor i Finnmark så vil det være bedre for miljøet om du spiser lokalt kjøtt enn å spise masse importerte grønnsaker og frukter etc. fra andre land. Når det kommer til energiforbruk til dyrking av frukt/grønnsaker (som igjen kan påvirke miljøet etter hvilken type energi som blir brukt) så er grønnsaker dyrket i drivhus ofte (ofte er dette en case for Norge) mer enegri krevende (har et høyere energiforbruk) enn importerte grønnsaker/frukt.

   Men vil si at det er bra du har endelig innsett at reising ikke er en menneske rett!

   Vil også, sånn helt på slutten, tipse om en bok fra Jostein Gaarder, som heter Anna. Det er egentlig en barnebok, men jeg anbefaler deg den på det strekeste! Den er ikke lang, du kan fint lese den ut på en dag.

   “I Anna. En fabel om klodens klima og miljø lar Gaarder leseren få oppleve framtiden gjennom øynene til Anna eller framtidsbarnebarnet Nova. Disse scenene er skildret med en egen eksistensiell nerve. Gaarder ønsker ikke å lage en spennende framtidsdystopi, men en realistisk skildring av livet i Norge anno 2082 hvis karbonutslipp og global oppvarming får fortsette. Boken inneholder noen tankevekkende scener: Arabiske klimaflyktninger ridende på dromedarer. Mennesker som håndpollinerer frukttrærne sine. Et varmt og regnfullt klima.”

  28. Det er ikke mange som tenker på annet enn seg selv, det er veldig hyggelig å høre at du bryr deg om andre ting. Det er viktig å tenke på fremtiden og ressursene som vi mennesker bruker! Veldig bra Sophie Elise! <3

  29. Så fint å lese, Sophie!
   For ei stund sidan såg eg på Instagram at du skulle til Dubai, og lurte på korleis det blir med tanke på alt som har kome fram i media etc om influencere som glorifiserer eit land der mange av dei vanlege lever under ekstremt dårlege forhold og ikkje har mat?
   Klem frå Solveig

  30. Veldig bra du tar opp dette Sofie, jeg leste en artikkel igår i VG «nordmenn tror de kan redde miljøet ved å bruke gjenbrukshandleposer men flyr som bare det», det setter ting virkelig i perspektiv!

   Det hadde vært bra om du hadde tatt opp problematikken med billige, lite bærekraftige klær. Leste en rapport fra Røde Kors Gjenbruk som sier at det meste de får inn av klær er billige, elendige plagg. Folk tror det er bærekraftig å kjøpe en genser til 100 Kr på H&M, for så å donere den bort ett par måneder senere når den blir nuppete og stygg. Det er ikke bærekraftig! Man bør heller kjøre dyrt, av god kvalitet, og færre plagg. Veldig mye av det du reklamerer for på Nelly.com er laget av plast, og er svært lite bærekraftig – særlig fuskepelsene! Det bør du tenke over.

   Keep up the good work, Sofie! 🙂

  31. BRA INITIATIV! Men… Jeg har aldri reist til utlandet lengre enn til Sverige, Danmark og Finland. Reiser litt innenfor Norge, men. Jeg fant tidlig ut at jeg ikke trenger å skape et behov for dette, samt at det er skadelig for miljøet. Jeg spiser kjøtt. Ikke hver dag, ikke ukontrollerbart. Men jeg spiser det. Du spiser ikke kjøtt. Det er bra! Men til gjengjeld har du nok reist (bokstavelig talt) 500-1000 ganger mer enn meg. Du og andre influencere fremmer også reising på en så måte at andre blir inspirert til det. Reising er i dag populært som aldri før. Jeg bruker ikke sminke (kanskje i bryllup osv). Og jeg har IKKE bil. Jeg tar kun bussen. Hvordan fremmer det deg som person, så mye mere enn meg? Du hakker mye ned på kjøttspising (forsovet bra) men se på deg selv og tenk «hva er det annet jeg har glemt?…» Mange burde gjøre sånn. Hva tenker du om jakt? Reinsdyrkjøtt fra reindrift? Disse dyrene har jo levd et vilt liv, et godt et. Alle husdyr ville bli utryddet dersom alle sluttet å spise kjøtt. Hva skal vi med kua og grisen ellers? Det blir et dyrt kjæledyr å ha. De kan ikke slippes ut i det fri og overleve. Grisen kan (grovt sagt) takke for dens eksistens fordi den skal spises.

   1. Skulle vært liker knapp, for dette er virkelig noe av disse influenserne som skriker så høyt om kjøttspising kan ta til seg. Jeg eeeelsker kjøtt, hater å fly, har ikke råd til å ha et så høyt forbruk på klær og andre goder som disse influenserne har, så har konkludert med at jeg gjør en like god jobb for miljøet som de 😉

  32. Tusen takk for at du snakker om dette, viktigere enn noen gang. Er selv veganer og flyr mindre. Er kanskje ikke helt enig i hvordan det skal gjennomføres, men en ting er vi enige om og det er at bevisstgjøring er viktig. Med all kjøttpropagandaen i dag må folk få mer kunnskap.

  33. Jeg er enig i det meste av innlegget, men det er noe jeg er uenig i:
   Det er nemlig ikke alle som trygt kan bli vegetarianere/veganere på grunn av allergier, sykdommer og anoreksi. Det er heller ikke billig å være vegetarianer/veganer om du er funksjonshemmet i den grad at du er avhengig av ferdigmat / mat som krever veldig lite tilbredning. De som er funksjonshemmet er også de som pleier å ha dårligst råd.
   Når det er sagt har de fleste mulighet til å kutte litt ned på det! Det er bare viktig å respektere at ikke alle klarer å kutte det helt ut uten å risikere sin egen helse eller å få dårligere økonomi

   1. Jeg skjønner ABSOLUTT poenget ditt! Det er riktignok en liten andel av mennesker som har sykdommer, anoreksi eller allergier som tilsier at man skal kunne spise plantebasert. Den største andelen av mennesker gjør det på grunn av naivitet / latskap / vane. Det finnes mye vegetar ferdigmat, men det burde absolutt vært mer!

    1. Jeg er enig i at den største andelen gjør det av den grunnen, ja! Selv om jeg tror du hadde blitt overrasket over hvor mange som ikke kan spise plantebasert på grunn av helsegrunner (men det er fortsatt en minoritet, ja).
     Jeg kan ikke selv bli vegetarianer fordi jeg har så mange allergier, selv om jeg virkelig har lyst til å være det. I de siste årene har jeg fått kuttet ned mye på hvor mye kjøtt jeg spiser, men jeg kommer aldri til å få kuttet det helt ut. Bare det å kutte ned på kjøtt gjorde at jeg ble undervektig, for allergiene gjør det vanskelig for meg å få i meg nok kalorier. Når jeg hele tiden får høre at det “ikke finnes en god grunn til å ikke kutte ut kjøtt”, svir det litt. Jeg synes det er vanskelig å være i forumer for plantebasert mat, for så mange der kan være veldig negative mot oss som ikke klarer å kutte det ut 100%. Det er personer der som mener at jeg burde ofre helsa for å kutte ut kjøtt. Så det gjør meg nok litt vel sensitiv når det kommer til det budskapet:P
     Men det er kjempebra at du oppfordrer folk til å kutte ut kjøtt!

  34. Takk! ❤️ Millioner av takk for at du skriver dette, Sophie Elise!

   Det kunne vært moro om
   Du dro på togferie ute i Europa for å vise folk at det går an. Før var det trendy å reise med tog fra Norge og så langt man bare kunne. ❤️

   Takk for at du bruker din stemme til å påvirke oss positivt.

   1. Jeg har SÅ lyst til det samme, har tenkt mye på det! Takk for tips, og tips gjerne om du vet om noen gode sider eller selskaper som setter opp reiser med tog <3

    1. Spennende!

     Nsb tilbyr interrail billetter og det samme gjør de over hele verden, egentlig. Du bare hopper på de togene du vil og så blir du nøyaktig så lenge du ønsker og orker i hver by. En ekte oppdagelsesreise. Min svigerfar har reist fra Oslo til Italia ved å bare hoppe på de togene han ville. Han hadde det utrolig gøy! ????

     Her er en lenke til NSBs interrail billetter: https://www.nsb.no/togbilletter/interrail

     Venter i spenning! ❤️

  35. Ikke noe imot hva du står for, men å si at kjøtt er skadelig for miljøet blir å dra det litt langt.

  36. Hei!
   Ta tåget! På 24 timer kommer man jammen langt. Svenske facebookgruppen tågsemester har masse med gode tips og råd om hvordan man reiser med tog i hel verden. Natttog med egen kupé er jo bara kjempekoselig. Og man kan få unna masse jobb på dagtog.

  37. Folk med best økonomi, flyr mest. Å gjøre flyreiser (og kjøtt) dyrere er tullete da det bare kommer til å gå utover de med dårligst økonomi. Det kommer ikke til å stoppe gjengen som jetsetter verden rundt i privatfly (inklusiv gjengen fra Davos). Om noe, gjør privatfly ulovlig.

   1. Enig i at privatfly ikke burde vært en greie. Og ser absolutt poenget ditt med reiser! Derimot mener jeg kjøtt burde vært dyrere, for man kan spise like bra og like billig.

  38. Syntes ikke det burde bli dyrere å reise! For deg, og andre med litt ekstra penger, er det enkelt å hive seg på et fly for en spontan tur. Men om du har en A4 jobb innenfor helsevesenet, i tillegg til barn, bil og hus, må det spares i et år for å få råd til en reise i året. En reise som er høyst nødvendig i en ellers hektisk hverdag, en reise for å la barna få se at det fins andre måter å leve på, og en reise som vil gi overskudd resten av året. Noe å glede seg til, for både store og små. Noe man har jobbet hard mot, å spart opp penger ved hver eneste lønnsutbetaling. Kanskje har vi ofret en middag ute med gode venner, eller droppet å kjøpe nytt festantrekk til jul. Så at prisen bør gå opp, er et veldig dårlig forslag. Men kvote-delen, den kan jeg være med på! Absolutt en god ide, da går det heller ikke ut over de som bare har råd å reise en eller to gang i året.

  39. Jeg er enig i at vi må kutte ned på kjøttforbruket, i likhet med alt annet forbruk. Men det er forskjell på ulike måter å produsere kjøtt på, og jeg mener at det er nødvendig for Norge å utnytte de ressursene vi har, da verdens ressurser i framtida vil tynes til det ytterste, og må fordeles nøye. I Norge har vi store beitemarksressurser, som vi kan utnytte. De har også en klimaeffekt. Synes også at vi skal fokusere på å redusere “industrigårdene” som har vokst fram som et resultat av regjeringas landbrukspolitikk. De må importere mye for fra utlandet, og har store avstander i mellom jordstykker, noe som forurenser mye.
   Anbefaler å lese denne artikkelen https://www.harvestmagazine.no/pan/beitedyr-klimaproblem-eller-klimahjelper?fbclid=IwAR3CWhY36r5YRDe9ceklVuuL6C1O7zmPvG3f-cfSMEEIOvI_Jp4yHcWjySo

  40. er uenig med at det må bli dyrere å fly etc. Men eg spiser kun vegetar mat og bruker sminke og produkter som ikke e testa på dyr.Gjenbruker ting og kjøper ofte klær på bruktbutikk. Eg reiser mye og synes det e blitt dyrt nok … men dine meninger får du ha for deg selv

  41. Det er sååå fint at du skriver om dette, men vær så snill og ikke si at du ikke har reist på ferie siden april? Er det noen som har fløyet mye i 2018 så er det vel deg? Bare konstruktivt altså, sånn at debatten blir ekte fordi det er så viktig

  42. Synes iallefall det er bra at du bruker din posisjon til å nå ut og igjen og igjen prøve å skape bevissthet og engasjement blant følgere dine!
   Jeg bare si at det fungerer, du er en av mine største inspirasjoner til å bli veganer (jeg er vegetarianer, og prøver etter beste evne å gå over).
   Så stå på <3

  43. Det er helt rått at du har begynt å engasjere deg i “de store spørsmålene”, og er med på å sette fokus på miljø, helse og dyrevelferd. Det er så viktig at forbilder som deg går foran med et godt eksempel! 🙂

  44. Men da spør jeg deg: hva med de som absolutt ikke liker grønnsaker/frukt og den type «plantemat»?? Jeg kjenner mange som misliker den type mat, og de får seg ikke til å like/spise det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg