et ærlig svar på all kritikken

Det vanskeligste er alltid starten. Starten på et innlegg, det første steget inn i forandring, det første steget tilbake når man har gått for langt. Den første unnskyldningen, den første setningen.

Første gangen du kjenner stikket i magen som skjærer igjennom hele kroppen din så dypt, som lyn fra klar himmel, sjokket. Første gang jeg kjente på den følelsen, det lynet, var jeg enda et barn. Jeg har kjent samme følelse senere, en million ganger. Når jeg tok ekskjæresten i å være utro første gangen. Når den du liker, liker en annen. Når en hemmelighet du har fortalt har kommet ut. Når du blir tatt i en løgn. Men første gang jeg kjente på denne følelsen var jeg bare et barn, jeg satt i klasserommet og vi hadde hatt en hjemmelekse om å ta med oss en nyhet fra avisen som vi skulle presentere for klassen. Min nyhet husker jeg ikke engang.

Men, en klassekameret hadde med en nyhet om at polene smeltet. Isbjørner i havet, som stiger.  Og jeg kjente det, lynet. Smerten. Sjokket. Kunne det virkelig være sant? Skjedde slike ting som dette, akkurat nå? Kom jeg til å dø? Jeg gråt på gangen, måtte få melding i meldingsboken. Men, læreren beroliget meg. “Det står om det i avisen, det finnes mange folk som jobber for å gjøre noe med det”.

Og hun tok feil. Det sto i avisen da, og det har stått i avisen mange ganger senere. Men ingen har gjort noe med det. Snarere har det blitt verre.

Vi har alltid snakket mye om verden hjemme hjemme. Jeg har vært medlem av “fremtiden i våre hender” siden før jeg visste hva hender var, vi hadde alltid brødskiver fra WWF, jeg ble dratt med på revefarm for å se realiteten og jeg kranglet mer med pappa om klima enn om hjemmefester. Likevel har jeg alltid hatt bacon som favorittmat, jeg kjøper billige klær og vi har reist på ferie til Spania når økonomien tillater det.

Angsten. Bak i hodet mitt har det ligget der, vokst seg sterkere, vokst seg større. Jeg konsumerer fakta om miljøet som om det var lett underholdning – på en eller annen syk måte er det hobbyen min. Jeg leser bøker om klima hver eneste uke, artikler, ser på debatter, ted-talks, prøver å få med meg alle aspektene av diskusjonen og jeg hører heller på podcaster om miljøet enn om kjendiser. Sånn er jeg. Og likevel sitter jeg her på ferie på Sri Lanka, og det gjør ikke vondt i kroppen. Koblingen er ikke der. 

Har jeg tidligere påstått at jeg er bedre enn andre, at jeg gjør mer riktig? Jeg vet ikke, men det kan godt hende. Det spiller egentlig ingen rolle hva jeg har ment, for av mange har det blitt oppfattet nettopp slik. Jeg husker ikke alt jeg har sagt, eller alle måter jeg har sagt det på. Om det er tilfellet at jeg har kommet med en moralsk pekefinger for å vise at jeg gjør bedre der andre gjør feil, så beklager jeg for det. Alt jeg kan si er, jeg er vandt til å bli mye angrepet, jeg er vandt til å gå i forsvar, jeg er vandt til å måtte stå opp for meg selv. Tonen min kan være hard, fordi den så ofte må være det. Men jeg har aldri ment at jeg er bedre enn noen, påberopt meg rollen som allvitende miljøaktivist (for det vet vi alle at jeg ikke er), men jeg er bekymret, og jeg er bevisst. Jeg vet at jeg på mange måter gjør masse riktig. Og veldig mye feil. Jeg kan ikke late som om jeg ikke vet om klimatrusselen. Jeg har en podcast hvor jeg forteller alt fra livet mitt, en blogg hvor jeg dokumenterer det meste jeg gjør, en tv-serie hvor jeg blir utfordret i sterke temaer og en bok om hele livet mitt. Så klart er det mange feilsteg der, rare utsagn. Noe bra, noe rart, noe fint og noe forferdelig.

Jeg tror, og er ganske sikker på, at jeg er på riktig vei. Når jeg ser for meg livet mitt om 20 år, så ser jeg for meg et bærekraftig liv som jeg er stolt over å leve. Et liv hvor det føles riktig, hvor jeg er klar for de store endringene det faktisk krever. Og da mener jeg på alle måter. Mitt ønske for fremtiden er å leve et minimalistisk liv på eget initiativ, og med overskudd og motivasjon. Med overskudd til å inspirere, ikke frykt for alt jeg gjør feil. Da jeg kuttet ut kjøttet for snart åtte år siden, var det ingen som hadde fortalt meg at jeg skulle gjøre det. Det var ingen krav, ingenting press – ønsket kom fra meg, fordi jeg hadde blitt inspirert. Derfor har jeg ikke spist en eneste bit siden. Enhver som blir “shamet” inn i å bli vegetarianer eller veganer kommer til å falle tilbake. Det samme gjelder uansett hva det måtte gjelde.

Det eneste man kan håpe på, er å inspirere. Har jeg alltid gjort dette på riktig måte? Absolutt ikke. Jeg har ofte sittet inne i flere dager i strekk og sett dokumentarer om klima og miljø, for å så komme ut med en bastant pekefinger (men aldri med intensjon om at jeg er perfekt og alle andre gjør alt feil), men jeg har tatt tenning og handlet deretter. At det virker dobbeltmoralsk kan jeg sikkert forstå, men jeg prøver bare å være ærlig om at jeg er et menneske i prosess. Og jeg tror jeg er på riktig vei.

Det kan være vanskelig å ta innover seg at man ikke alltid klarer å leve det livet man ønsker eller følge rutinene man setter. Et langt liv med vaner og innflytelser trekker i ulike, og svært ofte motstridende retninger. Herfra er negativ selv-bedømmelse like rundt hjørnet. Det er vanskelig å ta innover seg at man ikke kan være perfekt.

Ofte er innleggene mine om klima like mye til meg selv. Jeg ønsker å gi næring til disse sidene av meg. Samtidig må jeg lære meg å akseptere hele meg, slik jeg er akkurat nå. Det er ikke ment som en unnskyldning, men som en aksept av virkeligheten. Endring tar tid, for alle, og vi må heie frem de små stegene, til andre og i speilet. 

Jeg skal si det som det er. Jeg er ikke klar for å slutte å reise. Det er mye jeg har lyst til å se, mye jeg vil lære, mennesker jeg vil møte og steder jeg vil oppdage. Det er nok et egoistisk valg. Om jeg en gang får barn, håper (og tror jeg) at jeg kommer til å være ferdig med reisingen, og at jeg lever et bærekraftig liv og at jeg kan videreføre disse verdiene. Kommer det til å skje? Jeg aner ikke, men det er det jeg strekker meg etter.

Nå som jeg er på surfecamp, er bærekraft et stort fokus. Det er fint. Jeg har brukt ferien på å gi tilbake til samfunnet her også, ved å plukke opp plast, dra å besøke veldedige organisasjoner (enda en i morgen) og vise respekt for stedet jeg kommer til. Slik var det ikke før. Jeg lærer på veien, og ville for eksempel aldri ha reist på cruise igjen. Men dømmer jeg meg selv for at jeg en gang gjorde det? Nei. Dømmer jeg andre som tar den ferien? Nei. De vet ikke, eller er ikke klar, slik som jeg ikke visste, eller man er ikke klar for å ta steget. Men har jeg dømt andre før, på la oss si kjøtt? Absolutt. Men jeg vokser, og blir eldre, og er nødt til å kunne sette strek, forandre meg, bli bedre å gå videre. Være et menneske som forstår andre der de er, og møter dem der de er. Det har jeg ikke alltid klart. Jeg har også lært meg om miljøkvoter (sjekk ut choose.today!) og hvor viktig det er å gi tilbake til lokalsamfunnet man faktisk møter. Om alle kunne ha reist på den måten, ville vi vært et godt stykke på vei. Om vi alle inspirerte hverandre istedenfor å hate, hadde vi kommet enda lengre.

Mange har spurt hvorfor jeg ikke svarer på kritikken. Jeg vet ikke om vi kan kalle dette et svar. Men å svare på kritikken blir å gå rett i forsvar, å rope tilbake, å så.. hvor langt kommer vi? Ingen vei. Det har jeg absolutt lært etter så mange år med å hoppe inn i diskusjoner, hvor man aldri har lært noe av hverandre.

Det fineste er alltid starten. Starten på noe nytt, starten på en forandring og starten på den du skal ende opp som. Jeg vet at jeg er på riktig vei og at jeg forandrer meg hele tiden, er interessert i å lære og at jeg tar steg som fører meg dit jeg skal. Og jeg tør å prøve, å feile. Å lære mer, selv om jeg ikke gjør alt riktig, og det kan heller ikke forventes av deg.

Ps. Jeg leser alle kommentarene deres, men får ikke svart i dag. Vi ses i kommentarfeltet litt senere. 

165 kommentarer
  1. Kjøper ikke denne forklaringen. Det å reise i seg selv er ok men du annonserer og oppfordrer andre til å reise med denne organisasjonen??? Da er det jo ikke bærekraftig. Det blir så dobbelskmoralsk. Reis så mye du vil men å reise på sponset tur og oppfordre andre til å reise med både EF og denne organisasjonen er ikke mye miljøbevist

   1. For et kjempe fint, og ærlig innlegg! ❤️ Dette er nok noe mange kjenner seg igjen i, tror jeg. Så du er ikke alene. Jeg gjør i alle fall det, må stoppe meg selv når tankene går inn på klima, fremtiden og hva som kommer til og skje. Om ikke mister jeg motivasjon, blir sintere på verden, og klarer ikke legge det fra meg. Tusen takk for at du alltid er så åpen med oss, du gjør en super jobb, på alle mulige måter! Kan selv huske helt ned i 12 års alderen, da jeg leste dine innlegg, for å ikke føle meg ensom, noe jeg ærlig gjør den dag i dag også, haha! Stå på, digger deg❤️

   2. Andrea Wiik
    Bli voksen, Sophie Elise er iallefall mer voksen en hva du noen gang kommer til å bli

   3. Ingen som ber deg kjøpe noe som helst:)

    Ta og snu deg etter egen kappe og se om du har vært dobbeltmoralsk i dag😉

  2. Fyfaen for noe svada, og så gjennomsiktig strategi som begynner å bli rimelig oppbrukt. Kjører samme linja som du alltid gjør når du driter deg ut om at du er ung eller et menneske i en prosess og bla bla bla. JA alle gjør feil, men dette er bevisst! Du setter business og deg selv først, og når folk reagerer så spiller du stakkarslig for å sanke stemmer igjen. HVER.GANG. du må gjerne si at du bryr deg om klima, men poenget er at du ikke ofrer en dritt! Du har sagt flere ganger at å slutte å spise kjøtt ikke var vanskelig for deg – ergo inget offer. På samme måte som du sier at du mener ingen som er glad i dyr spiser kjøtt, kan jeg mene at ingen som bryr seg om klima flyr eller lever på den måten du gjør. Du er så full av piss og jeg kjøper deg ikke lengre på en flekk. Shame on you kyniske jente.

   1. «På samme måte som du sier at du mener ingen som er glad i dyr spiser kjøtt, kan jeg mene at ingen som bryr seg om klima flyr eller lever på den måten du gjør.» Veldig enig i dette!

   2. Kunne ikke vært mer enig. Og apropos tematikk, trodde jeg du skulle nevne operasjonene når du først sier noe _rundt_ det å være dobbeltmoralsk. Tatovere bryn, hodebunn, regulering, øyelokk, extension, leppefillers, hake OG hakeimplantat, rumpeimprantat, silikonimplantater, neseoperasjoner. Det er en så lang liste blitt, at jeg tror du faktisk tror på dine egne løgner. Ditt eget vås om at dette er greit og du skal bare ‘leve ditt beste liv for det fortjener du’. Når det kommer til stykket er du ALLTID selvmedliden. Det er alltid deg det er synd på, og du trøster deg selv med å perfeksjonere utseende selv om du ALDRI kommer til å bli helt fornøyd, fordi du er syk, Sophie Elise. Det du gjør bunner i dyp, dyp patologi, og du trenger hjelp. Du vil antakelig kalle dette et personangrep, sjikane – men det må sies, for man blir bekymra for deg. Det er skremmende at du ikke har noen rundt deg som kan oppfordre deg til å søke hjelpen du trenger og fortjener.

    1. Nå vet ikke jeg bakgrunnen for noe, men skal du angripe regulering?!😂
     Hvor mange har ikke regulering da?!
     Må ikke se ut som værste britiske tegneserie komiker før tenna skal fikses..er GANSKE mange grader av tenner som får regulering…

    2. Å herregud. Nikoline.. Lærte ikke foreldrene dine deg vennlighet, høflighet, empati, toleranse og aksept for andre mennesker hjemme? Jeg håper du er snillere med de som står deg nær i virkeligheten enn du er bak et tastatur på internett.. Det er på tide med en selvransakelse for du fremstår veldig bitter. Kanskje du skulle prøve å gå litt i deg selv og bearbeide hva enn du nå har opplevd som gjør at du føler deg berettiget til å være så nedverdigende og ufin mot andre mennesker. “Du er syk Sophie Elise. Det du gjør bunner i dyp, dyp patalogi og du trenger hjelp.” Skam deg! Hvem sitter å skriver sånt til fremmede? Kjenner du Sophie på et dypt og personlig plan som kan sitte der å anta og påstå at hun er syk? Synes du det er rart at hun fikser på utseendet sitt etter årevis med mobbing eller kan du prøve å validere og forstå hva det gjør med et menneske når man stadig får kritikk for hvordan man ser ut? Det er ikke noe galt med henne, men selvfølgelig vil hun etterhvert begynne å tro på det selv.. Når det er det hun får fortalt av folk som vil henne vondt. Hun har blitt hånet, latterliggjort og sjikanert på det groveste, det finnes ikke grenser for hvor mye denne jenta har måttet tåle.. Mobbingen hun har blitt utsatt for kalles psykisk vold og kan skape større sår enn fysisk vold. Jeg vil også kategorisere din kommentar under mobbing. Som hardnakket prøver å overbevise henne om hvor syk hun er. Har du kunnskap og erfaring innenfor psykologi, siden du ser hun er så syk og trenger hjelp? Hun er kanskje preget av all mobbingen og den har nok naturlig nok skadet selvbildet og selvfølelsen hennes.. Men det jeg ser en frisk, oppegående, klok, godhjertet og usedvanlig reflektert jente. Håper du vokser og lærer underveis og at du i fremtiden behandler mennesker med mer respekt enn dette. Og Sophie Elise: Du er så flink til å skrive og formulere deg. Du har virkelig talent. Det sier seg jo selv mtp jobben din og alt du har fått til, men jeg synes det er viktig å gi deg ros for det allikevell. Det var et kjempefint og reflektert innlegg. Min oppfatning av deg er at du er over gjennomsnittet smart og du er dypere enn de fleste. Du er en tenker og du tar til deg andres lidelse som din egen – som kan ha vært en stor del av grunnen til at du har slitt med depresjoner og angst tidligere. Jeg føler jeg kjenner deg, på samme måte som Nikoline her mener hun gjør, men jeg vet at det er en illusjon. Vi ser bare en liten brøkdel av deg, vi ser bare det du vil at vi skal se og du er så mye, mye mer enn det. Jeg beundrer styrken din og den personen jeg tror du er. Du inspirer meg til å bli et bedre menneske! PS: hva med å journalføre alle de positive og fine tilbakemeldingene du får? Det er ofte de negative bekemerkningene som fester seg, så kanskje det vil føre til at du klarer å ta til deg og fokusere på de positive? Så kan du ta opp boken og lese gjennom den når dagene er tung og du trenger en liten oppmuntring!

    3. Dyp patologi faktisk, herregud… Den som sier at andre er gæærne er det gjerne selv, lærte jeg en gang.

    4. Det er vel henne det er synd på, og hun har all rett til å være «medliden» som du skriver, når du er inne på hennes hjemmebane, og hennes blogg.
     Tenk deg om det var du som fikk disse kommentarene? Hva hadde du følt og gjort?

   3. Tror ikke du har hørt om nettvett ol, som man faktisk hører om ofte disse dager, tror du har gått glipp av noe der. Greit å være uenig med Sophie, selvfølgelig, men å skrive at et annet menneske er full av piss? Vær så snill, som om du noen gang hadde turt å si det til ansiktet hennes eller noen som helst annen. Hold deg for god for det da, og tenk over hvordan du skriver, det er rett og slett pinlig å sitte å lese dette, må liksom slenge med noe personlig dritt mot et annet menneske, for å tråkke henne ned og kanskje føle at du selv løfter deg opp? Blir lei av at det alltid må være noen som må gå utenfor en sak, da tror jeg ikke du egentlig bryr deg om saken, men heller bare er her for å slenge litt dritt. Og det at hun setter seg selv først og hennes business, som om ikke alle gjør det fra før av, lets keep it real, og det er absolutt ikke noe galt med å bry seg om businessen sin og seg selv:)

   4. Liss.

    Så hvis man ikke klarer å gjøre alt riktig så kan man bare la være å gjøre noe i det hele tatt, er det det du mener?

    Hun er jo ung og vi alle er mennesker i prosess. Vi feiler, men lærer og utvikler oss (forhåpentligvis) hele livet.

    Jeg tenker at det er frykten for fremtiden som gjør at du opptrår så aggressivt. Hvis du brenner sånn for miljøet så opplys andre om budskapet ditt, demonstrer, start en underskriftskampanje som du sender til regjeringen, start en blogg, prøv deg som forfatter eller politiker. Du oppnår ihvertfall IKKE målet ditt med å bli sint på Sophie Elise eller andre som ikke svarer til forventningene dine..

    Du har kun ansvar for deg selv og det er der du har makt til å skape forandring. Det starter med deg. Lev i tråd med dine egne verdier, men aksepter at ikke alle andre kan eller vil gjøre det samme. Informer, inspirer og oppmuntre (!!) andre om klimasaken via instagram, facebook eller snapchat. Mer enn det kan du ikke gjør.

    Det er greit å diskutere og debatt er viktig, men når du lar følelsene ta overhånd så mister poenget ditt tyngden sin. Du får ikke andre mennesker til å lytte ved å angripe.. Prøv å diskutere på en høflig og respektfull måte, det vil du tjene på.

    Hun er ikke kynisk. Hun kan bry seg og miljøet og fortsatt reise. Hvor mange plukker opp plast fra havet og besøker veledige organisasjoner i ferien sin? Hvis hun ikke hadde brydd seg så hadde hun ikke skrevet om det og vært så engasjert. Hun er med på å bevisstgjøre og inspirere TUSENER av mennesker på så mange områder. Ikke ta i fra mennesker som ønsker å gjøre en forskjell motet fordi de ikke når opp til din standard. Ikke vær en som kritiserer og dømmer. Vær en som roser, oppmuntrer og gleder.

    Angående dette: “På samme måte som du sier at du mener ingen som er glad i dyr spiser kjøtt, kan jeg mene at ingen som bryr seg om klima flyr eller lever på den måten du gjør.”

    Sophie Elise svarer på det i innlegget: “Men har jeg dømt andre før, på la oss si kjøtt? Absolutt. Men jeg vokser, og blir eldre, og er nødt til å kunne sette strek, forandre meg, bli bedre å gå videre. Være et menneske som forstår andre der de er, og møter dem der de er. Det har jeg ikke alltid klart.”

  3. Jeg pleier aldri å kommentere her, men wow for et fint innlegg! Relaterer så mye, og du inspirerer! Har vært pescetarianer i 5 måneder nå, og har ingen planer om å gå tilbake til å spise kjøtt.

   1. Så bra du har blitt pesceterianer! Men som veganer må jeg si at fisk også er kjøtt. Det er derfor du ikke er vegetarianer, fordi da hadde du ikke spist noe form for kjøtt. Men keep up the good work! 💪

  4. Du har ofte sagt at du er bedre enn andre og kommet med en moralsk pekefinger – og det er ikke lenge siden sist heller. Så om du faktisk har vokst, gjenstår vel å se. Jeg synes det er bra at du bruker plattformen du har til å snakke om klima og miljø, men det blir ikke særlig inspirerende når du ikke «practice what you preach».. Det er ikke inspirerende å høre på noen som sier at vi må gjøre ditt, og vi må gjøre datt når personen som snakker ikke engang gjør det selv/gjør ting som er mer skadelig selv. Jeg skjønner at du vil fortsette å reise og se verden, men andre valg du tar forstår jeg ikke at du har samvittighet til, spesielt om det er som du sier at du leser så mye om og ser på så mange dokumentarer om klima og miljø. Hvordan kan du stå inne for å fronte overforbruk og reklamere for så mye vi ikke trenger? Og å reklamere for og oppfordre andre til å reise både med EF og Lapoint? Jeg tror ikke på at du så langt inne i karrieren din må reklamere for billige klær fra Nelly, Chiquelle og NAKD hver dag for å tjene nok penger.. Du jobber jo med mye annet. At du ikke spiser kjøtt eller snakker om miljø/klima veier ikke opp for den skaden du gjør ved å påvirke og oppfordre tusenvis av følgere hver dag til å kjøpe, kjøpe, kjøpe.. Håper du forstår det.

   1. Svevende koselig å kjempe kult innlegg synes jeg og blå lufta flotte bilder synes jeg TOPPERS at dere koser i på ferie ønsker deg alt godt og en riktig god ferie sophie Elise hilsen Kristian Magnus ☀️🌌🐱🦋🗻⛰🏔♥️🦌🐶

  5. Lurer på om alle de som kommenterer negativt lever et helt perfekt liv som ikke påvirker miljøet negativt på noen som helst måte. Du inspirerer og informerer andre, bare der gjør du mye riktig. Bare det å bry seg og snakke høyt om klima er en ufattelig god start. Folk må slutte å være så slemme mot hverandre.
   Synes du virker som en fin person jeg Sophie Elise, en person som bryr seg – mye mer enn de fleste

   1. Der kom standardkommentaren ja. Nei, alle som kommenterer lever ikke feilfritt, men tipper de ferreste av oss driver miljøfientlig business i stor skala som oppfordrer til sinnsyke mengder reising, overforbuk, bruk-og-kast and the list goes on samtidig som det pekes fingre i alle retninger om hva alle andre gjør feil eller ikke gjør. Det er bare så sykt provoserende og lite troverdig.

   2. Det handler ikke om at “alle andre lever perfekte liv som ikke påvirker miljøet”, det handler om den ekstremt hyklerske og dobbeltmoralske holdningen hennes. Fordi HUN kan jo gjøre som hun vil fordi fordi fordi, imens alle andre ikke er gode nok, gjør ikke nok, får ikke lov til ditt&datt osv.

  6. Dette ble et halvhjertet svar til kritikken syns jeg. Greit nok – du vil fortsette å reise, men da håper jeg du i det minste kan unngå sponsede turer i fremtiden og å oppfordre andre til å reise. Syns også du burde slutte med spons av klær, sminke og diverse. Du klarer deg fint uten den inntekten så stor profil som du er er. Kan Kristine Ullebø klare seg uten å reklamere for slike ting, kan også du!

  7. Dere over her må forstå at dette er jobben hennes. Det er det hun lever av og jeg tror at vi alle må huske at verden ikke er helt svart/hvitt. Det viktigste Sophie gjør er å være en stemme som veldig mange relaterer til og lar seg inspirere av. Jeg forstår godt at hun også har behov for å reise bort og oppleve ting sammen med kjæresten sin- det tror jeg de fleste av dere over også kan relatere til. Det er ikke ferier en eller to ganger i året som er det største problemet med flytrafikken ift klima, det er alle de menneskene som flyr mange ganger i uken for å dra på møter de helt sikkert kunne hatt over skype. Mennesker har behov for å oppleve nye kulturer og utvikle seg selv, og det er også utrolig viktig og fint at vi har muligheten til å se og lære om andre kulturer, slik at vi kan leve i flerkulturelle samfunn uten å dømme hverandre. La oss alle gjøre det vi kan og slutte å dømme hverandre- uansett om du er toppblogger eller student.

   1. «Dette er jobben hennes»? Vel, er det ikke «bare jobben» til pelsdyroppdrettere da, bønder som avler dyr til kjøtt, bønder som sprøyter med roundup og utelukkende bruker soya fra regnskogen som fôr? Er det ikke bare jobben til de i oljenæringa? Fiskeoppdrett? Hvorfor skal ikke de bare få gjøre jobben sin?

   2. Seriøst ! ?
    JEG KLIKKER!! Selvfølgelig skal hvem som helst få reise bort på ferie med kjæresten sin hvor søren de vil, det er vel de aller fleste enige om, problemet her er jo at denne «ferien»? er spons fra ende til annen. Vi oppfordres her til å se bilder av det digge stedet, betale en haug med penger og reise halve kloden rundt for å komme dit. At SE er der er jo ikke problemet, men at det reklameres for langreising i disse klimatider! Hvorfor i det hele tatt lage dette innlegget for å forsvare kritikken mot dette? Deal with it og slutt å reklamere for reiser og kles-skrot i eske på eske, med ditt foretak og business kan du vel nå begynne å satse på seriøse ting? Isabel Raad og du er bare ikke sanne mår det kommer til forbruk av klær og alt nytt hele tiden. Hun skal nå innrede leiligheten med bare nye ting. Bruk og kast, det er visst gøy for dere det, ha-ha 🙁

   3. Ville egentlig bare si at det at du vil være miljøvennelig i fremtiden, spiller ingen rolle, vi må være klimavennelig NÅ. Ellers er det for sent

  8. Lest boka ‘Blå’? Holder på med den no og berre starten skremmer meg, det er slik eg ser for meg framtida vil bli om det ikkje blir gjort noko på øvste hold.

  9. Kjære Sophie. Jeg har ikke fått med meg kritikken, men jeg kan jo se for meg at noen mener at du bør “walk the walk” og sitte hjemme i jordhytta du har laget selv med egendyrkede grønnsaker og klær vevd av plantematerialer resten av livet, fordi du er “freidig nok” til å uttale deg om miljøet. Og det får de jo bare mene. Det jeg ser i deg er en ung kvinne som har opplevd, lært og skjønt mer enn veldig mange eldre enn deg. Jobben din er å fortelle oss om deg og ditt liv. Dette omfatter dine tanker, følelser. Oppturer og nedturer. Engasjement. Det er ikke selvhjelpsbok. Ikke en misjonskanal. Det er du som forteller om hva som opptar DEG. Det fratar deg selvsagt ikke ansvar, men det betyr heller ikke at du ikke har lov til å gjøre feil. Eller at du må være perfekt. Hva nå og da det er. Vi vet forhåpentligvis alle at “perfekt” finnes ikke. Det verken kan eller bør være et mål. Det som bør være et mål, er å være den beste utgaven av oss selv. Hva det betyr for hver og en av oss, må vi selv avgjøre. Men vi blir aldri ferdige. Vi blir aldri ferdige mennesker. Vi endrer oss gjennom hele livet. I forskjell tempo. I forskjellig grad. Noen prosesser blir aldri ferdige.

   Jeg tenker at uansett hva det gjelder, så er det hverdagen som teller. Og de lange linjene. Ett enkelt menneske kan ikke redde verden, men om vi alle gjør litt, så får vi sammen utrettet ganske mye.

   Sophie, kos deg på ferie. Og du skylder ingen en forklaring eller unnskyldning. Du gjør søren meg mer enn de fleste. Både som enkeltmenneske, og gjennom platformen du har.

   1. Vel skrevet 👏👏👏👏!!!! Og sån er det bare.

    Jeg aldri kommenterer, leser mye dritt kommentarer folk gir gjennom mange andre blogger jeg selv følger.

   2. Stine! Enig med deg i alt! Så utrolig godt skrevet! 😊🙏 Skulle ønske flere var like reflektert og forståelsesfull som deg framfor å dømme og peke finger! “Jeg har ikke fått med meg kritikken, men jeg kan jo se for meg at noen mener at du bør “walk the walk” og sitte hjemme i jordhytta du har laget selv med egendyrkede grønnsaker og klær vevd av plantematerialer resten av livet, fordi du er “freidig nok” til å uttale deg om miljøet.” Takk for at du fikk meg til å le!! 😂👌 Som du så fint sier: et enkelt menneske kan ikke redde verden, men om alle gjør litt så får vi utrettet ganske mye. ❤

  10. Wow, du skriver så bra! Jeg må lese bøkene dine nå altså, for jeg blir grepet av måten du skriver på! – hilsen bokelsker

  11. Til å være så opptatt av miljø gjør du skremmende lite. Du er med høy sannsynlighet et stort klimasvin, rett og slett. Gjennom din blogg oppfordrer du – og bidrar til – til et uendelig overforbruk som er totalt unødvendig. På Bloggerne ser vi også at du har skuffer på skuffer med sminke, og x antall uåpnede esker med sponsede klær fra diverse nettbutikker. Du reiser masse – mye mer enn Ola og Kari Normann. Så klart er det provoserende at et av Norges største miljøsvin klager på at andre (med et langt mindre klimaavtrykk enn deg) ikke gjør nok for miljøet.

   Og at du «ønsker å leve minimalistisk i fremtiden» hjelper fint lite. Det er bare en unnskyldning – og alle gjennomskuer at sjansen for at det kommer til å skje er svært liten.

   Ditt klimaengasjement er lite ekte. Dette hørte vi også i podcasten din, hvor du sa at «ja, æ må jo plokke opp litt søppel, hvis ikke kommer folk til å klikke».

   At du gråt i serien din, fordi du endelig hadde funnet noen andre som var like opptatt av klima som deg, for at du endelig ikke var alene i verden om å bry deg så voldsomt om klimaet.. er rett og slett paradoksalt. Og ganske uvirkelig, din livsstil tatt i betraktning.

   Ville vært flau om jeg var deg.

  12. Dette tror jeg faktisk ikke noen ting på. Skulle tro du hadde en politisk rådgiver som skriver disse «talene» dine. Du minner meg litt om Sylvi Listhaug egentlig, i måten du tror du kan si og gjøre akkurat det du vil så lenge du unnskylder det etterpå.
   Men det du gjør og sier har faktisk noe å si, hjelper ikke å oppfordre til mer miljøvennlig livsstil når du reiser såppas mye og gjør alt det du ber folk ikke gjøre. Tror du naturen gjør unntak for deg, at flyturene dine ikke forurenser fordi du kjefter på folk som spiser kjøtt? Du er ingen helgen når det kommer til miljøgassutslipp og hadde karmapoengene du tjente på å opplyse folk om miljø reddet naturen hadde det vært fantastisk men sånn er det ikke. Talk the talk, but walk the walk. Det hadde vært lettere å tro på engasjementet ditt hvis du faktisk hadde gjort det du ber andre om å gjøre.
   Bra at du setter miljø på dagsorden men da må du faktisk gjøre din del også, tenke litt på om det virkelig er nødvendig å fly tur/retur over Atlanteren for en nosejob.
   Tenk litt på hva slags signaler du sender ut når du indirekte mener at utseende er viktigere enn jorda som tross alt er hjemmet vårt.

  13. Om en ikke gjør noe og det handler om kunnskapsløshet så er det en ting, men du vet jo om alt og velger likevel å leve et luksusliv som forurenser enormt. Det er et valg. Du velger å dra på unødvendige reiser ørten ganger i året fullstendig klar over hva du holder på med og i tillegg ha høyt forbruk. Det handler ikke om å tro at en er bedre enn andre, men om å faktisk handle ut i fra det en tror på. Ofre noe. Du ofrer lite i forhold til andre som aktivt bryr seg om miljøet. Hvordan skal folk bli inspirert når selv en som har all anledning i verden, kunnskap og ønske om å leve miljøvennlig mener at alt er ok bare pga vegetarkost og noen klimakvoter? Det er en start, men det er virkelig ikke mye når du til gjengjeld forurenser så mye over egen egoisme. Vil heller si du har en motsatt effekt en det du vil om du har lyst til å inspirere folk til å være miljøvennlig. Synes det er flaut at vi er kommet dit at omtrent alle er klar over hvor stor krise vi er i, men har så liten handlekraft selv. Da må en i minste ha litt selvinnsikt og innse at en ikke følger det en tror på og etterlater seg et stort karbonuttrykk, ikke prøve å luke det bort. Er en ikke villig til å ofre burde en i det minste innrømme at en faktisk ikke gjør nok, for det er realiteten.

  14. Problemet er ikke at du fortsetter å overforbruke og å fly og reise – selv om også dette framstår som noe hyklersk – men at du tjener deler av pengene dine på at andre skal adoptere samme livsstil. Det er ikke mulig å unnskylde det med at du «bare lever og lærer», det er tvers igjennom egoisme. Du er smart og reflektert, så dette regner jeg også med at du egentlig vet, men at du også er flink til tro på det du selv sier for å beskytte deg selv og din egen livsstil. Ønsker deg alt godt, du er ei flott jente jeg ofte støtter og er enig med, men this ain’t it.

  15. Jeg er så enig med deg Sophie! Vi kommer ingen vei med hat! Og ingen kan gjøre alt riktig! Fortsett den gode jobben du gjør! Stor klem! ❤️

  16. Fint og reflektert innlegg! <3 Det at du bruker stemmen din til å snakke om miljø har store påvirkninger. Ikke la deg stoppe av all kritikken, jobben du gjør er viktig!
   Tror veldig mange, inkludert meg selv, kjenner seg igjen i alle tankene og bekymringene når det gjelder klimakrisa.
   Fint at du viser oss at man kan være miljøbevisst og ta mange miljøvennlige valg i hverdagen, selvom man ikke klarer å gjøre det hele tiden. Stå på videre, heier på deg <3

  17. Hun er bevisst og jobber med det. Ingen er perfekte og om man har en stor plattform er det viktig å dele det man vet, selv om man ikke er perfekt og jeg er så imponert over at du tørr, selv om det du får pes for det. Drit i de! Vi har alle en vei å gå! Mennesker er eksperter på å ta skylappene på når vi har lyst til noe, ofte uansett hvor bevisste vi er! Og det er ikke bare opp til forbrukeren å endre seg, det er urealistisk å tro at alle forbrukere skal bli mer miljøvennlige! Industriene har et sykt ansvar! Økologisk og vegansk er myyye dyrere enn vanlig mat for eks! Klær av halm og lin er mye dyrere enn polyester drit på H&M! Vi følger ofte lommeboken og det som sparer oss tid, og det som gir oss komfort. Forbrukere må bli mer bevisste ja, men vi kommer ikke til å endre alle våre vaner, så mer bærekraftig produksjon, kvalitet istedenfor kvantitet, elektriske fly, elektriske biler, mer skype og mindre fly! Da er det ikke krise om vi tar oss en ferietur om millioner slutter med de daglige jobbturene sine for eks! Det er faen ikke svart hvitt og vi må tørre å snakke om hva vi bør gjøre selg om vi ikke er der helt selv enda! Slutt å shame! Hei heller på de som tørr å snakke om det! 👏🏼👏🏼

  18. Jeg bryr meg virkelig ikke at du flyr rundt å koser deg. You do you! ❤️
   Men er enig i den at du kan ikke si at folk ikke er glad i dyr om de spiser kjøtt, når du sier du bryr deg om klima og reiser rundt slik du gjør 🤷🏻‍♀️.
   Kjempe fint at du bryr deg om klima, og jeg tror virkelig at du gjør det. MEN ikke døm andre mer enn du dømmer deg selv på slike områder. Du er kanskje ikke klar for å slutte å reise–selv om du bryr deg om klimaet, og noen er kanskje ikke klar for å slutte å spise kjøtt– selv om de elsker dyr.
   Men skryt for at du ser det selv og lærer,
   jeg heier på deg 🙂
   Vi har alle en lang vei å gå.

  19. Og hva med bøkene? Driver ikke du å skriver enda en bok om ingenting IGJEN?
   Du har det bare i kjeften, ingen andre steder.

   “Be the change”
   Må være den mest ironiske tatoveringen du har så langt

  20. For meg handler det ikke så mye om at du snakker mye om miljø, men tar valg som ikke gagner miljøet. Jeg kan bli frustrert når jeg ser kjente folk som aldri snakker om miljøet, som kjøper ekstremt mye, flyr hele tiden osv. Det er mange såkalte forbilder som fremmer en livsstil som ikke er bærekraftig i det hele tatt. Så det er ikke det at jeg tenker at du er hyklersk, det er bare det at jeg er skuffet over at det er enda noen som fremmer noe som er dårlig for miljøet.
   Jeg forventer ikke at noen skal være perfekt i det hele tatt. Men når du har planer om å bo to steder og – hvis jeg husker riktig – fly annenhver uke, pluss at det vil bli flyving for å se familie, for viktige jobbsaker osv, blir det så rart for meg at du også velger ferie, spesielt når det er snakk om en del timer fly. Da er det ikke bare snakk om å “ikke være perfekt”, da har du en livsstil som er langt mer miljøskadelig enn andre og du kan også inspirere andre til å dra samme steder, til å ta fly. Du kunne jo ha tatt en togtur eller sykkeltur til Europa isteden. Hadde du vanligvis aldri flydd og så dratt på ferie en sjelden gang hadde det vært noe annet liksom, for ingen er perfekte. Jeg har aldri dømt deg for å fly for å besøke familie noen ganger i året eller fly om det er noe som er veldig viktig for karrieren. Det handler ikke om å forvente at du skal være perfekt, ikke for meg i alle fall.
   Jeg har også problemer med hele “jeg er ikke klar for det” grunnen. Den tankegangen er en del av grunnen til at så få endrer seg, at så få gjør noe mer for miljøet enn å sortere og pante flasker. Det er mye av grunnen til at vi er i krisen vi er i. Jeg er enig i at å skremme og tvinge andre til å gjøre noe ikke hjelper, men det er viktig å også slå ned på dårlige unnskyldninger som man lager fordi man ikke ønsker å leve annerledes. Vi må bli holdt ansvarlige, for vi er reelt med på at dyr dør, og det er de uheldige som bor i fattige land, som ofte forurenser mye mindre per person, som vil lide mest. Vi kan ikke gi bort det ansvaret.
   Det her er ikke ment som hat i det hele tatt, for jeg liker deg veldig godt og jeg synes en del av det du gjør er veldig bra. Jeg synes ikke du er en dårlig person, jeg kunne bare ønske at du, som er i den posisjonen du er, tok mer ansvar

   1. 🙌🏻🙌🏻 Helt enig. «Ikke klar enda»-tankegangen er det som gjør at det ikke skjer noe. Det må skje noe. Raskt.

    Hvis alle tenker sånn (som mange gjør) er det lett å skylde på andre også. «Ja, men hvis de ikke gjør det… hvorfor skal jeg?»

  21. Dette var gjennomsiktig syns jeg. Enda skumlere at du tydeligvis sitter med så mye kunnskap og fakta, men fortsetter i noenlunde samme baner!! Do as I say not as I do, treffer deg midt i blinken det utsagnet dessverre. Dette er ro ro ro din båt så det lyser lang vei. Du innser at du har gått for hardt lg bastant ut også vil du ut å reise litt, reklamere for litt mer billige klær, så er det klart for damage control. Beklager, men det er for sent, alle ser deg allerede for den du er Sophie.

   1. Du trenger ikke å forsvare noe som helst. Gå på ferie og kos deg. 🙂 Folk pirker på alt mulig om dagen. Verdens miljøproblemer er nært knyttet opp mot markeder og infrastrukturer. Veldig ofte vet ikke folk hva de prater om. Alle skal mene noe om alt. Så det er enkel sak å angripe deg. Du gjør mange fine ting for miljøet. Husk det. Og selv om det er utfordringer i klima, så er globalitet også en fin utviklingen. Flotte opplevelser med mennesker du er glad gir mye glede. Det er verdifullt. Selvfølgelig ta annen transport hvis mulig. Men du kan jo ikke sykle til denne feriedestinasjonen. Kos deg på ferie! Hev deg over dette her. Du er en bra person for det. Du kan selvfølgelig ikke endre andres tilnærming, men du kan regulere din egen. Håper du får en fantastisk ferie.

    God helg.😊

   2. Du trenger ikke å forsvare noe som helst. Gå på ferie og kos deg. 🙂 Folk pirker på alt mulig om dagen. Verdens miljøproblemer er nært knyttet opp mot markeder og infrastrukturer. Veldig ofte vet ikke folk hva de prater om. Alle skal mene noe om alt. Så det er enkel sak å angripe deg. Du gjør mange fine ting for miljøet. Husk det. Og selv om det er utfordringer i klima, så er globalitet også en fin utviklingen. Flotte opplevelser med mennesker du er glad gir mye glede. Det er verdifullt. Selvfølgelig ta annen transport hvis mulig. Men du kan jo ikke sykle til denne feriedestinasjonen. Kos deg på ferie! Hev deg over dette her. Du er en bra person for det. Du kan selvfølgelig ikke endre andres tilnærming, men du kan regulere din egen. Håper du får en fantastisk ferie.

    God helg.😊

  22. Etter å ha lest gjennom kommentarfeltet, lurer jeg på hvorfor du, eller noen som helst, orker å ha blogg og være en offentlig person. Så slitsomt det må være at alle hele tiden skal mene noe om deg og hva du gjør. Du kunne vært Sofie som jobbet på h&m, spiste biff til middag hver dag og som aldri hadde kildesortert i hele sitt liv, og folk ville ikke visst om det eller brydd seg en dritt. Det gjør meg lei på dine vegne, alle som kommer med pekefingeren mot deg etter hva enn du gjør. Det eneste positive er vel at hvis ingen snakket og brydde seg, så hadde du ikke vært der du er i dag. Dette er jobben din og livet ditt, så det er vel noe du finner deg i, men synes helt ærlig det er utrolig at noen orker.

  23. Synes alle de som kommer med kritikk skal se seg selv i speilet jeg. De er sikkert perfekte mennesker som aldri gjør feil🤣
   Skal faktisk ha utrolig mye guts for å være en offentlig person med meninger. Hvorfor gidder dere å bruke tid og energi på å kritisere Sophie? La være å snoke på hennes liv om dere synes hun er så forferdelig da.
   All respekt til deg Sophie❤️ Du er fantastisk og har sinnsykt med mot.

  24. Laksen i Norge blir foret på soya som er dyrket i Amazonas, det har den til felles med så utrolig mange “kjøtt-dyr” i verden. Sånn som du sa i podcasten så slipper de største tankskipene i verden ut mer enn alle personbilene tilsammen. Vi sender også all laks, torsk osv til kina tur -retur for å renses og få emballasje. SÅ VÆRSÅSNILL slutt å vær sint på Sophieelise for hennes flyreiser og heller overfør det på at våre politikere legger til rette for en miljøfiendtlig politikk og skyver ansvaret over på forbrukere i form av bompenger osv. Det er superbra at forbrukere kutter ned, men de enorme utslippene kommer fra industri som har som eneste mål å tjenes massive mengder penger til en liten andel mennesker. Derfor er det veldig viktig at man informerer og det er faktisk det viktigste Sophie kan gjøre..!

  25. Lurer oppriktig på hva som gjør at hissigproppene i kommentarfeltet sitter på så mye fiendtlighet. Noen ganger lurer jeg på om de tror at du, Sophie, er en eller annen gud? Husk at du bare er et menneske. Dere som sprer såpass mye negativitet, kan ikke dere heller bruke tiden deres på å fikse miljøet – istedenfor å sitte på mobilene deres, og kontrolle en blogger?

  26. Det er helt fair at du ikke er klar for å slutte med reising. Ingen kan gjøre alt. Men hva er du klar for å slutte med? Reklamere for goodiebox? Rabattkoder på klær? Lansere “ullgensere” som består av opptil 50 prosent akryl og polamid? Ta betalt for å få andre til å reise mer? Oppfordre til overforbruk?

   Ingen forventer at du sitter i en jordhytte iført en strisekk, men du må huske at du jobber som påvirker. Den “ferien” du er på nå, får du sponset fordi du skal påvirke følgerne dine til å bestille nøyaktig samme reise. Goodibox betaler deg for å påvirke andre til å bruke på penger på en haug av produkter de ikke trenger hver eneste måned, og MyMuse Lingerie betaler deg for å prakke mengder av syntetisk undertøy på publikummet ditt. Det er oppsiktsvekkende at du ikke ønsker å bruke påvirkningskraften din annerledes. Alle skjønner at du må tjene penger, men hva med å velge samarbeidspartnere som er miljøbevisste og opptatt av bærekraft. Det hadde vært inspirerende. Du kunne reklamert for Vy og Ruter, Finn.no, kortreist mat, slitesterke produkter osv. Det er så mye du kan gjøre, og fortsatt ha inntektsgivende og fruktbare samarbeid. Da vil troverdigheten din øke betraktelig. Lykke til : )

   1. Hvis du bare skulle ha plukket ut én kommentar av all kritikken, hadde jeg håpet det kunne ha blitt denne. Om så bare som inspirasjon til hva som kunne ha vært. Tror det er flere av oss som hadde vært villig til å støtte opp om prosjektene dine om du hadde valgt bruk av annet materiale.. men vi blir litt skuffet. Fordi vi også hadde håp. Om at du, nå, skulle ta bedre valg. Det er kanskje litt far-stretch for deg å skulle samarbeide med finn.no, men la oss f.eks. si at du hadde færre plagg i kolleksjonene, til en litt høyere pris? Spesielt når det kommer til ullgenserne tror jeg lett at mange hadde sett frem til å kunne betale litt ekstra, for et produkt som hadde vært miljøvennlig (i dette tilfelle, uten plast). Du sa jo selv: det skulle kunne være et plagg som varte livet ut.
    Det er synd hvis du legger ned bloggen pga. mye kritikk. Forstår godt at det kan bli mye. Skjønt, jeg tror mange av oss heller hadde sett at du kunne “lagt ned” arbeidet med/skiftet ut samarbeidpartnerne dine. For å fremme noe annet. Noe bedre. Noe større. Heller enn at du skulle legge ned bloggen din. Det hadde blitt å være et savn rent “litteraturmessig”. Det du skriver er ofte bra. Den hjelper mange, spesielt når du skriver om det som er vondt.

    Vet ikke om denne kommentaren blir litt begravd eller ei. Håper den når fram
    Mvh, N

  27. Hei igjen!
   Jeg skrev en kommentar til deg tidligere idag på ditt forrige innlegg, og føler på mange vis at dette innlegget var et svar til meg. Det er fint og flott at du går inn i deg selv og reflekterer over ditt liv og hvordan du vil leve. Vi som er i 20-årene er alle i en prosess hvor vi snart er voksne og finner ut hvem vi egentlig er. Det er også veldig tydelig på både bloggen og podkasten at du ikke har kommet i mål enda. Hvis du er usikker på hva du har sagt tidligere, om du har kommet med moralsk pekefinger, om du har en “ovenfra og ned – holdning” mot andre som primært ikke spiser kjøtt, og om du ofte motsier deg selv, så er det bare å høre din egen podkast. I en episode sa du at du ALDRI kunne fortalt de du spiser middag med om å ikke spise kjøtt foran deg i felles måltid. I en annen episode forteller du at dine middagsdater for fader får ta å respektere deg og ikke spise kjøtt ved siden av deg. Det er disse tingene jeg tror de fleste følgerne dine reagerer på, meg inkludert, fordi det er hyklersk når du samtidig lever det vanvittig forurensende livet du lever.

   En annen ting: Du er selvutnevnt ekspert på klima og miljø, hever stemmen og forteller hva folk IKKE skal gjøre. Som et konstruktivt forslag til deg, du som har en stemme folk hører på, så ønsker jeg gjerne at du setter deg ned og kommer med løsninger til hva som kan gjøre Norge et mer bærekraftig land. Frem vindmølleutbygging på HAVET, oppfordre folk til å kjøpe kortreist og lokalprodusert mat (så støtter man arbeidskraft i eget land OG man slipper støtte import), start underskriftskampanjer på f.eks at norsk laks skal pakkes i Norge og ikke sendes til pakking i Kina. Da blir du en konstruktiv miljøaktivist, og ikke en hyklersk blogger som øyensynlig ikke klarer å leve opp til egne verdier.

   At du ønsker å leve et “autentisk liv” når du blir “voksen”, uten mye reise og mer selvforsyning, høres veldig fint og flott ut, men jeg tror vi begge skjønner at det ikke kommer til å skje. Den dagen du får barn vil du ønske at barnet ditt også skal se verden. Du sier at du vil starte et roligere liv om 20 år. Vel, i følge deg selv er det for sent å begynne å bli klimavennlig om 20 år, vi må starte NÅ. Da hjelper det ikke å fly laaange flyreiser til den andre siden av verden flere ganger i året, og lette på samvittigheten med å betale “klimakvoter” og plukke plast.

   Jeg sier dette for å hjelpe deg, for jeg liker deg og har fulgt deg lenge, men dette er et område du er nødt til å endre holdninger.

  28. Kjære deg!

   Det er fantstisk at du bruker stemmen din til å fronte klimasaken, men dessverre tror jeg det på mange måter har motsatt effekt. Du er en klimaversting og representerer en livsstil som innebærer overforbruk. Ikke bare måten du lever på, men du tjener også penger på det ved å sponse produkter og reiser som igjen oppfordrer til økt forbruk. Det er ingen som krever at du skal leve en minimalistisk livsstil, men når du velger å fronte klimasaken burde du i det minste vise at du faktisk prøver. Vi kommer nok ikke til å slutte å reise med det første og det er helt greit, men trenger du å reise så mye? Kanskje man kan prøve å begrense seg til 1–2 turer utenlandsturer i året, og heller velge mer klimavennlig alternativer resten av året? Hva med å heller kjøpe få klær i god kvalitet som varer i mange år, enn å ha en klesskap fullt av billig ræl fra Nelly? Og hva med å ha få gode produkter/sminke i skapet som man bruker opp og kjøper nytt av når det er tomt? Slutte å kjøpe bare for å kjøpe, men heller ta beviste valg? Det som for deg vil regnes som å «ofre noe» vil tilsvare å leve som som 90% av den norske befolkingen gjør. Du har muligheten og pengene til å leve et liv med overforbruk. Det beste signalet du kan sende er å vise at til tross for muligheten, så velger du det bort ved å ta beviste valg. Du har en stor plattform og stemme som virkelig har mulighet til å gjøre en forskjell. Hvis du bryr deg så mye om klima hvorfor tar du ikke denne muligheten?

   Du er ikke alene om å være influenser og representere overforbruk, men du har faktisk klart å skaffe deg en karriere og inntektskilder som ikke kun handler om spons og å prakke på folk produkter de ikke trenger.

   Du har egentlig ingen unnskylding, du gir rett og slett bare faen og setter et ekstremt forbruk og høyt karbonavtrykk over klima. Det er greit nok det og du er absolutt ikke alene om det. Bare ikke lat som at bryr deg og at du prøver. Signalet du egentlig sender er at det er greit å leve med et høyt forbruk så lenge man sier at man bryr seg. Det er hvert fall ikke sånn vi kommer til å bekjempe klimakrisen.

  29. Skal ikke du kun være i Sri Lanka i rundt en uke, og så fly tilbake til Norge? Og det samme hver gang du skal til kirurg i USA feks? Det er jo totalt unødvendig. Fullt mulig å reise og oppleve verden på en mye mer bærekraftig og ansvarsfull måte.

  30. Det snakkes mye om at man ikke kan snakke om miljøet når man har en jobb som ikke er miljøvennlig i seg selv. Ja Sophie Elise sin jobb er å fremme andre merkevarer, det er det hun lever av. Har noen sett på hvor miljøfiendlig ens egen jobb er? Selv jobber jeg i salg og bryr meg mer og mer om miljøet. Jeg jobber innen salg, altså butikk. Jeg selger varer til kunder, målet er jo å få kunden til å kjøpe mer. Kan jeg slutte i jobben? Ja, kan jeg vel, men noe må jeg jo leve av og slik funker ikke verden i dag. Salg er mitt levebrød, men det må da være lov til å bry seg og snakke om miljø likevel?

   Sophie Elise har inspirert meg, opplyst og oppfordret ang.miljøet. Hvorfor? Hun vet jo at folk vil angripe, hun av alle vet hvor stygge folk kan være anonymt. Altså, hvorfor påføre seg det psykiske helvetet av negative kommentarer om hun ikke hadde brydd seg? Da hadde jo jenta holdt kjeft, for miljøtemaet hjelper henne ingen vei sånnsett i hverken karrieren eller personlig. Eneste som skjer er at noen blir inspirert og lever litt mer miljøbevisst, mens andre blir sure og provoserte. Ja, i lengden er det jo en personlig vinning om folk blir mer bevist på miljøet, men den vinningen får jo alle. Å det jeg lurer på mest, hvem i helvete er ikke dobbeltmoralsk? Selv er jeg selve dronninga av å være dobbeltmoralsk ifølge enkelte kommentarer. For av og til så orker jeg ikke å vaske yougort-beholderen og kaster den i restavfallet selvom den kan gå i plasten, likevel har jeg fortsatt metallsugerør og bruker dem..

   “Syntes du skal slutte å snakke om miljøet jeg. For da slipper vi å bli bevisste på ting, slipper vi å tenke.”

   Alt er bedre enn ingenting.
   Hilsen hun som plutselig innså at, shit har faktisk ikke tenkt på at fly bruker drivstoff og lager utslipp.. Jeg har bare satt meg på. I den verden vi lever i dag er alt så lett. Samme konseptet som at vi ser kyllingkjøtt i butikken og glemmer at det har kommet fra en kylling.

  31. Jeg har sluttet å spise kjøtt, og er nesten veganer, handler kun brukt når det kommer til klær, har totalt sluttet å reise (reiste ekstremt mye før nettopp fordi jeg eeeelsket det, og fortsatt gjør). Jeg kildesorterer, kjører el-bil og lar meg ikke påvirke av bloggere som anbefaler sminke o.l. Jeg kjøper kun produkter jeg trenger når jeg er tom og prøver så godt jeg kan og aldri kjøpe noe «unødvendig». Alt dette er ting jeg har «ofret», nettopp fordi jeg har ekstremt klimaangst. Derfor er det faktisk utrolig provoserende når du også sier du har klimaangst, for du har åpenbart ikke det. Jeg er så enig med de andre her at det blir faktisk for dumt at du skal rope så høyt om det, men velger å gjøre noe helt annet. Jeg roper ikke til noen, men er sykt bevisst og håper at det kan være til inspirasjon for folk jeg omgås. Du har en så stor plattform og hadde du bare handlet like mye som du snakker kunne du gjort en så sykt stor forskjell. Jeg forstår at det er vanskelig og jeg husker du sa i podcasten til Fetisha «hadde folk hatt like mye penger som meg hadde de også reist masse» – eller noe i den duren. Jeg har kanskje ikke like mye penger som deg, men jeg har nok til å kunne reise til utlandet hver eneste måned om jeg ville, MEN JEG GJØR DET IKKE. Og helt ærlig, det burde ikke du heller. Da må du nesten velge om du skal være blogger og leve det livet eller gå over til å være klimaaktivist, for begge deler funker faktisk ikke. De to hører ikke sammen og kommer aldri til å gjøre det. Blogging handler om å selge, selge, selge og overforbruk på alle områder er noe av verdens største problemer. Hele poenget er at det dessverre blir veldig vanskelig å tro på deg og budskapet ditt i denne saken her.

  32. Så du skal leve bærekraftig når du blir mer voksen? Men alle vet jo at du endrer meninger hele tiden, så da mener du sikkert ikke det om noen år? For et halvt år siden skrev du at du hadde flydd 1 gang det siste året. Du shamet alle som flyr mer enn det. Bare siden du skrev dette, har du tatt fly minst 20 ganger.
   Jeg er så lei, så lei av at du legger ut dumdristige bilder, skriver provoserende innlegg og deretter «henter inn» leserne som du så fint kaller det.
   Du forstår vel at all din troverdighet som miljøaktivist og det meste annet er borte?

  33. Do as you preach. Omsatt; gjør som du prediker/sier. Og, DET gjør du i hovedsak ikke. Det handler om troverdighet, og den er på gyngende grunn selv om du fossror med forklaring og bortforklaringer. Utenfra oppfatter jeg deg som kalkulerende. Det er utfordrende å si noe annet. Som andre sier her, så er du jo egentlig en versting på miljø. Selvmotsigelser i foredrag om miljø, og hvor du reiser kloden rundt, for så i neste øyeblikk pøse på med rabattkoder for klær og forbruksvarer ad mass. Sånn agerer ikke en sann intellektuell, om du vil være det også? «Forbilde/influenser» skal du visst være, men ærlig talt; det er virkelig et forvitret bilde. Jeg håper også virkelig at kosmetisk kirurgi blir borte fra blogger, uansett årsak.
   Vel, det er den tiden jeg gadd å bruke her, for dette er det lite integritet i.

  34. Jeg opplever i dette innlegget at du bare tar ansvar for din egen personlige konsumering. Men når du inspirerer og promoterer et helt sinnsykt overforbruk i form av klær, accsessorier, interiørartikler og flyreiser. Så håper jeg du forstår at du også må ta ansvar for det dine følgere konsumerer. Kjøp en ny genser og dra på en tur – ingen er perfekte. Men ikke oppford andre til det bare for at du skal tjene mest mulig penger. Planeten trenger at du bruker makten din på rett måte!

  35. Hei, vil bare si at jeg er en av dem du har inspirert❤️ jeg er en av dem som har fått opp øynene for klimaet vårt, på grunn av virkeligheten du har satt lys på. Jeg føler det har blitt en snakkis og det er blitt kult å faktisk bry seg litt, og folk prøve å endre hverdagen til mer bærekraftige. Det er fortsatt lange veier å gå, men du inspirerer og går i front. Jeg har f.eks kuttet ut kjøtt, sortere all søppel, gjenbruk for klær og er blitt mer bevist på hva jeg kjøper, og hva trenger jeg egentlig. Du er god.

  36. Jeg synes du gjør mye bra, men miljøengasjementet ditt hadde vært mye mer troverdig om du slutter å reklamere for fast fashion, reiser og generelt forbruk.

   Også tenker jeg at vi har kun noen få år nå, før vi ikke kan snu og klare å nå klimamålene. Det er NÅ vi må kutte flyreiser, kjøtt, forbruk og utslipp. I fremtiden kan det være for sent. Du sier du vil reise før du får barn, men for fremtidens barn og unge er det nå vi absolutt ikke bør reise.

   Jeg heier på deg <3

  37. Seriøst sophie steng kommentarfeltet ditt, ingen har godt av se hvor stygg folk er mot hverandre som de er her

  38. Jeg forventer ikke at du skal være perfekt, men jeg forventer at du er ærlig 💛 Jeg liker at du jobber med deg selv og utvikler deg, og at selv du kan gjøre feil. Jeg håper oppriktig at du og Kasper har en fin ferie og koser dere når dere først har dratt så langt og tatt dere tid til ferie 😊
   Kan du si hvilken medisin du fikk hos tannlegen?
   Jeg håper Kasper kommer tilbake på podcast eller skriver på bloggen 💛 Har Kasper vurdert å ha sin egen plattform hvor han kan prate om det han er opptatt av, som spirituelle ting? Jeg hadde likt å høre mer fra Kasper.

  39. Hm, her fremstår du som ganske lite opplyst og reflektert. Jeg forstår at du prøver, men dette blir for tynt. Kan det være en ide å ta med engasjementet ditt til skolebenken? Flere universitet tilbyr fag som kan være med å gi deg dybde innenfor miljø og de utfordringene verden står ovenfor. Dessuten er ydmykhet en fin egenskap som kan gi deg mer dybde i kommunikasjonen med andre. I siste episode av Status er det mange hull både når det gjelder kunnskap og ydmykhet. Kanskje dette er noe å ta med seg til neste gang?

   Jeg håper virkelig ikke du bruker denne sponsede reisen og tydelig mangel på kunnskap som et middel i bevisst provokasjon.

   Jeg har troa på deg:) Du er i endring. Det er bra!

  40. Du sa på podcasten at du trenger politikere som setter grenser for deg. Skjønner du ikke at du som influencer er den femte statsmakt? Skal man “glippe” et sted er reising noe større enn bare en flytur.. Man burde reise, det er sånn man vokser (men det finnes flere måter å reise på enn fly, spar flyturene til kjæreste og familie 🖤
   .. Men så er det alt det andre. Nelly, plastklær, negler og hele sulamitten. Hva med å bli en influencer som fremmer bærekraft? Det er lov å være miljøbevisst og samtidig like sminke og bodylotion 🙂 Men her har du en mulighet til å ta en restart – en skikkelig en som river litt.. Både for deg, for oss som leser og hører på deg.. Og for alle dem som ønsker å tjene penger på pene, velformulerte mennesker med et eksponeringsbehov (det er helt fint å ha et eksponeringsbehov, det har jeg også. Det er naturlig).
   Du, du og Kasper, du og Fetisha.. Dere klarer å være starten på en bølge med norske, unge, pene, smarte og sterke bærekraftige influencere. Tenk for en makt dere har til å gjøre en forskjell! 😀 🍃💕
   Vive la Révolution!
   ✊🌱🌍🐝🦊🦒🐘🦔🦇🦡

   1. Endelig noen som klarer å skrive på en fin måte hvordan hun kan gjøre en bedre forskjell, og faktisk oppmuntre henne til å gjøre noe, istedenfor å prøve å “shame” henne til å forandre seg. Takk 👏👏

    1. Takk! Shaming hjelper ingen, men jeg kjenner jeg er på grensen og jeg skjønner at det er lett å skrive veldig dømmende her inne.
     Ingen må shames – men sammen må vi trekke lasset. Vi bor i et land der de fleste lever ekstremt priviligerte liv, med vaner det er vanskelig å snu. Vi trenger politikere som setter grenser, men vi trenger kanskje gode influencere enda mer.

     Min familie bor i nord, jeg bor i sør. Vi (jeg, min mann og mitt barn) prøver å ta toget så ofte det går – men vi skal bare til Bodø. Og da bruker vi over et halvt døgn.
     Jeg tror ekstremt mange her inne ikke forstår hvilke avstander det er snakk om når du skal lengre nord enn Bodø. Prøv bare å finn togbilletter Oslo – Harstad eller Oslo – Tromsø. Det er mulig-ish, men det er ikke akkurat lagt opp til å reise disse avstandene med tog. I tillegg er i hvert fall Nordlandsbanen dieseldrevet.

     Man kritiserer så alt for raskt, men at Sophie Elise kunne blitt den første, store bærekraft-influenceren – uten å kutte reiser til familie og kjæreste – det er jeg ikke i tvil om. Hun har nok power til det 🙂

  41. Klokt og godt skreve💛 Så reflektert og ærlig. Å gå i ‘dømme-fella’ er dessverre ofte veldig lett, den har nok de aller fleste gått i en eller annan gong.

   Å ta det innover seg og lære av det, det er noko av det som bringer verden fremover:)

  42. Jeg hadde stengt kommentarfeltet om jeg var deg! Heier på deg herifra og til månen! Jeg er glad barna mine har deg som forbilde, du er et forbilde for meg også! Kos deg på ferie SE!! Digger deg <3

  43. Du er en KLIMA HYKLER av verste sort. Du minner om en tysk nazi propaganda som serverer den ene løgnen etter den andre i bloggen. Du er et kvalmt matreaistisk overforbruksmenneske! Du reiser flere titalls ganger mer med gly enn hviljet som helst menneske. Du selger DRITT i anlonser. Ofte lagd av BARN og mye miljødritt som garn med plast i.

   Du lyver om at skandinavere er mislikt i Thailand i forrige blogg. Jeg har tatt dette videre og håper at løgnene dine treffer deg i trynet som en tsunami.

   Du bruker ALLTID unnskyldningen om at du er “ung men inni en prosess”. Et setning du nok har pugget på sammen med teamet ditt!

   Hele selskapet sofie isachsen er tuftet på løgner, myter og en nedlatende holdning til de som ikke er 12 år og medlem i fanklubben.

   FY SKAM DEG OG FY SKAM OM DINE LØGNER DU SERVERER I BLOGGEN.

   Måtte resten av ferien bli helt jævlig!

  44. Synes de som sitter å spyr ut dritt i kommentarfeltet her burde heller ta seg en bolle å holde fingrene vekk fra tastaturet. Det er så lett å skulle dømme, men jeg skjønner ikke helt hvorfor. Jeg ble lært «har du ikke noe fint å si, så ikke si noe», og «vær mot andre som du vil andre skal være mot deg». Tenk om du skulledra på jobb og alle kundene dine snakket slikt til og om deg? Eller om du skulle sjekke facebook og innboksen din var full av dritt? Vær så snill, selvom hun skriver blogg betyr ikke det at man skal være en target man kan si hva man vil til. Dette er en ung kvinne som lever livet hun har fått tildelt. Om hun reiser på ferie; so what? Det er så mye annet BRA hun gjør, så kan man ikke heller heie frem alt det gode? Blir helt oppgitt at noen tillater seg selv å snakke sånn til andre mennesker. Det kunne vært deg.

   Synes du virker som et fint menneske jeg Sophie. Synd du må forsvare deg konstant for disse netttrollene. Lev livet ditt og nyt alt det gode du opplever, Ikke hør på de som bedriver tiden sin på å snakke stygt til andre mennesker 😊

  45. Så bra at du plukker søppel og besøker miljøorganisasjon der nede. Det hjelper MASSE!! Heia heia. Du kan jo begynne å fly rundt omkring på kloden og plukke søppel. Og lage serie av det: Sophie Elise redder verden HELT

  46. Du forsvarer deg selv som en forbruker, men det er ikke bare det du er, Sophie. Du er en påvirker. Folk skal få lov til å ha en mening om saker og ting uten å være perfekte, men du gjør mer enn å bare ta fly mens du oppfordrer resten av verden til å ta ansvar for klimautfordringene – du lever på å få ANDRE til å forbruke slik som deg. Det er så hyklersk som det kan bli. Og det gjør at du mister all kredibilitet. Du er ikke villig til å ofre en ting for klima. Du er akkurat som all annen stor industri – penger inn betyr mer enn klima. Spar oss krokodilletårene.

  47. Digger deg
   Digger bloggen din
   Digger MYE av det du gjør
   Digger MANGE av ditt miljøengasjementet

   Hadde derimot vært mer forsiktig med å ikke bli dobbelmoralsk. Du har åpnebart MYE kunnskap om temaet. Du går i samarbeid og partnerskap for å få penger. Thats it. Samarbeid=penger=fortsette livet du har. Litt som på exit, takler ikke tanken på å gå ned en levestandard og «MÅ» fortsette i samme mønster. GJØR ENDRINGENE, DU ER SÅ FORBANNA MYE SMARTERE ENN DETTE. LA DE OVERFLADISKE BLOGGERNE ANNONSERE FOR UNØDVENDIG PISS. BE THE FUCKING CHANGE, Sophie. Æ heie på dæ.

  48. Sorry, men dette blir bortforklaringer. Altså, lev som du vil, men framstå med integritet. Det handler blant annet om samsvar mellom liv og lære.

  49. Applaus til deg 🙂

   Du er den eneste bloggeren jeg faktisk tror på. Vi er alle i utvikling, som du så fint skriver, og veien blir til mens vi går. Fantastisk innlegg og nyt ferien videre.

  50. Det jeg får ut av dette innlegget du har skrevet her er at du brydde deg om klima da du var liten når du begynte å hylgrine på skolen for at polarisen smelta, men så sitter du på ferieøy når du blir eldre og kunne ikke brydd deg mindre? Men kanskje du begynner å bry deg om klima og jordkloden vår om 20år når du har reist ferdig ? Er ikke det litt i seineste laget?

   Så eneste grunnen til at du dro til Stri Lanka var pga naturen og rumpebildene..ikke for at du reiste dit for å plukke søppel, men du må nesten skrive det så leserne dine ikke tror at du reiser i hytt og pine og gir blaffen i miljøet…? ‘

   ‘Jeg leser bøker om klima hver eneste uke, artikler, ser på debatter, ted-talks, prøver å få med meg alle aspektene av diskusjonen og jeg hører heller på podcaster om miljøet enn om kjendiser. Sånn er jeg. Og likevel sitter jeg her på ferie på Sri Lanka, og det gjør ikke vondt i kroppen. Koblingen er ikke der. ‘

   Ja ja du skal ha creds for at du i det minste er ærlig om hva du mener om miljøet, og hvor lite viktig det er for deg i det store og det hele.

   Luksusen kommer først.

   1. Anonym, e du heilt sløkket? JA SELVFØLGELIG KAN TURTELDUENE REISE PÅ FERIE!!!! Men det det er snakk om her, er miljøverstingsprinsippet med å OPPFORDRE andre til å fly halve jorda rundt, spons av alt mulig uten kvalitetssikring og bærekraftsanalyse, plastikkgarn til Skappel-gensere og ein overload av Nelly-skit. Eg blir berre irritert.

  51. Du reiser ikke bare, men du oppfordrer tusenvis av folk til å gjøre det samme som deg idet du gjør reklame for EF.

   Faen så dårlig, faen så dobbeltmoralsk.

   Bare slutt din babbl om klima og ha ditt gjennomsnittlige rosa-blogg-liv— Å snakke så mye aldri gjøre noe, det er et dårlig forebilde: du inspirerer kun til å være dobbeltmoralsk og falskt.

  52. Uff synes du får sykt mye unødvendig hate. Syns du gjør masse bra!! Og folk må bli flinkere på å løfte hverandre opp synes jeg enn å hakke på alt.. Sending u lots of love ❤️

  53. Du vet det sikkert nå, men nivea har vel alltid testet på dyr. Kanskje på tide å bytte deo. Denne lange utgreiinga av sympati for deg selv har vi hørt tusen ganger før. Det når ikke inn lenger, samme kyniske våset. Vi vet hvem du er og ha du prøver å være. Ikke prøv for hardt for oss. Det ender bare i masse kritikk og dobbeltmoral. Aldri vi er ikke ute etter store rumper presset opp i ansiktet. Er sikker på at du synes du er mest sexy med rompa i fritt fall, og når du har sex ned telefonen? Du synker så dypt ved å gjøre dette. Gjør hva du vil, vær hvem du vil, men sats på være en ærlig og troverdig jente som fortjener å være forbilde for unge jenter/gutter i sårbar alder. Det blir du nok aldri, det kan selvsagt gjøres. Du har tusen andre ting å være stolt over, så dette gjlr du av egen fri vilje. Du elsker sexy rumpebilder etc, ikke noe galt i det. Men husk du er voksen og har mange yngre og eldre som faktisk liker deg best med klær.
   Når du reiser neste gang, hvorfor ikke vise hva du har i kofferten din? Hva skags bærekraftige produkter du har med deg. Kutt ut nivea da!! Du holder enormt mye av ditt eget forbruk hemmelig, my bedre å være ærlig, for da er det rom for forbedring.
   Det er sååååå mange bærekraftige selskap du kan/kanskje samarbeide med, men før den må du nok jobbe med din egen selvinnsikt og troverdighet. Legg merke til cecilie skog. Vakker miljøforkjemper som ikke bruker plastik fra nelly. Hun gjør noe hver eneste dag , og plukker søppel i miljlvennelige gjenbruksposer.

  54. Det heter være vant til, ikke vandt.
   Jeg er nødt til å kommentere her. Ikke et angrep, men en påminner om hva en klimaendring faktisk krever.
   Hvor mange ganger flyr du i løpet av et år? Hvor mye billig drit fra Nelly forbruker du? At du er vegiterianer, veier dessverre ikke opp for dette. Du har nok større muligheter enn mange andre til å endre type jobb. Mange som har miljøskadelige jobber, er avhengig av å få inn lønn hver måned. Kunne lese i avisen at du har en betydelig formue. Hvis jobben tvinger deg til å leve så lite bærekraftig og nærmest gå imot alt du bryr deg om- hva med å bruke formuen til å ta en utdannelse? Du mener du er nødt til å fly til Italia for å se fabrikken garnet blir spunnet for å være Skappel-genserens ansikt utad. Du mener du er nødt til å fly til andre siden av verden for å bade. De aller, aller fleste mennesker flyr aldri, hvis du tenker på den totale, globale befolkningen. Du er av den ene prosenten som forbruker mest. Du drar f eks inn stordalen som du syns skal få lov til å fly privat jet. Og han er ikke den eneste. Men han er en av de få som flyr privat jet og som samtidig skal fortelle andre at vi må snu og endre forbruket!! Vi andre som IKKE flyr flere ganger i året, som sorterer søppel, som sparer på strømmen, som tar kollektivt, som sykler, som kjøper klær med kvalitet og bruker klærne til de er slitt, som kjøper brukt, som ikke kaster mat, som spiser lite kjøtt osv. Vi er de som er de sanne miljøforkjemperne. Nei, man kan ikke påberope seg å være klimaaktivist og samtidig velge å fly hver eneste gang. Hvorfor kan ikke du ta toget til Bodø når du skal være lenge i Nord-Norge? Hvis du skal være et eksempel til etterlevelse, så vil jo folk ØKE utslippene sine. Du har kunnskap du har tilegnet deg, men tror du ikke vi andre allerede har den kunnskapen, og at du ikke fyller en rolle som informant til oss? Vi vet dette, vi! Det styrer de valgene vi tar angående forbruk og reise allerede.
   Når du er offentlig, blogger og kjendis, som snakker høyt om klima, så gir du inntrykk av å leve bærekraftig. Det gjør du ikke. Å endre verden KREVER offer. Å leve enklere. Å kutte forbruk og reiser. Og det kreves ikke en gang i fremtiden, men NÅ. Og det krever at sånne som du, som forbruker mye mer enn de fleste andre, tar en kraftig U-sving.
   Det finnes mange bloggere som sikkert har samme livsstil som deg, og jeg opplever at du syns det er urettferdig at du kritiseres. Jeg sier ikke dette til deg fordi jeg tror at at akkurat DU slutter å fly, redder verden. Men jeg skriver til deg fordi jeg er redd for at andre unge tror at du er et klimavennlig forbilde, og det er du IKKE. Jeg håper følgerne dine tar klokere valg enn deg. Vi trenger en bevisst og kunnskapsrik ungdom som kutter forbruket og forkaster den enorme forbruks-kulturen som dominerer hos bloggere. Hvis du vil henge med, Sophie Elise, så endrer du og blir et foregangsmenneske som viser hvordan man lever for å oppfylle klimaendringen som skal skje nå.

   1. T, så utrolig bra sagt. Enig i absolutt alt, du får fram nøyaktig det det handler om!! Tommel opp!!!!

  55. Hei sophie 🙂 vedr deobruk så bør du Google hormoner deodorant. Den Nivea men er en versting på hormoner og kan sikkert også bidra til dine hormonsvingninger. Sjekk med lege evnt 👍🏻👍🏻👍🏻

  56. Vi er alle bare mennesker, og det er det nok mange som glemmer av og til. Jeg vet ikke hva disse sinte menneskene vil at du skal gjøre og være for dem, og hvorfor i all verden de føler behov for å rakke ned på deg skjønner jeg inne. Du skriver så fint og ekte her og du er en inspirasjon for meg. Jeg leser svært sjelden blogger, men ser innom Instagram nå og da. Jeg synes du er ekte, jordnær og klok. Håper du tar til deg alt det som er positivt og glemmer de som ikke fortjener din energi.

  57. For meg virker det som om leserne dine gir det ansvar for å «redde kloden» faen blir så irritert! Det måååå da være lov å gjøre noen ting riktig, å få en positiv Feedback på det! Selvom man gjør andre ting som ikke er like bra.. for visst vi alle skal tenke slik, blir det fort at man velger å ikke gjøre noe som helst for miljøet. For det er ikke bra nok!

  58. Kjære Sophie.
   Etter å ha lest flere av kommentarfeltene på innleggene dine har jeg full forståelse for at du ønsker å stenge det. Jeg har aldri sett maken til tragiske, og rett og slett slemme kommentarer og meninger i hele mitt liv. Tenk at dette er noe du må gå igjennom hver dag, det kan umulig være sunt. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor de som skriver disse angripende og ondskapsfulle kommentarene er her i utgangspunktet. Hvorfor mennesker orker å bruke fritiden sin på å kritisere andre på en slik måte, er for meg helt ufattelig.

   Jeg ønsker å råde alle som blir så provosert av innleggene til Sophie Elise at de skriver så stygge kommentarer at det ikke en gang er saklig at; Finn deg en annen blogg å lese! En som kanskje ikke provoserer deg til randen av nettlig overgrep.

   Til slutt Sophie Elise: Det aller viktigste du kan gjøre med en så stor kanal er å bruke stemmen din. Så vær så snill, ikke slutt med det.

  59. Jeg må bare si at det er så trist å lese gjennom kommentarfeltet. Jeg klarer liksom ikke helt å forstå hvorfor folk må være så sykt harde. Jeg hører deg når du sier du er vant til det, men det finnes da grenser for hva man skal venne seg til. Det er så utrolig viktig at det er noen som snakker om temaene du tar opp, poenget er jo at folk ikke har øynene åpne. Og hvis ingen snakker om miljø, ingen snakker om verden, da hadde vi jo sittet her i blinde hele gjengen. Jeg skjønner deg så utrolig godt, fordi det er vanskelig å ta steget mot endring, men du har tatt det, og jeg føler ikke at jeg trenger å si det, men jeg gjør det: Jeg er stolt av deg. Takk for at du er den du er og at du lever det livet du gjør. Det er så viktig. Og det er så viktig at du trives – for du kan ikke kun lide for at andre skal ha det bedre. Jeg vil så gjerne støtte deg i diskusjonene, men som du sier, man kommer ingen vei med det, og jeg må derfor bare holde på troen at du er sterk nok til å komme deg gjennom nok en tsunami av dritt.

  60. Hei Sophie! Vet du hva, jeg er veldig glad for at du finnes, og selv om jeg ikke er enig i alt, så skjønner jeg deg! Folk er for “opptatte” med å bry seg, men du har tydelig en lidenskap og er opptatt av dette som er veldig bra! du ser hvordan fremtiden kan bli og prøver å oppfordre andre! og selvfølgelig må du få lov til å reise. Det blir jo ikke helt riktig at de som “ikke bryr seg” om klima kan få reise og ha det gøy, og de som faktisk bryr seg ikke får oppleve like mye? Du må bare fortsette med det med god samvittighet, bare ikke oppfordre til å dra, men det gjør du jo heller ikke. Og i tillegg så skriver du at du plukker plast og besøker veldedige organisasjoner, så hallo, bra jobba!. Den kritikken du får er fra mennesker som er et helt annet sted enn det du er, de ser ikke verden på samme måte. Det er ikke noe man kan gjøre med det. Det hjelper ikke å forklare det til sånne mennesker, og det hjelper ikke å bli sint. Kanskje man bare må prøve å være snille med ” de frekke “? kanskje de blir så overrasket at de klarer å skjønne hvertfall litt da?
   Bare ta til deg all kunnskap og fortsett å gjøre det du driver med, du kom på toppen av en grunn!

  61. Seriøst? Jeg trodde du var bedre enn som så! Jeg har likt deg og bloggen din, men dette tok kaka! Kutt ut dritten fra Nelly, plast neglene dine, sponsa flyreiser, hadde du brukt all den energien du bruker på rumpebilder og unaturlige sitte stillinger og se meg poster på å virkelig gjøre en forandring for miljøet hadde du oppnådd mye! Samme rælet om at du er ung og bla bla hver gang du føler for å unnskylde deg,det funker ikke! Ta deg sammen å gjør ord til handling!

  62. Veldig fint innlegg med god refleksjon. Nå har jeg lest litt i kommentarene, og her tror jeg faktisk det rett og slett er en god blanding av at folk tolker ting ulikt og at enkelte har bestemt seg for å ikke godta noe som helst fra deg (de sistnevnte blir du aldri å kunne overbevise om noe som helst). Jeg har lest bloggen din, hørt på podden og sett på seriene dine, og jeg har sett deg gjøre både fantastiske ting og jeg har sett deg gjøre feil (og jeg er enig i at du er i en prosess, det er vi alle, og det må være lov). Når det gjelder akkurat denne saken med at du skal ha sagt at du er bedre enn noen andre så skjønner jeg ikke helt hvor det kommer fra. Du kan være bastant av og til, men det kan vi alle og vi bør ikke slaktes for det. Jeg får inntrykk av at noen kanskje føler seg litt angrepet, rett og slett fordi du truer deres levemåte og deres oppfatning av seg selv. Er ikke helt sikker, men jeg har i hvertfall aldri oppfattet det som at du har kommet med noen moralske pekefingre. Tvert imot har jeg lært masse av deg, og jeg er glad du er såpass sterk når det gjelder klima. Jeg klarer ikke å helt å endre meg for miljøet, så jeg trenger sånne som deg til å minne meg på hvor viktig det er og hva jeg kan gjøre.

  63. Jeg bruker aldri å legge igjen kommentarer, men jeg føler en trang for å skape litt motvekt mot de så jævlig kjipe kommentarene.

   “Det hjelper ikke å droppe kjøtt om man flyr”, “det hjelper ikke å informere og fronte miljøet så lenge man forbruker”

   Slike kommentarer er skadelige, fordi de straffer et engasjement for en viktig sak, så lenge man ikke lever et 100 prosent miljøfremmende liv. Noe som selvfølgelig er hardt når man har så mange muligheter til å oppleve og utfolde seg. Slike kommentarer er skadelige fordi de forteller deg at det er bedre å forbruke, fly, spise kjøtt og ellers ignorere utfordringene så lenge man ikke snakker om miljøkonsekvensene eller forsøker å informere. Bedre å drite i miljøet enn å være “hykler”. Med slike holdninger har vi tapt. Da kommer vi ingen vei og får ikke oppnådd noe som helst. Slike kommentarer kan over tid bryte ned engasjementet, stemmen din og igjen den viktige påvirkningskraften du sitter med.

   Jeg er litt sånn som deg. For empatisk for min egen psyke. Gråter over dyrene som dør ut, dyrene som behandles grusomt og bekymrer meg veldig for min og mine potensielle barns fremtid. Alt kan til tider føles veldig håpløst og handlingslammende, men det er derfor viktig at slike som deg fortsetter med å gjøre det de kan og det de er villig til å ofre i sitt liv. Vi lever i et stadig mer kritiserende samfunn og vi trenger å begynne å snakke opp de som faktisk bruker stemmen til tross for at de møter evig motstand.

   1. Men Sophie Elise er ikke bare en enkeltperson. Bra at hun har droppet kjøtt fra sitt eget kosthold, men på hvilken måte gjør det noen stor forskjell, i forhold til den negative forskjellen hun gjør ved å påvirke tusenvis til å shoppe hver eneste dag, oppfordrer dem til å reise både hit og dit? Lanserer egen kolleksjon hvor genseren er laget av 50% plast? Hun kan bruke stemmen sin så mye hun vil, men såklart fremstår hun som en hykler når hun vil at alle andre skal endre vaner, men er villig til å ofre veldig lite selv.. Det virker som at hun vil at vi skal gjøre alle endringene, slik at hun kan fortsette å leve livet som miljøversting, mens de hun skal påvirke skal gjøre alle de nødvendige endringene.

    1. Bloggere oppfordrer til forbruk, flyr på sponsede reiser og lager kanskje kolleksjoner bestående av 100 prosent plast. Til tross for at hun er blogger er det ikke bedre at hun ikke prøver å påvirke lesere til å gjøre en forskjell? I motsetning til andre bloggere har hun snakket om miljøet i årevis, gjort lesere oppmerksom på konsekvensene av global oppvarming, kjøttindustrien, skadene i regnskogen, sørget for at produkter har droppet å bruke palmeolje, snakket om dyr som behandles dårlig, dyr som blir utryddet, hun har selv sluttet å spise kjøtt, anbefaler vegetariske produkter, anbefaler produkter som ikke er testet på dyr og har begrenset flyvingen. Disse ringvirkningene er enorme. MDG har aldri vært så populær og det kan trolig til dels trekkes tilbake til hennes stemme.
     Spørsmålet blir derfor: må man endre yrke for å prøve å gjøre en forskjell? Andre bloggere snakker ikke om temaet, gjør ingenting for å fremme miljøkampen og får derfor INGEN tyn. Så resultatet er at det lønner seg å holde kjeft og ikke bry seg. Hvis vi skal straffe alle som forsøker å gjøre en forskjell når de gjør feil, er det til slutt ingen som kommer til å orke å prøve. Sophie gjør det bedre enn stort sett alle andre bloggere, men er den som kommer dårligst ut av det kun fordi hun snakker om miljøet og oppfordrer andre til å gjøre NOE. Er enig i at den siste sponsen er uheldig, men jeg tenker at hun har mye å gå på og det stemmer ikke at hun ikke ofrer selv. Hun kunne spart seg bryet og hetsen ved å slutte å snakke om og engasjere seg for miljøet, heldigvis er hun mer hardhudet enn som så.

  64. Men Sophie, hva er poenget med å brenne for noe, om man ikke er villig til å gjøre de endringene som trengs? Brenner man egentlig for det da?

   Du reiser mye mer enn de fleste unge mennesker, og du oppfordrer til et tullete overforbruk gjennom både bloggen din og opptredener på blant annet Bloggerne.

   Det virker latterlig uforståelig at du i fremtiden planlegger å leve bærekraftig, når det er NÅ det haster. Du prøver å bruke påvirkningskraften din, men «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør» er så tydelig for de fleste fornuftige mennesker. Og da faller jo de engasjerte ordene dine rett gjennom med en gang.

  65. Kjempe bra skrevet 👏🏼 Ærlig og med kortene på bordet! Har aldri kommentert et blogg innlegg før, men blir så irritert! Alle disse tragiske menneskene som sitter her og kommenterer negativt, få dere et liv eller en annen hobby. Dere leser ikke bloggen hennes for dere er interessert, dere leser for å finne noe å kritisere, eller noe å ta henne på. Dere eg jo egentlig bare en gjeng med bøller og at dere gidder! Hvis det hun står for å gjør plager dere så mye, så for guds skyld gå å les en annen blogg. La en jente leve! Eller se dere selv i speilet om dere er noen prakteksemplarer. Dette er en person som har fått dette temaet å ut å frem i lyset, og fått mange inkludert meg selv mer bevist å engasjert 💖 Hun har gjort mer enn mange! Og bare det å ha dette i tankene, vite rett og galt er et steg på veien men uten å endre livet drastisk. Hvor mange lever rett for miljøet uten å la egoismen til mennesket skinne igjennom ? Litt er bedre enn ingenting, hvis alle bare gjør litt eller etter hvert blir mer bevist så er det flott ! Men igjen, alle har behov, vaner og drømmer. Det er vanskelig å bare snu sånn om. Alle ønsker å redde verden, men hvor skal man begynne. Anbefaler alle haters å gå å lese andre miljøaktivister sin blogg heller. Stå på Sophie , du har fått meg mer bevist på mye❤️ Har nesten kuttet helt ut kjøtt, og det er bedre enn ingenting ☝🏼

  66. Hei Alle Nett Troll

   Undres like mye hver gang hvorfor dere går inn å leser bloggene til folk dere tydeligvis ikke har så mye til overs for! Hvorfor bruke tid og energi på å trø ned andres innlegg dere ikke liker? Hvorfor leser dere det i det heletatt? For å provosere dere selv til å gå løs i kommentarfeltet? Har dere ikke bedre ting å gjøre? Kanskje dere bør se litt på dere selv! Ingen mennesker er feilfri, og ingen mennesker sklir igjennom livet uten å feile! Folk er blitt veldig flinke på å kritisere andre på en stygg måte!! Er det noe man syns folk gjør feil, og kan vært gjordt anderledes, er det lov å påpeike, men da handler om hvordan man påpeiker ting!!!

  67. Hei!

   Jeg kommer i fra bygda, og jeg føler vi er mye mer miljøvennlige her, da vi ikke har det enorme forbruket som flere i byen har. Forbruksmarkedet er lite, Langt unna og mere «utilgjengelig». Når da folk i storbyen har meninger om hvordan vi i Norge skal leve bærekraftig blir jeg bare forvirra. Og når storbyfolka først skal uttale seg om miljø, så drar til sri lanka med fly 😅

  68. Pengene du har tjent på å pushe allslags dritt du ikke bruker selv, piller for alt mellom himmel og jord, hårkurer, ansiktskremer, barberblader osv. er BLODPENGER. Du har gjort karriere av å gi unge, jenter og kvinner dårligere selvbilde. Du har gang på gang løyet om operasjoner. Du har et lemplig forhold til sannheten, for det er tydelig at du lever i en egen liten boble og har seriøse issues du MÅ jobbe hardt og lenge med. Litt fillers og nye pupper kommer ikke til å løse noen problemer for deg, det gjør det bare verre og du har allerede destruert ditt eget utseende. Du bruker blodpengene dine på å fly jorden rundt rett som det er, du opererer og fikser, du fortsetter å reklamere for overforbruk og du er nok så dobbeltmoral og hyklersk som det går an å bli. Jeg tror rett og slett at du ikke evner å kjenne på dårlig samvittighet. Av alle diagnoser du har gitt degselv nevnes ikke narsisissme. Det tror jeg du bør undersøke litt. Det finnes nok en bok med hard perm som du kan lese om det i, med tanke på denne pocketbok/ark fobien din som du glemmer når du legger ut bokanbefalinger med pocketbøker i hånden.

   Ellers fint å se at mange ser ut til å ha fått øynene opp for det du holder på med, ref kommentarene her. Tviler på at egoet ditt tillater deg å ta til deg konstruktiv kritikk, men folk skal ha for at de prøver.

  69. Idealisme vil være en sentral drivkraft i kollektive samfunnsendringer. Herunder gjelder også offentlige forbilder som mobiliserer mottakelige grupper av befolkningen. Det er det ingen tvil om at du har en rolle, ferdigheter og en kommunikasjonsplattform som kan tjene klimasaken i Norge.

   Det som derimot er problematisk, er det ekstreme motsetningsforholdet mellom kollektiv idealisme og din individualistiske uttrykksform. Du setter ordinære norske matvaner, oljeindustrien og enkeltmennesker i en vanvittig miljøfiendtlig bås, mens du på den andre siden har lagt eget livsgrunnlag gjennom et kapitalistisk, overforbrukende og virkelighetsfjernt levesett. Jeg leser svært sjeldent blogg, men dette innlegget vakte oppsikt. Enten lever man en livsstil knyttet til egne idealer, ellers så tror man ikke på de. Krever klimakampen så dramatiske tiltak som du skisserer, noe jeg støtter deg fullt i, må du endre kommunikasjonsprofil og livsstil fullstendig før jeg vil ha deg med på laget!

  70. Kjære deg, jeg har aldri sett en person mer opptatt av seg selv enn deg.
   Men dette er ikke bare din feil men alle som leser dette, folk har ikke me å gjøre enn å gi deg oppmerksomhet.
   Klart du vil være blogger, du kjenner mye penger, går med over alt osv. Det er eneste grunnen til du gjør dette. Du vet ikke hva det å jobbe.
   Du stjal din plass i bloggverden, du er alt utenom ekte. Og er bare en fake.
   Men vet du hva? Når endelig det kommer mer interessant og profesjonelle blogger så er du looong gone og ingen kommer til å vite hvem du var.
   Alt det drama, ekle rumpe bilder, osv blir borte og jentene trenger ikke å føle seg mindre verd lenger.
   Du burde ikke være på en sosial medier da det du publiserer er bare helt utrolig fake og nytteløst. Du bruker så mye penger for å se hvordan du ser ut og det er ikke engang fint eller ekte. Men for all del alle har rett å bruke pengene sin i det de vil. Men at samfunnet prometere slike oppførsel er bare helt utrolig. Men aldri tro det er pga du er interessant, det er kun for at bransjen skal kjenne penger på deg og pga akkurat nå er det jenter vil høre.
   Alt falle på plass i dette livet, du også.

  71. Eg blir heilt mållaus øve å lesa kommentarene her,
   At folk virkelig har samvittighet te å angripa ein person på denna måten e heilt umenneskelig for meg.
   Hvis dåkke ska angripa noen så angrip sånne som meg.
   Eg e ei 22 år gammale jenta som jobbe innen for oljå som industrimekaniker, og min store drøm i verden e å komma meg offshore og jobba der. Eg kjøre bil te jobb kvar dag, og eige faktisk 2 bilar å ska kjøpa meg ein mottorsykkel. Eg kunne ha tatt bussen te jobb kvar dag, men eg gidde rett å slett ikke for då må eg stå opp endå tidligare. eg spise kjøtt elle ka faen eg vil og hive sikkert flarre kilo med mat i mnd som eg aldri spiste opp.
   Eg reise te utlandet minst 3 ganger i året, eg tar fly minst 1 gang i mnd for å besøka familien min.
   Sånne folk som meg trenge denna preken så dåkke gir te Sophie nå, sånne som me burde ta det te seg og få denna driten. Ikke Sophie Elise.

   Dåkke angripe ein person som faktisk vil prøva å hjelpa, ein person som bruke stemmen sin for noe som e ein stor sak i verden nå, ein person så har blitt oppfordra og mast på øve lengre tid om å bruka stemmen sin på denna måten, men neida det e faen ikke godt nok det helle for dåkke. Ingenting e faen godt nok for dåkke, det e alltid noe folk ska Pirka på, alltid noe som e feil! Men ka e det som egentlig e rett? Det finnes ingen fasit på ka som e rett å galt i verden, folk har bare lagt ein egen meining og regel på ka som e rett og galt. For meg e det ikke galt at Eg spise kjøtt og leve livet akkurat som eg vil, men for ein person som e vegetarianer og miljøbevisst. E det heilt forferdelig sånn som eg holde på.

   Nei off seie eg bare, dåkke burde virkelig skamma dåkke! Litt menneskelig medlidenhet må dåkke faen meg eiga!

  72. Synes helt ærlig vi må roe helt ned her. La jenta få nyte ferien sin å la hun gjøre det hun gjør. Hvorfor skal folk gå i personangrep? Hun tar kritikk for det hun gjør selv, og jeg tipper at et stort flertall av dere som kommenterer mot også gjør «feil» en gang i blant. Sophie- du er et forbilde. Du er sterk, modig og ordentlig<3 unner deg så mye godt å jeg ser opp til deg på mange måter. Blir faktisk irritert over alle disse menneskene over her^ som er så bedrevitere. Enten kan man holde seg til å fokusere på hva man selv kan gjøre bedre, eller gi konstruktiv kritikk på en ordentlig måte. Ikke slenge masse dritt bare man er litt uenig.

   1. De fleste mennesker har empati, selvinnsikt og sunn fornuft. Det har ikke denne dama mye av. Hvor lenge skal hun skylde på at hun er “ung og dum”? Hun prøver å fremstå som klok og reflektert, for det vil hun så gjerne fremstå som, men ser jo at det er mange som nå gjennomskuer dette lett. Og det er bra. Sofie Elise sine glansdager er over, og jeg unner henne ikke et øyeblikks sjelsro så lenge hun fortsetter å leve som hun gjør.

  73. Jeg synes du gjør en god jobb jeg, Sophie! Ikke bry deg om kritikken. Skulle man bare ha muret seg i en skog og levd der i et telt så minimalistisk og miljøvennlug som mulig bare for å være “klinaengasjert”? Er det det som er klinavennlig?

   Sånn jeg ser det, har det mer å gjøre med hvor mye fly vi reiser. Hvis alle kunne gjort sin del…Og ikke det at man aldri skal ta fly. Noen ganger må man jo ta fly om man vil eller ikke.

   I amerika ifølge flight tracker er det enda flere fly enn bare norge, som ser ut som kortere strekninger. De i usa kunne jo brukt andre transportmidler som tog hvis det finnes i usa.
   .

  74. Ærre mulig???

   TIL: Alle negative, slemme og sjalue drittkjærringer; Dere sprer om dere dritt som en bonde som istandsetter åkeren om våren; han sprer dritt for at det ska bidra til en god avling, men dere sitter der bak deres pc’er og mobiler i klær fra HM mens dere bestiller skitt fra EBay uten å tenke på at alt dette er ting som er bygget opp av plast,dritt, og miljøgifter – og som er produsert av barnearbeidere, men, det er vel ikke så nøye i deres (les: DIN) naive verden…

   “Alt er miljøfiendtlig”, så gå litt i dere selv, kjøp en mensenkopp og gi beng i å bruke tid og energi på å rakke ned en blogger som kun gjør jobben sin (og ikke NAV’er som en del av Nettrollene mest sannsynlig gjør) Ta dere en tur i skogen, ta med dere plast hjem og bruk energi på noe positivt!

   God bedring, get a life!

  75. Prøv å gjør noe annet enn å filme deg selv på sosiale medier annethvert minutt, så kanskje narsissismen i deg roer seg. Det er latterlig å se på.. Tror du at du er så spesiell at folk dør for å se deg stå i speilet å tilbe ditt eget speilbilde flere ganger om dagen?? Bli voksen da, Sophie. Eller gå i terapi.. Du prøver å vise at du kjemper for miljø og andre bra ting, men det blir en rar kombinasjon med den delen av deg som kun bryr seg om eget utseende. Tror ikke jeg er den eneste som er lei.

  76. Jeg liker bloggen din og bøkene dine og syns generellt du har mye bra å si. Syns ikke du trenger å leve perfekt for å kunne snakke om og kjempe for miljøet. Det eneste jeg ikke liker er at du filmer og tar bilder av rumpa di og kroppen din med et veldig seksuelt fokus. Misforstå meg ikke- jeg er for å være seksuell og komfertabel med kroppen sin osv men for meg som din leser så er det forstyrrende og sjenerende når du flasher rompen din i tide og utide. Jeg kan bare la være å gå inn å lese kan man jo da si men det er jo det som er så synd- for egentlig liker jeg jo å lese innleggene dine og også bildene dine- når de har en mening, er relevante eller er mer fashion aktig hvis det gir noe mening.
   Jeg heier på deg men håper du en dag vokser litt fra dette kropps fokuset- du trenger ikke det!

  77. For et flott innlegg! Veldig godt skrevet (og jeg er norsklærer)! 🙂 Du gjør SÅ mye for lille deg og du har inspirert meg og sikkert tusener av andre til å gjøre ting i hverdagen for miljøet, som å spise mindre kjøtt m.m. Jeg skulle ønske du kunne lage et innlegg om hvorfor diverse ting er miljøskadelige. Som f.eks cruise. Det er nok mye ignoranse og uvitenhet ute og går! Hev deg over kritikken, er du snill. Du er et meget godt menneske. <3

  78. Liker deg og bloggen din godt, men denne seksualiseringen du driver med av deg selv synes jeg ikke noe om.. det får i hvertfall meg til Og ikke ville følge deg mer, og det er synd for du har gode innlegg.

  79. Det er så DEILIG og se at de aller fleste har gjennomskuet deg og at du har mistet all din troverdighet. Mer manipulerende menneske enn deg skal man lete lenge etter. Håper Kasper en dag våkner opp og skjønner hva han er verdt og reiser fra det sinnsjuke menneske han henger med.

  80. Verdens fineste deg! Jeg vil for det første si at du inspirerer og stemmen din er så forbanna viktig! Det er viktig fordi vi alle trenger å høre at å gjøre feil ikke betyr at du må fortsette med det, den er viktig fordi vi må heie, ikke pushe hverandre ned og den er viktig fordi du har så rett i at valgene må være nettopp det, valg, dersom de skal fungere! Jeg heier på deg, jeg heier på engasjement og hvis alle hadde brydd seg bare bittelitt hadde vi kommet veldig langt på vei! Takk for stemmen din, Sophie❤️

  81. DU ER HERLIG SOPHIE!!! Stå på<3 håper ikke du tar deg nær av de forferdelige kommentarene under…

  82. Litt er faktisk bedre enn ingenting, ingen kan forvente at du alene skal redde verden, at du drar på ferie sletter ikle de gode tingene du gjør ellers. JEG opplever bare noen som er ekstremt engasjert, sånn kan jeg selv bli uansett saker 😅

   Selv kjører jeg elbil og spiser sjeldent kjøtt, ikke fordi jeg ikke liker det, og det begynte ikke som miljø eller dyrevern. Det bare ble sånn.

   Ingen kan alene redde verden, JEG har iallefall ikke noe ønske om at vi alle skall sitte der i jordhytte, hvis jeg må gå 1 million år tilbake i tid for å redde planeten. Så er der ikke så nøye. Men det er viktig å være bevist. At alle gjør litt, er bedre enn at alle gir faen.

   Stå på Sophie!

  83. Quote av deg: “Om du spiser kjøtt er du ikke glad i dyr”
   Snu den rundt litt: “Om du ikke gjør alt du kan for å være miljøvennlig, så bryr du deg ikke om miljøet, dyrene, eller menneskeheten”.

   Begge blir alt for dumme og alt for satt ut på spissen. Noen gang virker det som om du ser på deg selv som en heltinne, men du gjør jo egentlig ganske lite selv for miljøet (og kanskje heller det motsatte av å hjelpe). Det gjennom grunner som nevnes lengre opp.

   Respekterer deg veldig, og liker den forandringen jeg ser i deg, men jeg er enig i at unnskyldningene kan bli litt dumme. Practice what you preach, or change your speach.

  84. Hun strøk i to fag på videregående, altså har hun ikke karakterer eller hode til å komme inn på et universitet. Hun leser bøker som jojo moyes. Jepp, det blir en klok av!!

  85. Det er så sykt stor forskjell på å reise og shoppe osv. og å dele og oppfordre alle til å gjøre det samme. Du oppmuntrer til et ekstremt overforbruk og det er rett og slett ikke forenelig med dine holdninger til klima og miljø. Så lenge du mener en ting og gjør det motsatte, vil dissonansen i deg vedvare.

  86. Litt i bakvendt land at du bryr deg såå masse om klima men alikavel har en konkurranse gående på insta der en heldig vinner får en tur til Sri lanka. Hva er budskapet ditt egentlig?

  87. Du sier du er interessert, opplyst og skremt på vegne av miljøet? Men ikke nok, bare nok til at du “kanskje” legger om livsstilen hvis du får barn. Før det skal du leve livet med opplevelser. Det er kanskje ikke så skummelt eller interessant allikevel, da?

  88. Jeg føler at du har tatt hele verden på din kappe, bare slapp av. Du trenger ikke å unnskylde at du er et menneske. Og det er ikke din feil at reiser kan bestilles med noen tastetrykk. Folk kommer aldritim å slutte å reise. Når teknologien først har gått framover går den aldri tilbake.

   Jeg har ikke peiling på hva klimakrisen handler om eller hva den fører til, men tenker litt sånn at en menneskelig utryddelse er kanskje bare helt greit??

  89. Jeg har ingen problem med at du reiser, gjør kule ting, opplever. Problemet er hykleriet. Kan du ikke bare gjøre de greiene uten denne tåpelige forklaringen her? Uten at du skal komme med unnskyldninger og rettferdiggjørelser som at du plukket litt søppel. Uten å påstå at de som drar på cruise er mindre opplyst enn deg? Du liker å si at du er opptatt av miljø, sånn som alle andre, men mitt inntrykk er at du ofrer SVÆRT lite for miljøsaken. Vær så snill, slutt å lat som. Slutt å vær en hykler. Reis og opplev, men gjør det uten disse liksom-gode grunnene.

  90. Hei Sophie!

   Jeg vet du er veldig glad i å lese bøker, derfor tenkte jeg å skrive en (lang) kommentar som relaterer seg til en av karakterene jeg vet du kan gjenkjenne.

   Jeg leste akkurat boken «Unnskyld» av Ida Høyer, etter å ha lest en av dine bokanbefalinger. Derfor kunne jeg ikke unngå å ha deg i bakhodet da jeg leste denne historien.

   Du skriver den gang at du aldri hadde sett slutten på boken komme, noe jeg hang meg veldig opp i. Det ble nemlig veldig fort tydelig for meg hva som kom til å skje utover i handlingen, så jeg må innrømme at jeg ble en smule skuffet over boken. Skuffet over hovedpersonen, som jeg kjenner provoserer noe i meg. Og det er her jeg ikke klarer å la være å dra noen paralleller mellom deg og henne.

   Først og fremst, jeg kan ikke unngå å bli fascinert av fortellingen, ellers hadde jeg ikke lest den ferdig. Så forfatteren vet virkelig hva hun holder på med. Men samtidig ble jeg også utrolig skuffet og provosert.

   På mange måter føler jeg bloggen og sosiale medier har blitt din store kjærlighet, en ring av fiskesnøre som graver seg dypere under huden på deg. Og til sammenligning klarer jeg ikke la være å lese bloggen din eller følge deg på SoMe heller.

   Du skylder ofte på at du er ung og i en prosess, og at du ikke er klar for å ta alle de rette valgene her og nå. Dette kan nok mange kjenne seg igjen i, men disse menneskene lever i rampelyset med et fokus på å være miljøbevisste.

   Du gjentar her i innlegget at du får med deg utrolig mye informasjon som omhandler miljøet vårt, og at det knyter seg i magen din og gir deg angst når du tenker på det. Liten sidenote; det sies at den beste terapi mot angst er handling og å utfordre angsten der den oppstår..

   For å hekte på «unnskyld» igjen: etter å ha lest innlegget ditt har jeg flere ganger knyttet deg og dine handlinger opp imot hovedpersonen og hennes væremåte. Faresignalene er tydelige for oss utenforstående, som daglig kjenner på oppfordring til flyreiser, oppmuntring til bruk og kast mentalitet, bruk av rabattkoder og samarbeid med lite bærekraftige bedrifter, samt et enormt fokus på kropp og utseende. Men jeg opplever at du velger å ofre dette til fordel for å bevare «den store kjærligheten», i ditt tilfelle bloggen, sosiale medier, inntekten og levebrødet ditt.

   Plutselig ser du også at du har dratt den alt for langt, og refererer til at du er ung, i utvikling, at du ikke er klar for endring her og nå. Men det er her og nå det kreves endring, ikke om 20 år når du er ferdigreist, ferdigutviklet, ferdig med å pleie egoet. Du med din unike stemme kan få så utrolig mange med på laget ditt, unge mennesker i utvikling som er villige til å ofre, og det tror jeg du innerst inne vet og kjenner på. Det er dessverre ikke like kraftfullt å komme i ettertid å si unnskyld, ikke når det gjelder et så alvorlig tema. Ingen forventer at du skal være gud og gå foran som et feilfritt eksempel, men når du selv velger å fokusere på miljø og å leve bærekraftig, og gir utrykk for å være så bekymret som du er, så ville det vært mye mer troverdig om du kunne vise til handlinger som bygger oppunder dette fokuset. Faktisk ofre noe som river litt i sjela, se angsten inn i hvitøyet. Ellers føler jeg at fokuset ditt dessverre får motsatt effekt.

   For å avrunde og understreke poenget mitt; du så ikke slutten på «unnskyld» komme, akkurat som hovedpersonen, som velger å overse faresignalene og tragisk nok ender opp med å miste en umistelig person. Jeg føler til tider at du ikke våger å face utfallene av din påvirkningskraft, og unnskylder deg med at du er i 20 årene og er i en læringsprosess. Jeg håper at du er like bevisst som du gir uttrykk for, og at du i fremtiden tørr å vise til noen små endringer men viktige gendringer som gjør at du unngår å komme i ettertid å måtte si «unnskyld».

  91. Jeg forstår at du ikke er perfekt på det, og det er i mine øyne helt ok å reise i privat sammenheng – men å reklamere for EF og få sponset tur, for å så påvirke andre til å reise? vil du at flere skal bruke mer fly? Dette gir ingen mening. Før dette synes jeg du var veldig troverdig, og jeg liker deg godt og det du står for! Men hva mener du egentlig – når du går imot alt du har sagt før?

   Jeg håper selvfølgelig at du skjønner hvor jeg kommer fra, jeg forstår godt at du ikke kan gjøre alt hundre prosent miljøbevisst hele tiden, men dette var bare litt for langt i motsatt retning.

  92. Hvordan tror du Norge hadde sett ut om alle var like store miljøsvin og overforbrukere som deg selv? Norges farligste forbilde.

  93. 10.000 Euro 500.000.000 Euro (Unikt uslåelig lånetilbud i Tsjekkia) Vi tar for oss – kontoer, lån, konsolidering, gjeldslette, distraint – finansiering av virksomhet, bolig, gjenoppbygging, tilbakebetaling av fordringer. Verdt en rask og enkel løsning på den økonomiske situasjonen fra en privatperson med øyeblikkelig henrettelse innen 7 arbeidstimer på kontoret. Vi garanterer taushetsplikt, solid forhandling, 100% løsninger med klare betingelser for kunder over 18 år: ansatte, pensjonister, studenter, md, dpp mødre, la oss bekymre deg, vi løser det for deg på [email protected]
   Mobil / whattsApp +919582259838 +15123729576)

  94. Trenger du økonomisk hjelp? Er du i noen finanskrise, eller trenger du midler for å starte din egen virksomhet? Trenger du midler for å gjøre opp gjelden eller betale ned regningene eller starte en god bedrift? Har du en lav kredittscore og synes du det er vanskelig å skaffe kapitaltjenester fra lokale banker og andre finansinstitutter? Her er din sjanse til å få finansielle tjenester fra vårt selskap. Vi tilbyr følgende finansiering til enkeltpersoner- * Kommersiell finans
   *Personlig økonomi
   * Bedriftsøkonomi
   * Byggfinansiering
   * Bedriftsøkonomi og mange flere:
   og mange flere til 3% rente;
   Kontakt oss på: [email protected]
   Mobil / whattsApp +919582259838 — 0015123729576)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg