bøkene jeg har lest i det siste

Jeg leser i gjennomsnitt to bøker i uken og det har jeg gjort i flere år. Om jeg holder det tempoet tilsvarer det over 100 bøker i året – det er masse kunnskap, det! Men egentlig er det ikke så rart, jeg har vært raskest å lese i klassen siden jeg startet på skolen (og så lenge man testet slike ting). Å lese for meg er aldri stress eller noe som krever konsentrasjon, men heller noe jeg elsker å gjøre! Og så klart hjelper det på i jobben min. 

Flere av dere etterspør boktips og jeg har så klart mange. Enten du hører på lydbok eller leser fysisk, her kommer bøkene jeg har kommet meg siden jul: 

Ida Høyer – Unnskyld. Denne boken ga meg høy puls, hjertet i halsen og tårer i øyekroken. Jeg levde meg sånn inn – og når man begynner å forstå den røde tråen, og hvordan den er bygd opp smalt det som en bombe i ansiktet mitt. Dette er en bok du bærer med deg i lang tid etterpå, og jeg hadde et stort behov for å diskutere den videre. Jeg kjenner meg sånn igjen i boken, både han og henne, og det er sjeldent. Herregud for et litterært verk! Boken handler om et ungt par, sett fra kvinnens perspektiv, og hvordan de faller fort for hverandre, flytter inn sammen, og hvordan man etterhvert blir kjent med hverandre og sider man ikke engang ante eksisterte. Den har en slutt man aldri hadde sett komme. Kanskje en av de beste bøkene jeg har lest, og det sier en del. PLEASE les den!! Om du bare skal lese en bok i år, drit i bøkene jeg har skrevet og kjøp denne istedenfor.

Nina Lykke – Oppløsningstendenser. Min favorittforfatter om dagen. Jeg elsket boken hennes “nei og atter nei”, og denne skuffet heller ikke. En bok om å være på bunnen – Nina har mistet jobben, mannen, elskeren, leiligheten og alle pengene sine. Nå er hun 42 år gammel, bor i hybel og bryr seg ikke nok om livet til å gidde å ta sitt eget liv heller. FANTASTISK! Et av favorittsitatene mine var “det er ikke rart det er krig i verden. Det rare er at det ikke er krig over alt, hele tiden”.

Erika Jayne – The Pretty Mess. Denne har jeg allerede nevnt på bloggen, men jeg kan jo nevne enda en gang at jeg dessverre ikke likte den. Jeg ELSKER Erika, så det var en stor skuffelse. Den handler basicly om hvorfor man ikke skal være bare rik, men rik med en attitude. Det er jo kult og fint, men det finnes jo mye bedre ting å gjøre med rikdommen sin, men hvem er vel jeg til å dømme. Folk skal få gjøre hva de vil, man trenger bare ikke skrive bok om det for å “inspirere”. Derimot er den så fin å ha i hylla, nettopp fordi jeg elsker Erika som sagt.

Lessons – my path to a meaningful life. Et godt eksempel på hvorfor ikke alle burde skrive bok. Den var ikke noe mer enn et langt portrettintervju virket det som, av en dessverre ikke så interessant person (som jeg virkelig hadde forventet mer av!) Jeg trodde dette skulle bli en sprirituell bok med mange gode poenger om mat, helse og sjel, men nei. Mye om barndom og anekdoter som ikke spiller en rolle egentlig. Pluss: den er fin å ha i bokhylla, og ja jeg er det type menneske som bryr seg om sånt.

Bøkene jeg skal begynne på i løpet av uken som kommer er disse to! Neste uke satser jeg på å lese tre eller fire bøker, ettersom jeg skal fjerne silikonet og har god tid til å bare ligge på senga å drømme meg bort i en annens verden.. 

SLUTEVER. En venninne har mast på meg i cirka hundre år om å lese denne, så nå GLEDER jeg meg til å sette i gang! Den handler, så vidt jeg forstår, om en kvinne som vil bli prostituert fordi hun synes det er gøy med sex. Det er en biografi. Mørk humor, som jeg liker. Og dette er vel en feministisk måte jeg selv kjenner meg igjen i.

Why we sleep – for hvem elsker ikke hundre gode grunner til å SOVE MER? I know I do! Jeg vet ikke noe mer om denne boken annet enn tittelen, og at den visstnok skal være “banebrytende” i følge New York Times. Høres ut som noe for meg!

Men dere, jeg trenger VIRKELIG deres tips. Har du lest en fantastisk bok jeg burde få med meg? Enten en biografi, eller kanskje en klassiker? Klassikere har jeg absolutt lest for lite av. Om du anbefaler meg bøker som “ett helt halvt år” kjenner vi åpenbart ikke hverandre for jeg har lest for mye til å synes det er verdt tiden min, sorry not sorry. Jeg er ikke kresen men boken må tilføre noe til livet mitt – enten av inspirasjon eller av kunnskap.

148 kommentarer
    1. Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug er et absolutt must! Du som er opptatt av regnskog, miljø, dyr osv hadde nok elsket denne. Det gjorde jeg. <3

    2. En bok jeg fant gripende for en del år siden (da jeg var typ 16) er Idas dans. Ikke en bok som lærer deg mye, men den ga meg en del uansett.

    3. Jeg er litteraturstudent og vil bare si at et helt halvt år og bøker i samme kategori faktisk har mye bra for seg. Synd at du begrenser deg ved å si at slike bøker ikke er verdt tiden din. Av klassikere kan jeg anbefale bøker av Jane austen, Prinsessen av Cleves, og kanskje unge werthers lidelser?

    4. Har du lest ” sjef i eget liv”? Som en usikker person som alltid har følt seg anderledes en alle andre,så var denne terapeutisk god 😊

    5. Vil anbefale Another Day in the Death of America av Gary Younge! Forfatteren har valgt seg ut en tilfeldig dag og skriver om de ti unge livene som gikk tapt den dagen på grunn av våpenbruk. Gripende og smertefull, men åpnet virkelig øynene mine for den galskapen som er USAs våpenlover.

    6. Jeg tror du ville likt «Kafka på stranden». Veldig surrealistisk og en av favorittene mine gjennom tidene.

      Ville også lest Torborg Nedreaas sin bok «Av måneskinn gror det ingenting». Utrolig sterk, dyster og tragisk historie, men noe alle burde lese!

    7. Tante ulrikkes vei – zeshan shakar

      Rui-jentene. ( husker ikke hvem som skrev denne boken. Men den var nydelig og morsom historie) handler om to kortvokste søstre, Gurine og Ingerine, som aldri hadde vært utenfor den vesle Telemarksbygda si. En vakker dag fikk de en invitasjon fra selveste kong Olav og ble landskjente som «Rui-søstrene».

    8. Vil anbefale «og det var kjærlighet» av Marit Trønnes som er en mor som mistet en av sine døtre på Utøya 22.juli, veldig fin bok, og Petter Northug sin nye bok også, man får litt den ekstra «pushen» til å gjøre noe og gjøre det bra, og den ståpå viljen.
      Har også begynt å lese Michelle Obama sin bok, liker den til nå. Men absolutt les «og det var kjærlighet»

    9. Kult innlegg synes jeg kule bilder å du er vakker å skjønnheten kommer innenfra gleder meg til mandag å lese blade med bilde av deg på skikkelig Nydelig bilde synes jeg jeg har handlet på samirs gjenbruk i Askim kjøpt masse kule ting har lagt ut Instagram håper alt er toppers med deg å ønsker deg alt godt og en vidunderlig riktig god kveld sophie Elise hilsen Kristian Magnus 😀♥️🐱 å puse kompis

    10. Les de bøkene du syns var dritt på ungdomsskolen! Dramaene til Ibsen, romanene til Amalie Skram osv! De er fantastiske og enda aktuelle 😊

    11. Onkel toms hytte. Fy søren som jeg grein av den boka! Om slavetiden.
      En annen bok om slavetiden er Røtter. Også helt grusom, men likevel så viktig og fin og rørende og bare alt.

    12. Du leser over hundre bøker i året og kommer med 2 anbefalinger? Morsomt at du er «for kul» for et helt halvt år, men det er jo faktisk en veldig fin bok om sykdom og kjærlighet. Ikke langt fra teamer du selv skriver om 🙂 Er absolutt ikke en av mine favoritter, men det er jo en solid bok, noe annet blir for dumt å si. Personlig liker jeg best biografier – leser Gunhild Stordalen sin bok nå, den er veldig givende. Steve Jobs sin er også kjempebra! Ellers vil jeg anbefale «Brødrene Karamasov» i en annen kategori.

      1. Er fullt mulig å utelukke en type bøker uten å mene at man er “for kul” for dem. Liker heller ikke bøkene til forfattere som Moyes, Riley og lignende. Synes både historiene og språket er for preget av klisjé, svake skildringer og forutsigbarhet.
        Synes det bare er fint Sophie sier hvilke bøker hun ikke er interessert i- det finnes et nesten uendelig hav av bøker å velge i, så hvorfor bruke tiden på noen man er rimelig sikker på at man ikke kommer til å like?
        Jeg er også ganske sikker på min egen boksmak, det er jo helt subjektivt hva som er givende for en å lese!:-)

    13. …. Og ringenes herre + Hobbiten om du ikke har lest dem. En helt skjønn verden å bo i en liten stund. Begynte å lese Hobbiten som barn, og vipps så ble jeg glad i å lese.

      Og Danser med ulver. Den er jo klassisk 🙂
      Ellers er Lille Tre også skikkelig skjønn; en ekte indianerhistorie.

      Husker også at “En natt i april” fenget meg utrolig da jeg var tenåring. Aner ikke hva det var med den boken, men jeg klarte ikke slutte å lese den.

    14. Vil anbefale deg alt av Michel Houellebecq.
      Også alt av Haruki Murakami!
      Jo fortere jeg går jo mindre er jeg er en av de fineste fortellingene jeg har lest, så den anbefales også på det sterkeste❤️

    15. Anbefaler “stå imot” av Svend brinkmann! Det er nok en bok som utfordrer budskapet i mange andre bøker du har lest- det er nemlig en antiselvhjelpsbok. Den er samfunnsrelevant, filosofisk men også praktisk vinklet. Relativt lettlest. Det er nok en bok som utfordrer mye av det du står for men det kan jo alltids være fint å lese noe som sier imot en? Jeg elsket den vertfall 🙂

    16. En veldig sterk bok som tar deg med bak fasaden og lærer deg masse om et tema vi alle glemmer at skjer i Norge. Nemlig tvangsekteskap og æresdrap. Boken heter «Den tredje søsteren» av Terje Bjøranger. Denne bør alle lese.

    17. Et glass melk takk av Herbjørg Wassmo. Handler om trafficking og en utrolig hjerteskjærende historie om en jente fra Øst-Europa som ender opp i Norge som prostituert. Wassmo skriver utrolig bra, og har flere gode bøker!

    18. Hellemyrsfolket av Amaile Skram, Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset og Tatertriologien av Brit Karin Larsen.

      Anbefaler virkelig disse norske verkene, som både er spennende men også ikke minst veldig lærerike! Norsk historie og kulturarv er noe alle burde lese mer om!

      1. Kristin Lavransdatter skriver jeg under på! Det er en grunn til at Sigrid Undset vant nobelprisen i litteratur for denne trilogien.

      1. Kan anbefale alt av Mona Høvring og Agnes Ravatn (spesielt fugletribunalet). Ut av skyggene av Shazia Majid. Alt av Arto Paasillinna. Egalias Døtre av Gerd Brantenberg. På engelsk anbefaler jeg Home eller Beloved av Toni Morrison, The Silence of the Girls av Pat Barker og Giovanni’s room av Baldwin.

    19. Klassiker? Da Vinci-koden!
      Litt tung å lese, men veldig spennende. Fikk sjokk etterpå da jeg fikk vite at faktaene i boken var virkelige fakta 😀

    20. Anbefaler å ta en titt på alle disse:

      Glassklokken av Sylvia Plath

      Maskeblomstfamilien av Lars Saabye Christensen

      Vidunderbarn av Roy Jacobsen

      Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead

      Dette er slike bøker jeg på en måte aldri blir ferdig med, og som gir meg noe nytt hver gang jeg leser, tenker på eller snakker om dem.

    21. Av klassikere synes jeg Sult av Knut Hamsun er en bok man bør lese. Interessant om menneskelig psykologi og hva sult gjør med en person både fysisk og mentalt. Drep ikke en sangfugl er også en god bok. Jeg synes den var litt langtekkelig, men likevel absolutt en klassiker det er verdt å få med seg. Min favoritt er Lord of the Flies; denne synes jeg krever litt analyse for å bli skikkelig god; den inneholder egentlig ganske mye psykologi, og flittig bruk av litterære virkemidler. Språket er også veldig godt (les den på engelsk). Den er dessuten veldig spennende, synes jeg.

      En annen mindre kjent bok som ikke er en klassiker, men som jeg likevel vil nevne er Gjennom natten av Stig Sæterbakken. Den tar for seg en manns sorgprosess etter sønnens selvmord, og den inneholder elementer fra mareritt, eksistensialisme og eventyr. En usedvanlig velskrevet, ambisiøs og litt spesiell bok som er helt fantastisk når man skjønner hva som egentlig foregår.

    22. Shantaram er den beste boken jeg har lest. Det er en bok som henger med deg i lang tid! Read!

      Og Nu Jævlar av Heidi Linde anbefales også 😊

    23. Thriller:
      The Kind worth killing
      Her every fear

      Begge av Peter Swanson. Står på min topp 3 liste begge to, sammen med «Jeg er Pilegrim»

    24. Den lille kafeen i Kabul. Les den. Den er virkelig fin. (Og virkelighetsnær) Hvis du liker tykke bøker som føles som en tynn pocket anbefaler jeg Shantaram. Dette er begge bøker om menneskers liv fortalt på en måte som får deg til å glemme middagen i ovnen 🙂 Sistnevnte er forøvrig en sann historie (med litt plusspluss)

    25. Hei! Anbefaler «Svøm med de som drukner». Husker ikke forfatterens navn, men er han samme som har skrevet «Hel Ved»

      Du er fantastisk.

    26. The wisdom of psychopaths av Kevin Dutton. Handler om hva man kan lære av psykopater, hvem som er psykopater, intervjuer med dem og super interessant forskning som feks hvordan psykopaters hjerner fungerer sammenlignet med bombe eksperter og buddhister… En lettlest og utrolig interessant psykologibok!

    27. -Jeg er prableen m/ prableen Kaur.
      Det er ei kjenner som har skrevet denne, det er en veldig sterk bok. En biografi som beskriver hennes liv som liten, livet i politikken og dessverre opplevelsen av å være på utøya.

      -Jeg tror nok du skjønner det sjæl(historien om Christoffer)
      En sterk, forferdelig og mørk forklaring på hva som skjedde med denne gutten.

    28. The Alchemist av Paulo Coelho! Den er så bra!! Får gjør oss vurdere meningen med livet og hva vi bør fokusere oss på

    29. Vil anbefale deg å lese boken Mus av Gordon Reece. Det er en psykologisk thriller som tar opp mange temaer som livet og moral på en uventet og spennende måte! Leste ut boka på en natt, så det er grei underholdning og definitivt en bok som gir deg noe! Kanskje ikke helt en sjanger du er vandt til men tror du kan finne interessant!

    30. Selvbiografien til Jenna Jameson. “How to Make Love Like a Pornstar – A Cautionary Tale”.
      Den er mørk, fascinerende og fin. Var bestselger i flere uker da den kom ut. Kanskje ikke så rart med tanke på at hun var verdens mest kjente pornostjerne i sin tid.
      Tror du vil like den:)

    31. Helga Flatland, norsk forfatter: Alle vil hjem-triologien!! Alle vil hjem, ingen vil tilbake. Du må lese den!!!

      Hater et helt halvt år jeg også, hahah

    32. Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold, tror virkelig du vil like den, en av mine favoritter og En dåre fri av Beate Grimsrud.

    33. Blå av Maja Lunde – Elsket den! Litt for kort da, vil så gjene vite mer om hvordan det går! Trenger selv tips til bøker nå, så takk for dette! <3

    34. Mest gripende boka jeg har lest er «vannliljen», og oppfølgeren «voldtatte følelser». Sann historie og biografi, psykologi. Helt sykt hvordan voksne mennesker kan behandle barn. Anbefales, men husk lommetørkle!!

    35. Maskeblomstfamilien. Egentlig alt som er skrevet av Lars Saabye Christensen bør leses. Men maskeblomstfamilien er nok min favoritt.

    36. “Ingen bror får bli igjen”. Sterk historie om en ung afghaner som ofret livet sitt for å hjelpe norske styrker i sitt eget land, og ble sviktet av Norge i ettertid.
      Anbefaler også “Og fjellene ga gjenlyd” som er skrevet av samme forfatter som Drageløperen og Tusen strålende soler. Slike bøker gir en innsikt i en annen del av verden enn den vi lever i. Anbefales!

    37. Filledokka av Daniel Cole kjøpte eg på flesland pga forsinka fly, og gud- om den holdt meg oppe om nettene! Elskar bøker der ein må tenka litt og henga litt med i trådane.
      Ellers som den Tolkien nerden eg er, så har eg lest boka Tolkien av Michael White eit par gangar. Den kan også være ganske interesang for dei som ikkje er Tolkien fan, for og få eit bilde av korleis det var og leva på den tiden.

    38. Jeg er litteraturstudent jeg og, og har med dette lest flere bøker de siste årene. Hvis du leter etter en god klassiker vil jeg anbefale Bjørnstjerne Bjørnsons Synnøve Solbakken. Dannelsesroman/bondefortellkng fra det 19. århundre. Vakker!

      Morgon og kveld av Jon Fosse skildrer liv og død på en fortrolig og svært tankefull måte. Søk den opp, den er lettlest og på litt over 100 sider bare. Leste den på under en time:)

      Alberte-triologien fra 1900tallet av Cora Sandel er også verdig en plass i bokhylla di:) Ut i fra det jeg har fått med meg at du har lest, så tror jeg dette er bøker du vil like godt:)

      Forøvrig er Dag Solstads historie om Armand V et godt litterært verk. Dette er kanskje boken jeg har kost meg mest med på sene kvelder med varm te i koppen.

      Og dersom du ikke har noen problem med å lese dansk og svensk:
      København av Katrine Guldager er en «novellesamling» på 12-13 noveller hvor alle novellene er lagt til metropolen København. Novellene beskriver livet til ulike typer mennesker i den danske hovedstaden og hvordan livet vanligvis er i det 21. århundre. Guldager selv har sagt at at boken er skapt for å «vise» hvor «selvopptatte» man er med sitt eget liv og sine egne ting, og hvordan man – til tross for å kanskje føle seg alene og tom – er en del av et fellesskap og omgås mennesker i mye større grad enn man selv tenker.

      Den svenske boken Montecore. En unik tiger av Jonas Khemiri er intet mindre! Fantastisk skildring av innvandrerproblematikk i Sverige, og hvordan det er å vokse opp i nabolandet vårt som innvandrer og homofil.

    39. Jeg anbefaler boken “how to win friends and influence people”! Ja, kleint navn, men en av de bedre bøkene jeg har lest, som absolutt hjelper deg på vei med å bedre gå i lag med andre mennesker 🙂

    40. Haha, helt enig angående Et helt halvt år, fikk den i gave av mamma, herregud så kjedelig. Anbefaler Fugletribunalet av Agnes Ravatn, Jo fortere jeg går jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold, Fordeler og ulemper ved å være til av Vigdis Hjorth, Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad (finnes på Storytel), Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv av Tomas Espedal, Det dyrebare av Linn Ullmann. Og sikkert hundre andre, haha. Håper operasjonen går fint, lykke til!

    41. Litt usikker på om jeg skule tipse om denne boken,da denne er ganske så brutal og vond. Vannliljen,en biografi av Hanne Dahl(et pseudonym) En bok som er så vond at en leser den helst bare en gang. Og boken Voldtatte følelser..fortsettelsen.

    42. «Jeg velger å leve» av Sabine Dardenne. Sann historie.

      Den er veldig mørk.
      Handler om en ung jente som kidnappes og holdes i fangenskap.
      Mye var vanskelig å lese, men jeg følte en veldig respekt for denne unge jenta. Siden hun har vært så sterk og skrevet en bok om alt dette…, skal jeg lese ordene hennes……

      (Leste den første gang i 2006, og det er en bok som er i tankene mine enda)

      *Sjekk ut «Belletrist» på Instagram. Kommer med mange boktips

    43. Boken jeg vil anbefale deg er nok ikke en bok i kategorien du vanligvis leser, men jeg anbefaler den likevel og håper du leser den. ”Jeg tenker nok du skjønner det skjøl”, skrevet av Jon Gangdal. Historien om Christoffer som ble bare 8 år, og som tar opp spørsmål rundt hva som får voksne mennesker til å mishandle barn. Syntes boken til tider var umenneskelig tung å lese, men syntes også det er en bok alle burde lese. Fy flate, den setter seg altså.

    44. Virker ikke som at du er interessert i krim, men jeg vil likevel anbefale Hviskeren av Karin Fossum. Den skiller seg fra andre krimbøker jeg har lest, og jeg tror du kanskje kunne likt den!

    45. “Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” – Kjersti Annesdatter Skomsvold
      “Frøken Smillas fornemmelse for sne” – Peter Høeg
      “Pigeon, English” – Stephen Kelman
      “Stoner” – John Williams
      “Ham on Rye” – Charles Bukowski

      Alle disse er helt nydelige! “Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” er en kort bok, som jeg virkelig kan anbefale å lese. Den er så skjønn og sår.

    46. Homo sapiens og Homo Deus av Yuval Noah Harari

      Dødevaskeren av Sara Omar

      Blå av Maja Lunde

      Vi, De druknede av Carsten Jensen

      Forbrytelse og Straff av Fjodor Dostojevskij

      Stor klem fra Line

    47. Hei vakre Elise! Jeg blir bare mer og mer glad i deg og inspirert av ditt vesen, fordi du er ekte!
      Siden du er inne på dette med HELSE, SJEL og MAT så vil jeg anbefalle deg og lese Medical Medium bøkene av Anthony William. Det finnes 4 bøker og 3 er oversatt på norsk.

      – Medisinsk Klarsynt
      – Livsforvandlende Mat
      – Sunn Skjoldkjertel
      – Liver Rescue (engelsk)

      Guri Schanke hyller disse bøkene og hun ser helt fantastisk ut!

      Livsforvandlende Mat er kanske den beste for deg at begynne å se på! Han forteller om den helbredende kraften i plantebasert mat og hvilken følelsesmessig støtte og åndelig lærdom den besitter.

      Ha en fin dag! Klem Madeleine

    48. Jeg foretrekker klassikere, men en sjelden gang gir jeg nyere bøker en sjanse. Kanskje russiske klassikere er noe for deg? Det er min favoritt. Anna Karenina (Tolstoy), Crime and Punishment (Dostoevsky), War and Peace (Tolstoy), The Master and Margarita (Bulgakov) er noen av mine favoritter.

      En ny bok som jeg likte veldig godt er Eleanor Oliphant is Completely Fine (Gail Honeyman). Gi den en sjanse 🙂

    49. Jeg kommenterer aldri på blogger, men føler du må få med deg disse bøkene:

      – Boktyven
      – The invention of Wings
      – Solfuglen
      – Den lille kafeen i Kabul
      – And the mountains echoed

      Ha en nydelig dag, du er herlig.

    50. Et lite liv – Hanya Yanagihara
      Stoner – John Williams
      Kan jeg bli med deg hjem – Marie Aubert
      Blå – Maja Lunde
      Bienes historie – Maja Lunde

    51. Kjære fineste Sophie Elise, du er noe helt for deg selv, fortsett slik🥰 boktips fra en meget belest dame på 43: biografier: Fullt lys og stummende mørke av Rigmor Galtung, helst lydboken da Rigmor leser selv og gir det hele ekstra touch med riktig tone på rett plass. Her vil du nok også kjenne igjen litt.
      Shantaram, av Gregory David Roberts, kanskje beste boken jeg noengang har lest! Hører gjerne hva du syns☺️

    52. Jeg ville sjekket ut bokklubben til Emma Watson, ‘Our shared shelf’, og til Emma Roberts, ‘Belletrist’, hvor anbefaler mange bra bøker. Hovedsakelig av eller om kvinner.
      Ellers leser jeg ‘Feminists don’t wear pink (and other lies)’ for øyeblikket og vil anbefale den.

    53. “i kaldt blod” av Truman Capote. Forfatteren dro til en småby i USA på 60tallet for å bli kjent med to mordere som drepte en hel familie. Han ville forstå hva som drev dem til det og hvordan det ble utført. Sann historie. Veldig god.

      “drep ikke en sangfugl” av Harper Lee. Handlingen er i depresjonstiden i USA. Veldig god oppbygging av plot og karakterer. Forfatteren har faktisk basert en av barnekarakterene (Dill) på forfatteren over (de var venner på ekte). En klassiker i Amerikansk skolepensum.

    54. Selvportrett – Édouard Levé

      Selvmord – Édouard Levé

      Triologien – Jon Fosse

      Dikt av Hans Børli

      Dikt av Rolf Jacobsen

      The bell jar – Sylvia Plath

      Elskeren – Marguerite Duras

      <3

    55. Men tankene mine får du aldri – Sverre Asmervik

      Denne må du virkelig lese, har ikke telling på hvor mange ganger jeg har lest den nå. Du kommer deg fint gjennom den på en dag, rett og slett fordi den er så gripende!
      Om jeg kunne lese bare en bok for resten av livet, så hadde det uten tvil blitt denne, så utrolig gripende og vond å lese.

    56. «Verdens heldigeste jente»
      En mørk bok som gjør at man sitter igjen med mange tanker om hva som virkelig er viktig her i livet.
      Ani FaNelli det perfekte liv – et liv hun har jobbet hardt for å oppnå. Hun har en glamorøs jobb, en dyr garderobe, og er forlovet med en kjekk mann. Men Ani bærer på en hemmelighet. Det skjedde noe på da hun gikk på high school, og som fremdeles hjemsøker henne – flere år etterpå. Noe svært privat og smertefullt som truer med å komme opp til overflaten og ødelegge alt hun har bygget opp

    57. Har du lest “How to make love like a pornstar”? Biografien til Jenna Jameson, som var en av de største og mest kjente pornostjernene. Jeg elsker denne boken! En veldig mørk historie, men veldig spennende å lese om hvorfor/hvordan noen ender opp i den industrien. Anbefales!
      Og takk for tips<3
      Foreløpige bøker jeg skal lese i 2019 er "I min fars hus", "Elsk meg", og nå må jeg legge til "Unnskyld" også.

    58. “Men tankene mine får du aldri” – Sverre Aasmervik. Ble første bok jeg las i 2019, og kan anbefales videre til alle. Gripende!

    59. Anbefaler på det aller sterkeste to bøker, thinking, fast and slow av daniel kahneman og when breath becomes air av paul kalanithi. Den siste er skrevet av en nevrokirurg, men det er en bok alle burde lese. De er begge faktabøker, ikke skjønnlitterære men de er bøker man lærer så sinnsykt mye av

    60. Jeg leser 50-80 bøker i året og har gjort det i noen år nå, så jeg har en del bøker jeg kan anbefale! Ut fra mitt inntrykk av smaken din, her er noen av mine favoritter:

      * “Bildet av Dorian Gray” av Oscar Wilde – Av klassikere er denne en av mine favoritter, hvis det ikke er min favoritt!

      * “Frankenstein” av Mary Wollstonecraft Shelley – En annen klassiker som jeg liker godt.

      * “Om håpet glipper, er alt tapt: Homofile flyktninger” av Amal Aden – Den handler om flyktninger i Norge som er homofile og vanskene de har. En sterk bok!

      * “Tvang og tvil” av Marianne Mjaaland – Den handler om psykiatrien i Norge, med fokus på Buskerud og Akershus. Den er virkelig en øyeåpner!

      * “Kinderwhore” av Maria Kjos Fonn – Om en jente som opplever seksuelt overgrep og om årene etter. Den er veldig bra skrevet, forfatteren har virkelig satt seg inn i det! En veldig sterk historie, og den beste boken jeg har lest som tar opp temaer som overgrep og traumer. Det viser traumereaksjoner på en måte jeg aldri har sett i andre bøker før og skygger ikke unna de stygge sidene.

      * “Hjerne i brann” av Susannah Cahalan – Om en ung kvinne som brått ble rammet av psykose, mani og store kognitive vansker. Det ble en kamp om å få riktig diagnose. Sykdommen skiller grensene mellom fysisk og psykisk sykdom. Veldig interessant og en øyeåpner!

      * “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” av Naja Marie Aidt – En kjempesterk bok om døden. Forfatteren mistet sønnen sin på grunn av rus og boken beskriver tiden etter. Den satt et stort inntrykk i meg.

      * “Furuset” og “Du dør ikke” av Linn Strømsborg – De handler om angst, ensomhet og det å ikke ha en retning i livet, uten at de er pretensiøst skrevet. Det er bøker jeg virkelig kunne finne meg selv i.

      * “Gå aldri fra meg” av Kazuo Ishiguro – Jeg vil helst si minst mulig om denne boken, for det er best å lese den uten å vite noe. Men den er veldig tankevekkende, relevant og fin!

      * “Den hemmelige historien” av Donna Tartt – Den handler om et drap. Den handler også om kunst, historie og filosofi. Den er litt pretensiøs, men på en veldig underholdene og dramatisk måtte!

      * “Et lite liv” av Hanya Yanagihara – Dette er en bok som du enten vil elske eller hate. Den er utrolig dyster og full av grusomheter, men også utrolig bra skrevet og så full av alle slags følelser. Advarsel: den har grafiske beskrivelser av selvskading.

      * “The hate u give” av Angie Thomas – Om en mørk jente i USA som er vitne til at vennen blir drept av politiet. Den handler om rasisme, politibrutalitet og sorg. Den er populær av en grunn!

      * “The unseen world” av Liz Moore – Den handler om familie, men også mye om kunstig intelligens. Den bringer opp mange interessante tanker og dilemmaer.

      * “The Glorious Heresies” av Lisa McInerney – Om et drap som endrer livet til fem “misfits” i Irland etter det økonimiske krasjet. En av de beste bøkene jeg har lest!

      * “The Tidal Zone” av Sarah Moss – En jente slutter brått å puste og må bli gjenopplivet. Legene klarer ikke å finne årsaken. Den handler om hvordan det er for familien å leve med usikkerheten, om hvor skjøre livene våre er og om så mye mer. Den tar opp mange teamer, inkludert feminisme og krig. Den er kjempebra skrevet!

      * “I am, I am, I am: Seventeen brushes with death” av Maggie O’Farrell – En memoar om forfatterens sytten møter med døden. Anbefaler den virkelig!

    61. Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar er en av de beste bøkene jeg har lest i mitt liv! Den burde alle lese og den er så ufattelig god og ikke minst aktuell og beskriver samfunnsproblemer på en svært god måte. Åpnet øynene mine, og de var ganske åpne fra før av.

      Ellers er alt av Tomas Espedal gull, “Bergeners” “gå, eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv” “året” “imot naturen” “imot kunsten” ja alle. Han skriver så ufattelig vakkert og som oftest greier jeg ikke å legge fra meg bøkene hans.

      Alle bøkene av Eline Lund Fjæren er gode, spesielt den siste “Forbruk i september”

      Doppler av Erlend Loe er god.

      Bergens Ungdomsteater av Pedro Carmona Alvarez er også ufattelig god.

    62. De usynlige av Roy Jacobsen, en av de fineste bøkene jeg noensinne har lest, og den er spesielt god om man er nordlending selv, treffer rett i hjertet 🙂 Verken en biografi eller “klassiker”, men jeg tror du hadde elska den!

    63. To søstre – handler om de to jentene som dro til Syria for å bli med i IS. Lærer mye av den om hvor ekstremt det faktisk er.

    64. Vil anbefale “En tid for alt” av Knausgård. Ikke selvbiografisk og ikke en serie, så her “binder” du deg ikke til noe. Har du Goodreads eller liknende?

    65. “En sånn jente” – Monica Flatabø: En dokumentarbok om voldtekt som er vond og viktig å lese.
      “Brev til en datter” – Kristin M. Hauge: Stikkord er likestilling, likeverd og kvinnene som har banet vei.
      “To søstre” – Åsne Seierstad: Familie, religion, kultur og radikalisering. Lærerik og gripende om verdenshistorie som skjer NÅ.

    66. Fantastiske bøker om det å leve med psykisk sykdom: En dåre fri og Evighetsbarna av Beate Grimsrud. Harehjerte av Ingrid Melfald Hafredal. Serien Innsirkling av Carl Frode Tiller, han skriver også ekstremt gode bøker ellers.

    67. Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen! Leste den nettopp for særemne så gikk inn med en del mengde skepsis, men ELSKET den. Og A Handmaids Tale hvis du ikke har lest den enda!

    68. Homo Deus – en kort historie om i morgen.

      Likte også veldig godt “En sjøens helt” bøkene til Jon Michelet!

    69. Det hadde vært fantastisk om du var med i animals rights march i år 😊enda lenge til, august, men gjerne sett det i kalenderen din!💚

    70. *Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl
      * Vigdis Hjorth – Arv og miljø
      *Mammas svik
      * Da Tina ble drept

    71. Haruki Murakami som forfatter er genial!
      En klasikker som også anbefales er Jane Eyre av Charlotte Bronte.

    72. Jeg er ute og reiser rundt i Asia for øyeblikket, og har blant annet vært i Kambodsja. Der lærte jeg masse om Kambodsjas historie. Jeg vet ikke om du har hørt noe om dette. Jeg hadde ihvertfall ikke det. Kambodsja har en helt forferdelig og tragisk historie, bare for 30 – 40 år siden. På grunn av den nye styreformen i landet ble hele befolkningen kontrollert og en tredjedel av hele landets befolkning ble henrettet, døde av sykdom, sult eller overarbeid. Boken “First they killed my father” følger en ung jente gjennom hele Khmer Rouge, regimet som styrte landet. Befolkningen ble tvunget til å overarbeidet, det var regimet som bestemte hvor mye mat de skulle få spise og hva og hvor lenge de skulle jobbe. De døde som fluer, og alt dette har virkelig skjedd for så kort tid siden! Jeg satt med tårer i øynene gjentatte ganger gjennom boken. Den er så trist, men også så spennende og gripende. Du lærer utrolig mye om historien til landet og om hvorfor landet er som det er den dag i dag. Jeg vet ikke om det er slike type bøker du liker å lese. Men jeg anbefaler deg virkelig å lese den! Den gir virkelig et sterkt inntrykk, og jeg håper du velger å lese den. Det er den beste boka jeg har lest tror jeg!

    73. Jeg er helt overbevist om at du kommer til å elske «kunsten å høre hjerteslag» og «tusen strålende soler». Det er to klassikere som man virkelig får så mye igjen av, man sitter og funderer over bøkene i ettertid, de har så mye mening!!

    74. Om du liker selvhjelpsbøker, ambefaler jeg “12 rules for life” av Jordan Peterson. Fantastisk bok 😊

    75. Leste “Unnskyld” selv, og ble helt blown away! Syns han mannen stod å skreik ut av boka, følte håret mitt bare var i en storm! Anbefaler flere av henne, likt dem alle.
      Mine tips:

      :: Extremely loud and incredibly close – Jonathan Safran Foer. Om en autistisk gutt som følger noen ledetråder for å finne noe som tilhører faren, som døde 9/11. Boka er full av tegninger og bilder og veldig, veldig fin. Filmatisert med Sandra Bullock og Tom Hanks.

      :: Sometimes I lie – Alice Feeney. Veit ikke om denne er på norsk, men er på engelsk lydbok på Storytel. Psykologisk thriller, jeg har aldri noensinne hatt så høy puls og gåsehud med en bok noensinne!!!!!

      :: Krystallslottet – Jeannette Walls. Ekte historie om en familie med paranoide foreldre som drar med seg ungene landet rundt for å unngå myndighetene og dermed også gir barna en MEGET spesielll oppvekst. Rører dypt.

      :: Venstre hånd over høyre skulder – Selma Lønning Aarøe. En mann løper ut i gata og blir påkjørt, hva skjedde egentlig? Ser historien fra flere vinkler. Gåsehud når man skjønner det.

      :: Historien om Vakre Jente – Rachel Simon. Man møter to utviklingshemma, som rømmer fra en grusom institusjon, de får en baby og deretter skilles veiene deres. Vil de møtes igjen?

      :: Det blå rommet – Susan Henderson. Mammaen til Tillie gråter bare og er bare inne på rommet sitt hele dagen. En dag er hun plutselig borte, og Tillie finner det blå rommet.

      :: Dronningen sover – Ingvar Ambjørnsen. Kort bok om to alkoholikere som elsker hverandre, fra hver sin etasje.

      :: Et godt menneske – Nick Hornby. En mann tar med seg en alternativ type hjem for å bo med dem, og de må alle finne ut hva et godt menneske er (lenge siden jeg har lest, husker ikke helt, men favoritt, noe ala sånn handling).
      :: Begynnelser – Carl Frode Tiller. Møter en mann etter et selvmordsforsøk, hvor man så går bakover livet hans og til fødselen. Møter en mann med psykiske problemer med et voldsomt miljøengasjement. Tiller skriver helt massive verk av noen bøker.

    76. Hugo av Simen Sætre – en sosiolog følger en narkoman og miljøet han lever i, i et år, for å forstå mer om hvorfor noen blir narkomane.

      Rødt, hvitt og skrått av Jonas Rein Seehuus – et fint innblikk skeiv historie i Norge fra 50-tallet og frem til i dag.

    77. Jeg studerer språk og litteratur og kan si én ting, og det er at klassikere er rimelig overvurdert som lesestoff i dag. Ikke misforstå meg, for det er godt skrevet og skildrer jo en tid som ikke lenger er, har sin verdi og plass i bokhyllen og har blitt klassikere av en grunn. Likevel, den største forskjellen mellom dagens bøker og de store klassikerene, er at klassikerene sjelden kan regnes som en page-turner etter dagens standard. Vi har helt andre krav til tempo og handling i dag enn før, med tanke på at vi hele tiden er stimulert og underholdt. Hvis du likevel er interessert, så synes jeg James Joyce til tider har vært givende (særlig The Dubliners) og Virginia Woolfs essay er spennende lesing. Samme gjelder The Second Sex av Simone de Beauvoir.

    78. Om ikke du allerede har lest den, så anbefaler jeg Stacy Schiffs biografi om Kleopatra. Den er virkelig interessant og øyeåpnende og ikke minst velskrevet. Jeg elsker å lese om sterke kvinner og om hvordan menn reagerer på dem og forsøker å undergrave dem. Legendariske Kleopatra ble ofte omtalt som heks og beskyldt for å fortrylle mennene i livet hennes, få eller ingen våget å nevne det skarpe intellektet hennes eller at hun var en fantastisk dronning ( for det ville ha svidd på pungen ).

    79. Genesis – Bernard Beckett
      Dystopisk (og kort bok) med plot twist

      Alle venner av meg elsket boken og ikke noe “alle” har lest.

    80. “Eleanor Oliphant is completely fine” av Gail Honeyman og “How to stop time” av Matt Haig. Disse leste jeg i juleferien og ble totalt oppslukt av begge historiene. Anbefales!! Av klassikere anbefaler jeg “Dracula” av Bram Stoker – opprinnelsen til grøssersjangeren og den ikoniske vampyrkarakteren – hvis du har sansen for slikt da. Husker også at jeg godt likte “Pan” av Knut Hamsun. 😃

    81. Jeg har ikke lest alle kommentarene og vet ikke om denne er nevnt tidligere, men anbefaler “Sapiens – en kort historie om menneskeheten” av Yuval Harari.
      Om boken (tatt fra Google Books): For 70 000 år siden fantes det seks ulike menneskearter på jorden. I dag finnes den kun én. Oss. Homo sapiens. Hvordan kunne vi bli dominerende og danke ut de andre menneskeartene som eksisterte samtidig med oss? Sapiens er en reise i menneskehetens historie.

      Hadde ikke særlig høye forhåpninger til boken, men forfatteren skriver forklarende og godt og jeg funderer fortsatt på spørsmål som blir tatt opp og fascineres stadig over ting jeg lærte mens jeg leste. Anbefales absolutt 👍 Hvis du leser den er jeg veldig interessert i å få vite hva du tenker om den.

    82. Anne Karine Elstad (alle bøkene!!), Herbjørg Wassmo Dina-triologien og Huset med den blinde glassverandaen, Sara Waters Sjelesøstre og Skyggegjesten, Tankene mine får du aldri, The Woman in White, & Jane Eyre. Trust me😉

    83. Denne boken er nydelig! Ikke skrevet av en erfaren forfatter, men moren til Ida. Lærer deg en del om livet, og gir deg en del nye perspektiver. Anbefales

    84. Hei! Jeg har aldri tidligere kommentert en blogg men denne boken synes jeg er verdt en stemme. Kinderwhore av Maria Kjos Fonn fikk jeg til jul og jeg har aldri hatt så vondt av å lese en bok, samtidig som den er så viktig og opplyst om et tema det ikke prates så mye om. Håper du tar deg tid til å lese denne.

    85. Bli hvis du kan. Reis hvis du må. <3

      Favorittboken min. Leste den i tiden etter en god venn var gått bort. Har aldri grått så mange tårer ved å lese en bok før. Anbefales.

    86. Stephanie Pratt – Made in reality. En kjempe interesant biografi om hennes liv, hva hun opplevde som tenåring og livet i Hollywood.

    87. Favoritt boken min “of all time” er Lord of the Flies av William Golding. Ganske psykologisk, ganske brutal. Totally worth it om du liker å lese litt sinnsyke bøker.

      Ellers likte jeg godt Slumdog Millionare om du ikke har lest den.

    88. Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Afrodites basseng og til slutt Zoo Europa. Must-read for den miljøengasjerte! Hvis du liker litt hard core krim anbefaler jeg serien om etterforskeren McCaffrey av Mo Hayder. Veldig gripende! Og Tokyo av Mo Hayder, fantastisk bok 😊😊
      Enig i at boka om Erika skuffa.. syndes den var så upersonlig og kald.. selv om hun forteller private ting. Rart?

    89. Ser det er mange som foreslår «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl», grusom fortelling, men synes ikke boken er godt skrevet.

      Jeg vil anbefale «Mammasvik», den satte dype spør i meg, gjorde meg engasjert og jeg følte jeg ville hjelpe hele verden! Den var vond å lese, men likevel så viktig. Det er så mange tegn på at folk ikke har det bra, som er lett å overse. Føler jeg har blitt mer bevist og at jeg tørr å si ifra nå! Det er så sinnsykt viktig at noen hjelper de som trenger det! Om man «liker» (feil ord å bruke) bok så kan man også lese «Et hus i Alvdal» og «Brevet til min datter», sykt å tenke på at hendelsene i boken har skjedd på ekte, og i «lille trygge Norge»

    90. Hei!
      Kan du si hva du synes om “why we sleep” etter du har lest den?
      Jeg hørte podcast med Joe Rogan og Matthew Walker (forfatteren av why we sleep), og den var kjempe interessant.
      Den handlet også om søvn, hva som skjer med hjernen når man sover, og konsekvenser rundt å sove for lite. Anbefales!

    91. Et lite liv var en fantastisk bok som seriøst endret livet mitt. En tykk og i begynnelsen litt tung bok, men aaa så bra. Handler i bunn og grunn om psykisk helse, men så enormt mye mer. Eller er Mengele Zoo og Dødevaskeren også veldig bra bøkee!

    92. Jeg anbefaler triologien til Ken Follett! Bøkene heter: Kjempenes fall, vinter over verden og på grensen til evigheten.

      Det er de BESTE bøkene jeg noen sinne har lest, jeg tror du kommer til å ELSKE dem. Alle vennene mine på universitetet anbefalte meg bøkene, men det tok meg 3 år før jeg gadd å kjøpe dem. Og nå skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke bare begynte å lese dem med en gang!

      Bøkene handler om første verdenskrig, andre verdenskrig og den kalde krigen. Man følger fem ulike familier fra ulike land, hvor skjebnene deres flettes sammen pga. krigene. Man lærer utrolig mye om krigene også!

    93. Herregud!!!! Jeg er 12 år og har nettop lest den førte boken din!!!!!!!!! Du er RÅÅÅÅÅÅ flink!!!! Gleder meg så SYYYYYYYYYYYYYYYYKT TIL OG LESE DIN NESTE BOK!!!! Jeg elsker deg!! Håper du har det bra og lykke til med og fjerne silikonen <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3
      LOVE YOUUUU!!!!

    94. Særlig sensitiv
      la sårbarheten bli din styrke
      Elaine N. Aron

      Handler om Høysensitive mennesker. Jeg fikk plutselig forståelse for hvorfor jeg er meg og hvordan håndtere det.

      Anbefaler også:
      And the Mountain eccoed
      Datter av India
      Den danske borgerkrig (haha denne er litt syk og definitivt noe som ikke ligner på mye annet du leser)
      Flaskepost fra P
      Panserhjerte
      Kunsten å leve lykkelig
      Hjernen er stjernen
      Biografien til Steve Jobs

    95. Hei.

      Jeg vil anbefale bøkene til R. M. Drake. Han skriver dype, meningsfulle dikt som sitter igjen i lang tid… Og den beste boka jeg har lest, Kunsten å høre hjerteslag av Sendler.
      Disse bøkene har gitt meg mye det siste året, og jeg tror du vil finne de meningsfulle også.

      Stå på!

    96. Veien til Karlsvogna!

      Fikk soleklare seksere. Boken er noen år gammel, men en evig klassiker. Rå, brutal,nyskapende, ærlig og vakker – får deg til å ville leve.

      Les boken og kom til siste side. Lover deg tårer og en ny livsgnist.

    97. Fjellfolk av Ellen Emmerentze Jervell.

      Hvis du er interessert i temaer som misbruk og familierelasjoner, men også nordmenns forhold til naturen og til problemene våre. Jeg likte den veldig godt!

    98. Les Idas dans Sophie, den er trist men vakker, sann historie om en norsk jente med leukemi, skrevet av hennes mor. Lest den flere ganger selv 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg