er det min feil?

Jeg elsker å spise alene. Sette meg ned på et hyggelig sted, åpne en bok å ha all tid i verden til å lese menyen, spise sakte, se på mennesker. Generelt sett elsker jeg mitt eget selskap. Her om dagen skulle jeg gjøre nettopp dette, og jeg hadde det så fint. Bestilte et glass vin til meg selv og følte meg trygg der jeg satt, på dagtid og på et fint sted. Ganske kjapt kom det en mann bort til meg og jeg klarte ikke å bli kvitt han, til tross for at jeg brukte alle triks i boken. Han gikk, men kom tilbake, som om han hadde glemt at jeg ville sitte alene. Jeg var hyggelig først, men ble kald, avvisende, ba han om å gå, ignorerte han, osv. Men nei. Han satt ved siden av meg, ved bordet mitt og insisterte på å få vite hva jeg skulle senere, om jeg hadde kjæreste (det spurte han om sikkert femti ganger og jeg sa ja hver gang) og slik fortsatte det helt til jeg pakket tingene og gikk. Da fulgte han etter meg et lite stykke før jeg ristet han av meg. 

Det skjer liksom hele tiden føler jeg. På bussen, når jeg går hjem, når biler kjører sakte ved siden av meg og roper seksuelle kommentarer, og jeg aner ikke hvordan jeg skal reagere. Skjer dette for alle jenter eller har jeg ekstremt uflaks? Og hvorfor skjer det meg så ofte?

Har jeg et utseende som skriker at jeg er tilgjengelig, horete eller er jeg for snill? Ser jeg hyggelig og åpen ut, som egentlig burde være positivt men bare blir feil? Er det min feil? Jeg tenkte på det da jeg skulle sove i går, at jeg kanskje burde øve meg på å ikke få blikkontakt med folk. Eller kanskje jeg burde kle meg annerledes. Ikke bruke så mye sminke. Til han fyren jeg forteller om nå sa jeg jo tydelig ifra «kan du gå, jeg vil være alene» men kanskje jeg burde sagt ifra før? Altså.. Problemet ligger vel ikke hos meg, men hos mannen.

Det er hyggelig om folk flørter å prøver seg, og jeg har høy terskel på hva jeg mener er greit. Om jeg blir klapset på rumpa lar jeg det gå, om jeg får høre «hey sexy» når jeg passerer noen blir jeg en blanding av fornærmet og smigret, og om noen vil spandere en drink sier jeg høflig nei takk men blir på ingen måte irritert. Det er noe annet når en mann presser seg inn i tiden jeg har for meg selv, og nekter å la meg være, uansett hva jeg sier.

Jeg tror ikke menn er verre enn kvinner, jeg elsker menn og vi går igjennom mye av det samme på begge sider av kjønn. Men en ting kvinner må gå igjennom, er situasjoner som når man må løpe fra bussen og hjem fordi man er redd noen følger etter og skal voldta deg. Det gjorde jeg den dagen, og det gjør jeg flere ganger i uken.. Og det har jeg aldri hørt en mann si.

Har dere noen erfaringer med dette? Sånn helt seriøst, hva skal man gjøre? Det er så forbanna irriterende. 

69 kommentarer
  1. Er det fordi du ikke gidder å ta nye bilder at du ofte bruker gamle? Mye bedre med nye bilder enn noen fra 2 år siden liksom..

  2. Det er ikke greit og ikke din feil! Jeg tror det er fordi du er en offentlig person og at du har et spesielt utseende som trekker seg oppmerksomhet. Mange menn tenker at hvis en kvinne er opptatt av utseende og kirurgiske inngrep gjør de det for at menn skal sikle på dem! Men det stemmer ikke! Vi gjør det jo får å få bedre selvtilit selv. Jeg vet hvordan du har det med å bli ned stirret og bli sex trakasert i offentligheten…

  3. Har følt på det samme. Jeg tror ikke menn forstår hvordan det føles å gå rundt i byen, f.eks. når en skal hjem fra fest på natta, og være redd. Faktisk redd for at noen skal få øye på deg, følge etter deg, stoppe opp framfor deg. Jeg trodde ikke jeg var en jente som var redd for å gå alene på kveldene, men etter at jeg flyttet til storbyen har jeg begynt å se meg over skulderen hver gang jeg går hjem..

  4. Kan anbefale og følge ig kontoen ?douconsideryourselfafeminist? som tar opp en del slike tema.
   Å klapse noen på rumpa ville jeg ALDRI godkjent. Hvorfor lar du det gå?
   Situasjonen du beskriver skjer ofte meg og venniner også. Jeg har sluttet å være høflig- man skylder ingen hverken tiden sin eller høflighet når de invaderer din ?sone?- og sier klart i fra at jeg vil være alene.
   Når man blir etterfulgt er det kanskje litt verre… kanskje true med å ringe politi? Om det er andre i nærheten lat som du kjenner dem og be dem enten om hjelp eller selskap til det er trygt.

  5. Opplevd det selv flere ganger, finnes ingen grenser når man åpenlyst er alene. Har ikkje samme problemet om eg går sammen med noen. Ubehagelig og ugreit. 🙃

  6. Det skjer med meg også, og mange jeg kjenner. Vanskelig å vite hva man skal gjøre, for det er tross alt ikke vår feil. Det eneste som hjelper er å være sammen med kjæresten eller kompiser, men det er jo for jævlig at man ikke skal kunne gå rundt fritt uten en mann hengende på armen

  7. Skjedde legit noe lignende for 2 timer siden med meg og mine venninner! Vi bada på Tjuvholmen og plutselig kom det to menn bort for å ta bilde av oss ;( vi bare «can u stop taking pictures of us?» og han bare «I can take picture when u jump in the water!» Vi fortsatte å be han om å slutte, men det gjorde han ikke :// til slutt merket noen eldre gutter det og ba han slutte. Han hørte heldigvis på de, men gikk likevel rundt for å se på oss bade:???)

  8. Føler kvinner er så mye utsatt for dette. Sikkelig ekkelt å må føle på den utryggheten når man går alene.

  9. Det er ikke bare deg, om det er noe “trøst”. Spesielt ved byen og sentrale områder, jeg tør faktisk ikke gå mer enn 10 min. Og da jogger jeg nesten! Har opplevd at folk hoier etter meg, har blitt stoppet opp av guttegjeng som ville ha meg på nach som jeg virkelig sleit med å få av meg. Jeg kan sikkert ramse opp mange flere episoder der det har hendt slikt, og jeg er vanligvis ikke en som flyr rundt overalt midt på natten / kveldinga. Og det i seg selv synes jeg er drøyt..
   Jeg er drit lei av det at om en jente er alene så mister vi nesten rettighetene våre, det er for ofte null respekt. Går du ut døren på kvelden alene, så fraskriver du deg rettighetene som kvinne…. :)))
   Jeg tok meg selv i å tenke at jeg er glad pappa har passet på at jeg ikke gikk hjem alene, og alltid kunne hente meg så ikke jeg trengte å være bekymra for at noen skulle i verste fall ødelegge store deler av livet mitt. Og akkurat det der er helt fucka. Bare tankegangen der, jeg skal ikke måtte være bekymra for sånt eller passe på at jeg ikke går for mye alene. Jeg blir trist, og føler med alle som har opplevd noe ekkelt og til og med det verste. Forhåndsregler må tas i dette samfunnet…

  10. Det her er så ekstremt dumt skrevet. Selvfølgelig har menn det sånn også. Tror du menn ikke kan bli voldtatt? Tror du menn ikke kan bli forfulgt? Tror du menn ikke opplever gale kvinner? Det er likt for begge kjønn, men kvinner er så mye mer åpen for å snakke om det. Enn mann hadde blitt mobbet om han hadde gått ut med noe sånt.

  11. Lå faktisk å tenkte på dette igår kveld når jeg hadde lagt meg. Jeg føler meg aldri trygg når jeg går alene om kvelden, heller ikke hvis jeg løper en tur i skogen midt på lyse dagen. Tanken er alltid der.. kikket ut av vinduet igår kveld og da så jeg en jente som gikk alene og veldig fort, det var synlig at hun var redd, hun kikket seg rundt hele tiden. Trist at det skal være sånn.. det at man har ekle opplevelser med fremmede menn, som stirrer, roper etter, tar på osv gjør ikke ting bedre.. spørs om jeg noen gang vil føle meg trygg alene ute.

  12. Du sa at du likte cat-calling, du. Det blir ikke akkurat mindre av det når norges mest kjente blogger skriver at hun liker det, da går det utover oss også. Fordi da tror flere menn at det er greit, at vi liker det. Husker ikke om det var her eller på instagram, men syns du skal bestemme deg. Nå snakker jeg ikke om når folk kommer bort til deg, men når de roper kommentarer. Det får oss til å føle oss utrygge, uansett om du blir smigret eller ikke.

  13. Det er skikkelig ubehagelig, og skikkelig ikke greit! Tror ikke det har noe med deg å gjøre, og det er absolutt ikke din feil, det er bare enkelte mennesker som har gått glipp av noe vesentlig i oppdragelsen. Jeg har prøvd å forklare både til kjæresten og kompiser om hvordan slike ting oppleves, men de har liksom ikke grunnlaget til å forstå det…

  14. si ifra til servitører, bartendere, bussjåføren, SI IFRA! det er IKKE AKSEPTABELT at folk oppfører seg sånn, hadde de gjort det med meg hadde jeg lagd en stor sene, kanskje kastet fatet med mat på dem osv for å få de til å slutte. det er for å vise like mye respekt til dem som de viser til deg. og at du sier at det er greit at de klapper deg på rompa, skjerp deg sophie, det er IKKE greit med mindre du VIL HA seksuell oppmerksomhet, så går de hjem og runker til at de har tatt deg på rompa, eller så voldtar de deg i smuget like bortenfor. folk er EKLE

  15. Jeg kan la det gå om noen roper etter meg, men om noen klapser meg på rumpa tar jeg igjen. INGEN har rett til å ta på kroppen din uten at du vil det. Opplevde for ikke lenge siden å bli klapsa på rumpa, og da snudde jeg meg og tok balletak på han som gjorde det. Han ble helt ifra seg, og skrek at jeg ikke hadde rett til å ta på han. Svarte bare at “nei det har jeg ikke, og det har ikke DU heller så slutt å klå på kvinner som ikke har bedt deg om det”.
   Hadde vært fint om det fantes en app hvor man enkelt kunne be om hjelp til å få bort slike ekle menn som ikke skjønner at nok er nok.

  16. Jeg har vert venn med en sånn person som det det der da kan du tenke deg hvor slitsomt det var men nå er jeg endelig kvitt han shjønner deg godt kult innlegg ønsker deg alt godt og en riktig god kveld sophie Elise hilsen Kristian Magnus 😀♥️

  17. Det der er jo på grensen til trakassering! Jeg hadde sagt ifra til spisestedet om å eskortrere han ut om han ikke lot deg være i fred. Makan til frekke mannfolk! Ikke din feil, her er det snakk om å respektere folks privatliv og intimsone.

  18. Dette er ikke greit. Det er ikke du som skal forandre deg på noen måte, det er det mannfolka det er snakk om her som må!

  19. Jeg opplever også dette ofte. Både på jobb og ute i helger. Jeg kjenner veldig godt følelsen ved å løpe hjem eller til bilen i frykt for at noen følger etter, når hodet og underbevistheten føler at noen er hakk i hel. Syntes det er helt sykt at jenter blir opplært til at “man skal aldri gå hjem fra byen alene” når vi liksom bor i et trygt land, selvom det er veldig nødvendig og vite. Det er ikke noe kult å være den som går alene og blir tuta på. Det er ikke noe kult å være den som må be folk gå vekk når man ønsker litt tid for seg selv. Hvor ble det av respekten for hverandre?

  20. Opplever mye sånt selv. Bor i en by jeg også, sånne ting er verre i byer enn ute på landet (kommer fra et bondeland egentlig). Opplevde det senest for et par dager siden. To mørke folk kjørte forbi i en bil og han ene så meg og ropte, vinket og kysset mot meg. Syns det er motbydelig.

  21. Ikke din feil i det hele tatt. Ikke skal du bruke mindre sminke, annerledes sminke, andre klær, oppføre deg annerledes, ALDRI skal du bli noe annet enn deg selv pga menn (eller kvinner, men i hovedsak menn siden det er det innlegget handler om). Om noen blir overfalt, sitter du å tenker at han/hun skulle oppført seg annerledes, vært mindre hyggelig etc? Nei det kan jeg ikke tenke meg du gjør, så ikke tenk sånn om deg selv og hva DU må forandre. Det er menns holdninger som må forandres. Dessverre er de avkom av mennesker som ikke vet bedre. Eksen min, åh gudene skal vite for en fæl mann han er.. Mannsjåvinist på det sterkeste, noe han hadde lært av sin far, som igjen lærte av sin far and so on i generasjoner. Det er menneskers holdninger som må endres.
   Jeg har opplevd dette så mange ganger, og menn som har blitt sint og voldelig om de får et “nei” eller “vær vennlig å la meg være i fred” osv. Får det på nett også, ikke bare i virkeligheten. Du er ikke alene (heldigvis kanskje, du vet for sure det ikke er deg det er galt med, men dessverre at vi er så mange som opplever det). Om noen blir for påtrengende, tar på meg eller noe som er langt over min grense, smekker jeg til vedkommende med flat hånd, og sier “neste gang er det knyttneven”. Jeg vil heller smekke til noen å si ifra på den måten, enn å la det gå stille å rolig. Folk trenger en oppvekker, noen trenger fysisk å få et avslag (har også sett kneet midt i skrittet på en fyr)
   Ikke forandre deg. Kjemp for å endre andres holdninger. Sammen håper jeg vi kan klare det.

  22. Opplever trakassering fra menn jevnlig, og det har jeg gjort siden jeg var 13-14 år. Helt forjævlig at samfunnet er sånn. Jeg har, i slike situasjoner, prøvd å få blikkontakt med folk rundt, f.eks når det har skjedd med meg på bussholdeplasser (faktisk der jeg opplever slikt oftest), og vise at jeg kunne trengt litt støtte eller hjelp til å komme meg ut av situasjonen, men de ser bare på meg i sideblikket og ignorerer det fullstendig, selv om jeg ser at de forstår hva som skjer. Voksne mennesker. Ufattelig.

  23. Eg og kjæresten min var på samme festival i sommar, relativ liten festival. Men der blei han overfallt av jenter OVER ALT, aldri hørt liknande.. eg fekk ikkje vitne til nåken av hendelsane som skjedde, men etter dag nr2 kom han nesten gråtande inn i teltet mitt fordi det var så mange jenter som hadde prøvd å stikke handa i buksa på han, tvinge han med inn i telte deira (for å ha sex) og nesten kle av han, uansett kor mykje han aviste dei. Og dette er berre en hendelse av mange. Så trur mange gutter kan føle av same problemet, men mange gutar (og jenter ofc) er ikkje så flink å seie ifra om slikt, eller diskutere det med andre. Sikkert fordi det dei synst det er flaut? :/

  24. Samme skjer meg! Har blitt stoppet flere ganger de siste ukene, uansett hvordan jeg har vært kledd – den ene gangen skjedde det mens jeg stappet i meg burger på gata og var svett etter jobb. Komplimenter er veldig hyggelig, men det er vanskelig når den andre personen ikke forstår når det er på tide å gå videre, selv når man sier “du får ikke nummeret mitt fordi jeg ikke har lyst”.

  25. Det skjer alt for ofte! Uansett om det er blikk eller ord folk slenger!
   For et par uker siden kom det en mann passerende forbi min søster og kalte henne hore fordi hun gikk i kjole (altså det er 30 grader ute). Min søster svarte tilbake med at man ikke kan kalle folk sånt. Da begynte mannen og gå mot henne og sa «pass kjeften din før jeg rævkjører deg».
   Altså er det dette som er vanlig i dag? Eller hva faen feiler det folk…

  26. Den hendelsen hørtes fryktelig ubehagelig ut! Så ekkel og dårlig oppførsel! Det er skikkelig ille at man som kvinne skal være redd for å gå alene på kveldene, og som jeg leser i kommentarfeltet har flere opplevd skikkelig ubehagelige opplevelser der menn tråkker over grenser – gjerne når man er alene på nattestid. Det er som en sier her; det er som man mister alle rettigheter om man som kvinner går ut døren alene på kvelden. Btw så at noen her etterlyste en app som kunne brukes i slike ubehagelig situasjoner der noen følger etter eller tråkker over grenser. Den heter Bsafe!

  27. Jeg opplever dette ofte. Jeg vil ikke beskrive meg selv som verdens peneste, men jeg vet godt at jeg har et utseende folk, og da spesielt gutter, har en tendens til å legge ekstra merke til.
   Jeg blir så og si alltid stoppet på gaten av gutter og menn om jeg går gjennom byen. Hvis jeg er ute blir jeg alltid tilbudt drikke. Og hvis jeg skal gå alene hjem, er jeg alltid et «mål» for menn og gutter på veien.
   Jeg får ofte høre av venninner at jeg er så heldig. «Heldige deg som er så pen at folk stopper opp for å legge an på deg!» «heldige deg som alltid får drikke på byen» osv. Og ja, jeg er heldig som får mye positiv oppmerksomhet. Men jeg er ikke heldig som blir trakassert, plystret på. Fulgt etter. Ikke hørt på når jeg sier nei.
   Det er en slags forbannelse også! Fordi oppmerksomhet er fint det, når du vil ha den selv. Men et mareritt når du vil være i fred.
   Skulle ønske flere gutter og menn ville sette seg inn i hvordan dette føles for jenter.

  28. Oh yes, har skjedd meg også da jeg, et bondeknøl fra Sør-Vestlandet, bodde i Oslo for å gå 3. året vgs. Satt fint for meg sjøl og venta på trikken. En bil passerte og mannen bak rattet glante så at jeg trodde øynene hans skulle falle ut. Så kjørte han rundt igjen for å glane en 2. gang, stoppet bilen og glante. 4 ganger skjedde dette. Fikk høre det var normalen der for å pick up prostituerte. Ble forfølgt på skolen jeg gikk på, og ble forsøkt dratt inn i en bil. Ei venninne ville såvidt la meg ta T-banen alene kl 22 på kvelden fra Tøyen. Men ingenting skjedde, heldigvis. Menn som forfølger deg ut til prøverommene og åpner gardinene på prøverommene, og listen blir lenger. Og det vil aldri ta slutt, dessverre 🙁

  29. Hvis man ser på Instagram er det endeløst med bilder av jenter som vil være sexy ,alle må vise frem rumpa si pupper kropp i sexy positur jeg undrer på hvorfor?.. skal liksom det være nødvendig ser supermodeller også må poste slike sexy bilder nesten så de har behov for høre hvor sexy de er av en mill.mennesker daglig.whats The point.greit man skal kle seg som en vil men hvorfor må alle kle av seg for ta sexy bilder legge ut for likes?…. hva ønsker man oppnå iallfall ikke noe dypt .dypeste man får er grisekommentarer og div Gud du er vakker hot sexy osv.selvsagt noen menn også som legge ut slikt mn synes det er overvekt av jenter.helt ned til fjortissalder der venninnene skriver babe hottie girlcrush osv. Hvis noen vil endre samfunnet burd man endre all utlegginga av sexy bilder hvorfor må alle vise seg frem i undertøy til all verdens griser.?.. ingen trenger pornoblad mer thats for sure.

  30. Du er absolutt ikke alene! Jeg jobber i et veldig mannsdominert yrke, hvor vi har utrolig mange faste kunder som kommer innom flere ganger daglig, slik at man nesten blir tvunget til å bli kjent med dem. Har opplevd utallige ganger å blitt ordentlig seksuelt trakassert PÅ JOBB! Og det virker som at de tror de er Guds gave til kvinnen bare fordi jeg er hyggelig med dem av jobbmessige årsaker. Traff en av dem på byen forrige helg, og fysisk prøvde han å dra meg inn på herretoalettet. Da jeg sa nei, og gjorde kraftig motstand, ble han bare enda mer hardhendt. Skjønner ikke hva som skjer i hodet til sånne mennesker når de gjør sånne ting, og ikke tar nei for et nei…

  31. Det samme har jeg også opplevd noen ganger. Det er ikke så ille med kommentarer fra folk som kjører forbi, men når noen fremmede setter seg ved siden av meg og skal begynne å prate blir det veldig ubehagelig. Jeg har egentlig funnet at av at det eneste som hjelper er å bare være avvisende helt fra begynnelsen av. Spesielt når du tenker at du vil være alene. Det høres litt brutalt ut. Man vil jo egentlig være hyggelig og imøtekommende, men jeg opplever at man da “åpner en dør som man ikke får lukket”. Så ja.. man risikerer at den personen får et dårlig inntrykk, men jeg føler at det er verdt det for min egen sikkerhet.

  32. Tror ikke det har noe å gjøre med hvordan du ser ut eller hva du signaliserer. Jeg opplever det ofte – en gang i uka kanskje, og jeg hverken pynter eller sminker meg. Jeg er også enig i at det er forbanna irriterende, og urettferdig: At noen mennesker tror de har rett til å få meg til å føle meg utrygg på en offentlig plass.
   Det er veldig bra at du skriver om sånne erfaringer. Når jeg forsøker å fortelle det til kjæresten min eller mannlige venner skjønner de liksom ikke greia. Virker som de tror jeg overdriver eller noe. Så bra at du skriver om det, også for at jenter skal skjønne at de ikke er alene. Og det viser jo virkelig at feminisme ikke er noe “vi er ferdig med”. At jenter ikke føler seg trygge på gata er definitivt en femnistisk sak.
   Jeg skulle ønske at jeg hadde mot til å reise meg opp på utestedet eller restauranten og heve stemmen og vrikelig drite fyren ut. Det tror jeg ville funka. Men det er jo dødskummelt, så drømmer bare om det :p

  33. Så sinnsykt bra skrevet! Og så sant,men trist at det er sånn. Ingen skal måtte føle seg utrygg!

  34. Det er ikke greit at sånt skjer, men i dagens samfunn må man faktisk ta ansvar for egen «sikkerhet» (i mangel på bedre formulering).
   Det jeg lurer på er; hvordan klarer folk å bo på et sted der en ikke tør å gå alene 10min en vei? Jeg kunne aldri bodd på et sted hvor jeg følte det sånn!

  35. Åh opplever det så ofte !
   Tatt meg i å føle for å se «stygg ut» , men det er jo ikke jeg som må endre meg! Men dem!

  36. Det er ikke bare kvinner som er redde for å gå hjem alene, redd for å bli følgt etter / voldtatt det gjerder ganske mange menn inkludert meg selv. Har opp levd det opp til flere ganger , bli fulgt etter og det er ikke noe hyggelig. På vei hjem fra bussen noen ganger på kvelden osv. Vet ikke om det er pga legning men det er ikke en god følelse. Bra du tar opp det temaet. Mvh en leser niclas

  37. Okei, æ har ikkje vært i samme situasjon såm dæ, men det æ syns du burde gjøre e å politianmelde han fyren hvess han dokke opp flere ganga å du ber han vennlig om å dra og han ikkje respekter det. Det e ufint! Voksne bruke såm vanlig å si «oppfør dæ! Vær et forbilde førr lillesøstra/lillebroren din» også klare ikkje en voksen mann det sjøl så e det så jævli idiotisk av folk. Syns dem burde skamme sæ. Unnskyld førr en laang kommentar, men følte bare at æ måtte skrive det.
   Forresten, æ elske bloggen din og æ holde på å lese boka di «forbilde». Elske dæ❤️

  38. Jeg jobbet som rydd på et utested for noen år siden, og jeg hadde ikke en vakt på jobb hvor jeg ikke ble tafset på. Det er faktisk utrolig ydmykende å bli tafset på rumpa på jobb. Foran kolleger og sjefen din, når du bare prøver å gjøre jobben din. Det stoppet ikke der heller. Jeg har blitt klådd på både pupper, rumpe og skritt av fremmede menn. Dette skjedde IHVERTFALL en gang iløpet av et skift. For noen virker det kanskje ikke så ille å få et klapp på rumpa, men det er faktisk ikke greit å klå på en vilt fremmed. Det er som regel ikke ønsket.

  39. Jeg kjenner meg igjen, men alikevell er det fjernt.
   Jeg opplever stadig menn på byen som nekter å forlate meg. Menn som presser kjønnsorganet opp etter ryggen min og følger etter meg i opp å ned mellom etsjer. Godt voksne menn som nekter å gå selv om både jeg og andre hjelpsomme menn sier tydelig i fra at de må gå, at det er nok.
   Å gå alene hjem fra byen eller bare fra en veninne er ikke like behagelig som det en gang var – natt til 18 mai kom en mann løpende etter meg for å danse midt i gaten, det var ingen andre rundt meg bortsett fra han. Å være høffelig pleier ikke å fungere – Mitt nei blir sjeldent respektert i de situasjonene.
   Som frivillig opplever jeg stadig sexuelle nedverdige kommentarer i en hjelpesituasjon, samt også på jobb i helsevesenet.
   Jeg tror selv at eg ser/opplever det så ofte og så mye at det blir fjernt. For å være ærlig er jeg usikker og redd i nærheten av nære guttevenner, de som i teorien skal passe på meg. Det kan ha noe med at det sexuelle overgrepet jeg opplevde som 18 år var begått av min beste venn.

  40. Feel you bro.. jobber i utelivsbransjen og jeg blir overrasket over hvilke friheter enkelte tar seg. Kommentarene og den fuckings tafsinga gjør meg så forbanna. Må fysisk fjerne folk fra stedet for å få fred. Også er skiftet over og jeg løper hjem for å unngå at noen kommer å voldtar meg (blitt utsatt for tre voldtektsforsøk i denne sammenhengen).
   Vil tro du som offentlig person har denne typen oppmerksomhet hele tiden.. det er ikke bra ass

  41. (Jeg som ikke tør å gå mer enn 10 min alene)
   Jeg bor ikke lenger på et slikt sted, flyttet hjemmefra! Til et landling og rolig område. Jeg opplevde noe utrolig fælt (som jeg ikke kommenterte her) at jeg faktisk ikke klarte å bo så sentralt lenger. Alt kan skje hvor som helst ja, men når jeg ikke tør å gå tur med hunden engang på kvelden så må noe endres på. Jeg føler meg veldig komfortabel her jeg er nå og stortrives, i forhold til tidligere.

  42. Det er ikke deg, det er menn. De er bare ute etter en ting, uansett hva du har på deg eller hvordan du ser ut. Skjer med meg ofte.
   Men, selvfølgelig blir de mer interesserte hvis man går uten bh f.eks og skal gå å vise så mye som mulig med så lite klær som mulig. Og hvis du gir de lillefingeren (f.eks å bare se på) så tar de hele hånda de.
   Men ja, du går veldig utfordrende og legger ut mye bilder av kroppen din og spesielt rumpa de så kanskje de har sett dette.. så egentlig ber du om det selv.
   Og går man slikt som du gjør alene, gjør du deg bare mer tilgjengelig for menn og de trur du er ute etter noe.

  43. Kjenner meg så sykt godt igjen i det du skriver. Og jeg lurer konstant på hvorfor det skal være sånn? Hvorfor skal vi være redde for å gå hjem fra bussen, kanskje spesielt om kvelden? Det er jo ikke sånn det skal være. Men det har dessverre blitt slik.
   Jeg var i byen en sen somnerkveld og ventet på bussen hjem, så kommer det en mann som ser mye eldre ut enn meg, og spør om nummeret mitt og om han kan bli med meg hjem. Jeg sa jo blankt nei, men jeg var livredd han skulle følge etter, men jeg fikk ristet han av meg og kom meg hjem alene, haha.

  44. Dette har skjedd med meg jevnlig siden jeg var 11-12 år. Jeg har også hatt alle mulige hårfrisyrer og klesstiler, inkludert helt kort og skikkelig frikete, og langt blondt hår og «bertete». Det skjer uansett. Så jeg tror ikke det har med hvordan du ser ut. Det eneste vi kvinner kan gjøre er å si fra! Vi skal ikke tåle klaps, klåing og seksualiserte kommentarer. Trakassering er ikke det samme som et oppriktig kompliment som er gitt med respekt, eller et ærlig forsøk på flørting. Er det noe #metoo har lært oss så er det det! Hvis det ikke nytter å si fra direkte, så si fra til servitør, bartender osv, avhengig av hvor du er. Da blir de kastet rett ut. Eller skrik opp høyt, så andre ser hva som skjer. Det er trist at vi fremdeles må leve med dette i 2018, men vi må aldri tenke at det er vår egen skyld, eller at det er greit.

  45. Kjenner meg veldig igjen i det du sier, det er fryktelig slitsomt og vi må få en slutt på det!
   Jeg er nok en litt sånn naturlig glaner sånn som deg, koser meg i eget selskap og koser meg med å bare kikke på mennesker. Dette gjør at jeg ofte får blikkontakt med feil mann og blir dessverre ikke kvitt dette mennesket i senere tid. Jeg har opplevd det på byen flere ganger, i utlandet og jeg opplevde det når jeg var i førstegangstjenesten.
   På militærleiren jeg bodde på hadde vi besøk av alle NATO land som kom på vinterøvelse, og der iblandt en høy, mørk(nesten svart), muskuløs amerikaner. Han hadde sett meg flere ganger i messa («kantina») og vi hadde pratet stort sett alle sammen rundt bordet. Han tok min høflighet for flørting og spurte om han og en kompis kunne komme en tur senere på kvelden for å si hei når jeg var på vakt.
   Han kom alene, vi hadde en hyggelig tone den første halvtimen og så etter det begynte han å spørre om «nudes» og lurte på når jeg var ferdig på vakt og om han kunne møte meg da. Jeg sa selvfølgelig nei, og jeg fortalte at jeg hadde en kjæreste, men han ønsket ikke å høre det. Han så stygt mot mine medsoldater og sa veldig mange upassende ting. Siden jeg var på vakt så kunne han spørre om å få lånt ut visse ting og be meg åpne rom som var lydtette. Når vi gikk inn på dette rommet skalv jeg så mye, for hvis han hadde tatt tak i meg der så hadde jeg aldri kommet meg ut og ingen hadde hørt meg. Du kan jo prøve å forstå hvor redd jeg var. Heldigvis kom jeg meg ut derifra og jeg fikk luket tak i presten på leiren som jeg kjente, og ba han om å sette seg og ikke gå fra meg før denne mannen var borte. Jeg ringte vakta på leiren og militærpolitiet. De tok alle dette veldig seriøst og tok ett felles møte med alle amerikanerne og sa at en norsk jente soldat har følt seg trakkasert på jobben og at han ville miste jobben og bli sendt rett hjem hvis jeg noen gang så han i nærheten av meg igjen.
   Utrolig takknemlig for støtten jeg fikk, men denne støtten får du ikke alene når du går på gata. Håper det kan gå ann i fremtiden at vi kan forandre menns syn på kvinner, slik at de ser oss med respekt og ikke en gjenstand de kan bruke til nytelse når de selv ønsker.

  46. Det skjer hele tiden med meg også. Men jeg har ikke silikon her og der, og kler meg mye i Ganni. Jeg tror det er veldig ulikt hvilke typer menn en møter. Du har de som bare glor deg i senk, og så har du de som stopper bilen og spør etter tlf nummer, de som kommer bort på Reataurant osv. Jeg har klasse, og utstråler nok dette, derfor er det sjelden de tafser. Jeg har kjæreste, og det er ofte ubehagelig å spise ute når noen bare sitter og ser, jenter er likedan mot kjæresten min. Jeg er så lei det atte hjelp!

  47. Radioresepsjonen omtalte deg for en del år siden som knulledukke. Du ser ikke noe mindre knulledukke ut nå for å si det sånn. Du ser ut som en pornoskuespiller, og derfor er nok måten å tilnærme seg også dertil. Jeg har menn etter meg jeg også, men på en langt hyggeligere måte. Så ja, det er du som ber om den type oppmerksomhet når du går for den looken, og det er også, bevisst eller ubevisst, derfor du har den looken. Jeg hadde ikke kunnet ha deg som venninne uansett hvor snill du måtte være, fordi du kler og ter deg som du gjør.

  48. Dette er en av grunnene til at jeg bor i en liten bygd og ikke i byen. Med en gang jeg kommer inn i byen og går utendørs føler jeg meg ikke trygg lenger, kunne aldri gått aleine 🙂

  49. Oppriktig nysgjerrig; opplever dere like mye slik dritt med etnisk norske gutter eller er det hovedsaklig utlendinger?

  50. De aller fleste har opplevd dette, og hun som mener at det er din egen feil pga hva radiorespsjonen engang sa om deg -som forøvrig ikkje er en lov,men noens mening, betyr ikkje at det er sant.
   Som du ser trenger ofte folk ikkje engang kle seg pent, sexy eller provoserene for å få uønsket oppmerksomhet. Eg har hatt helt vanlig klær på og blitt fulgt etter hjem fra jobb og nesten revet buksen av av en random dude som gikk bak meg. Eg slo ham med en paraply og hengte meg på noen andre som sku i samme retning som meg.
   Har blitt kløpet i puppene på jobb eller ute på byn for å sjekke om de er ekte osv.
   Menn kan være utrolig usmakelig og forstår ofte ikkje forskjell på flørting og overgrep. Noen ganger blir man MYE MER intressant når man sier nei, forstå det den som kan
   Menn opplever dette også,men ikkje i samme grad som kvinner. Det triste er at endel søt flørting forsvinner i at folk ikkje aner hvordan de skal oppføre seg -og noen tror at deres innpåtrengende væremåte skal gjøre at du føler deg beæret på en eller annen måte.
   Handler vel mest om oppdragelse, manerer, folkeskikk og i noen tilfeller også kultur

  51. Blir litt trist at utseendefokuset er så ekstremt når du er så oppegående ellers. Alle vil se bra ut, men alle operasjonene er sykelig og bør ikke legges ut bilde av. At man har tatt ut fillers bør ikke være toppsak på VG. Punktum. Er ikke mye forskjell på deg og Sraad lenger.

  52. Kjenner meg igjen og har stilt meg selv de samme spørsmålene. Jeg tror vi er for hyggelige rett og slett. For meg faller det seg naturlig å være høflig uansett hvem jeg møter, men har innsett at det er faktisk ikke så lurt, for menn som finner deg attraktiv kan mistolke det og tro du liker de tilbake. Har skjedd det samme her, først har jeg vært hyggelig, så har det endt med at jeg må be personen dra seg til helvete bort fra meg. Hvis jeg går alene på gata alene uten kjæresten min, stopper det stadig vekk noen for å snakke eller spørre meg om noe osv. Synes det er ubehagelig egentlig. Og har tenkt det samme som deg, om jeg burde kle meg annerledes eller hva som helst. But no. Noen ganger får jeg følelsen av at gutter/menn utnytter at jeg går alene, da er de tøffe nok til å ta kontakt, for man blir jo automatisk i en mer sårbar posisjon når man som jente går alene, da tørr man kanskje ikke å si direkte hva man mener heller, og jeg tror sånne ekle folk utnytter seg av at vi går alene rett og slett. I tillegg er det kanskje lurt å være avvisende fra første stund, selv om det ikke faller seg naturlig.

  53. Ja, det skjer dessverre ofte, men absolutt mest når jeg er alene. Gjør at jeg føler meg utilpass og utrygg når jeg drar hjem sent på kvelden, og det hjelper ikke at det samme skjer i taxier, så jeg liker heller ikke å ta taxi. Da er jeg tidvis direkte redd.

  54. Hmm.. aldri skjedd på en negativ måte med meg (heldigvis) Har ofte blitt plystret på eller fått høre «Damn, hun var fin» når to gutter går forbi meg. Men slik som du beskriver det føler jeg fra mannens side er å trå for langt. Mulig du kanskje har en aura som tiltrekker deg folk eller rett slett er eye-catching. Hva vet vi.
   🙂

  55. Det er er noe alle jenter/unge kvinner opplever. Gutter og menn trenger å bli oppdratt til å oppføre seg ordentlig! Det er så himla slitsomt å hele tiden være i forsvar og på vakt, holde nøklene mellom fingrene som en slosshanske når man går alene, ikke få sitte i fred eller gå i fred. Jeg er ikke spesielt vennlig eller søker blikkontakt, slik du sier at du er og gjør, likevel er jeg utsatt. Så ja, det er din feil – at du lever og er kvinne i et samfunn fullt av drittsekkmenn.

  56. Det eneste tipset jeg har mot dette; og det funker for meg, er å IKKE søke blikkontakt, og om man får blikkontakt, ikke smil, bare se bort, før den eventuelle idioten tror at blikket ditt tilsier; kom bort til meg..
   Slik skulle det ikke vært i en perfekt verden, men den er dessverre ikke det, så da må man ta sine forhåndsregler😘

  57. Er det utlendinger som plager dere eller etnisk norske? Eller en god blanding? Flytt til bygda, her får dere være i fred.

  58. Dette skjer meg og. Er som om æ tiltrekke meg de rareste/skummleste personene. Føle d lyse av meg. Men så klart skjer d nok oftere med deg. Men tror vi empater får med oss så mye av d som skjer rundt oss, at vi kanskje tiltrekker de på en annen måte. Kanskje det skjer med andre og, bare de ikke legger merke til d? Æ vet ikje. Men d skjer ofte nok til at d er ubehagelig. Etter 10 år i Oslo er d mektig godt å bo hjemme i Nord litt nå.

  59. Dette hender meg også stadig vekk.. Jeg synes det er bra at du skrev dette innlegget, nettopp fordi dette temaet er så utrolig viktig å ta opp. (Ofte står det om slike hendelser i andre deler av verden, men kanskje ikke om andres erfaringer her i Norge). Av og til har jeg stilt meg selv spørsmål om det er noe galt med hvordan jeg ser ut eller hvordan jeg fremstår ovenfor andre (spesielt menn) når jeg går ute. Vil si at jeg ser helt ordinær ut men likevel så klarer jeg å tiltrekke meg alt mulig av menn som skal snakke til meg eller følge etter meg, både dag og kveld. Har også forsøkt å ta det opp med kjæresten men han skjønner ikke helt alvoret eller hvor utrolig slitsomt det er for oss jenter. Jeg sliter også med angst på grunn av en hendelse relatert til denne problemstillingen hvorav situasjonen eskalerte, og etter dette så får jeg angst-triggere i sånne “vanlige” situasjoner der enkelte menn føler at de må stirre eller snakke til meg.
   Vil takke deg for at du tar dette opp, slik at jeg, du og andre ikke føler at vi står alene om dette!

  60. Seinest i går opplevde jeg lignende to ganger. En kar som snakket dårlig norsk kom til bordet til meg og ei venninne og lot oss ikke være i fred, selv om jeg sa at vi ville være alene. Og da vi hintet om at vi var lesbiske, så spurte han om vi ikke ville prøve pikk da…
   Og seinere da jeg gikk hjemover alene så kjørte en bil som var full av menn som hang ut av vinduene og ropte ting til meg fram og tilbake. Til slutt satte jeg meg i en taxi, selv om det bare var 10 min å gå hjem..

  61. Jeg har opplevd seksuell trakassering i mange år. Det er rett og slett for jævlig.
   jeg er etnisk norsk dame, og de etnisk norske har helt klart, vært verst.
   Jeg kommer ikke skrive ned de alvorlige tilfellene jeg har opplevd, men mer den ukentlige/månedlige trakasseringen.
   På utesteder med alkohol i helgene, er det altfor mange som vil klappe eller ta ett skikkelig godt tak på rumpa, og mener dette må jeg godta. Jeg liker det ikke og jeg ønsker det ikke, men det bryr de seg ikke om. Fremmede er de verste,og gjerne de i 20 og 30 årene.
   På buss derimot eller spesielt på restaurant er det gamle ekle menn som tar kontakt. Spiller ingen rolle om jeg er alene eller ikke. De er nærgående, stirrer eller sikler. Det tar liksom aldri slutt heller. En gang satt det en fyr og slikka seg heftig rundt munnen mens han så på meg 🙁 Han småstønnet vel også.
   Jeg har ett helt vanlig utseende og jeg går helt vanlig kledd, men det hjelper ikke. En del mannfolk tror de kan gjøre hva som helst. Det er faktisk skremmende og ekkelt. Synd ikke #me2 hjalp nok…..

  62. Har opplevd dette ofte selv, spesielt av utenlandske menn. Føler meg aldri trygg ute alene og det er veldig kjipt at det må være sånn

  63. Har opplevd det mange ganger, både fra ernisk norske og utenlandske. Det mest invaderende synes jeg er et klask på rumpa, da det er et privat område som er forbeholdt kjæresten min/folk jeg liker. Skjønner virkelig ikke hvorfor du skriver at man skal la det gå, da det kan forvirre mange kvinnelige lesere som har opplevd det som ubehagelig og invaderende, men får høre av deg at det ikke er farlig. Det er IKKE greit å klå på private kroppsdeler til folk du ikke kjenner. At du ikke synes det er en big deal at fremmede tar på rumpa/skrittet ditt syns jeg du skal holde for deg selv, sånn at andre ikke føler skam over å føle seg seksuelt trakasserte. Dette er ikke hat, men en konstruktiv tilbakemelding.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg