vegansk pizza – skal jeg bli veganer?

Denne tirsdagen føles som søndag, og hva er vel bedre da enn å bestille pizza? Og en fantastisk nyhet på toppen av det hele – verden går fremover og peppes har fått vegans pizza! Jeg rører meg sakte, men sikkert mot et mer vegansk kosthold og da måtte jeg bare teste denne. Igjen må jeg skryte av gruppa Veggispreik på facebook som holder meg oppdatert på siste nytt i den vegetariske verden. 

Så, hva ble dommen? Til tross for at den er uten ost falt den i god smak her, og jeg elsker ost. Jeg kunne sikkert levd ene og alene på ost, dessverre.. Men tilbake til pizzaen! Jeg savnet ikke ost i det hele tatt for første gang i mitt liv, den var luftig, god og hadde verdens beste dressing, også den vegansk. Vi endte opp med å ikke røre rømmedressingen i det hele tatt. Jeg ble mett. Alt for mett. Jeg velger alltid vegansk om alternativet er der ute på restaurant, og nå gjør peppes det lekende lett.

Den var digg, tommel opp til peppes og halleluja for små fremskritt i verden! Og nei, jeg fikk ikke denne sponset. JÆVLIG dyrt å bestille pizza! 440 kr, hva i faens navn. Men det var verdt det! Må bare påpeke at det ikke var ekstra dyrt fordi den var vegansk, det er jo generelt dyrt å bestille mat hjem. 

Er noen av mine lesere vegetarianere, veganere, pescetarianere eller har kuttet ned på kjøtt? Isåfall hva er grunnen?

  1. Så utrolig bra og gøy å se at du sprer vegansk mat og normaliserer det! Har ikke smakt pizzaen selv men gleder meg sykt, den ser skikkelig god ut.
   Vil også tipse deg om Oumph pizzaen som du får kjøpt på Meny, Kiwi og Bunnpris som er helt vegansk, og med både kjøtterstatning og superdigg ost! Den er såå digg, så hvis du ikke har prøvd den burde du smake 🙂
   Ha en riktig fin kveld videre, flotte deg!

  2. Er forresten veganer og har vært det i 2.5 år nå. Har ikke angret ett sekund! Trodde det kom til å bli vanskelig, men etter en måned som vegetarianer først gikk alt lekende lett (ost var forresten noe av det aller siste jeg sluttet med, men heldigvis ble jeg kvitt ”avhengigheten” og nå finnes det jo også helt supre alternativer synes jeg).
   Ble veganer for dyrenes skyld, fordi jeg ikke ville utnytte dyr og påføre dem noen som helst smerte. Og etter hvert som tiden gikk fant jeg også ut om miljø- og helseaspektet. Jeg er altså veganer for dyrene, men det at å leve vegansk hjelper jorden vår også så utrolig mye er et enormt stort pluss i boka for meg!

  3. Silje: Søsteren min er veganer og jeg har hørt mye godt om den pizzaen! Gleder meg til å teste ut. Ost er vanskeligst for meg å slutte med også, men for hver dag blir det på en måte enklere. Jeg har begynt med den “go vegan” osten, og da gikk det fint!

   Og samme grunnen her! 🙂

  4. Veganer her!
   “Vegan for everything” (dyr, miljø, helse…), men hovedsakelig for dyrene. Synes det er forj*vlig hvordan vi mennesker finner det for godt å ta oss til rette på bekostning av andre levende bevisste individer kun for smakens del.
   Om du trenger inspo for å ta det “endelige steget” over til veganisme: sjekk ut “Dairy is scary” på YouTube.
   Og om du trenger tips til en skikkelig god vegansk ost; Violife for pizza, og Violife Smoked Flavour. De er helt utrolig gode, og smelter bra. Konsistensen blir selvsagt ikke spot on, men smaken er virkelig så nært som man kommer. Du får kjøpt de på de på mange Meny-butikker, de fleste Sunkost, og Veganermat på Tøyen 🙂
   Godt å høre at du tenker på å ta steget, og jeg håper virkelig du gjør det!
   http://vegannicole.blogg.no

  5. Så bra pizzaen falt i smak, Har ikke fått smakt den selv 😉 Jeg er veganer for dyrene 💚

  6. Jeg er veganer, for dyrene og for miljøet. For bare et par-tre år siden spiste jeg 4-500 gram kjøtt til middag hver eneste dag, og skjenket ikke en tanke til dyrene som måtte dø for min skyld. Så fikk jeg meg en kjæreste som ikke spiste kjøtt, og vi begynte å ta til oss dyr som ikke hadde noe sted å gjøre av seg. Etter at vi så filmen “Earthlings” ble det helt slutt på kjøtt for min del, og det store vendepunktet som gjorde at vi valgte å spise plantebasert kom da geitene våre fikk killinger. Plutselig gikk det opp et lys for meg; i industrien blir hannkillingene slått ihjel rett etter fødselen, slik at vi kan ta melken dens fra mammaen. Geitene, som er så knyttet til barna sine og familien sin. Som er så livsglade, lekne og fantastiske individer.
   Og kuene. Som blir inseminert hvert eneste år, går gravid med barnet sitt, føder det, og blir fratatt det. Kalven blir fratatt mammaen sin. Alt fordi vi skal få ost og melk. Det ble begynnelsen på slutten for våre tidligere matvaner, og vi la om til 100 % plantebasert <3 Vi har aldri angret, det føles helt fantastisk ikke å bidra til industrien som utnytter de uskyldige, vakre dyrene. Det tok litt tid å venne seg av med osten, men nå når smaksløkene har justert seg så syns vi ost både smaker og lukter ku (og ikke på den gode måten ehe) 🙂
   Nå driver vi Norges største fristed for gårdsdyr, og får, i møte med dyrene, bekreftet hver eneste dag hvor riktig valget vårt var og er <3

  7. Er vegetarianer fordi jeg ikke liker smaken av kjøtt, rett og slett. Vurderer å bli veganer, for egen helse og miljøet, men ost og enkelte melkeprodukter er det vanskelig å gi slipp på merker jeg.

  8. Den så digg ut!
   Har selv kuttet ut mye av kjøtt, men sliter veldig med å kutte ut kylling da jeg ELSKER kylling og ikke klarer å finne en erstatter. Har du noen tips? Jeg er også oppvokst i en «landelig familie» om jeg får kalle det det, og oppvokst med en skikkelig husmanskost der pappa skyter dyrene vi har på middagsbordet, og de syntes alt det vegetarianske greiene er tull. Så det er alltid vanskelig å si Neitakk når jeg på besøk hjemme.
   Enda ikke klart å kvitte meg med jakkene med pels på heller… men jeg prøver så godt jeg kan!

  9. Jeg er pescetarianer og har vært det litt over 3 mnder nå. Går SUPER fint, og savner ikke kjøtt noen ganger. Valget tok jeg pga mitt ELSKforhold til dyr og det stakkars miljøet vårt.
   Er blitt veldig påvirket av deg, Andrea og Kristin og syns det er så bra at dere har fokus på dette og skriver så mye om det🤞🏼

  10. Jeg kommenterer aldri. Men når jeg leste spørsmålet ditt, så må jeg bare fortelle deg at for 6 år siden, etter du skrev på bloggen din at du skulle bli vegetarianer, tok jeg det samme valget selv. Og det har jeg vært siden. Så jeg må bare takke for fantastisk god inspirasjon. Jeg lever et mer opplyst, miljøvennlig, og ikke minst DYREVENNLIG liv nå, og det er myyye takket være deg. Tusen takk<3
   Jeg går veldig samme veien som deg, og spiser mest mulig vegansk. Men ost er vanskelig å gi slipp på altså. Heldigvis har jeg de siste dagene kun levd vegansk, og jeg satser på å kunne fortsette med det. Takk for at du inspirerer, på så mange forskjellige plan, det har gjort masse for meg. Takk for at du er du!

  11. Er selv veganer på grunn av dyrene. Vi har ikke peppes her jeg bor, men jeg tar gjerne turen til nærmeste dersom det er verd det. 440 kr høres dog litt dyrt ut for en pizza. Du skriver det er med hjemlevering, så det koster vel et par hundre bare det, antar jeg. Vet du hvor mye den koster om du skal spise den på selve peppesresturanten?

  12. Hei!
   Jeg er veganer på grunn av alt egentlig. Plutselig en dag var ikke den dårlige samvittigheten og de søvnløse nettene verd det lengre, så da tok jeg steget! Nå er både jeg og kjæresten veganere og vi har det mye bedre med oss selv, både psykisk og fysisk. Cravingen etter ost er vel det eneste kjipe men det går stadig bedre. Hilsen jente 21, tidligere Jarlsberg-oman. Den aller største motivasjonen (selv større enn dyrene, men du som også sliter med huden skjønner sikkert dette) er at huden har blitt helt normal igjen!! Alle kviser og urenheter, eksem, utslett og psoriasis er HELT borte. Jeg håper du får oppleve de samme effektene om du en dag legger fullstendig om til et plantebasert kosthold.
   NB! Du blir ikke veganer om du kutter ost, egg etc da du enda kjøper ting med skinn og sminke, hårprodukter ol som ikke er veganske! Da heter det at du spiser plantebasert:-)
   Jeg er forresten utrolig glad for at du har åpnet kommentarfeltet igjen, og gjør ting mer for deg selv. Det ser ut til å gjøre deg godt og det reflekteres i kvaliteten på bloggingen din. Jeg håper fremgangen din med deg selv fortsetter, jeg heier på deg!

  13. Så bra at du vil bli veganer! Jeg er det selv fordi jeg ikke kan se for meg å leve på en annen måte uten at det blir helt feil. Jeg hadde følt meg som et egoistisk og råttent menneske om jeg skulle gått tilbake til å støtte industrien, og hele konseptet med at dyr lever som slavene våre. For ikke å snakke om at det blir helt feil for meg å drikke/spise morsmelk fra en annen dyreart, noe som så og si er hønemensen/mulig befruktet embryo, for ikke å snakke om dyrelik. Æsj. Men husk da, at å være veganer handler om mer enn hva du spiser. Da må du også ta andre valg i forhold til hva du velger å kjøpe og reklamere for, som f.eks skinn og dyretestet sminke. Ikke for å pirke, men det kan virke dobbeltmoralsk og useriøst. Uansett, så bra at du spiser mye vegansk og skriver om det på bloggen! håper at det kan inspirere noen 🙂 det har jo egentlig blitt superlett å være veganer nå som vi har fått et mye bredere utvalg, så det går nok helt fint om du bare går inn for det 🙂

  14. Veggis på 13ende året her! Jeg glir mye mellom lakto-ovo-vegetarianer og veganer i perioder. Men det er ikke viktig. Det viktigste er å redusere bruken av kjøtt og animalske produkter.
   Jeg føler at mane veganere gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å skrike og rope om at «hvis ikke du er veganer så er du ett dårlig menneske» eller ligenende. Jeg mener (sammen med folka bak veggispreik) at å være veggis handler om å redusere så mye som er mulig i DITT liv, og inspirere istedet for å kommandere og kritisere. Det viktigste er at du gjør det DU kan for dyra/miljøet/helsa, samtidig som det skal være på ett nivå som DU kan leve med. Det er viktigere at alle har det bra og er lykkelige enn at alle er supetstrenge veganere som kanskje ikke har det bra fordi de ikke klarer å få i seg alle næringsstoffene de trenger.
   Dette er ett aspekt som jeg synes mangler i mange veggismiljøer, desverre. Heldigvis har vi sånne som Lars fra veggispreik som er streng på at alt skal ha en positiv tone.
   Jeg tror du «snur» flere kjøttetere ved å gi dem dritgod veggismat enn du gjør ved å vise dem filmer fra slakterier (om det er målet ditt).
   Poenget mitt er:
   Mange bekker små gjør en stor å, alle monner drar også videre.
   Så lenge alle gjør litt, om det er Meat Free Monday eller full-veganer på dagen, så når vi vårt felles mål. Gjennom å inspirere, ikke kritisere.

  15. Er veganer og har vært det i to år nå. Ble i utgangspunktet veganer av hensyn til dyrene. Synes det var umoralsk å betale noen for å drepe et dyr når jeg vet at jeg aldri kunne fått meg selv til å gjøre noe slikt. Ble etter hvert mer oppmerksom på kjøtt- og meieriindustriens påvirking på klima og skulle faktisk av den grunnen alene ønske jeg ble veganer tidligere! Når man ser på regnestykkene er det helt sykt at det ikke blir lagt større vekt på dette. Kroppen min er frisk og rask, jeg har ingen mangler og det å vite at man gjør godt for både miljøet, dyrene som lever med oss her på jordkloden og ens egen helse, det er utrolig deilig.

  16. Hei Sophie 🙂
   Jeg spiser nesten bare plantebasert nå, og har kuttet ut all ost. Trodde det skulle bli mye verre enn det faktisk er.. mye pga èn god erstatning til ost (som seriøst er bedre enn vanlig ost!). Jeg er ganske ærlig og praiser ikke alt bare fordi det er vegansk.. Så du må bare tro meg! Haha! Merket er “wilmersburger”. Den MÅ smeltes for at smakene skal komme frem,men fyyyyy så god den er!!! Den på f.eks Hälsanskök-burger er MAGISK! Smaker som vanlig burger. Igjen: TRO MEG! Haha.. Blir ivrig når jeg prater om dette for vil sånn at flere skal smake på de gode alternativene. Da er det null stress å kutte ut ost<3

  17. Gikk inn for plantebasert kosthold etter å ha sett noe som fikk meg til å reflektere over det å drikke en annen art sin melk.. Kom fram til at det er ekstremt unaturlig (samtidig som reklamebransjen har fortalt meg det stikk motsatte alt for lenge og dette førte til at jeg opplevde sterk kognitiv dissonans), og også at det påfører mye unødvendig smerte. De stakkars kuene. Nei, plantemelk for the win! Og så gøy å høre at du liker Go Vegan-osten, hører at den nye oppskriften faller i smak så gleder meg til å prøve 😀

  18. Så god ut den pizzaen!!
   Jeg har kuttet ned på kjøtt de siste to årene. Spiser nå kjøtt ca en gang i uken og fisk ca tre ganger i uken og da kun til et måltid. Det var du som gjorde meg oppmerksom på problemene kjøttindustrien skaper, og jeg gjør det pga utviklingen til industrien. Da mine foreldre vokste opp, spiste de kjøtt omtrent to ganger i uken, men da jeg vokste opp var det blitt vanlig å spise kjøtt så og si HVER dag og gjerne til flere måltider. Den utviklingen synes jeg er helt feil med tanke på dyrevelferd og miljø.
   Såå keep up the good work, du inspirer og informerer mange!!

  19. Måtte bare kommentere for en gang skyld, for du slutter virkelig aldri å imponerere. Har egentlig aldri lest noe særlig blogger, men bloggen din er et unntak, av den enkle grunn at du er så forbanna god på å skrive. I løpet av et av dine innlegg må jeg sikkert stoppe opp 10 ganger, hver gang, kun for å lese det om igjen fordi det er så fantastisk bra skrevet. Trenger ikke interessere meg for innholdet på blogginnlegget engang, for skrivingen din gjør det så interessant… Du har virkelig en gave, wow.

  20. Vegeterianer, men prøver å kutte så mange dyreprodukt som mulig. Grunnen er dyrene, klima og egen helse. Har vel bare innsett: HVORFOR spise dyr når det ikke er nødvendig. Det finnes da så mye annet godt man kan spise i stedet. Problemet er egentlig alle rundt meg som rakker ned på mitt kosthold og åpenbart ikke har kunnskaper nok om et plantebasert kosthold.. De prøver å få meg til å føle meg rar fordi jeg kutter dyreprodukter, mens jeg tenker nå at det er da vel de som er rare som spiser dyr når det finnes så mange argumenter for å la være

  21. Er selv veganer på grunn av dyrene. Ble veggis som 14 åring fordi jeg ikke ville skade dyr. 2 år senere så jeg dokumentaren smaken av hund, og da skjønte jeg at minst like mange dyr dør og lider i melk- og eggindustrien som i kjøttindustrien.
   Har nå 8 år kjøttfri, de 6 siste årene som veganer! Aldri sett meg tilbake, beste valget jeg har gjort. Tommel opp til deg Sophie, som er en dyrevenn, alt hjelper! #veggiefam <3

  22. Yesss så bra! Lever i England for tiden og er veggis/veganer. Er som deg og velger vegansk når det er et alternativ, og kjøper aldri melk/ost/osv på butikken. Sinnsykt lett å være veggis men så mye vanskeligere å være veganer. Ikke fordi jeg ikke vil bli det, og man skulle trodd at England hadde masse veganske alternativer, men neida. Blir faktisk litt sjokkert noen ganger.
   Grunnen til at jeg ble veggis var faktisk fordi jeg så dokumentaren «Food Choices». Litt rart egentlig, for det er ikke en av de mest kjente og handler egentlig bare om helsa di, ikke om hvor dårlig dyr blir behandlet. Men etter det gråt jeg bare og tenkte jeg faktisk kom til å dø ung om jeg ikke stoppet å fylle kroppen min med ting som dreper meg. SELVFØLGELIG elsker jeg også dyr og vil ikke spise dem, men det var sånn jeg endte opp med å bli det til slutt. Har prøvd mange ganger før, men jeg endte alltid opp med å gi opp, men nå blir jeg kvalm av å en gang lukte egg. Har vært drita full så mange ganger uten å ende opp med å spise kjøtt, og DA vet jeg at det er ekte. Haha. Bra du snakker om det!!

  23. Jeg har absolutt kuttet ned på kjøtt. Eller det vil si… Jeg har vel egentlig aldri spist veldig mye kjøtt. Jeg liker ikke følelsen jeg får i kroppen. Jeg føler meg liksom litt tung, i hvert fall når jeg spiser rødt kjøtt. Men jeg har også det siste året kuttet ned på kjøtt generelt og spiser ofte vegetarmiddag flere ganger i uken. Det er et bevisst valg som er tatt på bakgrunn av flere ting egentlig. Jeg elsker dyr, og jeg elsker planeten. Men den største grunnen må være miljøet ja. Jeg har prøvd å få med samboer på å prøve oss som pescetarianer. Men han nekter… enn så lenge. Men jeg har fått han med på å lage vegetarretter da! Og det er jo litt bra i hvert fall.

  24. Spørsmålet ditt fikk meg til å innse at det faktisk var du som inspirerte meg til å se filmen Earthling for sikkert 5-6 år siden, og derfra begynte ballen å rulle. Jeg har vært vegetarianer i 3-4 år, og det siste halvåret har jeg endelig tatt skrittet og blitt veganer. I dag lurer jeg på hvorfor jeg ikke ble det før, har aldri følt meg bedre!
   Det startet som en kamp for dyrs rettigheter, men nå er miljø og egen helse minst like viktig. Elsker hver gang du blogger om dette, og vet du inspirerer så mange til å tenke over valgene man tar! Keep it up.

  25. Hei!
   Jeg spiser i all hovedsak vegansk mat. Har alltid brydd meg om dyra, men tok liksom aldri steget. Så såg jeg “What the health” på Netflix og startet å spise vegansk dagen etter. Ble motivert til å endre kosthold da de forklarte hva som faktisk skjer med kroppen når vi spiser kjøtt, egg og melk. Så er det såklart dyra!
   Den beste veganske osten, mener jeg er fra Coop sitt sortement og den heter “vegetar-dag”. Den smelter perfekt på pizza!
   Selv om vi ikke alltid spiser helt vegansk, så hjelper vi dyra uansett😊

  26. Do it 😀
   Husker jeg ble anbefalt av deg her på bloggen å se dokumentaren “Cowspiracy” og etter det kuttet jeg nesten ut kjøtt fullstendig over natten. Et par uker senere ble jeg pescetarianer, og nå kan jeg med noen unntak nesten kalle meg veganer 🙂
   Først var det miljøaspektene ved det som appelerte til å kutte kjøtt, men etter jeg fikk øynene opp for hvordan undustrien egentlig er, er det nå også dyrevelferdsårsaker som har fått meg til å kutte ut meierprodukter nesten helt. Og så ren hud jeg har fått! Jeg hadde tidligere masse kviser i omtrent bylleform, før jeg begynte på roaccutan, som gjorde underverker. Får en kvise her og der innemellom men det er ikke ofte. Men alle typer smånupper har nesten forsvunnet helt etter jeg kuttet i meieriprodukter, og jeg bruker nå en lett bbcream istedenfor fundation.
   Så go for it 😀 Og man kan spise så mye større mengder mat uten å legge på seg haha.

  27. Jeg er vegetarianer og har vært det hele livet. ( mamma oppdro meg sånn :p ) Men de siste 3 årene har jeg vært halvt om halvt vegetar / vegan ? Haha. Jeg spiser ikke egg eller melk , men jeg spiser fisk kanskje 5-6 ganger i året, men ikke oppdretts. Dette vil jeg kutte ut.. Jeg vil ikke bidra til de grusomhetene dyrene våre blir utsatt for og heller ikke miljøet , så å bli kjøttetende har aldri vært et alternativ for meg:)

  28. Kristine Gustavse: Tror man er gal om man ikke klarer å i det minste kutte ned etter å ha sett den dokumentaren.. haha!

   Det finnes så mange gode grunner til å kutte ned, og du har helt rett!

  29. Er selv veganer og veldig glad for at Peppes har kommet med denne pizzaen, men syns faktisk den nye veganske frossen pizzaen fra Folkets er enda bedre 🙂 om du bestiller Peppes sin Citrus Kale Green light så er den også fantastisk god! kult å se at du utforsker produkter som passer med en vegansk livsstil!

  30. Kornelia: Det var faktisk den dokumentaren som dyttet meg til å ikke drikke melk lengre, og nå blir jeg kvalm av både egg og yoghurt i tillegg.. Det er sykt når man først åpner øynene.

   Tusen takk for tips!! Osten må jeg sjekke ut 🙂

  31. Anonym: Herregud, jeg husker da jeg anbefalte den! Fikk så mye hat for det, men så glad jeg blir for at noen “tok den til seg”. <3

   Det er sinnsykt gøy å se hvordan man blir obs på alle de positive effektene ved det etterhvert!

  32. Rebecca: Ja, det er mange som føler seg tung – kroppen bruker så lang tid på å fordøye det, og da bruker man mer energi, det ligger lengre i magen osv.. Det er så bra du spiser det flere ganger i uken, hurra! <3 Og, samboeren din er med på å lage vegetarretter, bare det er det mange som ikke er.

  33. Min favoritt pizza i frysedisken er den med pesto og mozzarella! Herre Gud den er digg!
   Vi gjør det ikke bevist, men vi har vel kuttet ut en del kjøtt, men det er kun fordi det er så sabla dyrt og situasjonen er som den er.

  34. Er ei 15 år gammel jente, har vært veganer siden juli 2017. Helt fantastisk! Er litt vanskelig fordi jeg bor i ei lita bygd (Salangen), sikkert lettere i en by. Gjorde det til slutt etter at jeg så What The Health, visste ikke så mye om helsefordeler. Var vegetariener fra jeg var 10, på grunn av etikken rundt dyrene. Men er en slags “flexi-ganer”, tar litt unntak i ny og ne haha!

  35. Jeg er pescetarianer. Etter at jeg fikk vite mer om hvordan kjøttindustrien funker, hva det gjør med dyrene, og miljøet har jeg rett og slett ikke hatt lyst på kjøtt. Blir bare kvalm av tanken på å spise det. Lurte foresten på om du tar noe kosttilskudd siden du ikke får i deg alle næringsstoffene uten kjøtt. I så fall, hva tar du?

  36. Tenkte å tipse deg om en oppskriftsbok jeg kjøpte på joker tidligere i dag. Den heter «vegansk» eller noe sånt, og du finner den i hyllen med blader. Boken inneholdt mange oppskrifter på mye fargerik og vegansk mat. Hadd vært gøy om du delte noen oppskrifter med oss fremover, og kanskje dette kan inspirere deg til å lage mer mat. Digger deg, og bloggen. Ha en fin kveld!

  37. Har vært veganer i tre år. Var veggis et år først, men når jeg satt meg inn i meieri industrien tok jeg steget til å bli veganer. Vil anbefale deg violife ostene. De har en som er ment for f.eks pizza, som smelter bra og er kjempe god. De har masse andre forskjellige oster. Man kan kjøpe de på glede av de norske sidene som selger veganermat! 🙂

  38. Jeg er veganer! Har vært det i 6 mnd nå og jeg elsker det! Motivasjonen er å kutte ut alle animalske produkter for dyrene og for miljøet <3 etter at jeg bråvendte meg fra å være alteter til veganer over natta har jeg merket at jeg nå har fått myye bedre hud (har sliti masse med akne og har gått på isotretinoin). Føler meg også mye mer opplagt, lett i kroppen og har mye mer overskudd og energi! Elsker å være veganer og kommer aldri (!) til å endre denne livsstilen! + at du har god samvittighet ovenfor dyrene!
   Sier bare; «Go for it!», prøv å få til et vegansk kosthold som du klarer, du kommer ikke til å angre (og ost er ikke så verdt det mtp. dyrenes velferd + det kommer bare enda flere erstatninger nå :D). Og hvorfor være vegetarianer og heller ikke bare gå all inn når du først klarer å kutte ut kjøtt?

  39. Veganar!💚 Fordi eg ikkje kan bidra til noko eg ikkje kan stå inne for. Eg synes ikkje det er forsvarleg å vita kva animaliaforbruket gjer med dyra og miljøet og likevel la vera å gjera det ein kan.

  40. Blir glad når jeg leser at du er på vei til å gå over til et vegansk kosthold! Anbefaler Vegan Norway appen for restaurant-tips! Ang.ost så synes jeg Violife (helsekost), Wilmersburger (fleste matbutikker) er best! Det finnes også en ny vegansk matbutikk i Oslo som heter Veganermat. Håper vi får sett deg og dine lesere på Oslo Vegetarfestival 😊

  41. Er hverken veganer eller vegetarianer enda, men har planer om å bli det etterhvert. Tar små skritt og ofte nå jeg dropper kjøtt eller egentlig ikke vil spise det fordi dyrene. Har også smakt på vegansk sjokomelk (som er dritgodt BTW, positivt overasket) og lager noen ganger taco med vegansk farse. Osv..Gruer meg som alle andre mest til å kutte ut ost haha. Sånn jeg bor nå kan jeg verken bli veganer eller vegetarianer. Men når jeg flytter hjem/for meg selv og begynner å lage mat selv kommer jeg nok til å teste mye vegansk/veggis. Myye erstatninger da haha for jeg elsker kjøtt og ost. Spiser allerede ikke fisk og fugl da men det er også fordi jeg ikke liker det. Er veldig kresen men har et mål om å sakte men sikkert bevege meg mot veggisverden.
   Og jeg gjør det for de stakkars dyrene. At vi behandler dyr sånn for å lage melk blandet annet er jo en av mange grunner til at menneskene ikke burde vært den sterkeste rasen, syntes jeg da:))

  42. Ja! Jeg spiser helt plantebasert og lever en vegansk livsstil. Jeg var først vegetarianer i et par måneder, så ble jeg veganer, bokstavligtalt over natta, pga èn video om meieriindustrien. Det var dråpen. Jeg kunne ikke lengre støtte en så horribel industri, hvor kyrenes reproduktive-system blir utnyttet og misbrukt til de grader og hvor han-kyr er verdiløs. For ikke å snakke om egg-industrien…
   Når jeg ble veganer, fortsatte jeg å opparbeide meg kunnskap om veganisme gjennom å lese, se dokumentarer, bli medlem i vegan-grupper, følge aktivister på sosiale medier og ved å lese veganske matblogger. Jeg lærte ikke bare mer om hvordan dyrene blir til mat, men også om hvor ødeleggende produksjonen av animalia er for jorden og hvor mye fôr (som kunne vært mat til mennesker) og vann det krever.
   Men, den aller viktigste grunnen til at jeg velger å leve etter veganske prinsipper er dyrene. Jeg kunne ALDRI gasset, kvernet, myrdet eller voldtatt noen, så hvorfor skal jeg betale andre til å gjøre det for meg? Når jeg overhodet ikke trenger det. Tvert imot faktisk. Jeg har aldri spist så variert og godt før som jeg gjør nå! Jeg spiser mat og matvarer jeg aldri har smakt før, og det er så spennende, lærerrikt og smakfullt!
   Å bli veganer er det beste og det viktigste valget jeg har tatt. For meg gir det ikke mening å leve på noen som helst annen måte. 💚

  43. Hei, hei fra Latvia!
   Du har også lesere i andre europeiske land. 🙂
   Jeg har tenkt i det siste at det kunne ha vært bra å spise mindre kjøtt både for helsa og for miljøet. Jeg synes at det er bra at matindusitrien utvikler seg og tilbyr gode vegitarianske og veganske alternativer slik at man kunne finne noe som passer best for hver person.
   Jeg foretrekker forresten pizza med paprika, sopp, ananaser og ferskkvernet pepper, og synes at den smaker bedre enn alternativer med kjøtt eller skalldyr.

  44. Pesceterianer 🙂 simpelt fordg jeg bare føler meg bedre. Går ikke helt vegetarianer pga d vitamin om vonteren, vet det finnes mulighet for kostilskudd, men klarer ikke svelge de tablettene og man vil ikne akkurat føle seg trøtt og bestandig sliten pga dvitamin mangel om vinteren

  45. Men jeg drikker ikke mye/ingenring melk og spiser heller aldri egg, så kunne vært veganer nesten, bare minus fisk som jeg spiser :/

  46. Jeg hadde tenkt i mange år på at det ikke føltes riktig for meg å spise dyr, men det ble liksom aldri noe mer enn med tanken, så møtte jeg en jente på sikkert 11 år som var vegetarianer, så tenkte jeg at hvis denne lille jenta klarer å se alvoret og holde seg unna kjøtt kan jeg også! Du er jo også en veldig stor inspirasjon som jeg lærer mye av også 😊

  47. Jeg begynte som veganer men endte opp med å legge til fisk og sjømat til kostholdet for å kunne kutte ut soya-produktene (for mye østrogen og uren hud), og holder meg som regel uten melk og egg. Spiser fortsatt ost i blant, men det er typ en gang hver andre uke eller så. Det fungerer bra for min del, å lage min egen versjon av diettene eller hva jeg skal si, hehe. Synes balanse er viktig, og det gjør det lettere å holde seg til et kosthold om jeg har et litt avslappet forhold til det. Men det er jo bare hva som har fungert for min del! Grunnen til at jeg gjør dette er hovedsakelig for å få kroppen min til å fungere optimalt med min type sykdom, derretter for miljøets skyld og til slutt for å ikke bidra til masseproduksjon og dårlig dyrevelferd.

  48. Jeg er veganer, har ikke angret ett sekund på valget mitt! 🙂
   Føler meg så mye bedre i kropp og sjel.

  49. Er pescetarianer, 2 år og 4 måneder 😀 Jeg holder på med jobben å kutta hardt ned på fisk, og etter hvert også slutte helt. Tenkte bare å begynne et sted. Føler meg ofte alene om å ville redde dyr og miljø, så føler meg bedre når jeg leser kommentarene her og kjenner at jeg ikke er det likevel! 🙂

  50. Hei, Sophie Elise! Elsker at du tar til orde for vegansk mat. Er selv veganer på fjerde året og ble pesciterianer når jeg var 16, er nå 22 år. Først ble jeg det fordi jeg ikke ville spise dyr lengre, men etter hvert utviklet det seg til å handle om så mye mer som klima, effektiv bruk av naturressurser og regnskogen som jeg elsker. Det er et sitat som jeg ofte tenker på som går noenlunde slik: if you can live happy and healthy without harming others, why wouldn?t you?
   Å velge å bli veganer er kanskje en stor overgang selv om man allerede er pesciterianer/vegetarianer, men jeg har aldri snudd meg tilbake. Min overgang gikk litt sånn ubevisst over et halvt år og nå kunne jeg aldri tenke meg å drikke melk eller spise egg igjen. Ost var også livretten min og jeg hadde det til alt, men jeg fant ut at etter noen måneder uten så sluttet cravingen etter osten. For min del føler jeg meg mye bedre etter at jeg ble veganer, fordi bismaken av litt dårlig samvittighet hver gang jeg spiste egg, drakk melk eller spiste ost forsvant. Matgleden ble derfor større og nå syns jeg mat er kjempegøy. Jeg heier på deg og håper at du finner en god måte å gjøre overgangen på(hvis det er målet ditt). Masse lykke til, vakre! 🙂

  51. Det har jeg! Jeg bestemte meg for snart fire mnd siden å ikke spise mer kjøtt, rett og slett fordi det ikke er bra for kroppen. Miljøet og dyrene er jo et stort pluss i tillegg! Etter å ha sett Cowspiracy, Forks over knives og What the health, tenkte jeg bare at æsj det her vil jeg ikke ha i kroppen. Dessuten var jeg aldri noe særlig glad i kjøtt, men spiste det bare fordi det ble servert på bordet. Jeg drikker heller ikke melk, foretrekker plantemelk. Det er jo så mye bedre! Det eneste problemet jeg har er yoghurt, fetaost, mossarella, rømme på tacoen osv. Nå har jeg vært på backpacking i snart tre mnd, og det har heldigvis vært relativt enkelt å spise vegetariansk, men IKKE vegansk! Det er egg i absolutt alt. Når jeg er hjemme om to uker skal jeg likevel prøve å lage noen gode veganske retter, blant annet en vegansk lasagne som jeg smakte i Byron Bay, så god!
   Om du lager noe god vegansk mat eller finner flere gode alternativer på restaurant eller butikk, del det! Skriv på bloggen, legg ut instastory. Mye større sannsynlighet for at flere prøver det ut om du tipser om noe du liker<3 takk på forhånd

  52. Så kult! Er veganer og har vært det i snart fire år. Er det for alle tenkelige grunner: dyrene, planeten og helsa. Håper du finner ut av det! Det er absolutt verdt det!!

  53. Hei. Jeg er hverken vegetarianer eller veganer, men skal kutte med på kjøttforbruket til meg og familien, sakte med sikkert. Jeg ønsker også å bruke alternativer til melk i matlaging. Grunnen: dyrevelferd og miljø. Mest dyrene.
   Men, har diskutert dette med flere, som har peiling på temaet. Det som er så trist er at det egentlig ikke spiller så stor rolle hva enkeltmennesker gjør. Misforstå meg rett, alle monner drar, og kanskje påvirker vi flere til å dra i samme retning. Men, systemet må endres. For at dyra skal få det bedre, så må det skje politisk. Altså, bøndene må legge om driften, og det er kostbart. For at kalven for eksempel skal kunne gå sammen med kua (det er fullt mulig, norske kuer produserer mer enn nok melk) kreves det for eksempel mye mer plass, og andre rutiner rundt melking. Dette krever penger. Bøndene må få mer subsidier, og vi nå betale mer skatt.
   Jeg orker ikke engasjere meg politisk, dessverre, men støtter ihvertfall dyrevernsalliansen som jobber politisk.
   Å vite hvordan mat produseres gjør meg trist, og jeg skjønner nesten ikke hvordan jeg skal greie å spise på ferie… norsk landbruk er himmelen i forhold til mange andre land…

  54. Marthe: Hei – jeg skjønner poenget ditt. Jeg tror riktignok store endringer i verden aldri (svært sjeldent) har skjedd på grunn av politikk. Det er nesten alltid mennesker som samler seg, endrer noe, skaper reform i samfunnet. Da kommer politikere etter, de snur seg etter hva flertallet ønsker i de aller fleste tilfeller.

   Det har seg slik at kjøtt er skadelig for miljø, men også for mennesker. Man blir syke av det, og en rekke sykdommer vi får kan knyttes direkte opp mot å ha spist for mye kjøtt. Det er jo noe politikerne burde (og sikkert kommer) til å ta tak i, om man fortsetter å bevege seg mot en grønnere hverdag. Om pengene til slutt legger i å drive etisk matvarehandel, ja – da vil det komme endringer.

   Jeg krysser fingrene for at det en dag vil være like regler for kjøtt, som det i dag er for alkohol, røyk og snus. Du kan ikke kjøpe det hver dag, kun på visse steder og det følger advarsler med på pakkene. Kall meg gæren, men såpass farlig er det faktisk at det burde allerede gjort det.

  55. Spiser for det meste plantebasert/vegansk 🙂 Ble vegetarianer over natta i august 2017, noe som var _veldig_ enkelt. Men fant fort ut at det ikke var nok for meg, og valgte å kutte egg, melk og gelatin også. Synes det er vanskeligst når jeg ikke er hjemme, men heldigvis er det flere og flere steder som tilbyr et alternativ. Jeg har tatt valget basert på alle tre tingene: Dyrevelferd, helse og miljø. <3

  56. Meg å forlåveden min å sønnen vår på 3 er vegetarianere:) heller mot vegansk, men kaller oss heller medt plantebasert:)
   Vi føler oss mye bedre, mye mer energi og overskudd:)) dyrene å miljø blir en del av det automatisk:)

  57. Hva tenker du om å være vegetarianer som ung, liksom imens man vokser og trenger proteiner? Er vanskelig å lage egen middag og bo i hus med familien som spiser normale mengder med kjøtt. Vil jo ikke bli syk og underernært :/

  58. Gleder meg så veldig til å smake den pizzaen selv!
   Jeg var ni år ganmel første gang jeg ville bli vegetarianer men det fikk jeg ikke lov til hjemme den gangen. Jeg ble derfor pescetarianer dagen jeg ble 18 og har aldri angret et eneste sekund.
   Jeg liker i utganspunktet ikke smaken av kjøtt noe særlig og sluttet å spise det av den grunn, men med tiden har det gått mer over til et dyrevelferds- og miljøvalg. Jeg har nå kuttet ut ost, yoghurt og melk hjemme, og spiser nesten aldri smør eller egg. Meieriproduktene var en skikkelig versting for huden min og jeg merker at hvis jeg spiser pizza eller noe slikt med ost på sammen med venner for å «ikke være vanskelig» så får jeg skikkelige problemer kort tid etter.
   Målet er å bli så vegansk som jeg klarer innenfor de rammene jeg har. Noe fisk spiser jeg fremdeles men jeg rører ikke laks av oppdrettsgrunner, eller tunfisk på grunn av overfiske. Hval er uaktuelt for meg av veldig mange grunner, og skalldyr og skjell spiser jeg heller ikke.
   Jeg kan virkelig anbefale «ostene» til violife og jeezy, de hjalp osteelskeren i meg å slippe taket 😊

  59. Har kuttet ned på kjøtt, meieriprodukter og egg, hoved grunn er dyr, men jeg liker bare det usunne kjøtte så når jeg kuttet ned på kbøtt bruken gikk jeg ned 7 kg, jef tåler ikke for mye melk, egg synnes jeg ikke er nødvendig, elser desverre ost selv og er en av hobed grunnene til jeg ikke klarer å bli veganer. Du er en insprasjon for veldig mange ❤

  60. Om du har hentet pizzaen og Kasper har flashet studentkortet sitt har det blitt mye billigere! Men skjønner at det er ork å skal dra ut for å hente pizzaen…

  61. er pescaner spiser ikke så mye fisk men litt 🙂 spiser ost da og litt melk men veldig lite egentlig . 🙂

  62. For miljøet og dyrene..har mange veganske venner og der brukes det Synnøve Finden Gulost m mikrobiell løpe,Arla Mozarella pizza ost inneholder også mikrobiell løpe…soya pro produktene melk og yoghurt brukes også som erstatning for vanlig melk og yoghurt..Candy King plukke smågodt får stadig vekk nye typer og mange er merket vegansk..😄På vei over selv så supert at du deler tips😄👍

  63. Så bra at du sakte men sikkert går mot et vegansk kosthold! 🙂 Er veganer selv, og ble det på grunn av dyrene. Vi trenger ikkje lenger å spise døde kropper for å overleve, eller drikke morsmelk fra en annen art. Vi har så mye annet godt vi kan spise! Så for meg er det totalt ulogisk å støtte denne grusomme industrien!

  64. Hei. Jeg er enig i at den pizzaen er kjempe god! Jeg er utrolig glad for at du velger å bevege deg mot et mer plantebasert kosthold! Jeg har selv vært veganer i 2 år nå og grunnen til jeg valgte det er fordi jeg så en youtuber som heter Kalel legge ut en video hvor hun forteller hvorfor hun valgte å bli veganer. Etter det så jeg flere YouTube videoer og dokumentarer som earthlings (dyr), cowspiracy (miljø, Netflix) og Forks over knives (helse, Netflix). Ellers vil jeg anbefale 101 reasons to go vegan på YouTube og også en youtuber som heter Earthling Ed 😊 I dag kommer det så mangen gode produkter ut og flere restauranter som for flere utvalg, så det blir bare lettere og lettere. Ønsker deg hell og lykke i denne reisen du skal ut i 😄

  65. Jeg er veganer, og ble det for miljøet☺️ Senere har det også blitt for dyra❤ Jeg synes det er gøy å smake på nye ting, og som veganer har jeg fått prøve MASSE nytt, og vanvittig godt😍 Så bra du likte pizzaen! Jeg heier på deg☺️ Gjør det som føles riktig for deg☺️❤

  66. Så bra av deg 🙂 jeg spiser så si aldri kjøtt lenger. Etter sønnen min i sommer sluttet på dagen å spise kjøtt. Han var da blitt 4 år og skjønte hvor kjøttet kom fra. Så han syntes det er så trist og urettferdig at de må dø pga vi skal spise de. De gangene jeg har spist kjøtt så minner han meg på det. Å da har jeg mye mindre lyst på kjøtt. Vet jo at dyrene ikke har det så greit heller stakkars. Å når man kjøper kjøtt så støtter man det jo. Å ser man videoer eller om slaktehuset hadde vært laget av glass, da hadde enda ferre støttet det.

  67. Lakto-vegetarianer her. Prøver å spise mer og mer plantebasert, men sliter også en del med å slutte med den osten..

  68. Vegeterianer (eller pesceterianer blir vel korrekt da jeg spiser noe fisk, men svært lite) av den enkle grunn at jeg aldri har vært så glad i kjøtt og ser derfor ingen grunn til å spise det – føler absolutt ingen behov eller savn til å spise kjøtt. Spiser stort sett plantebasert, men på lik linje som deg elsker jeg ost.. (og sjokolade)

  69. For dyrene og helsen! 🌸💕 Etter jeg kuttet ut kjøtt og melk har jeg gått fra en hverdag full av smerter og lite energi til å fungere bedre og bedre i hverdagen🌸 Gitt meg et nytt liv🌸 3 1/2 år siden jeg har spist kjøtt nå🌸

  70. Jeg ble veganer over natten for to år siden etter at jeg så 101 reasons to go vegan på youtube. Det gikk opp for meg hvor sinnsykt det egentlig er å spise dyreprodukter og jeg ble sjokkert over måten vi behandler dyrene på. Jeg er veganer for dyrene fordi jeg innså at det kun er som veganer at jeg kan minimere skaden jeg påfører andre. I løpet av det siste året har jeg også blitt aktiv for dyrene fordi jeg mener det er viktig å tale deres sak. Sykt kult at du snakker om veganisme til leserne dine! Jeg er overbevist om at fremtiden er vegansk så det er bare å hoppe i det! Det er en myte at det å leve vegansk er dyrt og vanskelig ❤️

  71. Hei! Jeg kommenterer heller aldri – men helt supert du tar opp veganisme, så må bare skrive noen ord. Jeg ble veganer for litt under 1 år siden. Jeg hadde lenge kuttet ned på kjøtt, og en dag bare sa det stopp – jeg orket ikke være ansvarlig for at disse skapningene skulle miste livet sitt for min smak og etterspørsel. Samme dag så jeg flere dokumentarer som selvsagt hjalp meg på min vei. Det var helt elendig vannskelig for meg – for jeg hadde ingen kunnskap om et plantebasert kosthold, og hadde ingen bekjente som visste noe. Ble kjip mat i begynnelsen, og mye avocado. Nå – etter mye hjelp fra grupper på facebook med tusenvis av medlemmer, og en kjempeflink kjæreste så spiser jeg supergod og variert mat hver dag. Savner ikke ost, egg, melk eller kjøtt på noen som helst måte. Jeg spiser mye bedre mat nå enn jeg gjorde før – og jeg vet hva jeg faktisk putter i kroppen. Jeg har ren samvittighet , og ila de 283 dagene som veganer har jeg spart 270 dyreliv. Den følelsen!! Og jeg har ikke gjort noe ekstremt eller sykt, kun kuttet ut alt animalsk. Det kan alle gjøre 💕. Det som er viktig er å prøve ut masse nye oppskrifter(jeg var helt forferdelig på kjøkkenet, men nå klarer jeg altså å lage mat), for nye smaker og opplevelser er vikig i en slik overgang. Håper du Sophie kan være med å hjelpe flere til denne overgangen som dyrene så sårt trenger at vi gjør!

  72. Jeg er vegetarianer for miljøets skyld 🙂 Kjøttproduksjon står for utrolig mye av den globale oppvarmingen, og jeg ønsker å være miljøbevisst.

  73. Ville bare leve med ren samvittighet etter flere forsøk på å endre kostholdsvanene mine. Så Fork over Knives en kveld og så var det ingen vei tilbake, jeg var blitt veggis. Så tok det rundt seks måneder til jeg fant ut av veganisme og prøvd og feilet masse på veien. Kunne ikke tenkt meg noe annet nå 🙂 Ble veganer i 2014, mener jeg å huske : D

  74. Jeg er blitt veganer siden nyttår 2018, og jeg elsker det. Presterer bedre på trening enn noensinne, bedre restitusjon, mye mer energi og ikke minst er jeg mye sunnere!
   Jeg gjør det for dyra, ettersom jeg elsker dyr og ikke vil drepe dem! Det fortjener de ikke.

  75. Må forresten legge til at jeg bor i Harstad, og maser KONSTANT på butikkene og restaurantene her om å ta inn vegansk mat. De blir stadig bedre 👍

  76. Hei, jeg ble vegeterianer for ett år siden og gikk gradvis over til veganisme på sensommeren i fjor. For meg har det utgjort en enorm forskjell i helse. Både den fysiske men også den psykiske. Jeg lever nå mer i takt med mine egentlige verdier. De jeg var født med, og ikke de jeg ble lært. Så jeg gjør det for dyrene, for kloden og for helsa. Masse lykke til på din reise! Du er en fantastisk sterk person og jeg ønsker deg alt bra her i livet! <3

  77. Veganer her!
   Ble vegetarianer for tre år siden, og veganer for 1,5 år siden. Ble veganer etter at jeg så en video om egg- og melkeindustrien, og har ikke angret ett sekund! Før var jeg storspiser av ost, men de mange veganske alternativene gjorde det enkelt for meg å slutte. Anbefaler Jeezly original av Astrid och Aporna.
   Men grunnen til at jeg er veganer er fordi jeg ikke vil være med å støtte kjøtt, egg og melkeindustrien. Jeg ville ikke være med å forurense jorda vår bare fordi jeg ville ha et stykke kjøtt på talerkenen. Jeg er også veldig redd for å få ulike sykdommer som f.eks kreft. Men så tenker jeg litt over det, og blir dritglad fordi jeg er veganer og har dermed mindre sjanse for å få en del sykdommer enn om jeg hadde vært kjøtteter. Så jeg er veganer for dyra, miljøet og for helsa.
   Go vegan! 🌱

  78. Jeg spiser vegansk fordi jeg ikke vil noen skal lide eller dø for mine valg ved matbordet. Vil ikke mine unødvendige valg skal påvirke noen andre rett og slett. Flott at du vurderer og at du spiser en del vegansk! 🙂

  79. Så kult at du sprer det gode budskapet! Jeg ble veganer for 2,5 år siden. Etter over 6 år med sykdomshelvette var jeg villig til å gjøre absolutt hva som helst for å få et liv igjen som var verd å leve. Jeg hadde mistet nesten alt på det punktet, sosial livet var gått i dass, dårlig forhold med familien (siden det var slitsomt for dem at jeg var syk), ingen etter skole aktiviteter lenger og det å gå ensøndagstur på fjellet med familien var flaut siden jeg hadde så dårlig kondis. Etter å ha letet litt på nettet dukket videoen “101 reasons to go vegan” opp på youtube, etter det var veganisme stuck i hodet mitt. Ett par dager senere, etter å ha oppsøkt MASSE informasjon bestemte jeg meg for at dette var noe jeg skulle gå for. Bare ca 3 uker senere følte jeg meg som en ny person, tok ut sykkelen for første gang siden jeg ble syk siden eg hadde SÅ MYE energi! Etter det ballet det bare på seg. Jeg har et liv nå jeg ikke kunne ha drømt om den gang, det er den beste avgjørelsen jeg har tatt noen gang. Jeg har nylig flyttet tilbake til Bergen etter et halvt år ute av landet, og for første gang har jeg nå begynt å trene aktivt på treningssenter og gleder meg til min daglige økt 😀

  80. Starta som pescetarianer i 2013. Ble vegetarianer nøyaktig et år etter, og nå har jeg vært veganer i over et år. Det starta med at jeg fikk opp øynene for hvordan “mat”-industrien egentlig fungerer både i forhold til miljøskader og mest av alt dyrevelferden som ikke er der. Helsefordelene er et stort pluss.
   Veganer ble jeg etter jeg ble mamma og begynte å amme barnet mitt. Da gikk det opp for meg hvor sykt jævlig meieri-industrien er. Tenk om babyen min skulle bli tatt fra meg noen dager etter fødsel for å selv bli melkeprodusent resten av livet sitt. Og jeg ble satt på melkemaskin flere ganger daglig fordi en annen art skulle drikke melka jeg produserer til babyen min – som jeg aldri fikk gi trygghet og kjærlighet til… For så å bli inseminert et år etter for å gå gravid 9 mnd (som kyr også gjør), føde, og gjenta prosessen. Gang på gang, hvert år. Helt til kroppen min var så sliten at jeg ble avlivet. Åhh. Kort fortalt haha.
   Har foressten fått tykkere og sunnere hår etter jeg ble veganer. Og har nesten aldri migrene lengre!! Noe jeg hadde i 3 sammenhengende dager, 2 ganger i mnd, hver mnd før. Vegan is the way to go med andre ord!
   Lykke til på reisen mot plantebasert kosthold. 🙂

  81. Jeg tenkte egentlig å bli vegetarianer i fjor sommer pga dyrevelferd. Jeg så noen dokumentarer, og innså at egg og meieriindustrien i min oppfatning var minst like jævlig. Ble veganer på dagen, og har ikke angret et sekund! Bra for dyra, menneskene, helsa og kloden🌱

  82. Jeg er veganer pga dyrene!
   Fantastisk at du går mer mot en vegansk livsstil!
   Imorgen skal jeg prøve Peppes veganske pizza og gleder meg sykt!
   Du burde prøve Oumph! Sin Veganske pizza hvis du ikke har gjort det, den er utrolig digg. Fint å ha i fryseren når man ikke orker å lage noe selv 😄

  83. Jeg ble vegetarianer da jeg var 16 år, og veganer for litt over et år siden. Jeg hadde aldri reflektert noe rundt hvordan kumelk faktisk havner i butikken, og fikk helt sjokk da jeg fant ut hvor mye lidelse det innebærer. Til tross for det gruet jeg meg til å kutte ut ost, da jeg var veldig glad i det. Men det har helt ærlig ikke vært noe problem. Du vil kanskje savne det litt i starten, men det er bare en vanesak, og etter en stund sluttet jeg helt å crave det. Nå synes jeg alt som lages av kumelk er veldig ekkelt, men jeg bruker vegansk ost en gang i blant på for eksempel pizza, og det synes jeg er veldig digg!
   Anbefaler deg å gjøre litt mer research på meieri- og eggindustrien, så er jeg veldig sikker på at du ikke kommer til å se på ost på samme måte lenger. Og jeg kan anbefale å sjekke ut facebookgruppen Veganpreik. Jeg heier på deg! 🙂

  84. Herlig å se du spre ordet 🌱
   Vegan siden januar pga dyr, helse og miljø ❤️ Prøvde i 2 uker først. Mye enklere enn jeg trodde. Også føles det bare så bra! Ingen vei tilbake 😘

  85. Har vært veganer nå i ca 2 år, og trives som bare det! Startet som vegetarianer pga helse, men så leste jeg meg mer opp på dyrevelferd og ble veganer over natten 🙂 og selvfølgelig er det at man sparer miljøet et stort pluss. Siden du er interessert i veganisme, så finnes også veganpreik og veganske produkter på Facebook 🙂
   Søker du opp vegan calculator på Google så får du se hvor mye du evt sparer ved å være veganer, som vann, areal med skog, og dyr.
   Lykke til på ferden mot veganer! 🙂

  86. Eg og mannen min var skikkeleg glad i ost før, sånn at me prøvde ut alle forskjellige typer og hadde forskjellige favoritter til forskjellige formål. Men for snart to år siden blei me begge veganere, mest på grunn av miljøet, men også mykje pga dyrevelferden. Eg var gravid på tidspunktet me kjekk over fra vegetar til vegansk, og det føltes berre så feil å fortsette å støtte ein industri som tar barn fra mødrene sine berre for at me skal få melk, når me klarer oss så utmerka godt uten. For å gjere det lettere for oss reiste me på vegan weekend i Sandnes og kutta ut melk i løpet av oppholdet der, det blei liksom ein naturlig detox fra melk som gjorde det lettare å fortsette uten når me kom heim igjen.

  87. Så utrolig bra at du vurderer å bli veganer! Så mye vegansk mat som kommer ut nå er det ikke vanskelig, man får jo til og med vegansk kebab i oslo! Jeg ble veganer på dagen for 1,5 år siden og er evig takknemlig for at jeg tok valget. Tanken på å gå tilbake til å støtte de grusomme industriene (kjøtt, melk, egg og fisk) gjør meg uvel. Det fins så sykt mye god mat som ikke støtter lidelse, mord og utnyttelse! Jeg har fått så mye mer matglede og ikke minst nye ingredienser og oppskrifter. Håper du fortsetter å være en stemme for dyrene, det er så viktig med dere influencers 🙂

  88. Så bra at du prøver ut vegansk mat! 😊 Jeg er veganer, før det var jeg vegetarianer og pesceterianer en periode før det igjen. Å være veganer er ikke så vanskelig som det ser ut til, spesielt ikke i 2018, med alle veganske alternativer som finnes over alt 😀 Jeg tok dette valget først og fremst fordi jeg elsker dyr, men også for miljøet og min egen helse ❤ Anbefales!! 👍

  89. Jeg lover deg. Blir du veganer, kommer du ikke til å angre. Er man oppriktig glad i dyr, er det aldri riktig å betale andre for å utnytte dem for penger. Som veganer føler man seg friskere og har mye mer overskudd! I tillegg er det lettere å holde vekta når man tar avstand fra animalsk fett. Anbefaler rikelig å søke på Earthling Ed på YouTube. Han har en fantastisk inspirerende tale som alle burde se 😃lykke til!

  90. Jeg er selv vegetarianer og har vært det i tre år nå, jeg angrer ikke et sekund! Jeg får i meg det jeg trenger og elsker mat mer enn noe gang. Det finnes så mye ute nå som er vegansk og vegetariansk! Alle matbutikkene har nå vegansk pålegg og flere middagsvarianter, du har også bla. macern og bislett kebab som har vegansk kebab! Jeg er allergisk mot melk men finner masse å spise😍 annbefales på det sterkeste!!

  91. jeg er veganer for miljøet, helsa og ikke minst dyra. det hadde vært helt sykt ubeskrivelig bra om du hadde blitt veganer du også! jeg, hele veganmiljøet og dyra takker deg på forhånd❤️

  92. Har vært veganer i snart et år nå. Angrer ikke et sekund! Føler meg så sinnsykt mye bedre, og ingen dyr har trengt å lide for maten jeg spiser! Pleide også å elske ost før, men nå er d faktisk noe av d verste jeg vet. Smaksløkene endrer seg vel, og man får vel et litt annet forhold til den slags mat etterhvert. Utrolig gøy å se at du prater såpass varmt om veganisme!:)

  93. Hei! Veganer her 💚 Begynte det hele som vegetarianer i ca. 3 år og har nå vært veganer i ca 1 år. Det er det beste valget jeg noen gang har tatt. Jeg tok dette valget på grunn av miljøet og dyrene. Fikk også helsa med på kjøpet som er en stor bonus.
   Syntes det er litt sykt å tenke på hvor mye folk ikke vet om kjøtt/melk/ eggindustrien. Vil anbefale alle å se «smaken av hund» på YouTube. Den er litt gammel, men alt stemmer like bra idag.
   Vil også anbefale vegains på Instagram/YouTube. Han har så mye bra og si om veganisme og er veldig motiverende om man skulle syntes det er vanskelig å gå over til vegansk diet.
   Takk Sophie for at du setter lys på dette temaet og gir en stemme til dyrene <3 Håper du fortsetter med det. Vi er mange som heier på deg! ☺️

  94. Har vert vegetarianer i over et år nå, men har de siste månedene bestemt meg for å ta skrittet mot veganer! Er ikke helt der enda, men det er ingen tvil om at jeg ønsker å kutte ut alt animalsk. Har du sett «that vegan couple» på youtube? De har mange spennende videoer.
   Jeg vil være veganer fordi for meg er det åpenbart at når vi kan leve like godt og spise like digg mat samtidig som vi ivaretar dyr, miljø og mennesker så er det nesten ikke et spørsmål en gang. Det er så mye positivt med veganisme, til og med for egen helse! Vi står og fortviler i verdens problemer, men løsningen er jo her!
   I dag har jeg spist veganpizza med oumph som jeg kjøpte på kiwi, og i morgen skal jeg lage vegansk oreokake til lillebror sin konf. Den kaka er SÅ digg!

  95. Jeg er vegetarianer, men spiser selv mye vegansk. Det er nok mest når jeg selv ikke tilbereder maten at den kan inneholde feks egg eller kumelk. Grunnen til at jeg valgte å bli det var fordi jeg ikke klarte å spise kjøtt mer og i tillegg er det bra for en selv, dyra og miljøet/jorda vår. Iallefall om du gjør det «riktig». Men det er jo selvfølgelig lurt å sette seg litt inn i hvordan vegetarisk kosthold er. Smakte selv på denne pizzaen fra peppes, og er helt enig med deg! Faktisk så tror jeg det smaker mer av at den ikke har ost på seg enn hvis den hadde hatt det 🙂

  96. Jeg er veganer, og det er det beste valget jeg har tatt noen gang 😊 skriver også en del om veganisme og miljø på bloggen min, i tillegg til fysioterapeutiske temaer.
   Grunnen til at jeg først ble vegetarianer var at jeg begynte å utfordre mine tidligere sannheter om kjøttindistrien, meieriindustrien etc. Det er ubehagelig å finne ut at ting ikke er som man tror, men samtidig så må vi kunne stå ansvarlig for de valgene vi tar tenker jeg.
   Jeg er veganer for helsen min (inntak av animalske produkter er tydelig linket med overvekt, diabetes, noen krefttyper, hormonelle sykdommer osvosv), for miljøet og den nydelige jordkloden vår (landbruket er ansvarlig for mer klimagassutslipp enn hele transportsektoren sammenlagt, står for ca 90 % av ødeleggelsene av Amazonas, er ikke bærekraftig. Fattigdom er et stort problem selv om vi har mer enn nok mat til alle, vi bare velger å fóre landbruksdyrene fremfor menneskene) og for dyrene 😃

  97. Takk for at du med din stemme promoterer veganisme! Jeg har vært veganer i ca 2,5 år, og var vegetarianer før det, så til sommeren har jeg ikke spist kjøtt eller fisk på 4 år !! Jeg er veganer for dyrene, helse, miljøet og fordi jeg ser på det som det eneste rette for meg og mine etiske verdier! Hadde vært så kult om du prøvde å være veganer i f eks 20 dager, og gikk skikkelig inn for å klare det, og delte opplevelsene dine på bloggen!

  98. Ut fra appellen din når du talte pelsdyrenes sak forstår jeg det slik at du har et stort hjerte for dyrs ve og vel – men det er vel lite som slår å vandre den veganske vei i forhold til å gjøre verden til et bedre sted for dyr ☺️ Lykke til 🌸

  99. Jeg syns absolutt du skal gi det et realt forsøk! Du ville vært et glimrende forbilde for andre som ønsker en mer etisk og sunn livsstil. Personlig holder vi oss stort sett unna kjøtterstatninger, da det er mye morsommere å eksperimentere med gode råvarer. Anskaff boken Grønn Bonanza av Mia Frogner asap, ta en tur på butikken, kjøp råvarer, ta en tur på apoteket, kjøp B12 tilskudd og du er good to go (enkelt forklart)! Det beste valget jeg har tatt noen gang!

  100. Jeg er veganer fordi det er den beste måten man hver dag kan redusere sin påvirkning på miljøet😊 I tillegg er det så mye god vegansk mat, så jeg ser ikke hvorfor man skal velge å spise mat fra dyr som ikke ønsket å dø.

  101. har vært pescetarianer i 8 år, det startet med at jeg synes synd på dyrene, men nå gjør jeg det også for helsa og miljøet! spiser ikke laks og prøver å kutte ned på meieri, kjøper vegansk yoghurt osv. Elsker desverre ost jeg også 🙈

  102. Hei, så flott å høre at du har flott å høre at du har fått øynene opp for veganisme! 😃
   Jeg har selv vært veganer i over ett år, og det har ført mye godt med seg. Blant annet så har jeg strevd mye med fordøyelsesproblemer, lite energi og uren hud, og jeg merket fort forbedringer da jeg selvfølgelig begynte å spise mer variert. (Det er ofc individuelt)
   Mine nærmeste kommenterte også hvor mye friskere jeg så ut! 🙂
   Men tilbake til grunnen til at jeg ble veganer.
   Jeg er en dedikert rottemamma, og elsker alle jentene mine til enden av universet og tilbake. Jeg hadde ei nydelig lita frøken som var min lille koseklump, og hun ble brått alvorlig syk og døden nær på en tid hvor dyrlegen var ofte stengt og vi ikke hadde noe som helst til overs etter leie og strøm. Vi kunne ikke la vår kjære lille baby lide lengre etter å ha prøvd alt, så vi var nødt til å ta saken i egne hender. Hun sovna fort inn, og samtidig begynte jeg å innse hvor hardt det var for meg å ta ett liv, på godt og vondt.
   Så hvis jeg ikke klarer å ta ett liv, hvordan kan jeg da la andre gjøre det for meg?

  103. Er pesceterianer, og har vært det i ca 3 år. Sluttet å spise kjøtt fordi jeg ikke klarte tanken på at et levende dyr skulle dø for å bli mat, når det er så mye annet å spise. Spiser fortsatt litt fisk, fordi jeg ser på det på en annen måte, og fordi fisk inneholder mange viktige næringsstoffer (omega-3-fettsyrer, D-vitamin, jod og selen). Spiser kun økologiske egg, noen ganger i mnd og bruker hovedsakelig plantemelk, og elsker soya yoghurten fra alpro med pasjonsfrukt.

  104. Ser ikke på kjøtt som sunt, med tanke på at kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Verdens kjøttkonsum er også mer forurensende enn alle verdens biler

  105. Jeg er 17 år og har vært vegetarianer i 5år!! Slik som deg prøver jeg og nærme meg et vegansk kosthold, og velger alltid vegansk om det er mulig. Helt sinnsykt bra at Norge bare blir mer og mer vegetar/vegan vennlig!

  106. Er bevisst og øker de veganske middagene i familien min med miljø og dyrevelferd som hovedmotivasjon! Barna får brynt seg på mer grønnsaker og sunnere kost! Vin-vin for alle🥦🥕😍
   Fint at du skriver om dette!
   Hadde vi hatt peppes her i Haugesund skulle jeg kjøpt den. Jeg prøver også alltid å velge de vegetariske/veganske tilbudene på restauranter bare for å få opp etterspørselen og vise at folk vil ha det😄

  107. Veganer litt over ett år her!
   Ville bare sende litt good vibes egentlig, synes det er kult at du nærmer deg mer og mer en vegansk livsstil, og kan takke på vegne av alle dyrene og miljøet haha, du er awesome, keep it going!!

  108. Så fint å se at du beveger deg mot et vegansk liv!
   Jeg er veganer selv, og grunnen til at jeg er veganer er fordi det er ingenting som er mer viktig for meg enn å ta vare på dyrene og kloden vår. Jeg kan ikke sitte å se på all grusomheten som foregår uten å gjøre noe med det. Jeg tror du vet hvordan jorda vår lider på grunn av vår utnyttelse av dyr, noe som også sier at det ikke er bærekraftig og at framtiden er plantebasert! Jeg synes det er helt supert det du gjør, du er god! <3

  109. Jeg var først pescetarianer i en måned, men valgte straks å bli helt vegetarianer. I dag er jeg nesten veganer, men takker ennå ja til ferdiglaget mat hos besøk som inneholder egg/melk;) er fornøyd med sånn jeg har det nå. Etter jeg så forks over knives og food matters og 101 reasons to go vegan ble jeg heeelt overbevist!! Anbefaler det enormt!! Aldri før har jeg hatt et så bra forhold til mat og skapningen rundt meg, og ikke minst min egen kropp! Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok dette valget tidligere! Jeg kan love deg at du vil klare dette kjempe fint!! <3

  110. Den pizzaen er sykt god!
   Jeg er veganer fordi jeg vil forårsake minst mulig lidelse hos andre levende vesner, og fordi jeg vil være så miljøvennlig som mulig.

  111. Hei Sophie Elise! Jeg synes det er kjempefint at du spiser vegansk og skriver om det på bloggen! Jeg er veganer og har vært i et halvt år. Det føles kjempebra! Det føles som om jeg lever mer etisk riktig, sånn jeg føler man egentlig burde. Man puster lettet ut.. man innser hvor skrudd dyreindustrien er og man takker for at man endelig ser og at man ikke er en del av det lenger! En følelse jeg unner alle<3

  112. har Peppes fatt vegan pizza? 😀
   jeg er vegetarianer, prover spise mest mulig vegansk og unngår melkeprodukter og ost, har noen sprekker pa omelette fra eggene til bortskjemte honene i hagen til mamma de smaker ti ganger bedre enn fra butikken ! 🙂

  113. Fy søren! Blir helt varm i hjertet av å se noen som så mange ser opp til promotere en livsstil uten mord, slaveri og utnyttelse. Veien fra veggis til vegan varierer jo fra person, men jeg tror det viktigste for å ta skrittet videre til vegan er å ha en inspirasjonskilde. Tre grunner står alltid veldig sterkt: Helsa, jorda og dyran. Er helsa og jorda de viktigste årsaker fir hvorfor man velger vegansk kan det være mye lettere å “cheate”, ettersom at man kan si til seg selv. “jaja, bare den ene yougurten da”. Med dyr derimot kan man ikke bare se bort fra alt det umenneskelige som skjer i et dyrs liv for at man skal spise noe animalsk (selvom man ikke trenger det etterosm det er substituetes for basically alt nå 🙂 ). Men det som hjalp meg ihvertfall, det var å ta meg selv skylding for det jeg spiste. Spiste jeg en skolebolle med krem i måtte jeg si til meg selv, denne kremen er mer verdt enn 6 kalver og et mors liv. Det var helt forferdelig, og til slutt klarte jeg ikke mer. Jeg bestemte meg for å gå all inn og det er det beste valget jeg noen gang har gjort. Men det er så utrolig viktig at man ikke ignorer det som skjer og at man heller ta stilling til det. Hvis du syntes det er vanskelig å ta skrittet oppfordrer jeg deg til å besøke et slakteri og se hvordan kua blir derpt. Og ja, det er helt forferdelig. Men det er kanskje det man trenger å se for at hjernen din ikke kan se bort ifra det lengre (all meieriprodukter bidrar til mord). Prøver på ingen måte å angripe deg, men heie på deg til 1000. Det er bare så utrolig viktig å innse at man kan ikke moralsk rettferdiggjøre det som skjer med dyrene for at vi mennesker skal ha is, bacon, yougurt osv. Å se dokumentarer kan også åpne øynene velødig. Anbefaler sterkt what the health, cowspiracy, earthlings, forks over knives. Du har sikkert sett noen av de, men ja. Et til tips for å gå all in er å sette av en dato! Det hjalp ihvertfall for broren min. At i begynnelsen av neste måned var det 100% vegan framover. Håper noe av dette ga mening i det hele tatt. Stå på, og hvis du trenger mer hjelp ta gjerne kontakt. Heier på alle som vil ta det etiske valget og bli vegan. lots of love 🙂 Noen trenger også at folk kommenterer det man spiser i forhold til hva som står bak det, og igjen hvis man ikke vil høre sannheten, hvorfor bidra til at det skal fortsette? Å se videoer på youtube can også være velgid inspirerende og åpne sinn og øyner. Anbefaler da, gary yourufsky, james aspey, ed og that vegan couple. De får folket til å tenke 🙂 (mai er snart ferdig og juni med sommer står i vente for en ny livsstil 🙂 heia heia (ikke kjøp inn animalske produykter, og carbs is good for u!! mange tror at carbs er dårlig, men high carb low fat er det beste for menneske kroppen. Healthy fats som avokado og nøtter og veldig bra for kroppen da. pluss man trenger heller ikke så mye proteiner som man tror, det er samfunnet som har gjort at man blir protein aholic. Man kan få all protein man trenger fra frukt, og frukt har lite proteiner. så ja, det ble litt vegan rant, men håper det ga mening og at du har gode inspirasjonskilder til å gå all in!) 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg