ting jeg er lei av

Som dere vet  er jeg opptatt av dyrevern. Jeg bryr meg helt ærlig mer om dyr enn om mennesker, og jeg er vel neppe den eneste som føler det litt på den måten også. For eksempel om en hund dør i en film. Mye tristere enn om ett menneske dør, ikke sant? Eller om noen sparker en katt. Mye verre enn om noen sparker ett menneske. Men så stopper det liksom litt der, for de fleste. Man kan være vegetarianer uten å være en gal hippie som løper naken i gresset og ikke barberer seg. Derfor tenkte jeg det var på sin plass med en liten liste over ting jeg er ekstremt lei av å få høre som vegetarianer, ting som går igjen og igjen. Her kommer det:

Om du er så glad i dyrene, hvorfor spiser du maten deres da?”
. . . Ja, hva skal man si. Det er så mye feil i denne “påstanden” at jeg blir kvalm. Denne spøken blir som regel tatt av voksne mennesker, da gjerne menn, som skal prøve å være morsomme. Jeg synes ikke det er morsomt. Jeg synes det er teit. For det første, så spiser jeg ikke gress. Det gjør forøvrig ikke 70% av dyrene som blir slaktet heller. De spiser kraftfor, sprøytet med masse rart, i tillegg til at de i ekstreme tilfeller spiser sitt eget avfall eller rester av andre døde dyr. Den lille fantasien om at grisen løper rundt i gresset til den dør, er i 99% av tilfellene ikke reell – men såklart, det hender jo at dyrene får spist litt planter, gress, salat, tørket høy osv. 

 Om vi ikke spiser dyrene, blir de for mange, og kommer til å ta over hele jorden og vi mennesker vil dø.
Først må jeg bare si, de som har tatt over hele jorden og forøvrig gjør slik at vi allle kommer til å dø om ikke så alt for lenge, er jo mennesker. Og grunnen til at det finnes så mange kuer, griser, kyllinger. .? Jo, fordi vi mennesker “produserer” dem i en sinnsyk fart, kun for å få kjøtt. Uansett kommer nok ikke alle til å bli vegetarianere, så ikke vær bekymret for at kyllingene snart skal herske verden. Om flere mennesker blir vegetarianere, vil dette også gjennspeiles i industrien, og færre kuer vil bli tvunget til å være gravide 24/7 . . Dere skjønner tegninga. Det ville ha balansert seg fint ut.

Mennesker er på toppen av næringskjeden, vi er de viktigste og vi har ikke slitt i mange år for å komme på toppen av næringskjeden for å spise planter! Mennesker er best!
Denne får jeg ofte høre av gutter i slutten av tenårene på fest (tipper de har liten pikk). Jeg lurer også på hva som får en gutt i slutten av tenårene til å tro han er på toppen av næringskjeden på noen som helst slags måte. Dette gjelder forøvrig alle mennesker. Ja, det er ingen hemmelighet at vi mennesker har en god del IQ å hente, selv om ikke alle ser ut til å vite hvordan deres egen hjerne fungerer (type gutt i slutten av tenårene som digger DJ broiler). Men uansett hvor smarte vi nå enn er, så er vi også den eneste rasen som nå holder på å drepe den eneste planeten vi vet om som har inneholder liv.  Så hvor smarte vi nå egentlig er, føler jeg kan diskuteres.

Eller er det kanskje fordi vi er så strek at vi er på toppen av næringskjeden? Jeg tror nok elefanter, løver, isbjørner, seler, en tiger og en gorilla kunne ha drept oss, uten at det koster så mye som en kalori for dem. Så fysisk styrke er vi heller ikke best på. Vi er heller ikke de raskeste. For å være helt ærlig, så har vi ikke en liten sjangse mot de fleste dyr som lever ute i det fri. Om man nå omså hadde ett våpen på seg, så har man uansett en liten sjanse. 

Det jeg tror skiller oss fra andre dyr, er at vi utvikler oss og er tilpassningsdyktige. 

VI trenger kjøtt for å overleve.
Jeg er ikke død enda. Jeg spiser ikke kjøtt nå og da, bare for å ikke dø. De vanligste dødsårsakene i vesten idag, er forresten hjertesykdommer og kreft. Disse sykdommene kan i stor grad, i flere tilfeller, komme av å ha spist animalistiske produkter. Spessielt hjertefeil.

Planter føler smerte de også
Gjerne også en spøk tatt av gutter i slutten av tenårene med mest sansynlig liten pikk (aner ikke hvorfor men de føler ofte de må overkompansere med å være ekstra morsomme og høylytte på fest – jenter snakker vet dere). Men for å svare på denne påstanden da, så føler ikke planter smerte om du for eksempel kutter en plante i to, river av et blad eller tygger på den. De har ikke nervesystemer. Ergo, de føler ikke smerte. Og om du bryr deg så utrolig mye om planter og hvordan de har det, kjøttspisere er ansvarlig for “døden” til dobbelt så mange planter enn vegetarianere. Du spiser vel gjerne grønnsaker i tillegg til kjøtt, men kjøttet du spiser måtte virkelig spise masse “planter” for å bli produsert slik at du kan spise det nå.  

Det er meningen at vi skal spise dyr, fordi Gud har jo laget det slik at de smaker såååå godt. 
For det første tror jeg ikke på gud, noe jeg tipper de fleste som kommer med den påstanden ikke gjør heller. Merkelige folk, altså. Men om du nå tror så hardt på Gud, hvorfor gjorde han det slik at dyr også føler smerte, om det er meningen at vi skal spise dem? Eller hvorfor kan de føle frykt? Og hvorfor er det så jævlig for de fleste mennesker å se på at dyr blir drept, at de må bli gjemt bort i slakterier? Hvorfor er vi ikke fysisk sterke nok til å drepe dyr selv, uten masse hjelp fra maskiner, våpen og mental distansering? Spørsmålene er mange. Svarene er få. Eller, du kan vel spørre Gud neste gang du snakker med han.

Uansett hvilken religion du tillhører, er “du skal ikke drepe” en gjenganger. Denne gjelder, i mitt hode, også for dyr. Men jeg kan gjerne innrømme at kjøtt smaker godt. Det smaker veldig godt, og jeg sluttet ikke å spise det fordi jeg mente det var stygt. Men mennesker smaker sikkert også godt, med rett krydder og saus. Jeg har uansett ikke planer om å spise mennesker heller.

 

Ellers er jeg i gjennomsnitt 4 kg lettere enn da jeg spiste kjøtt, jeg føler meg bedre, har renere hud, mer energi og spiser mye mindre junkfood (åpenbart). Jeg oppfordrer uansett alle til å ha en kjøttfri dag i uka, det klarer vi!


 

320 kommentarer
  1. Jeg må bare skrøyde litt over deg Sophie. Du gjør en fantastisk jobb me bloggen din og tar jobben din veldig seriøs. Jeg er ofte innom andre sine blogger og de oppdaterer ikke bloggen sin på mange dager. Men du derimot! Hver gang jeg tenker “ååå nå håper jeg Sophie har lagt ut et blogginnlegg!” Og gjett hva? Jammen har du det og. Jeg syns du er kjempeflink, i forhold til de fleste andre bloggerne. Du tar det seriøst og kommer alltid med nye spennende innlegg. JEG digger DEG! Stå på, cuz girl you rock!

  2. hei 🙂 synes det er flott det du står for! 🙂 har i det siste tenkt på dette med å kutte ut animalske produkter, men vet enda lite om dette og om alternativ mat. hva spiser du? hadde vært supert med litt tips! hva er det som blir regnet som animalske produkter? er det alt fra kjøtt, til egg og ost og yoghurt til sjokolade osv siden det inneholder melk? hadde vært kjempeinteressant med et eget utfyllende innlegg om mat som vegetarianer 🙂

  3. Fantastisk innlegg Sophie! Først og fremst vil jeg bare fortelle deg hvor beundringsverdig det er at du sluttet å spise kjøtt sånn på sekundet. Jeg har mange ganger tenkt at jeg også gjerne ville blitt vegetarianer, men jeg syntes rett og slett at kjøtt smaker altfor godt.. Men en eller to dager i uken er det definitivt kjøttfrie dager for meg! Industrien er forferdelig, og jeg er så stolt over deg for at du gir dyrene en stemme! Det både tror og håper jeg at du vil fortsette med, for resten av din bloggkarriere, og også i livet etter bloggen.
   Jeg vil iallfall fortsette å følge deg, og videreformidle ditt budskap til alle som vil, og alle som ikke vil, høre!
   Du er fantastisk, husk det 🙂

  4. Jeg er også som deg, bryr meg mye mer om dyr enn mennesker. Du er fantastikk når det gjelder dyrevern og det beundrer jeg deg for! Godt å se det finnes snille og gode mennesker! <3

  5. hei. Jeg kom over denne linken for noen dager siden. Jeg delte den selv på facebook for at flest mulig skulle se den. kanskje du kan dele den på din blogg. Jo flere som får med seg budskapet jo bedre er det. Du har mange lesere, og forhåpentligvis noen som har tenkt seg ut og reise. Hvor kanskje denne muligheten byr seg, kanskje de vil unngå og ri på elefanter etter de har sett det klippet.. bra blogg 🙂
   http://renekleveland.blogg.no/1387810377_dette_er_grunnen_til_.html

  6. Jeg har mye respekt for ditt valg om å være vegetarianer! Prøvde det selv for et år tilbake, men jeg ble desverre underernært og måtte derfor slutte 🙁 men jeg syntes det er skikkelig bra at du klarer det!!

  7. Jeg bryr meg veldig mye om både mennesker og dyr, og det er ikke hver dag jeg spiser kjøtt heller, tror jeg. Bør nok prøve å ha en-to kjøttfri dager i uka, jepp! Skal prøve.

  8. Du er bare best! Jeg har lenge tenkt til å bli vegetarianer, og dette er noe jeg virkelig ønsker. Du har gjort meg så bevist på alt i denne verden at jeg egentlig bare må si takk! Fra nå av er det null kjøtt på torsdager og om noen uker øker jeg antallet kjøttfire dager, helt til jeg er vegetarianer 😉 Du er bare best, husk alltid på det <3
   Hadde vært fint om du kunne lagt ut litt vegetarianer-oppskrifter <3 - JENTE 13

  9. Jeg er veldig enig i mye av det du sier, men vi er rovdyr. Så i vår natur skal jakte på lik linje som andre rov dyr. Mater du hunden din kun med korn? Og jo, ku, hest, gris sau ville sakte med sikkert død ut om det ikke hadde hvert for mennesker, og det samme gjelder rein,elg osv. Fordi det ikke er nok mat. Jeg selv spiser kun kylling og vilt, fordi jeg ikke liker annet. Og jeg ser ikke noe galt i det å være vegitarianer eller kjøttspiser. Folk skal få spise hva faen de vil for min del, så lenge jeg slipper å spise det 🙂 Jeg mener att man skal sette seg selv først, jeg vil ikke leve i 100 år på mat jeg ikke liker. Men jeg synesdet er fantastisk det du gjør, men er veldig lei av att så mange vegitarianere skal rope meg i fjeset om att ett dyr måtte dø for att jeg skulle bli mett. For det er jeg fullstendig klar over. Tror det er derfor mange erter tilbake til vegitarianere

  10. Jeg er født og oppvokst på gård med kuer som blir sendt bort og slaktet etter en god stund. Jeg vet at de får god mat (frittgående på beiter om somrene) og høy/silo ellers og litt kraftfôr. Dessuten er det viktig for meg at de blir behandlet bra, og det VET jeg at pappa gjør. (og meg selv)
   Dessverre vet jeg at det ikke er sånn alle steder. Ofte på mye større gårder enn der hvor jeg selv bor, og det er så ufattelig trist.
   Er nok den i kommunen som er best opptatt innen dyrevern (da jeg laget en liten hatsang til ei som har minkgård, med minker stappet inn i små bur. Sangen ble vell og merke banned fra skolen…. )
   Men altså, kjøtt kan jeg ikke stoppe med. Her jeg bor er det ikke nok tilgang på kjøttfrie produkter, og det er rett og slett ikke noe som “fanger meg” fordi jeg (heldigvis) uheldigvis har vokst opp på gård som behandler dyr bra, og derfor har fått et veldig påpyntet inntrykk av at det er sånn det er andre steder og.
   Men! De kommentarene om vegetarianere er så ufattelig lite gjennomtenkte og dumme. Blir så utrolig flau hver gang noen prøver å være morsom og komme med en sånn kommentar, ærlig talt.

  11. Hurra! Du er så genial! Kunne ikke vært mer enig! Åja har det akkurat på samme måte som deg, bryr meg mye mer om dyr enn mennesker og gråter hver gang et dyr dør eller lider på tv/film selvom det bare er skuesspill. Men mennesker derimot ikke noe trist i det hele tatt huff. Mange er veldig uenig med oss der sophie:D

  12. Har aldri tenkt på den på den måten før. men ganske mange latterlige “påstander” og spøker du får slengt – ufyselig! Man velger selv hva man vil spise , og det er jo ikke sunt å spise kjøtt hele tiden, jeg går mange dager uten å spise kjøtt, spiser en del frukt og grønt og synes det er veldig godt ! 🙂 Jeg respekterer deg selv om du ikke spiser kjøtt, og godt du står på ditt ! 🙂
   Ha en fin kveld søte deg , du har forresten en veldig fin blogg !

  13. Hvis noen sier noe som jeg ikke er enig i eller prøver å være morsom så har de liten pikk. Alle jeg ikke er enig i har liten pikk. Liten pikk er grunnen til alt dumt i verden. Er du i slutten av tenårene har du liten pikk. Liker du DJ broiler har du liten pikk.
   ooogså bare for å ta noe på hej du’en, hadde vi mennesker ikke klart oss mot dyr in the first place så hadde vi vell ikke eksistert i dag? tenker på hunter gatherer situasjonen som vi mennesker tydeligvis klarte oss ganske bra gjennom. Det er bra du researcher osv når du skriver, noe som det ser ut som du har gjort mye av, men please bruk litt logikk og rasjonalitet når du skriver også.
   Det virker som du har hatt en heftig diskusjon med en i slutten av tenårene som liker DJ broiler og som har en liten pikk.

  14. Veldig bra skrevet – MEN! Jeg må bare påpeke at senere forskning tyder på at det er det prossesserte kjøttet som kan gi livsstilssykdommer for hjerte- og kar osv. Altså pølser, kjøttdeig osv. Ikke de rene filetene og alt det der 🙂
   Men uansett tror jeg det er kjempebra å kutte kjøtt minst èn dag i uka. Jeg spiser kjøtt gjennomsnittlig ca. 1-2 ganger i uka. Føler ikke noe stort behov for å konstant spise kjøtt, og synes det er litt trist at mange tror at middager MÅ Bestå av kjøtt hver jævla gang. Prøver iallefall å holde meg unna kylling, ettersom kyllingproduksjonen i Norge er helt jævlig nå.. Alle vil ha billigst mulig kyllingkjøttdeig, noe som gjør at produsentene gir faen i alt som heter dyrevelferd.
   Ellers håper jeg det kommer mer og mer økologisk kjøtt på markedet til en rimeligere penge, men det krever jo sikkert at flere kjøper økologisk først, så de kan tjene nok til å selge det billigere..

  15. Blir så glad når du skriver om akkurat dette temaet, du får ihvertfall min respekt. Du er faktisk en av grunnene til at jeg er vegetariener selv, tro det eller ei. Jeg så Earthlings videoen etter å ha funnet den på bloggen din, hylgrinte så gjennom hele greia, og har vært veggis ever since. Haha så værsåsnill og fortsett med slike innlegg! Du vet aldri hvem eller hvor mange du klarer å påvirke 🙂

  16. Jeg har ikke noe imot om at du er vegetianer, men når du snakker om de 4 kiloene, så er det 4 kg muskler (mest sannsynleg). Jeg syns kjøtt smaker så utrolig godt, har lyst å bli vegetianer, men klarer ikke det. Jeg lever i en verden som ikke fins … jeg overser det som virkelig skjer med dyrene og jeg hater det. Eier ikke viljestyrke, så jeg ser så jæævli opp til deg at du virkelig klarer dette!!
   Jeg hater dyremishandling overalt, griner og verker i hjertet mitt, klarer ikke å se på de filmene som blir lagt ut på facebook osv av hvordan pelsdyr, kaniner osv har det osv. Jeg bruker ikke dyretestet sminke, ekte skinn og pels osv, merkeklær og slikt da! Er bare det jævla kjøttet jeg aldri klarer å bli kvitt … Mest fordi jeg ikke liker salater heh

  17. Du har så rett sophie! Elsker disse typer innlegg fra deg, er ikke vegetarianer men prøver å bli det for å si det sånn eller å minske å spise kjøtt, og det går fremover! Bruker heller ikke ekte pels, eller ekte skinn osv. Det synes jeg er hvertfall unødvendig, det er jo ikke akkurat noe vi trenger.. mat trenger vi jo så det blir litt annerledes, mener ikke at vi bare skal spise kjøtt.. Mener heller at folk skal begrense det, som du sa er sunnere og være vegetarianer. Derfor og fordi jeg elsker dyr så har jeg prøvd å minske kjøtt mat, tar det gradvis og til slutt vil jeg kanskje være vegetarianer.. Får alltid dårlig samvittighet av å spise kjøtt. Men jeg må ta det gradvis om jeg skal klare det, slik er det med alt når det kommer til meg. så jeg kan venne meg mer til den nye livsstilen 🙂 Som sagt elsker dette innlegge!

  18. Jeg syntes det er interessangt, og skulle gjerne prøvd meg på en slik “kjøttfri” uke. Men så begynner jeg å tenke, og jeg veit ikke om noe jeg ikke kan spise uten kjøtt…. huff. Kan du begynne å legge ut oppskrifter i ny og ned på god vegetarmat? Hadde hjulpet masse 🙂

  19. Og likevel blir du sponset av nettbutikker som f.eks Sheinside som selger ekte pels fra Kina. Mest sannsynlig feilmerket katte-og hundepels.. Ikke at andre dyrearter lider mindre i Kinas pelsindustri.. Å kjøpe klær fra bedrifter som selger pels er jo ikke akkurat så dyrevennlig, spesielt når du linker til nettbutikken på bloggen din slik at hele Norge klikker seg inn og bruker pengene sine der. Håper du ikke har tenkt over dette før slik at du ikke bevisst har støttet pelsindustrien i Kina. 🙂
   Har virkelig stor respekt for deg Sophie, og ellers er du jo råkul, men akkurat dette er jo litt dobbeltmoralsk?

  20. Er så utrolig, utrolig enig! Selv har jeg den oppfattelsen av at folk som spiser kjøtt tror de er udødelige, og kan spise hva som helst uten å tenke på kosten, siden de ja- spiser kjøtt! (du kjenner sikkert til de klassiske spørsmålet ”Hvor får du proteiner fra?”, sant? Kjøtt er jo bevist flere ganger at ikke er så sunt som folk skal ha det til). Folkens, skjerp dere. Man skal tenke på hva man spiser uansett om man velger vegetarisk kosthold eller ikke.
   Ser en lenger opp skriver noe om at kuene på gården sin har det såå bra. Ok. Men er du klar over slakteprosessen til kuene? Og ikke minst kylling? de slaktes i grusomme forhold, og lider ofte mye.
   Jeg velger vegetarisk kosthold selv. Har gjort det i syv år, og skal ikke slutte (nei, jeg savner ikke kjøtt, aldri gjort heller).

  21. a fucking men, var vegetarianer i to år og fikk alle de påstandene slengt i trynet fler ganger enn jeg kan telle. måtte spise kjøtt igjen fordi jeg ble veldig underernært pluss at det skapte ekstremt mange fler diskusjoner hjemme enn ellers, så når jeg flytter ut kommer jeg nok til å slutte å spise kjøtt igjen.

  22. Gud valgte ikke at dyr skulle føle smerte. Han ga menneskene et valg om de ville gjør godt eller vondt. Det er ikke gud som skader dyrene. Det er menneskene. Det er vi mennesker som har tatt det valget om å leve i synd så vær så snill å gå dypere i stoffet før du snakker om det, og før du kaller folk som tror på Gud merkelige 🙂

  23. Dette var bare hysterisk og tragisk å lese. Det var så dumt og at jeg ikke orket å lese alt engang…jeg skal skrive mine motargumenter og sende til deg.
   Et lite fremtidig tips, finn litt fakta om det du skriver før du uttaler deg om noe saklig. Eller for alle sin skyld hold deg til sminke,mote, og operasjoner og “den perfekte fasade” vi forventer fint lite av deg. Ikke skriv om dype ting du ikke begriper deg på selv.

  24. Hei. Har lenge tenkt på å ha et vegetarisk kosthold, men sliter med å finne ut hva jeg kan spise. Hva spiser du? Hadde blitt kjempe glad om du kunne komemt med ett innlegg til forslag om hva du spiser!

  25. Jeg setter dyr framfor mennesker. Desverre, veldig desverre, er kjøtt det beste jeg vet. Jeg er sulten på det fra morgen til kveld… Blir kvalm av meg selv! For sånn du skriver får meg til å ville slutte. Jeg tror, at om ikke lenge, så klarer jeg ikke spise kjøtt lenger. Nettopp fordi dyr er det fineste her i verden.

  26. Som jeg skulle sagt det selv! 🙂
   Et argument til som jeg synes er veldig rart er alle som sier at det er naturlig for oss å spise kjøtt. Selvfølgelig er det naturlig for oss å spise kjøtt, vi har alltid gjort det (selv om vi i bunn og grunn egentlig er plante-etere). Men vi har vell alltid brukt pels og skinn for å varme oss også? Hvorfor er det sååå mange som er i mot pelsindustrien, har utallige saker i media om det og går i fakkeltog hvert år – fordi vi har fått moderne erstatninger for pels, når vi også har erstatninger for kjøtt?
   Pelsen trenger vi ikke lengre fordi vi har andre typer klær til å varme oss med. Dette gjelder også maten vi spiser. Vi har et såå god handel med hele verden, og kan få tak i utallige råvarer som ikke er kjøtt, vi har til og med kjøtterstatninger.
   Dette er et argument jeg kjenner river innvendig når de som går med buttons mot pels spør meg om hvorfor jeg er vegetarianer!

  27. Jeg syns du hadde mange bra poenger og er enig i alle disse “punktene”. Men føler likevel du glemte en viktig påstand jeg får høre ofte, som 80% veggis selv. Og den er at om vi ikke spiser kjøtt i det hele tatt er det ingen som kan drive med husdyr som gris,sau og kuer. Da har bondene ingenting og tjene på, det er jo kun derfor vi har dyrene, for at bøndene kan produsere og selge de varene vi får ut av dyrene. Jeg hører dette ofte fra folk som er skeptiske til meg, og jeg har rett og slett ikke noe og svare tilbake, fordi jeg mener det er et godt poeng. Jeg er for glad i dyrene til at ingen plutselig skal få noen glade av alle disse dyrene. En ting er sikkert, det er mange ting å tenke på for å lage seg meninger om temaet. Mitt ønske hadde vært at vi kunne hatt dyr (Ikke i masseproduksjon) som no fint som ga oss glede, -og mat! Og at de hadde en veldig veldig fin tid, før de ble slaktet på en human måte der ingenting skulle merkes.Der det også handlet om å drive med husdyr fordi man virkelig var glade i dem, og kunne bruke dem på en måte. Ikke kun for å tjene penger og “overleve” som bonde. Dette virker tydeligvis å være for vanskelig for et land som oss, ettersom vi er for avhengige av så ekstremt mye kjøtt at vi har masse produksjon innenfor helle bransjen….Syns helet synet på dette temaet fra alt for mange er trist.
   Forresten, flott at du skriver, oppdaterer og inspirerer om alt dette så mye som du gjør, tror vi er mange som setter veldig pris på at du som en stor blogger engasjerer seg så mye ikke bare i hode men PÅ bloggen og ut til folket, det er bare herlig 😀

  28. Helt enig! Får de samme dumme påstander fra folk hele tiden og det er utrolig irriterende! Jeg synes at du er flink som bruker mye av tiden din på dyrevern og du burde få mer ros for det enn du får:) Folk rakker kanskje ned på deg, men jeg synes at du virker som en fantastisk og reflektert person som bruker tiden din på dyrevern og alt jeg har å si er STÅ PÅ SOPHIE! 🙂 -A

  29. Heia heter den svarte cockeren deres Nikki? Er ganske sikker på at det er søsteren til hunden min Nero:) kjørte henne til dere fra finnsnes når hun var valp:)

  30. Jeg.Elsker.deg.
   Ja nór et dy blir mishandlet, kjönner den ikke hvorfor dette skjer, den kan ikke beskytte seg selv, den bare lyder og hvet ikke hvorfor den fortjener det….nor den ikke har gjort noe galt.
   jeg begynte ó lese noen norske blogger for ó ikke gleme norsken, men mens jeg leser deg og blir bedre skjent gir jeg bare blikkene, du er só smart, töff og god menneske og vakker!

  31. Du er så søt Sophie, og utrolig reflektert. Er enig i alt du nevner her, og lo godt med påstandene dine om disse dj broiler gutta (kjenner meg igjen). Fortsett sånn, du gjør en utrolig viktig jobb <3

  32. Du er virkelig inspirerende! Jeg digger deg.
   Men et spørsmål, spiser du fisk, egg og melk?
   Jeg har sluttet å spise kylling og du er en av inspirasjonskildene til den avgjørelsen. Ikke fordi smaken var fæl, for da ville jeg ha løyet, men fordi de fortjener bedre enn slik de blir behandlet ved matproduksjon.
   Uansett, digger deg!

  33. Ønsker meg et innlegg om hvor du kjøper de forskjellige vegetar rettene dine – vegetar kjøtt o.l. Jeg prøver å få med samboern på å bytte ut litt kjøtt, men tviler sterkt på at han velger å slippe dette helt. Men som du sier – bedre å redusere kjøttbruken i det minste 🙂 Sett litt rundt i butikker, men desverre sjeldent jeg finner noe. Kanskje jeg leter på feil steder? Ja, hvor kjøper du og hva man skal se etetr i butikken 🙂

  34. Enig i mye av dette! Skulle gjerne vært vegitarianer selv, men er nok for glad i kjøtt.
   Synes også alle burde ha en (eller flere for den saks skyld) kjøttfrie dager i uka, så jeg lurte på om du hadde noen tips på gode og enkle retter? 🙂

  35. jeg.elsker.deg.over.alt.på.jord
   det der var det beste jeg har lest i dag! er så glad for at du står for dine meninger! har ALDRI sett på deg som en bimbo som leker dum. du er sterk.

  36. Åå jeg misunner deg at du klarte å stoppe å spise kjøtt sånn uten videre!! Har tenkt så mange ganger at jeg bør gjøre alvor ut av å bli vegetarianer 🙁 men jeg er så altfor glad i kjøtt 🙁 en herlig biff, kylling fileet (sikle!) ja du skjønner. Jeg føler meg så skamfull over å virkelig brenne for dyrevern, og så er jeg stor eter av kjøtt. Hater det 🙁

  37. Har lest mammatilmichelle sin blogg lenge nå. Hun kommer som regel med akkurat de samme innleggene, men her er det noe annet hver gang! Det digger jeg! Utrolig god jobb du gjør, altså 😉
   Om jeg får lov å si det; barbie utenpå, Supersmart inni <3

  38. Åh, digger deg Sophie! Synes virkelig du klarer å formidle budskapet ditt, kjempebra! Kanskje du kan skrive et innlegg hvor du har tips til sminke, sjampo/balsam, hårprodukter, fuktighetskremer osv som ikke er dyretestet som du syns er bra? Alt dette går jo an å finne ut på nettet, jeg vet jeg vet, men jo mer du skriver om det, og får det til å virke mye enklere på en måte, jo flere henger seg sikkert på! 😀 Og for eksempel hva slags mat du spiser istedenfor kjøtt (med tanke på vitaminer og næring tror jeg) i løpet av dagen 🙂 Stå på!

  39. Ser det er en del som kommenterer at det er mye faktafeil i dette innlegget, og det kan kanskje hende at det er. Men, at det faktisk er det dere henger dere opp i, sier mer om dere enn det sier om Sophie. Budskapet hennes er nemlig ganske tydelig, uansett hvilke argumenter hun bruker for å fremme det. Slik som jeg tolker det i hvert fall, ligger det en feighet i nettopp den måten å reagere på, dere overser hovedpoenget hennes, som faktisk er utrolig samfunnsaktuelt, og fokusere på å slakte henne for de små detaljene som man kanskje kan sette spørsmåltegn ved. Snakk om å føle seg bedre ved å trykke andre ned i driten!
   Når det er sagt kan jeg og føye til, for de som mener det er så naturlig for mennesker å spise kjøtt, at takker være vårt høye kjøttforbruk finnes det mengder av mennesker i u-land som ikke har mat i det hele tatt. Dersom alt det kornet en ku spiser i løpet av sitt liv, hadde gått direkte som mat til mennesker i stedet for, kunne sult vært et veldig mye mindre problem! Så, tenk på det neste gang du insisterer på at kjøtt 7 dager i uken er helt nødvendig for deg!

  40. Ser ikke noe galt i å drepe dyr, det er bare hvordan vi dreper dem, og behandler de som gjør det gale og spise kjøtt 🙂

  41. Tror jeg aldri har sett meg enig i sååå mye på én og samme tid!! Jeg sa en gang at jeg bryr meg langt mer om dyr enn om mennesker, og responsen jeg fikk da var “er du seriøs?”. Lol.
   Uansett, seriøst, ser meg enig i absolutt alt i det innlegget her. Du kan få sagt det!

  42. Jeg blir så utrolig sint av slike innlegg. Men det er jo det du vil, provosere.
   Du skriver som om mennesker ikke er verdt noenting, det er mennesker (ofte barn) som lager klærne du går i, det er mennesker som har lagd alt som gjør at du overlever. Og du setter ikke pris på en dritt selvom du har absolutt alt du trenger.
   Er også så sinnsykt lei av vegetarianere som presser på andre å ikke spise kjøtt. Alle har forskjellige meninger. Det er det samme som at er du medlem av et politisk parti og står for meningene dine, skal du allikevel respektere at andre mennesker mener noe helt annet. Så slutt å skriv så meningsløse innlegg om at du syns dyr fortjener så mye bedre enn mennesker, jeg er ganske sikker på at hadde du fått sjangsen til å dø istedenfor at en katt skulle dø hadde du latt katten dø.
   En ting til som er så morsomt, er alle leserne som sier seg enige og mener du er genial i hvert eneste slikt innlegg du skriver. Jeg er sikker på at minst 95% av de som sier seg enige, spiser kjøtt og bruker dyretestede produkter. Latterlig!

  43. Du har så utrolig mye rett, Sophie Elise! For en fantastisk herlig jente du virker som må jeg bare få lov til å si først! En annen ting som er riktig med det å være vegetarianer at vi mennesker er faktisk opprinnelig født planteetere som betyr at vi faktisk ikke er født til å spise kjøtt og “magesystemet” (haha), ikke egentli tåler å bryte ned kjøtt.

  44. DIGGER DEG!! du er rå sophie! elsker at du tørr å skrive ting du mener rett ut! ser veldig opp til deg og er helt enig med deg i det du skriver!!

  45. Synes virkelig du og diverse andre folk som kommenterer her burde sjekke fakta før dere utaler dere om noe. Spesielt siden dere ikke kan spesielt mye om det, tydeligvis.
   Den største feilen her som irriterte meg litt var det du skrev i første punkt. Du skrev att forøvrig 70% av dyrene som blir slaktet ikke fåt gress, men bare kraftfor – og av og til planter og tørket høy. En an to hovedting de blir foret med er høy/silo/ensilasje, og den andre er kraftfor. Altså, det får ikke bare litt høy av og til, men masse hver dag. Med unntak av grisene, de får mest kraftfor og litt silo. (I vertfall der jeg gikk på skole). Og om sommerene får såklart de fleste dyrene ut på beite å spise gress. Lær fakta før du utaler deg. Dette her kan jeg, fordi jeg har gått jordbruksskole 🙂
   Ellers så er jeg veldig enig i en del av det du skriver! Var bare angående foret jeg kjente jeg ble litt irritert og måtte påpeke 🙂 er vegetarianer selv, og kjenner meg godt igjen i å få de spørsmåla/setningene slengt mot meg. Den mest irriterende en nr1 og om hvorfor jeg ikke spiser kjøtt.

  46. Eg er egentlig litt lei av vegetarianere som dømmer alle andre.
   Eg forstår alt du sier og er enig i MYE,men folk er forskjellig og ikkje alle får NOK næring fra kun vegansk mat og du spiser ikkje veldig variert og sunt -salat og taco og godterier er ikkje nok til å dekke alle behov. Mange vegetarianere trenger også tilskudd som vitaminer,men ofte vil de ikkje ta dem pga gelativkaplser og masse andre forklaringer. Eg er allergisk og har intoleranse mot mye vegetariansk og vegansk mat, eg blir utrolig dårlig av linser bønner og maismel bla. Soya tåler eg heller ikkje og Soya gjør at man ikkje får i seg nok næring fra mange andre ting man spiser.
   Du sier du spiser fisk, det er jo bra, men fisk føler jo også -så da faller jo dine argumenter litt på segselv
   Eg annen ting er at kyllingene neppe overtar verden -selvom de er etterkommere av dinosaurene hahahaha,men man kan faktisk ikkje slutte med gårdsbruk og husdyr etc med engang, det må en planlagt nedtrapping til. Mange av dyresortene vi har nå tåler ikkje å leve fritt så det betyr at vanlig kyr blir utdødd,vanlige sauer og geiter og de aller fleste gårsdyr som har eksistert lenge og blitt mer og mer tam er da dømt til å bli utryddet fordi det tar mange generasjoner med dyr før de event kan bli *villere* og kanskje muligens klare seg i vill tilstand.
   Det er mye som skal til for at folk skal bli vegetarianere og du sier at alle blir neppe det så vi trenger ikkje være redde for at kyllingene skal overta verden -det er helt ok ,alle blir neppe vegetarianer,men SLUTT å hakke på dem som enten ikkje ønsker eller ikkje KAN bli det.
   Eg VET hvordan dyr blir behandlet og eg er nok med dyrevennlig og crueltyfree enn de fleste eg kjenner. Eg bruker ingenting i hjemmet som er testet på dyr, ingenting skinn og alt vaskemiddel og egenpleie er ikkje testet på dyr.
   Har reddet en hund fra gaten i Spania,men eg bryr meg ikkje mer om dyr enn om mennesker -eg bryr meg om LIVET og eg er respektfull av hva eg spiser og velger økologisk og mest mulig sunt. Og eg føler at eg gjør mitt beste og eg kan blir flinkere å grønnere, MEN eg dømmer ikkje dem som ikkje er like grønn som meg eller ikkje gjør som meg eller ikkje redder en hund fra et fælt liv eller eller eller.
   Alle må kjempe for det de tror på og det er fint med opplysning,men er mot sin hensikt å være fordømmende og rakke ned på andre fordi de ikkje er som deg.
   Har kommentert ofte og støtter deg ofte når du er lei deg og føler deg uthengt og syns dun er flink og oppegående og har mye for deg som mange andre på din alder ikkje tenker på.
   For det har du min respekt og støtte ( noe du sikkert driter langt i)
   Og det er din blogg og du skal skrive og mene alt du vil,men eg hadde syns det var fint om du kunne vise forståelse for andres syns på tingene ellers blir det jo litt som du mener alle gjør mot deg -dømmer deg uten å vite den hele fulle sannheten 🙂
   Ha en super kveld og lykke til med ny leilighet og ny tur 🙂

  47. det er bra det du gjør og sånt, men vær så snill å vær dobbelmoralsk og slutt å spre ryktet om at vegeterianere spiser fisk… for det gjør de ikke, plis.. fisken føler smerte de også vet du…

  48. kjenner meg så godt igjen i disse. senest idag fikk jeg høre “men vi er på toppen av næringskjeden, vi kan jo ikke gi det opp nå”. det kom fra en tenåringsgutt. han liker dj broiler. og ja, pikken hans er mindre enn lillefingern min.

  49. Jeg er enig med deg, å skjønner hvor ufattelig irriterende det må være å stå til svar for slike idiotiske utsagn som de du nevner her. Jeg beundrer deg som har klart å holde deg til å ikke spise kjøtt, for det blir jo som med en diett man går på feks. Jeg tenker det må være litt vanskelig, spesielt når du bor hjemme? Jeg bor enda hjemme, og hadde godt tenkt meg til å prøve å kutte kraftig ned/slutte å spise kjøtt. Kunne ikke du satt opp en ukesmeny, eller dagsmeny eller whatever, for å vise typisk frokost/lunsj/kveldsmat og middag? Det høres dyrt og avansert ut, og sålenge jeg sitter med den innstilligen, klarer jeg liksom ikke helt å prøve det heller haha. Håper du kunne gjort noe i den duren i nærmeste fremtid! Masse lykke til med flytting foressten, Oslo er så fantastisk selv om jeg bare har bodd der 1 år. Er selv fra nord, og misunner deg såååååå mye som har kjøpt leilighet i tigerstaden!

  50. Først og fremst må jeg si at jeg likte deg overhodet ikke før, synes du var selv opptatt, en fjortiss og en rekke andre ting. Men jeg sa det aldri, skrev det aldri i annonyme kommentarer på bloggen din. Dere som har så utrolig lite å gjøre, skaff dere ett liv. Ingen er perfekte, alle gjør feil vi vil angre på i ettertid. Nå til dags blir man dømt for bare småting. Det er så utrolig mange der ute som mobber annonymt på nettet uten av at dere ikke tenker dere om. JEG er en av dem som blir siktet, jeg vet hvordan annonym mobbing eller mobbing generellt føles. Det er grusomt, man vet ikke hvem det er som sitter bak skjermen å gir deg masse dritt, det er en som gjemmer seg. Man vet ikke hvem som er til å stole på å man blir mer usikker på alt, man blir usikker på venner og de nermeste. Man kaller ikke noen feit, ett beinrangel, stygg, ekkel, fæl, fjortiss, ukul, falsk, lubben el. Man gjør det bare ikke. Alle gjør feil og vi gjør alle noe som vil sitte ekstra hardt i, men det vil ikke di at man skal bli utsatt for den feilen resten av livet sitt. Folk er misunnelig, men det er negativt. Folk slenger med kjeften til meg, kaller meg stygg, beinrangel, rar, falsk, fjortiss, barnselig. Jeg blir baksnakket, sprett falske rykter om, snakket negativt om på ask, mobbet igjennom internett, slengt stygge blikk til og så utrolig mye mer. Ting sårer, vi er ekte mennesker med ekte følelser. Vi tar ting til oss og det personelig. Ord setter seg, ord sårer..dere vet det bare ikke. Dete leser sikkert 1000 andre som skriver om hvordan det er og føles, men innerst inne bryr det ikke deg. Du bryr deg ikke før du vet hvordan det er å bli utsatt for det selv, i know the feeling. Tenk dere om, ting sårer og mobbing dreper. Har vurdert selvmord så ufattelig mange ganger, vil at folk skal vite at jeg har det vondt for det er det ikke mange som vet. Jeg vil ikke snakke om det fordi jeg ikke vil at noen skal vite om det, synes det er for personelig til å deles ut. Og om jeg sier at jeg sliter får jeg som regel tilbake: “Sliter DU?! Du som er så pen!” Ja, det gjør jeg tenk. Jeg holder sorg og smerte inni meg. Slipper det som regel ut om kveldene, lar tårene renne, slippe all sorgen ut og alle vonde tanker. Fordi ingen kan se meg da, ingen kan legge merke til det. Jeg griner fordi jeg har vært for sterk for lenge, jeg går rundt med falske smil rundt munnen HVER eneste dag. Jeg later som om at jeg blir syk på skolen å må ringe hjem fordi jeg ikke klarer mer. Får følelsen av å få en pause fra livet, skade meg selv, gråte, ta selvmord. Disse tankene svirrer rundt i hodet mitt hver eneste dag. Du vet ikke hvordan jeg har det. Slutt p mobb, slutt å vær frekk med rosa bloggerne bare fordi dem har fine ting og mye bedre enn deg som mobber å rakker ned på dem. Mobbing blir sittende i resten av livet! Slutt. Skrevet på telefon, skrivefeil orker jeg ikke rette opp i.

  51. Veldig mange bra poenger. Jeg forstår ikke hvorfor noen har så mye i mot vegetarianere. Selv spiser jeg kjøtt, føler jeg er avhengig av det. All respekt til dere som klarer dere uten, jeg tviler ikke på at det er bedre for både kropp og sinn. Du virker som ei veldig reflektert og fin jente, har ikke lest bloggen din tidligere, men kommer definitivt til å gjøre det fra nå av. Ta gjerne en titt innom min også hvis du vil.

  52. Jeg har ikke spist kjøtt på 2 mnd og har det helt fantastisk! Føler meg utrolig mye bedre fysisk og ikke minst psykisk! Jeg spiser vel og merke produkter med fisk og egg i.
   Har lenge hatt lyst til å kutte ut kjøtt – og vet egentlig ikke hvorfor jeg ikke har gjort det tidligere…
   Jeg pleier vanligvis aldri å kommentere blogginnlegg, men jeg ville bare du skulle vite at du har inspirert meg. Du klarte jo å slutte “på dagen”, så hvorfor skulle ikke jeg?

  53. jeg har meatfree monday hver uke, null problem! savner ikke kjøttet, så håper jeg får til å bli vegetarianer snart. (vet jeg “håper jeg får til” høres teit ut, men er sikker på at du “forstår” meningen med den setningen):)

  54. hei 🙂 digger deg!! du er råtøfff!! hvor får du mesteparten av klærne dine? hvis du fikk en datter va skulle den hete?

  55. Haha! Dette innlegget må jeg bare le av, det er jo så sant som det går an å bli!
   Jeg spiser ikke kjøtt, og hører det samme hele tiden..
   Jeg elsker å se på amerikas funniest homevideos, og jeg elsker når mennesker tryner og slår seg, men ser jeg et dyr som slår seg begynner jeg helt ærlig å grine.

  56. Du skriver noe m intelligens, tenkte jeg bare skulle slenge pp noe XD Inteĺigens er overvurdert (kom fra ei som ikke har en karakter under 5XD) fordi;
   Bakterier har ikke hjerne og har overlevd på denne planeten i mange milliarder av år, mennesket har ikke eksistert en fjerdedel av dette, men er i ferd med å utrydde seg selv XD STÅ PÅ SHOPIE ELISE!!!! Du er et stort forbilde for meg:)

  57. Spiser du fisk, egg og melk? Hahah er helt blank når det kommer til dette emnet.. Men jeg liker godt når du skriver om det på bloggen:) Du er så flink å snakke for deg og du har så gode argumenter👍

  58. det du sier blir helt feil, jeg jakter å jobber i viltnemda, jeg har ikke så mye peiling på allt av gårdsdyr osv, men vilt kan jeg. hadde ikke vi mennesker skutt rådyr rev osv ville flere arter dødd ut eller blitt for mye av noe annet. det er derfor vi har det systemet i norge som sier hvor mange dyr vi kan drepe av hver art.
   hvorfor bryr du deg så mye over dyr da? har du noen gang vært ute i naturen å fulgt med på hvordan dyr lever? trur ikke det… du har vel knapt sett en hest. det nærmeste du kommer å se et villt dyr er vel på animal planet…

  59. Haha jævla retard. 4kg lettere pga kjøtt? Selvfølgelig er du det hvis du satt på mcdonalds hver dag og hev i deg burgere. Ren biff med sunt tilbehør er noe helt annet. Ikke rart du er så flat med null muskler når du ikke får i deg protein. SPISER 500G KJØTT HVER DAG OG ELSKER DET. TRY STOPPING ME. 😉

  60. Hei.
   Jeg har aldri kommentert på bloggen din før, men dette innlegget er virkelig vært å kommentere. Jeg leser bloggen din nettopp fordi du har slike meninger og jeg digger det. Du vet så mye og jeg har også ønsker om å lære mer om det. Familien min har startet å bare spise kjøtt en gang i uka og fra et steder vi vet at dyrene har hatt det bra! Jeg lurer på om du kunne legge un noen linker der du har fått denne informasjonen, har veldig lyst til å lese det selv 🙂
   – Vilde

  61. hei sophie! først vil jeg si at det står stor respekt av deg som er vegitarianer, og grunnen til dette er fordi dyr lever i dårlige miljøer, de blir overprodusert og overforet osv? men da har jeg et spm, hvorfor spiser du ikke kjøtt fra feks. elg eller rådyr som har levd vilt ute i naturen og som ikke vet om noe annet?

  62. Tror du glemte en ting kjære deg.
   Du spiser både fisk og godteri som inneholder gelatin. Gjør det deg til en vegetarianer? Eller har du tenkt å faktisk gjøre noe med det?

  63. Utrolig bra skrevet. Når du flytter til Oslo må du sjekke ut Loving Hut og andre steder som serverer vegetarmat. Blir litt oppgitt av enkelte kommentarer. Man trenger absolutt ikke og ta vitamintilskudd for å være vegetarianer eller veganer. Jeg har aldri spist mer variert enn det jeg gjør nå. Det finnes selvfølgelig vegetarianere som bare spiser junk food akkurat som at det finnes de som ikke er vegetarianere og bare spiser junk food. Hva man spiser er et personlig valg, hvem man spiser er ikke er personlig valg. Jeg leste over her at man må skyte ville dyr, vist ikke blir økosystemet ødelagt? Det er jo VI som ødelegger økosystemet og raserer jorden. Når skal det gå opp for folk?
   Å spise vegetariask er bedre for folkehelsen, planeten og ikke minst dyrene. Jeg skjønner ikke hvorfor så mange folk kommer med negative kommentarer til noe som er så bra. Vist noen vil lære mer: les the china study, se forks over knives, food matters, earthlings, vegucated, food inc, osv.

  64. Hei Sophie. Synes det er veldig bra at du skriver dette innlegget for å åpne andres øyne. Men samtidig synes jeg at du er en svær hykler som liksom bryr seg så mye om dyr men spiser fisk, egg og drikker melk. Melkeindustrien er mer grusom enn noen annen. Go vegan!

  65. You Fucking go girl!!! Er selv ikke vegeterianer, da jeg aldri hadde klart det siden jeg omtrent ikke liker noen grønnsaker og slikt, men jeg er en dyreelsker og jeg kjøper aldri ting som er testet på dyr, eller jakker med pels og skinn, er også med i dyrevern alliansen! Uansett, du vet så godt hvordan å argumentere for det du står for og det er så herlig, det eeeer så herlig å lese det, jeg blir stolt av å være menneske når jeg vet at det finnes noe oppegående menneskelig håp der ute! Stå på sophie du er rå! <3

  66. Du er fantastisk, aldri glem det! Ble vegetarianer for to år siden – og nei, det er ikke vanskelig i det hele tatt.

  67. Nok en gang et fantastisk bra innlegg! 😀 Personlig er jeg ikke vegetarianer fordi jeg ikke kunne tenke meg hvordan det hadde vært å ikke spist det igjen. Men jeg respekterer selvfølgelig andre som har en annen oppfatning og mening om akkurat det. Men jeg skal absolutt begynne med “Meat fri monday”, det tror jeg alle kan ha godt av. Så tusen takk for tips 🙂
   En annen ting jeg vil nevne er at du er uten tvil den beste bloggeren, du lager innlegg som er hverdagsrealterte, som er spennende, nyttig og gøy å lese. Ikke minst alle de fine bildene av deg, du er så utrolig pen! 🙂 Jeg synes du ser helt fantastisk ut 🙂 Det jeg synes som er så bra med deg, er at du har så sterke meninger, og du står for det! Ikke la de andre menneske som kommenterer med stygge og nedlatene kommentarer gå innpå deg. Skjønner ikke hvorfor de går inn på bloggen din, for å stresse med å skrive sånne stygge feed back. Alle er forskjellig, alle kan ikke like alle.
   Men uansett, gleder meg til morgen dagens innlegg 😀 Skrev for et par dager siden om du kunne legge ut info eller tips mot (meg) som har så dårlig hud, du har helt perfekt hud 🙂
   Når annonserer du forresten vinnerene av Snoop Dogg og Hove festival konkurransen? 🙂
   Hilsen Heidi 🙂 🙂
   [email protected]

  68. Har så lenge ønsket å bli vegetarianer men
   Har vert alt for glad i kjøtt til å droppe det helt 😒!
   Men du innspirerer meg virkelig til å klare det!
   Klarer nok sikker en gang i uken uten kjøtt, så
   da er jeg et steg nærmere målet mitt 😊. Takk!

  69. Er kanskje litt dobbeltmoralsk når du bruker så mye dyretestede ting som silikon, sminke, restylane osv!?!?

  70. Jeg har ofte kjøttfrie dager og trives med det. Tror nok ikke jeg hadde holdt ut lenge som vegetarianer, men denne uken har jeg faktisk hatt to kjøttfrie dager og en dag med fisk. Så langt har det fungert veldig greit 🙂

  71. Jeg elsker deg!! Alt du sier er jeg så jævla enig i. Kan ikke mennesker bare forstå dette.. Spiser selv ikke kylling, og nesten ikke egg. Vanskelig å kutte ut alt kjøtt, men nå skal jeg virkelig prøve mer!!
   Takk <3

  72. Utrolig bra innlegg! 😀
   Jeg er også vegetarianer og får høre disse argumentene hele tiden…Det er spesielt irriterende med de som sier: Det er i utlandet de behandler dyra dårlig, her i Norge blir alle dyra behandlet bra…
   Har mange venner som kaller seg dyreelskere, men for dem er det tydligvis bare hunder, katter og andre vanlige husdyr som er viktige, kuene, kyllingene og grisene har de ikke mye til overs for…
   Jeg skulle ønske filmer som Earthlings var en del av skolepensumet. Det er alt for mange som lever i en boble, der de tror at alle dyra lever lange lykkelige liv på koselige gårder.
   Synes du er en utrolig inspirerende person, og elsker når du skriver innlegg som det her 🙂

  73. Kunne skrevet en bibel, men trenger vel egentlig bare noen få ord. Du er den råeste dama jeg vet om! Ser så opp til deg! Står for det du tror på og vet hvordan du skal sette noen på plass, virker likevel ekstremt jordnær. Digger deg, Sophie! Stå på! Har vært fast leser i maaange år. Det finnes så mange idioter som mener at du er dum fordi du har silikon og har blondt hår, siden når går det ikke an å ha både IQ og utseende?! Idioter. Håper du har det fint og har en fin kveld videre, you deserve it honey. Avslutter med favorittquoten din, om jeg ikke tar feil? “A smooth sea never made a skilled sailor” <3

  74. Se her ja! Her har du klart å produsere 1128 ord med ren og skjær bullshit. Det må jeg jo si er imponerende for noen med en hjernekapasitet på ditt nivå. Jeg hadde egentlig tenkt til å skrive et referat, hvor jeg tok tak i hver og én påstand du kommer med, i tillegg til å rette teksten din for feil, men så innså jeg at det kom til å ta flere uker. I stedet tenker jeg at et tips gjør seg bedre; for all del, slutt å uttal deg om noe som helst bortsett fra sminke eller silikon – noe du kanskje vet noe om. Ellers, ha en strålende dag. Spis en gulrot for meg også da 😉

  75. Fantastisk!
   Håper du kan dele på bloggen eller på facebooksiden din eller instagrammen din eller whatsoever, at imorgen 20. mars er det meat out day. Altså en dag uten kjøtt, for at vi skal redde 8000 dyr den dagen. Du kan også dele denne siden, der står det mer: http://www.meatout.org
   Håper du tar deg tid til å gjøre det, for å oppfordre folk til å spise mindre én dag i hvert fall. Forhåpentligvis vil folk til slutt begynne å kutte ut flere dager i uken også, og da går det bare en vei 🙂

  76. For å være litt seriøs her… Så må vi jo innrømme at vi er på toppen av mat-kjeden. Det er ikke mange som dreper oss. Hovedgrunnen er jo at vi har våpen som rifler Osv.. for og si det sånn så dreper vi flere løver enn løver dreper oss (just an example :D)

  77. Først:
   “så ikke vær bekymret for at kyllingene snart skal herske verden”
   hahahaha!
   Så:
   Jeg synes du er utrolig flink til å holde deg til det du står for, og har dine saklige meninger og ikke er redd for at andre trakker deg ned! Elsker deg for det!! Jeg elsker også at du tør å legge ut lettkledde bilder uten noe særlig grunn (slik du skrev på et annet innlegg)! Elsker at du tør så mye!
   Og jeg synes de som holder seg anonyme og skriver veldig usaklige/teite kommentarer virker veldig barnslige. Og dem som blir sinte på deg på grunn av dine meninger. Og dem som sier dine meninger er feil og deres egne er rett.
   Alle har sine egne meninger, og kan være rett fra begge siden uansett om dei er ulike! Vi er så heldige her i Norge som kan si våre egne meninger, men som meg, er jeg kjemperedd til å si min egen mening, nettopp på grunn av folk som går over grensen for å bevise meg at jeg tar feil, eller i værste fall si at jeg er den værste personen og få trusler som mange får etter å ha sagt sine egne meninger.
   Det er som når TV2 legger ut en video av noen som brekker foten og folk kommenterer
   “HERREGUD HVORFOR LEGGER DERE UT SLIKE VIDEOER!? DERE ER SÅ DÅRLIGE PÅ JOURNALISTIKK. HVEM I HELVETTE VIL SE SLIKE TING? ER DERE HELT DRITA? IDIOTER!”
   Der fins faktisk folk som ser på det, og det går an å IKKE klikke på linken om du ikke liker det eller IKKE følge akkurat den nyhetskanalen. Slipper å slenge ut stygge ord. Skjønner ikke hvorfor folk gidder en gang jeg. Lite å gjøre på?
   I stedet for å se på Sophie som en vegetarianer, hvorfor ikke se på henne som en jente som virkelig står for det ho sier?

  78. Forskning viser at vi skal være glad for at så mange mennesker er vegetarianere, ellers hadde det ikke vært nok mat til hele verden! Så dere drittunger, kan dere være så snill å holde kjeft og undersøke litt mer før dere kommenterer og snakker om ting dere overhodet ikke har peiling på?:) takk! Stå på sophie!

  79. Uff og uff. Du må ikke finne på å skrive innlegg om ting du ikke vet. Det er så mye her som ikke stemmer. Det er utrolig uprofesjonelt å komme med sånne påstander. Heldig for deg er de fleste av leserne unge jenter som tar alt du sier for god fisk, men dette kan du virkelig ingenting om. Du dummer deg ut her desverre!

  80. Tusen takk!
   Takk for at du får litt vett inn i folks hoder. Dette var virkelig bra skrevet! Du er så flink til å inspirere, og ikke minst komme med saklige kommentarer til de som ikke skjønner helt hva de sier.
   Stå på videre, Sophie!

  81. Du er nok en av de siste personene som har godt av å gå ned i vekt, synes derfor det er heller skremmende at du bruker vektnedgangen din for å belyse fordelene ved et mer vegetar basert kosthold. Utover dette har du heller ikke et sunt kosthold bare fordi du ikke spiser kjøtt. Du har selv sagt veg flere anledninger at du “ikke kan mage mat”, vil derfor også tro at du har svært begrenset kunnskap om sunne næringssamnnensettninger. Om jeg spiser gullrøtter og bananer hele dagen er jeg mest sansynlig ikke sær sunn fordi man går glipp av viktige næringsstoffer. Bare fordi du fint overlever på et elendig sammensatt kosthold betyr det ikkeat alle andre også vil klare seg like bra. Du er elendig til å formulere deg retorisk, bare synd at ikke flere i kommentarfeltet ditt ser ut til å gjennomskue hersketeknikkene du er så altfor glad i å bruke. For å være helt ærlig så drukner det lille av seriøsitet i argumentasjonen din når du begynner å blande inn helt usaklige faktorer som liten pikk og musikksmak. Ser ikke sammenhengen der altså..

  82. Hei, vurderer selv å bli vegetarianer men vet ikke om så mye man kan spise. Lurte på om du kunne lage ett innlegg med ulike matretter og ting du kan spise. Du er et godt forbilde, digger deg! Stå på!

  83. “The animals of the world exist for their own reasons. They were not made for humans any more than black people were made for white, or women created for men.” – Alice Walker

  84. Først av alt må jeg si at jeg også er tilhenger av dyrene, og bryr meg mer om dem enn mennesker. Du har flere gode poenger, men jeg må likevel kritisere litt.
   99% av griser løper aldri i gresset; hvor tar du denne kilden fra? Snakker du om i Norge, eller på verdensbasis? Skjønner jo at dette ikke er noe du har sjekket noen kilder på, men likevel synes jeg det er røft å si så mye som at 99% av de aldri gjør det.
   Kyr er ikke gravide 25/7. De får ett, kanskje to “kull” i året. Hadde de vært ville, ville de nok vært med kalv like mange ganger eller sannsynligvis oftere. De er ute og gresser flere måneder i året, hadde de vært ute på vinterhalvåret ville de ha slitt, kyr i Norge er tydelig ikke bygd for den ekstreme kulden vi har innimellom.
   Det er viktig med kilder dersom du ønsker at det du skriver skal taes seriøst. Jeg er ikke oppvokst på en gård, men rett ved flere gårder, og har vært med i fjøsstell flere ganger og har kyr gående rett utenfor døra mi på sommerhalvåret. De er da langt i fra gravide, for å si det slik.
   Når det er snakk om Norge, så tror jeg det er mange som ikke vet hva de snakker om. At alle har det så forferdelig før de slaktes for kjøttet sitt. Det kan være for at de tre – fire gårdene jeg har i området mitt steller så bra med dyrene sine, men jeg tror og mener at dyr i Norge ikke har det så verst. Det er når det er snakk om produksjon på verdensbasis at en virkelig kan uttrykk bekymring.
   Og forresten, de fleste av disse påstandene du snakker om, er forresten helt hull i hodet, skjønner ikke at du gidder å svare på det engang. Hev deg over det 😛
   Ellers tror jeg nok du gjør et bra arbeid for dyrene, fortsett med det!

  85. Hei! har litt lyst til å prøve å spile litt mer vegitarisk mst, kan du dele en god oppskrift vis du har?

  86. Jeg lurer på hvorfor du fremmer det som en fordel av du har gått ned 4 kilo? Du er jo ganske tynn fra før.
   Selv har jeg en kjøttfri dag i uken. Av miljøhensyn

  87. Hahah klassisk tenåringsjenter som er opptatt av mote og klær.
   Ingen bryr seg om klærne er laget av 7åringer. Selfølgelig er mennesker viktigere enn dyr. Det gjenspeiler alt som fins i samfunnet.
   Dyrevelferd er klassisk noe som blir mote og populært fordi vi har det veldig bra. Maslow hadde rett når han satt opp sin behovspyramide, og dyrevelferd og interiør er tegn på vår selvrealisering.

  88. Lol. Det er jo en grunn til att mennesker og dyr skal føle smerte. Man skulle bitt seg ganske mye i tunga feks om man ikke hadde følt smerte. Alt har en mening. Å om du ikke tror på Gud, så hva tror du skjer etter døden ?

  89. Hei Sophie! Jeg har lest bloggen din siden du startet å blogge. Det er så rart å tenke på, hvordan du – som du skrev i et annet innlegg, har vært en del av oppveksten min. Jeg er 15 år nå, så du har hatt stor betydning for valg og meninger jeg har hatt tidligere. Det er virkelig rart. Du har alltid vært mitt forbilde, mens du ikke aner hvem jeg er. Jeg elsker alt du står for, og også at du er så tøff og sterk at du deler meningene dine med resten av Norge.
   Pga. deg har jeg åpnet synet mitt mye mer for det som skjer rundt i verden. Da fikk jeg øye for mennesker. I motsetning til deg så elsker jeg mennesker. Like mye som du elsker dyr. Jeg syntes det ble litt feil det du skrev over der, fordi du satte alle mennesker i en bås. Alle mennesker er ikke dumme. Alle mennesker har ikke skyld i det vi gjør med jorda . Og alle mennesker har det ikke bra. Noen blir jaket på og torturert hver dag. Noen er på flukt fra landet sitt. Noen er slaver og noen er underbetalte arbeidere. Noen er sexslaver, noen sulter ihjel og andre er soldater.
   Dette er ikke kritisering av det du står for, men heller noe jeg ville dele med deg. Noe jeg har på hjertet, som jeg brenner for. Og tusen takk, for at du er et så utrolig godt forbilde. Det er rart det. Da jeg var enda yngre, og da du også var yngre så jeg opp til deg da også. Men da var det ikke fordi du hadde sterke meninger og stod for alt du sa, men da var det for extensionsene dine, festingen, outfitene og vennelivet ditt. Tusen takk igjen, Sophie. Du har hatt en stor del i hvordan jeg er den dag idag og hvordan jeg har det. Vet ikke om du leser dette, men hvis du gjør det så vil jeg at du skal vite at du er den aller kuleste, tøffeste, peneste, mest reflekterte og inspirerende personen jeg vet om! Stå på, du er best!

  90. Herregud, dette innlegget trengte jeg! Har selv vært vegeterianer i et halvt år nå, og er alltid like “tom” når noen sier noe slikt. Har liksom slitt med å kunne formulere et godt argument.. Tuusentakk!

  91. Det blir rett og slett for dumt å argumentere for at næringskjeder og menneske som forbruker. Næringskjedene er noe av det viktigste for både menneske og dyre sivilisasjonen. En av grunnene til at enkelte dyr dør ut er fordi det blir enten for mange eller få av et dyr/forbruker, noe som gjør at hele næringskjeden mister sin jevne krets og dyrene får ikke den maten de trenger for å formere seg. Det er ikke et umulig scenario at det vil bli for mye av en dyreart som ødelegger for alle forbrukerne under seg. Man ser jo problemet med at vi blir for mange mennesker på jorden, siden vi ikke har nok kapasitet? Vi har ikke nok mat eller nok steder å bo, hvis vi blir for mange. Da må vi rett og slett begrense fødselsraten og stabilisere ressursene våre. Er drit lei av noen vegetarianere som alltid skal skrike ut om hvor lei de er av de som spiser kjøtt. Tenk på hvor mange mennesker i verden som ikke har noe mat å leve på, og hvor glade de hadde blitt for foreksempel et kjøttstykke. Blir jævlig irritert selv, når du bruker bloggen din for å være sinna og sur over en sak hvor det rett og slett finnes to sider som har like mye betydning. Blir flau og irritert. Respekter andres meninger, prøv å vær ydmyk.

  92. Fantastisk bra skrevet!!!! Vurdere virkelig å slutte å spise kjøtt, syns det er litt rart å tenke på at det er dyr… Eneste dyrene har i forskjell med oss er at de ikke har en stemme å prate med. Hvis dyr hadde en stemme, tror jeg verden hadde vært et annerledes sted. Så vi menneskene burde snakke for dem! Og det gjør du på en fantastisk måte, stå på!

  93. “Jeg bryr meg helt ærlig mer om dyr enn om mennesker” – Dette utsagnet provoserer meg enormt, og jeg synes det er rett og slett kvalmt om du faktisk mener at mennesker er mindre verdt… Jeg mener begge deler er like mye verdt.
   Utenom det, synes jeg det du skriver er veldig bra!!!Takk for at du belyser uvitende. Det hadde vært veldig fint om du kunne lage et eget innlegg om ditt kosthold som vegetarianer 🙂

  94. Jeg er veldig enig i mye av det du skriver. Og for å få det sagt med en gang, så beundrer jeg deg og det du står for 🙂 Men jeg synes noe av dette ble litt feil. Du burde prøve å se det fra flere perspektiv, og ikke kun ditt eget. Det er bra du har så sterke meninger om dette, og det respekterer jeg. Jeg er ikke vegetarianer, ikke føler jeg at jeg er nødt til å være det heller. Og det har ikke noe med at jeg ikke er glad i dyr og ikke bryr meg om dem, for det gjør jeg. Jeg er f.eks. veldig imot ekte pels, og det er fordi det i mange tilfeller vil si at disse dyrene blir voldsomt mishandlet. Jeg spiser heller ikke halalkjøtt, fordi jeg mener at denne måten å slakte på også er mishandling når dyrene pines til døden. Men den type slakting som foregår i Norge mener ikke jeg er dyreplageri.
   Det jeg synes du bør tenke på er at mange dyr også spiser kjøtt, men de er ikke ondskapsfulle av den grunn. De fanger og spiser andre dyr av rent instinkt. Det ligger i deres natur, og hva vet vi egentlig om at det også var menneskers natur for mange mange år siden? Jeg vil tro at de første menneskene spiste kjøtt. Jeg ser ikke på det som ondskapsfullt å slakte. Vi gjør det ikke av ondskap. Men vi har en annen måte å gjøre det på enn dyrene. Teoretisk sett blir det akkurat det samme. Hvorfor mener du det er ondskapsfullt av mennesker å drepe/spise dyr, og ikke ondskapsfullt av dyr å drepe/spise andre dyr? Jeg ser ikke forskjellen.
   På en annen side er jeg glad for at det finnes sånne som deg som tør å si meningene sine, og virkelig gjør en innsats for å prøve å hjelpe. Alle har forskjellige meninger og det må bare respekteres. Men som sagt, man må prøve å se det gjennom andres øyne enn bare sine egne 🙂

  95. Jeg er utrolig enig i det du sier! MEN, jeg klarer virkelig ikke og slutte og spise kjøtt, jeg er såpass glad i det! Men jeg synest at det er ganske fælt egentlig. Så 1 kjøttfri dag i uken, det skal jeg klare!!

  96. Må bare si at dette var et fantastisk bra innlegg, du har så mye intelligent å si og jeg kjenner at jeg virkelig blir inspirert. Kanskje jeg også skal bli vegetarianer?? Jeg har utrolig mye respekt for deg Sophie, fortsett slik du gjør og du kommer til å gjøre en forskjell!! Det gjør du allerede!

  97. Hehe. At du ikke bryr deg om andre mennesker har vi skjønt for lenge siden, det viktigste er at alle andre bryr seg om deg. Ikke sant?
   Innlegget var ellers et strålende eksempel på overfladisk tenåringslogikk, fullt av skrivefeil og påståelighet.
   Til “anonym”: Dersom man ikke tror på en gud tror man selvsagt ikke at det “er noe” etter døden. Gud er et menneskeskapt begrep. Mennesket har alltid hatt behov for å finne svar på det uforståelige, naturfenomener, for eksempel. Uten vitenskap trenger man andre forklaringer. Kristningen av Romerriket var ikke noe annet enn keiserens behov for å samle folket under en gud og samtidig få et lovverk alle kunne forstå. Genialt grep: En usynlig “sjef” som ser deg hele tiden og som kan straffe deg ETTER at du er død.

  98. Jeg er vegiarianer selv (spiser fisk vel og merke), og kjenner meg igjen i egentlig alt du sier i inlegget! Jeg spiser ikke kjøtt fordi jeg syntes synd på dyrene og syntes ikke vi mennesker har noe mer rett til å leve enn dem. Jeg mener at vi ikke burde spise mer dyr en vi trenger ( jeg har vært vegiearianer i litt over 4 år, og har enda ikke dødd, så det vil si veldig lite). Men de fleste skjønner ikke det, jeg får alltid komenterer som, ” jeg skjønner ikke at du klarer det” og “jeg ville aldri sluttet å spise kjøtt, det er jo så godt”, og de fleste mener man trenger det hver dag. Jeg er også desverre veldig dårlig å diskutere så omtrent hver gang det kommer opp en diskusjon om hvorfor jeg er vegitarianer ender samtalen med at noen sier jeg er dum og flirer. Ekstremt irriterende. En annen ting som du ikke nevnte som er veldig irriterende er hvordan folk alltid skal vinkle det negativt, fordi de ikke er det selv, og fortelle deg hvorfor du ikke er god nok. Jeg får sjeldent høre ” å så bra du er vegetarianer og gjør noe for dyrene”, Da er det heller, ” Syntes du ikke fisk er like viktig som andre dyr, hvorfor spiser du fisk da”, “en gang da du var hos meg så jeg du brukte en sjampo som var testet på dyr” o.s.v. Det irriterer meg virkelig, at folk skal lete etter feil med deg istedet for å se på det positive, når de ikke klarer å gjøre en liten innsats selv engang. Tror de fleste velger å overse det, p.g.a mangel på kunnskap, eller at de bare er kalde og hjerteløse

  99. VELDIG godt skrevet! 🙂 Jeg er ikke vegetarianer selv, men liker veldig lite av kjøtt så jeg spiser det ikke så mye. Men jeg er sinnsykt glad i dyr, og beundrer virkelig dem som klarer å være vegetarianere 🙂 Stå på, du er flink!

  100. At du tar opp et tema som tydeligvis er viktig for deg (og mange andre mennesker), og åpner for diskusjon er bra! Selv om jeg er uenig med deg i en god del av punktene, så syns jeg virkelig at du bør berømmes for at du i hvert fall prøver.
   Men!
   For det er såklart et men her…
   Hva i all verden har størrelsen på pikken til vedkommende med deres synspunkter å gjøre? Da jeg begynte å lese innlegget, var jeg klar til å lese saklige argumenter, ikke drittslenging om hvordan alle som er uenige med deg har dårlig musikksmak/liten pikk. At det fins folk her som sier seg enig med deg, selv etter denne direkte åndssvake oppvisningen, er tragisk. Jeg har ikke andre ord for det enn tragisk, dessverre.
   Når det gjelder hvem som er på toppen av næringskjeden, så stiller du spørsmålstegn ved om vi mennesker egentlig er der. Hvordan det er mulig å være i tvil om dette er for meg umulig å forstå, og det er i slike tilfeller uvitenheten din skinner gjennom.
   Hvis du får lukt ut dette, samt helt tilfeldige beskyldninger om at alle som er uenige med deg har liten pikk, så tror jeg dette kunne ha vært en interessant diskusjon. Lykke til med det!

  101. Det er flott at du tar opp dette temaet, det er bra at noen står foran for et alternativt kosthold! Du har så rett, det er utrolig plagsomt med alle som tror de er kostholdseksperter med en gang du bestemmer deg for å ikke spise animalsk. Jeg har lenge forsøkt å forsvare mitt veganske kosthold med saklig argumentasjon, men når andre er usaklige tilbake tror jeg at jeg skal henvise til deg og si de har liten pikk. Takk, du gjør livet litt lettere for oss andre ikke-kjøttspisende her ute i verden.

  102. Noen dyr spiser kjøtt, fordi de er kjøttspisere og overlever ikke uten. Det er også mange andre ting dyr gjør i naturen, men det betyr ikke at vi skal gjøre akkurat det samme. Vi er bygd opp helt forskjellig. Vi er ikke rene kjøttspisere og vi har uendelig med informasjon og studier som viser at vi lever bedre på et plantebasert kosthold. Det er bedre for helsen, miljøet og dyrene. Veg-veg.no har mye bra info og drmcdougall.com f.eks 🙂
   Dette bilde viser veldig bra at vi er veldig ulike fra andre dyr:
   http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/dd/b7/c3ddb74d201ca38a5a3d5990f04cfe41.jpg

  103. Og dere som kommenterer, sier hun er dum, kommer med feilinformasjon, og burde skrive om noe hun kan noe om. Ser ikke mye begrunnelse bak det dere skriver. Hvis du bare skriver “haha alt du sier er feil”, men ikke kan si hva hun sier som er feil, kan du like gjerne la vær og komentere.

  104. Hvis dette skal være et saklig innlegg synes jeg ikke at det at du skriver nedsettende om Gud og uansett hvilken religion hører hjemme der. Du tror på dyrene, jeg tror på høyere makter.Jeg synes at vi kan ta valg selv og ikke dømme andre for det de velger, vegetarianer eller altetende. Vi som er altetende er jo ikke groteske villdyr, vi har instinktene i orden slik at vi dras mot animalsk ernæring. Det som derimot er groteskt er måten dyr blir slaktet på. Halal for eksempel, at de ikke blir slaktet humant. Det er en helt annen sak, ikke kjemp for at folk skal slutte å spise kjøtt, det vil ikke skje, kjemp for at dyrene får en rettferdig død. Og de aller fleste kyr har det bra her i Norge. Hvertfall der jeg har vært på besøk 😉

  105. Jeg lurer på en ting. Siden du er vegeterianer: da spiser du vel ikke ost, smør, fløte, melk, egg, godteri (siden det inneholdet gelatin, som kommer fra gris/okse) og lignende produkter? Eller spiser du dette, men holder deg bare unna det generelle “kjøttet”? 🙂 Mange vegeterianere som bare holder seg unna kjøtt og fisk, men ikke alt annet som faktisk kommer fra dyrene 🙂

  106. Jeg digger deg!! Mener akkurat det samme som deg! Hadde vi barne nådd ut til alle nøtteskallene der ute!! Hvorfor skal man se ned eller disse vegetarianere, når de man egentlig bør disse er de som spiser dyr? Hvorfor provoseres folk av vegetarianere når de ikke gjør annet enn å hjelpe… Er det noen som er håpeløse er i verden og grusomme så er det mennesker..

  107. Hvorfor lever vi egentlig? Jeg synes alle burde få i seg litt kjøtt, men jeg respekterer de som er vegetarianer. Litt rare påstander og spørsmål ellers var innlegget ryddig og saklig.

  108. Et par ord ; ENDELIG! FANTASTISK! TUSEN TAKK! Kunne ikke sagt det bedre selv! Hehe. Dette hører jeg konstant! Av venner,kolleger, familie you name it. min mamma ble selv vegetarianer som 16åring, og jeg har da alltid selv vært det:) Vi mennesker trenger ikke kjøtt for å overleve! Ikke pels,sirkus, dyretestede produkter heller. Hadde folk gjort det om de var med inn i slakteriet? På laboratoriene? Bak kulissene på sirkus? Så hele prosessen av opp-fôring, de trange båsene og slaktingen..? At dyrene blir mishandlet..? At dyrene blir bundet fast og helt syrer og etc i åpne sår, øyne og på bar hud..? Tviler! Folk må spise som de vil:).. men ikke tro at dyrene ikke føler noe, tenker og vet hva som skjer! De føler redsel,angst,nerver, glede,sorg,smerte og kjærlighet.. Ikke døm og heng ut vegetarianere for våres valg av livstil.. Vi hakker ikke på deres valg og livstil.. Vi, som Sophie Elise nå gjør er å stå opp for vårt valg og bevisstgjør. Og folkens.. Vi spiser stortsett det samme som dere, med unntak av noen ting. Og erstatningene vi har for kjøtt (om vi må ha til hver måltid) finnes på alle vanlige matbutikker. :)Meny og sunkost har bedre utvalg som regel. Men alle har:) masse gode vegetar retter der ute, fantasien er den som setter grenser!:)

  109. Til deg som snakker nedsettende om halalslakting og samtidig krever respekt for egen religion: Vi skal respektere deg, men du skal ikke respektere andres religion? Nå må dere overtroiske tøysekopper ta dere sammen snart. Hvilket århundre lever dere i?
   Til Sophie: Jeg vet ikke hvilke kretser du vanligvis vanker i, men her pusser man skoene sine og går ikke med nuppete strømpebukser. Om man vil se velstelt ut, da. Og man rengjør geleneglene på baksiden. Sorte striper ser utrolig uapetittelig ut.

  110. At du tar opp et tema som tydeligvis er viktig for deg (og mange andre mennesker), og åpner for diskusjon er bra! Selv om jeg er uenig med deg i en god del av punktene, så syns jeg virkelig at du bør berømmes for at du i hvert fall prøver.
   Men!
   For det er såklart et men her…
   Hva i all verden har størrelsen på pikken til vedkommende med deres synspunkter å gjøre? Da jeg begynte å lese innlegget, var jeg klar til å lese saklige argumenter, ikke drittslenging om hvordan alle som er uenige med deg har dårlig musikksmak/liten pikk. At det fins folk her som sier seg enig med deg, selv etter denne direkte åndssvake oppvisningen, er tragisk. Jeg har ikke andre ord for det enn tragisk, dessverre.
   Når det gjelder hvem som er på toppen av næringskjeden, så stiller du spørsmålstegn ved om vi mennesker egentlig er der. Hvordan det er mulig å være i tvil om dette er for meg umulig å forstå, og det er i slike tilfeller uvitenheten din skinner gjennom.
   Hvis du får lukt ut dette, samt helt tilfeldige beskyldninger om at alle som er uenige med deg har liten pikk, så tror jeg dette kunne ha vært en interessant diskusjon. Lykke til med det!

  111. Vell. Om du nå får med deg kommentaren min, siden du er toppblogger og får tånn med kommentarer. Uansett veldig godt skrevet innlegg, spiser jo kjøtt åsånn jeg men forstår alle som ikke gjør det. Står mye for dyrens rettigheter og mener at det er feil å slakte et dyr bare fordi vi trenger kjøtt. Jeg mener at om dyret lider så kan de slaktes for å ikke la dyre lide om du forstår. Og om noen sitter å sier til meg når jeg spiser kjøtt hvor det kommer fra klarer jeg ikke å spise mer. Selv om jeg innerst inne vet det så vil jeg ikke tenke på det. For dyr fortjener å leve, ikke bli slaktet brutalt uten grunn. Har lenge hatt lyst til å gå inn for dyrensrettigheter og fått fram min mening i media eller andre plasser. Men litt vansklig når man ikke er kjent for noe.

  112. noe jeg har tenkt på er å isteden for å bli helt vegitarianer, så kan man prøve å spise mindre kjøtt, å i besøk å slikt kan man spise det. Jeg må innrømme at jeg føler meg jævelig ekkel når jeg glefser i meg en hamberger foreksempel

  113. Kjempebra skrevet! En av grunnene til at jeg leser bloggen din hver dag er nettopp fordi du bryr deg så mye om dyr, og for at slike innlegg gjør meg så glad.
   Jeg er selv vegetarianer og har vært det siden september 2011.
   Jeg får stadig slike spørsmål som du tok opp i dette innlegget, og sånne idiotiske utsagn om hvorfor vi trenger kjøtt. Det er så irriterende. Av og til føler jeg at jeg må forsvare det at jeg er vegetarianer og bryr meg om dyrevelferd. Det er så mange som ikke forstår det.
   Så takk for slike innlegg! Og takk for at du er deg!
   Jeg kunne ikke vært mer enig i det du skriver 🙂

  114. Jeg er så enig i alt du skriver! Kunne ikke sagt det bedre selv. I alle år (bokstavelig talt, omtrent hele livet) har jeg gått rundt å sagt at jeg bryr meg mer om dyr enn mennesker. Har jo såklart fått en hel haug med dritt slengt til meg på grunn av det, da… Men jeg står for det jeg mener. Og jeg blir så glad når jeg ser/leser/hører om andre som syns det samme! Digger deg!

  115. Bra skrevet,sophie! Jeg er helt enig i allt du skriver, en til to kjøttfrie dager i uken må til! Alle skulle hatt det sånn:-) støtter deg i allt det du skriver!

  116. har ikke du nettopp sakt at du vil gå opp i vekt??
   men altså når folk sier at det blir for mye dyr mener man nok ville dyr slik som elg(drar på elgjakt, derfor bruker jeg dette eksempelet) som lever villt. Hvordan mener du vi skal tvinge dem til å bli gravide?
   Altså har nettopp vert på en såkalt “elgtellig” som er i forbindelse med jakt i oktober hvor vi teller hvor mange dyr vi har å forholde oss til, og hvor mange som skal felles i jaktsessongen. Vi har nå sett på beiteforholdene og telt at det er alt for mange dyr i forhold til mat. Skogen er nedspist, og hvis ingen dyr felles, vil alle elgene dø av sult.
   håper dette var forståelig. respekterer ditt valg om å være vegitarianer, men du har ikke mer rett av den grunn.

  117. Jeg er ikke vegetarianer selv, men jeg er en skikkelig følsom dyrevenn. Men jeg har absolutt ikke noe i mot vegetarianere. Fordi jeg synes ikke at folk skal blande seg i hva folk spiser og ikke spsier! 🙂

  118. Synes du bør ta med i betraktningen at de aller fleste dyreartene vi “overproduserer bare for å spise” ville dødd ut om vi ikke gjorde det. Det er en grunn til at det ikke løper masse villkyr rundt omkring; de overlever ikke på egenhånd. Og de har det kjempebra den tiden de lever. (Jeg kommer fra gård, I know this shit.)

  119. Folk må begynne å skrive vegetarianer riktig. Det er slitsomt å lese setninger med tusen skrivefeil, og det gjør det vanskelig å ta dere seriøst.
   (Til dere som har dysleksi; dere er unnskyldt.)

  120. Hei! fantastisk bra innlegg! Kjenner meg veldig igjen i de idiotiske spørsmålene da jeg selv er vegetarianer, noen av dem var jo helt latterlige men men. Lo meg ihjel på noen av svarene:) blir jo så komisk når man skal svare på så idiotiske spørsmål. Min erfaring er at de som stiller ala de type spørsmål føler at de gjør “dårligere’ valg enn meg bare i kraft av at jeg er veggis. Har aldri sagt et negativt ord om de som spiser kjøtt, så forstår egentlig ikke hvorfor de går sånn i forsvar men uansett. Fra nå av digger jeg deg Sophie:)

  121. Forresten så er det store problemet med kjøtt den ekstremt kyniske kjøttindustrien som er ute etter å tjene mest mulig og gir blanke i hvordan dyrene har det! Løsningen er å støtte økologisk drevne gårder som er opptatt av dyrenes velferd og ikke først og fremst profitt, og hvor dyrene lever et godt liv ( beiter i friluft, madrasser til dyrene osv). Økologisk er et bærekraftig alternativ.

  122. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Harregud som du “burn`et” de domme påstandene, du er helt rå!! Husker de viste oss en slakterifilm i 10.klasse, åfyfaen, jeg var vegiterianer i sikkert en uke etterpå.. ble kvalm bare tanken på skinke eller annet kjøtt. Jeg er ikke vegeterianer, men skulle ønske jeg var. Men jeg har ikke kunskap om hvordan jeg skulle spise eller hvordan jeg skulle stått fram, synes det er litt vanskelig.. Viss du har noen tips kunne du ha sendt meg en mail? Det hadde vært veldig gøy å kunne fått ekstra motivasjon til å bli vegiterianer! :))
   Jeg ser på alle disse spørsmålene du svarte på, som patetiske former for manglende IQ og respekt. Tipper de har liten pikk alle sammen, haha! Er greit folk har sine egne meninger, men ” planter føler smerte, at vi dør viss vi ikke spiser kjøtt eller at det er mening vi skal spise dyr” da begynner jeg å virkelig å lure veldig på hva som skjer med den menneskets befolkning.. Jeg mener da at kjøttspising er en dårlig uvane etter de vanskelige tidene når vi bodde ute i villmarken å måtte beskytte oss for ville dyr.
   Synes det er så rart at så mange tenker på en så negativ måte? Viss vi ikke hadde spist dyrene hadde de dødd ut, viss vi ikke spiser kjøtt så dør vi, viss vi ikke gjør ditt og datt med dyrene så skjer det og det. Altså i kina spiser de hunder og katter til middag, og det synes vi er så forferdelig, men harregud hva med jødene som ikke spiser svinekjøtt, tror dere ikke at de synes vi er utrolig ekle å synes det er forferdelig? Eller i Thailand der kuene går hellig rundt i gatene! Synes de er smarte som spiser insekter selv om det er ekkelt for oss, men tenk hvor mye mer proteiner og vitaminer de inneholder enn kjøtt! Skulle du som er vegiterianer gått å kritisert alle som er kjøttetere, tror du hadde vunnet hver eneste diskusjon.
   Nei du Sophie Elise, du er en smart jente du. La ingen si deg noe annet. Synes du er knalltøff som tørr å stå frem som du gjør! Du er mitt absolutte forbilde, å jeg synes du er like fin inni og utpå. Du ser livet på så mange andre måter enn jeg noen gang kunne tenke meg. Skulle ønske jeg hadde samme pågangsmote og viljestyrken som deg.
   mvh karita

  123. Hva med den her: Hvis du bryr deg om dyr, hvorfor bidrar du til torturen og voldtekten av kuer ved å fortsette å innta meieri? Og hvorfor bidrar du til at millioner av hannkyllinger blir drept som reultat av at de ikke betyr noe for eggindustrien, ved å fortsette å spise egg?
   Du vet meg, jeg fortsetter å legge igjen kommentarer, du gidder aldri å svare uansett. Mon tro om du bare ignorerer dem fordi du vet jeg egentlig har rett, men du ønsker å fortsette å late som at du er så dyrerettighetsforkjemper som du sier du er, uten å egentlig være det.
   Ha en fin torsdag 🙂

  124. Okey, leste jeg her oppe at du spiser fisk? Da er jo ikke du vegeterianer i det hele tatt? Kjære deg, hva er det du driver med som legger ut innlegg som dette? De representerer jo ikke deg selv i det minste!
   Jeg er ofte innom her og leser og jeg syns du er kjempe søt, men når du skriver innlegg som dette så skriker hele du “hykler”, og jeg klarer ikke la vær å bli litt irritert… GO VEGAN, Sophie, ikke før du gjør det har du rett til å snakke om dyrevern på denne måten (uten å være dobbeltmoralsk).

  125. Jeg er helt enig med deg! Utrolig bra skrevet. Du gir masse inspirasjon. Jeg gikk 2måneder uten å spise noe slags kjøtt. Dette førte til at jeg begynte å kaste opp, og bli dårlig når jeg trente hardt. Så nå har jeg måtte begynt å spise litt kjøtt igjen, noe jeg “skammer” meg over. Har du noe tips ? Ble du mye dårlig når du sluttet å spise kjøtt?

  126. Utrolig bra skrevet! Har vært vegetarianer i 10 år nå selv, og er dritt lei av de kommentarene..
   Folk er så uvitende når det kommer til sånt, og skjønner ikke at vi vegetarianere ikke syns det er morsomt å høre den samme kommentaren hver eneste gang vi ikke spiser kjøtt i offentligheten. Du er flink! 🙂

  127. Jeg er helt enig i det du skriver her, og forhåpentligvis skjønner disse tenåringsguttene (med liten pikk) at de har dritt seg ut. Uansett, jeg håper også alle de fordomsfulle leserne dine også leser dette innlegget, for det viser så godt hvor smart og reflektert du er. Du er Sophie, du er unik og du er mitt største forbilde<3

  128. Du står i respekt ! Veldig enig med deg, du er et stort forbilde for mange. Utrolig lekker blogg. Leser den ganske ofte :)) Stå på videre 🙂
   Jeg har en konkurranse på bloggen min, der kan du være med i trekningen av gavekort på G-sport p verdi av 1000kr. Alt du trenger å gjøre er å stemme på meg på Facebook. Veldig enkelt og veldig lett. Instruksjonene ligger på bloggen min. Gjør du det hjelper du meg med å oppnå drømmen min. Jeg vil være svært takknemlig ! Jeg har bare 11 dager igjen på meg..
   Ønsker deg en fin dag 🙂

  129. Fisken du kjøper i butikken kan du nesten bare kaste mener jeg selv.. Det er selvsagt et godt alternativ ettersom du sikkert ikke fisker selv, men vet du hva DEN spiser? Du snakker om kyr og griser som spiser ting som er sprøytet med masse dritt, men gjør ikke fisken også det? Jo 🙂 Her i hus hvor pappa fisker, og vi ikke kjøper fisk, kaller vi det for svømmende maiskolber. Søk litt på oppdrettsfisk du, noe som burde vert ulovlig og ødelegger for villfisken! Mange elver blir stengt for fiske på grunn av oppdrettsfisk (ofte laks) som kommer og sperer sykdommer som lus.

  130. Joda, det er mye sant du skriver. Men har du noengang brukt mer enn 10 sekunder i et fjøs? Kuer er ikke gravide hele tiden. Og argumentet om handler ikke om redsel for at dyrene tar over. Det er for dyrenes egen skyld, da mange dyr fører til mangel på mat som fører til lidelse, og mange dyr gjør sykdomsspredning mer utsatt. Og da snakker vi ikke små koslige sykdommer.

  131. Du skriver bra, men hvis vi ikke spiser kjøtt, hvordan klarer vi å bygge muskler da? Selvom jeg er glad i dyr, så spiser jeg kjøtt som en normal jente. Men jeg liker ikke at dyrene må lide.

  132. ååh jeg elsker deg Sophie haha!
   Jeg tenker på å bli vegetarianer, så langt spiser jeg kylling, men det er stort sett det eneste kjøttet jeg spiser. Men jeg vil veldig gjerne prøve å kutte ut alt 🙂 Du inspirerer virkelig hehe 😀

  133. Men du er vegetarianer, ikke veganer som jeg har forstått? Hvorfor er du ikke veganer da, om dette er den “rette” måten å leve på?
   En veganer har nok ting å komme med mot det du spiser nå, samme som du som vegetarianer er “i mot” kjøttetere og det de spiser.. Gjør gjerne et innlegg med hvorfor du ikke er veganer i stedenfor, er det fordi du ikke klarer det, blir det for drøyt for deg? Om ja, hvorfor? 🙂

  134. Synes det er så dobbeltmoralsk at du langer ut om det å være vegetarianer og spiser fisk. Du kan ikke kalle deg en vegetarianer når du spiser fisk, når skal du innse det? Kanskje på tide å slutte og se på seg selv som en fuckings Moder Theresa og feie for eget teppe før du kritiserer andre.
   Er forøvrig enig med innlegget ditt på mange punkter. Er ikke vegetarianer selv, og føler meg ikke presset til å bli det heller. Men om jeg først skulle gått inn for det hadde jeg ikke prøvd å gi folk dårlig samvittighet for å spise kjøtt, og jeg hadde ihvertfall ikke gnålt om hvor forferdelig det er samtidig som jeg slafset i meg fish’n chips.

  135. Velger du økologiske varer? Jeg tror at du kunne påvirket mange til å kjøpe økologisk hvis du skrev om det!

  136. Okei, så kanskje Sophie Elise er pescetarianer, og det på en måte er feil å kalle seg selv vegetarianer. Men alle pescetarianerene jeg kjenner kaller seg selv vegetarianere, og jeg tror det har blitt en trend. Hvor mange kjøttspisere veit egentlig hva ordet pescetarianere betyr?
   Når det kommer til egg og melkeprodukter er jeg også enig ikke at det er grusomt, men er ikke valget om å bli veggis også et bra valg? Det hjelper jo det også. Selv er jeg veganer og må innrømme at det var hakket vanskeligere å gå over fra vegetar til vegan enn fra altspiser til vegetar.
   Jeg er også enig i at mye av dette er usaklige svar, men når du får kritikk på grunn av kosthold flere ganger daglig og gjerne de samme (dumme) spørsmålene opp til fem ganger daglig, da gidder du til slutt ikke saklige svar lenger.
   Jeg synes dere skal la Sophie Elise gjøre sine egne valg jeg, ikke kritisere henne for hennes PERSONLIGE valg.

  137. hei, jeg kan ikke si med så veldig enig i det du sier, men noe er jeg selfølgelig enig i. Jeg er 18 år og studerer landbruk å har jobbet i fjøs i 2 år snart. Jeg syne det er litt feil å si at folk skal bli vegetarianer, jeg har jobbet med ku, hest, sau, gris å høns og jeg kan ikke tenke med å bli vegetarianer i det hele tatt! kjøtt er utrolig viktig i vårt kosthold å det har det vært i tusenvis av år. Det som er vegetarianere i flere år må ta tilskudd for å ha en sunn å sterk kropp, tilskudd som du får fra dyr. Jeg elsker dyr over alt på jord og har eid veldig mange, jeg skal studere i 5 år å jobbe i hele live mitt med dyr. Og vær gang jeg går inn i fjøset for å fòre de å rengjøre så tenker jeg ikke biff, bacon, kyllingfile i det hele tatt! jeg ser på de som dyr som har en nytteverdi etter døden å de vier hele livet for at vi skal få mat og penger. Jeg ser på de som dyr som ikke har hadt en sjanse til å overleve i naturen, de har vært husdyr like lenge som vi har gått med klær, å det tar dem enda lenger tid og bli villdyr igjen. Å det at du sier at dyrene spiser 70% kraft fòr. kalvene får kraft for 2 ganger om dagen å det er ikke mye! våksne kyr får tre ganger og det er heller ikke mye. men høy å silo som er gress, har de tilgjengelig hele døgnet. dette gjelser også sau. griser for mye mer kraft fòr men de for også silo (gress) men grisen trenger mye mer ”kraftigere fòr” siden de er altetende og gress er ikke nok for deres næring, heller ikke for hønene. Gården jeg jobber og studerer på er økologisk å det er bare flere og flere gårder som blir. Og jeg skjønner meg heller ikke på de som spiser egg eller melk? fordi vi dreper umodne kyllinger å vi stjeler melk fra kalvene? det er rett å slett FEIL! hønene produserer 2 egg vær dag å det kommer de til og gjøre uansett, høner parer jo ikke 24/7 heller, så hva skal vi gjøre med alle de eggene? jo spise de. Hønene er utviklet for å produsere, så hvorfor ikke ta nytte i dette, det er bedre om vi spiser de enn at høna må legge to egg vær dag uten nytte. dette gjelder kyrne også! de kalver kanskje en eller to ganger i livet, å det er vis de er melke kyr og ikke slakte kyr. kuene melker 80 liter vær dag.. å vet du hva som med en ku som ikke melkes? de får melkespreng, kan så betennelse og i værstefall juret kan sprekke, dette er noe ingen vil at skal sje! så da melker vi. å av de 80 literne trenger kalven bare 2 liter på en dag, så hva skal vi gjøre med det andre? kaste det, ikke ta det til nytte? jeg har sååå utrolig mer å skrive om dette, men det kommer til og ta flere timer! jeg håper at du leser dette for det er ikke noe ”hatebrev” men du snakker ikke helt om erfaringer! prøv og jobbe i et fjøs å lese mer om dette før du hjernevasker tusenvis av ungdommer med dette 🙂 hilsen sandra

  138. Sophie Elise, kan du svare meg på et spørsmål? De første menneskene som levde på denne planeten, tror du de levde av gress og grønt? Tror du de ville overlevd uten kjøtt? Nei.. Det har alltid vært slik at mennesker trenger kjøtt. Grunnen til at du ikke trenger kjøtt er fordi vi har kommet så langt når det kommer til alt. Nå lager de erstatning for det, men tror du det er like bra som og få ekte kjøtt i seg fullt med proteiner? Det var flere spørsmål, men ikke lek så smart vær så snill

  139. Det er mye rett i det du skriver, dvs at jeg er enig i det meste. Men det virker veldig svakt å skrive om gutter med liten pikk hele tiden. Skjønner ikkje hva det har med saken å gjøre? Er også ganske så umodent, ingen på min alder snakker sånn lenger.. jeg hvet ikke om de noen gang har snakket slik.

  140. Det at dyrene hadde balansert fint om vi ikke hadde hatt no med det å gjøre er absolutt ikke sant. Sånna setninger kommer fra sånna som deg som ikke helt veit åssen det fungerer, men du har valgt å være vegetarianer. Og det er HELT greit! Men om du hadde latt dyrene leve og parre seg selv så hadde det blitt så mange att det hadde blitt innavl så det å la eks elg, rådyr og hjort bare leve. Det går ikke! 😉 Du har noen gode fakta, men du burde skjedde ALLE fakta til den minste prikk før du går ut å påstår! 🙂

  141. Så du tror ikke feks kyr spiser annet enn kraftfor? Dette er nok veldig feil du gitt, bor delv på gård med massevis av kyr, her spiser de silo, ja. Det er tilsatt maursyre, men dette for å holde unna uønskede bakterier osv. De får bare en liten mengde med kraftfor som er næringsrikt, og får de stoffene som ikke er i silo, gjennom kraftforet.
   Du motsnakket deg selv, men å si at kyr spiser kraftfor bare, forså å skrive litt senere i innlegget at det er disse dyra som ødelegger mere planter osv enn vegetarianere..

  142. bra skrevet er helt enig! men er ikke vegetarianer ennå men skal gjøre slik som du skrev, en dag i uka uten kjøtt eller mer 🙂 skal trappe ned på kjøtt litt og litt. har tenkt mye på å bli vegetarianer!

  143. Kjempebra innlegg, kjenner meg veldig igjen! Er så sinnsykt lei av at JEG hele tiden må forsvare at jeg bryr meg om andre enn meg selv. Jeg respekterer jo de som velger å spise døde dyr, men for meg er ikke det et valg, så forventer å bli møtt med samme respekt tilbake. Jeg får i meg nok av proteiner, næringsstoffer og vitaminer gjennom et variert, vegetariansk kosthold og har aldri vært friskere, som forøvrig ble påpekt av legen min. Jeg håper på mer informasjon, forståelse og åpenhet rundt dette temaet, bra at du tar det opp 🙂

  144. Vil ikke ha vært enig om alt du skriver i dette innlegget, for det er ikke sant. Jeg går på 2.året på landbrukskole der det økologisk, og etter å lest herre innlegget ser æ kor mye feil du tar. Alle dyrene her på skolen jeg går på, trives bra, men man kan aldri forvente at dem ikke ska bli syk. Kuene er går fritt og har gress(silo) hele døgnet og får lite kraftfor om dagan, kalvene får først melk deretter bittelitt kraft og MYE høy og silo. Det er ikke sant at kuan blir tvunget te å bli gravis 24/7, de blir ca. gravid 2 ganger i året. Grisene går fritt og får kraftfor og høy. hønene går tilogmed fritt de også. Dem har det bra mer enn du aner, så æ syns du skulle ha dratt te gård eller landbruksskole og få vit mer, får dt du skriver, merker man tvert at du ikke har helt peiling på va du skriver.
   Dette e ikke “hat” brev, men når personer skriver nesten et helt innlegg om produksjon om kjøtt, som ikke er konrekt, så blir æ irritert. Ihvert fall av personer som ikke vet om slike ting og uttale seg.

  145. Flott at du bryr det om dyrevern:) Syns det bare er litt morsomt at du har fortalt oss at da du fikk hunden din, synes du at hun var så stygg at du ville kvitte deg med den. Vet at det ikke har noe med skading av dyr å gjøre, men det har noe med verdien av hunden, at den er et levende vesen. Bare fordi den var “stygg” ville du ikke ha den.. 🙂

  146. Dette er grunnen til at eg les bloggen din, og er så glad i deg!!! Mange spør meg kvifor eg er så avhengig av bloggen din, ettersom me er så forskjellige (dei tenkjer utsjånad, eg har mørkt langt hår, du har lyst, og eg ville aldri stilt opp i FHM), men me er jo så utruleg like! ALT du skreiv i dette innleggjet, tenkjer eg òg. ABSOLUTT ALT. Dei fleste meiner at eg er heilt ekstrem og radikal, at eg er heilt tullete som er vegetarianar (spis ikkje fisk heller), og ikkje meiner menneska er på toppen og er dei smartaste, osv.. Tusen takk for at du brukar bloggen din til å sei noko. Tusen takk.
   Forresten så er me ikkje berre like når det kjem til dyrevern, det er liksom måten du skriv og tenkjer på, eg relaterar så sjukt. Det er klart eg nokon gongar tenkjer “Nei, Sophiee, kvifor lagar du slik trutmunn” osv, men ein elskar jo ikkje alt med andre. Eg tulla hin dagen til veninnene mine at du er mi beste veninne, du berre veit det ikkje, haha.

  147. http://www.youtube.com/watch?v=ITIIkDJiq5o
   Her er en link du kan anbefale til de som mener vi må spise så mykje kjøtt for å få i oss proteiner. mennesker trenger ikke spise kjøtt for å få i seg proteiner og det er heller ikke dokumentert at for eksempel proteiner bygger muskler. jeg anbefalar å se hele videoen, denne dama kan masse bra. det var hun som inspirerte meg nå til å kutte ut yoghurt og melk og kjøtt, for hun forklarar så godt hvorfor en bør gjøre dette i videoene sine. verdt å ta en titt, eller tipse andre om 🙂 ha en fin dag Sophie! 🙂

  148. Jeg har ingenting imot vegetarianere (med mindre det er de som virkelig overreagerer om noen spiser kjøtt, det går jo begge veier – de som spiser kjøtt som overreagerer på de som ikke gjør det)!
   Men fysisk sett, om man kun ser på tennene til mennesker, så er vi skapt for å både være kjøtt og drøvtyggere. Vi har tenner for å rive kjøtt og knuse bein, men også kutte blader og knuse grønnsaker. Bare sånn, for å komme med et slikt argument!
   Jeg er veldig glad vi både har vegetarianere og ikke, da utvalget av mat for alle blir mye større, alle har mulighet til å spise det de vil og folk på ulike dietter eller ulike allergier har muligheter til å spise det de vil eller trenger! 🙂

  149. Kjempe bra innlegg! Har lyst til å dele til alt jeg har av venner og familie, så de forstår hvorfor jeg også har valgt å slutte å spise rødt og hvitt kjøtt (dog jeg ikke ser på meg selv som vegetarianer, da jeg spiser reker og noe fisk).
   Skal ikke si at det er lett, spesielt ikke når man har spist kjøtt hele livet, men det går! Hver gang jeg tenker at nå har jeg bare lyst på en kyllingfilet, tenker jeg på de søte, små kyllingene som lide, for at jeg skal kjøpe de på tilbud på Rema.
   Må nesten nevne at jeg har slitt en del med hodepine og mye trøtthet etter at jeg sluttet å spise kjøtt, noen tips?

  150. Hei, jeg har lenge hatt lyst å bli vegetarianer, men foreldrene mine vil ikke kjøpe egen mat til meg og sier jeg får vente til jeg flytter ut. Jeg har bestemt meg for at når jeg flytter ut skal jeg bli vegetarianer, men jeg bare lurte på om du kunne ha et innlegg om “hvordan bli vegetarianer”? fordi jeg er usikker på om jeg må balansere det, eller bare slutte med en gang med kjøtt når jeg skal bli det. Også lurte jeg på om du kunne ha noen middagtips til vegetarianere? Digger bloggen din og du er en veldig stor inspirasjon! Stå på Sophie <3

  151. jeg hadde en kjøttfri måned i februar og kroppen var på topp! nå når jeg har bynnt å spise kjøtt igjenn spiser jeg mindre frukt og grønt og jeg blir veeldig mett når jeg har spist kjøt til middag eks. når jeg kommer hjem fra studietur neste år skal jeg bli vegitarianer på heltid, men fram til da skal jeg kutte ned på kjøttet. kroppen fungerer superbra uten kjøtt og jeg tror faktsik ikke kjøtt gjør noe bra for kroppen, eller jo men vi greier oss uten!

  152. Kunde inte sagt det bättre själv 🙂 Jag har varit vegetarian i 13 år, blev det när jag var 15 och är inte död ännu 😉 Mår väldigt bra av livsstilen jag har valt och är väldigt stolt över det. Känner igen många av de dumma kommentarerna som du beskrev i texten och det är så jobbigt att alltid behöva försvara sig som vegetarian. Är så trött på att argumentera med folk som verkar tycka man är “dum” eller “konstig” som inte äter kött. Tycker inte man ska behöva försvara sig utan det borde liksom vara en självklarhet och jag önskar att folk kunde läsa på mer. Har märkt efter att ha bott i Norge i 8 år att det inte är lika många vegetarianer här som det är Sverige, känns som man blir lite extra utfrågad om varför man är veggis och vad det är typ. Känner mig ibland som en Ailen från en annan planet när jag berättar att jag inte äter varken kött, kyckling eller fisk. Många undrar vad jag lever på. Jag brukar säga att jag lever på luft och kärlek 😉 Tack för att du tog upp detta Sophie-Elise, mycket bra skrivit 🙂 Vi får fortsätta stå upp för oss och kämpa vidare för djurens skull <3

  153. Synes det er kjempeflott at du som virker ganske “overfladisk” har fått så mange flotte verdier, og har blitt et eget menneske (Sorry, høres nesten slemt ut, men mener det positivt)! Har full respekt for at du er vegetarianer, men jeg har selv helt personlig ikke noen umiddelbar plan om å bli det. Men ja takk! En dag i uka skal jeg klare! 🙂
   Stå på videre!

  154. Det at tennene er skapt for å spise kjøtt er vel det tynneste argumentet, sammen med ” mennesker har gjort det i alle tider”. Mennesker har en hjerne som er ment til å tenke, reflektere, innhente kunnskap, føle empati osv. Og det er nemlig masse like gode alternativer til kjøtt.Poenget mitt, og Sophie sitt er ar vi er lei av usaklige argumenter mot det valget vi har tatt, nemlig å være vegetarianer. Jeg mener at alle bør få spise det de vil, men da får de også stå får det valget.

  155. Vil anbefale folk å undersøke hva det vil si og være vegetarianer/veganer før man bare sier: nei du er dum, vi er lagd for å spise kjøtt. Vi er ikke lagd for å spise kjøtt, vi er helt ulike fra kjøttspisere når det kommer til tarmer, svetting, tenner, kroppsbygning, enzymer i spyttet osv.
   I dag er det lett og spise et fullverdig vegetarisk kosthold og man får i seg alt man trenger av vitaminer og mineraler. Vist man har et valg om å ha en livsstil som innebærer og gjøre så lite skade som mulig på dyrene, planeten og helsen, hvorfor ikke?
   Vil anbefale å se food matters, forks over knives, earthlings og andre dokumentarer på samme tema 🙂 Man får et nytt syn på mat og helse.

  156. Viss det er så sykt viktig for deg å ikke bli rakket ned på pga du er vegetarianer, så ikke start å rakke ned på personer som tror på Gud! Det er ekstremt lavmål av deg! Jeg er selv kristen og har en sterk tro på Gud, så å lese at du sitter å rakker ned på slikt gjør meg faktisk forbannet!
   I tillegg kommer du med utrolig idiotiske kommentarer som “disse har liten pikk”, dette gjør at alt du prøver å få fram, bare blir boss. Dersom du skal prøve å lage ett slikt innlegg som dette, så vær litt konstruktiv! Jeg mister vertfall all troa på at du har brukbar hjernekapasitet, når du skriver som dette. Og det er veldig trist, for du var ei jente jeg trodde hadde mer mellom ørene.
   Vi har alle forstått nå at mennesker ikke er laget for å spise kjøtt, men måten du skriver ting på er så barnslig. Vertfall når du gjør samme feil selv, og dømmer tilbake på andre som tror på Gud, bare for at du selv ikke gjør det.
   Og for å svare på påstanden din: Nei, jeg syns ikke det er mer trist når en hund dør i en film, enn ett menneske.

  157. Utrolig bra skrevet Sophie! Jeg er ikke vegeterianer, og kunne heller ikke blitt det fordi jeg er for glad i kjøtt. Men jeg har dog ingenting imot folk som lever uten kjøtt, cudos til dem som klarer det! Igjen, fantastisk innlegg, tommel opp!

  158. Hvis noen sier noe som jeg ikke er enig i eller prøver å være morsom så har de liten pikk. Alle jeg ikke er enig i har liten pikk. Liten pikk er grunnen til alt dumt i verden. Er du i slutten av tenårene har du liten pikk. Liker du DJ broiler har du liten pikk.
   ooogså bare for å ta noe på hej du’en, hadde vi mennesker ikke klart oss mot dyr in the first place så hadde vi vell ikke eksistert i dag? tenker på hunter gatherer situasjonen som vi mennesker tydeligvis klarte oss ganske bra gjennom. Det er bra du researcher osv når du skriver, noe som det ser ut som du har gjort mye av, men please bruk litt logikk og rasjonalitet når du skriver også.
   Det virker som du har hatt en heftig diskusjon med en i slutten av tenårene som liker DJ broiler og som har en liten pikk.

  159. Mennesker er planteetere. Rovdyr har kort tarmsystem, mennesker har lang tarmsystem. Typisk for planteetere. Det er normalt å utvikle seg og nye sannheter kommer på plass. Akkurat som når de svarte fikk rettigheter, når kvinner fikk rettigheter og barns rettigheter. Så det er naturligt at neste på lista er dyr. Dyr er fantastiske de er alltid ærlige. DU vet, ser når de er redd, når de er glad, usikker osv. Mennesker er ikke akkurat det dessverre, men vi kan bli 🙂

  160. Jeg har bestemt meg for å bli vegitarianer nå! Har hatt lyst til det lenge, men på grunn av svimmelhet og jernmangel har det måttet vente litt
   Men tenkte bare jeg hadde likt å vite om noen ble vegitarianer pga meg! Du inspirerer 🙂 Og ikke bare det, moren min er med!
   Gjerne legg ut et innlegg med type mat du spiser og tips til middager 🙂

  161. I spørsmål nr 2, skriver du litt om at kuene går gravide 24/7 og at dyr blir produsert i en sinnsyk fart. Det er helt korrekt, jeg ville bare utdype det litt, slik at du kan “forsvare” deg enda proffere neste gang. Det de som produserer kjøtt fra (fek.s) okse gjør, er å finne de beste genene fra flere forskjellige okser, og spleise disse ønskede genene sammen for å skape en helt ny okse, med kun ønskede gener. Dette kalles genspleising. Når de har fått denne ønskede oksen, så kloner de den oksen videre for å få nøyaktig samme egenskaper, utseende og gener på de neste oksene.

  162. Takk for at du bruker “makten” du har til å påvirke ungdom i rett vei! Det er fantastisk at du opplyser temaer som dette, om hvor mye dyr lider i vårt samfunn. Var selv veggis i to år da jeg var yngre, men fikk desverre ikke i meg nok næring så måtte slutte. Når jeg flytter ut kommer jeg definitivt til å bli mer obs på hva slags mat jeg kjøper.
   For det handler mye om det også. Å være mer oppmerksom på hvor og hva man kjøper av mat. Mange tenker ikke over dette i det hele tatt, og det er synd.
   Kjenner meg veldig igjen i det du skriver om dumme påstander folk kommer med. La meg si deg en ting, de sier dette KUN for å forsvare seg selv. Jeg har ikke telling på hvor mange diskusjoner jeg har hatt med folk på nach om dette temaet. Og folk kommer med så jævlig dumme ting, blir så irritert.
   Det at folk alltid skal påpeke “jaa blabla gelatin blabla”… Altså, jeg syns ikke det er så viktigt å være så jævlig prippen på at man ikke skal spise NOE kjøtt, og hvis du gjør det plutselig uten å tenke deg om en gang som veggis så er du plutselig ikke veggis lenger, og du får en diger mob etter deg. Det viktigste med det å motstå fra kjøtt er at man er nøye på hvor maten faktisk kommer fra. Pappan min er ikke helt vegetarianer, men han spiser veldig sjeldent kjøtt og velger heller å ta f.eks bønner til taco (noe som forresten er sykt mye diggere) enn kjøtt, hvis du skjønner. Og jeg syns det er det viktigste, at man ikke tenker at man må bli veggis over natten, men at man tenker seg litt om før man kjøper en burger fra maccern eller bare gjør noen sånne små endringer i hverdagen.
   Syns egentlig stempelet “vegetarianer” er litt tull. For det er ikke det det handler om, at man skal stemple seg selv som vegetarianer å plutselig bli helt kjøttfri. Det er jo selfølgelig fint, men man burde heller bli obs på at man ikke kjøper inn mye “usunne” animalske matvarer.
   Skulle jeg blitt vegetarianer igjen hadde jeg heller sluttet å kjøpe kjøtt selv, men hvis jeg hadde f.eks blitt servert det på en middag hadde jeg spist det. Og hvis jeg f.eks hadde vært på en fin økologisk resturant der de serverte økologisk kjøtt fra dyr de selv har tatt hånd om.
   Denne kommentaren ble litt lang, men jeg håper du skjønner poenget mitt! Lykke til videre <3

  163. jeg har hørt at Restylane er testet på dyr. Siden produktet plasseres under huden regnes det som et medisinsk produkt og må testes på dyr. Og hvis dette er sant, og du elsker dyrene,så burde du jo kanskje tenke på det.hvorfor skal dyrene lide bare fordi du skal få større lepper?

  164. Haha, lol! Etter hvert som du er vegetarianer vil du få mangel på stoffer som du trenger fra kjøtt. Så du må ta erstatnings supplementer for å ikke bli syk.

  165. Jeg leser bloggen din, og jeg digger deg, MEN, jeg tror ikke du skriver helt fakta. Kua går ikke gravid 24/7, kua vil bli gravid, hun blir brunsti/kåt og vil få kalv, det ligger i kuas “natur” å få en kalv i året, sånn er det bare. En ting til; dreper vi f.eks. Ikke viltdyrene i skogen, blir det for mange av dem, det kommer sykdommer og pester og dyra pines, det synes jeg er verre en alt! Hva ville du ha valgt, dødd me en gang (av ei kule i hjerte) eller ville du ha pintes for at du ikke har nok mat? Jeg er enig i at dyr som blir jaktet på uten lov, hunder i Kina, løvene i Afrika o.l er helt forferdelig, noe som skulle ha blitt helt forbudt og mye strengere dommer for det! Det er jo helt forferdelig! Drar jeg til Kina, kommer jeg ikke til å spise kjøtt. Men her i Norge, ja, dyra har det godt! Dessuten er det masse gode vitaminer i kjøtt😊 tenk over det, kanskje du bytter mening?😊

  166. blir bare mer og mer interessert i rawfood og i de å spise mindre kjøtt! men det jeg sliter med er, hva skal jeg ha til middag osv? kan ikke du lage en oversikt over middags oppskrifter osv? 🙂

  167. Jeg har vært veganer i 2 år nå og vegetarianer før det, jeg mangler ingenting og har aldri følt meg bedre. Man får mer enn nok av vitaminer og mineraler fra et plantebasert kosthold om man spiser nok og variert.
   Hilda: du burde lese dette innlegget på Tonje Kvamme sin blogg. Det er naivt og tro at norske kuer og andre dyr har det bra i Norge.
   http://tonjekvamme.blogg.no/1387804012_ntidens_slaver.html

  168. bli med meg å jobbe i fjøset Sophie, så skal du nok skifte mening om dette innlegget. blir så utrolig skuffa når jeg leser dette! Det er mennesker som bruker hele livet sitt for å gi mat til nordmenn, å passer på dyrene og har stor omsorg til de! det at kyr,høns eller gris spiser sin egen dritt å dyre-rester er helt på jorde, hvor har du fått denne informasjonen fra?? Det er så irriterende at dere ikke setter pris på det vi gjør! selv om du ikke spiser kjøtt å har dine meninger så trenger du ikke å snakke nedlatende om det. Har du egentlig vært i fjøs eller vært med på slakting? Har du lest fagstoff om dette, eller lest det på Internett? Å vis alle ble vegetarianere så hadde jo alle disse dyrene død ut, ingen hadde hadd penger til og styre et fjøs med mange titalls dyr i. Bondeyrke er så dårlig betalt å undervurdert at de hadde aldri kunne drive dette uten at det er lønnsomt.. De kan som oftest ikke ha andre jobber heller vis de skal drive en profesjonell gård. Det tar veldig mye tid av døgnet å du må alltid være på vakt. Å en ku føder kanskje 2-3 ganger i hele sitt liv, å de lever lenge! vi har kuer som er dobbelt så gammel som meg. Å når det gjelder slakte ku, så føder de ikke før de slaktes. slakte ku slaktes når de blir ”ongvåksne” samme gjelder okser. eller så sendes de videre til andre gårder som er interessert i dem. så det å si at dem føder 24/7 var litt å ta i synes jeg. Å fram til da har de et sunn, godt å omsorgsfullt liv. Jeg spiser kjøtt, hører du meg rakke deg på de som ikke gjør det? Nei. Så hvorfor gjør du? Du snakker jo ikke om erfaringer engang, så da må du skjønne at jeg reagerer på dette! håper du leser det innlegget jeg har skrevet over her også.. Å det er ikke bare du som er lei, jeg er lei av at man skal rakke ned på dette yrker, folkene som gjør sitt beste for dyrene å de som spiser kjøtt. Og jeg veit hva jeg snakker om!

  169. Hei Sophie! Jeg syns det er kjempefint og bra å klare å være vegeterianer, og har ganske lyst selv, men sliter litt med å lage/kjøpe mat som er spennende, uten kjøtt. Føler det blir så ensformig og kjedelig, så derfor lurer jeg på om du kan lage et innlegg om dette, eller linke til et gammelt om du har skrevet om det før? Hadde satt veldig pris på det 🙂

  170. Nå synes jeg du bruker de svakeste og “teiteste” argumentene mot vegetarianere. De virkelige argumentene bunner i at vi mennesker i all tid har levd av kjøtt. Og selv dyr har alltid levd av å spise hverandre. Det er naturens gang, og slik har det alltid vært.. Det er et mer realistisk argument, og det er slike argumenter du bør argumentere i mot. Ikke kommentarer fra 14 år gamle gutter(?)

  171. dette trengte jeg virkelig,helt perfekt skrevet! Dere som skriver dette er bullshit, tror jeg må være helt fuckings hjernedød.
   ÅÅÅÅÅÅÅÅ,herreguud, blir bare så jævlig irritert over stugge mennesker som sier de tingene. FITTE ASSA.
   DYR ER BEST, INGEN PROTEST. HJERNEDØDE FITTEUNGER.

  172. Syns det er kjempebra at du setter fokus på dette, og du har nok påvirket mange i samme retning ved å skrive om dyrevern og oppfordre til vegetarianisme på bloggen din.
   Jeg klarer likevel ikke å respektere dette helt når du samtidig spiser fisk, egg og melkeprodukter. Du skriver blant annet at hvis flere blir vegetarianere slipper kuene å være gravide 24/7. Men hva med melkeproduksjonen? Kuer må i likhet med oss mennesker være gravide for å produsere melk. Når kalven blir født, og det er en gutt (som ikke kan fostres opp og brukes i melkeproduksjonen), hva tror du da skjer med den? Jo, den blir sendt til slakt. Og hva tror du skjer med hannkyllingene som ikke kan brukes til eggproduksjon? De blir kvernet eller gasset ihjel. Det er den harde og brutale virkeligheten.
   Det blir litt hyklerisk å være SÅ opptatt av dyrevern, men ikke nøle med å spise annen animalsk mat, bare fordi det er “lettere” å leve som vegetarianer enn veganer. Kjøtt-, egg- og melkeindustrien henger tett sammen. Hvis man støtter én, støtter man alle. Det skjer så sinnsykt mye dritt i ALLE disse industriene, ikke bare kjøttindustrien. Hvis du virkelig bryr deg om dyrevern og er i mot at dyr skal lide og bli utnyttet av mennesker, GO VEGAN. Og med tanke på hvor mange du har mulighet til å påvirke, tenk så mye av en forskjell du kunne ha skapt ved å bli veganer! Jeg mener ikke å kritisere deg med denne kommentaren, det er kjempeflott at du er vegetarianer i utgangspunktet, men å leve vegansk er det aller beste man kan gjøre for dyrene.

  173. Blir så glad når jeg leser dette, endelig noen som forstår! Veldig bra skrevet, kjekt at noen som deg kan ta det opp også, for du har så mange som ser opp til deg.

  174. Flott innlegg, men kjære deg, lær deg def. på næringskjede.
   Vi er på toppen ja, men det handler IKKE om hvem som er sterkest. Å være på toppen av en næringskjede handler om at vi ikke blir spist av de under oss
   Google det du 🙂 Vi spiser alle under oss, derfor er vi på toppen. En gris er over korn, for eksempel. Ikke fordi grisen skal banke korn og frø, men fordi de kan spise det

  175. Veldig bra skrevet, Sophie. Synes det er tøft av deg at du tør å ta opp dette temaet på den måten! STÅ PÅ VIDERE. Go´klem

  176. Vegetarer liker sjeldent kritikk så jeg tror ikke du kommer til å lese dette, men det sier bare noe om deg.
   “De vanligste dødsårsakene i vesten idag, er forresten hjertesykdommer og kreft. Disse sykdommene kan i stor grad, i flere tilfeller, komme av å ha spist animalistiske produkter.” 1) jeg er veldig usikker om “animalistiske” er et ord, og jeg VET at det ikke kan brukes i denne sammenhengen om det er det. Mener du kjøtt? 2) Vet du andre ting som kan få hjertesykdommer og kreft som en konsekvens? Røyking, alkohol, gulerøtter, og oksygen i følge forskning. Så vidt jeg vet driver du på med alle disse.Egentlig kan det aller meste føre til kreft og hjertesykdommer tror jeg :~]
   Jeg vil også påpeke at spesielt skrives med to s-er og ikke tre, og jeg er ganske sikker på at du IKKE gikk biologi på skolen/ du strøk i naturfag. Næringpyramiden handler om hvem som spiser hvem i økosystemet, ikke om fysisk styre eller intelligens. I vårt økosystem er faktisk mennesket øverst (sammen med andre dyr), om du benekter det, benekter du forskning= Argumentet ditt er invalid.
   Jeg tror det er meningen at mennesket skal spise dyr. Rett og slett fordi mennesket er et bedre utviklet og mer intellektuelt dyr. Dyr har alltid spist hverandre, slik fortsetter det. Dyr spiser dyr, altså derfor vil mennesket spise dyr, og dyr spise mennesker. Mennesker har utviklet seg slik gjennom evolusjonen at det har lært seg å ikke bli spist. Dette er en normal del av evolusjonen. Dyr påfører hverandre smerte, det er normalt. Mennesker påfører hverandre smerte, det er normalt. Og vet du hva? Dyr og mennesker påfører hverandre smerte, det er også normalt! Mennesker er dyr, overlegne dyr :~] Det er normalt at dyr spiser mennesker, mennesker spiser dyr. Det er ikke slik at vi trenger det (selv om vi får mange viktige vitaminer, og mineraler, og FETT gjennom kjøtt. Det er også et fakta), men alvorlig talt, vi har ikke grunner til å ikke spise kjøtt. Naturen skapte oss slik.
   Så, forklar meg nå hvorfor jeg skal slutte å spise kjøtt. Go ahaed. Jeg venter. Knask litt på salatbladee dine du, så kan jeg kose meg med teriyakien min.

  177. Gud skapte ikke smerte, det er menneske skapt. Med det mener jeg at det kom etter syndefallet. Gud skapte dyrene og han elsker de også, det står jo i bibelen at Gud sier at vi skal ta vare på dyrene.

  178. Respekterer valget ditt, men jeg spiser kjøtt og jeg liker det. Allikevel er en kjøttfri dag eller to i uka noe vi kan klare, men vi hadde nok ikke klart det en hel uke! Men så lurer jeg på noe, hvordan er det med egg og fisk? Vi har to fiskedager i uka, to kyllingdager og to svinekjøttdeig/kjøttdeig eller annet som biff osv. Den siste dagen kan godt være noe som pannekaker eller hjemmelaget tomatsuppe..

  179. Vi er et bedre og mer utviklet dyr og man skulle tro at et dyr med så mye intelligens som mennesket hadde vist bedre enn å ødelegge vår egen planet. Om du driter i at dyr blir drept for smakens skyld så tenk ihvertfall på miljøet og folkehelsen. Vi river daglig ned mer og mer skog for beiteplass og fôr til dyrene som ender opp i kjøttdisken. Kutt ut mellomleddet og gå rett til kilden og spis planter. Det sparer masse energi, vann, landareal, korn og andre ressurser. At dyr i det fri spiser andre dyr er fordi de ikke har et valg. De må spise hverandre for å overleve. Vi har et valg. Vi kan spise vegetarisk! Det handler om mer enn bare dyr, det handler om hvilket fotavtrykk vi vil sette igjen på jorden.
   Å produsere 1 kilo kylling krever 8160 liter vann og 2,8 kg korn, 1 kilo storfekjøtt krever hele 52 207 liter vann . Til sammenlikning trengs 230 liter for å produsere en kilo poteter, og 250 liter for en kilo hvete. Når man fôrer dyr med korn, taper man 90 % av energien. (www.veg-veg.no)

  180. Noen mennesker er bare så feige at det ene de gjør er å kritikere andre for livsstilen deres. Isteden for å gjøre lit research tror de at de vet bedre en alle andre. Fakta er at mennesker behandler dyr som søppel, som maskiner for å produsere mat som rett og slett dreper oss!! Se gjerne dokumentarer som vegucated, foodinc,forks over knives, earthlings.. Så først og fremst til alle som kritiserer og mener man ikke kan leve uten kjøtt,fisk,melk og egg here’s a news Flash det er bare et stor løyn og det er av dyre produkter VI DØR AV. Hvorfor sier legene dette ? Hvorfor mener the gouvernment dette ? Jo fordig det er PENGER. Jævla korrupsjon !! Hva tror dere verden lever av ? Jo av store bransjer som Mcdonalds! Og politicians sier hele tiden de tikker nok mat til alle på jorda! Why? Fordig vi mater dyra extra mye for at de skal være feite og dø tidligere. Hadeland vært begavet hadde fet vært mer en nok mat til alle sammen og mer!! Hadde folk vært vegan hadde det vært mindre behov for leger.

  181. Greier ikke og holde kjeft, jeg! For all del, det at du er vegetarianer og bryr deg om dyrevern er både beundringsverdig og bra. Men kjære deg; ikke uttal deg om ting du ikke har peiling på. Her i Norge er landbruket så overvåket og strengt at vannskjørtelse av husdyr så og si er umulig(det er bl. a dette vi har Mattilsynet til). Spiser du norskprodusert kjøtt er du ganske sikker på at disse dyr er behandlet godt. Velger du samtidig økologisk slipper du unna sprøytemidler ol. også. Dyra får fôr som silo, rundball og høy, samt kraftfôr og ofte “matrester” som grønnsak- og fruktskall ol. Regler for hvor stor plass de skal ha i fjøset finnes og blir fulgt opp, også sommerbeiteområder og fôrkvalitet ellers. Og som du så uvitende skriver: “og færre kuer vil bli tvunget til å være gravide 24/7”, dette er praktisk talt umulig. Dyra er ikke drektige mer enn én gang hver år, om ikke sjeldnere (http://www.bondelaget.no/getfile.php/Bilder%20NB/Mat/Mat-%20og%20landbrukspolitikk/Skole,%20barn,%20ungdom/Barneskole/Ku_skoleforedrag.pdf).
   Vi mennesker har alltid levd av dyrehold og jakt, og kommer antageligvis alltid til å gjøre dette. De som velger vekk slike matvarer må få gjøre det, men det blir feil når de sier at de gjør det på grunn av at dyra lider. Jeg vil avslutte dette innlegget med å anbefale deg å besøke noen som driver med hysdyr, gjerne et småbruk. Da får du se hvor mye bonden bryr seg om sine dyr. Bønder arbeider for luselønn, må være tilgjengelig til alle tider på døgnet, hele året, har lite sikkerhet (mtp. tap av avlinger, til rovdyr, sykdom på buskapen osv.) og arbeider ofte alene.

  182. Jeg er oppvokst på en gård med griser, og vet at de blir behandlet bra. De får godt fôr, men blir ikke “sprøytet” med masse rart. De spiser heller ikke sin egen avføring eller rester av andre dyr… Døde dyr blir fjernet fra bingen.
   Kjøttindustrien gjør ei heller ikke alt for kjøtt, de slakter dyr på en ordentlig måte. Om du for eksempel har ei ku du skal sende til slakting, og den har dritt under magen, får du trekk i pengene. Slakterne vil ikke ha masse dritt der de skal kutte opp kua. Jeg går på en videregående skole hvor de driver med kuer, og de blir ordentlig godt stelt med skal jeg si. De går ute på beite på sommeren og har et godt miljø. Mattilsynet har regler for hvordan dyrene skal behandles, og det er ganske så strengt.

  183. Jeg syns du har veldig gode meninger rundt dette, og jeg syns det er supert at du er så opptatt av dyrevern! Men en ting som irriterte meg litt var når du nevnte du hadde blitt så glad i denne oreo sjokoladen som er ny nå. Den sjokoladen inneholder palmeolje, det vil si at mange orangutanger mister hjemmene sine og blir drept! Og de blir ikke akkurat behandlet så bra. Så jeg syns det var litt rart at du spiste den i og med at du er så opptatt av dette med dyrevern.

  184. Spiser ikke kjøtt selv, og nesten veganer. Må si at jeg ser opp til deg for måten du ser på dyrenes liv. Flere mennesker trenger å forstå at dyr faktisk ikke er gjenstander, men levende vesner med følelser, både fysisk å psykisk. Er så trist at verden har gjort disse uskyldige dyrene (som ikke har gjort oss noe eller har noe annet valg) til produkter for menneskers egoistiske behov. Å slakte dyr er en ting (grusomt nok i seg selv), men måten de blir behandlet frem til slakting er så ekstremt motbydelig!! RETTIGHETER FOR DYRENE!!

  185. Må bare si til alle de som sier at alle dyr har de forferdelig og blir behandlet dårlig helt til de blir slakta, at de blir faktisk ikke det. De har rettigheter, og mattilsynet ser til at dyrene har det bra.

  186. Sitter og ler litt for meg selv når jeg leser bloggen din. Det er litt tragisk når du sier at gutter har liten pikk, bare fordi de er intelligente, og derfor spiser kjøtt. Når man spiser kjøtt får man i seg proteiner som hjernen trenger, og derfor er vi som spiser kjøtt mye smartere og bedre mennesker enn dere vegetarianere. Håper virkelig at du begynner å spise kjøtt snart.

  187. Måtte le godt når jeg leste dette! Får høre en av disse kommentarene så og si hver gang jeg spiser/snakker om mat med andre en familien min og samboeren. En annen ting jeg ofte får høre når jeg skal spise ute ( i alle fall der hvor jeg bor) er “Meeeeen, er ikke du norsk da? Du kan jo spise gris og sånn du?” ååh, det er evig irriterende. Jeg kan da vel være Norsk og ikke spise kjøtt? Folk har ikke fattet att det finnes mennesker som velger å ikke spise kjøtt som en livsstil.
   Burde vært litt mer som i Sverige, ei jeg kjenner godt fra Sverige kom for å delta på en weekend vi hadde med organisasjonen vår, og hun var helt sjokkert over at man på innmeldingskjema måtte krysse av om man var vegitarianer. For hos dem måtte man krysse av om man skulle spise kjøtt. Der snakker vi noen som har kommet litt lengre en oss!

  188. Og så har vi de som sier “Viss dyr er så smarte og viktige som du sier.. Hvorfor kan de ikke snakke?”

  189. DU ER JO IKKE VEGETARIANER EN GANG!! Du spiser fisk, og fisk er så og si dyr. Du spiser også sikkert godteri som er fullt av gelatin. Du spiser også melkeprodukter som har en like vondt industri som kjøttindustrien.

  190. “But for the sake of some little mouthful of flesh, we deprive a soul of the sun, and light, and of that proportion of life and time they had been born into the world to enjoy.”Plutarch of Chaeronea, Greek biographer ca. 100 C.E.

  191. Jeg bare elsker det du skriver, det gir liksom så mye mening.
   Ble vegetarianer rett etter sommeren 2013 (jeg blir 12 år).
   Det er bare så sykt irriterende når folk spør meg om hva jeg spiser, eller
   hvis noen sier at mennesker er kjøttetere og exetra.
   Det er lov til å tenke liksom!

  192. Tonje Kolstad: Du manglar nok jern! Dette kan du få ifrå grøne grønnsakar som brokkoli, drikke melk, eller kjøpe jern-tablettar som dei sel på dei fleste helsekost-butikkar. 🙂

  193. Takk for at du skriver dette! Jeg får helt vondt av alle kommentarene. Takk for alt du gjør for dyrene. Jeg er selv veganer, og skulle ønske jeg hadde mulighet til å nå ut til så mange som du gjør gjennom bloggen. Stå på!

  194. Du imponerer nok en gang, Sophie! Jeg blir neppe vegetarianer med det første, men du inspirerer virkelig til å skulle spise mindre kjøtt. Og ryktet du har på deg som dum og blond, det motbeviser du virkelig til de grader! Stå på, flinke du!<3

  195. OMG! Men abort tar du lett på..? Du er ikke så sympatisk og godhjertet som du skal ha det til. Jeg elsker dyr, men spiser gris, okse, kylling, fisk ol. Jeg hadde derimot ikke greid å spise kanin, katt ol (kjæledyr i mine øyne) De andre dyrene kommer jeg aldri til å slutte å spise. Så lenge de blir slaktet på en human måte er dette helt greit, vi mennesker har spist kjøtt fra vi ble skapt av GUD (som du for øvrig ikke tror på) Det får være opp til deg. Pels er jeg i mot, det blir en helt annen sak. Bare slutt og vær så sinnsykt dømmende ovenfor andre som ikke deler samme mening som deg. Tenk om folk skulle gått og kaldt deg morder pga aborten du tok..? Du rakker jo ned på alle som spiser dyr (indirekte og til tider meget direkte) og ser tydeligvis vanvittig ned på kjøtteterne (virker som om mange vegetarianere gjør dette) Virkelig helt for jævlig tragisk. Du har rett til dine synspunkter, slik som jeg har rett til mine. Kanskje du imidlertid bør se på hvor mange ganger du har skrevet om akkurat det samme?? (bare med litt andre ord)

  196. Jeg har selv gått på naturbruksskole, og har sett hvordan det er i et fjos. Personlig synes jeg ikke det var et veldig bra syn. Faktisk så jeg mye grotesk og mye trist i løpet av fjos-stellene (mye bra også såklart). Jeg er for norsk landbruk, men imot masseproduksjonen av, i hovedsak kylling, egg, og svinekjøtt…. Og jeg mener at prisen på kjøtt kunne dobles, dersom dyrevelferden ble doblet. Jeg er både enig og uenig i ting du skriver, men har bestemt meg for å ha 3-4 dager i uka hvor jeg ikke har kjøtt til middag 🙂 men, at du spiser fisk skjønner jeg ikke, dersom du er så veldig imot det. Oppdrettslaks har en like vond fortid som en kyllingfilet.. Og jeg mener fisk har like mye følelser som en kylling. Å så heter det ikke vegetarianer om man spiser fisk 😉

  197. Kjære sophie Elise. Du som er alle dyrs bestevenn., etter å ha lest dette innlegget lurer jeg fortsatt på hvorfor i helvette du går å sprøyter leppene dine full av Restylane hele tiden, og tar silikon når du VET at det er produkter som er dyretestet?! Det værste er at disse tingene KUN er for forfengelighet som du fint kunne klart deg uten..

  198. Jeg er ikke vegetarianer selv, men respekterer selvfølgelig de som velger å være det. Jeg har vurdert å bli vegetarianer, men det er så mye jeg ikke liker som vegetarianere bør spise, som f.eks bønner. Det er ikke noe nytt at nordmenn spiser alt for mye kjøtt, så jeg synes at vi burde ha minst en dag i uka hvor vi ikke spiser kjøtt!
   En ting jeg lurer litt på er hva du mener om å spise andre meieriprodukter? Du har skrevet at du er vegetarianer, men ikke veganer. Hva mener du om alle de andre dyrene som må lide for at vi må få melk, egg osv? Jeg tviler på at de dyrene har det så mye bedre, enn de som blir slaktet. Mange høner blir jo f.eks gasset ihjel og kastet etter at de har lagt eggene sine. Vil gjerne høre din mening om dette, for det er ikke bare dyr som blir spist som lider!

  199. Jeg har også lyst å høre om dine tanker ang vegetarianer vs veganer. Som vegeterianer spiser man jo fortsatt mye dyr, for å sette det på spissen. Jeg har selv lyst å bli veganer, men i Norge er det dessverre vanskeligere enn i andre land (Israel har for eksempel 20% av sin befolkning som er veganer, så de har egne veganske restauranter, butikker, you name it). Jeg spiser mindre kjøtt enn vanlige tror jeg, men om jeg kutter kjøttet, føler jeg meg ikke særlig bedre mot dyra, så lenge jeg spiser smør, melk, ost, etc. 🙁

  200. Kunne ikke ha vært mer enig med deg! Spiser kjøtt eg og, men det er mest pga. Andre som er rundt meg, noen dager spiser eg ikke kjøtt i det hele tatt. Føler ikke det er så viktig for meg å få i kjøtt heller. 😉

  201. En ting jeg er sinnsykt lei av er at du tror du er VEGETARIANER nar du det heter PESCETARIANER!!!!!!!
   Du driter deg ut sa sykt!!! ekte veggiser kommer til a se utrolig rart pa deg som sitter der og later som du er veggis mens du spiser fisk og propper kjeften full av vingummi, som inneholder GELATIN fra GRISEN. for en klovn, har ikke fatt med seg det, jeg mener, dette er veggis rule nr. 1!
   Du spiser bade egg, ost og melk. Det er DERFOR kua ma vaere gravid hele tiden, sann at du skal fa melk som egentlig er ment til kalven. MELK BLIR IKKE PRODUSERT UTEN GRAVIDITET! (vanskelig konsept a forsta, ser den 🙂
   Sa slutt a kaste stein i glass hus, hadde egentlig vaert sykt laettis a mote deg go hore alt det dumme du sier og prate med deg hahaah. Kommenterer aldri men hahaha kom an gurl, this is embarrassing!!! Har du ikke fatt med deg at havet har blitt overfisket, skilpadder og delfiner dor i fiskegarnet (er det ikke delfiner du elsker sa sykt??) sa denne holier than thou attituden du har kan du bare gi deg med 😛 talk to me when you are vegan, maybe I will listen.
   ADIOS lille puppe jente. Husk a shoppe sa mye dritt fra nelly.com etc etc etc…. som du bare KAN, slik at du kan forsikre deg om din del av odeleggelse av regnskogen, forsopling av planeten, forurensning av luften, barnearbeid, etc. Man kan jo bare drite i resten av planeten sa lenge man ikke spiser ku kjott eller kylling! ikke sant, lille “vegetariener” ? noob ass.

  202. Hei! 🙂
   Etter å ha lest bloggen din har jeg også vurdert å slutte å spise kjøtt, akkurat de samme grunnene som deg! Kunene ikke du ha laget et innlegg om akkurat hverdagen din som vegiterianer er? Spister du fisk, egg og drikker melk? Hvis du gjør det, vurderer du å kutte det også ut? Hvorfor sluttet du å spise kjøtt (kom over artikkel om dyrevelferd som fikk deg på andre tanker?)? Sluttet du på dagen, eller trappet du ned? Var det vanskelig å slutte å spise kjøtt, redd for å sprekke? Og del gjerbe oppskrifter på middager du liker 🙂

  203. Jeg syntes det er bra at du bryr deg om dyrevern og alt det der, men det er jo kanskje litt dobbelmoral av deg! Du vet vel at botox, Restylane og samt. Andre produkter blir testet på dyr..mange produkter oppgir ikke en gang hva de har blitt testet på! Hadde du droppet all sminken, restylane og kjøtt hadde du nok hatt en mye bedre grunn til å skrive om dette!

  204. Har absolutt ingenting i mot veganere, og det handler om å velge sin egen livsstil. Men jeg vil gjøre deg oppmerksom på at du har en del feilfakta i det du skriver. Kraftfôr er et sundt naturprodukt, og er absolutt ikke sprøytet med masse greier. Du passivt kritiserer også en samfunnsgruppe i verden av dyktige dyremennesker, nemlig bønder. Nå har jeg jobbet i fjøs, og jeg vet veldig godt at dyrene har det bra fra start til slutt. Men selvfølgelig eksisterer det unntak, og alle disse unntakene må elemineres. Man ønsker ikke at noen dyr skal ha det vondt, kjøttetere eller veganere 🙂 Er på din side når det gjelder dyrevelferd selv om jeg velger å spise kjøtt.
   Dessuten tror jeg det handler mindre om at kjøtt er usundt, og mer om å klare å posjonere ting. Kroppsformen min er tynn og veltrent. Jeg velger å unngå å spise større mengder kjøtt til de fleste tider bortsett fra middag. På den måten er jeg med å kutte kjøttproduksjonen i verden samtidig som jeg tar vare på min egen kropp ved å ha et variert kosthold 🙂
   Men beundrer deg for at du klarer å holde oppe veganerdietten din 😉 Bare pass litt på faktaene dine når du legger ut ting med tanke på at det er utrolig mange unge mennesker som får svert mye inflytelse av det du skriver.

  205. tror ikke du vet helt hva det vil si å være på toppen av næringskjeden. du svarte ikke riktig på den påstanden. med riktig, mener jeg at du svarte noe som ikke hadde noooe med påstanden å gjøre.

  206. Har ikke noe imot vegitarianere eller noe, men igjen noe feilfakta. Det er desverre sånn at noen dyr må dø, for at flertallet skal overleve, dette handler om bæreevnen til samfunnet. Hvis vi foreksempel ikke dreper elgen, blir det først flere elger, selvfølgelig, men etterhvert vil flere og flere dø, siden det blir for lite mat, fordi elgene spiser opp all maten sin, og kan ikke vente på at maten vokser ut igjen. til slutt vil bæreevnen til populasjonen synke, altså de vil bli færre elger enn det var når vi drepte dem.

  207. Kommenterte på feilt blogginnlegg ista, men pytt pytt. Vil bare kommentere litt her åsså:) æ bor i nord norge, akkurat som du, og her oppe e det kjent at det e mye elg. Værtfall fra den plassen æ kommer ifra. Å æ e jo imot at folk skal f.eks gå på elgjakt, før æ syns det va så grotesk og unødvendig. Men etter den her vintern, har æ endra totalt mening! Det e så grusomt, før i år har det dødd rundt 30 elgkalver her. De e så små at de ikke rekk opp til greinan, så de dør av sult. Vi fant en elgkalv rett utfør huset her før to uke sia, og den va så liten og tynn stakkars. Så æ e før at folk skal gå på elgjakt. Det e jo et regulert system sånn at man bare ikje kan skyte fritt. Å æ ville heller blitt skjøtten enn å sulta ihjæl. Så om du meine at elgjakt e domt, at det skade dyran, så syns æ det e mye verre å finne 30 stk elgkalva dø av sult. Kanskje du e eni? Æ har værtfall skjønt koffer man går på jakt etter elg. Greit at naturn kan regulere betanddelen av elg sjøl, men det skjer jo på en grusom måte med at elgkalvan sulte ihjæl. Ikje greit spør du mæ…

  208. Jeg digger hvor direkte du er mot folk, Sophie. Konverterte nylig til vegetarianer (litt pga deg), og jeg er allerede lei av at folk skal tulle og ta det useriøst. Av og til må man være litt småbitch og sette folk på plass, og jeg synes du gjør det på en voksen og informativ måte i dette innlegget!

  209. Dyr føler frykt og smerte, dyr dreper dyr. Vi alle (dyr og mennesker) føler dette for å overleve. Så der har du svare på det.

  210. Det hadde mest sannsynlig ikke fantes griser og sauer i verden om vi ikke hadde spist dem, fordi det er dyr som man ikke har bruk for i næringskjeden 🙂
   Kuer hadde nok eksistert på grunn av vi drikker melken deres, og høner på grunn av egg. Mange som ikke vet at de eggene vi spiser egentlig kan kalles hønens “utflod”, nemlig at de ikke ville bli kyllinger uansett. Ser selvfølgelig mange av poengene dine, men ja mange dyr hadde vært utryddet for mange år siden om det ikke hadde vært for at vi spiste dem.

  211. “mange dyr hadde vært utryddet for mange år siden om det ikke hadde vært for at vi spiste dem.”
   For en latterlig påstand. Dyr lever for sin egen del og er ikke her på jorden for å tjene oss mennesker. Nå er det like før ulven i Norge er utryddet og hvem sin feil er det? Mennesker. Naturen klarer fint og balansere seg selv om vi ikke hadde blandet oss inn. Det er utrolig mange dyr som er utrydningstruet på grunn av mennesker. F.eks løver, tigere, ulver, elefanter, neshorn, skildpadder, ulike krokodiller, delfiner, gorilla, panda osv.
   Vi klarer oss utmerket godt på et plantebasert kosthold. Det er ikke sånn at vi detter om etter noen år av å spise vegetarmat som noen har skrevet her. Vi trenger ikke kosttilskudd og det er bare mange fordeler som kommer av å spise vegetarisk. Så hvorfor ikke spise på en måte som redder miljøet, helsen og dyrene?? Smaken av kjøtt er ikke verdt alt det negative det fører med seg.

  212. De som tror vi trenger kjøtt for å overleve burde se denne dokumentaren; ”Forks over knives”
   Den er bla. å finne på netflix!
   Utrolig inspirerende dokumentar, vurderer nesten å bli vegetarianer.

  213. Fantastisk! Får høre dette ganske ofte jeg også siden jeg ikke spiser dyreprodukter heller, haha. Det er latterlig til hvilken grad mennesker har blitt hjernevasket av disse store industriene til å tro at de kommer til å legge seg flate og dø hvis de gir opp dyreprodukter. Spesielt med tanke på at vi har tilgang på mer dyreprodukter enn noen gang før OG tilgang på mer sykdommer som ikke engang eksisterte for 50 år siden (slik som visse typer kreft osv). Og det med at folk skriver at vi er rovdyr er en latterlig påstand. Urmennesket hadde større sjanser for å overleve på en plantebasert diett enn å gå ut og risikere å dø ved jakt. Og siden mennesker sannsynligvis levde nær ekvator der det fantes gode leveforhold for både mennesker og planter kan vi trygt si at de ikke risikerte å dra på jakt før det var absolutt nødvendig. Mennesker har ikke tilpasset seg kjøtt og vil det heller ikke i den nærmeste fremtid. Vi har større sjanser for å dø ut enn å tilpasse oss en 100% kjøttbasert diett. Rovdyr har en høyere ph verdi i magesyren som gjør det lettere for dem å bryte ned og fordøye kjøtt, mens hos mennesker er den betydelig lavere. Dette gjør at kroppen må kompensere for dette ved å ta ut viktige vitaminer og mineraler for å bryte dette ned som svekker immunforsvaret og gjør oss syke. I verste fall utvikler vi kreft. Og ja, dette er basert på valid forskning. Jeg syns det er kjempebra at noen faktisk tørr å stå opp for dette.

  214. WOW Sophie! Du har virkelig mye fornuftig å si, hadde aldri klart å svare for meg på den måten, men støtter alle svarene dine ;D Folk blir virkelig store i kjæften når noen sier at de ikke spiser kjøtt/er vegetarianere, og mange har så utrolig liten respekt for at andre velger bort å støtte denne industrien. Tusen takk for at du formidler dette til å mange! Mennesker burde lære av deg.

  215. Hjertefeil av å spise animalistiske produkter…..OMG! Det har da INGENTING med kosthold å gjøre. Mulig noen flere år på skolen hadde vært lurt?

  216. Fyfan for eit snevert syn du ha på verden. Skaff deg meir bakgrunnsinformasjon før du opna kjeften din…

  217. endelig! har vært vegeterianer lenge og er såå lei av at ingen klarer å komme med ordentlig argumenter og ender opp med å si det ovenfor. og det med at gud lagde kjøtt for at vi skulle spise stemmer ikke overens med bibelen, hvor det står på en av de første siden der Gud forteller regelene til Adam og Eva: 9:4 men kjøtt som har liv i seg, det vil si blod, skal dere ikke spise

  218. Du har gjort et godt valg, og det har jeg også! Jeg er vegetarianer, og vi må bare lære oss å takle idioter. Heller det enn å spise et dyr. I bibelen står det at mennesker råder over dyrene. Ikke på den måten at vi har tillatelse til å drepe dem, men at vi skal passe på dem. Det står faktisk også at Gud har gitt oss alle urter og frukter, som både vi og dyrene skal spise. Det står ikke at vi skal spise dyrene. Jeg er ikke kristen, men har vært det. Så til alle kristne som kommer med teite og dumme utsagn: Gud vil faktisk at dere skal spise vegetarisk.
   Dette står i 1. mosebok.
   26Og Gud sa: La oss gjøre mennesker i vårt billede, efter vår lignelse, og de skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over feet og over all jorden og over alt kryp som rører sig på jorden. 27Og Gud skapte mennesket i sitt billede, i Guds billede skapte han det; til mann og kvinne skapte han dem. 28Og Gud velsignet dem og sa til dem: Vær fruktbare og bli mange og opfyll jorden og legg den under eder, og råd over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over hvert dyr som rører sig på jorden! 29Og Gud sa: Se, jeg gir eder alle urter som sår sig, alle som finnes på jorden, og alle trær med frukt som sår sig; de skal være til føde for eder. 30Og alle dyr på jorden og alle fugler under himmelen og alt som rører sig på jorden, alt som det er livsånde i, gir jeg alle grønne urter å ete. Og det blev så.

  219. “Om du er så glad i dyrene, hvorfor spiser du maten deres da?” Det er helt riktig. Hvorfor spiser du kjøtt hvis du er så glad i dyr? neimen du kan da ikke være så glad i dyr hvis du ikke er vegetarianer..? ikke vet jeg hva søren du prater om. Hva vis du var i en skog, uten mat og uten drikke, det var kaldt og du var sulten, forran deg ser du en elg. Ville du heller død enn å drepe elgen? Jeg er ikke vegetarianer, men hvis jeg noen gang kommer i en sånn posisjon, så ville jeg heller død enn å drepe. Ja, jeg spiser kjøtt, det gjør du også – jeg bryr meg ikke hvor mye eller hvor stor du spiser, du SPISER KJØTT og dermed basta. Hvis du virkelig er så glad i dyr så bli vegetarianer – det er latterlig å komme med påstand ” men jeg klarte ikke å være en vegetarianer mer” hvorfor det da? var det slitsomt å bry seg om dyrene? eller savnet du smaken etter kjøtt?
   Folk som bor i skogene og lever av kjøtt ved å selge dem og spise kjøtt selv, er alt de lever av. Folk er selfishe og selvopptatt, de fleste mennesker vil heller drepe dyr enn at de blir drept selv, er du en av dem?!

  220. En ting først:
   Til htsejkfzdlø (du over): Sophie er vegiterianer. Bare sånn info.
   Men uansett.. Jeg kunne ikke vært mer enig enn det jeg er i deg i dette innlegget. Det er helt fantastisk bra skrevet! Det er virkelig helt utrolig hvor flink du er. Du skriver på en utrolig bra måte, ingen skrivefeil, bra flyt og er 110% seriøs med det du skriver. Jeg er også slik som deg; hvis jeg ser på en film og f.eks en hund dør, så begynner jeg å gråte, sånn helt seriøst. Men hvis en helt vanlig voksen person, med bra helse osv dør.. (i en film selvsagt) begynner jeg ikke å gråte. Det er dyrene som det er synd på, fordi dem har nesten null sjans til å stå imot. Jeg digger deg! Stå på videre! 🙂

  221. Nydelig blogg❤️
   Jeg må bare si at det du sa om Gud virket litt respektløst, jeg synes ikke du skal si så mye om noe du ikke kan så veldig mye om. Mennesker har fått evnen til å velge selv, det er derfor det finnes ondt i verden. Det står flere ganger i bibelen om jøder(blandt annet) som får beskjed om å spise lam. De som er ikke- kristne kommer med mye stygt til tider som vi er nødt å takle, så det å klage på mye teit VI sier blir litt for dumt. For det andre så kommer det nye “lover” i nyetestamentet. Der står det blandt annet at hedninger (altså ikke kristne) ikke trenger å følge alle reglene som står i det gamle testamentet.
   Jeg har også lurt på en ting, hva synes du om holocaust? Det skremmer meg litt at du setter dyr høyere en mennesker og hva er de små forskjellene mellom dyr og menneske?Tror du nå Darwins teori og det med at det mest intligente dyret/menneske overlever(kampen om tilværelsen)? Skiftet du litt syn etter du var i Afrika og hvem av foreldrene og venner eller kjæledyreiere ditt har mest verdi for din del(med all respekt, dette er ikke for å være stygg)Jeg synes det er trist at noen kan se på livet mitt som like mye verd som en maur😔. Slike tanker får meg til å føle meg uverdig.

  222. herigud!
   innlegget ditt rørte meg virkelig, jeg spiser heller ikke kjøtt og jeg syntes du er et såååå godt forbilde får meg og alle andre med å være så opptatt av dyreværn!
   i min verden er også dyr viktigere en mennesker, å jeg kjente meg igjenn i mange av disse spørsmålende!
   jeg veier også mindre en det jeg gjorde da jeg spiste kjøtt, å spiser mye sundere
   du ha hjulpet meg sååå mye og pga deg har jeg det bedre med meg selv!
   takk!

  223. Har hørt så sykt mange av de argumentene jeg og!
   Og jeg vil bare si at du er et forbilde. Jeg sluttet å spise kjøtt for over en måned siden (spiser fortsatt fisk), og det går strålende bra! Og det etter jeg har sett at du klarer alt så bra og at du opplyser om urettferdighetene i verden som omhandler dyrene. Du er en inspirasjon.
   Tusen takk, jeg har det så mye bedre nå enn før! Og takk for alle disse argumentene og tilbakespill, jeg må bli flinkere å stå imot de som sier disse tingene. Ikke det, tror ikke de orker å høre på om de mener noe av dette uansett men alltids et håp.

  224. Utrolig fint skrevet! Jeg har lenge tenkt på å bli vegetariener (men fortsette å spise fisk), men har aldri klart mer enn 2 dager uten kjøtt. Tenkte at det kanskje ville være lurt å ha en kjøttfri dag i uka, deretter to dager osv, tusen takk for tipset!!

  225. “Kyr er ikke gravide 24/7. De får ett, kanskje to “kull” i året. Hadde de vært ville, ville de nok vært med kalv like mange ganger eller sannsynligvis oftere. De er ute og gresser flere måneder i året, hadde de vært ute på vinterhalvåret ville de ha slitt, kyr i Norge er tydelig ikke bygd for den ekstreme kulden vi har innimellom.”
   Den er eg heilt med på. Syns det er bra at du kuttar ut kjøtet for miljøet sin del og at du har tenkt igjennom d du står for. Det har eg respekt for, men når du ikkje har respekt for andre sine religion, mista eg den litt.
   Også til slutt håpa eg du ikkje drepe fluge ol.

  226. Flott innlegg av deg. Selv er jeg vegetarianer. Ble det 1. nyttårsdag i år og kooooser meg. Samvittigheten er bedre, jeg er ikke så trett lengre og orker mer (selvsagt). Jeg tar også multivitaminer, slik at jeg får i meg alt som skal til for at kroppen ikke skal få mangelsykdommer.

  227. Jeg synes du er en super jente sophie, og du står for mye bra! Liker bloggen din veldig godt 🙂
   Men kjenner eg ble ufattelig irritert av at du kan uttale folk som tror på gud som “merkelige” og at de “selv ikke tror på den påstanden” ha litt mer respekt ovenfor det, og ha litt mer innsikt i det, før du uttaler deg om akkurat det. Ble utrolig skuffet, over at du reagerte med den besvarelsen. Selv om det var en du ikke ser på det som noe stort, er tro en veldig viktig og personlig del av livet til mange av leserne dine, og hadde vært bedre av deg og ikke komme med flere sånne uttalelser. Selv om du har lov til å fortelle oss dine egne meninger, handler det også mye om respekt ovenfor medmennesker.
   Ellers, synes jeg det er kjempe flott at du kjemper for dyrerikets rettigheter!

  228. Hei, først vil jeg begynne med å si jeg synes du er en kjempe tøff og kul jente! Liker veldig godt måten du støtter opp dyrene på. Men mye av det du skriver om dyr i landbruken, får det til å høres ut som om alle bonder misshandler dyrene sine…
   Jeg er avløyser, kjæresten min er bonde og jeg kommer fra gard. Så jeg vet ganske godt hvordan alt fungerer. Og måten du beskriver ting på er jo helt feil. Det sårer meg faktisk at du forteller alle leserene dine at kuer og griser i Norge ikke har det bra, og at de ikke får spise gress. Da synes jeg du burde ta deg en titt i et fjøs og se hvordan dyrene har det! Viss du lurer på hva som finnes i kraftfôret som vi gir til dyrene kan du gå inn på felleskjøpet sine sider så skal det stå der inne hva de forskjellige kraftfôr typene inneholder. Har aldri hørt noen ting om at kraftfôret er sprøyta med masse rart. Kuene får faktisk en hel mengde med silo ( ganske blødt gress) hver eneste dag. Og de går forresten heller ikke gravide hele tiden. Og jeg skal love deg at bonden tar godt vare på dyrene sine, det er som oftest det viktigste for en bonde at dyrene har det bra. Og ikke alle kuer blir brukt til kjøtt!
   Og det er faktisk noen bondegårder der grisene er ute. Det er ikke alle som er inne, og de spiser vertfall ikke seg selv.. De får mat og vann så de slipper å gjøre det. Det er ikke alle bønder som holder på med kjøtt produksjon av kylling. Mange har dem for egg produksjonen. Og de og har det egentlig ganske bra.
   Så håper jeg at du tar deg tid til å lese dette, og neste gang skjekker opp fakta om Norsk landbruk. Det er faktisk trist når du skriver sånn, det sårer en ung bondes hjerte.
   Med venlig hilsen Gry

  229. Hei! Leste litt i kommentar feltet og kom over en kommentar fra “Ingrid”.
   ” Mitt ønske hadde vært at vi kunne hatt dyr (Ikke i masseproduksjon) som no fint som ga oss glede, -og mat!”
   Nå skal du høre fra ei ekte bondejente, født og oppvokst på gård og skal bli bonde selv om noen år.
   Dette ønsket høres jo veldig fint ut, men dere forstår ikke helt hva det innebærer. Bønder har ekstremt dårlig betalt i forhold til arbeidstimer. Det å være bonde er ikke en jobb som man tjener penger på – det er en livsstil. En livsstil man elsker. Hjemme på min gård er vi alle glade i dyra, selvfølgelig! MEN, vi må jo naturligvis være opptatte av å tjene penger. Alle mennesker trenger litt penger for å overleve, noe alle skjønner.
   Jeg synes folk skal være takknemlige for at bønder gidder å stå opp tidlig på morgenen å arbeide til sent på kveld, gjøre dritarbeid og hardt fysiskt arbeid, til og med droppe egen fritid for at nettopp DU skal få ekte norsk kvalitetssikret melk og kjøtt!! Det ALLER viktigste for en bonde er jo selvfølgelig dyra! INGEN ER BONDE FOR Å TJENE PENGER. Bønder elsker jobben sin – og dyra sine! Ikke pengene.
   Skaff dere litt mer fakta om norsk landbruk før dere skriver!
   Sier meg enig med Gry, DETTE SÅRER EN UNG BONDES HJERTE.
   Hilsen Berit

  230. Flott at du sier dine egne meninger i et innlegg, men det å dra inn tenåringsgutters penisstørrelse inn i sammenhengen synes jeg er usaklig og barnslig. Sier virkelig mer om hvordan du er som person.

  231. Takk for er fantastisk innlegg. Dette var godt skrevet! Jeg er helt enig med deg, og tenker akkurat likt. Det at du dro inn et litt barnslig “element” synes jeg bare var artig jeg. Vi skjønner jo at det er tull, liksom.

  232. Jeg elsker deg. Virkelig. Sånn helt bokstavlig talt, jeg elsker måten du ikke bryr deg om hva andre tenker om det. Og dette innlegget her, med hånden på hjertet er helt fantastisk skrevet. Hvor mye mer enig kan man bli?

  233. “Hvorfor er vi ikke fysisk sterke nok til å drepe dyr selv, uten masse hjelp fra maskiner, våpen og mental distansering?”
   – Jeg kjenner SÅ mange som går på jakt, og rett og slett dreper dyr selv. Kan nok tro at de aller fleste av oss ville drept et dyr (noen uten problemer også) for å ha fått i oss mat, om det skulle bli krise.

  234. Skulle gjerne likt og visst hva du refererer til når du sier “De spiser kraftfor, sprøytet med masse rart, i tillegg til at de i ekstreme tilfeller spiser sitt eget avfall eller rester av andre døde dyr.”

  235. Jeg digger dette ved deg.. Syns du er kjempeflink som ikke spiser kjøtt, jeg har selv lenge hatt lyst til å bli vegetarianer.. Men, man må nok være veldig innstilt på det, og vet det høres sykt hyklersk ut, men jeg trenger å finne motivasjonen til å bli 100 % vegetarianer.. Så jeg beundrer deg virkelig for å ikke spise dyr, det er utrolig bra og jeg tror veldig på at du også får god karma av det..så du har nok veldig god karma, også med tanke på hvor snill du er mot folk! (får hvertfall inntrykk av det, du virker som ei skikkelig snill jente!)
   Men litt over på tema igjen.. Jeg har faktisk blitt noe flinkere til å ikke spise kjøtt, selv om jeg ikke klarer å avstå helt.. Jeg prøver å spise en del fisk da, istedenfor vanlig kjøtt, for jeg føler kanskje det er littt mer ok, ihvertfall i mine øyne, å spise fisk.. Selvom de er jo dyr de også.. Faktisk, når jeg tenker meg om har jeg ikke spist kjøtt siden søndag! Eller altså, jeg har spist fisk da, og melkeprodukter.. men uansett, jeg får liksom litt bedre samvittighet når jeg spiser fisk og reker og melkeprodukter og slikt.. o.O Håper en dag jeg kan bli like flink som deg hvertfall! Syns du burde være stolt av deg selv<3

  236. Jeg har stor respekt for at du er vegetarianer. Jeg liker dette innlegget. Jeg var sammen med en gutt som var veganer, og lurte på hvorfor du ikke er det? altså om det er fordi det ville vært utrolig vanskelig respekterer jeg det. Eller om det er fordi du ikke har så mye info om melke, egg, honning produksjon osv. Om det er den første grunnen så all respekt. Om det er den andre grunnen så burde du ta en titt på det. Jeg ble ihvertfall målløs når han fortalte meg om det. Earthlings er en dokumentar jeg anbefaler alle å se som er i tvil om de burde være vegan/vegetarianer, selv om det er helt grusomt å se.
   jeg håper du får muligheten til å se denne komentaren, kanskje et nytt innlegg om temaet?
   ps. når blir hove billett vinneren velgt ? 🙂

  237. Kjempebra innlegg Sophie, fantastisk at en så kjent blogger står opp for å være vegetarianer, og jeg liker at du er “rett fra levra” 😉 Men husk og ikke gå til persolig angrep på noen.
   Men en ting til, som jeg har kommentert og prøvd å spurt deg om uten å få respons flere ganger når du har skrevet om ting som gjelder vegetarisme og dyr… Hva er di grunn til å spise/drikke melkeprodukter ? Hvis du som skriver er mer opptatt av dyr enn av mennesker, hvordan har det seg da at du ikke har satt deg inn i hvordan den industrialiserte melkeproduksjonen foregår ? Jeg ber deg så inderlig om å kanskje tenke litt over eller finne ut hvordan melkekyra har det. For jeg ser på bloggen din at du ofte drikker melk og mat med ost fra kyr.. Greit nok, kyrne dør ikke, men de lever et utrolig slitsomt og unaturlig liv som melkekyr i vanlig industri på store gårdet (IKKE KJØP MELK FRA TINE).
   Kyr produserer ikke magisk melk så lenge de lever, de må jo være gravide eller ha en diende kalv for å produsere melk.. derfor blir kuene kunstig insjeminert (blir kunstig gravide) for å bli drektig slik at de produserer melk hele tiden, uten stopp!
   Og mannlige kalver er ofte uønskede, jeg er ikke hundre prosent sikker på om de faktisk blir tatt livet av veldig ofte, men de er iallfall mindre verdt enn jentekalvene.. En annen viktig ting å vite er jo også at kalven blir tatt ifra mora si bare en liten stund etter fødselen slik at vi kan stjele melka til mora… det er rett og slett forferdelig, synes ikke du/dere andre (som leser dette) ? Hva sier det oss egentlig. Jo, tenk godt over det, eller, du trenger ikke tenke godt over det i det hele tatt for det gir ganske mye
   mening med en gang..
   Vi mennesker er de ENESTE skapningene her på jorda som bevisst drikker melk fra andre dyr enn oss selv, og vi er de ENESTE som fortsetter å drikke morsmelk etter ammeperioden/vi er avvent fra puppen.. det er bare det at vi bytter til melk fra annen medskapning, for kumelk og menneskemelk er omtrent pretty much det samme, det er morsmelk. Hvorfor drikker vi melka som kua er ment å brødfø babyen sin, kalven med ? Milk is for babies! (really) Melk er ment for babyer, fra naturens side, melk er faktisk mer helseskadelig og usunt enn hva kjøtt er, sånn egentlig, nordmenn har altfor mye kalsium i kroppen som samler seg i blodårene, og vi får også i oss hormoner og østrogen gjennom melka, og puss sikkert, og vedlig lite næring fra den ferdige melka fra butikken.
   Vi gjør intet annet enn å stjele kalvens mat, fordi vi er grådige, vil si at å drikke melk er omtrent enda mer uetisk enn å spise kjøtt altså, men har ikke møtt så mange som tenker over det. Jeg vil ikke tvinge deg til å slutte med melkeprodukter, men siden du er såpass til dyrevenn og er vegetarianer så er det noe man burde ha tatt stilling til å hatt kunnskap til. Og du har vel sikkert hørt om Veganisme også, det er et kosthold uten noe av animalsk opprinnelse i det hele tatt. Mange tror det er vanskelig, men det er det altså absolutt ikke! Det finnes også mye vegansk junk og kjøtterstatninger at det ikke er noe å pese over, og masse deilig plante”melk” som soya og mandelmelk.. Og det er ikke no problem å spise ute hvis man bor i Oslo osv, kjempebra utvalg av veganske spisesteder :))
   Jeg tror men vet ikke, at du kanskje har litt lite informasjon og kunnskap om baksidene ved produksjon der dyr utnyttes levende, slik som ved melk og egg (egg vil jeg si er det beste om man vil spise noe fra dyr, hvis man velger økologisk)…
   Håper du kanskje tar ordene mine til ettertanke og gjør litt research.. Kuer har det ikke optimalt de heller, og jeg vet og har opplevd kuer som rauter av smerte når kalven deres blir tatt vekk fra dem.. For at vi krever stadig billigere ost og melk.

  238. Hvis man hevder at det er “rett” å være vegetarianer og at det er “galt” å spise kjøtt (industrielt) betyr det at det må ligge et etisk argument under denne påstanden. Etikk er ikke universalt og likt for alle. Selv om du verdsetter livet til dyr og mener at de fortjener å bli behandlet bedre er ikke dette nødvendigvis noe alle vil si seg enig i. Jeg tror nok mange mennesker egentlig bryr seg verken om andre dyr eller mennesker som ikke angår dem selv. Grunnen til dette er at mennesker egentlig bare er genetisk utviklet til å bry seg om mennesker og dyr som de selv har nytte og vinning av å bry seg om. De handler på en slik måte at det gir positivt utslag tilbake til dem, såkalt konsekvensetikk. De bryr seg ikke særlig mye om det som ikke angår dem, de har med andre ord ikke mye pliktetikk. Men hvem har sagt at mennesker skal ha denne typen pliktetikk? Har dette blitt den politisk korrekte etikken å leve etter? Og hvem er du til å fortelle oss at vi skal følge din etiske tankegang?
   Mange vil nok også spekulert om du kanskje velger å være vegetarianer pga konsekvensetikk også, dvs at du får en vinning av det. Den vinningen kan være at fansen din ser på deg som snill og barmhjertig mot dyr, som gir deg mer popularitet og flere lesere, som igjen gjør at du tjener mer penger på folk som lar seg lure av reklamene på bloggen. Du ville vel kanskje ikke ha blitt vegetarianer dersom du ikke kunne vifte det rundt på denne bloggen, kan jeg ha rett? Jeg stiller meg uansett skeptisk mot det etiske ultimatumet som du framstiller som åpenbart, og at du kun velger å være vegetarianer av barmhjertighet mot dyr og eventuelt sunnhet.

  239. WOW! Det er det flotteste å mest reflekterte innlegget du har skrevet noen gang. Svarene dine blåser meg av pinnen å det er åpenbart at du er smartere enn gjennomsnittet. Stå på å jobb for det du tror på. Stående applaus for deg Sophie <3

  240. Jeg må bare si at jeg er helt enig i hva du mener når det gjelder kjøttproduksjon og hva du syns om det andre syns om vegetarianere. Jeg har også vært vegetarianer i 4 år. Jeg var også veldig lei av alle de telte kommentarene som f.eks det jeg fikk mest “man må ha kjøtt for å overleve”. Det er virkelig noe av det teiteste jeg har hørt. Jeg er ikke lenger vegetarianer men har tanker om å bli det igjen. Jeg syns det er så bra at du bruker bloggen til å videreføre meningene dine om dyremishandling og kjøttproduksjon. Stå på!!

  241. Ingen kommentar til vegetarianer-innlegget, bortsett fra at jeg er enig i at mennesket ødelegger jorda, helt klart! Det ser man veldig lett når man er i utlandet, slik jeg er nå, i Thailand, hvor det flyter med søppel og lukter kloakk overalt! Veldig synd at mennesker skal ødelegge så mye.
   Men off topic: Søt hund du har da; blanding mellom Jack Russel terrier og chihuahua, det ser man lett på det bildet der! Så lita og tøff hun er!

  242. Jeg elsker at når du sier kjøttmat så henviser du faktisk til mat fra McDonald’s og Burger King.. Mat som inneholder mangfoldige kalorier per 100g. Maten derfra er ikke mat.. Kjøttet er ikke ordentlig kjøtt.. Har du noen gang sett hvordan de lager maten på McDonald’s/Burger King?
   Når en gutt snakker om kjøtt, snakker man som regel om ordentlig kjøtt (Biff o.l.). Ikke hurtig mat fra ei sjappe som ikke kan lage mat.
   Folk som spiser på Burger King eller McDonald’s vet ikke hva mat er for å si det mildt.
   Men Liker mange av punktene din ellers 🙂

  243. Hei Sophie! Jeg er ei jente på 27 år, som har fulgt litt med på bloggen din en stund og sett litt på Bloggerne. Nå har jeg lest på dine Hjertesaker, og jeg må bare få si at jeg er ganske så imponert, og stolt over deg! Du har virkelig et stort engasjement for dyr og deres velferd, og en sterk driv, virker det som, om å spre viktige budskap videre og ønske om å gjøre en forskjell.
   Det er så flott, og jeg syns det er så bra at du skriver om og deler disse tingene på bloggen din, for du har så mange lesere og er i en posisjon til å gjøre en forskjell. FLOTT! Kjempebra 🙂
   Jeg merker at jeg blir litt sånn; ønsker å ta litt under vingen de som får mye refs fordi de velger å endre på utseende sitt slik som du, og som skal få mye refs pga det. Samt det å være opptatt av utseende og ha lyst til å vise seg fram. Hvorfor kan vi ikke bare la folk leve sine liv, da de ikke plager oss? Mens personlighet og andre sider ved en liksom blir oversett? Latterlig!
   Ingen har rett til å dømme andre, for hvorfor skal de egentlig ha det. Jeg håper at du klarer å riste av deg ufine kommentarer, for de kjenner jo ikke deg og er ikke i en posisjon til å uttale seg om deg og ditt liv. Ikke la dem få en plass i livet ditt, de fortjener ingen plass i livet ditt. Fokuser på dem som heier på deg 🙂
   Dessuten, du virker å være ei oppegående, reflektert, omsorgsfull og klok jente, jeg ønsker deg lykke til videre i livet og håper at du fortsetter å utvikle deg og ditt potensiale i positive retninger 🙂
   Å finne sin vei i livet er ikke gjort i en fei, det skal livserfaringer til for det. Jeg bare håper at du vet at du var ei veldig søt jente før du opererte deg, du er fin nå og, men jeg kjenner at jeg håper du ikke opererer deg noe mer, fordi det er ikke noe i veien med deg !! 🙂 Når slike tanker kommer, skal du bare jage dem vekk og gå å gjør noe positivt 😉 Du er bra nok som du er!
   “Når vi søker å finne det beste i andre, finner vi ofte det beste i oss selv.”
   Jeg håper at du med tid og alder vil finne ut hva som gir deg mest glede i livet 🙂
   Vil bare avslutte med en siste ting; jeg er utrolig stolt av deg, du har tydeligvis vært gjennom mye og se på deg nå, du er en survivor 🙂 Fortsett å vær deg, du er så bra akkurat sånn som du er!
   En varm klem fra ei jente som bryr seg 🙂

  244. Blir utrolig inspirert til å bli vegetarianer. Føler ikke at jeg kommer til å greie det. Er veldig glad i kjøtt. Hvordan greide du det?
   I tillegg er det så mange som sier kjøtt er så sunt, at det er så masse proteiner i det osv..

  245. Maja: det med at kjøtt er sunt, stemmer ikke. Det er usunt, inneholder masse antibiotika og hormoner, i tillegg til at man bruker lang tid på å fordøyde det. Man klarer om man vil, det handler om viljestyrke.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg