min virkelighet

Nå tenkte jeg å svare på et spørsmål jeg har fått en del ganger på bloggen.” Hvorfor er du vegetarianer?”

Jeg er ikke fanatisk. Eller, gal som jeg liker å kalle det. Men jeg forstår at folk blir litt rare i topplokket om de tar inn all infoen man kan hente om hvordan verden idag faktisk er, fordi det er ikke like lett å distansere seg døgnet rundt. Jeg har problemer med det, jeg også. Når jeg ser folk glefse i seg kebab etter kebab på byen klokka 03. Når jeg går igjennom rema 1000. Når jeg er på mc donalds. Når jeg ser på matlaging på tv. Når jeg ser en hund. Når jeg ser min egen hund. Etterhvert som tiden går, og jo lengre jeg er vegetarianer, jo verre blir det. Det vanskelige er ikke å la være å spise kjøtt. Det vanskelige er å holde kjeft når jeg har lyst til å fortelle. Bevisstgjøre folk. Selve vegetarianerrollen er for meg null stress – akkurat som et forhold. Elsker man noen, så prøver man. Jeg elsker dyr, så jeg prøver og jeg klarer det. Ingen tvinger i meg kjøtt, helt ærlig handler det mest om selvkontroll. 

Jeg vil selvfølgelig ta medisiner som er testet på dyr, forann å dø. Vi trenger medisin. Vi trenger  ikke kjøtt nå i 2013. Kjøtt er ikke livsviktig, og det er heller ikke eneste kilde til B12. Om vi mennesker trengte kjøtt for å overleve, så ville jeg vært død. En vegetarianer tar seg ikke kjøtt “nå og da”, for hvis ikke er livet over. Jeg lever i beste velgående, det gjør de fleste vegetarianere. Man kan få B12 i egg og melk (som jeg spiser og drikker, etter visse forhold). Så, vi trenger ikke kjøtt. Det er få som vil eller gidder å innse det.

Jeg tenker ikke slik at noen dyr er mer verdt enn andre, noen dyr er “venner” og noen. . mat? Her kommer kultur og miljø inn. Avhengig av hvor du bor kan en ku være enten mat eller noe hellig, en katt kan være burger eller pelsjakke. Det kommer an på hvem man spør! Kroppen vår er vandt med kjøtt fordi vi har vendt den til det. Om jeg skulle ha spist kjøtt nå, hadde jeg nok blitt veldig dårlig – nettopp fordi jeg har vendt meg til noe annet. Dette gjelder nok alle dietter hvor man kutter ut matgrupper. Jeg forstår også at dyr dreper hverandre, for de har ingen andre valg for å overleve. Men det har vi. Tenk deg selv.. kunne du ha drept grisen for å få litt bacon til frokosten? 

 

Min aller største motivasjon er den lille engelen min – hun er jo dummer enn en for eksempel griser, og de spiser man jo vanligvis. Det blir feil for meg. 

Dersom folk vil spise kjøtt, så skal de få lovt til de. Så og si alle rundt meg spiser kjøtt, jeg sier aldri noe, selv om det noen ganger frister så holder jeg kjeft- fordi jeg vil helst ta valg på vegne av meg selv, andre kan jeg ikke bruke opp energi på. Men folk lever i en liten fantasiverden med tanke på hvordan matdyr blir behandlet. Folk vet ikke, og de vil ikke vite heller. . Man bryr seg ikke om så mye mer enn seg selv, katta på fanget, hamsteren i buret og hotel cæsar på tv. Men for all del – bare lukk øynene og kjøp den pølsa på narvesen, så lenge du kan stå for hva du faktisk støtter.

Det er så bak mål når folk sier det ikke er tortur. At det ikke er litt faenskap i den industrien. Men så vil de heller ikke se de grusomme videoene på nettet, til og med ikke videoer som er filmet i norge. Nope – det klarer de ikke, det vil de ikke. Men tortur? Langt derifra. ” Dette er ekstreme tilfeller”, sier de. Ja, det finnes dyr som blir behandlet bra, det vet jeg også. Men de er i ekstemt fåtall, uten noe som helst tvil. Noe annet er at “alle skal få ha sine meninger”, men om jeg mente tortur mot mennesker var greit ville ingen ha akseptert min mening. For meg blir det litt det samme. For noen hundre år siden var det hekseforfølgelser. Det var grusomt, men helt logisk for folk på den tiden. Jeg tror folk kommer til å tenke på samme måte, bare med dyr om noen år.

 

Jeg respekterer kjøttspisere, og er lei av å bli sett på som en gal hippie bare fordi jeg er vegetarianer. Jeg tenker bare over ting på en litt annerledes måte enn mange, og om andre føler det er galt – så er får det være. Men ikke kom med tommme argumenter. Du sier dyrene har det bra i norge, på slakteri? Kom med beviser. Du sier det blir gjort på en human måte. Finnes det virkelig en human måte å bli myrdet på? Det er logikk. Så mye kjøtt, i hver enste butikk. Sikkert 100 000 døde dyr bare inne på rema. Ting må gå fort. VI kan ikke holde på slik i en evighet – det er fakta. 

Jeg spiser ikke kjøtt, men jeg lever og er frisk. Jeg bruker ikke pels, men har ikke fryst ihjel. Jeg bruker ikke dyretestet sminke, men mangler ikke noe der heller. Så, kom gjerne med argumenter som holder mål nå – annet enn at man ikke gidder, man bryr seg ikke, og blir ikke berørt av det. Om man elsker dyr så forbanna mye så spiser man ikke kjøtt, enkelt og greit! Ja de er søte, og seff elsker man sin egen hund liksom. Men det her handler om respekt for liv generelt. Og til dere som spør meg om tips til vegetarmat, hvordan “klare” det. GOOGLE! Det gjorde jeg. Det finnes bøker. Det finnes tofumat. Det er faktisk ikke vanskelig overhode.

♥ Elsker deg lille baby! 

Jeg kunne skrevet om det her i en evighet, haha.. Jeg snakker aldri om dette med venninner og sjeldent med familie, så det får vel ekstra utløp nå. Er spent på å høre deres meninger! :-) Husk, hold diskusjoner saklige, kom med konkrete fakta og ikke noe sånt “ja men bestefar har en gård og. .”. Bestefaren min slakter sauer. Det er ok. De har det helt fint! Jeg ser ikke ned på det overhode og har enorm respekt for morfar, samme med pappa som går på rypejakt (skulle helst sett at det var eneste kjøttet vi hadde hjemme, men men). Så vet dere det! Men det metter så vidt en familie, tenk hvor mange dyr som bare blir kastet i søpla? En gang vi var på butikken sa Mathias til meg “tenk om alt kjøttet her var levende dyr, hvor mange det hadde vært. Mange, mange tusen” og da ville jeg spy – tenk at det er mulig!

398 kommentarer
  1. Du vet at det å bruke silkeklær også kan betegnes som “dyremishandling”? Larvene blir drept for at mennesket skal kunne få og produsere silken. Uansett størrelse på dyr burde de ha samme verdi. Som du selv mener alle dyr har.

  2. Veldig bra innlgg! Er veldig imot dyretestet sminke, synes det er forferdelig. Lurte på om du vet om noen merker innen sminke, som ikke tester på dyr?

  3. Åhh ble så glad av dette innlegget! Ble selv vegetarianer i fjor, og noe som irriterer meg mest er når folk spør om jeg bare er vegetarianer fordi det er sunt.. Eller de som skal komme og nærmest traske burgeren i trynet på meg fordi “den er jo sååå digg”..
   Mitt neste mål nå er å kutte ut alt av dyretestet sminke, sliter litt da over halvparten av favorittene var på “nei” listen.. Så mitt spørsmål er kunne du laget et innlegg med sminken du bruker ?:D hvis du allerede har laget det, vil jeg gjerne ha en link:)

  4. Det er veldig mye du må tenke på da. også det med klær. Hva med DUN dyner og puter osv ? hehe er veldig mye å passe på 🙂 men bra og starte et sted =) stå på med det du står for du =)

  5. Det innlegget satt ord på alt jeg føler! Har selv vært vegatarianer i litt over et år, og er så lei av tomme argumenter og uvitenhet. Det blir som du sier lettere og ikke spise kjøtt, men vanskeligere og holde meningene mine for meg selv. Men av respekt for andres meninger lar jeg det være-skulle ønske andre kunne gjøre det samme en gang i blandt..:)

  6. Kan du fortelle om fysiske ulemper og fordeler du har opplevd med å slutte å spise kjøtt?
   Hvor lenge har du vært vegetarianer ?

  7. sorry for at æ skriv nu ikke har nåkka me sake å gjør, men så bare du nevnte Mathias. Va inne på se og hør i dag, der sto det at du hadd sagt du va singel for tida, stemme det? Si du enda nevne Mathias på bloggen ble æ bare nyskjerrig:)
   Å til saken, æ e ikke vegetarianer sjøl, å har vel helt ærlig ikke tenkt å bli det, fordeom æ må innrømm at æ har dårlig sammvittighet for dyran av å til. Så synes du e tøff, flink og et fantastisk menneske når det kommer til denna saken. Har ikke ainna enn respekt for dæ for at du har valgt detta (alle andre som e veggis åsså). Trur du har stor innflytelse på at folk bynn å kutt ned på kjøtt å etterkvært kutt det helt ut. Stå på, du e rå! 🙂

  8. Veldig fint innlegg! Støtter deg selfølgelig selv om jeg selv ikke har valgt å bli vegetarianer. Jeg føler at det er så mye galt som skjer i verden at man kan ikkje kejmpe alle kamper. Klærne vi kjøper på h&m er laget av barn som sliter seg i hjel, men fåtallet tenker på det. Mange klager på vinterjakker med pels, selv om de spiser kjøtt. Det er vanskelig å skulle gjøre alle parter glade og ikke skade noen i prossessen. Du har valgt dyre vern og jeg er glad for at noen tenker som deg. Selv er jeg ikke stolt over at jeg spiser kjøtt, men jeg gjør det. Jeg bruker og kjøper produkter som er testet på dyr, jeg kjøper ting i billige butikker. Samtidig er det sånn det er blitt, og det fornekter jeg ikke. Selv om det er forfærdelig, er det akkuratt som om mann blir blind for det. Fordi det liksom er så normalt.

  9. Utrolig bra skrivet! Bra at du tar opp temaet og sier det som det er. Jeg er helt enig med deg! Folk kan ikke si at de elsker dyr mens de slafser nedpå en pølse… Det bli hykleri. Og tortur av dyr i kjøttindustrien skjer også i Norge desverre, jeg skulle ønske det ikke gjorde det, men det gjør det:( Jeg ble vegetarianer pga dyrene, ikke pga av meg selv! jeg har ikke noe imot at noen har sauer eller griser (som har det bra) og at de ender opp med å spise dem som julemiddag (jeg ville aldri gjort det siden jeg hadde blitt så uendelig glad i dem), men når uskyldige dyr blir torturert hele livet er det forferfelig og ikke noe jeg vil støtte i det hele tatt! Folk må våkne og tørre og se på Norge og verden.

  10. Jeg er periodevis vegetarianer pga troen min, og hvis jeg holder meg lenge unna kjøtt sa får jeg heller ikke lyst på kjøtt etter litt tid. Men da er jeg laktovegetarianer som vil si at jeg ikke spiser egg noe som gjôr det litt vanskelig. Når jeg ikke er vegetarianer spiser jeg egg fra frittgående hons, og jeg lurte opp på om du og spiser egg fra frittgående høns????

  11. Og btw til alle som skriver: “men hva med insektene da? Eller eggindustrien osv”, nei det er ikke optimalt men det Sophie Elise gjør er utrolig mye mer enn dere! Og med å kutte ut kjøtt, pels og kosmetikk testet på dyr gjør du et fantastisk valg for dyrene!! Uansett om folk mener det ikke er bra nok, selv om de ikke gjør en drit selv. Bruk hjernen deres, vær så snill! Så lei av hyklere og dumme, dumme folk.

  12. Elsker når du skriver sånne innlegg! 😀 Er selv vegetarianer, og ender alltid opp i diskusjoner med folk som alltid skal argumentere med at dyrene som slaktes i Norge har det sååå mye bedre enn i andre land. Har også mange venner som alltid snakker om hvor mye de bryr seg om dyr og deres rettighter, samtidig som de sitter med en hamburger i hånda…Blir så oppgitt. Jeg synes derfor det er supert at du som har mulighet til å nå ut til så mange, velger å informere og argumentere for en så viktig sak:) <3

  13. Åhhh.. Jeg er vel den typen som du beskriver der, jeg elsker jo dyr, jeg gjør jo det. Er jo helt imot dyremishandling og plageri osv., en ting jeg vet jeg klarer er å ikke kjøpe klede med ekte pels og skinn osv. Men jeg klarer faktisk ikke å bli vegetianer, er så alt for glad i kjøtt, men er også så alt for glad i dyr, det er denne dobbeltmoralen her …
   Og at jeg aldri ser på desse videoene av dyr som blir mishandlet er fordi det går så jævligt inn på meg, det brenner seg fast, jeg klarer ikke å tenke på noe annet, ikke konsentrere meg på skolen engang, bare ligge i sengen å grine over at jeg ikke kan gjøre noe med det. Derfor sluttet jeg å se på slike videoer, og uansett, jeg vet hvordan verden er, den er helt for jævligt. Så ene tingen er jeg uenig med deg med, det med medisin, jeg vet absolutt alt av medisiner er testet på dyr, men jeg ville heller valgt døden, å slippe å se alt det jævlige verden her har å by på:)
   Men du er kjempeflink som har en slik viljestyrke! Ser virkelig opp til deg:)

  14. Utrolig bra innlegg, virkelig! Men en ting jeg reagerer på er at hvis man elsker dyr så forbanna mye så skal man ikke spise kjøtt, det er jo opp til hver og en. Kanskje det er egoistisk av meg å si at jeg elsker dyr, men at jeg også elsker kjøtt, men sånn er det bare. Er bare en ting jeg vil ta opp, og det er om kuer og landbruk. Jeg bor på en gård der vi har melkekyr, og dessverre så kan vi jo ikke ha kyrene i mange, maaaange år. Kanskje jeg også er teit når jeg sier at vi må uansett slakte dyrene, for vi kan ikke beholde de til de dør av seg selv. Og da synes jeg like greit at vi kan spise dem også, i stedet for å kaste bort alt det vi slakter. Så klart blir dyr slaktet på helt forferdelige måter, og torturert. Men jeg spiser kjøtt, men jeg har all rett til å elske dyr fordi. Ja, jeg er imot pelsindustrien og sminke som er testet på dyr, men slakt er bare sånn det er. Skal vi ha melk, egg og alt det der fra dyr, må vi også slakte dem. Sånn er det bare.

  15. Til alle de som sier at Restylane er et animalsk produkt: nei det er det ikke!!!!!’ Gjør mer research før dere dummer dere mer ut

  16. SILIKON OG RESTYLANE ER TESTET PÅ DYR! Hva har du å si til ditt forsvar? Skal dyrene lide for at du skulle få større pupper og lepper? fy faen. Da er det faktisk bedre å spise kjøtt

  17. Veldig bra skrevet! Er helt enig med det du skriver. Er vegetarianer selv, og angrer ikke ett sekund på at jeg ble det. Før elsket jeg kjøtt, nå blir jeg helt kvalm av tanken på det. Skulle ønske flere mennesker brydde seg.
   Anbefaler alle til å se denne:
   http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
   Rørte aldri kjøtt etter det.

  18. Jeg skjønner ike hvorfor du kvier deg sånn til å dele tips og triks på matfronten med de som vurderer å bli veggiser. Tenk hvis DU gjennom DINE oppskrifter og DINE tips hadde gjort at 1000 lesere valgte å feks ha EN kjøttfri dag i uka? Du kan jo regne på hvor mange dyr det vil dreie seg om i løpet av et år…
   For min del velger jeg bevisst å holde meg unna kjøtt en dag i uka. Av miljøhensyn.

  19. Veldig bra skrevet! Er så glad for at det finnes en blogger som tar opp slike temaer.
   Jeg er selv vegetarianer og har vært det siden august 2011.
   Jeg har hverken lyst eller hjerte til å spise kjøtt.
   Samtidig spiser familien min og vennene mine kjøtt, og som du sier så må man bare godta det.
   Men jeg er utrolig stolt av meg selv, av deg og av alle andre vegetarianere.
   Industrien er grusom, det går ikke an å si noe annet.

  20. <3 jeg bare elsker ditt vesen sophie!
   jeg er utrolig lik deg , men kanskje enda mer fanatisk.. dyr før mennesker. heh:) kall meg gal. men dyr lider så sykt og kan ikke sammenlignes med barn som jobber seg ihjel for få kroner. ville heller det enn å bli torturert levende eller til døde..
   ble også kvalm når du sa dette med tenk om alle kjøttene i butikken var dyr som var levende..ugg.. motivasjon!!
   ingen kan klare alt, men klarer du noe er det godt nok!

  21. Vet du nettopp sa vi kunne Google vegetarmat… Men har du noen personlige tips? Forrige gang jeg prøvde å være vegetarianer, endte jeg opp med å bli veldig tynn og sliten, fordi jeg ikke fikk i meg det jeg skulle. Jeg liker verken linser, bønner eller slike ting man “bør” spise som vegetarianer… Har veldig lyst til å være vegetarianer og har prøvd flere ganger men holder kun ut i 3-4 måneder før jeg merker jeg trenger energi.
   Og hva gjør du feks på familiemiddager? Jeg føler meg så ukomfortabel om jeg ikke kan spise middagen hos bestemor basert på et eget valg liksom, føler ikke de forstår det og heller ler av meg.

  22. leker snill for å få oppmerksomhet sophie elise gå og heng deg du har ikke liv du og din kjæreste “ken” og du er “barbie” gå heng dere dette er ikke liv vånket opp ikke vær i ditt egen verden!!!!!!!!!!!!!! ( du får mer haters vis du gjor som du gjor idag)

  23. Du er fantastisk. Er så fint å se at du engasjerer deg sånn for dyr! Synd at mange ser på deg som en hjernedød barbie, for det er du slettes ikke. Liker de innleggene hvor du skriver om dine meninger. Du er så reflektert og smart! 🙂 Liker bloggen din og deg veldig godt.
   Har et spørsmål: hvis du bir tilsendt sminke som er testet på dyr, bruker du det da eller går det rett i søpla? Du har jo ikke brukt penger på det selv, så jeg lurer på hva du gjør med sånn sminke du blir tilsendt 🙂

  24. 1. ok, feil skrevt av deg 2. hun er mye bedere enn deg det er hennes liv.3. hun kan gjøre hva hun vil du er ikke MORRA hennes!!!!!!!1 stå på sophielise <3

  25. Du sir at du ikke kan bruke energi på å “si” noe til de rundt deg som spiser kjøtt? Du har jo ingen verdens rett til å si noe, la nu folk få spise det de vil.

  26. Vi mennesker er faktisk ikke kjøttspisere, se på tennene våre!!! Om vi hadde vært kjøttspisere hadde vi vell hatt slike tenner som tigere/løver osv har ?
   Vi har alltid jaktet på dyr, greit. Men det er ikke noe vi er helt avhengig av!

  27. Synes det er kjempebra at du er vegeterianer fordi du har tatt et bevisst valg, ikke bare et “vegeterianer høres fint ut” valg:) bra du deler årsakene dine, og det til på en fornuftig måte og bra måte.
   Jeg må alikevel få kommentere to ting:
   1. Norsk rypebestand er generelt så dårlig at å spise av den er uetisk (men vilt generelt må vel være er bra kjøtt alternativ?)
   2. En ku blir bortimot 200- 300 kg kjøtt i kjøttdisken, så fler tusen kuer ligger nok ikke i kjøttdisken på en lokale riimien. At det derimot ligger en død ku der er jo noe annet. Synes man ikke avl, hold og slakt av dyr for mat er rett er det vel i grunn like galt med en som med ti.

  28. har du mulighet til å legge ut video av intervjuet som ble gjort av god kveld norge? fikk ikke sett det 🙁

  29. Hei, jeg er veldig enig i veldig mye av det du sier. Jeg selv og flere i min familie er syk og matlaging i seg selv er et slit. Å da skulle gå helt vegetarianer er derfor veldig vanskelig for det er mye planlegging etc. som man ikke orker når man ikke er frisk.
   Men noe jeg har funnet ut og fått familien innstilt på er å spise MINDRE kjøtt. Selvom vi ikke blir 100% vegitarianere så er det jo mye bedre! Legger til litt ekstra grønnsaker i en rett og bruker mindre av kjøttet. Også å prøve å spise vegetarisk noen ganger i uka er bra. Ikke alle har mulighet til å bli helt vegetarianere men ALLE har mulighet til å kutte ned på kjøttet. Det er muligens lettere for folk å se for seg en hverdag der man spiser kjøtt annenhver dag enn aldri igjen. Da vil vi også bruke mindre kjøtt og etterspørselen blir mindre.
   Jeg ser og forstår hvordan du ønsker at verden skal være, og jeg ønsker selvfølgelig dette for verden selv, men det er dessverre så uendelig mange aktuelle problemer som ikke blir fikset på. Sykdommen jeg har blir ikke annerkjent i Norge og etter at behandlingstilbudet ble lagt ned i september 2013 så jeg må flykte til Tyskland for å få hjelp.
   Det er et problem jeg gjerne skulle hatt løst. Det er mange slike ting, men jeg tror og håper vi kan få løst alle etterhvert som tiden går bare vi tar det i små steg! 🙂
   Kanskje du kan oppfordre eller utfordre leserne til bloggen til å bli 50% vegetarianer f.eks? Enten ved at man spiser kjøtt annenhver dag og prøver å få det innført hjemme eller ved at man reduserer mengden kjøtt man bruker i rettene!

  30. Utrolig bra at du skriver slike innlegg Sophie, elsker når du deler meningene dine med oss og legger sjela di i det!!
   Når det gjelder dette temaet, syns jeg det er veldig vanskelig og komme med noe – da jeg mener og syns det er veldig veldig personlig.. Jeg er ikke vegetarianer selv, jeg spiser litt kjøtt. Og det er grusomme ting de gjør med dyrene, forstår ikke hvordan de kan drepe på en slik vulgær måte? Make no sense.. Har tenkt noen ganger på å bli vegetarianer selv, søsteren min er det. Men jeg har rett og slett ikke viljestyrke nok til det. Beundrer folk som klarer det, deg og søstera mi for eks! Drit i hva andre tror og mener om deg- så lenge du føler selv at du gjør en god ting ved å være vegetarianer, så er du vegetarianer. Ferdig med den saken! Syns du er modig jeg 🙂
   Håper du har hatt en/har en fin reise til Vegas i dag og at du har fått tiden til å gå tross den lange reisen!!
   Klem <3

  31. Jeg er selv nesten vegetarianer, spiser kanskje kjøtt en gang i uka 🙂 skulle gjerne kuttet ut enda mer, men vanskelig når man fremdeles bor hjemme, pluss at det er ganske ektremt å kutte ut en matvare 100%. Blir alltid lei meg når jeg diskuterer det med andre, argumentene deres, for å spise kjøtt er jo helt på tryne! Det verste er måten de bare rister på hodet og sier at kjøtt er godt og derfor må de ha det? En annen utrolig viktig del av å kutte ned kjøttforbruket er at det er langt mer bærekraftig; kjøttindustrien slipper ut like mye CO2 som bilindustrien, og hvis man spiser kornet som ellers hadde gått til dyremat får man faktisk ti ganger så mye mat enn hvis det skulle bli brukt til å avle fram et dyr. Middelklassen i verden vokser raskt, og flere og flere spiser derfor kjøtt, som er dyrere enn f.eks ris og grønnsaker. Verden har ikke kapasitet til at alle skal spise som vi gjør her i Norge, spesielt ikke med befolkningsveksten!

  32. Jeg gleder meg til dagen jeg har selvkontroll til å være vegetarianer, virkelig! Men jeg har startet et sted – bruker ikke pels, dun eller skinn – selvom jegh ar vell egentlig aldri brukt det. Jeg har holdt meg unna dyretestet kosmetikk, tannkremer, såper, shampooer lennnge, jeg spiser ikke foi gras, jeg ber aldri om kylling hjemme – så vi har det heldigvis sjeldent til middag. Jeg går ikke på sirkus, i yreparker eller besøker steder hvor dyr blit brukt til underholdning – har aldri og skal ALDRI ta bilder med dyr i syden.
   Slik som du hadde tenkt til å gjøre i Japan er noe jeg har lyst å spare penger til å gjøre, jeg har sååå lyst! Så håper du gjør det i år å deler erfainger.
   Vet at det er teit å høre at man ikke klarer å være vegetarianer, men jeg syntes det er mest vanskelig i forhold til å spise hos en fremtidig ny del av familien(kjæresten sin familie og sånt).. Høres veldig ego ut, og det er det, forsvarer det aldri og snakker heller aldri om slakteindustrien fordi jeg vet jeg ikke har noe å diskutere på det. Hver gang jeg spiser kjøtt er jeg veldig klar over at jeg gjør neo jeg er imot, og den dagen jeg “klarer” å være vegetarianer blir perfekt.
   MEN som du sikkert er enig i, så må man starte et sted. Er FORFERDELIG motbydelig å høre på de som sier man ikke kan være imot pels, dyretesting, sirkus osv. fordi man spiser kjøtt. Er helt sykt at noen mennesker mener at det er “all or nothing”… (Sier ikke at du sier det, og regner med at du og ser den). Alle må som jeg sa starte et sted, er verre med de som sitter på kebabsjappa med parajumpers, uggs, pelsvest med dyr chanel og dior sminke, med skinnveskene sine mens de diskuterer sin neste sydentur for å dra på delfinshow og ta bilder med slanger og papegøyer.

  33. Fakta er at de dyrene vi avler for slakt ville Ikke eksistert om vi ikke spiste dem. De har nå greid og lage kunstig kjøtt, som skal være like bra på alle måter som originalen. Dette er jo vell og bra, men om dette blir det mainstreamet vil vi ikke lenger ha bruk for kuer eller griser, vi vil ikke lenger avle dem frem og de vil enten dø ut eller settes fri. Men igjen, om det settes fri vil de fleste ikke overleve lenge, spesielt ikke i Norges bitter natur, etter å ha vært “beskyttet” av mennesket i flere tusen år.
   Så poenget mitt er, Spise – dyr er bare til for å spises, og uten dette ville mange av dem mest sannsynligvis vært på rand av utryddelse, og er virkelig det noe bedre?

  34. flott at du engasjerer deg! helt enig med deg i alt du sier. men lurer på om du tenker på at miljøet og dyr henger noe sammen? i og med at du får/kjøper så mye klær. de fleste blir jo produsert i asia osv og det må transporterest store avstander og hele industrien slipper ut ekstremt store mengder avfallstoffer. og i regnskogen Ecuador hvor de skal borre etter olje på verdens mest artsrikeplass… her finst det enda mange ukjente dyrearter som ikke har blitt oppdaget og forskere finner stadig nye. vet jo at du ikke kan gjøre alt og at du har dine hjertesaker. savner bare litt engasjemang fra andre og syns det er ekstremt trist at plasser som dette skal bli ødelagt og mangfoldige dyrearter mister sitt naturlige habitat.

  35. Spiser du mat med gelatin i da? Det inneholder resteprodukter fra slakting av blandt annet dyrehud, sener og knokler.. Det er veldig mye godteri som inneholder gelatin, vet ikke om det finnes en liste over det, men her er det en link hvertfall; http://www.side2.no/helse/article3690659.ece
   Det er kanskje ikke så lett å ta hensyn til absolutt alt, men har du gjort deg noen tanker om gelatin?

  36. Hei, ELSKE bloggen din men eg trenge hjelp med ein ting.. Eg har ein blogg som er kjempe gammel og skjemst! huske ikkje passore elle e-postadresso så eg brukte på an. vett du koss eg slette den? Veldig vikti

  37. Mange sier til meg at jeg er slått i hodet, og at jeg rett og slett er skadet som valgte å bli vegeterianer 1 januar. Jeg tenker med meg selv nå ” jeg har ingen lik i kroppen min ” og blir så utrolig glad.
   Ja jeg spiser mat som inneholder egg og melk, men kuene og hønene dør ikke av det, heller ikke av ull. Når de blir kjøtt er de døde. (tydeligvis haha)
   Så jeg får ikke så utrolig dårlig samvittighet men om jeg KLARTE kunne jeg valgt å være veganer.
   Jeg er vegeterianer siden jeg begynner med små skritt. Alle sier til meg at man ikke kan leve uten kjøtt, og at man får proteinmangel. Vi får protein fra meieriprodukter, vi kan ta kosttilskudd, og alle sportsidiotene går jo på proteinshake, så det er jo heller ikke noe problem. Vi får og utrolig mye vitamintilskudd.
   Jeg leste at av de 9 aminosyrene vi får gjennom kost, så er det bare 1 vi får gjennom kjøtt.
   Vi er i en moderne tid. Før trengte man kjøtt for å overleve, for de viske ikke om potet, salat, agurk og sånt. De så helst dyrene som løpte. Men nå vet vi bedre, så folk burde virkelig åpne øynene.
   Dere som vil bli vegeterianer:
   Jeg begynte med å gå på butikken å kjøpe meg nudler, gulrøtter og soyapølser og sånt. Soyapølsene fra sunkost (grønn pakke) må være noe av det beste jeg har smakt! Spesielt med brun saus og potetstappe, ahha! 😀
   Det er ikke så vanskelig som du tror. Om moren din lager kyllingsuppe, be henne om å ta av en del suppe til deg før hun tilsetter kjøttet. Om hun lager seg hamburger, kjøp vegetarburger fra butikken eller helsebutikkene.
   Du finner og masse gode oppskrifter på nett og på butikker. Om dere får mye lapskaus hjemme kan dere lage mye godt uten kjøtt 😉

  38. Til … : “Til alle de som sier at Restylane er et animalsk produkt: nei det er det ikke!!!!!’ Gjør mer research før dere dummer dere mer ut”
   Er du dum? restylane inneholder stoffet Hyaluronsyre som finnes i er et sukkerkompleks som man kan finnes i hud og brusk hos dyr og mennesker. Hyaluronsyre framstilles fra blant annet hanekammer, planter og bakterier.
   Slå opp i leksikon og hold kjeft. Du driter deg ut på leggen

  39. Jeg er selv pescetarianer slik som du, og jeg er helt enig i det du skriver! Synes at det er flott at du setter fokus på dette for det er et utrolig viktig emne. Stå på Sophie Elise!

  40. Julia:
   Du finner IKKE dyretestet produkter på Body shop og H&M sine varer. Der har de hårfarger, q-tips, neglelakk, sminke, koster og alt! 😀

  41. åååhhh, du skriver så bra! <3 er selv vegetarianer, har vært siden i fjor (inspirert av deg). har selv hørt at jeg er hippie og sånt fordi jeg ikke spiser kjøtt, og jeg irriterer meg grønn av å høre sånt. eller folk som sier at mennesker TRENGER kjøtt fordi det er mange vegetarianere som ikke klarer å ha sunt kosthold. men herregud, det er jo bare til å ha sunne måltider som veggis, så trenger man ikke kjøtt. blir så frustrert over slike mennesker!
   digger deg så utrooolig Sophie! forbilde nr. 1

  42. Du er jo ikke vegetarianer når du spiser fisk og skalldyr! Men godt med oppmerksomhet rundt vegetarisme. Synd de fleste er for late og dumme til å gjøre en fotskjell i verden!

  43. Eg er enig med deg til en viss grad og takknemlig for at du ikkje dytter din personlige oppfatning nedover ørene på folk.
   Hvis ALLE sluttet å spise kjøtt i dag måtte vi drept alle husdyrene -bare i en Utopi tror en at en kan slippe dem fri og de overlever. VI har brukt hundrevis og tusenvis av år på temme dyrene,man kan ikkje gjøre dem fri og ville på et blunk.
   Da må man evnt trappe ned,
   Eg er og med på at man spiser ikkje sin egen hund og at kyr er hellig i andre land.
   Snakk med en Islamist de vil ikkje ha en hund i bilen sin engang fordi de er verre enn rotter i deres øyne.
   Eg har ikkje selv lappen og har bestilt taxi med hund på julaften og måttet ventet i 4 timer fordi ingen ville kjøre hundene. Alle takket nei til turen og han fra taxisentralen hadde ringt sjåførene som var ute i området og de nektet på kulturelt grunnlag.
   Har og bestilt taxi med syk hund hjem fra operasjon og eg måtte vente i 2 timer på en sjåfør som gadd kjøre.
   Folk har forskjellig forhold til dyr og før *alle* ser helt likt på det så vil neppe alle være enig med deg.
   Hvis man bestiller sko fra Kina kan man få sko av hund eller katt -er det verre eller bedre enn ku? Hvordan kan eg svare på det-man må jo velge selv.
   Er man bevisst så velger man ut fra dette. bevisstløse flk betyr ikkje at de er dumme -bare uopplyst,men mener alikevel folk må få ta sine egne valg.
   Eg sier ikkje til alle som spiser mais at de kan få alzenheimer eller at de spiser genmanipulert mat som kan gjøre at de ikkje får barn i fremtiden -for dette er også fakta -alikevel spiser hele halve verden mais,mens de i mexico dyrker mais som gjør deg steril -bla for å forhindre overbefolkning-fakta? som du sier Google
   eller se dokumentaren om hvordan et digert firma i USA har patent på ALL soya som fins og at de også genmanipulerer den,. Hadde ikkje spist soya om du kastet det etter meg -det kan hindre opptak av andre næringsstoffer i kroppen og er ikkje så gunstig for kvinner som de skal ha det til.
   Du mener du lever sunt, tofu, salat og godterier er ikkje sunt-veggis pizza og veggis taco gir deg ikkje nok næringstoffer.
   Skal man leve sunt og kutte ut viktige næringstoffer må man jo også finne fullverdig erstatninger for disse.
   Man kan også velge å spise mat fra steder som er sunne og etiske,men er mye rart i *vanlig* mat enn det du tror.
   Så å velge å bli vegetarianer er mer et moralsk begrep og valg enn veldig mye annet.
   Syns du skriver et bra innlegg 🙂

  44. Jeg har ikke spist kjøtt siden 2014 begynte, kun soyakjøtt som jeg fikk vite om gjennom bloggen din. Jeg har bestemt meg for å ikke spise gris, ku og lam hittil, jeg vil etterhvert også kutte ut kylling. Jeg kan ikke kalle meg for vegetariener ennå, siden jeg spiser kylling rundt annen hver uke.
   Grunnen til at jeg bestemte meg for å prøve var først og fremst fordi jeg har alltid hatt en slags angst når jeg spiste kjøtt, jeg tenkte liksom på de dårlige forholdene osv. Men selv om jeg har følt dette så lenge jeg kunne huske så gjorde jeg ikke noe med det siden jeg bor hjemme og spiser det mamma lager til middag. Det ble ganske mye lettere da broren min flyttet ut, siden mamma kunne jeg overtale om å ikke spise kjøtt til middag. Det som til slutt fikk meg til å bestemme meg var da jeg faktisk innså at mennesker ikke er “lagd” for å spise kjøtt. Jeg er kristen og en dag fikk jeg høre at Gud ga planter osv til føde for menneskene, dyrene skulle menneskene bare “passe på” og de sa også at menneskene levde over 900 år og hadde ikke noe kreft eller sykdommer i følge bibelen før menneskene begynte å spise kjøtt. Selv om de bibelske tingene ikke pleide å gå helt innpå meg, var akkurat dette noe som fikk meg til å tenke.
   Har også allerede merket forandringer. Alle positive, som at jeg føler meg mindre sliten og har fått bedre hud. Satser på at jeg kan kalle meg helt vegetariener om litt 🙂

  45. Men hvordan kan du da forsvare at du spiser egg og drikker melk? Vet du hvordan hønsa har det? Kanskje spiser du fra frittgående høns, vet du hvordan de har det? Melkekyr blir avlet opp og foret for å gi best og mest melk. De er kun maskiner, kalven blir tatt fra kua med én gang fordi råmelka skal selges… Vi kan snu på dette og si at jeg respekterer at du ønsker å være vegetarianer, men da må du også kjøre hele linja, og ikke bare det som passer deg.

  46. Hei!
   Du skulle bare visst hvor motivert jeg blir av deg! Bare av å lese bloggen din om dette får jeg lyst til å bli som deg. Jeg ser virkelig opp til deg. Er enda ikke blitt en skikkilig vegetarianer MEN jeg skal klare det fordi jeg vil. Jeg vil at dyr skal ha det bra. Elsker at du skriver om dette. Håper folk kommer til å innse en dag at dyr er mer verdt enn å bare bli spist eller av å ha det på klærne våres. Er 15 år og motivasjonen får jeg fra deg tenker ofte hvis du klarer det klarer jeg det også. Stå på videre!

  47. Enig i alt du sier. Men det at de som virkelig elsker dyr, bør da heller ikke spise dyr. Mener du at de som spiser dyr plutselig skal bli sett på som dyremishandlere og hatere ? Jeg forstår at det er en skikkelig dobbelmoral. Men jeg synes at hvis en er flink til å støtte dyrekampanjer og virkelig bryr seg (ikke bare sier at de gjørt det), faktisk gjør en innsats i og hjelpe dyra. Skal dette ikke bety noe akkurat fordi de spiser kjøtt ?

  48. Du sier mye bra her, og kommer med gode argumenter. Synes kanskje det er litt vel mye å si at de som spiser kjøtt må stå for det som om det er skammelig, for det er jo ikke syndig. Utrolig mange mennesker TRENGER kjøtt, om de har diverse sykdommer eller mangler. Har selv hatt lyst til å være vegetarianer, men har slitt med spiseforstyrrelser og mangelsykdommer, og velger derfor å ta vare på meg selv, slik som du og gjør når det kommer til medisinering. Som sagt, du sier mye bra, men ville vært forsiktig med å skjære alle som spiser kjøtt under en kam.
   Hvordan gjør du det forresten med tannkrem og slikt? Hvor finner du tannkremer som ikke er testet på dyr?

  49. Lurt på en ting veldig lenge nå, spiser du fisk? Det er jo å dyr som blir drept?
   Har selv kuttet ut alt kjøtt men spiser fortsatt fisk, egg og meieriprodukter

  50. Setter så utrolig pris på sånne innlegg, Sophie! Du er så utrolig reflektert og god. DERFOR velger jeg å lese bloggen din. Du fyller ikke opp bloggen din med sponsorinnlegg, merkevesker og dagens outfit, det ligger virkelighet her òg. Du lever ikke bare i den rosa bloggverdenen, men du lever faktisk i den virkelige og brutale verden. Du er så utrolig flink til å ta opp temaer som både er viktige og aktuelle. Du er så flink til å hjelpe, og så utrolig flink som orker å bry deg. Du står opp for det du mener, men viser likevell all respekt for andres meninger. Blir så utrolig inspirert av deg! Du setter virkelig en standard for norges bloggsamfunn, og det er ikke uten grunn du er på topp. På toppen av det hele er du helt utrolig vakker. The whole package; Barbie with a brain.

  51. Du eier sophie elise! Men hvordan reagerte familien din, da du ble vegetarianer?
   Og reiste du til japan i fjor for delfinene? Har lurt på det lenge, fordi slaughter-dagene har begynt!

  52. Jeg er vegitarianer selv, og har tatt det valget, selv om det noen ganger faktisk er vanskelig. Folk forstår veldig veldig lite av ting de ikke bryr seg om, det har jeg funnet ut gjennom dette.
   MEN, jeg kom over et argument her i kommentarfeltet. Denne har jeg nesten litt problemer med å motargumentere. Den fikk meg til å tenke litt eksta;
   “Fakta er at de dyrene vi avler for slakt ville Ikke eksistert om vi ikke spiste dem. De har nå greid og lage kunstig kjøtt, som skal være like bra på alle måter som originalen. Dette er jo vell og bra, men om dette blir det mainstreamet vil vi ikke lenger ha bruk for kuer eller griser, vi vil ikke lenger avle dem frem og de vil enten dø ut eller settes fri. Men igjen, om det settes fri vil de fleste ikke overleve lenge, spesielt ikke i Norges bitter natur, etter å ha vært “beskyttet” av mennesket i flere tusen år.
   Så poenget mitt er, Spise – dyr er bare til for å spises, og uten dette ville mange av dem mest sannsynligvis vært på rand av utryddelse, og er virkelig det noe bedre?”
   Har du noen tanker i forhold til dette, eventuelt noe å dele for å få folk til å tenke anderledes på dette? Jeg ble nesten litt paff, har ingenting å si “i mot” på en måte..
   Veldig gla du delte dette innlegget med oss Sophie!:-)

  53. Men om vi mennesker er planteetere så hvorfor har vi både flate og hjørne tenner? og hvorfor kan tarmsystemet vårt fordøye kjøtt? (i motsetning til andre plante etere)

  54. æ har stor respekt for dæ sophie. ei så lita jenta, men med så stor kjærlighet. du e RÅ 🙂

  55. Vegetarianisme er hovedsakelig et kosthold uten produkter laget av dyr. Du kan dermed ikke kalle deg vegetarianer ettersom du tidligere har skrevet at du spiser fisk. De fleste vegetarianere spiser ikke mat som har vært i kontakt med kjøtt, noe du også har gjort de gangene du har kjøpt deg et smørbrød med skinke i, og tatt ut skinken.
   Betegnelsen for en person som ikke spiser kjøtt, men fisk, er pescetarianer. Hvis du som du sier, er vegetarianer på grunn av dyrevern, er det ikke da litt dobbeltmoralsk av deg å si at kua fortjener å leve, men ikke fisken? Hva skiller disse fra hverandre?
   Å kalle seg vegetarianer, men fremdeles gå på McDonalds, som er kjent for å ha hatt leverandører som driver på med dyremishandling er hvertfall dobbeltmoralsk.
   Jeg skjønner hva du vil ytre med synspunktene dine, men det er store hull i gjennomføringen av det.

  56. Jeg synes ikke at det er feil å spise kjøtt! Mennesker ble skapt for å gjøre det, faktisk så er det et godt system på det hele. Vi spiser dyr, dyr spiser planteetende dyr, osv, osv… Med at jeg sier dette mener jeg ikke at vi mennesker har rett til å drepe dyra og torturere dem, men for flere tusen år siden så levde vi jo BARE av kjøtt!
   Selvsagt gjør vi ikke det nå lenger, men jeg synes det fortsatt er greit å spise kjøtt. Selv om man ELSKER dyr så kan man jo også gjøre det! Jeg personlig prøver å bare spise dyr som f.eks ku, kylling eller gris. De “dyrkes” mer kan man si… Hvis jeg spiser dyr som snart dør ut på grunn av oss mennesker så får jeg veldig dårlig samvittighet og derfor gjør jeg ikke det! Med dete mener jeg ikke at ku, kylling og gris bare kan drepes og tortureres! Fordi INGEN har lov til det, synes jeg. Alle bør få lov til å leve et liv før de dør. Både mennesker og dyr. Måten mennesker behandler dyr på er helt FORFERDELIG i mine øyne! Gud skapte ikke oss for å drepe. Det skulle jo liksom være fred og ro, mennesker skulle være snille mot hverandre og dyr, men hva er det vi lever i nå liksom?! I mine øyne er menneske det ALLER, ALLER, ALLER verste “dyret” i hele verden! Vi er de som dreper alle, vi tenker bare på penger og hvordan vi kan skffe dem, det er jo selvsagt unntak, men de blir det ikke satt noe pris på, de/vi får vel være outsider fordi vi har en annen måte å se ting på eller vi har en annen mening.
   Nå har jeg vel vandret meg litt bort, men jeg ELSKER å skrive om mine meninger, det er bare så deilig å få det ut… Men uansett, det jeg mente var at ALLE er like mye verdt uansett hudfarge, kjønn eller om det er menneske eller dyr!

  57. Lurte på ka du mener om rein og elgkjøtt? De går jo fritt hele året. Å hvis du kjøper reinkjøtt fra siidaer så har de ikke vært på slakteriet engang.

  58. Spiser ikke du fisk? Fisken er jo det dyret som blir dårligst behandlet; fanget i nett, får panikk og klemmer hverandre ihjel mens de prøver å komme seg ut, før de ender opp på land uten å få puste – eventuelt fanget med en krok gjennom kinnet, dratt opp på land og slått ihjel. Sier ikke at det ikke er bra det du gjør, men fisken er det dyret som lider mest når det blir fanget og drept – derfor er det også det dyret du først bør fjerne fra kostholdet, om du skal fjerne noen.

  59. Respekterer alle som har valgt å bli vegetarianere, men kjenner jeg blir irritert når de sier at de ikke vil drikke melk fordi det er dyreplageri. Maskinen som “suger” ut melka, er på samme prinsipp som at kalven skulle sugd ut melka selv, bare at melka blir fraktet videre til en tank i stedet for magen.
   Er det dyreplageri å ha kyrne, grisene, sauene osv. stående inne i fjøset om vinteren, for å så å veksle på ute og inne om sommeren? Selvsagt er det kvaliteten på fjøset som teller, og hvordan menneskene håndterer dyrene, men det er jo bare et fåtall i Norge som er så ille at dyrene lider. Men selvsagt er det jo fortsatt griser som står i 10 cm med møkk, kyr som blir presset inne i små båser og sauer som blir mishandlet, men mat tilsynet gjør en fantastisk jobb der.

  60. aner ikke hvorfor, men jeg ble glad av å lese dette innlegget. jeg var enig i hver eneste setning. jeg har vært veggis siden august nå. du inspirerte meg til å sjekke ut hvordan dyr som blir slaktet egentlig har det. etter 10 minutter med research skjønte jeg at jeg aldri kom til å røre kjøtt igjen. vær så snill, fortsett med det du gjør. fortsett å inspirere andre. jeg digger deg sånn, you go girl!

  61. Syns det er idiotisk alle av dere som skal kommentere på småting som Sophie Elise gjør som kan være relatert til dyr. Newsflash, ingen er perfekte, hun gjør jo i det minste en innsats på noen områder for å vise hva hun står for. Det går mye research inn i å finne ut om bakgrunnen til alle mulige produkter man kjøper, og det at hun har tatt noen generelle standpunkt er utrolig flott, men alle gjør da feil, hun kan få lov til å synke ned på deres nivå en gang innimellom. Om dere ikke gjør det selv, så har dere jo i hvertfall ingen grunn til å kritisere.
   Jeg syns det du gjør er fantastisk Sophie! Selv har jeg ikke tatt noen standpunkt til kjøtt og det er fordi jeg driver med bodybuilding hvor kjøtt er en veldig viktig del av kostholdet mitt, og det ville vært vanskelig å få de samme resultatene uten, men for å være helt ærlig så går jeg nok under kategorien av de uvitende. Jeg syns uansett at det du gjør er imponerende, du er bedre enn de fleste!

  62. Hei!! Dette innlegge fikk meg til å ville bli en vegetarianer! Jeg har alltid villet å bli det, men siden jeg er bare 12 får jeg ikke så mye støtte heller på det og det synes jeg er veldig dumt!
   Blir så utrolig inspirert av deg! Du setter virkelig en standard for norges bloggsamfunn!

  63. Et godt “tiltak”, som kan gjør veldig my, e at du kan opplys om “kjøttfri-fredag” (Regne med at det si sæ sjøl ka e).
   En dag høres lite ut, men tenk bare på korr mange lesera du har, der du ber om EN dag i uka. Etter ei lita stund med det kan folk innføre flere gradvis selv, noe blant anna æ hold på med. En person blir til hundre persona, hundre blir fort til tusen. Brukt bloggens makt! For helt ærlig, man merke det nesten ikke sjøl at en hel dag har gått uten kjøtt, men tenk korr my det faktisk gjør for dyran, omså det e bare en dag hver uke.

  64. Jeg skjønner hva du mener. Synes selv synd på dyra, men mennesker er tross alt laget for å spise dyr, og hadde ikke dyra blitt drept så hadde ikke vi mennesker kunne levd på denne planeten lenger. Dyra hadde bare blitt fler og fler og tatt over hele planeten til slutt. . .

  65. Men så er det jo sånn at mennesker er rovdyr og skapt for å spise fisk. Dere som klager på pels og folk som spiser kjøtt, er ofte uvitende og egoistiske tenåringer som blir lei seg av å se søte dyr dø. Dere burde kanskje se hvordan dyr dreper hverandre for å få tak i mat. Det er sånn naturens gang er. Når en løve eller tiger dreper et annet dyr, blir dyret også flådd levende. Skal vi hate løver da?
   Som sagt er det naturens gang, så jeg skjønner ikke hvorfor alt skal være så humant og etisk. Det er VI mennesker som har bestemt og forestilt oss at dyr har menneskelige følelser. Dyr dreper hverandre, og de har dessverre ikke avlivningssprøyter.

  66. Skjønner deg veldig, er enig i det meste. Har desverre ikke selvkontroll nok selv til å slutte med kjøtt. Sambo jobber på Nortura “midt-norge”, vi har nok hatt en del diskusjoner, han mener at det er grei tilstand der, de sender ikke dyrene fra fjøset inn dit de skal slaktes stresset, men det er der jeg er uenig, hvordan kan dyra ikke bli stresset av å bli dyttet i et lite rom? Han sier de prøver ikke å gjøre de stresset da det skal ha påvirkining på kjøtt kvaliteten, så sier han også at dyrene bedøves, og når de sover så får de et stikk, sikkert i hodet. Vet ikke, jeg tror på at de prøver der nede, det virker ganske strengt. Men som sagt mye diskusjoner der jeg graver og ikke kommer noen vei, han mener de gjør det (der) på den mest “humane” måten, men sier seg enig i at det i bunn og grunn ikke finnes en human måte å drepe på, uansett. Det de derimot ikke endrer er transporten! Fraktinga synes jeg virker som tortur for dyra.. Nei, har nok mye meninger, men det visner veldig likevel med tanke på at det er mye jeg har lyst til men utfører det ikke.

  67. Veldig bra innlegg! 🙂 har ett spørsmål: du spiser vell ikke leverpostei? Og spiser du fisk? 🙂

  68. Jeg kommenterer nesten aldri på blogger, men her må jeg bare gjøre det.
   Trist å se at så mange mennesker sikkert har brukt mange minutter av sitt liv på å google alt fra A-Å for å finne en bitteliten ting å ta deg på når det kommer til dyrevern. Det er nesten umulig å leve 100% uten å i en eller annen slags form få i deg animalske produkter. At du har tatt ett valg som du har gjort er så himla godt på vei som man kan få det, og du kan gå med hode hevet. Trist å se hvor mange som konsekvent ikke klarer å si “ja, jeg spiser kjøtt så sann er det med den saken” og bare la det være med det.
   Tror de fleste innerst inne vet at det er en skitten bransje, men skriver usakelig for å redde sitt egen ben.
   Stå på å kampen for dyrene, Sophe. Om man leser kommentarfeltene rundt om kring er det i hvertfall ikke tvil i at vi mennesker er tusen ganger dummere enn dyra.

  69. Kjempebra innlegg! Vurderer igjen om å bli vegetarianer, etter inspirasjon (blir det feil å kalle det det?) fra deg! 🙂

  70. Det er greit nok at mennesker ikke trenger kjøtt for å leve, men akkurat som det å være vegetarianer er et personlig valg, er jo det å ikke være det det samme. Synes det blir helt bak mål å si at alle som elsker dyr, men spiser kjøtt er dyremishandlere og vise versa. Det er greit nok at det kanskje blir dobbeltmoralsk, men det er akkurat det samme som så mye annet! Du har vel f.eks kjøpt klær på h&m eller andre billigkjeder? Der er det små barn som blir “mishandlet” ved måten de må jobbe på, skal noen komme å si til deg at du er en barnemishandler fordi du ikke tar avstand fra det? Det får være opp til hver enkelt hva en ønsker å spise eller ikke, folk har forskjellige meninger, og det vil aldri bli enighet i alt på denne jorda, men å mene at noen er dyremishandlere fordi de spiser kjøtt, det blir for dumt for min del. Når du kan komme med slike påstander bør du også tenke over at ikke du heller tilfredstiller alle saker i verden. Noen tar kanskje avstand fra andre ting, men velger å spise kjøtt.

  71. For å svare på spørsmålet ditt: Ja, det finnes en human måte å avlive et dyr på. Hvis du ikke tror at det virkelig finnes, vet du nok ikke hva ordet humant betyr. Det er f.eks. humant at kuer, griser, sau osv blir avlivet med bolt i hodet. De kjenner ingenting og dør momentant. DET er humant, for da lider ikke dyret.
   Det som ikke er humant er når dyr blir mishandlet til døde og pint. Jeg er helt enig med deg i visse ting, for jeg hater også dyremishandling, men du må også forstå at du ikke har alle kortene på din side når du påstår at det ikke finnes en human måte å avlive et dyr på.
   Jeg synes du har mange gode argumenter på hvorfor folk ikke burde spise kjøtt, selv om dette er en individuell bestemmelse. Hvis du vil lære mer om hvordan dyr i kjøtt- og melkeproduksjonen har det i dag vil jeg anbefale deg om å få besøke en lokal bonde, eller mange! Da kan du se at det ikke er fåtallet av dyr i Norge som har det bra, men mange! Mattilsynet har plikt til å sjekke gårdene i Norge, men noen blir desverre glemt og det er disse bønder og slakteri i Norge får pes for.
   Du kan også besøke et slakteri for å se hvordan ting faktisk foregår, og still gjerne spørsmål til fagfolk på slakteriet 🙂
   Du har mange gode argument, og her var mine!:)

  72. Hei!
   Har du sett dokumentaren EARTHLINGS, Sophie? 🙂 Om du ikke har det anbefaler jeg den på det sterkeste, HELT ufattelig vond dokumentar om dyremishandling innen kjæledyrhold/oppdrett, slaktehus, hvalfangst, underholdning og pels/lærindustrien. Den ligger ute på både youtube og piratebay etc. Utrolig dyktig laget er den også, masse skjult kamera og den omtales ofte som “the vegan maker”. Jeg synes alle burde prøve å se den, selv om den er fæl til tider. Jeg er selv ikke vegetarianer, men skjønner veldig godt at folk blir det når det er så mye grusomt knyttet til kjøttindustrien (spesielt i USA med sine gigantiske slaktefabrikker).

  73. Bare elsker det du skriver! Og det er som om jeg skulle ha skrevet det meste selv, etter 10 år som veggis og både trene, leve, føde 4 barn osv er jeg et levende bevis på at det går helt fint, om ikke BEDRE å ikke spise kjøtt. holder meg unna melk og egg. soya melk fra alpro er jo uansett hundre ganger bedre på smak. Fortsett å dele, det ver så mange unge folk som ser opp til deg og at akkurat DU da deler har så mye å si!

  74. Veldig bra skrevet! Selv er jeg en 12 år gammel jente og har veldig lyst til å bli vegeterianer. Hadde en lang diskusjon med ei venninne da hun kjøpte en jakke for 6000 kr og var så stolt over at det er ekte pels, ble så sykt forbanna. Stolt av å bære et drept dyr?!
   Er så lei av at jeg må tape hver eneste diskusjon bare pga. de kan si til meg: ”Hvis du er så imot dyremisshandling hvorfor spiser du kjøtt?” Det er selfølgelig sant, men jeg har vell mine egne grunner.
   Hoved grunnen er jo egentlig at jeg kommer fra et land der slakting av dyr er helt naturlig så familien min spiser veldig mye kjøtt. Om jeg blir vegeterianer gjør ikke det noe forskjell, det er foreldrene mine som kjøper mat og de kommer uansett til å kjøpe kjøtt om jeg blir vegeterianer eller ikke.
   Likevell unngår jeg å spise kjøtt når jeg har mulighet, foreksempel på bursdager, osv. 🙂
   Og må si det var du som fikk meg til å tenke meg om. Det er faktisk ingen grunner til å spise kjøtt eller kjøpe ekte pels.

  75. Kunne du laget et innlegg der du skriver om/anbefaler sminke o.l som IKKE er testet på dyr? Akkurat nå bruker jeg mascra og foundation fra maxfactor, som jeg er ganske sikker på er dyretestet..intillegg bruker jeg i.d pudder og jeg vet ikke helt hvor på skalaen det befinner seg.. Huden min tåler ganske lite siden keg hsr atopisk eksem, så jeg må nesten bare prøve meg frem og de produktene jeg bruker nå er de som funker best på min hud, og som jeg ikke får masse urenheter og utslett av, det store problemet er jo at de er testet på dyr og det haadde vert supert å finne et alternativ som funker like bra og som ikke koster flesk. Jeg er ganske kresen på sminke.. Foundation må være lett å smøre på, ikke bli skjoldete og sitte godt på. Og mascaraen må gi fyldige og Lange vipper, uten å klumpe.. Så det er altså ikke alltid like lett å finne de rette produktene. Har du noen tips? Har tidligere prøvd ELF sine produkter og de likte jeg, er de dyretestet også? Håper du tar deg tid til å svare! Til slutt vil jeg bare si at du virker som en fantastisk snill og reflektert jente, og jeg elsker at du står på ditt uansett faen hva andre måtte mene. Før jeg begynte å lese bloggen din renkte jeg bare herregud for en jævla blåst barbie, men så feil kan man ta! Selv om jeg ikke er vegeterianer så er jeg enig med deg i mye av det du skriver, og man kan ikke lukke øynene og tro at slakt bare er regnbuer og glansbilder, det er det ikke. jeg har valgt å spise kjøtt, du velger det motsatte og hvorfor skal ikke det være greit? Selv om jeg ikke spiser kjøtt så synes jeg det er interessant å lese din mening. Jeg har alltid vert mot pels, og jeg synes det er flott at du som toppblogger setter et lys på sånne ting, og ikke bare fordi det i 20113 ble in å bry seg om pels.. Wow, dette ble langt men håper du tar deg tid til å lese det likevel 🙂 hilsen en fast leser (og faast bloggerne-seer) fra bergen!

  76. Du spiser egg sier du?
   Frittgående høres sikkert bedre ut enn burhøns,men tenk deg tusenvis av høner på en minimal med plass.De kjemper om plassen og tilbringer livet med å bokstavelig hakke seg til 5 cm å leve på.Men så klart,du er jo dyrevenn…Og vegeterianer….Vegeterianer meg en viss plass!

  77. unnskyld for at jeg nå skal komme med det verste klage innlegget men må bare få ut min mening også
   foreldrene mine driver med melkeproduksjon, kuene har det godt, de får 3 måltider om dagen, og det med at kalven blir tatt fra moren rett etter fødsel er feil, de har pålagt den første og andre råmelka, men ikke 3-4, det er da valgfritt om man vil gi den til dem ( det er også den 3-4 melka som blir brukt til foreksempel halspastiller)
   vist en ku blir litt syk er det feil at de bare blir sendt rett til slakteren, de får medisiner akuratt som oss og blir behandlet med stor kjærlighet. og jeg syntes det er litt feil og si at ALLE dyr blir avlet opp, en ku i norge idag koster mellom 10-20 tusen kroner, og lever et langt liv, de blir ikke bare fetet opp, melka og drept.. det er stor kjærlighet mellom kuene og menneskene som eier dem, jeg ser dette hver dag. og jeg syntes kansje at det er rettferdig at når de dør etter mange år men stell, mat, medisiner når det trengs, og KJÆRLIGHET at vi, ja kan få kjøttet til gjengjeld. og jeg har derfor ikke dårlig samvittighet når jeg spiser ku. jeg vet at de blir slaktet på forskjellige måter, men i norge er det en lov som gjelder om at al slaktingen skal skje humant. de får enten en sprøyte så de sovner inn eller 2 et skudd i hode.
   men ja respekt for dere som er vegitarianere, vi trenger flere av dere i en så overbefolket verden, og jeg vet jo ikke hvordan foreksempel alle de andre dyrene i norge har det. men at de blir pint til døde det er feil
   takk for meg 🙂

  78. Ble mange skrivefeil i forrige kommentar, men håper du likevel klarer å lese det jeg skrev fra en helt psyko iphone.. Hehehe..

  79. Du og jeg tenker visst helt likt. Har vært vegetarianer i 5 år nå, og med tiden lærer man at det vanskeligste med å være vegetarianer er ikke å holde seg unna kjøtt, men og faktisk se hvor mange uvitende mennesker det finnes i verden. Det mest provoserende er vel de som vet at dyr blir mishandlet, men snur ryggen til for å ikke trenge å bry seg. Amen Sophie! Det er flott at du skriver slike innlegg! 🙂

  80. Forresten, som en stor dokumentar-entusiast vil jeg bare nevne at noen andre veldig gode som går mer på hvaler og fisk er A life among whales, Sharwater og Blackfish 🙂

  81. Det var noen som sa at hvis alle blir vegetarianere så må vi drepe alle dyrene, eller slippe dem løs i naturen hvor de kommer til å dø. Det er jo feil, i USA har de villgriser, som var vanlige oppdrettsgriser som hadde rømt vekk fra gården de bodde på for lenge siden og nå er de jo rundt 5,5 millioner av dem i USA. Så det at dyr ikke kan overleve i naturen, det er feil. Det er jo tross alt DYR!

  82. E helit eni i det du skriv, men synes du ikke det e litt feil å kall deg vegetarianer når du fortsatt spis fisk? Eg va sjøl åsså pesco-vegetarianer før eg blei fullværdi vegetarianer før. Og koffør spis du enda fisk isåfall, trur du ikke dæm har like masse følelsa og e like masse værd som andre dyr?
   Har sedd du tiliar har skrevve om Nivea osv, men vældi bra vess du har slutta heilt me dyretesta produkta!

  83. Er det noe jeg virkelig bryr meg om så er det dyr. Mange mener en katt ikke er så masse, men jeg setter katten min framfor alt uansett hvor dumt det kan virke! Min favorittmat har alltid vært biff. Lite stekt biff. Jeg kunne levd på rå kjøttdeig.. Desverre. Det siste året har jeg fått mer og mer vondt inni meg av å spise det, og etter dette innlegget er jeg bare èn millimeter unna å kutte det helt ut! Jeg er imponert over deg.

  84. Kjempe bra at du tør å skille dg ut. Det er de som har blitt sett på som galne som faktisk har forandret verden til noe bedre;) indianere sier at alle sykdommer i verden kan kureres med midler fra naturen. De har jo enorm kunnskap om hav som helbreder diverse sykdomme og hva som skal til for å unngå bli syk. Så testing av medisiner på dyr er unødvendig. Det som er nødvendig er å lære oss kunnskapen om hva naturen har å gi oss. Vi skal ikke blande dyr inn i at vi mennsker spiser iss syke. Det finnes jo ikke tilfeller av kreft hos urbefolkninger, men i ” siviliserte” land er det helt normalt at noen du kjenner har kreft. Det står jo i aviser , blader og vises på tv hva som er kreftfremkallende mat, men allikavel gaffler vi det i oss. Og woops ble hvis syk eg.. Åå koffer mg.. Og så e det de uskyldige dyrene som må lide for de idiotiske valgene vi tar hver dag. Se dokumentaren me gary yourofsky, helt fantastiks mann. Her e linken 🙂
   http://m.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

  85. Du er en sann dyrevenn du.Eller kanskje ikke!
   Det er flott at du er en “liksomvegeterianer” ,Det får deg kanskje til å føle deg bedre enn oss kjøttspisere.Men har du tenkt på at alt det goderiet du putter i deg istedet for mat i stor del består av stivelse som kommer fra dyr?
   Og en annen ting: Som dyrevenn burde du virkelig få klippet klørne på hunden din.Kunne du tenke deg å gå med lange tånegler? Tenkte meg det…

  86. Nå sier du på en måte at vi ikke elsker våre hunder?
   Jeg spiser bare kjøtt fra frittgående dyr, hvor også pels/skinn ogslt blir brukt.
   Du sier at dyr må drepe dyr for å overleve, men jeg var bodd i en fattig landsby i Afrika i 2 mnd, og de måtte slakte og spise dyr for å overleve.
   Dette innlegget burde du ha skrevet på en annen måte.

  87. Eg valgte faktisk å bli vegetarianar rett etter deg, fordi du åpna augene mine. Det var ikkje vanskelig med tanke på den gode følelsen eg satt igjen med. Har hatt lyst å mangen år, og tenkt på det over middagsbordet spesielt når mamma laga kalkun og heile fuglen var midt på bordet og alle glefsa det i seg uten å tenke seg om, og eg satt berre og hadde ein vond følelse i meg når eg såg for meg det flotte dyret før det blei slakta for å etast.
   Det VERSTE eg veit, er når eg forteller at eg er vegetarianar og personen eg forteller det til skal begynne å diskutere på det. Eg er vegetarianar -RESPEKTER det for faen istaden for å fortelle meg kor nødvendig det er med kjøtt. Og når nåken forteller meg at eg absolutt hadde ete kjøtt om eg ikkje hadde hatt anna å ete. Bullshit, ingen kan sjå inni haudet mitt og forstå kor jævlig tanken på å ete kjøtt er for meg no. Eg er vegetarianar fordi eg elskar dyre, og syns dei er like mykje verdt som meg, sjølv om nåken alltid skal hisse seg opp fordi eg stiller dei på lik linje med mennesker. Eg ville heller dødd framfor å slakta eit dyr, og eg ville heller dødd framfor å ete kjøtt om det så var den einaste maten i verden. Men eg greier ikkje sette meg inn i industrien og korleis ting faktisk skjer, fordi det blir for vanskelig for meg, men sidan eg ikkje rører kjøtt er det ikkje så gale. Pleier faktisk ha mareritt ofte om at eg eter kjøtt ved eit uhell og merkar det først etterpå, hatar det.
   Kjøttetarar kan sei ka dei vil, men eg har null respekt for dei. Ein greier seg fint uten kjøtt, det er absolutt ikkje nåke ein trenger for å overleve, og eg syns det er rett og slett skremmande at eg aldri har møtt ein annen som er vegerarianar, burde så absolutt vert fleire.. Merkar eg og kunne skreve om ditta i evighetar!

  88. Tror nok ikke Sophie mener at de i Afrika skal være vegetarianere, men her i Norge har vi muligheten til å gjøre verden litt bedre for dyrene, vi som har den beste tilgangen på all slags mat.
   Jeg er ikke vegetarianer selv, og er flau over å si det. Jeg støtter ALT av dyrevelferd og gråter meg tom av dyremishandlingsvideoer, men for meg er kjøtt overlevelse. Er på toppen av kresen, det er lite annet jeg liker. Forteller meg selv hele tiden at jeg hadde vært vegetarianer om jeg hadde likt alt, men det er lett å si.. ÈN dag, sier jeg bare. Beundringsverdig at du klarer det, du bør være veldig stolt av deg selv!

  89. Så man må man være vegetarianer for å elske dyr..? Du som er dyrevenn, du bryr deg ikke om at hunden din vimser nede på veien, ikke går du tur med henne fordi det er “bra nok” at hun får være i hagen. Jeg syns det er veldig bra at du engasjerer deg for dyrs rettigheter, vi trenger flere som gjør det. Men jeg syns du kanskje burde begynne å tenke på dine egne dyr før du tenker på alle andre. Og FYI så elsker jeg også min hund selv om jeg spiser kjøtt. Så vet du at dèt går an…

  90. Jeg er vegitarianer selv(3 månder), noe som er vanskelig fordi jeg kun er 15 år. Det er ingen som tar meg alvorlig om det, fordi jeg er dårlig på skolen og blir sett på som litt dom, men jeg er smart når det gjelder ting som betyr noe, det er du også. Det var du som fikk meg til å bli vegitarianer, jeg er evig takknemmelig for at du skrev så mye om dyreværn på bloggen. Hadde det ikke vært for deg hadde jeg nok fortsatt kjøpt sminke son er testet på dyr, spist kjøtt og kanskje til og med gått med jakke med ekte pels. Jeg er så glad for det! Du er ingen dom rosablogger som ikke tenker på noen andre enn seg selv. Du har brukt bloggen din og din populariter til å hjelpe dem som trenger det mest, og det skal du ha jævlig mye respekt for.

  91. Bra innlegg, Sophie Elise, og jeg synes det er kjempebra at en såpass profilert blogger som deg taler dyrenes sak. 🙂 Men jeg må spørre, har du vurdert å bli veganer? Jeg var selv vegetarianer i seks år før jeg tok steget over til å bli veganer, og det er noe jeg virkelig kan anbefale! Da lever du liksom helt i tråd med dine egne verdier! Og melk og egg er jo fortsatt en del av den industrien som du ønsker å bekjempe når du er vegetarianer. Men som sagt, tok mange år før jeg virkelig innså dette og tog steget over, men jeg håper du vil tenke på det og vurdere det! 🙂 Stå på!!

  92. Flott at du prater rundt dette temaet, det er svært viktig!
   Stå på, synes du er sterk som står imot alle kommentarene her. Du er flink 🙂

  93. Jeg elsker når du tar opp slike temaer. For meg (som går i 1vgs) føler jeg liksom det blir for stress å bli vegetarianer.. Og ja jeg vet det er egoistsik. Og jeg tenker på dyra hver gang jeg spiser kjøtt så å si. Den filmen som du har snakket som hvor de liksom “tar bort veggene”. Og jeg skjønner faktisk ikke hvorfor jeg spiser kjøtt. Jeg ser det for meg i hode, jeg tygger og vet at det er et dyr som er blitt tortuert fordi jeg skal spise dett?! Det er noe annnet om man ikke har tilgang til noe annen mat. Men her vi bor er det jo egentlig igen problem å la være. Jeg prøver å ikke spise gelatin, fordi det er lettere enn å slutte å spise kjøtt. Og jeg bruker ikke sminke som tester på dyr, og det er null stress! Å bruke sminke som tester på dyr synes jeg er helt unødvendig, det samme med pels.
   Og til slutt må jeg si at dette innlegget var bra skrevet! 🙂 Du er flink på mange måter, både med skrivng, og som vegetarianer ;;)

  94. Du skriver saklig, reflektert og bra, det er en fryd å lese bloggen din nettopp på grunn av dette! Det du skriver er en tankevekker. Jeg er ikke vegetarianer, men jeg er veldig, veldig glad i dyr! Jeg har alltid tenkt meg en fin vinterjakke, f. eks canada goose, men jeg velger å stå imot nettopp på grunn av den fryktelige måten disse dyrene blir behandlet på. Det gjør vondt å vite at mennesker er i stand til å gjøre slikt mot et levende vesen.
   Fortsett det gode arbeidet du gjør gjennom bloggen din, du har talent!

  95. LES DENNE!:
   Jeg har stelt griser, slike som blir bacon og koteletter. Grisene gikk i binger sammen og hadde kanskje en ball å leke med…Griser er intelligente dyr. Når de lever sånn så kjeder de seg…Da jeg begynte å stelle disse grisene var det et vanlig problem at de kunne bite halen av hverandre….Jeg brukte ofte lang tid på stell. Til å begynne med var jeg litt skvetten i bingene til de største grisene…en gris der var oppimot 80 kg mot mine 50!…Etter jeg begynte å stelle grisene ble det mindre halebiting. Jeg var ofte en stund i hver bås, klødde de på ryggen og sang, eller tok med godbiter!….Når slaktebilen kom, så gråt jeg en skvett hver gang….Turen med slaktebilen tar 8 timer. Grisene i de forskjellige bingene blir blandet, noe som resulterer at de slåss på veien mot slakteriet….Etter å ha stelt griser, smaker ikke koteletter godt lengre, og som småbonde, så går mine egne griser ute på sommeren! Jeg respekterer de som velger å ikke spise kjøtt! Hadde jeg vært byjente hadde jeg vært veggis selv! Som småbonde aler jeg opp dyrene jeg selv spiser, og lar de ha et så godt liv jeg kan gi dem, og noen av artene slakter jeg selv. Dyrene opplever ikke dødsangst og dør med det samme. Jeg foretrekker det på den måten enn å sette skylapper på!…Respekt for dyrene man spiser er viktig, også FØR de havner på bordet!!!!

  96. Så jævlig enig, du får sakt det! vi står alle ovenfor et valg, det er bare hva vi gjør ut av det. Står i så stor respekt av deg som bruker den “makten” du har i samfunnet til å formidle et sånnt budskap. Er selv vegitarianer og kjente meg igjen av mange av tankene og prinsippene dine. Du inspirerte meg faktisk til å bli det. Tusen, tusen takk! vertfall en av de mere fornuftige tingene jeg har gjort i livet, og det står jeg i gjengjeld til deg.

  97. Supert at du skriver om dette! Håper du inspirerer mange andre til å velge vegetarisk. Det er så utrolig mye god mat man “oppdager” når man velger bort kjøtt. Stå på!

  98. det jeg ikke skjønner er hvordan kan du ha respekt for vi som spiser kjøtt? hvordan kan du ha respekt for folk som dreper dyr? du skriver jo det. har du da også respekt for de som dreper mennesker? det er jo liv generelt som du sier.
   etter å ha lest dette og tenkt litt har jeg ingen respekt for meg selv som faktisk har vist det du skriver lenge og fortsatt spiser kjøtt, har du virkelig respekt for meg? helt ærlig, du kan jo ikke ha det? jeg skjønner at du ikke føler for å kjefte på hver eneste kjøtteter men hvordan kan du ha respekt for oss?

  99. supert! men en ting som ikke er så veldig dyrevennlig er de falske øyenvippene som alle bloggerne har nå til dags. Det finnes jo plastikkvipper, men jeg vet at dere ikke tyr til plastikk. Så øyenvippene deres stammer fra MINKEN.

  100. Tøft gjort ! Det må jeg si, jeg spiser kjøtt, og er veldig glad i det, men så er jeg kokk også da, så er glad i mat generelt. Jeg skiller mellom kjæledyr og f.eks ku og gris

  101. Herlig skrevet! Hilsen 28-år gammel vegetarianer som er friskere og sunnere enn mange andre. Og har ren samvittighet

  102. Jeg er selv stolt vegeterianer i snart 2 år, men jeg skjønner litt at folk spiser kjøtt, det er jo så vanlig, og de blir lært opp til det siden de var baby. En veninne sa til meg at jeg må spise kjøtt om jeg blir gravid for barnets beste, og ikke la babyen være veggis. Men da svarte jeg at da lar jeg heller være å bli gravid 😛

  103. LITEN INFO: Uansett hva dere tror, hva dere er vokst opp med, hvilke tradisjoner dere har så er det en ting som er sikkert: MENNESKER ER IKKE KJØTTETERE!!!! Kroppen vår er ikke lagt for å spise kjøtt ENKELT OG GREIT. Er veganer, og er så lei av hele tiden få høre: Men herregud, du må ta masse vitaminer osvosv.
   Du trenger faktsik ikke å ta noen verdens ting for å være vegetarianer/veganer. Det du trenger er et variert kosthold. Det er en grunn for vi har slike tennr vi har, det er også en grunn for at tarmene våre er mye lengre en hva kjøttetere har. De har kortere tarmer pga kjøttet de spiser skal bli fordøyd fortere. FAKTA. GRUNNEN til at dere syter over at dere elsker kjøtt å ikke klarer å slutte er kun pga det er en VANE, det er TRADISJON OG BEKVEMTHET. Så enkelt er det!
   Syns itillegg det er ganske morsomt hvordan dere skal anklage sophie elise for det hun gjør feil, istedenfor å se på helheten. Hva gjør du for dyrene? Eller; Hva gjør du i det hele tatt for å gjøre verden til en bedre plass? Det er veldig enkelt for de som ikke har noe som engasjerer seg å dømme. Neste gang du ønsker å åpne kjeften din å påpeke at restylan ikke er vegetarisk (uten research vel og merke) Tenk på hva du selv faktisk prøver å gjøre for denne planeten.
   Så kan jeg legge til MELK foreksempel. DEN ENESTE MELKEN DU TRENGER ER DEN DU DRIKKER NÅR DU BLIR FØDT. KUENE lager melken for kalvene sine, INGEN annen grunn. Kroppen din har ikke behov for å drikke melk, spise kjøtt, egg osv.
   Vær så snill. Før dere skal komme med anklagene deres, få innblikk av hva som faktisk skjer i verden. Ja, det er jævlig å se hvordan dyr blir behandlet, men hvor naivt blir det ikke å distansere seg for alt som er vondt i verden? De fleste av dere lever på en rosa sky.
   Når det ble hentet slaver fra afrika så var det en helt normal ting for oss. Det å ha en slave var like vanlig som det er for oss å ha en hund. Tenker du på dette nå, så er det helt jævlig at dette faktisk var lovt. Det er slik vi kommer til å tenke om denne forferdelige industrien.
   Dere som sier dere elsker dyr men spiser kjøtt, sorry men det er så dobbeltmoral at det skulle ikke vært mulig. Dere hjelper industrien med å spise kjøtt. Hadde alle som “elsket” dyr sluttet å spist kjøtt, hadde det ikke vært nødvendig å produsert så mye kjøtt.
   Å det er det dette handler om. Selv om du sier du elsker dyr, hater dyremisshandlig, blir du en del av denne jævlige industrien. Du bidrar til dyremishandlig. Tenk litt på dette. Hva kan du bidra med?
   Vi gjør ikke dette for oss selv, men for vår kjærlighet til dyrene.
   Det er forresten en app som heter : dyretestet , som viser hvilke produkter som er og ikke er testet på dyr. 🙂 Det skal så lite til!

  104. Jeg gidder ikke lage noen stor diskusjon her, men vil bare si at jeg er veldig enig i mye av det du sier 🙂 Også lurte jeg på en ting: “spiser du fisk?”

  105. Hei, har spurt før og spør igjen!
   Kan du fortelle hva tofu og ikke kjøtt-kjøttdeig (eller andre ikke kjøtt- men med kjøttsmak, produkter) inneholder? Fordi jeg lurer på hvordan det kan smake kjøtt uten å være kjøtt. Om man må ta smaken fra ekte kjøtt, er ikke poenget borte da?
   Vær så snill å svar. Jeg vil bli vegeterianer men orker ikke hvis ikke det er noe vits,alt i alt.

  106. Du had gode argument og er flink å skrive, Sophie! Jeg spider kjøtt selv, men mest fordi jeg bare er vandt med det fra oppveksten og samfunnet generelt. Jeg holder nå på med en uke med veganer-mat for å teste det ut. Jeg merker at jeg trenger virkelig ikke kjøtt i hverdagen, men at å kutte ut bi-produkter som egg og melk er heller vanskelig. Så jeg tror jeg fortsetter med å spise kjøttfritt, trives med det og det er ikke stress. Det er som du sier, hadde jeg gått inn på en gård og tatt med en gris og en kylling som jeg gjør i matbutikken, hadde synet mitt vært ganske annerledes.

  107. Hei, har spurt før og spør igjen!
   Kan du fortelle hva tofu og ikke kjøtt-kjøttdeig (eller andre ikke kjøtt- men med kjøttsmak, produkter) inneholder? Fordi jeg lurer på hvordan det kan smake kjøtt uten å være kjøtt. Om man må ta smaken fra ekte kjøtt, er ikke poenget borte da?
   Vær så snill å svar.

  108. WOW, utrolig bra skrevet!! Jeg tror aldri jeg har opplevd en mer godhjertet person enn deg! Jeg missuner godheten din Sophie, den skal du være stolt over!!

  109. Hei, har spurt før og spør igjen!
   Kan du fortelle hva tofu og ikke kjøtt-kjøttdeig (eller andre ikke kjøtt- men med kjøttsmak, produkter) inneholder? Fordi jeg lurer på hvordan det kan smake kjøtt uten å være kjøtt. Om man må ta smaken fra ekte kjøtt, er ikke poenget borte da?

  110. Hei, har spurt før og spør igjen!
   Kan du fortelle hva tofu og ikke kjøtt-kjøttdeig (eller andre ikke kjøtt- men med kjøttsmak, produkter) inneholder? Fordi jeg lurer på hvordan det kan smake kjøtt uten å være kjøtt. Om man må ta smaken fra ekte kjøtt, er ikke poenget borte da?

  111. Er ikke du sammen med Mathias lenge??. Leste i seher.no og det stod du var singel, hva skjedde sophieelise??

  112. Utrolig bra skrevet! Har tenkt et par av de samme tankene. Må bare begynne med å fortelle deg at du var den som inspirerte meg til å bli i mot flere typer dyremisshandling som kansje ikke viser så godt i samfunnet vårt (dyretestet sminke, pels, kjøtt osv.) hadde det ikke vert for deg så hadde jeg ikke gått i noahs fakkeltog mot pelsdyrernæringen, og sikkert sittet med en Canada holde og komt med tomme argumenter mot deg.
   Men til saken: Jeg er 14 år og føler at det jeg står for og mener ikke har noen betydning innen dette. Et av nyttårs forsettene mine var å slutte å spise kylling. Planen var vel å gradvis bli en vegeterianer, inspirert av en venninner av meg som er veganer. Det påvirket meg jo absolutt ingen ting. Men så tenker jeg da, hva forskjell gjør det om jeg sitter rundt bordet og spiser med familien og piller ut kyllingbitene og kaster dem, en at jeg spiser dem? Vil du kalle det svakt at jeg spiser kylling om jeg blir servert det, men unngår å kjøpe det selv? Kan jeg da fortelle folk at jeg er i mot dyremisshandling?
   Hadde blitt veldig glad om du kunne svart diskré på dette i et innlegg, eller siden jeg ser det er flere med like spørsmål, laget et innlegg med spørsmål og svar om dette tema. Og lykke til videre som vegeterianer, ser opp til deg som faktisk klarer dette i dagens samfunn! ❤️

  113. Kjempe bra innlegg! Men føler kanskje det blir litt feil og si at man ikke elsker dyr bare fordi man sopiser kjøtt.. Skal ikke komme med noen argumenter, men det er mange som ikke klarer ig leve uten kjøtt (?). Hater tanken på at det er så mange dyr som m dø bare fordi jeg skal ha skinke på brødskiva mi.. Hat lest så mange innlegg om dette i det siste, og jeg følere selv st jeg er veldig truffet etter som jeg har en pels jakke selv.. Men kjøpte den for lenge siden ogvtenkte ikke over slikt da.. Har en venninne som hater jakka mi og kan ikke for dra at jeg går med den hver dag, men det er vinterjajke mi. Har ikke tenkt å ha den neste år, men må nesten ha den ut året siden jeg har betalt så mye for den.. Er veldig glad i syr, så det blir feil og si at jeg ikke liker dyr fordi jeg spiser kjøtt og har en jakke med litt pels på. Ja høre sikkert helt feil ut. Ikke hat meg fordet plis jeg er menneske jeg gjør feil..

  114. Helt enig med deg Sophie!
   Jeg ble faktisk vegetarianer etter jeg leste at du ble det, fordi du inspirerte meg til det! Har ikke angret ETT sekund etter at jeg ble det, uansett hvor mange som kommer med argumenter mot det. De argumentene er bare dumme, tomme ord, akkurat som du skrev. ‘
   Det med å bli vegetarianer er ikke bare et valg, men en livsstil, en god, human og enkel livsstil. Så jeg skjønner ikke hva som er så vanskelig med det. Det har sine opp og nedturer, men jeg bryr meg ikke, så lenge jeg sier til meg selv at jeg har gjort det riktige valget for meg, miljøet og ikke minst dyrene. Greit nok at jeg elsker kjøtt, men er det noe jeg elsker mer enn det, så er det dyrene! Tenk på de stakkars dyrene som ikke har noe valg, de får ikke være med på å bestemme om de får leve eller dø.
   På dette punktet når jeg snakker om dette temaet, kommer andre med argumentet “Ja, men dyr er jo ikke bedre de, de spiser og jakter på andre dyr”. De har ikke noe valg, det har vi. De trenger det for å overleve i vanskelige tider. Mens vi har penger til å kjøpe nesten all slags mat, noe som jeg syntes vi sløser alt for mye på, så må de kjempe for å overleve, ved å spise andre dyr. Det er en del av deres natur, ikke vår. Vi har andre ressurser, ikke dem. De er dyr, og det er vi også. Men istedenfor å velge å være kjøttetende dyr, kan vi bli planteetende dyr.
   Vi trenger jo heller ikke melk eller egg sånn sett, for hvis folk bare ser seg rundt, så er det så mye mer enn det vi kan spise, velge å spise. Det er bare å gjøre det rette valget
   Er det noe jeg hater, så er det når folk sier at du ikke kan elske dyr hvis du spiser egg eller drikker melk. Mest fordi det er halvveis sant, men også fordi det er ikke enkelt å kutte ut noe som du har vokst opp med. Skulle gjerne likt å se den personen som sier det, kutte ut egg og melk.
   En siste ting jeg vil si, mest fordi jeg er veldig engasjert i dette, er kjøttproduksjonen i Norge. Ja, Norge har en lov som har med slakting å gjøre, men selv om det blir gjort på en human måte, syntes jeg fortsatt det er feil. Humant eller inhumant, det er fortsatt feil å drepe noen som ikke har noe mulighet til å forsvare seg selv. Tenkt hvis mennesker ble stelt og fetet opp, for å så bli skutt i hodet eller ta en sprøyte, det er jo ikke akkurat en fin tanke det heller. Så uansett hvor godt dyrene har det, så er det feil å ende livet til noen som kunne levd så mye lenger. Vi fortjener ikke spise dyr, uansett hvor godt eller vondt de har det
   Takk for meg.

  115. Mange dyr hadde aldri fått opplevd livet hadde det ikke vært for at vi mennesker bruker dem som mat. Jeg ville heller levd et kort liv enn ikke noe liv i det hele tatt.

  116. jannickeel: Med mindre du har sykdommer/spiseforstyrrelser holder det å ha et “normalt” kosthold med masse frukt og grønt+ evt erstatningsprodukter (men de er ikke nødvendige så lenge du spiser nok grønt)! 🙂

  117. Bra du skriver om slike ting og ikke bare “OOTD”s! Selv om meningene dine kan være radikale – og du føyer alle kjøttetere under en kam, så har du mye rett i det du sier. Vi har blitt blind til hva som foregår rundt oss, kjøtt er så altfor tilgjengelig og blitt en del av vår nærinsinntak. Selvfølgelig kan man prøve å kutte dette ut, men som noen andre har påpekt er det folk som har forskjellige mangler og sykdommer som muligens faktisk trenger det.
   Og vi har jo oppbygd en kjøttindustri som nevnt, mange dyr hadde vært uttrydda av andre dyr, om vi ikke hadde spist dem. Selfølgelig er dette et veldig egoistisk argument, men vi må jo se på det logiske.
   Vi kommer aldri til å leve i en perfekt verden, “utopia” trives best på papir som Platon sa.
   Men det betyr ikke at vi ikke skal jobbe for det vi mener er rett! Vi må bli oppmerksomme, og handle rett! Kanskje du ikke nødvendigvis BARE MÅ HA en kebab, men du kan lage et annet alternativ som er enda bedre 😀

  118. JA. Endelig en fornuftig blogger som kommer frem til logiske og fornuftige beslutninger. Takk for at du gjør verden en bedre plass for ikke bare mennesker, men også andre arter. Er selv veganer og stolt av å kunne stå for det jeg mener. Et spørsmål: Er Mathias vegetarianer også?

  119. Du er helt fantastisk! Har så lyst til å bli vegetarianer (vet ikke hvordan det skrives), men jeg har et spørsmål. Viss man blir veggetarianer kan man ikke bruke sminke som er testet på dyr? Viss ikke, kan du skrive et lite innlegg om hvordan du finner ut om sminken er testet på dyr? Hadde vært så takknemlig for det. Også lurer jeg på om man blir feitere av og ikke spise kjøtt? Blir man slapp av og ikke spise kjøtt?:)

  120. Jeg elsker dyr så utrolig mye, jeg gjør virkelig det! Jeg har lyst til å bli vegetarianer, men jeg har ikke råd til å handle inn all mat selv. Jeg får så dårlig samvittighet, og vet argumentene mine ikke er gode nok. Hater egentlig at jeg har vokst opp med å spise kjøtt, for dyrene lider så utrolig mye. Kunne du tenkt deg å av og til skrive hva du spiser? En dag skal jeg bli vegetarianer, for jeg hater å være så glad i dyr og fortsatt støtte en industri som er helt forferdelig.

  121. må bare komme med at du brukte mac leppestift engang på en photoshoot (er ikke 100% sikker) men detn sto på bordet på bildet ved siden av deg, og du hadde på deg en sånn nude farge. MAc er testet på dyr. Beste leppestift merke, jævli dritt. Irriterende egentlig at det er det. Prøver foressten å bli vegetarianer! Blir kvalm i perioder hvor jeg spiser kjøtt, moister heelt matlysta når jeg faktisk tenker på at det er DYR jeg spiser. Ønsker deg lykke til videre, ligger her i senga litt fjern og dopa, ettersom jeg nettopp har fjernet mandlene..

  122. En venninne av meg er vegetarianer. Hun blir liksom aldri mett og spiser masse søtsaker. Du har vel tidligere også skrevet at du spiser mye godteri? Det som bekymrer meg er at hennes holdninger smitter over på de tre barna hennes, de er veldig sære i matveien og vil ikke spise ditt og vil ikke spise datt og propper seg med søtsaker. Tenker at barn må lære seg mange smaker og spise variert mens de vokser, så får de heller ta sine valg når de blir eldre.

  123. Dette er det beste innlegget du noen gang har publisert. Jeg sitter bare igjen med en klump i magen og tenker, Gud for ei jente du er Sophie. Du er så innspirerende og uten tvil et forbilde. Du beviser at man kan være utstyrt både innvendig og utvendig. Du er bare.. alt!

  124. Veldig fint gjort av deg, men det er dessverre ikke hold i alt du sier. Det med at det ikke finnes humane måter å avlive et dyr på er fullstendig feil. Jeg jobber selv i veterinærbransjen, og gjør dette flere ganger i uken. Til tider har dyrene en mer human måte å dø på enn mennesker. Hvordan man avliver dyr varierer kraftig fra land til land, og det blir hele tiden forsket på hvordan man kan gjøre det bedre for dyrene uten at kjøttet blir ødelagt.
   Det finnes ikke så mange tusen dyr inne på Rema på en gang, det er utrolig hvor mye kjøtt du får fra et enkelt dyr!
   En ting man bør huske på når man er vegetarianer, er at selv om man slutter å spise kjøtt, er man ikke helt fri fra all samvittighet. Melken du drikker kommer fra kyr som mest sannsynlig har vært på samme gård som biffen fra oksen jeg spiste på fredag. Hønene som produserer eggene har det ikke helt optimalt de heller. Skal du kjøre løpet ut, må du frigjøre deg fra alle animalske proteiner og bli veganer, ellers er alt litt “halvveis”.
   Spiser man kjøtt, er det fornuftig å finne ut hvor kjøttet kommer fra. Her kan man dra det så langt som å kjøpe det fra lokale aktører hvor du selv ser hvordan dyrene har det. Det handler bare om å være bevisst og gjøre en innsats, man trenger ikke å kutte ut ting fra kostholdet 🙂

  125. Du har flere ganger vist og sagt at du spiser fisk!? Er ikke livet til en fisk verdt noe i dine øyne med tanke på den forferdelige næringen du støtter ved å spise det? Og en ting til.. du har tidligere kjøpt mat som inneholder kjøtt men sagt at du bare har plukket det av.. du støtter fortsatt slaktet av det dyret som lå der, og istedenfor å ta det til nytte så kaster du det bare i søpla. Hvordan kan du kalle deg en vegetarianer når du ikke er det? Blir så oppgitt.
   Men hvis du faktisk har sluttet å spise fisk så unskyld for bemerkningen.

  126. Jeg elsker dette innlegget. Jeg har vært vegetarianer i 9 år nå og vil aldri tilbake. Har aldri klart å like kjøtt, fugl eller fisk. Får vondt inni meg 🙁 Jeg blir så glad for at du er vegetarianer også <3 Synes alle skulle vært det, jeg. For som du sier, VI har et valg. Det har ikke dyrene! Det har jeg alltid tenkt også 🙂

  127. Jeg er blitt vegetarianer pga deg:) om du ikke hadde skrevet om dyr på bloggen din hadde jeg fremdeles brukt dyretestet sminke, spist kjøtt, brukt pels og dun og angora ++. alt dette har jeg kuttet ut. du er min aller største inspirasjon når du kommer til dyr, jeg er så takknemlig for at du har vist oss “sannheten” selv om det er fælt. Jeg tenker så mye mer på valgene mine nå enn for to år siden, da jeg ikke leste bloggen din. Du er den eneste som har gjort meg obs på dette. Håper du skjønner at du er en veldig stor inspirasjon for mange, inkludert meg, og det mener jeg virkelig 🙂 håper at du blogger enda litt mer om dyr – det er interessant å høre dine meninger!

  128. Unnskyld meg, men du har ikke vært vegetarianer så lenge at du ville blitt “dårlig” av å spise kjøtt nå… Jeg er 13 år og hadde nok selvkontroll til å velge selv å bli vegetarianer når jeg var 7 år. Du har litt dårlige argumenter for hvorfor du er vegetarianer med “I 2014 trenger man ikke kjøtt.” Vi MÅ spise kjøtt, visst man stopper å spise kjøtt ville dyrebestanden bli ALT for stor, FOR stor. Det er ikke mulig å la alle dyr leve, det blir for mange som også vil gjøre at noen dyr lider pga matmangel fordi det er for lite råvarer i naturen til alle sammen.
   Grunnen til jeg og mange andre er vegetarianere er pga av dagen samfunn der vi avler opp dyr i masseproduksjon med kyllinger som aldri har sett dagslys, for eksempel. Og ikke minst transporten til slakteriet der sauer og andre dyr står i flere timer alt for tett, uten vann og mat i en stappfull lastebil. Der det oppstår frustasjon og redsel som fører til slåssing og skader.
   Så jeg er utrolig takknemlig for alle mennesker som velger å ta avstand fra kjøtt slik som jeg selv gjorde for 6 år siden, men det er viktig å ha med rette verdier innenfor “hvorfor man tar avstand fra kjøtt og hvorfor andre bør gjøre det.
   <3

  129. Alt det du sier her er vel og bra. Eneste jeg reagerer på er at du sier du har respekt for alt liv. Du har respekt for alt liv, utenom mennesker. Er du like flink til å sjekke hvordan levekår de menneskene som lager den billige maten og de billge klærne du har på deg lever under? Gir du noe til bistand? Har du satt deg inn i hvordan den liberale industripolitikken som blir ført i verden i dag, ikke bare ødelegger livene til mange dyr, men også livene til mange millioner av dine medmennesker? Bryr du deg i det hele tatt om at i mens vi blir rikere og rikere, dør og tortureres millioner av mennesker på si? Og dette skjer med individer med det samme, omfattende følelsesregisteret som deg.
   Alt jeg sier er at du selv er villig til å ta dyretestet medisin for å overleve. Noe som tillsier at du mener du er mer verdt en dyr som sådan, siden labdyrenes liv går tapt for å redde ditt. Er ikke alle mennesker mer verdt enn dyr da? Eller gjelder dette bare den vestlige verden? Dette er for meg et helt syyyykt menneskesyn. Du kan tillate deg selv å kjøpe billige klær på hm og sheinside, samtidig som du kritiserer meg og tusenvis av andre for å spise kjøtt og bruke dyretestet sminke (noe jeg faktisk ikke gjør). Du vet ikke hvor forferdelige arbeidskåra disse klærne er blitt laget under kan være, og du “gidder” ikke sette deg inn i det heller kan jeg tro, som du selv sier i ditt eget innlegg. Kanskje var det barn som laget klesplagget under tilnermet like kår som et industridyr, for alt du vet. Og dette må du være villig til å støtte opp under, for det skjer. Disse barna blir født inn i et helvette uten noe de skulle sagt, på lik linje med industridyr. Disse barna kan sammenlignes med dine framtidige smårollinger. Det blir akkuratt det samme som å sammenligne hunden din med en slaktegris.
   Du er ikke bedre enn andre bare på grunn av at du ikke spiser kjøtt. Du kan ikke slakte meg for å ikke ha et like rikt innblikk i dyrevern som du, når jeg er ganske sikker på at min innsikt i menneskerettigheter, bistand og bistandspolitikk, generell menneskehjelp og internasjonal politikk mest sannsynlig er høyere enn din. Begge prøver å gjøre vårt for en bedre verden, jeg bare prioriterer annerledes.

  130. Det er STOR forskjell på det å drive dyremisshandling og f.eks mat produksjon. Har selv hvert grisebonde, og vet med hånda på hjertet at våre griser ikke led noen nød. Disse dyrene lever etter beste velgående, og når deres tid er over så blir de tatt på en meget human måte.
   Det er slik verden er, vi produserer vårt eget hjerneføde. Og hadde vi ikke spist kjøtt, så hadde det ikke hvert nok mat på kloden vår til at alle kunne overlevd. Det kan sammelignes med jakt. Vi skyter dyr, slik at det ikke går tomt for mat. Går det tomt for mat så resulterer det til store naturskader og ikke minst et rasultat til at fler dyr kommer på “rød-lista”.
   Sier ikke at jeg har noe i mot folk som ikke spiser kjøtt. Men som du og skriver mellom linjene: bruk hode, og velg mat med fornuft.
   Jeg støtter absolutt ikke dyremisshandling. Jeg bruker ikke pels eller dyretestet make-up. Men spiser gjerne et saftig stykke biff av en okse som har levd et godt liv.
   Jeg har også verdens herligste minigris (som for øyeblikket ligger nydusjet under dyna mi sammen med meg), men spiser også det meste som kommer fra grisen.
   Det er realiteten av verden vi lever i. Det er vi mennesker som styrer kloden i bunn og grunn.
   Men stå på! Står respekt av din sterke meninger! Vi er forskjellige 😉

  131. Respekterer dine valg i forhold til å være vegetarianer, men jeg må si meg sterkt uenig i forhold til tortur av dyra våre i norge! Er selv vokst opp på gård, og kjenner godt til industrien, og det er virkelig fåtallet som opplever tortur. Det er i ektsremtilfeller, som du sa du hadde hørt tidligere, og det stemmer. Hva som skjer utenlands er en helt annen sak, men her i norge er vi generelt veldig flinke til å ta vare på dyra våres, sjøl om de ender hos slakern!

  132. Jeg har ingen argument for å ikke spise kjøtt. Jeg ser opp til vegetarianere, men jeg kunne aldri ha klart å slutte med kjøtt helt selv. Jeg er alt for glad i smaken.

  133. Nå beviser du virkelig hva du er god for, Sophie! Det her var kjempeinspirerende og kloke ord fra deg. Det er helt sant at i å slutte å spise kjøtt, gjør man gode gjerninger for dyr. Men det er jo også mange andre ting som vi mennesker gjør for mye av. For eksempel er vi alt for gode på å forbruke varer; for eksempel klær og sminke! Dette belaster miljøet, og skader dermed både mennesker, dyr og alt annet levende. I tillegg er det mange mennesker som lager de billige klærne vi kjøper på nett, H&M osv. som jobber dagen lang for en bitteliten lønn (mange steder begås det brudd på menneskerettighetene). Så jeg vil bare si at på lang sikt så er det UTROLIG viktig å tenke på dette med forbruk og senke vårt eget forbruk. Det er viktig for å spare dyreliv , det også. Flott at du bruker din posisjon til å spre så gode budskaper om det å være vegetarianer. Men jeg håper at noen profilerte bloggere snart skjønner hvor viktig dette med miljø er, og kanskje begynner å spre budskapet om miljø. Tenk hvor mange ungdommer som kan bli positivt påvirket av det! 🙂 Du og mange andre toppbloggere er jo forbilder for tusenvis av norske jenter.
   Hva tenker du om miljøet?

  134. Dyrebestanden hadde ikke blitt for stor, nei. I store jaktomeråder i Afrika kunne det blitt for mange dyr, men på verdensbasis så hadde det ikke gjort noe om menneskene slutta og slakte og kødde med dyrene! Jeg syns det er et veldig godt argument for at det ikke skader å slutte å drepe dyrene her i verden 🙂

  135. Spis reinsdyrskjøtt! Dyrene får gå fritt året rundt i et veldig stort område. Reingjetere passer på at de hele tiden får beite og at rovdyrene ikke slipper til.

  136. Det er faktisk ikke mulig å være vegeterianer når man er veldig aktiv. Toppidrettsutøvere osv. Jeg trener selv 2-3 timer hver dag og hadde blitt underernært og syk om jeg ikke hadde spist kjøtt. Selv er jeg naturlig tynn og har alltid vært liten, så det er faktisk ikke mulig for alle å velge å være vegeterianer. Isteden prøver vi å bare velge økologisk og kjøper egg rett fra gården.

  137. kjempe flott skrevet!
   Men en ting jeg vil spørre deg om,som ikke har noe med innlegget å gjøre. MEN, har du noen gang tenkt på at de klærnene du f.eks kjøper på H&M , nettet ( slik som sheinside osv,) at de faktisk er laget av BARN,BARNEARBEID, noe som er minst like ille som dyremisshandling ???? betyr det at du støtter barnemisshandling? nei selvfølgelig gjør du ikke det, men da betyr det heller ikke at de som spiser kjøtt og går med jakker laget av pels, er dyremisshandlere og for den type misshandling mot forsvarsløse dyr. Man kan faktisk sammenlikne barna rundt om i verdens som blir utsatt for barnearbeid med dyremisshandling, fordi om de ikke vil gjøre det de får beskjed om, havner de i trøbbel og i verstefall så dør de. Jeg vet at det er veldig vanskelig å vite hvilke klær som er laget av barn og ikke, men da kan ikke du komme her å si at alle dyr er blitt myrdet for at vi skal få pels på jakkene våre. Det blir helt feil, fordi det finnes faktisk dyrefarmer som ikke opptrer med dyremisshandling for å få goder ut av dyrene.
   Håper du forstår mitt budskap! Men igjen,flott innlegg! Du har virkelig vist at du er blitt mer voksen av deg de siste årene :)respekt

  138. Er du og Mathias fortsatt sammen? Med tanke på at du skrev at alt var så annerledes fra hvordan ting var da og hvordan det er nå. Og du nevner han aldri på bloggen lengre!
   Dere er jo så herlige sammen.. håper dere fortsatt er kjærester!

  139. Jeg elsker de to kattene mine, bruker ikke dyretestet sminke eller pels. Men det at jeg kunne ha blitt vegetarianer er noe som vi, familien min ikke har økonomisk råd til. Selfølgelig har jeg tenkt tanken på det, og hvertfall når jeg flytter ut og tjener mine egne penger. Men jeg er bare 15 og må leve under mine foreldres tak en stund til og må bare finne meg i det.
   Jeg elsker bloggen din Sophie, og det at du faktisk er villig til å være vegetarianer er helt fantastisk. Stå på!

  140. Hei vet dette ikke har noe med temaet å gjøre men bare lurte på noe: Er du i Las Vegas nå, siden du ikke har blogget noe om det så trodde jeg kanskje at du ikke dro allikevel!

  141. Elsker ikke dyr så bryr meg ikke:) du er jo dum som et brød. Men er jo underholdene når du hele tia skal bevise at du har noe mellom øra. Dumt det ikke går ann å bevise noe som er jug. 😉

  142. hvis vi ikke hadde slaktet og spist dyr, hvordan tror du verden hadde vært da? hadde nok vært trangt om plassen hvis du tenker på alle dyrene som parrer seg hele tiden. og du er fader ikke den skarpeste kniven i skuffen

  143. Hei!
   Jeg er også vegitarianer, og klarer det helt fint 🙂 det er ikke vanskelig i det hele tatt og la vær å spise kjøtt!
   Jeg har selv pelsjakke, og sminke som jeg er ganske sikker på er dyretestet, men likevel vegitarianer. Mulig det virker helt rart for deg, menmen sånn er det hehe <3
   Liker bloggen din utrolig godt, og veldig fint innlegg!

  144. Jeg er ganske enig i det du sier, men å påpeke at man ikke kan være glad i dyr og spise kjøtt sammtidig blir litt drøyt. Har selv vært vegeterianer i flere år, men kroppen fikk for lite proteiner i seg og ble nødt til å starte på en streng proteindiett. Når man er vegeterianer så får man ikke i seg de proteinene man trenger fra kjøtt og man kan føle seg veldig slapp til tider sammtidig som kroppen ikke reagerer like godt på trening. For noen kan det til og med bli slik at imunforsvaret svekkes og man har vanskligere for å beholde konsentrasjonen i skolen osv.

  145. det du sier om at mennesker ikke trenger kjøtt, vel, det stemmer med mange, men ikke alle! det finnes flere mennesker med vitamin b12 mangel som også reagerer på melk eller egg! og det er ikke bra og ta tabletter i alle slags former for og få i seg de vitaminene man ikke får i seg i kosten, selvførgelig er det veldig mange som kan klare seg uten kjøtt, men du glemmer oss som ikke kan det!
   jeg må selv inn til legen annen hver uke og få en sprøyte med b12 fordi jeg har for lite, hvis jeg hadde sluttet og spise kjøtt hadde det absolutt ikke gått, jeg tåler heller ikke melk eller melkeprodukter. synes det blir dårlig at du sier at ALLE mennesker kan klare seg uten kjøtt, du burde heller skrevet “de fleste” og spesielt siden du nevnte b12 i det hele tatt, da burde du jo også vite at det finnes mennesker med både b12 mangel og melkeallergi?
   jeg tåler rett og slett ikke og spise egg, klarer ikke tenke på annet enn at det skulle ligget ett lite foster der, det er superekkelt!

  146. Jeg støtter deg! Og selv hater jeg dyretesting og dyreplageri! Er fullstendig i mot det.! Men det er en ting… Du sier at dyr ikke burde slaktes og sånn, men det må de jo, hvis ikke blir det alt for mange dyr. Tenk hvis alle bare slutta å spise kjøtt, da ville jo alle bøndene miste jobben sin…. men jeg er i mot at dyrene skal bli behandlet dårlig før de blir slaktet, og vil egentlig selv være vegetetianer, selv om det kanskje høres litt rart ut etter det jeg nettopp skrev, men siden jeg kun er 12 år, sier mamma at det ikke er bra for meg, at jeg trenger den næringen, at jeg kanslutte å vokse hvis jeg ikke spiser kjøtt. men jeg har tenkt til å bli det når jeg er ferdig utvokst. men jeg hater at dyr må lide for oss. Men jeg synes det fortsatt er verre at barn og voksene dør pga krig, sult og sånne ting. Støtter deg hundre prosent <3

  147. Fint innlegg! Det er ikke greit hva dyr må oppleve for at vi mennesker skal spise kjøtt. Noen dyr blir drept på helt grusome måter og andre blir brukt til pels, noe jeg ikke støtter. Fint innlegg! 🙂

  148. Det du skriver er beudnringsverdig og du er virkelig et forbilde! Utrolig bra innlegg 😀 er så enig med deg, om alle hadde tenkt som deg ville verden vært et mye bedre sted for dyrene og! Alle liv er like mye verdt! Stå på – du er herlig!

  149. DUU Er mitt forbilde for at du kjemper denne saken i som jeg ofte føler meg veldig alene i ! DU er også hele grunnen til at jeg, min søster og min bestevenninne ble vegeterianere for et halvt år siden! Vi så nemlig en grusom film du delte, og vi tenkte at hvis du klarte å være det skulle vi også klare det 😀 elsker deg og kunne øsket det var flere som deg der ute!<3

  150. Wow..Du er virkelig å se opp til! Du beviser gang på gang at det man vil, kan man få til. Det burde du være stolt av!
   Jeg har kjempe lyst å slutte helt med kjøtt. Men må innrømme at å begynne helt og gå 100% inn for det, er ikke veldig lett. Jeg er 17 år og bor med 3 andre som spiser mye kjøtt. Men du inspirerer meg, så trengte de ordene du brukte! Tortur, dyremishandling- det er streke ord, men det er sannheten. Hvis man vil – kan man, Sant?
   Du er et flott menneske og et stort forbilde, Sophie – Tusen takk <3

  151. Kjøtt er en bra (og nesten eneste) kilde til proteiner, som er kroppens “byggesteiner”. Noe du tydeligvis mangler masse av (i og med at du har NULL muskler).

  152. Hjemme hos oss skyter vi alle dyrene selv. Vi skaffer alt av kjøtt, fisk og bær selv, og til vårt eget forbruk. Mener du dette også er dyreplaging? Siden du uten videre påstår at alle som spiser kjøtt må være beviste på hvilken industri de støtter? Skulle likt å visst din mening rundt dette 🙂 Hvis du mener dette er dyreplaging som å kjøpe kjøtt i butikken, håper jeg du åpner øynene dine. alt i verden er ikke svart eller hvitt. Hvis du mener dette ikke er dyreplaging, burde du tenke over at det du sier om at hvis du ikke er vegetarianer støtter du kjøttindustrien i Norge eller ellers i verden. Det handler om å være bevisst på hvile type kjøtt man spiser. ikke om man spiser kjøtt eller ikke. Å drepe dyr humant vil si å drepe dyr uten å påføre dyret unødig lidelse. Noe vi heller ikke gjør. Rådyret merker ingenting, før det dør. For å få kvote for å jakte dyr, må bestanden være såppas stor at det er lønnsomt for bestanden selv å kutte ned på antallet. Dette både med tanke på sykdom, eller å gå over økosystemets bærekraftnivå. Synes du ser litt for svart eller hvitt på dette område, men er selvfølgelig enig i det meste du sier. Mennesker burde få næringen fra et større antall produsenter enn første eller andre konsumenter, med tanke på en bærekraftig fremtid. Håper du tenker over dette, før du dømmer alle som spiser kjøtt

  153. åå du er så fantastisk! jeg ha tenkt lenge på og bli vegtarianer men er bare 15 så vet ikke om mamma ville støttet meg! jeg har også vert flink til å ikke bruke sminke som er testet på dyr, og går med jakke uten pels. Men nå har jeg bestemt meg og er 100% men jeg vet ikke hva mamma kommer til å si! jeg vil så absolutt være vegtarianer men da at jeg kan spise egg, melk og fisk!
   du er så fantastisk godt forbilde!

  154. Fantastisk innlegg! Ble selv veggis fra 1.januar i år, og har aldri følt meg bedre. Kan vel kanskje ikke kalle meg 100% veggis siden jeg fortsatt spiser egg og fisk, men har ihvertfall startet et sted. Håper på å kunne kutte ut alt (også fisk) snart. Du er inspirerende sophie!

  155. Her sjekker jeg innom for å se om noen har svart på min kommentar, men så har du ikke engang godtatt den? Hvordan kan du godta kommentarer fra anonyme mennesker som ber deg om å henge deg, men ikke oppegående, intelligente og saklige kommentarer som på en høflig måte stiller spørsmål ved hvorfor du fortsatt støtter meieri og eggindustrien?? Har det skjedd en feil her, eller har du bare ikke fått tid til å godta den enda?? Nysgjerrig på svar.

  156. sikkert en av de få som har denne meningen: men jeg mener at vi selv ikke skal spise dyr fra jakt eller dyr som har hatt det godt. som sagt trenger ikke mennesker kjøtt, i tillegg til at vegeterianere lever i gjennomsnitt 9 år lengre enn folk som spiser kjøtt. Men jeg mener at alle dyr burde få en begravelse. Hva er forskjellen på kua, hunden eller oldemora di? fortjener ikke alle like mye respekt? og de som sier at de allerede er døde, hvorfor spiste du da ikke hunden din, eller oldemor di? like mye næring som i ei ku…. Så ja, jeg ønsker at all jakt og kjøttindustri skal bli stoppet, uannsett hvor bra dyra har det! Uansett blir det feil for meg, at en ku skal spise 16 kilo med kraftfor, bare for å lage 1 kilo biff, mens fattige barn i afrika må sulte.Det handler ikke bare om å redde dyreliv, kjøttindustrien ødelegger for så mye mer, og forurenser mer enn både bil, fly og tog!!

  157. Jeg har stor respekt for at du er vegetrarianer, men noe av det du skriver er litt feil.. Sånn som at mennesker har bare vendt seg til kjøtt. Mennesker er rov dyr og skapt til å spise kjøtt. Hvis du ser på plasseringene av øynene våres og tennene våres er dette tegn på at vi er rov dyr. At dyrene blir drept på en natulig måte er en annen ting, men de fleste dyr lever faktisk ganske bra i Norge. Skal ikke påstå at alt er som det burde være, mange ting burde forbedres. Og heller ikke alt kjøtt er fra Norge. For å hjelpe dette synes jeg heller man selv skal prioritere hva kjøtt man spiser, sånn som kyllingen har ikke så veldig flott liv, så heller droppe spise de for å ikke støtte den industrien.
   Dette med de fæle vidoene er litt om og men.. Man fremstiller ting etter hva man står for, noen vil fremstille noe dem ikke liker gjerne verre enn det er og andre vil fremstille ting bedre enn det er. Jeg sier ikke at mange av de ille videoene ikke er sanne, men selv om det skjer ett sted betyr ikke det at det skjer overalt, og dette gjelder også disse positive filmene.
   Derimot er jeg helt enig med alt innen pels, dyretesting og sikusdyr og alt med dyreplaging å gjøre. For deg virker det sikkert dobbelt moralsk, å synes det er ok å spise dem, når jeg er i mot det meste annet, men som jeg skrev over, gjelder det å ikke støtte de kjøtt industriene man vet dyrene ikke har lidd. After all er jeg skapt til å spise kjøtt jeg er et rov dyr.

  158. Spiser ikke du fisk? Fisken er jo det dyret som blir dårligst behandlet; fanget i nett, får panikk og klemmer hverandre ihjel mens de prøver å komme seg ut, før de ender opp på land uten å få puste – eventuelt fanget med en krok gjennom kinnet, dratt opp på land og slått ihjel. Sier ikke at det ikke er bra det du gjør, men fisken er det dyret som lider mest når det blir fanget og drept – derfor er det også det dyret du først bør fjerne fra kostholdet, om du skal fjerne noen.’
   Ikke uttal deg om dette om du ikke har full oversikt hvordan dette funker, reglene sier at vi skal la fisken pines minst mulig. Er man på riktige båter og fiskebruk får fisken eksemplarisk behandling, den kjenner den blir tatt på land, 3’4sek og fisken er død.

  159. Til de som spurte om dun: Det finnes dun som er plukket fra reir (Ederdun tror jeg) Men ellers så kan du risikere at dunet i jakka eller dynen din kommer fra et dyr som har blitt nappet fri fra dun mens den lever. Er ganske sikker på at det ikke er lov i Norge, MEN det er lov å importere fra utlandet (som sikkert mange gjør også fordi det er billigere)
   Har stor respekt for at du sier meningene dine om dette Sophie!

  160. Jeg er vegetarianer fordi jeg ikke har hjerte til å spise noe så viktig. Å spise kjøtt for meg er som å drikke blod. Du inspirer meg så mye i hverdagen. Jeg synes vi trenger flere dyreforkjempere som deg i Norge. Noen som har respekt til dyr.
   Ikke misforstå, jeg har ingenting i mot de som spiser kjøtt, alle vennene mine spiser kjøtt.
   Du er den beste bloggeren på jord. Fortsett å være deg!!

  161. Husk å holde deg unna dette også da; gelé og puddinger samt ulike godterier som for eksempel vingummi og lakris. Fox karameller, Laban seigmenn, skumbananer, Hobby-sjokolade, Bamsemums og mange av gelé- og lakrisgodteriene fra smågodthylla inneholder dyreknokler og svinehud.

  162. Til alle som skriver at Sophie ikke er vegeterianer om hun spiser egg osv.. det finnes flere varianter av vegetarisme!
   “Hva er vegetarkost?
   Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk er vegetarianere, men vanligvis deler vi inn vegetarkost i tre deler, alt etter hvilke næringsmidler som inngår.
   Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse.
   Lakto-vegetabilsk kost: Her inngår melk og melkeprodukter.
   Lakto-ovovegetabilsk kost: Her inngår også egg i tillegg til det som er nevnt ovenfor.”
   Man MÅ ikke være vegeterianer for å elske dyr. Men her har Sophie gjort et valg, og det bør bli respektert. Jeg skjønner også at det er “dobbeltmoralsk” og gafle i seg en hamburger samtidig som man mumler at man elsker hunden sin. I bunn og grunn er liv et liv, samme hva det er. Man spiser noe som har levd…en gang…
   Det er masse urettferdighet i verden og en person kan ikke forandre det alene. Men man kan gjøre noe for noen, og jeg og Sophie (og maaange andre) har valgt å la være med å spise dyr. Noen andre lar være med å dra på sirkus, men fortsatt spiser kjøtt. Sammen kan alle gjøre forskjell. Mange der ute tenker at om man ikke går med pels på jakka, så skal man heller ikke spise kjøtt, eller gå med skinn, eller kjøpte dyretestet vaskepulver (som du antagelig ikke engang tenkte på var dyretestet).. Det er jo tull. Selvom du begikk “feil” som dyrevenn, ved å kjøpe dette vaskepulveret, rettferdiggjør ikke pelsindustrien. Litt ute av topic, men håper dere skjønner. Respekter andres valg, vær så snill!

  163. veldig bra skrevet ! Jeg har så ekstremt mye imot misshandling av dyr. jeg har noe i mot at de skal bruke dyr generelt til å teste tin eller lage di til kåper og skjerf! DE LEVER DE OGSÅ! men jeg har full respekt for alt det du har skrevet ! tenker også på min ” lille” hund ….

  164. Jeg kommer i fra en familie som elsker kjøtt. Jeg har tenkt på å bli vegetarianer og jeg tror det hadde gått veldig greit for jeg er ikke fan av kjøtt heller. Jeg klarer ikke spise kjøtt som ikke har vært gjennom en kvern. Innlegget gjorde meg mye mer sikker på at jeg vil bli vegetarianer, men jeg vet ikke om det hadde blitt godtatt i min familie. De ville nok syns jeg bare var barnslig å oppmerksomhetssyk eller at jeg bare brukte det som en unnskyldning for å slippe å smake på kjøtt jeg sier jeg ikke liker. Jeg er veldig enig med deg i at vi en dag vil få opp øynene og at vi ser på slakting og sirkus da som vi nå ser på hvordan mennesker ble utstilt på “freak show” og hvordan mennesker ble toturert. Du inspirerer meg og jeg er veldig glad du postet dette. Jeg vet ikke om jeg tørr å kutte ut pølser, mør og fårepølse (som er det eneste kjøttet jeg liker) før jeg flytter for meg selv. Men tusen takk skal du ha. Du er et stort forbilde.

  165. Du er inspirerende :)! Kunne du vær så snill å lagt en “start guide” eller “inspoguide” for kommende vegeterianere? Feks: hva spiser du i jula? Holder du avstand til geletin og ost med løpe?

  166. Mishandling skrives med _en_ s: MISHANDLING.
   Det er en fin ting av deg, å la være å spise kjøtt, men å være vegetarianer innebærer litt mer enn bare å ikke spise kjøtt, slik flere her har nevnt. Kan du ikke bare si at du ikke spiser kjøtt? Matvareindustrien har dessverre gjort det vanskelig for oss, det er animalske ingredienser i svært mye av det vi spiser, og det står med så liten skrift/er skjult bak E-koder – slik at vi ikke legger merke til det.
   Kommer det bilder fra Vegas snart? Eller droppet du det?
   PS: Jeg tittet innom bloggen til “The Hippiecrit”; mye god mat og en utrolig vakker kvinne 🙂

  167. “Om man elsker dyr så forbanna mye så spiser man ikke kjøtt, enkelt og greit!” Dette synes ikke jeg er et helt riktig utsagn. Man kan fint være glad i dyr, (eller som du sier: elske dyr så forbanna mye), og samtidig spise kjøtt. Ja, det finnes mange grusomme metoder for å slake kjøtt, og ja, leveforholdene på visse gårder er noe man kan diskutere. Men altså, mennesker er kjøttetere. Det er blitt naturlig for mennesker å spise kjøtt, på lik linje med mange andre dyr som også spiser kjøtt. Men i dagens samfunn er det slik at familien selv ikke er nødt til å gå ut og jakte for å få tak i det. Personlig så spiser jeg bare kjøtt der jeg vet at dyret har levd et vilt liv i naturen, i sitt originale og riktige miljø. Men jeg er likevel blant de mange som har masse kjærlighet til dyr, selv om jeg til tider spiser kjøtt.
   Derimot har jeg andre argumenter for å redusere kjøttforbruket. Om man tenker miljø og det faktum at vi har langt flere mennesker å fø i dag, så kan mange være enige at kjøttforbruket må ned. Med så mange mennesker vi er i dag, er det rett og slett ikke kapasitet til at alle kan ha den mengden kjøtt som vi i vesten fråtser i. 100 kg kraftfôr kan gi enten 1,2 kg sau, 13 kg gris, 20 kg kylling eller 65 kg fisk, og da snakker vi kjøttmengde oppgitt i slaktervekt! (dvs. andre deler av dyret vi ikke spiser er ikke tatt med) Så vi snakker litt kjøtt kontra mer fisk, eller enda mer korn. Da vil mer fisk og korn være veien å gå i fremtiden.

  168. Det er veldig enkelt å vere vegetarianer om man ser på dyr på samme måte som mennesker, da frister det rett og slett ikke.

  169. Til deg som skrev “gå og heng deg”, håper du vet at det er meget straffbart og anses som en dødstrussel av politiet.
   Til deg som skrev at vi ikke trenger melk og egg: skal vi presse i barna våre på 8 mnd piller for å få dekket det vi får av melk, egg, kjøtt osv? For en sunn livsstil og gode holdninger! La oss lære barna våre at de bare skal få i seg disse næringsholdende fra piller.
   Spis heller økologisk kjøtt. Selv spiser jeg bare kjøtt fra frittgående elg (og ja, jeg er 100% sikker på at det er frittgående elg). Ha en sunn holdning til dyreplageri. Dere støtter det hver eneste dag når dere har fisker i en rund skål, et hamster eller en fugl i et bur, eller når dere handler klær fra merker som støtter dette (snakker ikke da bare om plagget, men om hele merket).
   Tenk dere om før dere uttaler dere. Og vær så snill, tenk over at ikke alle lever i et land som oss.

  170. Er så enig med deg. Er vegetarianer selv. Spiser verken kjøtt eller fisk. De fleste rundt meg er kjøttetere og det må jeg bare respektere, men å gå foran med et godt eksempel bare ved å vise at man spiser vegetarisk påvirker de rundt deg. 😉 Det setter i gang tanker og følelser og kanskje en vakker dag så blir de vegetarianere de også. Har jo selv ikke vært vegetarianer hele livet og for meg var det en lang prosess å bli det fullt og helt. Elsker vegetarmar. Er så mye godt man kan lage hvis man bare setter seg ordentlig inn i det. Finnes mange gode vegetar kokebøker også. Gode proteinkilder og jernkiler finner du også i linser, kikerter, bønner og blandt annet mandler. Er proteiner i så og si alt du spiser av frukt og grønt også, selv om det ikke er like mye i alt. Det er også veldig overdrevet dette med at vi trenger så fryktelig mye proteiner. Kjøtt er heller ikke bra for kroppen og det tar faktisk hele 48 timer å fordøye kjøtt. Er ikke rart mange får livsstilsykdommer, kreft og blir overvektig. Føler meg mye bedre i magen etter at jeg kuttet ut kjøtt, og best av alt, jeg slipper å indirekte være med på å drepe dyr når jeg faktisk ikke trenger det. Som vegetarianer er jeg også flink til å ta blandt annet B12 kosttilskudd, bare for å være helt sikker på at jeg får den daglige dosen jeg trenger. Lå litt i underskudd på både b12 og D vitamin en en periode, siden jeg ikke alltid er like flink til å spise regelmessig.. =) Er også viktig å få i seg omega3 og jern. Tar også tilskudd på alle b vitaminene som finnes og c vitamin. Har ikke vært syk på kjempe lenge nå og det er nok takket være at jeg er så flink med å ta vitaminene mine. =)

  171. en human måte å drepe dyr på er å gjøre det på en måte så de dør momentalt å ikke føler noen smerte. det er humant. Jeg liker deg godt, men blir seriøst forbanna når du sitter å skriver dette. Du hadde restylane i over ett år. DET ER TESTET PÅ DYR. Kan du for faen stå opp å snakke ut om det kanskje? Har sett at mange skrev det til deg når du hadde det, men såg aldri at du svarte. Aldri. Så ikke kom her å si at du er bedre fordi du bryr deg mer om dyr, når du faktisk hadde noe i leppene som er testet på dyr. Mange som vil ha svar på dette, så plis, tøff deg opp litt og svar for deg.

  172. Å forresten, alt det du står for (som du har skrevet i dette innlegget) ble ødelagt når du valgte å ta restylane å gå med det så lenge, selv om du visste det var testet på dyr.

  173. Hei! Synes det er så bra at du tenker som du gjør! Har lyst til å bli vegetarianer selv. Men trenger råd! Som feks, hvilket ytterjakker er fine, men ikke laget av pels? Og hvordan type sminkefoundation bruker du som IKKE er testet på dyr? I tillegg kan du jo komme med tips til god mat man kan spise som ikke er kjøtt. Siden du sier du ønsker at vi skal gå bort fra kjøttspising og dyre produksjon, bør du komme med tips for å unngå dette. Er nok mange som meg, som er uvitende rundt et annet alternativ enn dyr.. 🙂

  174. Hei Sophie. Aller først må jeg si: meget bra innlegg, respekterer dine meninger og skjønner godt at du ber folk om å holde seg saklige. Jeg skjønner hvorfor du tenker som du tenker angående dyr og kjøtt som mat.
   Denne lille historien startet da jeg var 15-16. år. Da jeg var vegetarianer. Jeg var vegetarianer i ca ett år. Jeg er snart 20 år. Jeg fikk B12 mangel. Det fikk jeg vite da jeg var 17. Det begynte med at jeg var trøtt hele tiden, jeg sov både dag og natt omtrent. Selv om jeg sovnet tidlig ble det liksom aldri nok søvn for meg. Jeg gikk på skolen hvis jeg kom meg opp og hvis jeg gikk på skolen sovnet jeg i timene og sovnet igjen når jeg kom hjem.
   Da legen endelig fant ut hva det var etter utallige blodprøver viste det seg at jeg nesten hadde blodmangel på grunn av B12 mangel, sansynligvis fordi at jeg hadde den vegetar perioden min det ene året, og fordi at på den tiden jeg begynte å spise kjøtt, spiste jeg ikke nok kjøtt. Jeg holdt på å bli syk. Jeg måtte begynne å ta B 12 sprøyter. Det er liksom sånn som nesten bare gamle folk pleier å måtte gjøre. Men da jeg etter en stund ble lei av å måtte ta de fordømte B 12 sprøytene spurte jeg om jeg kunne få det i pille form, B 12 vitaminer. Da var ikke det ett alternativ i følge legen, legen hadde da plutselig en teori om at kroppen ikke tok det opp gjennom fordøyelsen uansett. I fjor (2013) tok jeg en gastroskopisk test, altså svelge en slange med kamera, og ta prøver av vevet her og der i fordøyelses systemet. Alt såg normalt ut og det viste seg da at jeg ikke hadde cøliaki eller noe heller. Det var også en teori hvis det var det at jeg ikke kunne ta det opp. Så da kunne jeg altså tross det legen sa ta det opp gjennom fordøyelsen. Sist gang de tok prøver og fikk svar om B12 nivået mitt, var det normalt nivå. Og jeg slipper å ta B 12 sprøyter foreløbig. Det var sen høsten i fjor jeg kunne slippe og ta de mer, til det motsatte er bevist. Altså om jeg begynner å få lite B12 nivå igjen må jeg begynne å ta b 12 sprøyter igjen.
   Man skal i grunnen klare seg uten kjøtt, det finnes B12 i mye grønnsaker og mat som ikke er kjøtt. Men jeg tror ikke min kropp klarte seg uten kjøtt fordet om. Ikke vet jeg hvorfor. Det er vell kansje individuelt fra person til person.
   Dette er ikke negativt ment mot vegetarianere eller kjøttspisere på noen måte. Jeg bare forteller min historie.
   Kunne ønskt vi mennesker hadde sluppet å spise kjøtt. Jeg foretrekker heller grønnsaker og annet, men for meg er kjøtt tydligvis livsnødvendig.

  175. at du kan si at mennesker som spiser kjøtt ikke kan elske dyr? du spiser jo fisk? hva skulle vi gjort i verden uten fisk? er ikke fiskens liv “viktig” nok for deg da? siden grunnen til at du ikke spiser kjøtt er fordi livene til dyrene er viktige? Synes det blir litt rart, og at hunden din er en grunn er jo bare helt rart, hunder spiser jo også kjøtt? det er helt naturlig, hunder i det fri dreper og spiser andre dyr. Hva er så galt i det? så lenge det blir gjort på en måte at dyrene ikke lider? mat trenger vi for og leve. restylane trenger vi vell ikke for og overleve men hvor mange kaniner har måttet lide for at du skal kunne sprøyte den dritten i leppa di egentlig? synes det blir så dumt når du kommer med slike innlegg når du har gjort slike ting! du farger også håret, og du har farget håret med farger som har blitt testet på dyr. dette er jo tusen ganger verre enn matindustrien? de får sprøytet fargen osv inn i øynene sine for og teste at det er trygt for DEG og drive med det!
   herregud, håper du kommer med en oppfølger til dette innlegget . og du burde skamme deg for og si at mennesker som spiser kjøtt ikke elsker dyr. det vet du ingenting om! DU kan si at det er utenkelig for DEG og spise dyr når du elsker dyr, men ikke kom og si hva andre føler.
   ikke ta dette for negativt, vil ikke at du skal få vondt inni deg av og føle at dette er en hatsk kommentar, for det er det nemlig ikke, jeg prøver bare og få frem hva jeg mener om det du har skrevet. Og du er en veldig flott og snill jente har jeg fått inntrykk av, vet du har den “bryr meg ikke” greia du snakker om, men tenker nok at noe kan svi og høre alikevell, men håper iallefall ikke du tar denne kommentaren til deg på en dårlig måte, for det må jeg si deg, dette er virkelig ikke ment som noe som helst angrep på deg som person eller din blogg, bare akkurat dine utsagn i akkurat dette innlegget! Ha en videre fin kveld/natt!
   Mvh Julianne

  176. Husk at mennesker opprinnelig er rovdyr. Det er sunt med kjøtt. Jeg er i mot pels og det ene og det andre. Men er ikke i mot å spise dem. Dyr blir drept hver dag av andre dyr, vi er også dyr, en art. Derfor er det ikke galt hvis mennesker spiser kjøtt. Tennene våre er bygd for kjøtt og planter. Ikke bare kjøtt, eller bare planter. Ingen dyr blir drept forgjeves hvis det er for mat. Det er trossalt det noen dyr er skapt til å være. Og noen er skapt til å spise dem. Byttedyr er det som regel for mange av også

  177. er selv vegetarianer, så jeg er helt enig! bruker appen dyretestet hele tiden, og har derfor kuttet blandt annet favorittparfymer og sminke! men for min del så må det til, klarer ikke å være fornøyd med megselv om jeg må skade dyr for å lukte godt..
   man kan ikke slippe under noe som har med dyremishandling osv og gjøre, men det å kutte ut så mye man klarer hjelper litt uansett. jo flere som gjør det, jo met effekt!

  178. Men å bruke billigklær fra hm som er sydd av slitne barnehender under utrolig dårlige forhold er greit?
   Lurer også på hva du definerer som “tortur” som du nevner en del ganger i teksten din her…?
   Jeg syntes det er bra at du “gjør noe”, men tenk om alle dyr hadde levd i fred, det hadde ikke vært plass til oss mennesker her på planeten til slutt.
   Dessuten er både silikon og restylane testet på dyr, så du skyter deg selv litt i foten her.

  179. Heihei. Jeg vil bare starte med å fortelle at jeg jobber i fjøs, har 3årig landbruksutdanning og dvs har vært i utallige fjøs, også vært på omvisning på det ganske nye slakteriet vi har utenfor Trondheim, nortura. Jeg kjenner at jeg blir veldig personlig såret over det du skriver. Du treffer punkt hos meg (og resten av norges bønder) på punkter det gjør vondt. Vi har retningslinjer. Og for å ha en ting klart, i Norge er det ikke som det med kyr i f.eks USA. Det er umulig, og vi kommer aldri til åkunne ha så mye dyr i fjøsene våre fordi vi ikke får produsert nok mat til de. Det er hardt å drive gård i Norge, vi har dårlig vær forhold og det blir lite for til dyra våre. Dermed kan vi ikke ha “industri” produksjoner når det kommer til kyr. (Gris, kylling etc blir noe litt annet, fordi de fores mer på kraftfor). Men tilbake til temaet. Når vi sender Dagros, og alle de andre melkkyrne våre til slakt skal du vite at vi tar farvell med de med tårer i øynene. Dagros har levd i et varmt fjøs med god mat, vann i hele sitt liv. 2 mnd hver sommer får hun og resten av gjengen fri og får være ute på beite, dette er et krav for alle melke og kjøtt produsenter. De blir hentet i biler som er rene og de blir kjørt til slakteriet hvor de ender ferden sin. Noen ganger får vi syke dyr å må avlive de på gården og de blir sendt med kadaver bil. Men synes du ikke det er fair, at når ei melkku som har produsert melk til Norge får ende ferden sin, og bli mat til Norge? Bonden som har foret opp denne kua vil da få et slakteoppgjør og kan erstatte denne gamle kua. Det er ikke for hvem som helst å være bonde, og tøft er det. Men i Norge er det mye gamle fjøs, bare så du vet det. Og det er i de gamle fjøsa det blir produsert god mat, ting blir mindre og kyrne har kanskje til og med navn. Det har våre. Og det er like trist hver gang vi sender ivei noen, men når du skal leve av kyrne dine må du ha en inntekt. Og det er godt kjøtt, og med all matmangelen vi har i verden er det sløsing å ikke bruke kjøttet til kyrne. Det er ditt valg å ikke spise kjøtt, men det er min rett å forsvare arbeidsplassen min på best mulig måte. Jeg vet hva som foregår innenfor fjøs veggene, og du skal få være med meg i fjøse å se hvor bra dyrene våre har det. Det ville vært en fornøyelse å vist deg, da hadde du måttet svelge store deler av teksten overfor og vel så det.

  180. Kjempebra innlegg! Ble vegetarianer for bare en måned siden, men man må jo starte et sted, ikke sant? Jeg trodde det skulle bli vanskelig, derfor har jeg ikke startet før nå, men jeg merker egentlig ikke så mye forskjell. Når folk spør meg “men hvorfor gidder du? Dyrene er jo døde uansett?” blir jeg så irritert, ja, kanskje dyrene er døde, men jeg vil ikke være med å støtte kjøttproduksjonen. Har jakke med pels på, men skal få ny uten pels til neste vinter. Er utrolig glad og stolt over valget jeg tok, selvom jeg burde gjort det før. Herlig innlegg, du er så flink til å formulere deg!

  181. Hei ! jeg lærer om ernæring og helse, og det er dessverre mange mangelsykdommer man kan få av å ikke spise det.
   Det går fint an å kompensere med andre matprodukter, men mye av de gode kildene til næringsstoffene finnes i kjøtt osv og hvis man ikke er bevisst så kan man fort gå i minus på næringsstoffer.
   Hadde vært litt spennende om du hadde tatt en tur til legen og spurt om å få teste vitamin og mineraler osv som du har i blodet. Dette er ikke noe frekt ment, men jeg er selv nysgjerrig. Fordi jeg har en teori om at vegetarianere har dårlige nivåer i blodet.
   Personlig har jeg vanskelig med å ha det “jegerinnstinktet”, og jeg vil helst leve naiv og nyte kjøtt (uten å tenke for mye på hvor det kommer fra) fordi jeg mener det er naturlig for mennesker å spise kjøtt. Du vil vel ikke la katten din gå på vegetarkost? Det høres ganske hyklersk ut, men det er en ærlig sak som jeg tenker folk vil respektere, på samme måte som du blir respektert for å være vegetarianer.

  182. Da får du godta at andre velger å spise kjøtt. Nei, men trenger ikke kjøtt for å overleve, og man trenger heller ikke sminke eller silikon for å overleve. Same shit, different story. Du må godta at noen mennesker velger å spise kjøtt. Herregud, man får jo dårlig samvittighet bare man tørker seg i rævva med dopapir fordi det mest sannsynelig stammer fra regnskogen. Man kan ikke ta alt innover seg!

  183. flott innlegg! synes det er veldig bra att du legger ut innlegg som har ett såpass viktig innhold som dette. Det vil kanskje inspirere folk til å tenke før de handler.

  184. Jeg vet ikke om innlegget eller de fleste kommentarene skremmer meg mest… Jeg gidder ikke en gang forsøke å forklare det for den gemene hop her inne, for det har dere faktisk ikke nok omløp til å forstå. Stakkars folk!

  185. En dag skal jeg bli vegetarianer, på grunn av deg. Familien min elsker dyr og vi hjelper overkjørte dyr alt det her, men vi spiser kjøtt… Jeg er bare 13, men jeg SKAL få det til! Takk Sophie, du burde være stolt av deg selv!

  186. Hei! 🙂
   Jeg er faktisk helt enig i hva du sier og hvordan du tenker.. Men hadde man ikke slaktet endel griser, kylling osv så hadde det vært totalt overflod av dem også! Just sayin’ .. Men glad det finnes slike som deg :*

  187. Du fortjener mye respekt for valgene du velger å ta med tanke på dyrene. Men du spiser fisk og det er greit nok det, jeg spiser kjøtt selv. Men jeg spiser aldri oppdrettslaks, noe du sikkert gjør. Er ikke fisk også med når du sier du elsker alt som er levende osv? Oppdrettslaks ødelegger fiskebestanden og bringer bare med seg dritt. Så mye fisk holdt fanget fordi folk ikke gidder å gå ut å fiske den selv eller kjøpe villaks hos en fiskeforhandler, noe som ikke er vanskelig i det hele tatt hvis man absolutt må ha en fisk til middag. Ville bare gjøre deg oppmerksom på dette – så kanskje du også velger å heller prøve å få tak i villaks. Med mindre du allerede spiser villaks da. Stå på videre 🙂

  188. Du burde se filmen “SMAKEN AV HUND”. Norsk film laget av to menn som tar for seg melk, kjøtt og andre typer produksjoner av Tine, Prior, Gilde osv, og hvordan de benekter behandlingen av dyrene. VIRKELIG verdt å se, filmen var virkelig en øyneåpner og hele klassen satt igjen med et sterkt inntrykk av den. Takk for at du skriver om såpass seriøse temaer!

  189. Synes det er kjempefint at du bruker bloggen din til å rette oppmerksonheten mot dette 🙂 Dyrene trenger sterke stemmer, siden de ikke kan si ifra selv. Hvis du fortsatt spiser fisk skulle jeg ønske du ikke kalte deg vegetarianer, men pescetarianer.

  190. Selv kan jeg ikke si at jeg er uenig i det du sier, men jeg er heller ingen vegetarianer.
   Jeg respekterer ditt valg fult ut, men jeg reagerte når du skrev at du elsker dyr, men enda så skrev du at du spiser egg, etter visse forhold? For å spise egg må høns/høner bli drept? Og måten de blir drept på er ikke ett særlig syn, for har selv sett det i virkeligheten. Og de har ikke allverdens av plass der de blir putta i smår bur med mange andre høns i og skriker og bærer seg. Og de fleste blir nok drept på den samme måten som ellers i lannet. Så uansett hvordan visse forhold det er blir de kuttet av hode på og drept..

  191. http://WWW.EARTHLINGS.COM, SE FILMEN EARTHLINGS GRATIS PÅ DENNE SIDEN! DEN KOMMER TIL Å FORANDRE LIVET DITT FOR ALLTID, ANBEFALER DEN TIL ALLE!! Den handler om hvordan dyrene over hele verden har det. Tror mange vil bli SJOKKERT.

  192. Kanskje vi bare skulle begynne å produsere mennesker i kjøttindustrien istedet for dyr? Kanskje det er bedre? Syntes du tar disse meningene dine litt vel langt. Er ikke meningen å kritisere deg, men du er virkelig ikke perfekt du heller, og det er heller ikke veldig sunt å bli vegetarianer med mindre du ikke finnes kresen. Så tenk litt på hvilken påvirkning du har på andre mennesker, spesielt de yngre, ved å nesten kaste vegitariansk kost ned i halsen på dem. Mange av dem ser på deg som ett “Forbildet” , dessverre…

  193. Du sier du tenker mye lengre enn alle vi andre…har ikke du allerede brukt over 100 000 kroner på operasjoner? For å se så forbanna perfekt ut? Mens folk overalt i verden som faktisk TRENGER plastisk kirurgi dør på grunn av plager de ikke har råd til å få hjelp med!!!!! GET OVER YOUR SELF! Det er ikke bare dyr i denne verden som trenger hjelp. Det er millioner av mennesker, din egen art, som lider like mye som dyrene i mat og pels industrien, og jeg ser deg ikke løfte en finger for å hjelpe de, foran å pumpe opp leppene og puppene dine.

  194. “Ja, det finnes dyr som blir behandlet bra, det vet jeg også. Men de er i ekstemt fåtall, uten noe som helst tvil.” Hva er det du snakker om? Beklager, men jeg vil si at du er ganske trangsynt dersom du benekter at man i Norge har strenge retningslinjer for å sikre at dyr blir behandlet bra, retningslinjer som blir fuglt opp av mattilsynet og dyrleger rundt om i landet. Foreslår at du setter deg ordentlig inn i alle prospekter av saken før du lar følelsene løpe løpsk.

  195. Godt skrevet innlegg :). Er ganske enig med deg. Så mye kjøtt vi bare kaster, kunne man ikke heller latt dyrene leve da? Sånn sett var det så mye bedre i gamle dager da man jobbet for sin egen familie’s mat. Det var ikke bare snakk om salg, men overlevelse og det mest nødvendigste.

  196. Sophie, du kommer med mye bra her. Men du sier at du ikke tråkker ned på de som spiser kjøtt, men på en måte gjør du jo det da du indirekte sier at vi er dyremishandlere siden vi spiser dyrene som er blitt slaktet. Greit nok at dyr og har et liv, men visse gårder avler både sauer, kyr, griser og geiter for at de skal bli brukt til matproduksjon. Det er en næringskjede det er snakk om. Hvis alle skulle ha vært vegeterianere, hvordan skulle da gårdbrukere kunne livnært seg på kjøttproduksjon, da måtte de ha avviklet en del av driften å skaffet seg ekstra jobb utenfor set å drive gård. For meg er det akkurat det samme om folk er vegeterianer eller ikke, og keg synes ikke vegeterianere burde rakke ned på de som ikke er det og motsatt. DEt er et helt frivillig valg om hva man vil spise, la folk spise det de vil spise.
   Så er du vegeterianer så er jo det kjempeflott for din del og at du trives slikt. Og er su ikke vegetarianer å trives slikt så er jo set også kjempeflott! Folk er forskjellige og folk har sine egne meninger å måter å gjøre ting på. La folk leve slikt de vil. Er det rart det er krig her i verden? Ikke akkurat. Men mye bra du har fått ned selv om at jeg ikke er enig i alt, men det er sitt valg å være vegetarianer!

  197. Respekt til deg Sophie! Det du gjør er beundringverdig og det er det som gjør deg til en riktig rollemodell!

  198. Jeg er ikke vegetarianer, fordi jeg spiser kjøtt, men jeg spiser mindre og mindre. For noen år siden tenkte jeg ikke på det i det hele tatt, men nå når jeg tenker på at vi faktisk tar livet av et dyr bare fordi vi skal kose oss, så blir jeg kvalm av tanken. Det blir færre og færre typer kjøtt jeg klarer å spise, og noen ganger blir jeg kvalm og direkte uvel av kjøtt. Det er sant det du sier, man kan leve fint uten kjøtt. Det er så mange erstatninger og forskjellige kilder til næringsstoffer som vi trenger. Men tiden vil jeg nok kutte ut kjøtt helt.

  199. Malin D: Hadde hest vært utdødd om vi ikke hadde brukt de til slakt? Da vil jeg bare informere deg at hester brukes mest til kos og ridning fremfor slakting. Det er fåtall i verden som avler hester på samme måte som kuer, at de kun skal slaktes og brukes til kjøtt. Av den grunn at hester er dyre i “produksjon” fordi det kreves bra høy, de krever også å stå ute eller bli brukt. Hvis ikke blir de “farlig” å ha med å gjøre. Hesten blir dessuten veldig fort skadet, og når den blir det, har de stor sjans for å få betennelse, mye høyere enn f.eks ku og gris. Av den grunn at hester er utrolig skjøre! Det lønner seg rett og slett ikke å ha hester som produksjonsdyr! Hesten er mye mer var for fôr, forandring, omgivelser enn en ku er! Jeg har vokst opp med både hester og kuer rundt meg, og kuer skal absolutt ha den pleien de trenger, men samtidig er de mye mye lettere å ha med å gjøre produksjonsmessig enn en hest! Hester kan dessuten ikke gå uten sko på betong, selvom den skulle bli vant til det. De fleste hester som bli kjøtt, er fordi de ikke lenger er ridbare eller så er de gamle. Eller de har blitt skadet. Men i Norge blir de fleste hester tatt med sprøyte. Hester hadde dermed ikke vært utdødd om vi ikke brukte de til kjøtt. Streng talt, blir de aller fleste hester brukt innen konkurranse, hobby, terapi og kos fremfor produksjondyr.

  200. Blei mektig irritert øve detta innlegget!!!
   Du sitte der å skal belære oss om dette? Det er ikke alle som ville overlevd uten kjøtt, berre fordi du klarer det! Hadde ikke eg spist kjøtt, så hadde eg ikke vore her lengre. Rett og slett fordi eg trenge all den proteinen eg kan få, for kroppen min tar ikkje opp anna. Tenk på desse stakkars barn i afrika som sårt trenger all kjøttet dei kan få frå dyra rundt di. Neida, sophie mener barn skal sulte i u-land slik at dyra får fred…?
   Quote Sophie: “Du sier dyrene har det bra i norge, på slakteri? Kom med beviser”. Da har eg noe å si til deg: DU sier dei fleste av dyrene i norge blir torturert før dei slaktes, kom med beviser!! kor har du dette frå? eit par videoer på youtube? vær så snill.
   Eg kommenterer bare snillt på bloggen din og har støtta deg mykje av all hatet du får pga utseende ditt. Men dette irriterte meg grenseløst. Respekten sank litt.

  201. Og siste jeg skjekket, så spiste ikke vegeterianere egg eller drakk melk heller. Desse dyra blir oppbevart på samme måte som dyr som skal slaktes.

  202. Skjønner ikke hvordan folk kan slenge dritt på et slikt innlegg? Å være vegetarianer er 100% viljestyrke, empati og omtanke, noe veldig mange her mangler, fy faen. Er også vegetarianer og veldig imot animalske problemer, så jeg lurte på om du vet om Restylane er animalsk testet? Jeg tror ikke det, men har tenkt til å ta det, så vil helst være på den sikre siden heh 🙂 Stå på Sophie!

  203. hei! Jeg bare lurer på noen ting
   Er Mathias vegeterianer? Hvis ikke, hvordan gjør dere det på ferier etc?
   og kan du lage et innlegg om sminken du bruker?

  204. Du rører meg jente jeg er imponert! Du er et kjempestort forbilde for svært mange og jeg heier på deg! Det og forstå at alle dyr er like viktig uansett om det er en grus, ku eller hun kreves faktisk en stor kompetanse med bevissthet og her har du kommet langt!!!

  205. Jeg vil bli vegetarianer. Hvordan kan jeg begynne? Kan du lege et emne om hvordan du begynte?! Pliissss!! Prøvde før da var jeg en gang i uka. Men hjelp meg pliiiiiiiiissss!!!

  206. hunden din som du for 1 år siden ville gi bort fordi du ikke var glad i henne? å nå elsker du henne så masse? kan du ikke fortelle meg litt haha

  207. Du har så utrolig, utrolig rett, Sophie! Jeg sluttet selv å spise kjøtt for noen mnd siden. Alle rundt meg tror det handler om at jeg synes synd i dyrene. Å selvfølgelig synes jeg det!! Men det er så mange argumenter å komme med i tillegg, at jeg skjønner ikke hvorfor flere velger å bli vegetarianere. De sager ned store deler av regnskoger rundt om i verden for å fete opp kuer og ha plass til dem, og deretter slakter de tonn på tonn med stakkars dyr. Og alt det kornet kuene spiser kunne ha mettet HELE verden!!! Det er så sprøtt!!! Så finnes det mennesker som dør av sult HVERT minutt, mens vi kan sitte å meske oss med julepølse, ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker i julen f.eks. Og tenk i amerika- der blir grilling sett på som en SPORT! Det at mennesker er så trangsynte, og faktisk ikke skjønner hva denne kjøttspisingen fører til- ja det skjønner jeg ikke!!! Det handler om o2 utslipp, uverdig behandling av dyr, samt mye MYE mer! I tillegg er det påvist at rødt kjøtt gir en boost for kreftceller til å vokse, og mange mener også at kreftceller rundt om i kroppen tar seg næringen av kjøttet. Det vil dermed si at en stor andel av krefttilfeller rundt om i verden kunne høyst sannsynlig vært unngått hvis kjøttet ble utelatt i kosten! Og at vi trenger kjøtt, det er TULL! Som du sier inneholder egg og melk b12, men også alger som fins i havet. Det er meningen at vi mennesker skal leve av det vi finner i naturen. Vi har jo så mye godt å velge mellom- grønnsaker og frukt, korn, nøtter, gode oljer og planter. Så velger vi å slakte millioner på millioner av dyr for å tilfredsstille vårt eget kjøtt-sug?? Trangsynt og håpløst spør du meg!
   Jeg måtte bare få utløp for tankene mine, og fortelle deg at jeg er utrolig enig i det du skriver! Du har mye kunnskap om dette, og når du i tillegg har innflytelse på mange andre mennesker og velger å stå for dine meninger å ta opp dette temaet- ja da ser jeg opp til deg!
   Ønsker deg en fortsatt fin dag!!

  208. Kan du lage et innlegg med sminke som ikke er testet på dyr, og andre skjønnhetsprodukter?
   og kanskje et med varme og fine vinterjakker uten pels?
   Synes dette er veldig vanskelig å finne 🙁

  209. Derfor er du på topplisten, du er så herlig! En dag skal jeg bli vegetarianer jeg også, på grunn av deg <3

  210. Bra sagt! En dag skal jeg også bli vegetarianer, men føler meg ikke helt klar enda. Jeg et liksom bare 12 år og det er ingen som tar meg seriøst… Så det blir ganske problematisk. Så jeg lurer på når du ble vegetarianer? Jeg har startet et sted da innen dyrevelferd, ingen pels!
   Jeg synes det verste med kjøtt industrien er avl. Dyr som blir født for å bli drept. Det gir rett og slett ingen mening! De har ingen mening med livet. De blir gitt et liv med plageri. Livet skal være noe man nyter, man skal få levd, det har ikke disse stakkars dyrene lov til. De blir født, tvangsfôret – død, og det skjer om og om igjen. Unntatt de som skal avle da, men de blir gjort drektige så fort de kan å får lite pause. Og det er falsk drektighet… Så avl er nok det aller verste!!

  211. Du er virkelig ikke så spesiell som du mener på grunn av at du er vegetarianer. Det er litt latterlig å se på hvordan du febrilsk leter etter noe som kan gjøre deg “spesiell”. Dessuten spiser du fisk, så vidt jeg husker? Vegetarianere spiser ren planteføde, når du spiser fisk er du pescetarianer eller demi-vegetarianer.
   Greit å bry seg om dyr og sånt, og selv er jeg veganer først og framst fordi dyrene har det fælt PÅ VEI til slakteriet, fordi de som dør under transport blir kastet, og fordi den store og lange transporten skader miljøet unødvendig mye. Så som sagt, greit å bry seg om dyr, men synes ikke du skal “skryte” på deg å være vegetarianer når du ikke er det.
   For meg er det rett og slett provoserende at du ikke engang tenker på fisken. Det virker i alle fall som du bare overser det (fordi det BARE er fisk, eller?) Seriøst. Kall deg pescetarianer (som du er) eller la vær å skryte av det at du ikke spiser kjøtt i det store og hele.

  212. Det er ingen som direkte er for pelsindustrien og det forferdelige som skjer med. Det er ingen som syntes det er helt greit at dyr blir torturert og flådd levende for at du skal få litt pels på jakken. Hvist du kan stå foran noen å se de inn i øynene og si at du syntes det er greit er du umenneskelig. Folk set bare bort, de overser det bare, tenker ikke på det, de vill ikke se

  213. Jeg vet ikke om noen har kommentert dette over her, fordi jeg rett og slett ikke orket å lese gjennom over 200 kommentarer. Men, jeg vil bare spørre deg om en liten ting. La oss si at alle i verden bestemte seg for å bli vegetarianere. Da hadde det blitt overflod av dyr. Hva tenker du om det problemet? Jeg selv mener at kjøtt er naturlig at vi spiser. Altså, vi er jo dyr allemann. Dyr spiser også kjøtt. Fordi vi er smartere enn disse dyra, har vi funnet ut hvor fælt det er at en levende skapning blir drept. Men, er det så fælt? Jeg tenker at oppdrett er fælt og det er det virkelig. Om du er på jakt, dreper dyra i det fri… Da er det naturlig… Det er greit etter min mening. Håper du ikke tar dette ille opp, ville bare dele min mening om teamet.
   Kleeeeem:)

  214. Du er så sterk Sophie, elsker hvordan du står for det du mener og er så flink til å formulere deg! 🙂 Jeg er enig med deg, skal ikke nekte for noe som helst. Jeg går ikke med ekte skinn eller pels ei heller bruker smine og andre hudprodukter som tester på dyr. Men kjøtt spiser jeg, enkelt og greit for jeg liker ikke fisk eller salater osv noe særlig.. Hadde det vært noe ernæringsrikt mat der ute som smaker godt for meg så hadde jeg fint kunnet levd uten kjøtt selv. Men så lang har jeg ikke funnet noe enda.

  215. Jeg er vegeterianer, og snart veganer. Blir selv så lei av alle som hele tiden skal påstå at det er jeg som er gal, og at det er jeg som gjør noe feil. Først og fremst er det jo mitt valg, så ingen andre hadde trengt og brydd seg om. Og for det andre så er jo faktisk ikke mennesker laget for og spise kjøtt, noe som ingen tørr og påstå… Blir også så irritert på folk som hele tiden maser på hvor dårlig det liksom er for meg, noe som det heller ikke er. Jeg får i meg nok vitamin og alt det der, med et godt kostold. Noe som er viktig for meg, og de fleste vegeterianere/veganere. Og jeg kan ikke glemme de som påstår at jeg aldri kunne blitt noe bra trent eller balt med en toppidrett fordi jeg og kroppen min er for “svak”. Altså det blir litt for useriøst. Nå i 2014 har vi nok kunnskap til og vite at den teorien der er helt på jordet. Protiner kan jeg få i fra soya, som er vegansk, og en kjempe stor kilde til protin. Og for og ikke glemme at veldig mange kjente utøvere faktisk er veganske, og klarer seg flotters!
   Jeg vet at dette jeg skriver nå kommer til og provusere en del, men jeg skjønner virkelig ikke hvordan folk kan si at de er sååå glad i dyr, men alikevell spiser dem/ kjøper produkter som bruker dyretesting. Altså det gir faktisk ikke mening.
   Men for dere som abslutt ikke klarer og la vere har jeg et enkelt tips, velg økologisk kjøtt og meieriprudukter! Det er så mye bedre.

  216. Hei, jeg bare lurer på en ting, viss du bodde på en gård, hvor du hadde noen sauer, som fikk gå helt fritt rundt om kring, spise hva de ville, og hadde det bra. Ville du ta “kunne” spist den om du hadde slaktet en av dem? For, da har jo den sauen ikke lidd, den har hatt det godt, gått fritt rundt på beitet, hva synes du om det?
   Bare en ting jeg har lurt på lenge nå 😉

  217. Heii jeg er sykt stor fan jeg har alle tatoveringene dine på samme sted som du! Jeg er 19 og har samme lepper som deg

  218. Fantastisk Sophie!
   Virkelig elsker måten du forteller oss lesere om alt det du har på hjertet. For å være ærlig synes jeg nesten du er den eneste bloggeren som skriver om det rett fra hjerte, og fordi du har lyst å fortelle det IKKE fordi at du gjerne vil få flere lesere eller noe sånt tull.
   Fantastisk rollemodell
   Stå på Sophie :))

  219. OMG! du gjør virkelig dagen min!!
   likte dette innlegget veldig godt!
   Dette var faktisk veldig spennende, jeg er “nesten” vegetarianer selv..
   min historie er kanskje litt annerledes, det som skjedde med meg var at
   jeg klarte ikke å spise det mer, jeg fikk dårlig samvittighet og syntes det var ekkelt. Vis jeg spiser kjøtt så mister jeg matlysten med engang. Det eneste jeg spiser som kan betegnes som kjøtt nå er fisk.
   Er helt enig i deg med at folk vet ikke hva de putter i munn og folk vet ikke hva som har blitt gjort bare for at vi skal få “perfekt og god” mat hver dag. Folk må begynne å åpne øynene.
   er veldig enig i deg Sophie!

  220. Hei!
   Siden du har så utrolig mange views og følgelere så synes jeg at det er så utrolig bra at du skriver sånne innlegg.
   (ikke bare bilder av puppene dine liksom)
   at du faktisk gjør noe bra med innflyttelse din

  221. FANTASTISK INNLEGG!! 😀 😀 😀 BRAVO!
   Jeg lurer på om du hatt satt deg noe inn i palme-olje debatten? Jeg vet Norge er blitt veldig bevisst på dette, og at de fleste nå merker produktene sine med palmeolje.
   Jeg studerer i London, og prøver aktivt å bevisste gjøre universitetet jeg går på om hvor skadelig for miljøet palme-olje er, for regnskogen i sør-øst Asia, menneskene som livnærer seg av den, og en rekke dyrearter som orangutangen, sumatratiger, sumatraelefanten og solbjørnen er nå i fare for å bli utryddet ettersom de hogger ned all regnskogen for å lage palme-olje plantasjer. I England har ikke forbrukerne ennå fått øynene opp for dette, og det finnes jo i nesten ALT! Men som vegetarianer har man eliminert mye av produktene uansett. Gi det et lite google search hvis du vil sjekke det ut. Jeg anbefaler å blir mer bevisst på dette, og med de holdningene du har, så tror jeg at du vil være enig med meg om at dette er verdt å være obs på! Alt ligger i makten til forbrukerne, samme når det gjelder kjøttindustrien!
   Sjekk også gjerne ut facebook siden til studentsamfunnet jeg har startet her borte:
   https://www.facebook.com/pages/Roehampton-Rainforest-Conservation-Society/252591968237038
   Takk for at du er du!

  222. Men abort er ikke noen big deal for deg….Det virker som du tar forholdsvis lett på? I 5.uke slår hjerte vettu, og det tar ikke mange mnd før man har en liten baby. Uten å dra noen sammenligning her for øvrig(for her prater man om to vidt forskjellige temaer) Du virker bare så sykt kald i forhold til dette temaet, mens du skal fremstå så hjertevarm i forhold til det at du ikke spiser kjøtt. Skjønner ikke helt tankemåten din, for den er så fjern fra min egen. Men for all del…bare ikke forvent at alle tenker som deg. Jeg kommer alltid til og spise kjøtt.

  223. …Men til syvende og sist ville du brukt medisiner om det stod om livet ditt. Alle medisiner og behandlinger prøves ut på dyr, gjerne rotter, først. Skal du kjempe så ideologisk for dette, så må du kjøre løpet ut. Spiser du fisk?

  224. Så bra innlegg!!!
   kjære Sophie Elise! Du skriver så utrolig bra om dette. Beundrer deg hver gang du tar opp slike saker. Pelsindustrien er helt forferdelig og jeg skulle ønske at folk ikke ignorerte hva vi gjorde med alle dyrene som går til feks. Canada goose eller parajumpers jakker som så og si over halvparten av ungdommer og voksne har nå disse dager. Det er trist å vite at de er så uvitene eller at de ikke har lyst til å vite hvordan dyrene har blitt behandlet og velger i stedet å ignorere det.
   Jeg er selv ikke vegetarianer, men spiser alltid mindre kjøtt og tar mer av grønnsaker og tilbehør. I tillegg er det latterlig at kjøttprisene ikke går mye mer opp slik at dyrene faktisk får bedre levevilkår, og da bidrar det også kanskje til at folk ikke spiser like mye kjøtt som før.
   Ønsker deg en god dag videre 🙂

  225. Vet dette ikke har noe med dette å gjøre, men så på seåhør at du sa at du var singel? slo du å kjæresten din opp?;(

  226. Fint at du engasjerer deg for noe, men om du skal ta dette så alvorlig som det later til at du gjør bør du vite at veldig mye av godteriet som du spiser mye av, og som jeg har sett bilder av på bloggen din, inneholder gelatin. Gelatin er i hovedsak produsert av hud og sener fra dyr, spesielt svin. Så om du er så nøye på sminke og mat burde du kanskje tenke på alt godteriet også. 🙂

  227. Fint for deg at du er vegetarianer 🙂 Men personlig setter jeg menneskelivet høyere. Folk kan si så mye de vil, men mennesket ER den ledende art.
   Kan du ærlig talt si at det er verre med slakting av kyr enn barnearbeid (som ofte er resultatet av genseren du kjøper på hm f.eks)? Det er vel å bra at folk engasjerer seg for dyrenes velferd, men for meg føles det mer rett å verne om sin egen art først!

  228. Ni som kommenterar att hun ær fake før att hun spiser egg og dricker melk, eller før att hun har tatt silikon og restylane, eller før att hun ikke tænker på barn i afrika.. Vad gør ni før att bidra med något bra til denne verlden? Bara klager på andra hela tiden? Vis du skulle spisa endast vegetar 1 eller 2 dagar i uken så skulle det gøra det lit bedre! 🙂 Og det ær veganer som ikke spiser något fra dyr, som egg og dricker melk. ikke VEGETARIANER. Og dyren skulle ikke dø ut vis vi slutade att spise kjøtt før det kommer aldrig till at skje att alla slutar. Men om vi drar ned på produktionen till kanske 50 % så skulle vi kunna gøra så att dyrene har det bra føre dem dør og ikke dør på ett brutalt sætt? Vet att de flesta hær ær ganske unga men tænk lite føre ni kommenterer? Ja jag ær Svensk så min norksa ær ikke perfekt men prøvar iaf 😀
   Tips på sminke som ikke ær testet på dyr: MAC, Clinique body shop, Mary Kay, finns massor! 🙂
   Sophie Elise du ær fantastisk! keep up the good work 🙂 Har læst din blogg sedan jag kom til Oslo før ca 3 år sedan 🙂

  229. Det du skriver treffer meg rett i sjela, Sophie!
   Du har så mye påvirkningsevne, og du burde virkelig bruke den mer. Legg ut noen vegetarmatoppskrifter, skriv mer om det generelt. Jeg er vegetarianer, og det jeg har opplevd er at de fleste tror det er veldig vanskelig og komplisert å være det. Men det er det jo ikke.
   Og jeg er helt enig i alt du skriver, jeg er så lei av folk som skriker ut hvor glad de er i dyr, men samtidig spiser de kjøtt. Er man glad i dyr, spiser man ikke kjøtt.. ferdig med det. Det er rett og slett egoistisk. Hvorfor skal en ku dø fordi at jeg skal få et kjøttstykke til middag? Når jeg fint kan klare meg uten.

  230. Utrolig bra skrevet! Før så jeg på det å være vegetarianer som veldig rart, men så begynte jeg etterhvær å skjønne hva disse fantastiske dyrene faktiske dyrene faktisk må lide for at noen av oss skal få mat og så bare kaste resten. Mange dyr lever for ingenting. I 2013 hadde jeg mange ”prøveuker” som vegetarianer og merket at det gikk urolig fint så i 2014 bestemte jeg meg endelig for å bli vegetarianer. Var bare så lei av å spise kjøtt etc. med dårlig samvittighet. Stå på Sophie!

  231. Hanna: Tusen takk, det var hyggelig<3 Man kan ikke tenke på ALT, da blir man gal. Det er jo også mitt poeng her. Det er uansett bedre å gjøre NOE, enn ingenting.

  232. Siri: Ja 🙂 Som jeg sier her, så velger jeg å ta medisiner forrann å dø, “såklart”. Men enkelte mennesker er ikke mer verdt enn dyr mener jeg, og vi er heller ikke avhengig av kjøtt for å leve.

   Og vår egen art, har kun sabotert for seg selv. Det er ingen andre som har gjort dette mot oss. Vår egen art, ødelegger vår egen art. Det er helt på jordet og ikke noe jeg legger meg opp i, vi får skylde på oss selv.

  233. Dette innlegget var utrolig bra skrevet! Jeg er selv utrolig glad i dyr, og har tenkt en stund på å bli vegetarianer. Problemet er bare det at jeg er så utrolig kresen på mat, så mamma vil ikke jeg skal bli det, i og med at jeg vil få mangel på diverse saker og ting som kroppen min trenger! Men hadde det ikke vært for det, så hadde jeg antakelig vært vegetarianer jeg også. Jeg fikk SVEA jakke til jul, selvfølgelig med fuske-pels. Helt ærlig, så ser jeg nesten ikke forskjell på den og på de jakkene med ekte pels. Jeg har aldri i mitt liv støttet pelsindustrien, og det kommer jeg aldri til å gjøre heller. Men så har vi det dilemmaet, jeg spiser jo kjøtt. Og da får jeg virkelig høre det. “Herregud, ikke si at du ikke støtter pelsindustrien når du spier kjøtt”, “du spiser jo kjøtt, så ikke kritiser de som går med ekte pels på jakka si” osv osv.. Men jeg har for all del aldri kritisert noen for å gå med Canada goose jakker, SVEA jakker med ekte pels osv. Jeg har bare sagt det at JEG, og bare JEG aldri ville støttet pelsindustriet. Og hadde det bare ikke vært for at jeg ikke får lov til å bli vegetarianer av mamma, så hadde jeg blitt det! Jeg vil ikke dyrene vondt i det hele tatt, og jeg setter de like høyt som oss mennesker. Fordi de faktisk er like mye verdt.

  234. Jeg er utrolig enig med deg! Og ikke er det bare uetisk overfor dyrene, men for mennesker som dør av sult hver dag. Ett kjøttdyr bruker enorme plasser med beite som heller kunne blitt brukt til mat som kunne ha mettet mange flere mennesker! Korn for eksempel. Dessuten er det ikke bare kjøttdyrene som dør, men regnskogen forsvinner for å gjøre rede til beiter.

  235. Eg lurte på ein ting… Og ikkje kall meg dum, vist man er vegetarianer spiser men da fisk?

  236. Veldig enig i det du sier! Jeg er ikke vegetarianer, men jeg kan ærlig innrømme at jeg blir litt kvalm av å tenke på dette når jeg spiser kjøtt.. :/

  237. Begynner å fundere på hvor mye kunnskap du har om dette emnet, ettersom at du kaller deg for vegetarianer. Hvis du hadde satt deg inn i vegetarianisme hadde du garantert visst at vegetarianere ikke spiser dyr/fugl/fisk, altså vesener som har levd.
   Så å kalle deg selv for vegetarianer er bare dumristig, med tanke på at du i grunn er pescetarianer

  238. Utrolig enig med mye (alt) det du skriver, og jeg har planer om å bli vegeterianer senere, da jeg har flyttet for meg selv, og bestemmer litt mer selv. Nå er jeg ei 15 år gammel jente, som vokser og trener ca 9 ganger i uka, og da trenger jeg det. Senere, når jeg roer treningen litt, så vil jeg gjerne kutte ned gradvis.

  239. Oi , Sophie! Du fikk meg virkelig til å tenke igjennom hva jeg spiser i hverdagen! Jeg prøvde å bli vegetarianer en gang men det gikk skjeis. Jeg er jo bare 12, folk jeg sa det til lo “av meg” og jeg orket ikke å bli knall rød i trynet og ende opp som et tema for alle jeg kjenner.. Og hvis jeg skulle gå i middags besøk var det jo kjøtt som var der og .. Om jeg ikke spiste det sa alle “Skal du ikke ha kjøtt , Marthe?” jeg kunne ikke si nei pga begynte de og lure og alle de spmene kom om igjen. Jeg kunne sikkert klart meg fint som vegetarianer om jeg var 15 men 12? Nei, jeg klarer det ikke .. Syntes du jeg burde prøve en gang til eller bare la det ligge men kutte ned kjøtt mengden gradvis i hverdagen? Tusen tusen takk om du svarer meg Sophie for dette innlegget hjalp meg til å tenke ! Du er en utrolig sterk jente som jeg misunner kjempe mye !♥
   Spm:
   Hva gjorde du på julaften når dere hadde middags besøk og hadde pinnekjøtt som hovedrett?
   Du er selv 19 år og kan bestemme mye selv..Hva ville du tipset meg , en jente på 12 år om?♥
   Jeg trenger alle tips jeg kan få og alle svar i denne kommentaren ! Så utrolig takknemmlig om du svarer Sophie♥

  240. Jeg bruker ikke pels eller dun og jeg prøver så godt jeg kan og ikke bruke dyretestede produkter. Spiser også ganske lite kjøtt utenon kalkun. Grunnen til at jeg ikke klarer å være vegetarianer eller unngå dyretestede produkter helt er fordi det er DYRT. Tro meg, jeg har prøvd ut begge. Jeg eier kanskje 2-3 dyretesta produkter, resten av sminken min er fri, men dette kosta meg ei tom lommebok. Hudkremer som ikke er testa på dyr er skamdyre. Merker som Too Faced, Studiomakeup og The Balm er gørrdyre (det er hovedsaklig de merkene jeg har holdt meg til av de ikke-dyretesta sminkeproduktene). Jeg har ikke råd til en hudkrem til 400 kroner. Jeg har nesten ikke råd til Nivea en gang (som er det jeg har nå og som er så og si eneste dyretesta produktet jeg eier). Zalo må jeg ha, selv om det er eid av Lilleborg. En ikke-dyretesta sjampoo koster en FORMUE om du ikke skal ha First Price. Grønnsaker og frukt koster en evighet, og tofukjøttdeig og “falsk” kylling er så dyrt at det kan jeg bare glemme å ha i hverdagskosten min. Jeg bor alene med samboeren min. Jeg er 19 år uten jobb og får 4000 kroner i mnd av Lånekassa. Jeg har prøvd så godt jeg kan å leve med en så god samvittighet som mulig, men det ble for dyrt for meg. Vegetarkjøttdeig koster over DOBBELT SÅ MYE som vanlig svinekjøttdeig. Det er enkelt for deg som tjener mangfoldige tusen i måneden og kan kjøpe deg hva faen du vil.
   Men jeg prøver. Jeg spiser mye vegetarmat, minst 2 middager i uka og ofte til lunsj og mellommåltider. Jeg kjøper som oftest sminkeprodukter som ikke er testet på dyr av egen bevissthet. Jeg bruker IKKE pels, dun og ekte skinn. Kan du si at dette ikke er godt nok? Kaller du meg en hykler fordi jeg ikke har råd til noe annet enn å ty til billige produkter og matvarer? For i så fall har jeg tre ord til deg; dra til helvete.

  241. Det er selvfølgelig veldig bra at du bryr deg om dyr, stå på! Men allikevel synes jeg du overser noe: Det finnes fortsatt mange mange mennesker i verden som har det vondt, og som sulter, blir plaget og torturert, akkurat som dyrene. Skal vi ikke bry oss om dem også? Kanskje bestemmer vi oss for å droppe Canada Goose-jakka, og kjøper en HM istedet- uten pels da selvfølgelig. Men bak den jakka ligger det også utrolig mye lidelse, og denne gangen er det mennesker, vår egen art, det handler om. Det kunne ha vært oss, om vi ble født på et litt annet sted enn her i Norge. Mange MENNESKER dør også hver dag, på grunn av udugelige levekår og livsfarlige yrker. Vi må da innse, at så lenge det er så mange mennesker som sulter i hjel, som lever under forferdelige politiske styrer og som har elendige arbeidsvikår, får heller den kaninen som måtte dø for gjeves vente litt. Vi har en rekke verdensproblemer å ta tak i. Blant dem er dyreplageri. Men jeg synes, at inntil videre har vi viktigere ting å fokusere på.

  242. Det blir vel litt feil at du spiser egg noen ganger, når du sier at alle dyr betyr like mye? Har du sett hvordan hønene som produserer egg lever? I helt sykt små bur, med sinnsykt mange høner i hvert bur. Det er også tortur, minst like ille som gris osv! Så ikke klag på folk som spiser kjøtt, når du selv spiser egg 🙂 det blir som jeg skulle slutta å kjøpe klær fra en klesbutikk som fikk klærne sine fra barnearbeid, men fortsette å kjøpe klær som kommer fra samme sted – bare fra en annen butikk. Da hadde jeg hatt null rett til å klage på andre som kjøpte klær som var produsert av barn.

  243. Jeg er selv vegetarianer og er fullstendig enig i det du skriver i dette innlegget. Du kan ikke kalle deg dyreelsker hvis du spiser kjøtt, den kjøper jeg ikke. Jeg blir forbannet av å tenke på disse menneskene som påstår de elsker dyr men spiser kjøtt. Blir også forbannet når folk SPØR meg om det å være vegetarianer, for så og få slengt i trynet hvor teit jeg er og det ikker blir noen forskjell i matindustrien selv om jeg ikke spiser kjøtt. Flott innlegg!

  244. Kjempebra innlegg Sophie Elise! Det er mye rare kommentarer over her, om prioriteringer av hva som er viktigst her i verden osv. Det viktigste for meg er at man tar et reflektert standpunkt, og står for det. Alt man velger å gjøre for dyrs, menneskers eller miljøets velferd er bra, og et sted må man jo begynne! Er også selv vegetarianer av de samme grunnene, og personlig er jeg nå myye sunnere og får i meg mer viktige næringsstoffer og vitaminer enn da jeg spiste kjøtt, fordi jeg spiser mer variert. Det er absolutt ingen grunner for at mennesker skal spise kjøtt.

  245. Kjempebra innlegg av deg, Sophie! 🙂 Men du skriver at du drikker melk og spiser egg.. Kyr i melkeproduksjonen (den vanlige) har det ikke så bra de heller, selv om de ikke har dødd så er ikke forholdene og slikt så bra og om du spiser egg er det lurest å få tak i økologiske da det er med disse eggene at hønene har hatt det best. Og Vitamin B12 er ikke bare noe man finner i animalske produkter, det finnes i en del nøtter, mandler er en kjempebra kilde til dem, og mørke bladgrønnsaker også har B12, og mange andre matvarer jeg ikke kommer på i farte.. Jo forresten, bønner og linser/belgfrukter er en kjempebra kilde, bønner, linser og kikerter er også en glimrende og fullverdig kilde til Proteiner, Protein er det også nok av i planteriket for de kjøtteterne som ikke trodde det 😉 Jeg er selv vegetarianer, nesten veganer og har vært det i over 1 år nå og planlegger ikke å legge det fra meg. Jeg gjør det både av etiske, miljømessige og helsemessige grunner. Hvis man begynner å studere litt og legge merke til ting så finner man mer og mer ut at mennesker opprinnelig var planteetere, i dag kan det hende vi er blitt det man kaller for omnivore, altså at vi er altetere og kan og spise kjøtt, men mer og mer bevis tyder på at mennesker og fordøyelsesystemet ikke fordøyer kjøtt og melkeprodukter skikkelig, og at det er større risiko for å få mange forskjellige sykdommer (spesielt kreft, diabetes, hjerteinfarkt, typiske livsstilsykdommer( av å spise mye av både kjøtt og meieriprodukt.. Reklamene og samfunnet hjernevasker oss med at vi MÅ drikke melk feks for å få i oss nok kalsium, men dette er en løgn. Fullverdig kalsium finnes også i planteriket, Grønnkål er en fantastis kilde til både kalsium, jern og en rekke vitaminer, jeg liker å juice dem med eple og diverse andre grønne frukt og grønt. Juicing forresten er en superenkel og velsmakende måte å få i seg nok næring som veganer, og det som er så bra med hjemmepresset juice er at næringstoffene blir tatt opp nesten med en gang av kroppen, kjøtt tas ikke like lett opp i kroppen.. Vil anbefale deg å investere i en god juicer, du kommer til å elske det, alle juicene er supertasty. Men også smoothies, spesielt grønne er en supermåte å få i seg næring på.
   Og litt tilbake til det om mennesker er omnivore eller ikke.. Egentlig så tror jeg, til motsetning fra det at de fleste forskere hevder vi er altetere/omnivore at vi får best helse og lever lengst med å spise en plante/veganbasert diett, jeg er ikke i tvil lengre. Og tennene våre er også som på en planteeter. Greit nok at vi jaktet og åt nesten bare kjøtt for et par tusen år siden, men ingenting tyder på at vi er noe særlig godt tilpasset det.. Og ja, jeg innser at mange dyr på gårder i Norge har det kjempegodt og er lykkelige og får masse kjærlighet, men det er også veldig mye dårlig rundt omkring, særlig i sentrale strøk, det er kommer fram mer og mer sjokkhistorier de siste årene, og så lenge det finnes dårlig behandlig og forhold for dyr i Norge og i utlandet i det hele tatt synes jeg det er best å avstå fra kjøtt.
   Også kan jeg og se logikken til folk som sier at om vi ikke hadde spist dyrs kjøtt hadde dyrene blitt utryddet.. føler meg ikke slem som sier det men, dagens husdyr, omtrent alle har blitt avlet fram av oss mennesker ene og alene, før det bar det villere og mer “rugged” versjoner av husdyrene, dyrene er ikke nødvendig i noe øko-system og jeg synes faktisk vi heller skal la dem sakte men sikkert dø ut, så slipper vi mer produktbehandlig av dem i kjøttindustrien og mer lidelse, for det vil alltid være det så lenge de finnes tror jeg. Jeg ville latt dem dø ut, og det er ikke så vanskelig heller, la de som lever få leve ut livene sine uten å få nye avkom og så la de som spiser kjøtt spise dem opp.. Kanskje litt merkelig å mene men jeg mener det bare blir rett.
   Men bortsett fra det tror jeg ikke alle iverden kommer til å bli veganere eller vegatarinaere før om kanskje et par århundre om jorda fremdeles består etter all utpiningen og materlialismen.. Jeg prøver ikke å tvinge alle til å bli veggiser, men jeg prøver å påvirke dem til å ete litt mindre kjøtt, for nå er omtrent alt og alle enige om at det er best både for oss og miljøet og spare på kjøttforbruket og heller øke grønnsaker, ris og andre ikke animalske-kjøttvarer. Synes tiltak som “kjøttfri Mandag” er fantastisk! 🙂
   Håper du kanskje ser litt nøyere på melkeindustrien også etter kommentaren min.

  246. Fy faen jeg har respekt for deg! Jeg har selv sluttet å spise kjøtt, bruke pels og bruke produktet som er blitt testet på dyr. Alt dette er takket være deg! Hadde du ikke skrevet det innlegget sommeren 2012 hadde jeg nok enda spist kjøtt. Egentlig helt sykt å tenkte på, at bare ved å skrive et enkelt innlegg på blogget og vise en faktabasert video har du reddet mange hundre dyr ved å få meg til å slutte.
   Jeg får så stor respekt for deg når du skriver innlegg som dette! Ser folk oppover her skriver dritt som å sammenligne slakt med barnearbeid, og restylan osv. Men herregud… Slakt og barnearbeid kan ikke sammenlignes! Og jeg har helt ærlig ikke peiling på restylan selv, i og med at jeg ikek har det, men du har allerede reddet flere tusner av dyr, et sted går grensen for deg og! Jeg digger iaf at du står opp for det du mener! Uten tvil et godt forbilde <3

  247. Hei Sophie
   Jeg er en jente på 12 år. Jeg føler jeg er for liten. For liten til å plutselig slutte å spise kjøtt, når alle jeg kjenner gjør det. Jeg elsker dyr over alt på jord, virkelig. Jeg har lyst til å slutte å spise kjøtt. Jeg vil det. Men det blir vanskelig. Hvordan skal jeg fortelle det til mine nærmeste? De som lager middag som inneholder kjøtt eller fisk nesten hver eneste dag? Jeg føler meg som et grusomt menneske. Jeg liker bedre dyr enn mennesker. De er ikke frekke eller slemme mot deg, de forstår deg og elsker deg. Dyr er noen vakre skapninger som ikke fortjener å bli drept. Jeg sa det en gang, til moren min. At jeg ville bli vegetarianer, og slutte å spise kjøtt. Hun tok meg ikke seriøst og det vil nok ingen gjøre.. Men jeg elsker deg Sophie, stå på! <3 😀

  248. Lurer på hvordan hønene du har spist egg fra, har det. For ikke å glemme kuene du drikker melka fra.
   En vegetarianer har et kosthold uten produkter laget av dyr. Men for all del, flink er du.

  249. Som vegeterianer er jeg glad for at andre også tenker slik som meg. Men i dette blogginnlegget snakker du mot deg selv.
   Først sier du “Finnes det virkelig en human måte å bli myrdet på? Det er logikk.”
   Litt lenger nede skriver du “Bestefaren min slakter sauer. Det er ok. De har det helt fint! Jeg ser ikke ned på det overhode og har enorm respekt for morfar, samme med pappa som går på rypejakt (skulle helst sett at det var eneste kjøttet vi hadde hjemme, men men).”
   Er det plutselig humant å drepe dyr når noen du kjenner gjør det?

  250. Takk for at du snakker for de som ikke har noen stemme, Sophie! Det er grunnen til at jeg leser bloggen din. Hvis du kunne tenkt deg flere tatoveringer i fremtiden kunne du hatt “Live and let live” 🙂

  251. Hei! Setter veldig stor pris på at du har skrevet om dette. Dette er veldig viktig for meg og mange andre. Jeg er selv vegetarianer og har opplevd å få samme kommentarer som deg. Neste gang noen spør meg hvorfor jeg er vegetarianer og så skal jeg be dem å lese dette innlegget:)

  252. Først og fremst vil jeg bare si at jeg elsker bloggen din, og dette er ikke på noen måte ment imot deg og dine meninger.
   Jeg elsker også dyr. Jeg er oppvokst på gård med hest,sau,høns,kaniner,hunder og mer enn du kan tenke deg! Faren og broren min er begge med i dyrebeskyttelsen i området, og så og si hele familien er besatt av dyr. Men vi spiser kjøtt, fra våres egne dyr. Dette er også poenget mitt med denne kommentaren, at det er ikke alle dyr som blir stengt inne og lenket fast. Våres dyr lever i beste tilstand til de er så gamle, at de må avlives. Det kjøttet er det vi spiser (sauene selfølgelig, vi spiser ikke hest eller noe annet). Jeg spiser kjøtt men aldri det de selger på butikkene, rett og slett fordi jeg ikke vet hvor det kommer fra, og hvilken situasjon dyret har vært i. Selv har jeg aldri i mitt liv spist sauekjøtt, men ikke for den grunn at jeg nødvendigvis er vegetarianer, men fordi det er dyr jeg har fulgt siden den dagen de ble født og rett og slett ikke klarer tanken på å spise de. Keep up the good work!

  253. Jeg elsker disse innleggene fra deg. Enig i alt du sier. Er selv vegetarianer, har vært det i snart 8 år. Jeg har ikke dødd av vitaminmangel og har heller ikke fryst i hjel fordi jeg ikke bruker pels. Gelatin godteri har jeg aldri hatt noe problem å holde meg unna, og dyretestet sminke erstatter jeg lett med de hundrevis av merker som er dyrevennelige og like gode, om mange ikke bedre. Er så lei av argumentene til folk som spiser kjøtt, som nekter å innse at alle slaktedyrene i Norge IKKE blir behandlet fint. Eller, mange vet nok hva som skjer, men nekter å innrømme det for seg selv. Bedre å late uviten enn å vise verden at “ja, jeg bryr meg mer om meg selv og mat enn livene til dyr”.
   Fortsett på denne måten, Sophie, disse innleggene er jeg sikker på at når frem til mange personer, og får dem til å tenke litt etter! Det er disse innleggene som gjør at jeg har såpass stor respekt for deg, og som gjør at du bryter imaget ditt som “dum og blond,” som mange mener. Du er reflektert og utrolig smart. Veldig bra skrevet!

  254. Kjempebra! Jeg ble nettopp vegetarianer selv. Rett og slett fordi jeg syns et liv et mer verdt enn mine smaksløker.

  255. Jeg respekterer folk som velger å være vegetarianere, men jeg spiser selv kjøtt. Men det blir helt feil fra mitt synspunkt at vegetarianere skal snakke ned til deg og prøver å få deg til å ha dårlig samvittighet for at du nyter burgeren din. Men jeg har ingenting i mot at de nevner det et par ganger hvor maten din kommer i fra, men når det kommer ekle kommenrarer hver gang du spiser kjøtt er det nådd over grensen!!

  256. Jeg har lest bloggen din lenge og er stort sett enig med deg. Men denne gangen ble jeg litt provosert. Jeg respekterer selvfølgelig av du er vegetarianer. Og at alle må få velge selv. Men jeg og min samboer driver gård med storfe. De kunne ikke hatt det bedre. Stor plass. Masse mat. Vann og en god plass å sove. De får masse kos og kjærlighet. Når de blir sendt på slakt er det heller ingen tortur. De blir fraktet med lastebil til slakteriet og slaktet på en human måte. Ingen lidelse eller tortur. Du må gjerne komme hit å se hvordan de har det hvis ikke du tror meg. Og helt ærlig. Si alle mennesker på jorden sluttet å spise kjøtt. Hva tror du hadde skjedd med f.eks alle kuer da? Det er ingen som har en flokk med kuer som kjæledyr. Det vil være altfor dyrt. Så mest sannsynlig hadde de blitt utryddet etterhvert. Synes du det er en bra ting? Det tror ikke jeg. Men som sagt, jeg skal ikke nekte deg i å være vegetarianer. Du gjør som du vil:) Men det er kanskje greit å sjekke litt fakta også før du kommer med krass kritikk:)

  257. Det er dyrt. Jeg har ikke råd til å kjøpe min egen mat og velge bort en billig og bra maskara kun fordi den er dyretestet, og dessuten så får ikke jeg bestemme maten hjemme og uten den så sulter jeg jo.

  258. Fantastisk! Har selv ungått dyretestet sminke i flere år. Kommer aldri til å fatte hvordan folk ikke “gidder å kjøpe utestet sminke” fordi de liksom “liker den maskaraen fra Maybelline”. Som OM at det ikke finnes en enda bedre fra for eksempel Isadora. Utestet sminke er absolutt minst like bra – og gjerne billigere. (Og ikke minst mer etisk riktig). Etter tre år som trofast kunde har jeg nå sluttet å støtte M.A.C, (som jeg er helt avhengig av) – rett og slett fordi de plutselig helt uten videre startet å teste på dyr. Har vært vegetarianer i over to måneder nå, og det er langt i fra så vanskelig som jeg hadde trodd det ville være. Spiser mye mer grønnsaker og fokuserer mye mer på ingrediensene i alt jeg lager. Og så sparer jeg penger. Har absolutt ikke kommet noe galt ut av det. Reaksjonen jeg får fra folk er helt tragisk, når jeg tenker over det, hahah. Og som deg har jeg klart meg fint i vinter uten pels på jakka – og slik skal det fortsette. Stå på!

  259. Til deg som har kommentert over meg det finnes mange bra og billige mascaraer som ikke er testa på dyr feks isadora, elf og til og med hm,gina tricot og andre ting 🙂 så lenge man gjør litt research så finner man alternativer i fleng^^ sjekk feks dyretestet appen som er fantastico !hilsen dyrevennlig student:)

  260. Jeg er så glad for at du skriver om dette 🙂 Å bli og å være veggis er en reise, en spennende reise! Jeg har blitt veganer på veien, og er utrolig glad for det 🙂 Tror de fleste som blir veggiser tenker “Hvorfor ble jeg det ikke før?”. Det er så bra du skaper bevisshet, du som har en så populær blogg og kan nå ut til mange. Stå på videre 🙂 Kanskje du også kan linke til noen relevante filmer og inspirerende mat-blogger for å spre budskapet enda bedre? 🙂 Også kan du melde deg inn i vegetar-diskusjons-grupper på facebook og snakke med likesinnede og lære enda mer 😀 https://www.facebook.com/groups/veggispreik/
   ~ Lys og kjærlighet fra en fe av de norske skoger ~

  261. Jeg er ikke vegetarianer. For meg blir dette “ekstremt”, og vanskelig å gjennomføre.
   Men; jeg har bare ca. 3 kjøttdager i uken, og da spiser jeg alltid kjøtt kjøpt på Bondens Marked i Oslo. Dette er dyr som har gått ute hele livet, levd et naturlig liv på bondegård og hatt mye plass, et personlig forhold med eierne (som også slakter dem på gården og står for salget av dem videre), og de har sluppet unna hele “dyreindustrien”. For meg er det det viktigste – så lenge dyrene har vært lykkelige mens de har levd, ikke har vært stuet sammen i et trangt fjøs og blitt proppet full av antibiotika og unaturlige stoffer, føler jeg at jeg har “gjort mitt” for dyrenes velferd. Kjøtt er godt, det er sunt, og det hjeler på et balansert kosthold. Men det er viktig å huske på dyrene i samme slengen – for meg er dette løsningen. Jeg prøver for eksempel konsekvent å holde meg unna dritt fra Prior og Gilde – den industrien er pill råtten…

  262. Tuusen takk sophie for at du er som du er! Menneskeheten burde virkelig være glad for at du er til her i verden. Stå på vidre både for samfunnet og ikke minst dyrene

  263. Favorittinlegget mitt fra deg nå. Ser opp til valget ditt og jeg synes du er god. Du strekker deg langt og har nådd langt med vegetarianerlivet ditt. Du er sterk som klarer å holde kjeft om folk slenger inn ubrukelige kommentarer og lar være å si noe på andres kjøttspisevaner. Hyller deg i dag^^

  264. Hei! stå på!
   Er litt nyskjerrig på om du spiser gele/smågodt(?) da dette inneholder masse gelatin som er knokler osv. fra døde dyr.

  265. er ikke så veldig følsom, når det gjelder misbruk og mishandling av mennesker tenker jeg bare at det er sånn dene syke kapitalistiske værden er, det er lite jeg kan gjøre for å skape fred blant mennesker. Men rett skal være rett, når jeg kan gjøre noe så enkelt og lite som å være veggis, for å spare mange liv, så er det vel egentlig ikke noe spørsmål.

  266. Veldig fornuftig av deg!
   Det at du som toppblogger bryr deg såpass mye, og er så fastbestemt på at du vil endre noe i denne verden, er stor inspirasjon for oss unge lesere. Tankegangen din er super!
   Vi støtter deg Sophie, sammen kan vi endre så noe, om det så må ta lang lang tid…

  267. Du vet at mye av det godteriet du putter i munnen inneholder gelatin – som er laget av sener, knokler og hud fra dyr 🙂 Jeg er glad i dyr, men mener at man kan ikke kjempe alle kamper. Beklager at jeg ikke er lik deg, men jeg ser opp til deg som klarer det. Be strong!

  268. Hei! Flott at du er vegetarianer, ikke bruker pels, og ikke bruker kosmetikk testet på dyr. Men det at du spiser melk og egg men ikke kjøtt fordi du elsker dyr, det gir ingen mening. Kan du så mye om kjøttproduksjon, men ingenting om eggproduksjon og melkeproduksjon? Ellers regner jeg med at du hvertfall spiser egg og melk fra økologiske dyr. Men da kunne du likegodt spist kjøtt fra økologisk dyr også. Blir ingen forskjell der. Ei melkeku på bås har det kanskje verre (kjedeligere) enn ei ammeku (og kalven hennes) i løsdrift. Og en sau på beite (og lamma henes) eller en slaktegris i en binge med halm har det kanskje bedre enn ei verpehøne. 😉
   MVH Rosann

  269. Jeg har vært vegetarianer i snart to år nå, og må si dette var utrolig godt skrevet. Utrolig fint at en som deg som har muligheten til å informere så mange, faktisk gjør det. Supert!

  270. Heeei!! Etter dette innleget vil jeg selv bli vegetarianer. Men alle rundt meg bare “Du er det jo egentlig ikke!” og ei jente i klssen prøvde det, men fikk sånn kjøtt sug og alle bare “Du er ikke vegetarianer…” Jeg og foreldrene mine lager altid kjøtt nesten!! Pappa vil ikke tro meg for da kommer han med dette preiket “Noen dyr må dø for at vi skal overleve!” HALLO DET ER 2014 VI KAN LEVE AV ALT DET ANDRE!! Jeg bor på Sortland, det er ikke så langt fra harstad, kanskje 1 time. Takk for at du skrev dette!! Men kan du lege et innleg om hvordan du begynte å bli vegetarianer. Hva spiste du? Hva gjorde du for å få folk til å forstå at du er det??

  271. Ble så glad da jeg leste dette! Du e fantastisk! SÅ bra at en v toppbloggerne tar til fornuft! 😀 og til alle som kommentere restylen da?! Jaja, hun gjør MYE mer for dyrene en det noen av dere noen han vil gjøre! Har fått et annet syn på dg nå! Kunne ikke sagt noe av d du skrev bedre, for eg e helt enig! Dyr betyr like mye som mennesker! De har følelser, og forstår ting. Folk vil ikke unse fakta, sånn e d bare.. Mange som ikke bryr seg i d hele tatt, men d e noen som gjør d. Bra at du kam spre ditt budskap personlig til de andre flere tusener av folk som leser bloggen din! Fortsett sånn!

  272. Du har en mening med dette! men dyrene er allerede blitt slakta, det går jo ikke an å nekte noen å slakte, men dyrene er allerede døde, så hvorfor ikke spise det istedenfor å kaste bortkasta kjøtt som egentlig kunne vært i live? men jeg skjønner jo at du ikke spiser det fordi du har respekt for dyr. Men jaja.. Jeg elsker også dyr, men jeg elsker kjøtt

  273. Ler av alle her i kommentarfeltet som sier at det å være vegetarianer er deres valg, og ingen burde klage på det. Men så fortsetter dei videre i kommentaren sin med å hetse dei som spiser kjøtt.
   Det er da vell for faen vårt valg òg, om vi spiser kjøtt eller ikke?
   Er ikke sånn at bare vegetarianere har rett til eget valg. Viss dere intetvitende lurte på det.

  274. ble vegeterianer når du ble det, siden du ble det og du fikk meg til å tenke at hvis jeg skal være så glad i dyr så må jeg gjøre mer enn å droppe sminke som er testet, pels, dyrehager, sirkus osv. Jeg kan jo også slutte med kjøtt. Du er en fantastisk inspirasjon og helt klart mitt forbilde. Jeg har ikke tenkt over det før men for noen dager siden spurte læreren min om hvem som var forbildet vårt og jeg tenkte på deg med en gang. Jeg sa det høyt og alle ble sånn; eeeh hun kler jo bare av seg og viser puppene sine og opererer seg” men jeg forklarte at du er så mye mer enn det. Jeg selv hadde aldri tatt slike bilder men jeg bryr meg jo ikke om du velger å gjøre det. Grunnen til at du er forbildet mitt er fordi du har meninger som du står for og handlingene dine er verdt gull. Du er ikke en av de som bare sier, men du gjør også noe med det. Jeg håper du leser dette og gir deg selv ros for den fantastiske personen og forbilde du er. Jeg ser virkelig opp til deg. Du er den beste og hvis du ikke hadde hatt blogg så hadde det sikkert vært noen mindre vegeterianere i norge, så tenk at du faktisk har hjulpet noen til å bli vegeterianer og med det har du hjulpet mange dyr. Vi trenger flere mennesker som deg her i verden.

  275. Godt skrevet innlegg Sophie. Dette er nok en av de innleggene du har skrevet som jeg er mest enig i, og jeg synes du får frem gode meninger om å være vegeterianer – men det er likevel noen punkt her og der jeg var litt uenig i.
   Du skriver;
   “Det er så bak mål når folk sier det ikke er tortur. At det ikke er litt faenskap i den industrien.(…) Men så vil de heller ikke se de grusomme videoene på nettet, til og med ikke videoer som er filmet i norge. Nope – det klarer de ikke, det vil de ikke. Men tortur? Langt derifra. ” Dette er ekstreme tilfeller”, sier de. Ja, det finnes dyr som blir behandlet bra, det vet jeg også. Men de er i ekstemt fåtall, uten noe som helst tvil.”
   I Norge er det ikke ekstremt fåtall av dyr som blir behandlet bra. Vi har Mattilsynet som gjør en fantastisk jobb for å sørge at dyrene har det bra. De ekstreme tilfellene du refererer til skjer ofte på bruk som har gått litt under radaren – og som det et fåtall av.
   Videre skriver du;
   Men folk lever i en liten fantasiverden med tanke på hvordan matdyr blir behandlet. Folk vet ikke, og de vil ikke vite heller. .
   Jeg tror desverre at det er du som lever i en liten fantasiverden. Du er skremt av ekstrem-videoer på nettet, og har nesten ingen kunnskap i hvordan seriøs produksjon av kjøtt går for seg. Human avliving eksisterer. Når man slakter er det ikke slik at man kutter grisen i magen og parterer den når det er levende. Det er ofte en bolt til hodet, der dyret dør momentant og ikke kjenner noen smerte. Dessuten er matdyr raser av dyr som ikke hadde eksistert uten oss, og som derfor blir som en ressurs for oss. Selvfølgelig skal vi behandle de bra, men de er en ressurs. Vi trenger dem, og de trenger oss. Måten vi behandler dem på er det eneste de vet om.
   Vil til slutt legge til at jeg synest at det er bra at du tør å legge ut dine meninger på en så offentlig plass som bloggen din. Du får i noen kommentarer over her litt pes, noe jeg synest er usakelig. Jeg liker å diskutere, og jeg håper du ser på min kommentar som rene synspunkt og ikke som sverting av din levemåte. Takk.

  276. Det er sååååå bra at du står for det du mener, du er den som fikk meg til og bli vegetarianer, og du er mitt forbilde❤️ Tenk om det var du som ble spist av dyrene, hadde du klokt det kanskje?

  277. Å ikke støtte kjøttproduksjonen er noe av det viktigste mennesker kan gjøre for å hjelpe verden. Du gjør alle en stor tjeneste, og hvis “kjøttetere” ikke trenger å ha annen grunn til å spise kjøtt enn å si at de liker det, så trenger ikke du som vegetarianer å ha en “unnskyldning” heller. Stå på! Og i tillegg er det godt å ha noe veldig karakteristisk ved seg – et prinsipp om du vil.
   Lydia Waits

  278. Hei! Veldig bra skrevet! 🙂 Jeg er nylig blitt vegetarianer selv og det er det flere grunner til. Jeg snakker ikke så mye med andre om slike ting men gjør det av og til. Spesielt da med min samboer. Noe jeg har problemer med er å vise til fakta på er hvordan dyr som slaktes blir behandlet i Norge, altså hvordan matproduksjonen i Norge fungerer. Det er som du sier svært mange som tror at alt i Norge bare er fryd og gammen og at det ikke er noe i veien med hvordan vi gjør det her til lands. Jeg lurer på om du muligens kan fortelle meg eller skrive et innlegg om akkurat dette i Norge. Jeg må si jeg er litt redd for å se ting selv og har tidligere kanskje bare lukket øynene og tenkt at slikt er det ikke her men nå er det sånn at om alle tenker slik vil det aldri bli en forandring! 🙁 Vi trenger ikke kjøtt for å leve! Det burde i det minste være en luksusvare mener jeg. Vi produsere og kaster alt for mye..

  279. Jeg har vært vegetarianer hele livet mitt. I snart 23 år, men jeg har IKKE respekt for nle av det du skriver og hvem du er.
   Beklager, men du er ei selvmotsigende jente som tror har all fakta på bordet, men det har du så absolutt ikke. Du kan også begynne å kalle deg vegetarianer den dagen du IKKE spiser fisk, ellers ikke kall deg selv For det.
   Måten du prøver å fremstille deg selv på er latterlig. For deg er det greit å torturere dyr så lenge du selv kan se bra ut med alt du har gjort på deg selv, men ikke om barn i Afrika må sulte fordi du sier så. Men det er respekt når din egen familie går på rypejakt. Wtf sier nå jeg.
   Ja, her hjemme er det kjøtt, men jeg tilbereder ikke noe av det, der får mannen fikse selv.
   Så hversåsnill få deg litt mer kunnskap før du skriver mot deg selv om deg selv. Dette blir litt for patetisk.
   Og hvis du er så dyrevenn hadde du ikke sett sånn som du ser ut og hva du har på deg. For det ee mye mer som er laget av dyr på rommet ditt enn du tror 😉

  280. utrolig kor lite respekt enkelte av leseran dine har!!
   den sia av dæ æ leste no må jo være den vikigaste grunn tel at du e et godt forbilde
   stå på <3

  281. Hei Sophie 🙂 Veldig fint innlegg, du reflekterer bra og gir meg ( kjøttspiser og pelsbruker) et godt perspektiv på hvordan det er å være vegitarianer. Kjempe bra!

  282. Jeg blir SÅ glad når jeg ser at du, som blogger med mange lesere tar opp dette temaet. Det er så viktig! Ser at mange kommer med kommentarer om at “hvorfor gjør du ikke sånn da? tenker du ikke på det da?” osv. Det irriterer meg veldig. Verden vi lever i i dag er GRUSOM. Du kan faktisk nesten ikke gå ut døren uten at du gjør noe “galt”. Men hvis hver og en av oss gjør NOE, så blir verden ett bedre sted. Man må begynne ett sted. Vi må fortelle industrien at vi ikke synes dette er greit for at det skal bli forandringer. STÅ PÅ! 🙂

  283. Hei,du er kjempe pen og en super bra blogger! Ser på bloggerne vær dag det er❤️ Kjempe kul stil og hår du har! Vil bli som deg når jeg blir større❤️ Stå på for den du er❤️ Hadde blitt kjempe glad om du kunne svart med på denne meldingen😊😊😊❤️❤️❤️

  284. Jeg synes absolutt dette var en bra innlegg og er helt enig med deg i det du sier. Dyrevelferden i verden er for dårlig, og bruk av pels er slett ikke bra. Det jeg setter spørsmålstegn ved da er hvorfor du som dyreforkjemper ikke føler det er litt hyklersk av deg å ha alle disse klærne i klesskapet? Du nevnte at det ikke ville vært akseptert om du var for å torturere mennesker, men menneskene som har laget alle de billige klærne dine fra for eksempel nelly.com er laget av mennesker som lever under ekstremt dårlige forhold. De lever rett og slett like dårlig som dyrene du ikke vil spise. Det går ikke an å leve helt etisk, og jeg skjønner da at du for eksempel velger å fokusere på det som er lettest å unngå, nettopp det å ikke bruke pels og ikke spise kjøtt. For meg blir det hyklersk å se ned på de som bruker pels og spiser kjøtt, når du har det forbruket på billig-produserte klær som du har. Hensikten er ikke å få deg til å slutte å være opptatt av dyrevelferd,(fortsett med det!!) men heller å oppfordre deg til å tenke over hva du kjøper av klær.

  285. Syns at det er litt rart at du blander inn hunder og katter i dette innlegget. Tror ikke akkurat at det er så mange som spiser verken hund eller katteburger til middag for å si det sånn…

  286. 2,5 år som vegetarianer 22. mars! Har ikke spist kjøtt en gang siden, har heller aldri hatt lyst på eller angret valget mitt. Grunnen? Jo jeg og mat og helse-klassen min ble tvunget med på et slakteri.

  287. Flott at du bryr deg om dyr, og at du er aktiv i forhold til dyrevern, men å spise dyr er i menneskers natur. Dyr føder nye dyr, og slik fortsetter det, jeg er helt enig i at måten disse dyrene blir omdannet til mat på, ikke er like idyllisk, men hvis du tenker på det på en annen måte, får de oppfylt alle primære behov som mat og tak over hodet. Hadde ikke mennesker spist dyr, hadde dyrene selv spist dyr. Uansett, hvorfor tenker du ikke slik hver gang du går på h&m og kjøper klær? Når du er en slik dyreelsker, vill du vell heller ikke at mennesker skal gjennomgå den samme katastrofale behandlingen? Du kjøper og kjøper, bruker og bruker, er du virkelig ikke klar over at det er mennesker på andre siden av kloden som betaler dyrt for det? Jeg tror at du er en såpass reflektert person at du er 100% klar over dette, men det gir vell større cred å redde dyr enn mennesker? Dyr og mennesker er to ulike arter, men på grunn av slike personer som deg, vil jeg påstå at det også eksisterer ulike arter mennesker. Og disse menneskene behandles like dårlig som dyr, på grunn av at du (og resten av Norge + resten av alle i-land) skal kjøpe kjole nr tre tusen. Det er i forhold til disse personene du kan begynne å tenke på primære behov. Hvis du lukker øynene for dette, noe som du tydeligvis også gjør, er det akkurat like ille som å kjøpe pels og spise pølse fra et dødt dyr. Jeg sier ikke at du må opp og redde alle menneskers økonomi og livssituasjon i asia og afrika, men neste gang du er på H&M for å kjøpe en ny genser, det er da du kan starte å tenke.

  288. Første gang jeg kommenterer her..
   I min familie er lillesøstern min på 13 og stefaren min vegetarianere så det blir blanding av veggismat og kjøttmat når jeg er hos de. Jeg digger veggismat, men jeg trur ikke jeg kunne levd på det siden jeg ikke er noe flink til å spise grønnsaker og få i meg de B12? vitaminene du nevnte. så da er jeg stuck da 😛 neimen uansett, det finnes så mye godt der ute og jeg støtter ditt valg 100%. Tja,det var vel det jeg ville si..
   Digger bloggen din og personligheten din <3 Gleder meg til å se episode 3 av bloggerne på søndag om GET har fikset opp problemene sine og jeg har fått meg ny dekoder xD
   Ha en superduper helg!

  289. Uten å ha lest alle kommentarene veldig nøye vil jeg bare si at det er veldig mulig å være vegetarianer og fortsatt bry seg om menneskerettigheter (snakker av egen erfaring, er både veganer og er aktiv i PRESS – redd barna ungdom). Sånn som jeg tolker det er Sophie vegetarianer hovedsakelig av dyrevern-hensyn (som er supert), men det å spise mindre kjøtt eller å ikke spise kjøtt i det hele tatt er også mer miljøvennlig og mer bærekraftig, noe som også vil hjelpe mennesker. Det med at mennesker alltid har spist dyr er for meg et ganske dårlig argument, for gjennom historien har mennesker gjort mye jævlig jeg er veldig takknemlig for at vi ikke gjør lengre. Før var slaveri sett på som helt ok, og det var helt naturlig å se på kvinner som mindre verdt enn menn – men fordi enkelte mennesker stiller spørsmål om rett og galt har vi heldigvis kommet et stykke videre.
   Dessuten skjønner jeg ikke helt det med å dra inn at mennesker jobber for lave lønninger hvis noen sier at de er vegetarianere? Disse menneskene trenger mest sannsynligvis pengene for å overleve, så hvis ingen handlet klærne ville de ikke hatt en jobb – som igjen kunne blitt verre enn å tjene lite. Altså; mener du at det å spise dyr er feil og at de ikke skal dø kun for kjøttet er det å ikke spise kjøtt riktig for deg, fordi du da vil bidra til å minske etterspørselen, men hvis du mener at det er feil at tekstilarbeidere tjener lite er ikke nødvendigvis løsningen å la være og kjøpe klær, fordi hvis mange gjorde dette kunne mange fabrikkarbeidere stå uten jobb.
   Man trenger ikke å elske alle dyr for å være enig i at det er feil å drepe de. For i bunn og grunn slaktes dyrene kun fordi mange synes de smaker godt, og fordi man blir oppdratt til å spise kjøtt. Hvorfor blir en gris, som (sannsynligvis) er smartere enn en hund, sett på som middag, mens hunden blir sett på som ‘menneskers beste venn’?

  290. Utrolig bra at du setter lys på dyrevelferd. Det er viktig å tenke over hvilken mat man spiser og hvor det kommer ifra. Samme gjelder klær, sminke, kosmetikk, medisin, underholdninger hvor dyr blir brukt (etc, sirkus, tyrefekting) og hvordan man avler opp dyr (uten at rasetrekkene skal føre til plager)
   At å teste medisin på dyr, kan jeg skjønne poenget med. Det er tross alt viktig for å kunne behandle folk OG dyr som er syke. Men sminke det må man ikke ha for å overleve, og da burde det heller ikke gå utover dyr. Samme gjelder pels. Vi må ikke ha det, og dyr burde ikke måtte lide for det.
   Når det kommer til mat, så er det viktig å vite hvor den kommer i fra. Både kjøtt, egg og planter. Det er mange gode måter å gjøre ting på, men også dårlige.
   Hvor kjøtt kommer i fra, og hvordan dyrene har det er forskjellig. Selv liker jeg godt å spise vilt kjøtt, da jeg vet at dyret levde et fritt og naturlig liv til det ble skutt. Men da må man og ha kontroll på at jakta foregår på en human måte. At en ikke skadeskyter, eller tar for mye dyr. Alle fortjener å ha et godt og verdig liv helt til det er slutt. Og har man først slaktet et dyr, så mener jeg at da er det bedre å bruke så mye som mulig av det dyret, slik at ingenting blir kastet bort unødvendig (kjøtt, skinn, pels, dun, sener osv)
   Kjøttproduserende dyr har kanskje ikke alltid det beste livet, men egg høns for eksempel har det ikke alltid så mye bedre. Hønene er avlet opp til å produsere mye mer egg enn de naturlig ville gjort. Hanene produserer jo ikke egg, så de blir som oftest slaktet.
   Man bruker sprøytemiddel på planter for å holde insekt borte, som igjen vil skade habitatet til flere arter. Mange typer frukt, grønnsaker osv er også genmodifisert. Samtidig så tar det mye større plass å produsere planter enn kjøtt. Som igjen vil gå utover ville dyrs leveområder. Så alle som ønsker å være/er vegetarianere skal egentlig være glad for at ikke alle mennesker er det. Da hadde det ikke vert så mye vill natur igjen.
   Så alt i alt, uansett hva man velger så vil det alltid være fordeler og ulemper. Men det man kan gjøre er å finne ut hvor ting kommer i fra, så godt som mulig. Velge bort kunstige sprøytemiddel, velge lokal mat forran lang reist mat (som igjen fører til mer forurensing), velge sminke som ikke er testet på dyr. Og i det hele bare være obs på hvilken type produksjon en velger.
   Oy, nå ble det mye her, haha, kunne sikkert ha skreve en hel bok om dyrevelferd og dyrenes rettigheter, men det får skje en annen gang..
   Uansett, liker bloggen din veldig godt, du virker som en oppegående person som ønsker alle bra. Stå på, du gjør en god jobb 🙂

  291. Jeg er vegetarianer selv og vet hvor hardt det er og holde kjeft og ikke spise kjøttet selvom man er sulten og har lyst på det. Men jeg vet at det er verdt det! Elsker når du skriver disse typen innlegger fordi det hjelper meg på en måte, og håper det kommer flere innlegg som disse i nermeste fremtid fordi jeg synes personlig at disse er noe av de beste:)

  292. Du er veldig glad i dyr sier du, men skiller du på dyr og insekter? Så noen over her kommenterte at larver er insekter og ikke dyr, men et liv er vel et liv, om man kaller det ku eller flue?
   Og en ting jeg har lurt på er, hvis ingen hadde spist kjøtt, hadde det ikke vært alt for mange dyr i verden da? Jorda er jo allerede overbefolket av mennesker, selv om vi spiser kjøtt har ikke alle mat. Om alle dyr hadde levd til de døde naturlig hadde det jo vært mange fler av de også, og da måtte jo de også hatt mat. Ville vi ikke hatt et utrolig mye større overbefolkningsproblem, og ennå større matmangel da?
   Ikke ment som kritikk eller noe altså, jeg bare er nysgjerrig på om du har gjort deg opp noen tanker rundt det 🙂

  293. Dette blir vel litt for dumt og lite gjennomtenkt 🙂 Hvem skal ta vare på disse dyrene hvis det ikke skal være noe nytte i de? Hvis du faktisk hadde vært på en norsk gård og sett hvor nøye alt er regulert, fra kvadratmeter per dyr til underlag som er best for føttene deres, så tror jeg du hadde tenkt litt mer gjennom hva du sier. Selv om DU ikke dør av vitaminmangel, proteinmangel og alt det som følge av at du er vegetarianer (snarere pescetarianer vil jeg tro) vil det ikke være bærekraftig hvis alle skulle være det. Det blir svært naivt å tro at vi ville hatt kyr, sauer etc hvis det ikke var nyttedyr. Selv om det er veldig viktig å respektere å ta vare på dyr må man ikke bli så fjern at man setter de over mennesket.

  294. Veldig bra innlegg Sophie! Jeg er veggis selv og det har jeg vært en god stund nå.
   Jeg liker veldig godt at du skriver slike innlegg på bloggen din og innformerer andre om slike grusomme ting. Det er helt forferdelig..
   Men jeg leste litt gjennom kommentarene og det er visst mange som ikke har fått med seg at dyretesting på sminke er nå nedlagt. Det gjør de faktisk ikke lenger, det eneste de tester på dyr nå er slike oppvask midler som zalo og shampo, såpe osv.. Om du engang kommer til å skrive et slikt innlegg igjen så si dette! det er forsatt viktig og innforemere folk om at de ikke bør kjøpe slike merker som zalo og heller bruke andre merker!
   Det håper jeg du gjør 🙂

  295. Jeg vil gjerne slippe å spise kjøtt! Problemet er at mamma sier jeg er for ung til å bestemme. Det selv (noe jeg ikke er) . Jeg elsker dyr over alt på jord og spiser kun kjøtt til middag. Men.. Hva kan jeg gjøre da? Ingenting, nettopp.

  296. Flott at du kam vere med å inspirere andre til å bli vegetarianere, men tenk litt etter du spiser egg og drikker melk. Dette er faktisk nesten verre enn kjøtt. Måten kyr blir påtvungen gravide for å prodisere melk er grusomt. Etter at kalven er fødd blir den røska frå mora for å enten bli kjøttprodukt sjølv eller ala opp til melkeproduksjon. Kyr kan bøi over 30 år gamle, i industrien produsete dei mindre melk etter ca 5 år og blir derfor slakta og sendt på middagsbordet. Kyrene er sperra inne frå august til mai (dei er utedyr og burde vere ut heile året). I tillegg er dei ofte festa i veggen med minimal plass å bevege seg på. Ikkje nok med det så er båsene utstyrt med elektrisitet så kyrene skyter ryggen i kvar gong dei har avføring. Melkeproduksjon er ikkje bra!!
   Høner blir stappa tusenvis saman og tvangsfora med unaturlug for slik at dei legger egg. Når du knuser eit egg og du spiser det er det en kylling som ikkje fekk komme til liv. Du kan tydlig sjå “navlestrengen” rundt “plomma”.
   Ver heller veganer. Så sparer du både dyr og miljø.

  297. Helene:
   Det er vel slik at eggene må befruktes om de skal bli kyllinger. Når de ikke befruktes blir det ikke kyllinger, akkurat som med mennesker. Høner legger nemlig egg selv om de ikke har parret seg.
   Om et egg er ubefruktet og ikke blir kylling, er det ikke verre enn at du har egg i eggstokkene dine og ikke blir gravid.
   Ved eggproduksjon er det ofte slik at bonden har høner, men ikke haner, og da befruktes ikke eggene.

  298. fantastisk innlegg! Det er ikke ok om de “har det bra” heller. Dyrene blir laget for å dø, produsert. Blir matt når noen sier: ja men vi må drepe dem, ellers hadde det blitt for mange av dem. Det er VI som lager mange av dem. “Heldige melkekyr” som får leve, lever for å produsere, og får ikke bo med kalvene sine. Frittgående egghøns er 3000 høns helt frie oppå hverandre på et lite areal. Også produsert, der den andre halvparten av kyllingene som ble produsert, hanene, blir drept og kastet. De blir ikke mat en gang, fordi det ikke er nok profitt i dem og billigere å kaste dem og heller produsere nye matkyllinger. Det er så utrolig at noen forsvarer det. Jeg syns det er helt ok at folk ikke er vegetarianere, men når de kommer med: hvor får du proteiner? Jamen de har jo blitt drept uansett, kan like gjerne spise det, vi er skapt for å spise kjøtt, vi har tenner for kjøtt, jamen de dreper jo hverandre, jamen jamen, og liksom samtidig påstår at de ELSKER dyr (altså hunder og katter), blir så matt.. Kan de ikke heller bare si det som det er: jeg spiser det fordi jeg liker det og det er den proteinkilden jeg har valgt som min? Ikke tro de er så eksperter på biologi, produksjon og protein og evolusjon. Klappklapp til deg for dette innlegget, stå på og stay strong!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg