når alt du stoler på ikke gir mening

I dag var jeg hos psykologen som jeg går til en gang i måneden cirka. Rart hvordan alt bare letter fra skuldrene med en gang jeg går inn døren hos henne.. Jeg har begynt å glede meg til den timen som jeg vet er egnet til meg, et fristed rett og slett. I mange år gikk jeg til feil psykolog og fikk ikke noe ut av behandlingen, men nå så. Og jeg hadde mye å snakke om i dag.

For et par år siden hadde jeg en lengre periode som var preget av daglige hallusinasjoner, vrangforestillinger og enorm forvirring. Det ble aldri diagnosert der og da, strengt tatt hadde jeg ikke behovet for det heller, men i dag hos psykologen omtaler vi det det som “psykosen”. Jeg omtaler det som “eksistensiell angst”, men jeg liker ikke å bruke den betegnelsen egentlig for da virker det som om jeg hadde problemer med å “finne meg selv”. Det var ikke tilfellet i det hele tatt. Jeg snakker lite om hvor ille det faktisk var for meg. Hvordan det føltes å se seg selv i speilet og skvette til, for man aner ikke hva eller hvem man ser på. Det å sitte i et rom og plutselig bli redd fordi bokhylla virker ukjent, det ser ikke ut som noe du har sett før, selv om du ser bokhyllen hver dag. Fasonger, avstander og tid slutter å gi mening. Det å glemme hvordan man formulerer ord. Det å føle at sin egen kropp er nummen, nervene fungerer ikke, jeg kunne slå meg selv uten å føle smerte. Det å se noen du elsker skifte farge, til og med form, rett foran øynene dine. Alt i edru tilstand. Hver eneste dag, i små drypp. Hver eneste morgen våknet jeg, og gruet meg til dagen som ventet, for jeg var som en fremmed som observerte verden utenfra, og enda verre – min egen hjerne utenfra.

Nå som jeg har vært svimmel på grunn av stive muskler i nakken forbinder jeg det med kun en ting. Den eksistensielle angsten, forvirringen, psykosen. Sist jeg var mye svimmel, så intenst svimmel, var i den perioden. Så kroppen min går i forsvar med en gang, forteller meg at jeg skal flykte, gjør at jeg kaldsvetter, får klamme hender, blir redd. Redd for å bli sinsyk. Det at jeg har vært så nærme å faktisk føle meg totalt gæren gjør at jeg har så enormt stor forståelse, og ikke minst respekt for alle som sliter alvorlig psykisk. På en liten måte kan jeg forstå hvordan det må føles, for jeg vet hvordan det er når sansene dine, og alt du er vandt til å stole på, begynner å tulle med deg. Du stoler på synet ditt. På hørselen din. På det du vet. Men når alt det endrer seg – hva skal man stole på da?

Jeg har hatt mye angst de siste ukene fordi jeg har vært redd for å havne tilbake. Jeg har ikke klart å tenke “jeg er svimmel fordi jeg har vondt i nakken og lite blod til hodet”  jeg har heller tenkt at “nå skjer det igjen”. Det helvete jeg aldri trodde jeg skulle komme meg ut av.. Jeg blogget her om dagen og skrev at jeg og Kasper hadde vært på en hyggelig date. Det var ikke hyggelig i det hele tatt – vi måtte gå før desserten fordi jeg fikk panikk, han snakket lavt og jeg hørte ikke hva han sa, men jeg innbilte meg at jeg hadde fått vrangforestillinger igjen (da kunne jeg i sekunder bli helt døv, eller rett og slett ikke forstå språk jeg kan fra før av). Det var forferdelig, og ikke noe jeg var klar for å åpne meg om. Men jeg gikk rett hjem og blogget, prøvde å overse det, roe ned pulsen litt.

Du vet når man har noen i sidesynet, og de endrer litt…fasong? Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, men du kan jo innbille deg ting i sidesynet nå og da. Hver gang det skjer med meg, føles det som om jeg skal få hjertefeil. Blodet fryser til is og hele meg stivner til, det er ren skrekk. Jeg er så redd for å få hallusinasjoner. Jeg er så redd for å bli gal. Det at jeg reflekterer rundt at jeg er redd, betyr jo at jeg ikke er i faresonen egentlig. Jeg er trygg. Og nå vet jeg at jeg aldri kommer til å havne dit igjen, for jeg har opplevd, erfart og lært så mye siden den gang. Men likevel, det tar tid å bryte ett mønster og så klart kan jeg bli redd.

Psykologen min sa noen fine ting i dag som jeg ønsker å dele videre:

– Angst er helt normalt, og er en like naturlig følelse som glede, sorg osv. Det er ikke minst en nødvendig følelse, som forteller oss mennesker at vi skal løpe når fare truer. Vi har ikke mange farer vi trenger å løpe fra, men kroppen vår klarer ikke å skille på hva som er en reell fare og en innbilt fare, så angsten kommer uansett. Derfor, når angsten kommer, eller stress generelt, burde du puste dypt ut. Ikke fokuser så mye på å bare trekke pusten inn, for da gir du kroppen din beskjed om å “gjøre seg klar”. Om du puster ut sier du “nå er faren over”. På den måten kan du lure kroppen din.

  • – Når angsten kommer prøver den å fortelle deg noe. Enten at du skal ta det med ro, eller at du må håndtere noe fra fortiden, eller lytte mer til deg selv. Den er der for en grunn, men det er svært sjeldent livsfare selv om kroppen reagerer slik.
  • – Det tar tid å bryte en negativ assosiasjon. Jeg skal ikke klandre meg selv for at jeg er redd for å være svimmel, det minner jeg om en vond tid. Om du for eksempel er redd for å være intim på grunn av fortidens bagasje, eller ikke liker julen på grunn av foreldrene dine, eller ikke tør å være i et trangt rom fordi du har vært innesperret før.. Ikke vær streng mot deg selv, for det kommer men det tar tid.

Håper dette kan være til en liten hjelp for noen. Jeg er så mye lettere i kroppen nå, etter jeg var hos psykologen. 

43 kommentarer

    1. Kjenner igjen alt du beskriver, og det er virkelig helt jævlig å «miste» seg selv sånn.

      Syns du ordlegger deg og beskriver det veldig godt!

    2. Jeg glemte helt bort å si det når jeg var på boksigneringen din, men tusen tusen takk for at du er så åpen om angsten og for at du forklarer den på en så «ekte» måte. Du er så flink!

    3. Åh Sophie!! Takk for at du åpner deg slik. Det verste er angsten for angsten. Den er helt jævlig og så innmari plagsom.

    4. Fysøren så “godt” det var å lese dette. Jeg trodde nesten jeg var alene om akkurat disse følelsene… tusen takk Sophie, for at du tør å snakke om dette! Sånn at vi “gærninger” kan føle oss litt tryggere

    5. Tusen takk for at du er så åpen og ærlig Sophie! Du er helt fantastisk. Jeg har selv slitt psykisk i noen år, og er inne i en tøff periode nå. Du inspirerer meg hver eneste dag til å jobbe med meg selv. Takk for at du er akkurat den du er, og at du tør å vise hele deg. Det betyr så mye, for så mange.

    6. Okei, nå kjente jeg at jeg bare måtte skrive til deg. Fordi det du forklarer, formidler og fremstiller er en del av såå mye av det jeg sliter med. Det startet for 3 1/2 år siden, etter jeg fikk mine første panikkanfall etter ett destruktivt forhold og ett totalt miljøskifte i løpet av ett år.

      Etter dette kom alt, alt jeg noen gang var redd for, snek seg inni hodet mitt som en hypkondrisk tilstand, bare psykisk? Jeg fikk plutselig angst for _alt_
      Det var sosial angst, angst for å være alene, angst for å dø, angst for å leve, jeg begynte å ufrivillig spy opp alt jeg spiste, raste ned i vekt, der skjedde det også: angst for spiseforstyrrelser, hypkondrisk, ekstremt deprimert –
      Dette var som en sorgprosess, ettervært ble jeg redd for å få barn, om jeg blir ulykkelig, alt falt sammen og hele livet i seg selv ble så tungt og forvirrende at kroppen gikk i ett slags forsvar, jeg forsvant litt fra virkeligheten, på dette tidspunktet kunne jeg ikke se på film, høre på musikk, det å se på familien ble.. ekkelt? Se meg selv i speilet ble, ekkelt?

      Eksistensiell angst, tenkte jeg, hva annet. Depersonalisering skrev du om, dette traff meg i hjertet og dette «diagnoserte» jeg meg selv med.

      Dette var life-changing, spesielt for meg som på det tidspunktet knapt hadde fylt 18. Det var 2 helt grusomme måneder der jeg konstant var redd for å havne på psykiatrisk avd. Det eneste som «redda meg» litt var mamma sitt sitat «hvis du er gal, så vet du det ikke selv engang» og etter alle disse ukene satt jeg igjen med en bunnløs sorg, sorg og sinne over å ha mista meg selv. Det var på dette tidspunktet en kar sa til meg at «når du treffer rock bottom, er det kun en vei å gå – og det er oppover» og ting begynte sakte og sikkert å bli bedre. Selvfølgelig sitter man igjen mer sårbar, mer redd for livet, og flere erfaringer rikere. Hver gang jeg blir nedfor/deprimert nå, får jeg disse fornemmelsene, i mye mindre grad, den følelsen av å bli gal og tenke rart? Hørt at det er hjernen som mangler serotonin, og det trigger den uvirkelighetsfølelsen.

      Uansett, jeg føler så med deg. Jeg er inneforstått med at jeg er nevrologisk anlagt, jeg har så mye respekt for psykiske lidelser at jeg får knapt satt ord på det. Dette er tøft som fy, og it takes a village, virkelig.

      Har det som skrevet mye bedre enn jeg hadde på den tiden, så det er håp, selvom veien kan være beintøff. Svimmelheten kan jeg også kjenne meg igjen i, anbefaler deg også å sjekke verdiene dine ett par ganger i året – dette kan være en årsak, selvom jeg ser at det var nakken som var det, denne gangen❤️

      Sammen er vi sterke

      1. Takk for din kommentar. Sitter her med tårer i øynene. Fikk mitt første alvorlige panikkanfall for 8 mnd siden, og har slitt med “uvirkelighetsfølelse” og selvmordstanker siden. Det går i bølger… to uker på, to uker av. Redd for å søke hjelp, redd for å bli “gal” og miste forstanden. Det er godt å lese at vi er flere, og at man kan få et godt liv, selv om man er disponert 💕

        1. Det er tungt, og jeg har mye respekt for det du sliter med. It takes a village.

          Jeg har søkt meg inn hos psykolog, og jeg vil anbefale deg å gjøre det samme. Det kan gi deg forståelse og samtidig bekrefte at du mest sannsynlig ikke er i ferd med å miste forstanden. En jeg kjente dro til psykolog på grunn av disse uvirkelighetsfølelsen, og fikk forklart at det var en «forsvarsmekanisme» som veldig mange unge folk har kommet innom med i det siste, at hjernen mangler serotonin og går inn i en slags.. tilstand.

          Selvmordstanker er skummelt som bare det, søk heller hjelp! Alt i alt vil man jo egentlig leve, bare, normalt? Kroppen er designet for å forsvare deg, angsten er også en forsvarsmekanisme. Det blir bedre, og det som virkelig redda meg var ett miljøskifte, starta på noe nytt (skole, fritidsaktivitet osv).

          Hvis panikkanfallet opplevdes traumatisk, kan dette være en grunn til at du falt i en depresjon og der igjen depersonaliserer deg selv fra smerten. Jeg vet ikke, men det er min oppfatning så langt.

          Vi er nok flere enn vi tror, og vi alle skal klare oss bedre enn vi tror. Heier på deg.

      2. Hei! Du har opplevd akkurat det samme som meg, og også hos meg startet det med panikk. Jeg lurer på hvordan det går med deg i dag?

    7. du er kjempe tøff som blogger om det jeg har slitt med sosiale August men nå har det ordnet seg heldigvis DU er favoritten min ønsker deg alt og en riktig god fantastisk god kveld sophie Elise hilsen Kristian Magnus 😃♥️♥️🦋

    8. Takk for at du delte det psykologen sa til deg. Det hjalp mer enn hele det året jeg gikk til psykolog. Måtte gi meg fordi tilbakefallene ble enda værre. Føler virkelig med deg! Selv har jeg ikke følt noe eklere enn da angsten, panikken, vrangforestillingene og hallusinasjonene kicket inn. Man blir så lett i hodet og tenker at om jeg dør nå så ville det kanskje ha vært bedre og mer befriende. Jobber hver dag for å håndtere og forebygge, men noe av det som har hjulpet meg mest er å ha en positiv holdning og si til meg selv at alt ordner seg så lenge man står på og ser fremover! Noen dager er selvfølgelig tyngre enn andre, men da gjelder det å stå sterk i stormen og omringe seg med de menneskene som fyller livet ditt med smil og kjærlighet.
      Lykke til videre❤️

    9. Det er så deilig å lese om din angst, fordi du beskriver den som din egen. Du prøver ikke å belære, forklare eller på noen måte overbevise andre om at du har den, du bare sier «dette er min angst, sånn har jeg det og sånn har jeg hatt det».
      Og jeg tror det er det folk trenger ❤️

      Det er ingenting som funker dårligere enn å lese og høre forstå-seg-påere som vinkler det til at «det er bare å….» for å bli bedre. For hadde det vært så enkelt, hadde alle blitt bra på et blunk!

    10. Åå tusen takk for at du deler dette! Det hjelper veldig mye faktisk. For det er sånn jeg ofte føler det når jeg får panikkanfall eller veldig sterk angst.
      Du er så utrolig sterk! Du er mitt forbilde. Takk for at du er du.

    11. Rett og slett FANTASTISK å lese dette. Ikke å høre om dine plager, det er vondt. Men måten du beskriver ting så rett ut, direkte. Det ufarliggjør det litt, selv om det er helt jævlig. Tusen takk for at du åpner opp om noe så tungt, privat og ikke minst jævlig. Det gjør det litt lettere å føle at man er flere om å slite litt.
      Tusen takk.

    12. Wow, jeg synes du er utrolig sterk som legger dette ut i all offentligheten.
      Jeg har ikke slitt med hallusinasjoner og det andre, men jeg sliter med uvirkelighetsfølelse som jeg kaller det. Og jeg føler til tider at jeg blir gal, eller mister meg selv. Tanker som: hva om dette ikke går vekk? Hvor lenge ? Hva må jeg gjøre for å bli kvitt det? Osv.
      Du er sterk!

    13. Tusen takk for dette innlegget. Har lagt våken en stund nå etter en veldig traumatiserende dag og dette var virkelig til hjelp.

      Takk for at du snakker om disse tingene og deler erfaring. Det er til nytte for så utrolig mange.

    14. Ettersom du har en samboer som studerer psykologi, finner du mye hjelp i ham angående angsten din?
      Han må jo sitte mye på god visdom tenker jeg da 🙂 Hva slags teknikker har han isåfall tillært deg, sånn sett utenifra den utpekte psykologen du bruker nå pr.d.d… Spør av nysgjerrighet. Håper du svarer. Jeg skal ta videreutdanning på Fagskole innenfor Psykisk helsearbeid, så jeg brenner naturligvis for dette temaet 🙂 Ha en fin dag.!!

      1. Tror han går bachelorstudiet, da studerer han i såfall normalpsykologi og ikke abnormal psykologi som profesjonsstudentene studerer. Det er sistnevnte behandling av angst går under.

        Ellers er det mye han og bachelorstudentene kan, men dette løpet er mere rettet mot forskning og utelukker behandling, så det er naturlig at løpene ikke fokuserer på det samme.
        Mens en profesjonsstudent lærer omfattende om psyke og behandling, så lærer bachelorstudentene grunnleggende teorier, hvordan det generelt fungerer osv. Det læres for eksempel om hvordan ulike nevrotransmittere (Som serotonin, dopamin og liknende) påvirker hjerne og kropp på ulike måter – men IKKE behandling av disse, kun hvordan det generelt fungerer (eksempelvis at medisiner er komplekse ut ifra ulike kretser nevrorransmitterne går).

        Håper dette ble litt oppklarende og ikke bare rot 😅

        – bachelorstudent innen psykologi

        1. Det du skriver her er feil. Jeg er bachelorstudent i psykologi selv, og vi har både abnormal og konsulterende psykologi i bacheloren. Dvs vi lærer om forebygging, utredning og behandling av psykiske lidelser.

    15. jeg fikk en alvorlig psykose i 2013 og sliter fortsatt i hverdagen. den første uka som innlagt klarte jeg verken å gå eller snakke og pulsen var skyhøy hele døgnet. jeg burde kanskje nevne at psykosen var rusutløst etter blanding av forskjellige rusmidler som jeg tydeligvis ikke tålte. etter flere innleggelser, ukentlige samtaler med psykiater/psykolog og medisinering har jeg blitt mye bedre. likevel kommer livet aldri til å bli det samme som før 2013. nå er følelsen av at ingenting er virkelig det verste for meg, spesielt siden jeg ikke kan gjøre noe for å endre det. det er bare sånn. jeg er i midten av 20-årene og føler at jeg har gått glipp av mye og ligger langt etter mange andre på min alder. jeg kjenner ingen som har opplevd noe som minner meg om det jeg har vært gjennom. derfor vil jeg takke deg for at du belyser dette og deler, åpenhet rundt psykisk helse er SÅ viktig!

    16. Et av de sterkeste innleggan eg har lest fra deg! Tenke d kosta en del å legge d ut, men d står d stor respekt av! Kan ikke en gang forestille meg kordan d kan være.. fint å få ta en del av verden din Sophie❤️Heie på deg!

    17. Kjære Sophie Elise! 🙂

      Om jeg bare kunne gitt deg en kjempestor juleklem for jobben du gjør med bloggen din <3
      Du er genuin.

      Klem og de beste julehilsener fra meg, bipolar mamma med lærerjobb 🙂

    18. Kjenner meg utrolig godt igjen i det du skriver. I 2012 gikk jeg lenge uten å kjenne igjen personen i speilet og distanserte meg totalt fra meg selv. Og nå i år har jeg jobbet hardt mot depresjon og mye angst. Har lært at angsten ikke blir borte men man lærer å takle den og kjenne den igjen så man ikke får panikk.

      Vil bare tipse om Angstringen. Det er selvhjelpsgrupper i Norge der man snakker åpent om angst og blir kjent med andre som har angst.

    19. Det du beskriver her var hverdagen min i 2015-2016. Aldri opplevd lignende frykt og fortvilelse, var helt sikker på at jeg skulle bli gal. Kan plutselig få en bølge av svimmelhet og føle at jeg forsvinner inn i meg selv og at resten av verden blekner rundt meg, og at jeg må holde meg fast i ting og jeg pleier å ikke kunne kjenne igjen hendene mine. Føler at drøm, tanker og virkelighet smelter sammen og jeg greier ikke forstå hva folk sier til meg. Min største frykt er at noen skal «pranke» meg med å feks late som det er år 2021 eller andre uskyldige ting (som de gjør på TV liksom) som gjør at man begynner å tvile på sin egen sannhet, vet det kanskje høres teit ut, men jeg føler det skal så lite til før jeg vipper over.
      Det er så utrolig befriende å lese det du skriver og kommentarene under innlegget fordi jeg har følt meg så alene. Blir også veldig glad hver gang du skriver om frykt for verdensrommet og ekstensielle tanker fordi det føles fint at det er flere som strever litt med de store greiene i livet som er umulig å forstå seg på 100%.
      Ønsker deg alt godt!
      Elsker deg hilsen 26 år gammel fan

    20. Sitter du seriøst å geiter deg til foran kamera mens andre holder taler på julebord? Her bruker de av sin tid på å tale til de andre deltakerne, også er du så selvopptatt og forelska i eget utseende at du ikke gir andre den oppmerksomheten de gjør seg fortjent til, men heller sitter å stirrer på deg selv i mobilkameraet? Wow. Det er drøyt tilogmed for deg å være. Tror du er for langt inne i bobla di, men PRØV å se deg selv litt utenifra. Du fremstår veldig platt. Ps. Kan banne på at noen av dine psykiske problemer hadde bedra seg, hadde du klart å fri deg litt fra det ekstreme opphenget i eget utseende og selv. Pps. Må rose litt også: det e bra du talet for dyr og miljø. (Husk bare på at skinnveskene dine også har vært dyr)

      1. Håper du en dag klarer å innse hvor tåpelig det er å sitte og kommentere negativt om andre på Internett.
        Klem til deg, Sophie <3

    21. Takk for at du deler noe så personlig og sårbart<3 tror det hjelper alle i lignende situasjoner å føle seg mindre alene.
      Tips/forslag: kanskje du kan ha et notis i slutten av hvert innlegg som handler om psykisk helse der det står hvor en kan ta kontakt om man sliter? Røde Kors: 800 33 321, Kirkens SOS: 22 40 00 40, fastlege eller rask psykisk helsehjelp (finnes ikke i alle kommuner, men er gratis og man får hjelp innen to uker, må være over 18år).
      Går til sistnevnte selv for å jobbe med angst. Stor klem til deg!!

    22. Jeg hadde det slik for tre år siden, en psykose kaller jeg det da, det var
      veldig skremmende, også fordi jeg har en sønn og en mann som ble ukjente for meg. Helt forferdelig, og en periode jeg ikke orker å tenke tilbake på en gang. Men denne psykosen kom begrunnet noen medisiner jeg skulle prøve ut, går ikke på de idag for å si det slik. Uff, viktig å få hjelp når man har det slik, for en psykose kan være skummelt, kjenner en som
      nesten tok livet av seg under en
      psykose. Så man skal absolutt ta det alvorlig. Håper alle som gjennomgår en slik periode blir sett å tør å si ifra.

    23. En gang Sophie, håper jeg at du kan tenke tilbake på dette. Slet selv med angst for mange år siden, og av og til når den prikkingen oppstår idag, klarer jeg lett og snu det. Og det håper jeg så inderlig skjer med deg også 😊

    24. Må bare skrive noen ord til deg. Jeg har hatt en psykisk lidelse.
      Jeg har et godt råd om hva du kan stole på når du føler du “mister” deg selv eller grepet om virkeligheten.
      Du kan stole på kjærlighet fra andre mennesker. Nære eller fjerne.

    25. Psykose, really? Nå må du gi deg, det der er IKKE psykose. Du har bare angst, slutt å overdriv diagnoser slik.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg