I morgen var jeg alltid en løve

Da jeg spurte etter boktips var det mange som anbefalte “i morgen var jeg alltid en løve”, skrevet av Arnhild Lauveng. Hun er tidligere schizofren, har vært innlagt i 10 år og jobber i dag som psykolog i Oslo. Jeg var litt redd for å lese denne boken, både fordi en venn av meg led av schizofreni og fordi jeg selv hadde en lengre periode med vrangforestillinger og vanskeligheter med å skille virkelighet fra fantasi. Den hardeste perioden i mitt liv, kanskje aller mest fordi ingen hadde peiling nok til å hjelpe meg hvor mye jeg enn forsøkte. 

Da jeg hadde lest to kapitler måtte jeg legge boken fra meg. På få minutter ble jeg dratt tilbake til følelsen av “hva er virkelig, er jeg virkelig?” Forfatteren begynner å høre stemmer, får en mann inn i hodet sitt som hun kaller “Kapteinen” , hun ser ulver og rotter over alt og hele livet hennes blir et kaos. Jeg kan ikke engang se for meg hvordan det må føles, for man er jo så vandt til å stole på øynene sine, på hørselen sin og på sansene sine. Hva gjør man om de begynner å fucke med deg? 
Jeg måtte legge boken fra meg i flere timer før jeg forsøkte igjen, og nå har jeg lest hele. Jeg måtte rett å slett sette meg ned å tenke “skjerp deg nå for faen”. Det er glad for! Jeg har lært så mye om det å ha psykiske lidelser, både for min egen del men også som pårørende. Denne boken burde vært obligatorisk for alle som skal jobbe innen psykisk helsevesen!

Jeg vil gjerne møte forfatteren, og prøver nå å finne mailen hennes slik at jeg kan få kontakt. I mellomtiden, kom gjerne med flere boktips om dere har! Denne hadde jeg ikke lest om det ikke hadde vært for dere ❤️ 

53 kommentarer
    1. Hvis du er ute etter noen bøker som virkelig gir inntrykk vil jeg anbefale deg “Anorektisk” av Ingeborg Sennesett, og “Ida’s dans” av Gunnhild Corwin. Sist nevnte er skrevet fra en mor sitt perspektiv om datteren sin kamp mot kreft, det er en bok som virkelig er hjerteskjærende men som definitivt er verdt å lese selvom det gjør vondt.

    2. Der kom det igjen ja. Du evner jo ikke å slutte å mase om alle dine psykiske lidelser, har og har hatt. Mange som tydeligvis går over av seg selv her i gården. Flaks da. Du er faan meg helt utrolig. Og det er ikke positivt ment.

    3. Kanskje du burde dra til psykolog? Du har jo snakket en del om psykiske lidelser, og det virker som du gir deg selv en ny diagnose ganske ofte. Ville det ikke være lettere å få en fagperson til å finne ut hva som feiler deg slik at du får hjelp? No hate

    4. Jeg signerer “Ida’s Dans”, som tidligere er nevnt av en under her. En annen bok som får deg til å tenke, sette pris på ting og ikke minst forstå litt om kampen enkelte kjemper her i livet, både mot og for instanser: “Pappas prinsesse” av Sigrid Beate Edvardsen – en jente som blir misbrukt og senere tiltalt for å ha drept faren sin.
      Og jeg blir eitrandes forbanna av “Mammas svik”, skrevet av eldste datteren til hovedtiltalte i Alvdal saken. Dette er IKKE lett kost. Det er tøffe bøker å lese. Mye psykologi og manipulasjon av virkeligheten.

    5. Jeg jobber innen psykisk helsevern og har inntrykk av at veldig mange som jobber i dette feltet har lest denne boken. Vi har stadig studenter i praksis der jeg jobber, For eks sykepleiere, vernepleiere, sosionomer o.l. De har alle blitt oppfordret til å lese denne av studiestedet. Selv leste jeg boken som student, mens jeg var i praksis og jobbet med unge mennesker med schizofrenidiagnosen. Utrolig lærerik bok som gir innsikt, kunnskap og aller viktigst; håp ❤️

    6. Helt enig i at dette er en bra bok, men det er så typisk av de som har valgt bort utdanning å si at lettleste biografier bør være pensum på tøffe studier med heavy teori og praksis? Studiet hadde vært en lek med slike bøker på pensum

    7. Vet at Arnhild holder foredrag hvor hun snakker om boken og tiden hvor hun var syk. Veldig interessant, og fantastisk hvor langt hun har kommet etter at hun ble frisk!

    8. Hva skjedde med papirfobien din egentlig?
      Kan ikke du lage et innlegg der du skriver om alle “diagnosene” du har og har hatt, hvordan du fikk disse diagnosene og hvordan du har blitt kvitt de? Tror det er mange som lurer på det…

    9. Har lest denne boken selv et par ganger, første gang som 14-åring. Den setter virkelig ting i perspektiv og får en til å tenke. Helt klart en viktig bok å lese. Hun har skrevet flere bøker, både biografier og faglitteratur. Alt av det hun har skrevet er verdt å lese, men Unyttig som en rose er like lettlest som I morgen var jeg alltid en løve, i motsetning til faglitteraturen som er tyngre. Av andre anbefalinger kommer jeg ikke på noe. Pappas prinsesse som noen andre har nevnt her er ikke helt sammenlignbar, men den er verdt å lese. Det samme er Jeg tenker nok du skjønner det sjøl, den handler om Christoffer på 8 som ble mishandlet til døde av stefaren. En bok som får leseren til å bli mer enn sint nok.

    10. Denne boka var faktisk pensum når jeg tok vernepleierutdanningen min for et par år siden. Utrolig skremmende, gripende, lærerik og vakker! Burde være obligatorisk for alle mennesker, for å få en bedre forståelse av psykisk helse.

    11. Vrangforestillinger. Den var ny. Legger den til i den stadig voksende listen over selvdiagnosene dine. Håper ikke du blir shizofren nå. Er boken i pocket forresten? Mtp “papirfobien” din…

    12. Vil anbefale deg å lese Sebrapiken av Sofia Åkerman, etter å ha lest din bok tenker jeg at den boken kanskje kan være interessant for deg. Ellers vil jeg anbefale Prozac Nation av Elizabeth Wurtzel som handler om når lykkepillene kom til USA på 80 tallet, kanskje en av de sterkeste bøkene jeg har lest.

    13. Herregud for noen stygge kommentarer på dette innlegget. Jeg har selv hatt alvorlige vrangforestillinger og psykoser. Der det er vanskelig mellom å skille mellom hva som er realitet og fantasi. Akkurat der og da er virker det 100% ekte! Hvordan kan man tro noe annet når man ser det man ser, og hører det man hører… verste og tyngte opplevelsen i mitt liv.

    14. Bloggen din var så bra i noen dager etter det innlegget med tilbakemeldinger, men når virker det som om at den ikke er en prioritet igjen :/

    15. En dåre fri av Beate Grimsrud. Beste boka jeg har lest ever, og fantastisk språkkunst! Den handler også om schizofreni og om å bli frisk.

    16. Kanskje hvis du ikke hadde tatt så mye drugs tidligere, så ville det vært lettere å skille mellom virkeligheten og fantasi. Ikke kom her med enda en diagnose, du er en skam for alle som FAKTISK sliter.

    17. Anonym: Det synes jeg var en veldig frekk kommentar, da tingene jeg har slitt med ikke har noe som helst med “drugs” å gjøre. Uansett: man kan jo slite på ekte selv om man har tatt dop?

    18. R: Ja, men folk som kommer med sånne kommentarer kan ikke ane hvordan det er å faktisk slite med noe. Det har jeg umulig å tro på i alle fall, da får man jo sympati for andre.

    19. Er dere helt tullete? Vi som kommenterer at du til stadighet har nye psykiske lidelser kan ikke ha slitt med noe selv? Logikken er hvor? Det må jo være lov å påpeke at det ikke finnes grenser for hvor mange diagnoser du slenger rundt deg med! Det vil jo ingen ende ta, er jo nye psykiske lidelser som hopper opp her annenhver dag. Så å dra den «de kan jo ikke ane hvordan det er å faktisk slite med noe», den blir litt tynn

    20. Herregud så random at du anbefal akkurat den boka. vi så et intervju om ho i psykologien i går liksom

    21. Denne bokm hadde vi på studiet da jeg studerte til sosionom, og hun var å hadde foredrag for oss- anbefales 🙂 ellers er idas dans, jeg tror nok du skjønner det sjøl, pappas prinsesser, Alvdal bøkene. Jeg leser nå boken «drapene i Baneheia», anbefales. Og hvis man orker en veldig,veldig sterk historie så anbefales «vannliljen» og « voldtatte følelser». Det handler om en dame som har multippel personlighetsforstyrrelser og det skal være den første boka i Norge som forteller om hvordan dette er. En ekstrem sterk historie som tidvis er uutholdelig å lese, men gjør det og gi meg gjerne en tilbakemelding på hva du synes 🙂 har tenkt å spørre om noe jeg ikke vil spørre om her så hvordan kam jeg nå deg på annet vis.?:)

    22. Anbefaler boken “Simon og stjernene”. husker ikke hvem forfatteren var…. Handler om en gutt som er schiozfren og hadde en bror med ?downsyndrome? som døde i en ulykke. iallefall en interresant bok. man forstår liksom ikke boken helt før mot slutten, da faller alle brikkene på plass.

    23. Har du Storytel? I så fall anbefaler eg lydbokversjonen av Tore Renbergs siste roman ?du er så lys?. Forfattaren les sjølv på eiga dialekt, og dette tilfører boka noko ekstra, i tillegg til at den i seg sjølv er utruleg godt skreve. Dette er jo fiksjon sjølvsagt, men tek likevel for seg psykiske problem på det eg oppfattar som ein truverdig måte.

    24. Denne boken skal jeg lese! Takk for tips.
      Bare en idé, kanskje du skal lage innlegg hver uke/måned om hvilke bøker du har lest og vil anbefale videre? Har fått masse inspirasjon til å lese etter at du har lagt ut en bok du liker, og vil gjerne lese mer selv. Mange av de bøkene du har lagt ut allerede har vært interessante.
      Ha en fin kveld videre! 🙂

    25. Jeg slukte «over de hundre fjell» av Reyna Grande i påsken på en halv dag. Den handler om oppvekst i fattige kår, forhold til egen familie og hva man kan gjøre for å overleve. Vakker og rørende hvis man er på jakt etter kulturell innsikt 😍

    26. Så gøy du leste denne boken som jeg anbefalte! Det er min all time favorittbok, fordi den hjalp meg da jeg selv hallusinerte mye, og aldri kunne stole på mine egne sanser. Har og sykt lyst til å møte forfatteren, håper du får det til og skriver om møtet!

    27. Arnhild er fantastisk!
      Jeg jobber selv med mennesker med schizofreni, og bare det at hun snakker om å bli frisk er helt utrolig motiverende. Det er ikke mange år siden det ikke ble snakket slik om sykdommen.
      Om Arnhild går på medisiner i dag og derfor ikke har symptomer vet jeg ikke, men den oppleves veldig uliket fra person til person som får diagnosen, og noen ganger virker det som en psykoseperiode kan gi deg diagnosen, og derfor aldri ha symptomer igjen, men at du da aldri skulle hatt den diagnosen. Det som er med psykiatri er jo at det ikke er en eksakt vitenskap som feks å diagnotisere ett brudd, så det vil sikkert komme mange ulike definisjoner på ulik psykisk sykdom i tiår fremover.

    28. Når jeg gikk på sykepleierstudent og hadde faget psykiatri ble vi anbefalt å lese denne boken for å ha bedre forståelse 🙂 jeg har lest boken flere ganger, og det er jeg sååå glad for!! Fått mye mer forståelse for hvordan de med schizofren har det, og det er lettere å være der for de som helsepersonell. Veldig bra du skriver om denne på bloggen 🙂 you go girl!!

    29. Hei! Tenkte jeg skulle gjøre deg oppmerksom på at det ikke heter å «være schizofren». En diagnose er noe man HAR og ikke ER. Ingen ER diagnosen sin. Men veldig fint at du ikke skriver «innen psykiatrien», siden det nå heter «psykisk helsevern», det er det mange som ikke har fått med seg 🙂

    30. Flott bok , ja. To andre bøker som burde vært pensum for de som jobber i psykiatrien er “null kontakt og motmakt” og “sannheten seirer” av Anita Sweeney. Dette er bøker som handler om narsissisme.mange, mange av brukerne av psykiatrien har vært utsatt for psykopati eller narsissisme, dysfunksjonelle hjem. Gull verdt disse bøkene for forståelsen av psykiske overgrep og mobbing. Ingunn 🙂 <3

    31. Hei igjen! Skrev kommentaren som «anonym» over her angående «schizofren». Tenkte jeg bare skulle påpeke at det absolutt ikke er for å «ta deg» på noe, ville bare opplyse om det! Det er mange som gjør denne feilen, også blant fagfolk. Tenkte å si i fra siden du har en såpass stor plattform og har mange som leser ordene dine 🙂 Også fint at du skriver «tidligere», siden det setter fokus på at man kan bli frisk fra denne diagnosen 🙂 vil også minne deg på at om du skal si at du har en diagnose, så kan du ikke sette denne selv, den må bli satt av psykolog/psykiater. Ser at du ikke har hevdet å ha noen diagnose i dette innlegget, men tenkte å gi en generell påminnelse siden det av en eller annen grunn er mange bloggere og kjendiser som hevder at de har en hel rekke sykdommer uten å ha blitt undersøkt av lege eller psykolog.

    32. Ble nettop ferdig med «løven og hvalen» av Kamilla Davis! Den Måå du lese, så mystisk og gripende!!

    33. Jeg anbefaler virkelig boken “Hard asfalt”. Den handler om ei jente som i ung alder begynner å ruse seg. Hun begynner etterhvert på sterkere og sterkere stoffer, og ender opp som heroiavhengig. Hovedpersonen forteller om livet sitt og hvordan hun tjente penger til narkotikaen, og hvordan hun kom seg ut av det. Alle hennes venninner endte opp som prostituerte, noe hun selv mente hun aldri skulle bli, for da ville hun nådd den totale bunnen. Likevel endte hun opp der selv, noe som viser hvor viktig denne rusen blir. Det er en veldig trist bok, men den er utrolig spennende, og mange ville nok fått et helt nytt syn på rusmisbrukere etter å ha lest denne boken. Den er virkelig verdt å lese!!

    34. Heisann. Jeg har selv slitt psykisk, og jeg synes du portretterer dette med psykisk helse på en god og troverdig måte. Jeg har aldri lest kommentarfeltet ditt før men var interessert i boktips. Jeg er rystet over måten du blir møtt på. Det er et skremmende samfunn vi lever i hvis det er slike kommentarer du må stå i når du skriver om psykisk helse. Jeg ville derfor bare takke deg personlig. Takke deg for at du aldri slutter å prate om disse tingene. Takke for at du våger å vise deg sårbar i et samfunn som tydeligvis har veldig sterke føringer på hva som er «lov» og ikke. Det er ikke alltid like lett å være mennesket. Jeg heier på deg!! Kos deg i London. Masse kjærlighet ❤️

    35. Dette var ett bra bok-tips.
      Lillebroren til samboeren og kjæresten min led av schizofreni, han virkelig led, og det endte med at han tok livet sitt, bare 23 år gammel 🙁
      Tror man virkelig ikke kan klare å forstå hvordan det er å ha schizofreni, hvis man ikke lider av det selv eller har gått igjennom perioder med hallusinasjoner og vrangforestillinger begrunnet diverse.
      Det er en hard psykisk sykdom som
      virkelig tærer på de som lider av det.
      Så håper alle som har det kan finne sin vei i livet, og at de kan støtte seg på nære og kjære, for selv om pårørende ikke kan
      forstå så kan man hjelpe ved å bare være der. 💛

    36. Ære være mine døtre: en fars fortelling om å drepe sitt eget barn av Lene Wold.
      Forfatter har vært i samtaler med en far fra Jordan, som forsøkte å ta livet av sine to døtre. Den ene jenta overlevde, og forfatteren har fått hennes side av hva som skjedde også. Det er en bok som jeg synes var veldig godt skrevet, og den fikk meg, overraskende nok for min egen del, til å forstå æresdrap. Forstå hvorfor noen føler seg tvunget til å utføre det, ikke til å forveksles med å godta kulturen som fører til det. Tankevekkende bok for min del, og en jeg absolutt vil anbefale videre.

    37. Så bra du likte boken, og så bra du blogger om den! Den er knallbra, og SÅ VIKTIG.
      Les også “Unyttig som en rose” av Arnhild Lauveng. Veldig bra den og, og burde også være obligatorisk for de som skal jobbe innen psykisk helse.
      De to bøkene gjorde mye for meg, og jeg har faktisk også nevnt og sitert Arnhild i min egen bok.

    38. I morgen var jeg alltid en løve er en veldig god bok. Anbefaler deg også å lese hennes andre bok «unyttig som en rose». Den er også en veldig god bok. Den omhandler det samme som den første boka.

    39. Hei sophie! Jeg har nettop begynt å lese en bok som du anbefalte (ut å stjæle hester) og jeg elsker den! Så denne boken her blir nok den neste! Jeg er også veldig interessert i psykisk helse og vil anbefale deg å se på en youtube kanal som heter ted talks, det er sinnsykt lærerikt og interessant! Spesielt andrew solomon sine presentasjoner, han er helt fantastisk og snakker om sin opplevelse med depresjon. Jeg lover deg at det vil gjøre inntrykk! Elsker bloggen din og åpenheten din om alle dine dype og crazy tanker! Stå på!

    40. Okay, det virker som du kanskje trenger litt forklaring når det gjelder visse psykiske sykdommer. For det første, man blir ikke “frisk” fra sykdommer som schizofreni eller bipolar lidelse, men man kan få symptomene under kontroll ved hjelp av sterke medisiner og langvarig behandling. Vil også nevne i forhold til det at du hevder at du selv “hadde bipolar, men er frisk”, at man kan ha episoder med for eksempel hypomani og depresjon UTEN at man er bipolar, det er veldig normalt med humørsvingninger, spesielt med folk som har andre psykiske plager, men det er svært sjelden faktisk bipolaritet. Det samme gjelder psykoser, man kan oppleve forbigående psykoser av mange årsaker, blant annet kan du bli pyskotisk av en dyp depresjon, rus osv, men da er man ikke schizofren. Diagnoser som bipolar og schizofreni vil gjerne ta år å få satt, og det er LANG utredning, og gjerne innleggelser for utredning, lett i noen måneder.
      At du har angst og andre ‘normale’ problemer kan jeg forstå, men ikke bland inn alvorlige psykiske lidelser, det er som om du spytter på alle oss som faktisk er skikkelig syke, for du representerer den delen av befolkningen som vanner ut begrepet “psykisk syk” som verst.

    41. Ikke om psykisk helse, men en sterk bok jeg leste for mange år siden. Den er også filmatisert. Tror den vil være noe for deg – og for mange andre også. Ikke fordi DU er ungdom, men fordi den setter fokus på mange ungdommer, hvor fort gjort det er å komme ut for stoffmisbruk – det gjelder jo den dag i dag i stor utbedring. En sterk bok som ihvertfall gjorde dypt inntrykk på meg den gangen – og også nå. Jeg glemmer aldri historien hennes. Fra hun var liten til alt gikk galt i livet hennes. Christiane F. Kun en anbefaling altså siden jeg forstår at du liker bøker som går i dybden, som gir oss alle en tankevekker, noe å studere på osv …
      https://no.wikipedia.org/wiki/Å_være_ung_er_for_jævlig

    42. Hei Sophie!
      Boken du nevner ovenfor er en meget god og lærerik bok som setter et godt utgangspunkt for oss som skal møte mennesker med ulike utfordringer i arbeidshverdagen. Jeg er selv sykepleier og har jobbet på akuttpsykiatrisk avdeling de siste 4 årene, og kan fortelle deg at denne boken før mitt kull startet var obligatorisk pensum på sykepleierstudiet – jeg leste den på eget initiativ før min første psykiatripraksis, og er veldig takknemlig for det.
      Jeg kan anbefale deg noen bøker jeg har lest det siste året om du som meg er interessert i bøker med historier som forsøker å få leseren til å forstå mennesker og bakgrunnen for deres adferd og handlinger:
      Så dumt! – Mia Tørnblom
      Ære være mine døtre – Lene Wold
      Går du nå, er du ikke lenger min datter – Anne Bitsch
      Mysteriet mamma – Trude Lorentzen

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg