i dag kommer kattene!

Jeg har vært og sminket meg hos Stephan Øien idag, samme mann fikset meg også før gardeballet i juni. Gøy å bli dullet litt med! Idag er nemlig en “stor” dag for min del, jeg blir kattemamma! Endelig kommer de to små pusene mine fra spania, så jeg har vært ute idag og kjøpt kattesand, kasse, mat og litt leker til dem. Navn har jeg enda ikke funnet på, så mest sansynlig blir de bare navnløse begge to. . Eller, minimais er ganske bestemt, men hvem av dem som får det navnet aner jeg ikke. . Vi får bare se! Jeg skal ærlig innrømme at jeg faktisk er litt nervøs, jeg har tenkt at katter bare “er der”, men jeg må vel oppdra dem på noe slags vis. . ? Eller lærer de seg alt selv? Trenger de i det hele tatt å kunne noe annet enn å gå på do? Haha, nå ble jeg litt usikker her. . Dere som har katter, hjelp meg gjerne litt ut!

Toppen jeg har på meg idag er fra madlady.se 

Det er uansett full fart med fadderuke her i oslo, for alle utenom meg som ikke er student og som heller ikke er 20 år. Det er så kjedelig å se venner dra ut på byen å høre masse syke historier mens jeg selv sitter hjemme og venter på etterfesten, som jeg aldri kommer meg til fordi jeg sovner først. . Det suger. Noen andre 19åringer i oslo uten fakelegg som kan danne en klubb med meg hvor vi drikker te og strikker skjerf mens vi griner?


Nå må jeg komme meg avsted – kattene venter!

 

 

169 kommentarer
    1. Du kan lære dem å sitte og gi labb og sånn, men er litt vanskeligere med katter enn med hunder da:) kos deg med kattene<3

    2. gjerne…. alle vennene mine jobber, er i militæret eller har begynt på skole, mens jeg sitter som en annen taper og kjeder meg hjemme.. alene… med netflix… woho

    3. Visst kattene tisser på gulvet, så kan du dyppe nesen deres nedi tisset og løfte dem bort i kassen. Det høres litt ekkelt ut, men tror det virker:)

    4. De lærer seg det meste selv 🙂 eneste problemet vi har hatt er at katten har tatt med seg fugler inn!

    5. katter har veldig for med å gå på border og kjøkken benker, da er det beste å ta de i nakkeskinnet akkurat som mammakatten hadde gjort hvis de hadde gjort noe de ikke fikk lov til. :))

    6. åh, masse lykke til med kattene, Sophie! Har nettopp hatt fire små, som vi desverre måtte finne nye hjem til. forresten utrolig fine bilder av deg! ha en fin kveld videre 😀

    7. Lurt å lære dei å ikke gå på do inne utenom kattedoen så viss du ser ein av kattene så prøver å gå på do, bare ta den bort til kattedoen. Viss du har leilighet med tilgang ut er det lurt å la dei gå litt ute når dei er eldre så dei kan gå på do der.

    8. tror at de første gangene de er ute må du være med hele tiden for å sørge for at de lærer seg veien hjem. ikke ta de med deg samtidig, gå ut med en og en. Hvertfall minst de første 5 gangene de er ute.

    9. jeg har katter! 🙂 hadde tre, men nå har vi bare to. Du må huske å kjøpe mat, helst tørrfor og litt smågodt iblant. Tunfisk first price er veldig godt! Greit å ha et klorestativ i starten og noen steder hvor de kan gjemme seg litt bort, men lurt å gjøre kattene kjent med folk. Gjerne ha litt besøk og slikt.
      Jeg regner med du skal ha de som innekatter, da er kattesand viktig, og kattedo, helst med dør hvis ikke kan det lukte litt. Jeg har lært kattene mine å komme når jeg roper på dem, dette er når de er ute, da roper jeg beauty og tasha også kommer de litt etterpå. Veldig koselig med katt! Veldig på kveldene når de legger seg sammen med deg i senga!

    10. Gre katten din.. Det har vi aldri gjort og de har fått noen svære floker som vi måtte reise til veterinær for å få fjerna.. Det er grusomt vondt for de, og det klør helt sykt. Så det kan være veldig lurt! 🙂

    11. Man skal aldri skaffe seg dyr uten å ha utforsket/lest seg til alt dyret trenger. Hvordan du ser kjenetegn til at dyret er syk, og lignende. Katter er enten inne eller ute katter, noe man bestemmer helt selg. Det vanligste er å ha katter som er raserkatter som innekatter fordi de er dyre. Katter som skal være inne må man lære å være renslig (ikke tisser over hele huset) og lære og ikke bite først og fremst. Etter dette er det smak og behag hva eierne ønsker å lære katter. Min katt kan hoppe over hinder og gi pote. Katter er sosiale dyr som trenger selskap mange timer i døgnet. Anbefaler deg virkelig på det sterkeste å lese deg opp på dyret, siden du ikke har noen kunskaper. Du burde egentlig gjort dette før du anskaffet deg katt da..! Ang mating og slik, sykdom og hvordan trene opp katten anbefaler jeg deg på det sterkeste å google asap, før kattene er i hus!
      Kjempesøte katter foresten! Du burde gi dem navn og kalle katten det navnet fra dag 1, for hvis ikke vil de ikke kunne reagere i senere fremtid på navnet. Sjalu på de søte kattene du har skaffet, vil gjerne ha slike selv nå når jeg har flyttet til oslo! 😀

    12. Tørrfór skal stå fremme hele tiden mens de er kattunger. Viktig å bruke eget fór til kattunger til de er ca 1 år for de trenger ekstra proteiner og næringsstoffer mens de vokser. De kan også få våtfór i tillegg litt innimellom 🙂
      Leker og annen aktivisering er nødvendig for at det ikke skal gå utover gardiner og andre ting du helst ikke vil de skal ødelegge… Du bør også kjøpe deg en spruteflaske som du kan fylle med rent vann. Den bruker du hvis katten gjør noe galt, eller er på et område du vil lære den til ikke å være (spisebord, peis osv). Er ikke farlig for dem, de bare lærer seg til at det ikke er noen vits å gå på bordet for da blir de dusjet i vann. Det kan også være lurt å kjøpe kloremøbel/kloreplater slik at de ikke kvesser klørne på sofaen din 🙂
      Du føler sikkert det blir mye i starten men etterhvert går alt av seg selv og alt er bare kos 🙂 Masse lykke til!

    13. Er hvertfall viktig å være aktiv med dem. Innekatter som ikke blir lekt nok med eller lignende blir fort aggressive.

    14. Altså kattunger skal jo egentlig være hos kattemor frem til dem er 12 uker, fordi de to siste ukene er da dem blir lært opp til å “leve selv”. Jeg selv har katter som ble tatt fra kattemor altfor tidlig, og det har fått sine utslag, som for eksempel tisse/bæsje utenfor kattedoen, eller “sutte” på tepper mens de tråkker med klærne ned i teppet, om du forstår. Når det kommer til om dem går på do, utenfor doen, så tar du og bærer dem inn til doen med en gang. Er du 2 min forsinket, forstår dem ikke sammenhegen med at dem blir plassert på do. Dette må taes med en gang. Husk att tørrfor fra dyrenutikken er det beste, siden dette har mest mineraler, og kattene “spiser seg ikke ihjel” når dem får mat derifra. Tørrfor er også viktigst siden dette er som tannbørste for dem, de “kvesser” tennene når dem spiser.
      Jeg anbefaler en litt morsom ting. dette kalles “catnip” nesten det samme som hasj, ser nesten slik ut også, haha! Men de blir helt gærne av de i sånn 15 minutter, også sovner dem igjen rett etterpå.
      Du er en dyrevenn, så dette klarer du supert!! Kan massemasse om katter, og har to selv på nesten samme alder, så bare å spørre om det er noe! Masse lykketil! 😀

    15. Vær gang kattene har sovet, så sett de i kattedoen, samme med hver gang de har spist eller lekt. Er foressten super viktig for katter å leke mye og bli stimulert på den måten. Det byrde jo ikke være noen problem når de er to da, de kommer sikkert til å leke med hverandre. Ser en her har skrevet at du skal dytte snuten i tisset til dyret om det tisser på gulvet, og det håper jeg virkelig ikke du gjør! For meg er det dyreplageri! Ville man feks dyttet en nedtisset Truse opp i ansiktet på ett barn som prøver å bli bleiefri?
      Du bør foressten ha ett teppe/matte rundt/under kattedoen slik at de kan dra av seg evt sand som setter seg i potene, så slipper de å dra det rundt i leiligheten din. Katten min lærte deg å tørke seg på beina, haha:-) lykke til!

    16. Glemte å nevne en ting: du må huske å kjøpe klore-gjenstander til katten, og kjøp nye når de gamle er “oppbrukt” Hvis ikke kan kattene bli skadet, og klærne demmes gror så og si hele livet. Og når du “straffer” katten hvis den har gjort noe galt, bruk stemmen. Sint-stemme. Ikke vær voldelig eller drege i pels/hale, eller dytte katten/presse den. Sint stemme er høyere enn vanlig stemmebruk, og derfor reagerer katten siden den har veldig bra hørsel. Bare noen småtips, etter jeg så en del personer i kommentarfeltet som har anbefalt feil.

    17. Du burde først ha kattene inne i tre uker før du tenker på å ta de ut, å hvis du tar de ut så ha bånd på dem de første gangene 😉 når de er blitt vant med hjemmet inne er det lettere for dem å finne tilbake senere 😉 du burde kjøpe inn laserpenn for å leke med dem, det finnes ikke noe morsommere enn å leke med katt med laserpenn. Å bare ha de rundt hunder og andre mennesker så de blir sosialisert, er de mye rundt barn så blir de som regel veldig tålmodig så har du noen venner med barn så burde du invitere dem på besøk 🙂 lykke til med kattene <3 håper vi får se MASSE bilder av dem etterhvert 🙂

    18. Du kan løre en katt stort sett det du vil, men ting tar selfølgelig lengre tid enn med en hund 🙂 vil anbefale deg å gi dem hvert sitt navn da om du kaller dem dette vil den du roper på komme istedenfor at du roper “pus” og begge kommer labbende:)
      Det er utrolig viktig at du bruker mye tid på dem, men at du i starten lar dem få litt fred til å utforske sitt nye hjem og slappe av etter en lang og stressende reise…
      Og ser forresten folk skriver om at du skal dytte kattens nese ned i tisset om den tisser på gulvet.. Dette skal man IKKE gjøre, da det kan føre til at katten missliker deg om du gjør det ofte nok.. Det holder enkeltent og sette dem i dokassen hver for seg gjevnlig slik de ikke får tid til å tisse noen annen plass! Katter vil naturlig ønske å tisse på sand siden de da får grave det ned:) vil også anbefale og kjøpe kattesand av typen som klomper seg når den blir våt slik at du lett kan ta ut klomper av tiss og avføring uten å måtte skifte hele kassen hver dag:)

    19. Kos masse med dem. Det gjorde vi med våre og da ble de kjempekosete.
      Du kommer til å greie det så fint.

    20. Ikke la kattene leke med fingerene dine eller beina dine! Og hvis du ser eller katten gjør no du ikke liker så løft den opp i nakkeskinnet, det høres kanskje litt brutalt ut men det funker å katten får ikke vondt av det siden det er sånn kattemammaen bærer kattene

    21. Viktig med klorestativ for innekattar! Utruleg vondt å ha for lange klør, dessutan kan dei gå laus på møblane istadenfor. Kattar må ha tørrfor som er tilpassa alderen. Det vil sei at dine kattungar må ha fòr som er laga for kattar under 1 år. Viktig med riktig næring!
      Og så klart, ikkje la dei få lov til alt mogleg rart, sprayflaske med vatn eller å rett og slett berre løfte dei ned frå f eks bordet funkar bra. Men ikkje kjeft på kattane, dei skjønar ikkje det. (Såg at nokon over her sa at ein skulle presse nasa til katten ned i tisset dersom den har hatt eit uhell, men det vil eg fraråde på det sterkaste! For det første gjer det ingen meining for katten, for han lærer ikkje automatisk å gå i kassen av det, og for det andre er det jo svært ubehagelig og nedverdigande)

    22. HAH, jaaa!! Er 19 år og bor i Oslo, blir gjerne med og danner grineklubb. Det suger, alle vennene mine her og kjæresten min er over 20, så jeg sitter alltid igjen hjemme. Nå også, kjæresten min begynner på høyskole og er i full gang med fadderuke, mens vgsen jeg gikk på glemte å si ifra til meg om at jeg strøk i gym, så har ikke vitnemål eller noe som helst. Så, JA TIL GRINEKLUBB. Trenger det i livet mitt akkurat nå, er tom for serier å se på i tillegg.

    23. Blir med på te og strikkeklubb! Er 18 år, og bor i Oslo, er ikke alltid like lett å finne på ting å gjøre når man ikke kommer inn noen steder..

    24. Katter er selvlærte, og de fleste skjønner konseptet med kattedo med en gang, fordi de kan grave i sanden. Du burde kjøpe noe for dem å klore på, siden jeg regner med at de ikke får være ute? De er nødt til å kunne klore på noe, så enten sofaen din eller klorepinne(r). Det er ikke mye vits å kjøpe masse kattesenger osv, katter liker bokser bedre enn noe annet, så et teppe du kan legge der katten har bestemt skal være sin midlertidige soveplass er lurt. Ikke la maten til kattene stå framme hele dagen, men heller gi de mat et par tre ganger, frokost middag og kvelds f.eks. De fleste katter overspiser og blir kjempefeite hvis de har muligheten. En siste ting som er grei å vite er at katter ikke forstår straff, så du trenger ikke kjefte på dem: de blir bare redde, men de skjønner ikke at du prøver å fortelle dem noe. Belønning, derimot, forstår de, så du kan gjerne kjøpe kattegodteri som du kan gi dem når de har gått på do eller liknende 🙂 håper dette hjelper

    25. Katter seg lærer seg en del selv, men det kan jo hende at de klorer på møbler f.eks. De burde ha et klorebrett som de kan klore på istedenfor for det er naturlig for de å klore og skarpe klørne sine 🙂

    26. hvis dem skal være innekatter, og bare skal gå på do i sanda så løfter du dem litt hver for seg der innimellom. Om dem tisser på gulvet så bærer du dem også dit, da lærer dem seg at der skal de være når dem skal på do. Viktig at dem får brukt lang tid til å undersøke i leiligheten din, dem er antagelig redde og kommer til å gjemme seg under sofaen en god stund men da skal du heller bare la dem være:) kose kan du gjøre senere. Dem burde/må ha noe å klore i, dette er et must for katter hehe. Så om du ikke har en liten klørematte /stang så kommer dem garantert å begynne å klore på møblene dine. Masse lykke til, det er helt herlig å ha katt! dem er så selvstendige og du kommer nok til å bli kjempe glad i dem:)

    27. Har hittil hatt 12 katter, en han og en hun. og 10 kattunger. to kull med kattunger vell og merke. dette er noe som krever utrulig mye tid og trening skal du ha en smart og snill katt. da jeg drev mye med katt trente jeg ofte 2 timer per dag med kattene får og lære renslighet, stell av katt med børsting og klipping av plør, evt pels under lapper.
      dette er noe du må starte tilig med, lære kattene og først bare lukte på børst og saks før du bruker dette, og la de lokte på børst hver dag før du bruker den. men klo klipp anbefaler jeg og gjøre dette hos dyrelege dersom du er usikker på hvor langt inn du skal klippe, du må aldri klippe lengere enn det hvite på klørne, klipper du for lanft inn vil du treffe nervene og dermed skade katten. klipping av klør gjør du også dersom du skal ha de som inne katter. ikke ute katter, da de trenger lengre klør. ser flere nevner at man skal kjefte på katt dersom den gjør galt. dette kan jeg forklare med en gang at ikke fungerer. men korte høye lyder derimot som klapp i hender fungerer mye bedere og raskere . du må lære katten at den ikke skal inn på områder der du ikke vil ha de, som feks kles skap. får ingen ønsker rene klær fulle av kattehår. også viktig med klatrestativ med klore brett får stimulering. og noe så enkelt som en tråd en en fjær fast i for at de skal få ut jakt instingtene og ikke ende opp med og druke de på bena dine og fingere dine. om di biter skal du bøye deg ned på demmes niva på likhet med hunden og knurre. dette er noe av det som har fungert raskerst på utagering av katter. da skjønner de raskere at det er du som er skjefen.
      HUSK: kattunger skal bare ha kattunge for de første 12 mnd får og få de riktige vitaminer. og skal alltid ha litt vann tilgjengelg. og aldri fylle mer en en knyttneve med for per katt . så magen ikke vrenger seg og katten blir syk. lykketil. dette går så fint.
      MVH katte opdretter

    28. Gratulerer med kattunger!
      Katter trenger kjærlighet, moral og selvfølgelig regler! Du burde også ha faste spise-rutiner til kattungene! La “tørr-for” stå ute hele tiden , så de kan spise når de er skiltene. Også kan du gi dem “våt-for” en eller to ganger om dagen, til faste tider;) når kattungene er små er det viktig at du lærer de hva de får lov til, og hva de ikke får lov til! Et veldig smart tips er å ha en flaske med vann, som du kan bruke å spraye på de når de gjør noe de ikke for lov till;) husk å gi dem masse kjærlighet! Men det tror jeg nok ikke blir noe problem;)

    29. Hvis kattene er ulydige (biter klorer eller lignende) så kan du ha en sprayflaske med bare vanelig vann i å sprute litt vann på dem. Det gjør at de kjønner hva de kan gjøre å ikke. Det funker veldig bra for venninnen min som har nesten like katter som deg:)

    30. Haha, sitter her med akkurat det samme problemet selv. Studer ikke og alle vennene er ute å har det gøy på fadderuka og blir kjent med nye folk.. Ikke er jeg 20 heller så kommer ikke inn noen plasser. Livet suger når man er 19 tydeligvis, men sånn er det vell i “storbyene”.
      Ha en fin kveld likevel, Sophie! Ikke så lenge igjen til det er vår tur 🙂

    31. Du ser nydelig ut med den sminken! 🙂 jeg skal på galla i Oslo i slutten av august og kunne tenkt meg å bli sminket sånn selv, hvor fikk du gjort det? Har du noen adresse eller en nettside jeg kan gå inn på? 🙂

    32. Hvordan finne indre ro og glede?
      Kan vi noensinne føle fred? Finnes ekte sjelefred? For å føle ekte fred i sinnet, må vi søke etter det, men hvor skal vi søke? Vil hjertet finne ro med en dag på stranda eller hvis vi får drømmehuset, eller er det noe annet som må til?
      Vanskelig å finne ro
      Er det ikke vanskelig å føle indre ro i enkelte situasjoner? Det er visse ting som ødelegger roen for de fleste av oss. Det kan være at man slapper av hjemme og en bilalarm plutselig går av, det drypper av en vannkran, en summende flue er plagsom eller naboen spiller for høy musikk. Under slike forhold ville mange av oss tenke for oss selv: «Jeg trenger litt fred og ro!» Desto lenger bråket varer, desto mer begynner vi å lengte etter fred og ro.
      En dag på stranda
      Vi søker alle etter indre ro gjennom ulike ting, men hva er det som virkelig gir oss indre ro? Forestill deg at du sitter på en stille strand. En lett bris blåser forsiktig i håret ditt. Solens stråler kiler varmt på huden din. Du kan høre lydene av vann som bølger rundt deg. Du ser en vakker solnedgang i horisonten. Ville du ha følt fred? De fleste av oss ville ha svart: «Ja, faktisk ville jeg likt å være der akkurat nå!» Men hva om du dagen før ble fortalt at du har en hjernesvulst? Sittende på stranda, vitende om at du kanskje bare har noen måneder igjen å leve, ville du fortsatt ha følt fred og indre ro? På en måte virker ikke dette fredelige scenarioet så fredelig lenger.
      Drømmehuset
      Den ytre roen er som en luftspeiling, eller enklere sagt, en innbilning i våre tanker. På avstand ser det ut som den gir oss ro, men når vi ser nøye etter, ser vi at det ikke er ekte. Å sitte på stranden så ut som et fredelig og rolig scenario, men kunnskapen om hjernesvulsten knuste vår illusjon. For å utforske denne tanken videre, forestill deg ditt ideelle hus. Kanskje dette luksuriøse huset har ti soverom? Kanskje det er fine biler parkert i oppkjørselen? Det kan til og med være en hushjelp som tar seg av husarbeidet for deg? Mens vi forestiller oss drømmehuset vårt, tenker vi kanskje: «Livet ville vært så avslappende og fredelig der!» Likevel er det folk som bor i dette huset, men som frykter lyden av vekkerklokken hver morgen fordi de ikke kan fordra livet. Desto nærmere vi kommer drømmehuset, desto tydeligere blir det at vi ser på en luftspeiling.
      Hvordan finne indre ro
      Hvorfor kjenner vi til folk som har alt på utsiden, men som føler at livet ikke er verdt å våkne opp til? Hvis ytre fred ikke er nok, hva er det da som gir sjelen ekte fred og ro? Svaret er enkelt; på samme måte som vi har fysiske behov for ting, slik som vann, har vi også spirituelle behov. Å oppfylle våre spirituelle behov, vil gi oss indre fred. Dem som tror, deres hjerter finner ro ved å komme Gud i hu ? sannelig, det er ved å komme Gud i hu at hjertet finner ro.
      Konklusjon
      Det er mange ting og scenarioer som tilsynelatende ser ut til å kunne gi deg indre ro, og hjelpe deg ut fra livets stress, men det er bare en illusjon. Det som kan gi deg indre ro er å finne meningen med livet og gjøre det du er skapt for å gjøre. Men finnes det en skaper som har skapt deg med en hensikt? Det er et dypt spørsmål vi snart skal se nærmere på. Noe som er helt sikkert og som ingen er uenige om, er at du en dag vil komme til å dø, men hva vil skje etter døden? Neste steg er å finne ut om døden virkelig er enden.

    33. De lærer seg det meste selv! 🙂 Det eneste er (som nevnt over en del ganger) er at du må pottetrene de. Har selv hatt katter i hele mitt liv, og fikk min første selveide katt ganske tidelig. De er noen fantastiske dyr, og dyr med mange ulike og herlige personligheter. Katten jeg har nå er en nokså feminin guttekatt og skikkelig mammadalt, vilter og har litt hundetendenser over seg. Den gamle pusen min var ekstremt rolig og forsiktig, og når den skulle kose så var det ansiktet som gjaldt. Kunne hende jeg våknet med en “hatt” fordi hun lå som en U over hodet mitt. Det jeg skal frem til med dette er at, slik som mennsker, så trenger kattene å bli behandlet ulikt. 🙂 Jeg tror du kommer til å klare deg helt utmerket som kattemamma, og de kommer til å få det helt fantastisk fint!

    34. Gi kattene oppmerksomhet, de er ikke bare fysisk tilstede. Ha kontroll på hvor de befinner seg i leiligheten siden de er såpass små og på et helt nytt sted. Ikke stress med å dressere de med en gang, da ender det nok opp med en stk irritert Sophie. De lærer best når de er voksne (over 1 år) så ha tolmodighet. Ikke reis bort for mye i starten, da vil de ikke få et solid forhold til deg.

    35. Har masse katter, er oppvokst med katter(og andre dyr). Du må selvfølgelig oppdra dem… Du vil vel ikke stå i en time på kjøkkenet å lage deg middag og når alt er klart og du skal spise skal du bare hente mobilen som lå til lading på rommet og så har kattene spist hele middagen..! Nei, lol, seff må du lære de ting, men først og fremst normal katteskikk og å komme når du roper, ja, du kan lære dem og høre etter navnet sitt men den vanlige “pss.pss” funker jo fint. Trenger ikke å nevne kattekassa, den bør de vel kunne allerede, bare sett dem i kassa med en gang de kommer hjem til deg, så de starter “omvisningen” av sitt nye hjem der, så vil de bare gå i kassa når de må;) Aner ikke hva jeg skal skrive, aner ikke helt hva du egentlig lurer på heller, bruk huet så tror jeg det skal gå bra 😉 har som sagt vokst opp med katt og for meg går alt ganske automatisk, hatt 4 katter selv, er 16 år nå, fikk min første da jeg var 2 år, har 2 katter selv nå(tilsammen har vi 7 katter(+ 5 hunder)) nettopp hatt kattunger også<3 om du lurer på noe om kattene dine, spør meg 😉

    36. Egentlig kan du bare late som det er to små unger, altså om du har en unge og den bæsjer på gulvet så sier du i fra. Da kan du enten heve stemmen din og “kjefte” på den. Da vil de automatisk trekke seg litt bort, men ikke fortvil. De skammer seg, og de sier gjerne unnskyld etterpå. I begynnelsen vil de nok bæsje litt her og der, men de er akkurat som små babyer som ikke har helt styr på blæra si f.eks. Kos med de og lek med de, og sett grenser. Ikke la de bli sjefen din, og selvom det virker litt rart å si at en katt kan tro han er sjefen,så kan de fort bli veldig “sjefete” hvis du er for grei.

    37. Har en pus på 14 år nå, han er verdens beste. Han heter Ceasar Augustpus 😉
      Vi lærte han, for bare noen år siden, å sitte før han får mat (fordi han alltid får mat av oss ved middagsbordet hehe, tjukkeste karen). Så de kan lære ganske mye i sen alder også! Ingen grenser for hva du kan lære de egentlig. Kos deg masse! Kattepuser er det beste selskapet og den beste trøsten. Ceasar merker så godt når noen er lei seg så han kommer og legger seg inntil deg:)

    38. Gi de mat når de står med kjøleskapet, åpne opp døra når de står med døra, kos med de når de kommer bort til deg, la de være når de går vekk fra deg. Er ikke så vanskelig 🙂

    39. ååå det er så kos med katter, og spesielt kattunger! har to stk hellig birma som er 6 uker i dag. vilt søte!
      tror de fleste har dekket alle tips egentlig! men kan også nevne at hvis kattene får våtfor for ofte, så vil de BARE ha det til slutt, og det kan være litt stress. Min ene katt vil bare ha våtfor (og til og med bare spesielle merker) og nekter å spise tørrfor. Blir dyrt i lengden 🙂
      men lykke til! blir superkos!

    40. Leste en som sa du skulle dyppe nesen deres i tisset om de tisset på feil sted, håper ikke du gjør det, noen folk som gjør det med både katter og hunder og med både tiss og bæsj. Dette er helt forferdelig, ekkelt for oss og ikke minst ekkelt for dyret. Katten blir redd og lei seg, snakker IKKE av erfaring bare av ren logikk! Bare sett de i kassa, trenger ikke grave med labbene deres heller, bare sett de oppi der så de vet hvor kassa står. Det å gjøre fra seg i sand er instinkter hos alle katter! Ikke renslighet eller lærdom, som mange tror. Vet ikke om du så min forrige kommentar, men vi hadde nettopp kattunger og alle de brukte kassa helt fra de kunne gå! Og det er noe de lærte av kattemor og instinkter 🙂

    41. Nydelig sminke!
      Ang kattetips: dersom du ikke vil de skal hoppe opp på bord – ha stående en sprayflaske med rent vann som du sprayer de med viss de hopper opp. Det er selvfølgelig på ingen måte farlig eller slemt, bare det at de “tar poenget” at dersom de gjør det så skjer dette. Katter responderer ikke på kjeft, så det er egentlig eneste måten å lære dem på.
      Ang kattekasse og sånt så kan det være problematisk i og med at ikke de har vert med moren som har lært dem renslighet. Det er ett ganske stort problem hos katter som har blitt tatt bort fra moren for tidlig er at de ikke er renslige (ikke vasker seg slik de skal, ikke skjønner at de må gå på do i kattesanden, samt det at de ofte dier på putekanter og lignende). Krysser fingrene for at alt går bra med kattene dine 🙂 Lykke til!

    42. kattene må få mye kos når de er små, ellers vil de bli lite kosete og interessert i å kose når de blir eldre

    43. Når det gjelder klorebrett så kommer det veldig an på om klorebrettet er bra eller ikke om de vil bruke det, vet ikke så mye om klorebrett fordi vi kun har utekatter, kan også kjøpe deg en helt vanlig planke, om de ikke vil bruke klorebrett, mange katter vil foretrekke det. De klorer jo helst på trærne ute.

    44. Fikk kattunge for 2 uker siden. Det var litt vanskelig i starten, for da gjemte hun seg under alt mulig og var veldig redd. Nå som hun er trygg her passer jeg bare på at hun får mat og vann, at hun har ren kattesand og selvfølgelig får nok oppmerksomhet 🙂

    45. Katter blir dårlig i magen av meieriprodukter og de skal ikke ha hundemat. Men utenom do-trening, så lærer de som regel alt selv. Koselig at de er to stykker da, for da er det mye bedre å være innekatt 🙂
      Klorebrett er også kjempelurt, for katter har en tendens til å klore på seng, tapet og sofa.

    46. Hvis kattene dine skal være innekatter burde du vise de toalettet så raskt som mulig når de er kommet til deg. Det samme med maten. Kan hende de mjauer de første dagene siden de kommer til et helt nytt sted med fremmede lukter. Er også lurt å bare la de være i fred de første timene slik at de kan få utforske leiligheten. Hvis kattene skal være utekatter, er det lurt å holde de inne de to første månedene før du slipper de ut. Anbefaler å kjøpe mat på dyrebutikk eller veterinæren da det er mye mere vitaminer og andre næringsstoffer som du finner lite av i vanlig matbutikk. På på europris har de billig sand til doen som er utrolig bra! Anbefaler klumpe-sand da denne typen sand ikke er så støvete. Er vanlig at kattinger tisser på gulvet, men regner med at jenta som har hatt disse kattene har gjort de husren. Det er ikke så mye jobb med katter. Børst de ofte for å slippe klumper i pelsen. Pass på de har tilgang til mat og vann døgnet rundt, kos og lek med de hver eneste dag. Det er veldig viktig at kattene får mulighet til å strekke seg ut ordentlig. Og da må de klore seg fast i noe. Kan hende møblene dine blir et offer for det haha. De må ha ormekur en gang i året! Kattene er glade i å sove i senger eller høyt oppe. Min katt sover med meg i sengen min hver eneste natt. Men mange katter liker å ligge i høyden på f.eks en hylle. Det varierer fra katt til katt. Lykke til med småpusene 🙂

    47. Som noen skriver over her så er det greit å plassere kattene i kattedoen når de har spist, sovet eller lekt for da må de ofte på do. Dette gjør man med hundevalper også. Da lærer de fort hvor de skal gjøre fra seg! 🙂 Lykke til! 🙂

    48. Hva er din ekte øyenfarge? Synes å huske at du har laget innlegg før om fargelinser, og på de siste innleggene når du har tatt veldig nære bilder av øyet ditt så ser man at du bruker linser. Synes også å huske at du skrøt over å ha blåe øyne, siden det er så sjeldent. Men så har jo du bare fake øyenfarge som er blå. Derfor, tilbake til mitt originale spørsmål: hva er din ekte øyenfarge?

    49. haha huff… ser at mange skriver at kjefting/spruting av vann hjelper mot uønsket oppførsel, noe det altså IKKE gjør. katter ser ikke sammenhengen og blir bare redd deg. har sett flere eksempler der katten faktisk ikke liker seg i nærheten av eieren pga dette. og dette med å putte nesen i avføring/tiss er også bare tull. de skjønner ikke sammenhengen her heller. katten vår hadde litt problemer i starten og gjorde fra seg i sengen, men skjønte ganske fort at det var kattedoen han skulle bruke 🙂 også lurt å venne de på å bli børstet fra de er så små, både korthåret og langhåret. er noen som ikke liker det hvis de ikke blir vant med det fra begynnelsen 🙂 katten vår elsker å bli børstet, så vi bruker også dette som belønning og kosing. går helt sikkert bra med disse to, bare les deg opp på ting du er usikker på (på en seriøs side om hold av katter, mange som tror de vet hva de snakker om haha…)
      LYKKE TIL! 🙂

    50. Du må lære de at de skal håpe do der. Og sette de oppi kattesandden en periode. Du må lære de at de ikke skal gå på bord og benker og gjøre ting de ikke skal

    51. Hvis du vil lære dem å bruke klorebrett, må det gjøres når de er små. Man kan ta å bære dem til det om de klorer på andre plasser, slik at de forhåpentligvis skjønner hvor de burde klore. Ellers kan det jo være greit å ikke latt dem gå på bord og benker. Er ikke alltid like artig når katten kommer å spiser pålegget av brødskiva du nettopp har laget til mens du snur deg bort et lite øyeblikk. Eller må man jo lære dem hvor de kan gjøre fra seg, boe som kan være litt vanskelig i begynnelsen, men dette faller normalt ganske naturlig på plass etterhvert. Kan være vanskeligere for kattunger som ikke har fått dette vist fra moren sin i et tidlig stadige. En annen ting som er litt viktig er å ikke gi dem for mye melk for eksempel. Det kan de få vondt i magen av. Mange katter reagerer eller liker ikke en spesiell type mat, så på dette området får du bare prøve deg fram. Det er også lurt å kjøpe en kattebørste om du har langhårete katter, slik at de unngår å få floker i pelsen, nå som kan føre til at man på klippe dem. Regner også med at du sterilierer eller kastrerer dem. P-piller på katter kan nemmelig være kreftfremkallende. Håper at i alle fall noe av dette kom til nytte og lykke til med kattene dine! 🙂

    52. Ser du har fått masse tips allerede, men her er et par til som kanskje kan være greie:
      – med en gang du får kattene i hus skal du sette de i doboksen, på denne måten får de orientert seg om hva som er hvor i leiligheten ut i fra hvor man skal gå på do, og dette er veldig viktig å få inn fra starten av.
      – med to katter må du være veldig nøye på å rense doboksen ofte nok, hvis ikke blir de å gjøre fra seg andre steder. katter er renslige dyr, og vil har det rent rundt seg.
      – ikke sett maten i samme rom som doen, katter som mennesker liker å holde mat og avføring fra hverandre.
      – pass på og gi de nok rom til å komme på plass den første dagen, om de vil ligge under sofa/sengen å være redde, så la dem få lov til det. Ikke tving dem til å kose om de ikke vil, dine katter har allerede gått igjennom mye ustabilitet, de trenger trygghet og den beste måten er om du lar dem få tid nok til å komme til deg.
      – pass på at vinduer ikke står åpen dersom de er alene, min katt ramlet ut av vindu i 3.etg… det var ikke noe gøy for noen av oss.. katter er små og kan smyge seg inn på de rareste steder, selv en liten glipe i vinduet kan være nok.
      – la de alltid ha tilgang på tørrfor og vann
      – kos med dem, lek med dem, katter klarer seg utmerket godt alene, og er mye mer selvstendige enn hunder, men trenger alikevel oppmerksomhet og kjærlighet.
      Søk rundt på internett for å finne flere gode råd, ta gjerne også kontakt med din lokale dyrlege eller dyrebutikk om du skulle lure på mer.
      Lykke til! 🙂

    53. Hvordan redigerer du øyene dine? Siden det ene er sykt større enn det andre, og de begge ser gyselig alien aktig ut?:) Hva skjer forresten med kattene når du skal reise så mye?

    54. Hey, hva har skjedd med øyebrynene dine? Du burde se hvordan TCMN eller noen andre har formet dem, det ser mye bedre ut en dine merkelige!

    55. det er vel noe med kattesanden som gjør at de skjønner at det er der de skal gjøre fra seg. ingen av mine katter har trengt å bli lært det, de skjønte det fra første stund. du burde kjøpe Catnip(?) til dem som du kan spraye på lekene deres, da blir de helt gærne haha, det pleier å bli kalt “kattedop”. ellers så burde du vel kastrere dem og steralisere dem. gi dem masse trygghet osv så de vokser opp til å bli kosne og trygge på deg 😀 du burde også holde dem inne de første dagene/ukene så de lærer at det er der de holder til.

    56. de lærer mye selv, går de på do utenfor kassa bruker du pepper der de har gått, strør du litt nykvernet pepper går de ikke tilbake dit. det er viktig å vise dem hvor alt sammen er, selv om de gjerne finner ut av det selv veldig fort, du må leke med de, det er mye jobb sånt sett, de bør steriliseres, de får ikke retningssans før de er et år gamle, så om du skal slippe de ut må det skje under oppsyn.
      vaksiner og slikt er ikke veldig viktig å følge opp med egentlig, men det er etter hva du selv ønsker, min fikk kun en vaksine i hele sitt liv og han ble 14 år.
      ormkur, har de ikke fått det bør de få det ganske fort. du bør også følge med så de får det ved behov. følg med på midd, det er plagsomt for dem med midd i ørene. Alt i alt utenom helse og pelsstell er de veldig enkle dyr å ha med å gjøre, men ikke bring inn fremmede dyr uten at de har fått lukten dems først, hadde to katter her for å redde dem, kom en fremmed katt inn og jeg måtte vaske vinduet, vinduskarmen, kjøkkenbord og gulv, for den kattungen fikk ut mer enn den hadde tatt inn dagene i forveien.

    57. Har en del erfaring med katter, og oppdragelsen er vell ganske engel man må skjefte på dem når dem gjør noe galt(kanskje ha en vannflaske å sprute på dem om dem er for ille)
      Har aldri brukt noe spesiell kattemat på kattene bare brukt tørrfor:)
      Vil ikke anbefale noe sånn boksematt og sånn våt mat, for det gjør at avføringen lukter vondere :/
      Bære dem til katte kassa når dem er små så dem skjønner at det er der dem skal gå på do 🙂

    58. Alltid gi oppmerksomhet (en viss grad isåfall) til dem, enten de er noen uker gamle, år eller 10 år.
      Hvis de gjør fra seg noe andre steder enn kattekassen, ALLTID plasser dem i kattekasser rett etter, det er en logisk løsning for en katt, de lærer. Når våres katt var ung og fikk en del kattunger, gjorde vi alltid det og det funket.
      Sørg for at de alltid får rent vann hver eneste dag. Tro meg, det er det samme for oss om vi skulle drikket ”gammelt” vann.
      Hvis de gjør fra seg i kassen mens du er hjemme er det lurest å fjerne det med engang, da vil du mest sannsynlig ikke ha så mye ‘kattelukt” i hjemmet (Min mor har alltid gjort det) Og istedenfor å kaste det rett i bosset, kjøper du hundeposer som du kan lukke igjen og kaste. (Min mor begynte å gjøre det etter vi fikk hund itilegg)
      Katter er glad i å ha utsikt/oversikt. Vær foreredt at vinduene kommer til å være opptatt fremover!!
      !!!!! ET MUST: KJØP KLORESTATIV TIL KATTEN! Dette er kjempe viktig! Slik at ikke neglene deres blir for lang og sliper neglene sine ned. Dette er en fordel for både deg og katten, ikke møblene dine blir ødelagt som f.eks sofaen og slik at katten har noe å klore på. Utekatter har f.eks annet å klore på, som trær mens det har ikke innekatter. !!!!!!!
      Sist men ikke minst, sørg for at noen kan ta seg av kattene dine mens du er borte. Å få en venn til å passe dem er mye mer pratisk enn kennel (Hvis det er en du kan stole på fult og helt)
      Det er bra for katten å ha en annen person å stole på enn at den blir helt forlatt på en kennel med en den ikke kjenner og det kanskje er billigere.
      Jeg vet ikke hvordan kennel er, men det at en av dine nære kan være dyrepass er flott!! Så lenge noen har tid og selvsagt vil !
      Lykke til med å være kattemor! Det er mye ansvar , men det blir en ”hverdagsting” etterhvert (skiftevann,rense katte kassen, gi kos osv) 🙂

    59. HUSK at katter ikke får retningsans før de er 6-8 mner. Så i denne tiden må de ver inne!
      Kaster å steriliser de så fort de er 8mnder!
      Lykke til!

    60. Kort sagt fra en som har hatt katt i 27 år så og si (flere da altså…)
      I starten kan de være redde og nervøse for deg,gi de tid,men å “tvangs kose” litt med de gir deg bare en ekstra kosen pus!
      Du bor jo nok så sentralt så hvis de har tilgang på en uteplass med sperringer (tenker på trafikk og sånt) er det best! Noen katter KAN leve som bare innekatter også.Vær ute sammen med de de første gangene.
      Tørrfôr og våtmat er bra, skjem den bort med en seiblokk av og til som du koker og,avkjøler 😉
      Gi de vaksiner og ormekur (sistnevnte ca 2 ganger i året) hvis de er ute en del.
      Viktigst av alt – elsk de!!
      Ang renslighet funker straff KUN hvis du tar de på fersken. Ta et godt tak i nakken (det gjør ikke vondt,mamman bærer de jo slik…med tenner!) sett de foran skiten og dytt nesa forsiktig ned mot det, også setter du den oppi sandkassa.
      Klorestativ.
      Vasking skal de ha lært seg såpass gamle som de er nå
      Å eie en hund og en katt er veldig forskjellig. Som du selv sier – når katten blir voksen så bare er den der,den krever ikke så mye. Kan lett ha sovedager og om vinteren går de nærmest i hi fordi de hater vann,kulde og snø.
      Hilsen meg

    61. Mine katter har lært på egenhånd hvor kassa er, aldri trengt å trene dem på det, hender det blir noen ulykker i starten, men å dytte hodet dems i tisset ville jeg ikke gjort.
      Om du ikke vil ha dem på bordet kan du si nei, samtidig som du dytter dem forsiktig ned, etterhvert trengte jeg bare si nei, nå er de ikke på bordet eller benken.
      Jeg kjøper kattesand på felleskjøpet, en som heter “Canada litter tror jeg, den luker minimalt.
      Du får masse igjen for å kjøpe skikkelig mat til kattene, mine fikk royal canin kittens første året så velger du da enten til innekatt, kastrerte katter eller hva som måtte passe for deg og kattenes situasjon når den tid kommer. Billig fór har masse dårlig næring, salt osv. Man får igjen med at bæsjen ikke lukter noe særlig og kattene holder seg friske. Du bør også passe på å kastrere begge så fort de er gamle nok,jenter fordi løpetid er SYKT irriterende, og å “løpe” uten å få barn kan gi de livmor betennelse, hannkatter fordi de ofte markerer, bob tissa OVER ALT, helst i senga vår.. men det slutta han med ca 3 uker etter han ble kastrert 🙂
      Man MÅ ikke ha lest ørten bøker om katt før man skaffer seg en, der faller ganske naturlig og man skjønner fort om noe er galt med kattene så de må til “legen” 🙂
      MASSE lykke til framover 🙂

    62. Husk for gudsskyld at katter ikke utvikler en god stedssans før de er ca 1 år gamle, det betyr at de bør faktisk være innekatter, eller gås med i bånd dersom de skal ut før den tid. Mange løskatter, påkjørte katter og bortkomne katter som resultat av for tidlig start med utetid 🙂
      Nå vet ikke jeg om du har tenkt å ha kattene dine som innekatter, men greit å si fra hvis du ikke visste det fra før av 🙂
      Ellers må du selvsagt sterilisere eller gi ppiller dersom det er hunnkatter og de skal være utendørs 🙂
      Lykke til med de søte små 🙂

    63. Katter er bare fantastiske dyr, så er bare å glede seg! Jeg har en inne-pus selv og hun hadde lært seg alt av dobesøk og slikt når jeg fikk henne. Da var hun 12 uker. Det som er viktig å huske er at de ikke bør være lenge alene i begynnelsen. De må lekes med hver dag, ha tilgang på doen sin, tørrfôr og vann ALLTID. Litt våtfôr hver dag kan være lurt for at de ikke skal bli hard i avføringen sin. Jeg kjøper all kattemat på dyrebutikk eller hos veterinær. Det er alt for mye salt og diverse tilsatt i butikk-mat, så styr unna billigmaten. Ellers kan det være lurt å kamme/børste de ofte så de ikke får floker i pelsen sin, det er kjempevondt for de. Husk også at puser hører veldig mye bedre enn oss mennesker, så frem til de har blitt godt kjent med deg og det nye hjemmet sitt, så prøv å tenk på lydnivået på tv/radio osv, så de ikke blir redde. Viktig at de føler seg trygge i begynnelsen. Ønsker deg all mulig lykke til, -kos deg med de små søte! 🙂

    64. Hei sophie!
      Jeg vil anbefale deg og kjøpe litt kattegodt som du kan bruke som belønning til ting dem gjør. Jeg har selv en katt. Den fpr kattegodt om kveldene før den skal legge seg sammen med meg.
      Det kan også være lurt og gi kattene en vane med hvor de skal sove om nettene. Så om du ønsker at de skal være på ditt soverom som må du gi de den vanen. Deerfor kan det være lurt med litt kattegidt som de kan få på rommet.
      Katter eg også veldig lekenn med egentlig aalt som rører seg. Så pass på å ikke miste dopapir, tørkerull og lignende på gulvet, for da er det fillebiter etter på.
      Bløtfor kan du også gi kattene som kattegodt. Men det er noennkatter som får løs mage av det. Så de må du være obs på.
      Vil også deg et tips om p kjøpe kattesandspade. Det er dor å ungå kattebæsj lukt i leilgheten. Da bare ut bæsjen og kast den i do. Samme med klumpe i pelsen. Der synes det er lettest og bruke øyenbrynskiv. Fordi noen av klompene sitter helt til huden og det er vanskelig og klippe av.
      Ønske deg masse lykketil! Håper å se masse bilder av kattene og videoer på instagram og bloggen din!

    65. Blir gøy med katter 🙂 selvfølgelig er det lurt at de får kos, og å være med på ting, og være sosial (med eieren) det tenker ikke mange over med katter! men det er kjempeviktig, ellers kan de bli sky, og ikke tørre å gjøre så mye, og være redd for andre folk osv. det er liksom det som er viktig, at kattene ikke føler skrekk når de skal ut i verden alene 🙂 og det er supert at du har to katter! da lærer de å respektere hverandre, i steden for å plutselig møte en annen katt ute, så blir den veldig usikker. haha, ovenfor har du sikkert kjempemye gode råd! 🙂 et tips – katter elsker reker 🙂 det kan du belønne de med! pluss at det er god næring for katter!

    66. Hei😄😍😄
      Kattene lærer mye selv, du trenger bare hjelpe dem da det trengs, og kose merd dem😊😊😊
      Håper du kommer godt overens med kattene, det trur jeg du klarer fort😄😄😄

    67. duu! du må huske at kattene ikke skal slippes fritt ut di første gangene. du burde ha dem på en veranda, eller lage et lite område for dem som di kan være på, fordi kattene husker alt, og lukter og sanser den plassen når di skal fritt ut for første gang 🙂 er kjempelurt å ha dem utenfor huset ogsånn di første gangene, for å gi dem tid til å lære hvor deres hjem er 🙂

    68. Har bare hatt en katt. Så er ikke så erfaren. Men hvis du skal ha de ute, vent MIN 3-4 uker før du slepper de ut. Mest for at de skal kjenne igjen hus/hjem lukta slik at de ikke går hjem til feil hus. Ta deg tid, vær med de ut de første gangene. Chip de, så blir det lett å få de hjem av de som finne dem, just in case de blir borte fra deg.
      Ha vann og mat tilgjengelig hele tiden, en vannfontene er veldig nyttig å ha (fåes tak i i de fleste dyrebutikker). Har selv en som hunden min og katta deler!
      Skaff gjerne en huleseng, som de kan gjemme seg litt bort i og føle seg trygge og klorestativ. Gjør de noe du ikke liker, ha rent vann i en sprayflaske og spray litt på de! har du mange planter med jord i, vær forbredt på at de kan grave og bruke det som do. Ta de i såfall rett inn på kattedoen deres!!
      Hvis du viser de hvor doen deres er med en gang de er i hus, skal det gå greit med “pottetrening” 🙂
      Mest av alt, kos, lek, og snakk med de:) lykke til 🙂

    69. Hei! Jeg har akkuratt hatt kattunger og har hatt katter hele livet. Måten vi lærte de å bli stuerene var å flytte bæsjen oppi kattesanden. Så satt vi katten oppi, og da så du at den skjønte hva den skulle oppi kassa. Katter er ganske smarte og renslige, og steller ofte seg selv.
      Ellers klarer katter seg veldig fint, et lite tips for å få kosete katter er å ikke tvangskose dem. Det sier seg jo selv, la de komme selv 🙂 De bør være inne i 2 uker før de får gå ut. Våre kattunger gikk ut og inn fra 6ukers alderen, og de holdt seg alltid rett utenfor. Man trenger ikke å ha dem i bånd, men i begynnelsen bare en kort stund ute, slik at de vet hvor de skal gå når de har vært ute, de skal komme hjem igjen 🙂 Lykke til, sunn fornuft og erfaring med hund fra før hjelper mye på vei 🙂

    70. Pass på å ha dolokket igjen, så de ikke detter oppi.
      Pass på at det ikke er noe farlig i leiligheten som de kan sette seg fast i, eller spise. De vil nok være engstelige når de kommer til deg nå. gi dem tid 🙂
      Skjerm dokassen til et sted der det ikke er så mye aktivitet.
      Vis frem kattedoen og grav litt med sanden så vil de forstå at “dette er do” :p
      Ha mat, sovested og friskt vann tilgjengelig og introduser de for hvor dette befinner seg! 🙂
      Lær deg også om sykdomstegn og pels/tann/klør stell!

    71. Åhh, du er så utrolig nydelig Sophie!
      Det er vel som de fleste over her sier, de trenger vel egentlig ikke å kunne noe mer enn å gå på do. Siden du mest sannsynlig(?) skal ha de som innekatter, så er jo det høyst nødvendig. Men advarer deg – katteavføring er virkelig ikke en god lukt.. Apropos kattedo, vil anbefale deg å kjøpe en slags kattesand som samler all kattepisset (haha lol) til en hard klump, og da er det MYE lettere å fjerne! Du sparer på det også, så du slipper å kaste mye tørr sand som egentlig bare er unødvendig. Dessuten skal den dempe lukt også, og jeg lukta i hvert fall ingenting når min katt var liten og brukte kattedo! Husker ikke navnet på sanden sånn i farten, men de hadde det på Felleskjøpet om jeg husker riktig. De har det sikkert mange andre steder også, finner det sikkert i en vanlig dyrebutikk også!:-) Lykke til med kattene, kos deg med de imens de fortsatt er små haha!

    72. Tilgang til tørrfor og VANN hele døgnet.
      Katter skal ikke ha melk.
      Katter skal IKKE løftes i nakkeskinnet. Kattemor gjør det når de er små, men nå er de store, og vi er IKKE kattemor.
      Løft de bort i kattekassen med jevne mellomrom. Sett kassen ett sted der det er rolig, og de kan få være i fred. Fjern all avføring når de er ferdige.
      Du må nok regne med uhell, at kattene tisser der de ikke bør. Da tar man IKKE og presser nesen til katten ned i det. For en merkelig ide å gjøre det….
      Hvis de gjemmer seg, la de være i fred til de selv føler for å komme frem. De trenger å bli kjent, og å bli trygge i sitt nye hjem.
      -Og du må nok regne med noen katteklor her og der. Det er snakk om kattunger, de vil leke og ha kontakt på sin måte. Det må vi lære oss å leve med.
      Gjør de noe galt så si nei med bestemt stemme, og eventuelt ta de vekk. Du behøver ikke å skrike til de. De har veldig god hørsel.
      Kjøp riktig kattetørrfor for din katt i dyrebutikken. Det er faktisk det billigste.
      Lykke til, katter er herlige dyr.
      Har hatt katter hele livet 🙂

    73. Haha jeg er med på og strikke og grine! Nå er jeg bare født i 1995 da men er fortsatt kjedelig og se alle jeg kjenner som er eldre dra ut og ha det fett.
      Dette med kattene går nok kjempe fint, ser du har fått mange gode råd så stå på videre. Du er virkelig en flott jente med Masse bein i nesa 🙂

    74. Sier ikke nei til en slik klubb haha, men jeg er vel for gammel til at du vil henge med meg.
      Har en katt selv og jobber med dyr på fritiden. Jeg kan ikke alt, men litt kan jeg. Det viktigste er at du gir de vaksiner (spør dyrlegen, ikke bloggleserne om råd), riktig for (feks Royal Canin fra dyrebutikk eller dyrlege. Ikke butikkfor som inneholder for mye salt), at du skifter regelmessig på doene deres slik at de ikke gjør fra seg andre steder, masse kos og oppfølging. Aldri gi en katt sjokolade da det inneholder et stoff som er giftig for dem. Vær også forsiktig med å gi de melk ettersom de kan få diare av det.

    75. -kattene skal ha rent vann og mat døgnet rundt
      – katteunger skal ha spesialmat, kjøp gul boks med katteunger på fra friskies. Dette har alltid vært en favoritt blandt mine katteunger.
      – når kattene begynner å få litt mer pels på kroppen, må du børste de jevnlig. Å for gudsskyld, kjøp klesruller, for det blir hår OVERALT!
      – gi de gjerne et fast sted de kan sove om natta, dette hjalp mye når katten min vekket meg mye før.
      – jeg regner med at kattene blir innekatter, så derfor må de ha en do og kattesand de kan gå på do i. Dette må nok læres opp, hvis de ikke har vært borti dette før. Uhell skjer ofte i starten, så dette er noe du bør regne med.
      – når kattene blir større må du klippe neglene dems, så de ikke henger seg opp i ting. Men IKKE klipp de for korte, du ser blodårene i neglene og disse skal ikke bort!! Veldig viktig! Katten sitter som regel rolig når det gjøres rett.
      Håper det går fint med kattene og deg, og at du får dem trygt og fint inn i landet! Anbefaler deg å snakke med en veterinær! Masse lykke til!

    76. Så fint at kattene kommer snart! I dag! Jeg har lenge tenkt på om jeg skal få en katt, men så må jeg tenke på den lille dvergpinscheren jeg har på 1,5 år i tillegg. Jeg tror hun ville taklet en katt bra, men jeg tror jeg heller vil la lille Minna få en søster istedenfor. Altså en hund av samme slag som henne. Jeg er så frelst av hunder! Men også av katter, så det kommer nok senere. Jeg har hatt katter så lenge jeg har levd. Gjennom hele barndommen. Så det kommer nok helt sikkert i hus hos oss snart 🙂 Lykke til med kattene. Håper du finner fine navn til dem. Og at de trives godt hos deg, noe jeg er sikker på at de gjør!
      Du er så utrolig pen og fin. Lykke til med innspilling av ny sang! Jeg heier på deg!
      Kan du vise oss mer av leiligheten din?
      Norahvem.blogg.no

    77. Du må faktisk oppdra kattene, de hopper på bordet, tisser overalt, gjemmer sokker og sko og egentlig alt det samme som hunder. Bare at katter er mer “frie” dyr, de bestemmer over seg selv og er mer selvstendige. Om kattene er langhåret, er det nok ikke så mye hår overalt. Klarer ikke å forestille meg katter på byen, for kattene mine elsker ikke noe mer enn å vere ute i naturen, og gå på lange turer. Men slikt går vel ikke i Oslo.

    78. Bær kattene oppi toalettet et par ganger, slik at de vet hvor doen er:)
      Ikke gi katter sjokolade – giftig.
      husk nok vann til tørrfor.
      ikke gi for våtfor i for lange perioder, da kommer tannstein.
      gro kattegress, bra for fordøyelsen, evt. plukk litt gress utenfra og ta inn.
      husk klorestenger:)
      vær obs på ledninger osv, måtte nettopp kjøpe ny mac lader da denne ble tygget på.

    79. Katter må oppdras, men det er vanskelig. Bruk metoder som gjør dem redde, uten å finne ut at det er deg. For eksempel: vil du ikke at de skal gå på bordet? Da kan du spraye vann på rumpa til katten, uten at den ser at det er deg. Så tror den etterhvert at det er bordet som spruter vann, og vil derfor ikke gå opp dit. Men det er vanskelig, for hvordan kan du gjøre dette når du ikke er hjemme? Jeg har personlig gitt opp det med mine katter, da det ikke er no problem at de går på bordet.
      Kloring på møblene er verre. Sett opp mange klorestasjoner i rett høyde, og spre katnip på de. Dette er som drugs for kattene, de elsker det.
      Kattedoen kan du sette der de liker å tisse, eventuelt prøve å putte tisset deres inn i kassa, når du skal fjerne det. Da kan du bruke sand til å absorbere opp noe, for deretter å legge det i kassa. Da er det mulig de går etter sin egen lukt, og skjønner at der kan de grave ned avføringen sin, slik katter liker det.
      Noe jeg vil anbefale er å ikke “plage” katten for mye når den er liten. Det vil si kile den på magen, eller poke den på beina og slikt, da den kan bli sensitiv ovenfor dette når den blir eldre. Men venn den fortsatt til at det ikke er farlig å bli tatt der, slik at den blir trygg på det.
      Les deg opp på katters signaler, så er det lettere å forstå hver av kattene. Husk at de har hver sin personlighet. Husk å kastrer de, om de er forskjellig kjønn, da de får masse barn, og inavl er ikke bra. Gutten burde du uansett kastrere, så slipper du markering. Skal de ut burde begge det, for vi trenger ikke flere kattunger i verden. La også katt være katt. La den komme til deg, selv om du vil kose den, er det ikke sikkert den vil ha kos. Katten er sta og vil ha det som den vil, og det burde den få også.
      Ellers kos deg mye med disse nydelige skapninge. Det blir noen fantastiske år med dem!

    80. Det jeg skrev var forresten min erfaring med katter. Jeg har erfart at det har funka. Sier på ingen måte at dette er fasiten.

    81. Må ikke være 20 for å komme inn på alle stedene under fadderuka! 😀 Har fadderuke i Oslo nå selv og alle i klassen min har kommet inn så langt 😀

    82. Jeg har hatt katt i 9 år nå og er ganske erfaren med katter. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien 🙂
      – Er katten din langhåret, er det viktig at du børster pelsen deres en gang i blant, for ellers får de klumper, som du da må eventuelt klippe vekk. (Du finner kattebørster i dyrebutikken)
      – Katter med lang pels spyr av og til opp hårballer. Ikke farlig, men ekkelt å vaske opp xD
      – Kos med kattene fra de kommer inn i leiligheten din. Det vi gjorde “feil” med vår katt, var at vi lot henne være i fred i begynnelsen, noe som har ført til å at hun ikke kommer og koser frivillig, og er veldig bestemt og gjør som hun selv vil. Altså, vær bestemt med dem, så blir de “tam”.
      – Pass på ledninger, og små dubbeditter (som ser ut som leker), for de går etter alt som henger, eller ligger på gulvet.
      – Katter liker skinke, men ikke gi dem for mye eller for ofte, da maser dem i ett sett!
      – Det er veldig lurt å gi dem tørrfor som mat, for å gi våtfor i for lange perioder, kan føre til at de får tannstein.
      – Angående mengder med mat for små kattebebbiser, det vet jeg ikke. Vi har alltid bare fullt skålen til katten hver gang vi ser at den begynner å bli tom. Og hun holder formen sin veldig bra 😀 Men visst du skal være på den sikre siden, bør du gå i en dyrebutikk og spør.
      – Ikke gi dem melk, da får de vondt i magen.
      – Lurt å ha et teppe, eller en klorestang som de kan kvesse klørene sine på. Veldig viktig.
      – Prøv å vis kattene hvor doen deres er, for de kan plutselig tisse eller drite hvor de nå måtte ønske. (ikke at jeg har opplevd det)
      – Det er viktig at katter får holdt seg i god form, så om du har et sted der de kan løpe og ha det gøy, så er det bare bra! 😀
      – Du kan også kjøpe kattebånd, sånn at du kan ta dem med på luftetur selv, om du ikke har en hage.
      – Om du skal reise et sted, sørg for at noen passer kattene. Ikke steng dem inne på et rom, for da råtner dem til slutt. (Neida 😛 ) Men serr, ikke gjør det.
      – Det er lurt å ha en “katteseng” eller en kurv de kan sove i om nettene, for da kommer de ikke inn på rommet ditt og plager deg om natten.
      Jaa, jeg tror dette var det jeg kom på, hehe 🙂 Det er jo ikke så veldig vanskelig å ha katt. De er fine dyr, og gode å kose med 😉 LYKKE TIL! 😀

    83. Hei Sophie Elise!
      Så spennende med 2 nydelige kattunger 🙂 Jeg lærte veeeldig mye av å se på Jackson Galaxy (kattehviskeren) på Youtube 🙂 Mange som gjør seg mange rare ideer om kattetoaletter og hvordan møbler man trenger,så av Jackson kan man lære masse! 😀 Lykke til <3

    84. Jeg har to katter, og er nok litt mer enn at de bare “er der” 😛 De kan jo bli syke, trenge sprøyter, piller, kanskje du vil kastrere? Uansett, så er det også maaasse kosing! Skikkelig godt vis man føler seg litt nedfor eller alene 🙂

    85. Hei Sophie Elise. HAr hat katter så lenge jeg kan huske og mamma er oppvokst med katter siden hu var liten.
      Det jeg plede å gjøre var å leke ofte med kattene. Du burde også kjøpe inn en sånn katte stativ de kan klore på. Katter trenger å få klort på ting for at klørene ikke skal bli svake. Har du ikke klore stativ så kan fort en seng eller en sofa bli det for dem
      . Du burde ikke gi dem våtfor ofte. Tørrfor er det som renser tennene dems. Tørrfor gir kattene sterkere tenner, og tørrfor er det som pusser de. Men selvfølgelig skal katter få kose seg med våtfor også. Men det er viktig at de ikke bare spiser det.
      Jeg lærte katten min triks med godteri. Slik at hver gang hu skal få godteri så holdt jeg godteposen litt over hun og ristet på den og hu sto på to ben og dulta bordi godteposen.
      Det er viktig å gi dem kos, når kattene mine mjauer pleier jeg alltid å svare dem. Kattungene dine er sikkert veldig redde etter en flytur og alt er nytt så det er viktig at du lar dem gå litt rund slik at de kan føle seg trygge også.
      Hvis noen av kattene dine er langhåra er det viktig at du børster pelsen. Hvis pelsen ikke børstes blir det store klumper som setter seg helt inntil huden etterverdt og dette lugger veldig for dem. I perioder mister langhåra katter mye hår pga årstidene osv. Og da har vi alltid måtte ha reis til dyrlege for å få katten skamklipt under magen.. Du kan tenke deg at når det sitter en stram stor klump og man skal løpe rundt og klumpen blir bare mer dratt og rørt i så er ikke det godt for katten. Når jeg merker at katten min begynner å få en klump på pleier jeg alltid å få henne til å legge seg ned, slik at jeg kan klippe den av:)
      Kos deg med kattene

    86. Man kan lære katter utrolig mye kult dersom man har litt tålmodighet. For eksempel kan den læres til å gå på do som et menneske, hente ting etc.
      Nå vet jeg ikke om du har tenkt noe særlig over det ennå, men skal kattene dine være innekatter eller utekatter? Selv har jeg innekatt. Hovedskalig fordi han er født med visse defekter som gjør at han aldri vil kunne klare seg hvis han havner i en slosskamp med en annen katt, men minst like mye fordi jeg er livredd for at han skal bli et av de tilfellene man leser om i avisen. Det finnes så utrolig mye fæle mennesker der ute at det å slippe katten ut og stole på at han får være i fred, og komme hjem i samme tilstand som han ble sluppet ut i, er rett og slett en sjanse jeg ikke tar.
      Hvis du skal ha innekatt bør du i så fall lære dem til å gå i bånd, slik at du kan gå på lufteturer med dem, omtrent som en hund. Båndet bør introduseres så tidlig som mulig, slik at det blir en naturlig del av hverdagen deres. Her er det også viktig å huske på at du IKKE skal bruke et vanlig hundebånd, men derimot bånd tilpasset gnagere – fks kaninbånd.
      Andre ting du bør introdusere tidlig, er en kattebørste. Katten BØR sjekkes for flått hver gang den har vært ute, noe de færreste katteeiere gidder å gjøre. Børsten kommer godt med om sommeren når kattene røyter som et – unnskyld utrykket – helvete.
      Du bør også skaffe deg klorestativ, slik at kattene har noe å klore på. Da unngår du (forhåpentligvis) at de klorer ned sofaen.
      Katter er aktive dyr, så noen leker er heller ikke dumt. De elsker ting som beveger seg, fks laserpenner (husk forresten at du ALDRI må lyse katten i øynene).
      Du bør også la være å bruke blitz når du tar bilde av dem. Vent med blitzen til de er minst ett år gamle. Hvis ikke kan de få skadet syn eller i verste fall bli blinde.
      Sterilisering og vaksinering vet du sikkert om allerede, så det trenger jeg sikkert ikke nevne. Øremerking kan også være lurt.
      Kattunger skal KUN ha kattemat beregnet på kattunger. Disse er som regel merket med ‘junior’ i butikken, men det beste er å kjøpe fra veterinær. Du skal ALDRI gi katten melk, da de kan få løs mage av det.
      Ellers; rydd alltid av bordet før du legger deg, slik at de ikke hopper opp og spiser matrestene dine. Krydret mat, sjokolade osv kan i verste fall være dødelig. Plastikk, småting (binders, strikk, osv) må legges i skuffer og skap hvor kattene ikke får tak i det. Alle ledninger må dras ut av veggen (katter elsker å tygge på og klore i dem). Du kan heller ikke ha planter ( / blomster) i huset. Kattene elsker å tygge på planter, og mange av dem er dessverre giftige.
      Mat / drikkeskål bør ikke plasseres i samme rom som kattedoen. Katter er litt som mennesker og liker ikke å “spise der de driter”.
      Når det gjelder vasking av gulvet og sånn, så må du slutte å bruke salmiakk. Salmikk inneholder en lukt som minner veldig om kattetiss, og kattene kommer da til å markere som gale fordi de tror en annen katt prøver å gjøre krav på territoriet.
      Ble verdens lengste kommentar dette, men håper den var til hjelp 🙂

    87. Hei! Du burde ha kattesand som klumper seg og for å lære dem å bli husrene flytter du de til kattekassen med det samme de gjør fra seg. En måte å straffe de på er en vannflaske med spruter på toppen, den kan du bruke på dem. En liten dusj hver gang de gjør noe galt som å klore på møblene, de vil ikke skjønne NEI.

    88. Du har ikke vurdert å lære katten din og gå på do ute kanskje? hadde vært en fordel enn at leiligheten din skal lukte drit og piss.

    89. Jeg hadde en katt i 11 år. Hun kom til oss etter å ha vært mishandlet og hun var livredd mennesker. Hvis kattene dine er nervøs eller redd for å komme for nær, ikke press de. Ha de heller inne i leiligheten din og sitt mye på gulvet slik at de kan komme til deg.
      Min lærte til slutt å sitte fint før hun fikk våtfór, gi labb, og når hun fikk beskjed om at vi skulle legge oss så var hun første man opp i sengen 🙂
      Du kan for eksempel si ordet “godis” eller lignende hver gang de får annet enn tørrfór, da blir det litt tidigere å gi det 🙂
      Lykke til. Husk å ikke slippe de ut på iallefall 2 uker.

    90. Haha I know that feel. Er 19 selv. Men er student da, så er med på litt ting som skjer. Litt dumt at jeg reiser til Tyrkia i dag, samme dag som semesterstartfesten… men frister ikke så mye å gå ut på byen i dette regnværet! Anyways, bare hold ut noen mååneder til, så er du 20! Jeg er 20 selv om litt over 2 uker! ææ c:

    91. Du burde glede deg til kattene kommer, det er kjempekoselig å ha katt! Du burde prøve å lære de ting som å ikke gå på kjøkkenbenken, eller ikke til å tigge. Ikke gi dem mat av deg når du sitter å spiser for eksempel. Det er egentlig det viktigste syntes jeg. Har hatt 3 katter tilsammen, 2 av dem har vært veldig tiggete, noe som har vært ganske slitsomt når man skal spise is for eksempel. Da kom de å skulle slikke ut av skåla når jeg satt å spise, å det er ganske irriterende, sånn ble de jo fordi jeg skjemte de bort å ga de litt biter av maten min når jeg spiste. Katten jeg har nå har jeg vært veldig streng på akkurat det der, å han har jeg heller ingen problemer med sånn sett. Han holder seg unna når jeg spiser, og går aldri på kjøkkenbenken for ta maten som står der.
      Du får ha masse lykke til, katter er helt fantastiske dyr <3

    92. Husk å hold katten inne minst 1 uka før du slepp di ut vess di skal være ute katte.. Har nåkka med at di må bli kjent med lukten å plassen å vite at “hær bor æ” vess du slepp di it med en gang vil di da slite med p finne veien hjem!:)

    93. Det blir spennende å se hvordan dette går! 😀 Men jeg vil anbefale deg å kjøpe en bok som heter Katten atferd og velferd, der står deg utrolig mye! Alt fra hvordan de utvikler seg som små, hvordan en katt tenker, lærer, om sykdommer osv. Den har hjulpet meg flere ganger 😉 Etter som vi har 4 katter hjemme så kan jeg gi deg noen tips, som fungerer veldig bra her hjemme.
      Kjempe flott at de er to stykk, da lærer de av hverandre og har selskap 😉
      Ha mat og drikke et godt stykke borte fra kattesanden, katter er ofte veldig kresne!
      I starten, så kan du introdusere dem til et området hvor de kan oppholde seg. Hvor de kan føle seg trygge. Og heller utvide området etter hvert. Men dette trengs gjerne om du har stort hus, eller viss kattungene er veldig usikre.
      Klorestativet er et must! Våre er kjempe flinke til å BARE bruke klorestativet og ikke noe annet.
      Var det Persere du skaffet deg? Så fall, hold eg godt øye med pelsen! Floker er ikke gøy.. :/ Og øynene må holdes rene og pene, hender de renner litt 🙂
      Anbefaler virkelig den boka! Forfatteren er forresten Bjarne O. Braastad 😀
      Masse lykke til <3 Gleder meg til å se masse flotte bilder og innlegg 😀

    94. Ser noen anbefaler å løfte kattene i nakkeskinnet; ikke gjør dette! Når kattene har blitt såpass store som de er nå, er dette smertefullt og kan gi blødninger under huden. Å spraye vann på de når de gjør noe galt skal du være forsiktig med, for de kan bli redd for deg av dette. Tren dem heller på en bestemt, men vennlig måte.
      Dersom kattene skal være innekatter må du aldri slippe dem ut, så de ikke vet hva de går glipp av, noe som kan gjøre dem misfornøyde. Dersom de skal være utekatter må du være med dem ut de første månedene. Kattene utvikler ikke fullstendig retningssans før de er rundt 12 mnd, og kan derfor lett bli borte.
      Vil anbefale å fôre kattene med et bra fôr, eks royal canin eller hills. Gi kattungefôr frem til de er ca et år. Kattematen fra matbutikken er svært dårlig, og kattens avføring vil også lukte mye sterkere av dette enn ordentlig godt fôr.
      Lykke til med kattene, gi de masse kos og lek! 🙂

    95. Bruk spruteflaske med vann til å lære dem hva de IKKE skal gjøre. Det har jeg gjort. To sprut, også har de lært at det ikke er lov til å gå på kjøkkenbenken, kjøkkenbordet, stuebordet…

    96. Kattene jeg har hatt opp igjennom har lært alt selv. Det eneste er at du må være ute sammen med dem de første månedene for at de skal bli kjente med uteområdet, finne veien hjem osv. Og med to katter kan det være velidg lurt å kjøpe bånd til dem på en dyrebutikk. Da er det lettere og holde styr på dem! Lykke til, du kommer til å elske det. Katter er herlige dyr, som ettervhert ikke trenger noe særlig mye mer enn mat, drikk, kos og litt stell. 🙂
      Angående fadderuka, er det iallefall noe du kan være med på selv om du verken er 20 eller student. Jeg begynte på UIO på mandag, og har verken trengt å være 20 eller ha studentbevis for å komme inn på f.eks Chateau Neuf. Hør med venninnene dine om du kan være med ut, det skal kunne ordnes på et eller annet vis! 🙂

    97. Faen må du stille med trutmunn hver jævla gang du blir tatt bilde av? D ser rriktig teit ut. Du ser jo ut som en million uten trut….

    98. Katter er faktisk helt vidunderlig å ha. Jeg vil tipse deg i å kjøpe en kattespade, fordi når kattene Bæsjer så kan det begynne å lukte litt og det er da ikke nødvendig å bytte sand med en gang fordi det er bortkastet. Og jeg vil også tipse deg i å kjøpe sånn sand, med mindre du har gjort det nå, som gjør at når kattene tisser så danner sanden som har blitt tisset på seg til en klump så det er lettere å plukke opp med spaden, haha. Jeg har også to katter, en blanding av maincoone katt og skogkatt også en vanlig hjemmekatt. De er så herlige og det er ikke så mye strev med dem for de kommer og går når det passer dem. Hvis de vil ha kos så kommer de til meg og koser. Det er smart å sette litt ground rules, slik som at katten ikke får lov til å gå på kjøkkenbenken og matbordet, det har Hvertfall jeg lært dem. Du burde glede deg, for katter er så herlig å ha❤️

    99. Tips til kattene:
      1. Det er lurt å kjøpe inn klorepinne/brett
      2. Du må renske kattedoen HVER DAG.
      3. På tørrfôr til katter burde første ingrediens være et dyreprodukt
      4. Du burde gi våtfôr en gang til dagen så de får i seg nok vann (katter har ikke samme tørstehtsfølelse som hund/menneske, og vil derfor ikke drikke nok vann om det er varmt) og kjøtt (katter har en eksta essensiell aminosyre som heter Taurin. Dersom de ikke får i seg denne vil de dø…les: ALDRI gi de vegansk mat etc)
      5. DU har langhårede katter som burde gres hver dag for å unngå så mye røyting/floker i pelsen
      Lykke til 🙂

    100. Jeg kjøpte katten min hos dyrebeskyttelsen når den var 3-4 måneder. De sa at han aldri gikk på do hvor som helst, men på kattedoen. Han hadde hatt en eier før, men gikk seg bort og ingen visste hvem det var sin. Men da kan det ende eieren hadde opplært han om hvor han skulle gå på do før jeg fikk han. Da han skulle slutte med kattedoen, prøvde jeg å lære han at han måtte gå på do ute, men det var ikke enkelt!! 😉 Men etterhvert lærte han det av seg selv. Tror de lærer det meste selv, så du trenger nok ikke å stesse med det 🙂 Lykke til <3

    101. Heiaa!!
      Ved å oppdra kattene dine, må du få de til å oppføre seg. Som å sette seg før de får maten. Når du har to katter, er det vanlig at de spiser maten til hverandre. Vær også forberedt på at de er svært aktive når de er unge, og da er det fort gjort at de drar med seg andre dyr inn. De klarer seg som oftest selv, du må bare passe på at de har alt de trenger. Mange katter slutter etter hvert med kattedoen inne, når de har blitt kjent i området. Da hadde jeg anbefalt å installere en katteluke, da slipper du å åpne opp for kattene hele tiden, og de blir mer selvstendige. Husk at det du både lærer dem og hvordan du er rundt dem, tar de med seg og blir ofte en del av personligheten dems.

    102. Gratulere med kattungene!
      Jeg har nettopp fått meg en katt selv, som nå er 12 uker. Han var 10 uker når jeg fikk han og da var han allerede stue-ren (katter er ekstremt opptatt av å være renslig uansett alder). Han har hatt et par uhell hvor vi har funnet avføring, det skjedde rundt 3 ganger på samme plass. Da var det bare viktig å sørge for at kattedoen alltid er ren (må renses hver dag) og at de er fornøyd med kattesanden. Har ikke vært noe uhell etter det 🙂
      Jeg gir våtfór en gang i uken. Har snakket med mange erfarne mennesker som har hatt katt, det er veldig vikig å kjøpe kvalitets tørrfór ettersom katten må trene opp tenner og få i seg all næring og vitaminer som trengs! Han drikker nok av vann på egenhånd 🙂
      Han har sitt eget klorestativ, han prøvde å klore på sofaen men da bare løftet vi han bort til klorestativet 🙂
      Han skal ikke ut før han er hvertfall 6 måneder, da skal han kastreres. Katter utvikler ikke stedsans før de er 8-12 måneder, så det er utrolig viktig at du blir med ut de første gangene! Hvis de i det hele tatt skal være utekatter. Er forresten en fordel å gjør de vandt med vann og litt høye lyder som f.eks støvsuger, da er det letter å bade de og gjør rent hjemme, men de første gangene er IKKE lette :p
      Og husk, grunnvaskine når de er 12 uker og 16 uker + ormekur 🙂
      Håper det hjalp med litt tips 🙂
      Det er bare til å spørre hvis du lurer på noe! Deler gjerne tips og informasjon 🙂
      Lykke til snuppa!

    103. Herregud jeg blir faen meg skremt av de folkene som skriver at man skal dytte katters nese i tisset deres hvis de har gjort fra seg andre steder enn i kassen, uansett hvor ‘forsiktig’ man gjør det – spesielt kvalmende er det å lese at hun som har hatt katter gjennom 27 år sier slikt – skam deg, du som ikke har lært å være bedre i hodet når det gjelder dyr!
      Det som derimot var svært fornuftig, var slik ene personen skrev om at man alltid bør sette kattene i dokassen etter de har sovet. Det er på samme måte som med valper; etter de har spist og etter de har sovet tar man dem alltid med ut. Det er slik de lærer hvor de skal gå på do. Katter er også naturlig svært renslige dyr, så hvis de ikke blir renslige forholdsvis kjapt når du gjør de riktige tingene, kan det være noe galt som bør sjekkes.
      Man kan også bare glemme alt det om at katter ‘skammer’ seg eller er flau. Slikt gjelder kun for mennesker. Anbefaler i høyeste grad å kjøpe/låne bøker om katter:) Og en bok som er super å ha, er en som heter ‘Hva feiler katten?’ av Bruce Fogle – en kjempehendig og lettvint oppslagsverk/bok om forskjellige ting. Jeg hadde utgaven som er laget for hund (Hva feiler hunden) og den har vært til stor hjelp, så den for katt er nok det samme for deg:)
      Husk også å kastrere dem, for bror og søster parrer seg like gjerne som to katter som ikke er i slekt! Og på slutten må jeg bare si at Minimais og Nonstop hadde vært kjempekult sammen;D Så en kommentar om en som nevnte Nonstop, og sammen med det du allerede mer eller mindre har bestemt deg for, klinger det rett og slett bare bra:D Lykke til med kattene og storkos deg med dem!

    104. Blir helt forskrekket av noen av “rådene” som er blitt gitt her! Du må så absolutt IKKE presse nesen til katten i tisset sitt om den har hatt et uhell. Spruting med vannflaske er heller ingen god ide om du ikke vil at kattene skal bli redde for vann.
      -Du som bor i byen må ha innekatter, eventuelle turer i bånd bør skje gradevis etter at kattene har blitt trygge på deg og deres nye hjem.
      -Du som har to katter bør ha to kattedoer. Det går helt fint å dele for de fleste, men ofte foretrekker de sin egen om de får muligheten. (Kattedoen må selvfølgelig renses regelmessig og ofte, anbefaler” klumpesand”)
      -Introduser dem for ett rom av gangen når du får dem i hus (det kan bli litt overveldende med mange rom spesielt om du ikke er ved dem hele tiden)
      -Det første du gjør er å vise dem hvor kattedo, mat og rent vann er. (Kattedo og matstasjon må ikke stå i nærheten av hverandre)
      -Kjøp inn FLERE klorstativ i forskjellige størrelser og plasser dem rundt om i rommet hvor det ville vært naturlig for katten og prøve å klore. F.eks. ved sofaen. du kan også plassere kattene ved klorebrettet jevnlig for å oppmuntre til kloring. Om den skulle klore et sted hvor den ikke får lov sier du tydelig nei eller lager en typisk “hundevisker lyd” og flytter dem bort til et klorestativ. Her trenges det tolmodighet.
      -I ekstreme tilfeller kan du kjøpe dobbeltsidig teip på dyrebutikken som du fester der hvor katten ikke få klore. Dette liker de ikke under potene sine, så de finner et nytt sted.
      -Katter vil om de er friske velge å gå på do i kattesand av instingt. Det er naturlig for en katt og grave når den går på do og svært unaturlig for en katt og gå på do på f.eks. gulv. Katter trenger derfor ikke å bli lært opp til å gå på do på samme måte som en hund. Det skal holde å bare vise den hvor doen er. (den bør være synelig fra de fleste vinkler når de er små, da de kan glemme hvor den er og ikke rekke fram)
      -Begynner en katt å gjøre fra seg andre steder er dette et tegn på sykdom og at noe er galt.
      -Ikke kjøp fôr på matbutikk, men kvalitetsfôr hos dyrlege eller dyrebutikk.
      -Med innekatter må du i de fleste tilfeller klippe klørne på. Dette fordi de ikke får slitt ned klørne på lik linje som om de var ute. Dette er veldig enkelt, da du på de fleste tydelig ser nerva. Bare å klippe tuppen av kloa og hold deg et stykke fra nerva. Klosaks får du kjøpt i dyrebutikk. (Dette hjelper også med tanke på møblene 😉 )
      -Om du skulle ville dusje dem, bruk shampo kjøpt på dyrebutikk(anbefaler Kw hvalpe/kattunge shampo, denne er skånsom og mild, og lukter fantastisk!) Husk å føne dem i baken ihvertfall hos jenta for å forhindre urinveisinfeksjon.
      -Nå som du har både jente og gutt, kastrer dem så fort som mulig om du ikke allerede har gjort det. I verste fall er hun allerede kjønnsmoden enn om ikke lenge til. De kan bli kjønnsmodne allerede i 4mnd alderen.
      -Kjøp MASSE leker, innekatter trenger mye stimulig og aktiviteter som du lager for dem
      -Og sist men ikke minst, kos deg med kattene dine. Som du kommer til å finne ut av, så er de fantastiske og flotte skapninger med mye personlighet!
      Lykke til 🙂

    105. Du burde lære dem å bli vasket i vaskenbadekar eller hva som helst fra de er små:) Hvis de blir skittene da de er voksne uten å ha lært at de skal bade, kommer de til å nekte å få vann på seg.

    106. Jeg blir gjerne med å danner en klubb! Er student, og hadde fadderuke i fjor, men fikk ikke vært med ut pga 20 års grense. Er 19 enda og blir 20 i Oktober, så er like surt i år! Bare å ta kontakt 🙂 Lykke til med kattene!

    107. hahahaahahhahahahahaahahahhah… hvorfor redigerer du bildene dine så mye? se på øya dine, gud jeg dør..

    108. ett måltid til frokost og ett når du legger deg sånn ca(våtfor) og tørrfor ellers… ikke la dem gå for langt og vær ute sammen med dem i starten. VIKTIG. vi har hatt katter siden jeg blei født og jeg er nå 28 år.. kattene våre drakk alltid svært lite fra vannskålen men fra toalett, fontener osv drakk de masse… grunnen er at katter liker IKKE å ha vannskål og mat hvedsidenav hverandre. Kan stå i samme rom men ikke sammen 🙂

    109. Har hørt at de ikke utvikler retningssans før de er nermere ett år, så ikke la de gå ute alene i starten, og husk å kastrere/sterilisere så du ikke får masse katteunger, det tar mye tid og det finnes nok på markedet fra før 🙂 Ellers sover katteunger veldig mye, men pass på at de har noe de kan leke med og noe de kan klore på så de ikke tar dine ting og sofa/ seng osv, gjerne et sånt høyt kloretårn som de kan klatre på, katter liker å sitte høyt og ha oversikt 🙂 Lykketil! Du kommer nok til å klare deg helt fin 🙂

    110. Dette er du nok mest sannsynelig klar over, men en ting som du må være veldig nøye med er å vaske kattedoen. Ikke bare fjern tisset/kattebæsjen, men bytt ut all sanda og vask kattedoen 1-2 ganger i uken. Katter er ekstremt renslige dyr, og om den er for skitten vil de ikke ha lyst til å gjøre fra seg der engang. Viktig å huske på 🙂 Og som mange har nevnt over her, om de gjør i fra seg andre plasser enn kattedoen, dytt nesen nedi tisset. Funket som bare det da jeg fikk min kattunge, og hun skjønte fort at det ikke var greit andre steder enn i kattedoen.

    111. Du burde ta de med til dyrlegen for ordentlig sjekk av alt og for å fikse ID-chip så fort som mulig, og da forteller dyrlegen deg hvilke vaksiner de trenger og dyrlegen kan også anbefale deg hva slags mat de skal ha [det kan virke dyrt med dyrlegefôr, men det er mye bedre enn det du får kjøpt på butikken, som kan sammenlignes med junk food for mennesker, seriøst.]. Sørg for å fikse forsikring i samme slengen! Det er utrolig greit å ha fra de er små, i tilfelle de får noen sykdommer når de blir eldre. Du burde også sørge for at de blir kastrert/sterilisert så fort de er gamle nok. Ang. lære dem å gå på kattedo så er det bare det å bære dem til kattedoen når de begynner å gjøre fra seg, rett og slett. Eller slippe dem ut da, om de skal være utekatter. Men regner med at de skal være innekatter.

    112. Ser det er mange tulletips her, som om hvis den tisser, skal du dyppe nesen dens i tisset… Det er ikke sant, det eneste du trenger å gjøre er å være streng, om den gjør noe kjefter du på den veldig veldig strengt

    113. Heisann! Jeg håper du tar deg tid til å svare på denne kommentaren, som ikke er ment som kritikk, bare så det er sagt med en gang. Du fant to katter i en dyreforetning i Spania, og gikk hals over hode for å få dem hjem til Norge. Hva med alle de kattene som er under dyrebeskyttelsen her i Norge? Som har blitt etterlatt for å dø, mishandlet, kastet på gata osv, og som trenger et nytt, godt hjem hos noen som elsker dyr? Man betaler en symbolsk sum når man “adopterer” katten, men ikke på langt ner så mye som du har lagt ut for disse to kattene. Jeg er en dyreelsker på 27 år, som hele mitt liv har hatt en ekstra stor plass i hjertet mitt til dyrene, alle slags dyr, og ville hjulpet ALLE om jeg kunne. Er medlem i dyrevernalliansen, og støtter det flotte arbeidet de gjør. Jeg bare lurer på hvorfor du valgte som du gjorde? Uansett kommer nok de to kattene til å få det fantastisk hos deg, de er heldige 🙂

    114. Jeg har hatt katt helt siden jeg var et år. Må er jeg 12 . Katten min er 11 år og heter Morca. Hun er en ute katt. Vi kasterte ikke Morca før hun var 5 år og vi angrer så jævlig på det! Hun forandret seg helt! Før var hun koste, blid og leken nå er hun mere hemlighetsfull veldig mye ute og det er som om dagsrutinen henes er sånn: sove, spise og ut. Hvær gang jeg spør foreldrene mine hvorfor de gjorde det svarer de ” vi vet ikke… ” Morca fikk også veldig fine kattunger som var lydige og smarte de viste hva som var riktig og galt! Så jeg synes du burde tenke deg nøye om før du gjør noe, for det kan forandre katten din helt. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor vi gjør det! For det første: et det så vanskelig å selge kattungene..??! For det andre så har du ikke tenkt at da du kasterer en kat tar du på en måte morsretten henes?! Tenk vi Moren din gjorde det med deg sånn at du aldri kunne få barn. Katter har faktisk et liv , og de kan ikke noe for at du kjøpte den. Så tipset mitt er at du tenker deg nøye om før du gjør noe Sophie.

    115. Du var sykt pen i dag Sophie Elise! Du er pen på alle bildene du legger ut på bloggen da, men idag var du enda penere enn vanlig! Dette er favoritt bloggen min, stå på. Kos deg masse med kattene dine, tror det vil komme naturlig for deg hvordan du skal oppdra de osv 🙂

    116. Hei 😀
      Har ikke vært på bloggen din på kjempelenge, da jeg har vært endel syk, og har jobbet mye i det siste.
      Så i dag når jeg hadde litt overskudd og tid, så tenkte jeg at jeg måtte få sett på bloggen din, og at du kanskje hadde fått kattene dine, også ser jeg at du skriver at du skal hente de i dag, og jeg er så spent, for ett sammentreff!
      Hvor har du kjøpt fargelinsese dine? De var så utrolig fine og passer deg perfekt!
      Må bare si at jeg synes at du ser fantastisk bra ut, og at du er på ditt fineste akkurat som du er nå! Synes at du passer blondt hår best!

    117. hei! Lykke til, håper det går fint!
      Jeg anbefaller deg å legge kattene i doen deres med en eneste gang du får dem, så de vet hvor doen er. Jeg vet ikke helt hvorfor, men kattene vil da gå på do der av seg selv.
      Syns det er utrolig fint av deg å ta deg av de! Masse lykke til 🙂

    118. Hei!
      Det går ikke an å “oppdra” katter på samme måte som en hund, men de forstår (iallfall mine) hva de får lov til og hva de ikke får lov til. Klatrer de på bordet, løft dem ned og snakk til dem i en sint tone (ikke skrik), og gjør det samme om de f.eks klorer på sofaer eller annet interiør. Jeg har ikke innekatter, så mulig de blir annerledes i oppførselen når de ikke får være ute.. Hvis du viser kattene kattesanden, så trenger du ikke bekymre deg for tiss i resten av leiligheten med mindre de er dårlige eller blir innesperret i et rom.

    119. Har ikke kommentert på bloggen din før, men ville bare skryte for du er en helt fantastisk blogger.Du gir leserne dine varierte og spennende innlegg og du tar opp temaer som jeg synes er kjempe viktige.Jeg ser veldig opp til deg spesielt for alt arbeidet du gjør for dyrene.Jeg selv elsker dyr og ønsker å starte dyrereservat når jeg blir voksen.Så glad for at det fortsatt finnes noen som bryr seg om dyrene.Hvis hunden eller katten min ikke allerede hadde navn ville jeg kalt dem Lurven.

    120. * Har selv to katter, vi hadde dem inne til de var rundt ett år gamle, og har derfor prøvd ut VELDIG mange forskjellige typer kattesand. Anbefaler på det sterkeste å kjøpe kattesand fra felleskjøpet: “Canada litter” så en tidligere kommentar om denne, og den er virkelig den beste! Klumper seg fint, og lukter nesten ikke.
      * Katter er til en viss grad mer selvstendige enn hunder, men de skal ikke være alene i mye mer enn 8-timer om dagen de heller. Vi lar sjelden våre katter være alene mye lengre enn dette. I starten kan det være lurt å ha på radio eller noe når de er alene.
      * Nå når de er så små og spesielt når du nettopp har fått dem, burde du legge litt tørr-fór rundt omkring i leiligheten, fordi de fort kan glemme av å spise, og det er veldig viktig at de får i seg nok næring når de er så små.
      * Anbefaler som de fleste over å kjøpe mat på dyrebutikker etc. og det er spesielt viktig for kastrerte katter at de får spesialfór da annet fór kan føre til nyrestein.
      * Du burde sterilisere hunkatten både for å unngå innavl, og for at det er et rent helvete å høre på når de har løpetid..
      * Det er forresten vanlig at kattunger mister tenner, så ikke freak ut om du finner en tann på gulvet. Jeg ble livredd og trodde den ene katten min var syk :p
      * Kattene skal IKKE løftes etter nakkeskinnet, i alle fall ikke når de er blitt voksne/tyngre da får de bare vondt.
      Ellers: Det viktigste av alt, gi de masse oppmerksomhet og kos. Kattene trenger å bli stimulerte:) prøv å ikke bli gal når de er så små, de har helt SINNSYKT mye energi! Den ene katten vår var helt vill på å klatre i gardinene, gå i klesskapet å hente bh-er/truser osv. og komme inn i stua med de.. Haha:)

    121. jeg har hatt katter siden jag var født så jeg vil si at de lærer mye selv med du må være streng og si i fra hvis de gjør noe galt som foreksempel gå på boret da kan man enten ta dem i nakken og si fy eller løfte dem av boret se sint ut og si fy! eller hvis den tisser på gulvet og da lærer den det at det er galt. og hvis den klorer må du også si fy men det er jo litt logisk da.. så håper dette hjelper 🙂

    122. Dette svarer seg kanskje ikke til innlegget, men du er utrolig pen! Lurer bare på om du har hatt noen komplikasjoner eller problemer etter du opererte nesen? Jeg har bestemt meg for og operere, men vil gjerne vite om du har hatt problemer med det etterpå 🙂

    123. Du må ikke ta dem i nakkeskinnet, som noen sier her. Når de blir større veier de mer og nakkeskinnet tåler ikke vekten til katten, og det blir jo det veldig ubehagelig for katten 🙂

    124. Kanskje du bør starte med å skrive og uttale Oslo riktig først? Spania også. Har du ikke lært forskjellen på store og små bokstaver, og at egennavn (Oslo) ikke har valgfri uttale? Intoren din “om meg” er full av feil.

    125. Har 3 katter selv. Eneste jeg slet med i starten da de forsatt var katunger var at de gjorde fra seg der de ikke skulle, men jeg bare viste dem kassen og lot kassen stå på et synlig sted. Det gikk seg til og nå bruker de ikke kasse lengre fordi de er ute nesten hele dagen. Nå vet jo ikke jeg om du skal la kattene dine gå rundt ute alene, vil jo uansett anbefale deg og holde dem inne oss deg i en ukes tid før du begyner og følge de ut, og viser de rundt. Dette trenger du jo bare å gjøre om de skal være ute alene senere. Katt er et veldig selvstendig dyr, så noe annet enn å få dem til å gjøre fra seg i kassen tror jeg ikke du trenger å gjøre. Masse lykke til med kattene, de er kjempe søte begge to og jeg er sikker på at de vil få det helt fantastisk hos deg.

    126. Merkelig at du får tilsendt kattar ifrå Spania, når det finnast tusenvis av kattar her heime som treng ein ny heim! Nesten så eg vil kalle det ein egoistisk handling.
      Heilt unødvendig.
      Shame on you.

    127. Det å ha katt er ikke noe spesielt stressende, eller noe som tar mye tid. De er akkurat som et “vanlig“ familiemedlem – haha. De har hver sin personlighet, også har de en del rare behov, pluss at de er utrolig glad i eieren sin, spesielt når de har blitt ordentlig kjent med deg. Mine katter er ikke akkurat bestevenner, så de krangler litt atpåtil, men det er bare morsomt. De elsker å kose, og mest av alt eeelsker de mat. Jeg har hatt de såpass lenge nå, at når klokken er ca. kl. 14.00 kommer de inn og maser om mat, og ca. kl. 02.00 kommer de begge og skal ha masse kos. Det er utrolig stas og ha katt, ettersom det er så utrolig mange som tror det er så kjedelig, men det er jo så sinnsykt morsomt! Kattene mine er så rare, og jeg bare digger personligheten deres.
      Jeg har bare et lite problem med å skjønne kroppsspråket deres, men jeg har kommet meg godt i gang, haha.
      – Når de ligger på magen og ruller seg rundt, er det et tegn på at de vil ha kos.
      – Når de står foran kjøleskapet og mjauer, er det definitivt på grunn av at de vil ha mat.
      – Hver gang du reiser bort blir de helt knust. Hvertfall hvis du er ekstra knyttet til de. Mine katter blir hvertfall sånn at de mjauer og mjauer, og med en gang jeg finner frem kofferten skjønner de at noe er på gang. Derfor er det viktig at du har noen som kan passe på de som de kjenner litt fra før, ikke bare la en eller annen stranger til å passe på de. Men når du kommer hjem er det andre boller, da er de litt sure men også utrolig kosete. Med tanke på at du reiser en del, blir de kanskje vant til det, jeg vet ikke helt! 🙂
      Det er ikke så stress og ha katt, du må ikke lufte de og sånt sånn som du må med hund. Kanskje du må lufte de (uten bånd) med tanke på at du bor i en leilighet (?), men jeg tror det ordner seg! Jeg er utrolig glad i kattene mine, og de betyr alt for meg. Kunne gjort alt for de små babyene mine! Lykke til!!

    128. Kattene er helt nydelige! Kattene er enklere dyr å ha istedenfor en hund.når du har klart å oppdra dæm rett! Kattene er ganske sta så de krever ikke så forferdelig mye. Fra de er små er det viktig å ha strenge regler om hvor de har lov å være i huset og hvor de ska gjøre ifra seg
      Jo eldre de blir jo vanskeligere blir det å sette regler for dem. Når du har klar det er det ikke så mye du trenger å bekymre deg for. Generelt er katter ganske friske dyr så lenge de får i seg vitaminer, proteiner og mineraler som finnes i tørrfor og at de får frisk luft og motivasjon. Når det gjelder det å ha dem ute kan du lære dem å gå i band eller ordne en innhengning utenfor huset hvis det er mulig. Du som er glad i dyr har nåkk ikke problemer med å oppdra dem, bare gjør det du føler er rett! 🙂 lykke til

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg